Топлина в апартамент, къща - натрупваме батерии, сменяме прозорците и се учим от грешки


Най-простият начин

Чугунените радиатори, широко използвани в типичните апартаменти, са най-добрият начин за отопление на жилищните помещения. Такива отоплителни устройства обаче имат и своите недостатъци, главно поради липсата на термостат и прекомерно висока възвръщаемост на съхранената енергия. Можете да обмислите начини за оптимизиране на работата на чугунени радиатори, ако има такива във вашия апартамент.

Най-простият и ефективен материал за премахване на прекомерния топлопренос от чугунена батерия е обикновено одеяло, поставено върху равнините на радиатора. Затворете батерията с тях ще бъде въпрос на секунди за вас. Възможният предсказуем скептицизъм на много потребители на интернет е свързан преди всичко с лошо познаване на физическите процеси, описани в училищната програма.

Намалената вътрешна влажност ще бъде незначителен страничен ефект. Лесно може да бъде елиминиран чрез закупуване на овлажнител за въздух (средният му разход в типичен апартамент е до три литра вода на ден) и психрометър - устройство, което контролира нивото на влажност в помещението.

Съвети

Не използвайте вентилационните отвори като начин за понижаване на стайната температура, те могат да бъдат отворени само за естествено проветряване на стаята. В противен случай наличието на много сух въздух в апартамента може да доведе до неприятни последици за назофаринкса и кожата. В същото време топлината, излизаща от стаята, няма значително да намали степента на затопляне.

Обосновката на този съвет се крие във физическите процеси, които се случват, когато студеният въздух на улицата влезе в апартамента. Този въздух, който има ниско ниво на овлажняване, се загрява, преминавайки през прозореца в помещението и намалява абсолютната стойност на овлажняване. Съответно, повишаването на влажността на атмосферата на апартамента ще се случи с помощта на вашия дъх и кожа, отнемайки необходимата вода от тялото.

Регулатор на топлината на батерията

Влияят ли радиаторите на консумацията на топлина?

Колкото по-голямо е разсейването на топлината на радиатора, толкова по-добре стаята се загрява и съответно по-малкото потребление на топлина. Нивото на топлопреминаване е посочено в техническия лист с данни на устройството. Например за алуминиевите радиатори той е 135-145 W / kg, а за биметалните - 90-100 W / kg.

Трябва да се въздържате от закупуване на китайски батерии. Често действителният топлопренос на тези устройства е значително по-нисък от посочения в документите. Тоест сметките за отопление ще бъдат по-високи от очакваното. И в най-лошия случай ще бъде студено в апартамента, така че ще трябва да закупите допълнителни секции от радиатори.

Важен е и обемът вода, който използва радиаторът. Например за отопление на помещение с класическа чугунена батерия са необходими средно 2 литра вода на секция поради нейните размери и нисък топлопренос. Алуминиев или биметален радиатор с висок топлообмен изисква само 500-600 мл вода на секция за отопление на същата стая.

Текстът е подготвен от Александра Лавришева

Алтернативни начини

Един от алтернативните начини за защита срещу прекомерна топлина в жилищен район е закупуването и инсталирането на специален клапан. Такова просто устройство ви позволява да регулирате нивото на топлинна енергия, подавана към батерията, и да запазвате стойността й в рубла. Принципът на спестяване става важен за собствениците на апартаменти, тъй като разпределението на топлината ще стане възможно в зависимост от атмосферните условия.

Настоящото състояние на пазара за водопроводни инсталации и фитинги дава възможност да се закупи специален защитен екран, работещ на принципа на щорите.Един завъртане на капаците на такъв екран помага да се намали количеството топлинна енергия, разпределено в целия апартамент, както и да се сведе до минимум рискът от изгаряния от ненужно гореща батерия. Друго предимство на разположението на екрана на жалюзи е простотата на неговия дизайн, което прави възможно да не се извършват сложни монтажни работи. Инсталирането на този вид устройство няма да отнеме повече от 10 минути от вашето време.

Най-радикалният начин да ограничите подаването на топлина към вашия апартамент е да се свържете с офиса на управляващата компания. Такова третиране ще намали топлинния ефект на апартаментната батерия чрез затваряне на съответния общ вентил на къщата. Този метод не е панацея, ако трябва само да ограничите подаването на топлина към апартамента. Използването на тази опция ще засегне и вашите съквартиранти, които може да не са горещи.

Топлозащита на батерията

Как да спестите от отопление в апартамент

Ще можете да спестите от отопление в апартамента, ако инсталирате индивидуален измервател на топлинна енергия. В съвременните жилищни сгради първоначално е инсталирано индивидуално отопление на апартаменти. В по-старите домове ще трябва да направите инсталацията сами.

Възможно е да се инсталират такива лични измервателни уреди само в тези къщи с хоризонтално окабеляване. Приема се една тръба, която отива към всички апартаменти. В този случай на изхода и входа се монтират измервателни уреди, които изчисляват разликата между подадената и използваната топлина.


В многоетажна сграда с вертикални окабелявания, от които по-голямата част, има вертикален щранг. От този щранг се полагат тръби за един или два радиатора. В този случай е много скъпо да инсталирате метър на всяка батерия.

След това се инсталират специални разпределители на топлината. Показанията на такива устройства обаче се вземат предвид само ако в къщата е инсталиран общ измервателен уред и устройствата се намират в 75% от апартаментите в сградата.

Ако апартаментът има лични измервателни уреди или разпределители на топлина, разходите могат да бъдат намалени поради висококачествена изолация на стени, подове и тавани, прозорци и врати. Това може да спести топлина в къщата и да намали нуждите от отопление.

Изолационните работи се извършват преди началото на отоплителния сезон. Освен това, след инсталиране и свързване на измервателни уреди или разпределители, можете да приложите един от методите, изброени по-долу.

Използване на топлинен щит

Топлината от горещата батерия се пренася в различни посоки и посоки, създавайки комфортна атмосфера в апартамента. Използването на специален топлинен щит ще позволи не само ефективно да намали прекомерната температура на батерията, но и да избегне изтичането на топлина, достигайки до 20 процента. Батерията, поставена в ниша, отделя топлина не само за апартамента, но и за външната стена, всъщност отоплявайки улицата.

Устройството на топлинния щит може да се извърши с помощта на специален топлоизолационен материал, поставен между стената и отоплителния радиатор.

Такъв „лайфхак“ ще даде на отоплителната система няколко изключително положителни качества:

  • осигуряване на топлоизолация на стени;
  • предотвратяване на прекомерен топлообмен, произтичащ от разликите във външните и стайните температури;
  • осигуряване на ефект, при който топлината от отоплителното устройство се отразява в дълбочината на помещението;
  • постигане на равномерно разпределение на топлопреминаването, защита срещу прегряване на батерията.

Различните топлоизолационни материали, използвани за създаване на екрани, имат фолио. Специална комбинация от материали като полистирол или разпенен полиетилен с фолио може да екранира топлинната енергия поради добрите си топлоизолационни свойства. Фолиото, присъстващо в това устройство, отразява около 90 процента от топлината, елиминира загубата му и му помага да се разпредели равномерно в стаята.

Материал за топлинен екран

Как да изберем отоплителна система?

По-добре е да помислите за спестяване на отопление веднага на етапа на избора на апартамент: обърнете внимание на системата, която е инсталирана в къщата.

Най-добрият вариант е индивидуална или апартаментна отоплителна система... Жителите плащат само за консумация на студена вода и газ, който загрява водата до желаната температура. Всеки наемател определя нивото на отопление на апартамента поотделно. Ако не харесвате топлината, тогава е напълно възможно да спестите от това - колкото по-ниска е зададената температура, толкова по-малко газ се изразходва за отопление. По този начин сметките за топлина ще зависят само от вас, а не от топлолюбивите съседи.

Топлоизолиращи материали

Покритата с фолио пяна обикновено се намира в магазините на дребно като къси ролки. Дебелината на слоя материал в този случай е до 3 милиметра, а за разпенен полиетилен - до 4 милиметра. Топлоизолационните свойства на тези материали са сравними със свойствата на 100 mm слой изолация от минерална вата.

При поставяне на екран, който отразява топлината, е възможно и необходимо да се вземе предвид такъв важен фактор като минималното разстояние между ръба на радиаторната секция на батерията и вътрешната стена, което е 4 мм. Ако промените това разстояние на по-малка страна, това ще попречи или наруши циркулацията на топъл въздух и в резултат на това конвекцията на топлопредаване и ефективността на радиатора.

Специални случаи на поставяне на отоплителната батерия на стената не позволяват инсталирането на пълноценен екран, който отразява топлината. Изход от тази ситуация би бил монтирането на алуминиево фолио на стената, с блестящата си повърхност, перфектно справяща се с отражение на топлината. Един лист от такъв материал, поставен върху стандартна тухлена стена (ако дебелината му е 51 сантиметра), ще намали загубата на топлообмен на батерията с до 35 процента.

Различните начини за премахване на излишната топлинна енергия от батерията, обсъдени по-горе, могат да бъдат отбелязани като ефективни методи, доказани в практиката. Ако в апартамента стане твърде горещо, използвайте озвучения, за да направите дома си възможно най-удобен.

Горещо? Студено!

Миналата седмица не беше горещо, особено за жителите на къща номер 27 на улица Краснобогатирская. в източната част на града. Там, в един от входовете - 4-ти - батериите останаха студени. Читател на AiF Наталия Бояринцева Прекарах два дни, опитвайки се да стигна до управляващата компания, където чух интересно обяснение: "Рано е да се дава топлина!" Тя се опита, макар и неуспешно, да се свърже с „горещата линия“ на МОЕК (495) 662-50-50. Очевидно това е много популярен телефон в Москва в момента - слушахме записа "останете на линия" точно час, след което ... обаждането ни беше прекратено.
Имайте предвид - от миналата седмица нито един „домоуправител“ няма право да каже „рано!“ или преместете стрелките в MOEK. „Целият жилищен фонд е свързан с топлоснабдяване“, потвърждава Заместник-кметът на Москва по жилищни и комунални услуги Пьотър Бирюков... - Знам, че някои московчани съобщават за студ в апартаментите си. Това е вината на управляващите дружества, които са извършили несвоевременно корекционната работа. " Така че, ако батериите ви са студени или едва се затоплят, напишете жалба до комуналните служби и в същото време до инспекцията по жилищното строителство в Москва (така че надзорните органи да „прибързват“ мързеливите хора).

Но ако вземем ситуацията с отоплението в града като цяло, то в преобладаващото мнозинство от къщите е не просто топло, а много горещо. Тъй като топлоносителят се доставя до сградите максимално - в края на краищата, колкото повече ресурс доставя, толкова по-високи са сметките ни. И дори да имате регулатори на радиаторите си и прозорци и врати без пукнатини, това няма да намали размера на плащането.

Имайте предвид: с настъпването на студеното време в Москва се активизират бизнесмени, които залепват входовете и пълнят пощенските кутии с реклами за топломери: „Поставете малко устройство на щранга и заплатете за реална консумация на„ топлина “ 10 пъти по-малко от преди! " Но зад сладкия морков се крие неприятна истина. С редки изключения щранговете в многоетажните сгради в Москва са вертикални, т.е.отделна тръба минава през всяка отопляема стая (стаи, кухня, баня и тоалетна). И ще трябва да инсталирате не едно измервателно устройство, а няколко (всяко ще струва около 10 хиляди рубли). И най-важното е, че столицата DES няма да отчита показанията на вашите измервателни уреди.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни