Стартираме отоплителната система у дома през зимата: ред, инструкции и препоръки


Генералният директор на управляващата и експлоатационната компания Ксения Шанкина отговаря:

„Правилата за предоставяне на комунални услуги на гражданите“ предвиждат забрана за спиране или ограничаване на предоставянето на комунални услуги, в случай че потребителите спазват изцяло задълженията, установени от закона.

Независимо от това, законодателството предполага възможни прекъсвания в доставката на отопление и следните допустими стандарти са залегнали в "Изискванията за качеството на комуналните услуги". Причините могат да бъдат спешна или превантивна работа. По-специално се предоставят следните почивки:

 • не повече от 24 часа общо в рамките на един месец;
 • не повече от 16 часа наведнъж (при температура на въздуха в жилищни помещения от + 12 ° C);
 • не повече от 8 часа наведнъж (при температура на въздуха в жилищни помещения от +10 до + 12 ° C);
 • не повече от 4 часа наведнъж (при температура на въздуха в жилищни помещения от +8 до + 10 ° C).

Батериите изтичат - какво да правя?

Трябва ли управляващата компания да отстрани течовете в апартамента?

Частният адвокат Виктория Суворова (Пятигорск) отговаря:

Разбира се, не можете да изключите отоплението през зимата. Но тук трябва да се отбележи, че ако това се е случило в резултат на аварийно спиране, тоест е имало прекъсване на тръбата, авария, наводнение и т.н., тогава временно ограничение на отоплението за периода на аварийната работа и премахването на теча е допустимо. От въпроса не става ясно какъв инцидент ви се е случил. Ако съседът смени отоплителната система, това е грешно. Можете да подадете жалби до Наказателния кодекс, HOA, аварийната служба, Teploservice, Инспекцията по жилищата, прокуратурата и с иск срещу съсед за обезщетение за морални щети и вреди, причинени от липсата на отопление в апартамента през зимата.

Промиване на отоплителната система


Използване на помпа за почистване на отоплителната система

По време на работата на отоплението по стените на тръбите и радиаторите неизбежно се появява котлен камък. Ако не бъде отстранен навреме, ефективността на отоплителната система ще бъде значително намалена. Това се дължи на намаляване на работния диаметър на линията. В допълнение, индексът на топлопроводимост намалява - по-голямата част от топлинната енергия се изразходва за преминаване през скалния слой и стените на тръби или радиатори.

За да се избегне това, пълните инструкции за пускане на отоплителната система включват процедура за промиване. Може да се направи по няколко начина, всеки със своите предимства и недостатъци. За да се увеличи ефективността на тази мярка, трябва да се използва специално оборудване - помпа с резервоар за промиване на течност.

Химическо измиване

Най-популярният вид почистване, тъй като премахва огромното количество котлен камък и утайки. Трябва обаче внимателно да изберете състава - някои от тях влияят отрицателно върху състоянието на пластмасовите тръби и съединители. Прави впечатление, че в някои случаи централното отопление също се стартира с тяхното използване. Пречиствателят трябва да съдържа специални инхибитори, които образуват допълнителен защитен слой върху вътрешните повърхности на мрежата и отоплителните устройства. Помага за предотвратяване на ръжда.

Хидродинамично зачервяване

Често първото пускане на отоплителна система се извършва след хидродинамично промиване. В сравнение с химичния метод, този метод се характеризира с голям механичен ефект върху външните елементи в системата. Обикновена дестилирана вода под високо налягане тече по цялата линия.Всички остатъци, които могат да останат след монтажа вътре в тръбите, ще бъдат отмити.

Хидропневматично промиване

Технологията е подобна на хидродинамичната, но се различава в по-голяма стойност на генерираното налягане. Използва се за стартиране на автономна отоплителна система, при която има голяма вероятност за наличие на образуван дебел слой от мащаб. Като допълнително устройство можете да използвате пневматичен пистолет, с който можете точно да измиете отделни нагревателни елементи - батерии, топлообменник на котел и др.

Преди да стартирате отоплителната система в частна къща, е необходимо да направите тест за налягане. Проектиран е за затворени тръбопроводи с работно налягане до 3 бара.

За да стартирате отоплителната система през зимата и по-специално за промиване, можете да наемете необходимото оборудване. Приложените инструкции ще ви помогнат да разберете принципа на работа на определена помпа.

Ръководителят на отдела за правна подкрепа Ксения Буслаева отговаря:

Формално изпълнителят, който предоставя комунални услуги (днес, в преобладаващото мнозинство от случаите това е управляващото дружество, т.е. управляващото дружество), има право да спре предоставянето на услугата (в този случай отоплението на апартамент сграда, т.е. MKD), но само за планови или аварийни ремонтни дейности. Максимално допустимият период за изключване на отоплението в MKD по време на отоплителния сезон е 24 часа в рамките на един месец или в момент не повече от 16 часа, при условие че температурата в жилищните помещения не е по-ниска от + 12 ° C.

Всъщност собственикът на апартамента, в който се планира ремонт на отоплителната система по време на отоплителния сезон, се обръща към Наказателния кодекс с искане за разрешаване на работа, която може да доведе до спиране на топлоснабдяването на целия или на част от апартамента сграда. Окончателното решение за по-нататъшни действия на Наказателния кодекс се взема независимо - или за разрешаване и извършване на ремонтни дейности, или не.

Предназначение: подмяна на радиатори

Как да намалим сметките за отопление, ако батериите са едва топло?

Подготовка на отоплителната система за зимата стъпка по стъпка

Няма живот без отопление. Много е неприятно да останете през зимата без отопление или в навечерието на замръзване, за да разберете, че къщата се затопля на части или радиаторите са „леко топли“. Подготовката на отоплителната система за зимата, която трябва да се извършва стриктно стъпка по стъпка, ще помогне да се избегне проблемът.

Стъпки за подготовка на отоплителната система

Първата стъпка е да се провери херметичността на отоплителния кръг. За това напълваме отоплителната система с вода. Пълненето се извършва през дренажния клапан, той е най-ниският в системата. Долното пълнене с вода позволява изтичането на въздух от системата.

Системата е напълно напълнена и изпускането на въздух се контролира с помощта на отвори за въздух.

Оставяме напълнената система за 1-2 часа. Това време е достатъчно, за да се заобиколи цялата отоплителна система и да се провери липсата или наличието на течове в системата. Ние обръщаме специално внимание на местата за свързване на отоплителни устройства, тръбни връзки и всички видове резбови връзки.

Обръщаме специално внимание на показанията на манометъра. Ако не виждате течове, но налягането на манометъра спада, ние продължаваме да търсим течове. Отбелязваме откритите течове за отстраняване.

Ако е възможно, отстраняваме течовете незабавно. Ако течът е сериозен, ние го отстраняваме след източване на водата и проверяваме отново системата за течове.

След отстраняване на течове, ако има такива, разбира се, преминете към следващата стъпка от проверката - изпитване под налягане. Изпитването под налягане е същото изпитване на отоплителната система, но под налягане, 1,5 атм. Изпитването под налягане завършваме с контролно пускане на отоплителния котел.

Важно! В зависимост от вида на котела стартирането на котела също изисква някои проверки. Проверката на котела се извършва съгласно инструкциите за експлоатация на котела. Така че за газов котел трябва внимателно да проверите газопровода и входа, газовия фитинг.

След стартиране на отоплителния котел, преминете към следващата стъпка, проверете отоплителните радиатори. Преминаваме през всички радиатори и усещаме всяка секция на радиатора. Ако установим, че радиаторната секция не е загряла, тогава намаляваме температурата в системата, отравяме въздуха, за да елиминираме задръстванията и проверяваме системата отново. Ако установим, че секциите на отделните радиатори не се затоплят добре, тогава тези радиатори трябва да бъдат отбелязани и измити след източване на водата.

Когато всички проверки са сертифицирани, остава да се промие цялата система под налягане с чиста вода.

Подготовката на отоплителната система за зимата завършва чрез запълване на доказаната система с топлоносител (вода или антифриз).

© Obotoplenii.ru

Константин Бобров, директор на правната служба Edin.center, отговаря:

Законодателството не забранява изключването на отоплението с цел ремонт на отоплителната система, тъй като липсата на ремонт може да доведе до още по-негативни последици (до повреда на цялата система). Следователно е необходимо дори да се приложи.

Въпреки това, собственикът на апартамента, в който ще се извършва работата, е длъжен да извърши ремонти по такъв начин, че да създава възможно най-малко неудобства за съседите: той трябва да бъде възможно най-ефективен и тих, да има топъл ден да бъдат избрани за работата и т.н.

Какво да направя, ако този гражданин не зачита интересите на съседите (например работи при 30-градусова слана)? Можете да се оплачете от него в прокуратурата. Препоръчително е към заявлението да прикачите писмени обяснения от други съседи. Прокуратурата ще трябва да привлече нарушителя към административна отговорност. Освен това обезщетението за неимуществени вреди може да бъде възстановено от извършителя в съда, ако нарушението е причинило значителни страдания. За да направите това, трябва да подготвите обоснована искова молба. Но съдебната практика показва, че размерът на обезщетението ще бъде малък.

Видове подово отопление

Днес най-известните са три вида подово отопление:

 • подове с топла вода;
 • кабелно подово отопление;
 • филмово инфрачервено отопление.

Подове с топла вода

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Водните подове са покрити с циментова замазка и отнема много време, за да се затоплят

Водните подове са тръбна система, свързана с газов котел през колекторния блок. Котелът „затопля“ подовите настилки чрез подаване на топла вода.

Тръбите за водната система се използват от омрежен полиетилен, полиуретан, металопластика и мед. Най-популярни са XLPE тръбите. Полиуретановите продукти изискват използването на специално заваръчно оборудване за монтаж.

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Най-качествените медни тръби. В същото време това са най-скъпите тръбопроводи.

Подовете с топла вода са покрити с циментова замазка. Колко дълго ще се затопли подовата настилка, зависи до голяма степен от дебелината на циментовата замазка. Тръбите за подово отопление обикновено се използват с диаметър 16 mm. Този размер, потвърден от натрупания експлоатационен опит, се определя въз основа на изчисленията на топлотехниката.

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Медните тръбопроводи започват да отделят топлина най-бързо

Определен брой отоплителни кръгове, разположени в няколко помещения, се отопляват с топла вода през колекторния блок.

Инженерите по отопление препоръчват да се направи дължината на 1-ва верига около 70 m с диаметър на тръбата 16 mm. Височината на замазката се препоръчва да бъде не повече от 50 mm. В този случай дебелината на замазката върху положените тръби ще бъде около 30 мм.

Свързана статия: Направете печка или камина по-привлекателни с топлоустойчив лак

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Подовете ще достигнат необходимата температура не по-рано от след половин ден.

Колко топъл под се затопля, когато го включите за първи път при такива условия?

Практиката показва, че времето за нагряване на топъл под при първото включване може да продължи от 12 часа до един и половина дни.

За това водата, излизаща от котела, се довежда до температура от 90 ° C.

След като подът се затопли, първоначалната температура на охлаждащата течност се понижава до 70 ° C.

Ако подът се загрява дълго време, тогава причината трябва да се търси в неправилен монтаж и свързване на отоплителни кръгове или оборудването е било включено с "мокра" замазка.

Кабелно подово отопление

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Кабелните подове се затоплят бързо и се охлаждат бавно

Кабелът е положен под формата на спирала и змия. Спиралната форма се използва на малки площи (до 20 м2). На големи по размер основи кабелът е фиксиран под формата на змия.

Електрическият нагревателен елемент бързо ще се нагрее и ще започне да отделя топлина към подовото тяло. Дебелината на замазката от 70 mm или повече значително ще увеличи инертността на бетона. В този случай подът ще отнеме повече време, за да се загрее, толкова по-бавно ще се охлади. В същото време потреблението на електроенергия ще се увеличи значително.

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Първото нагряване изисква 6 до 8 часа

Колко топло подове се затоплят, когато кабелът е включен за първи път, зависи до голяма степен от мощността на проводника.

При правилно инсталиране на електрическо отопление и спазване на строителните норми при полагане на замазката, времето за първото нагряване на основата на помещението може да бъде от 6 до 8 часа.

Когато кабел, покрит с битумен уплътнител, е положен под слой керамични плочки, времето за нагряване на подовото покритие значително намалява.

Филмово инфрачервено отопление

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Нагряването след първото стартиране настъпва след 2-3 часа

Филмовите инфрачервени топли подове привличат все повече внимание на потребителите. В полимерния слой на филма е запоена електродна решетка, която под въздействието на електрически ток излъчва топлинни лъчи в инфрачервения диапазон.

Свързана статия: Разлики между пластмасовите прозорци

Много хора се интересуват от това колко бързо се нагрява подовата настилка от IR филма. На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Всичко зависи от зоната на покритие, техническите параметри на IR филма, начина на полагане на схемата за свързване към електрическата мрежа. Но може да се каже, че когато подът се нагрява под IR покритието, времето на първото нагряване е 2 - 3 часа.

Поради своите дизайнерски характеристики, IR покритията могат лесно и бързо да се монтират под всякакви подови настилки, с изключение на керамичните плочки. Изключение прави инфрачервеното отоплително устройство под плочките. За повече информация относно свързването и отоплението на пода вижте това видео:

Пример за инфрачервено отоплително устройство за ламиниран паркет

Колко време се затопля топъл под, когато го включите за първи път?

Устройството на топъл под от този тип се състои от няколко етапа:

 1. Върху завършената основа на пода се полага бариера срещу дебел полиетиленов филм.
 2. След това се полага топлоизолация от полиуретанови плочи, пяна или друг подобен материал.
 3. В някои случаи топлоизолацията е покрита със слой битумно покритие мастика.
 4. Подложка от фолио се полага върху слой мастика или топлоизолация, който се полага с отразяваща повърхност, насочена нагоре.
 5. Ролки от IR филм се търкалят по повърхността на основата. Фрагменти от IR покритието са свързани с контактни скоби.
 6. Инсталирайте термодатчик.
 7. Свържете IR отоплението към електрическата мрежа чрез контролен блок, оборудван с дисплей.
 8. Извършват се тестове. Установените дефекти се отстраняват. Тестът се повтаря.
 9. Върху IR покритието се разстила мека основа.
 10. Ламиниран паркет се полага върху основата. Можете да гледате подробна инсталация на филма на пода в това видео:

Нека отразим в таблицата примери за необходимостта от време, докато системите за подово отопление се затоплят напълно при първото им включване:

Система за подово отоплениеВреме за пълно нагряване
1Подове с водно отопление12 часа или повече
2Кабелно отопление6 - 8 часа
3IR филмови покрития2 - 3 часа

Юлия Димова, директор на офиса за продажба на недвижими имоти Est-a-Tet, отговаря:

Жилищните помещения трябва да бъдат озеленени и да се установят подходящи разпоредби за извършване на тези работи. Самозамяната на отоплителната система е невъзможна - тя се извършва само със съгласието на управляващата компания, която ще уведоми всички жители на къщата. През студения сезон периодът на спиране на отоплението не трябва да надвишава три часа.

Как да изберем радиатори за отопление?

Кое е най-доброто време на годината за обновяване?

Изпитване под налягане на отоплителната система


Ръчна помпа за налягане

В някои случаи кримпването се пренебрегва. Важно е обаче при пускане на затворена отоплителна система. Това е особено вярно, когато работата се извършва през зимата. Същността на този метод е да се провери състоянието на елементите на системата чрез създаване на излишно налягане вътре в нея.

С помощта на специална хидравлична помпа вътре в линията се инжектира налягане, което надвишава стандартното с 1,25 пъти. В резултат на това компонентите, съдържащи скрити дефекти, се провалят. Те могат да бъдат открити визуално - появата на течове (тест за хидравлично налягане) или въздушно кървене. За да стартирате отоплителната система през зимата, такава проверка трябва да се извърши съгласно следната схема:

 • Изборът на метод е хидравличен, въздушен. Препоръчително е да изберете първия, тъй като той ще ви позволи да определите по-точно "слабите" точки в линията;
 • Свързване на помпата към веригата;
 • Създаване на свръхналягане. На този етап трябва стриктно да се спазват максимално възможните параметри. Ако те надвишават допустимото с 1,5 пъти, е възможен отказ дори на по-рано изправни компоненти;
 • Визуален контрол на състоянието на нагряване и оттичане на течността.

Преди да започнат отоплението в жилищна сграда, представители на управляващата компания трябва да предупредят жителите за изпитване под налягане. По това време трябва да сте у дома и да наблюдавате състоянието на батерията и тръбите. В случай на разкриване на дефекти, незабавно се свържете с управляващата компания, за да ги отстраните.

Стандартните инструкции за пускане на отоплителната система не включват максимални стойности на налягане за изпитване под налягане. Ако изпълните тази процедура сами, има голяма вероятност за грешка. Следователно за неговото изпълнение е най-добре да поканите специалист.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни