Как да запоявате медни тръби у дома. Как се извършва правилно свързването (запояване) на медни тръби? Направи си сам инструменти и материали за монтиране на медни тръби

Всеки знае, че за монтаж на тръбопроводи могат да се използват различни технологии и материали: стомана и нейните видове, металопластика, пластмаса.

Всеки, който някога се е сблъсквал с въпроса за инсталирането на тръби, знае, че медните тръби са много надеждни и практични - те не корозират, използването им изключва отделянето на токсични и вредни вещества и съединения, те са поразителни в своята пластичност и еластичност и могат да издържат тежки товари. Резьбовите фитинги за медни тръби са най-добрият метод за свързване, въпреки че се практикуват и други, като заваряване или компресия.

Резьбовите фитинги се използват, когато има нужда от често сглобяване и разглобяване на тръбопровода, фокални завои, необходимост от клони, rasstroy, ъгли, фуги на тръби със същия и различен диаметър. Те се различават от останалите по наличието на вътрешна и външна резба, което гарантира качеството на връзката. Тъй като фитингите с резба подлежат на постоянна проверка, те се използват на места, където достъпът не е труден.

Те са незаменими и за ремонт или реконструкция на водоснабдителната система. Резбата на фитинга често е цилиндрична, същата като на тръбата, която трябва да се свърже. Основното им предимство е възможността за многократна употреба.

Резьбови фитинги

По-долу ще разгледаме видовете фитинги за медни тръби.

Според материала на производство продуктите с резба се разделят на:

  продукти без покритие поцинковани (поцинковани) хромирани (хромирани) никелирани (никелирани)

По принцип се разбира, че покритието подобрява свойствата на медта и осигурява допълнителна защита и здравина на връзката, поради което е по-надеждно и практично.

По дизайн фитингите с резба са разделени на следните типове:

  тройници; лакти; тапи; съединители; нипели; огъвания; кръстове и други.

В допълнение към медта, те са изработени от месинг, неръждаема стомана, чугун, бронз и други метали, съединения, материали, включително пластмаса и металопластика.

Видове фитинги с резба

Характеристики на свързването на медни тръби

Когато инсталирате с помощта на гофрирани фитинги, използвайте месингови или бронзови изделия със специален наконечник, който се намира вътре в фитинга. Връзката се осъществява с помощта на гаечен ключ. Малко усилия - и дори за някой, който никога не е инсталирал тръбопровод, всичко ще излезе без проблеми и за първи път.

Съществен недостатък на метода за кримпване е ниската степен на надеждност - такава връзка е категорично неприложима при наличие на повишено налягане в тръбите. Предотвратяването, изразено в затягане на гайките, извършвано редовно, ще помогне да се удължи живота на такъв тръбопровод. Често се случва, че по време на превантивно затягане се получава деформация на фитингите, не се отчайвайте - просто заменете счупения продукт.

Медни фитинги с резба се използват там, където не могат да се използват кримпване и други опции - невъзможно е да се запояват тръби или трябва да се комбинират тръби от различни видове метал.

Така че, ако решите да прибегнете до запояване, тогава си струва да помислите - може би е по-добре да използвате фитинги с резба за медни тръби. Няма да се притеснявате за корозия и деформация поради температурни колебания, наличие на вещества, преминаващи през тръбите.

Видове инсталация

Активно се използват два вида инсталации за медни тръбопроводи:

  свързване с резба за спояване (с помощта на наконечници)

Вторият тип е много по-опростен и по-евтин, нямате нужда от допълнително оборудване - просто затегнете фитинга с гаечен ключ. Без пожар и изненади.

Ще постигнете силна връзка, без да прибягвате до някаква упорита работа! Ако е възможно, опитайте се да използвате хомогенни метали (мед или медни сплави), това ще помогне да се увеличи живота на тръбопровода без допълнителни разходи за ремонтни дейности.

Какво е полезно за осъществяване на връзка с резбови фитинги?

Нищо свръхестествено:

  ножовка за метал (или специална фреза), с която ще нарежете тръбата на парчета с необходимия ви размер. Съвет: режещото острие трябва да се смени преди работа; гаечен ключ; клещи; пила; калибратор; шкурка.

Моля, обърнете внимание, че за монтаж на тръби, освен тръби и фитинги, ще ви е необходима и уплътняваща лента.

Направи си сам медна тръбна инсталация - Тръби и водопроводи

 • Характеристики на монтажа на медна отоплителна система
 • Особености на използването на медни тръби в отоплителни системи
 • Монтаж на отопление от медни тръби

Понастоящем медта представлява висококачествена и модерна технология във водопроводната индустрия.

Ако в процеса на проектиране на отоплителна система за правилен избор на материала, тогава би било най-правилно да се даде избор в полза на медни тръби. Медта е по-добра от другите материали за нуждите на строителството, с нейна помощ можете бързо и лесно да решите всякакви проблеми. Той е издръжлив, здрав и пластмасов - благодарение на тези качества материалът е придобил такава популярност.

Никой друг материал не може да впечатли с толкова много качествени характеристики. Ако разгледаме възможността за използване на мед за производството на отоплителни тръби, тогава първото и най-важно свойство на материала е неговата термична стабилност.

По време на работа медните тръби нямат такива странични ефекти като разширяване или влошаване на качеството: продуктите запазват своята твърдост и форма. Също толкова важно качество е високата устойчивост на мед към налягане и корозия.

Медните тръби са най-надеждните, те могат да ви служат дълги години, без да се налага ремонт или подмяна.

Характеристики на монтажа на медна отоплителна система

Монтажът на медни тръби се извършва по 2 начина: посредством резбова връзка с помощта на накрайник или чрез запояване.

Първият метод е толкова прост в изпълнението си, че е подходящ дори за майстор без опит в работата с медни изделия. В този случай няма да е необходимо да използвате какъвто и да е инструмент: медни продукти се монтират лесно с помощта на обикновени ключове, които затягат връзките. Когато избирате фитинг, трябва да обърнете внимание на диаметъра на медните тръби.

За да инсталирате висококачествена, надеждна и трайна отоплителна конструкция, ще са ви необходими следните инструменти и материали:

Едножилен отоплителен кръг.

 • ножовка за резачка за метал или тръба;
 • ръчен калибратор;
 • горелка;
 • гаечни ключове;
 • клещи;
 • файл;
 • смилане на фина шкурка;
 • разширител на тръби;
 • щипки за преса;
 • пресови фитинги;
 • директно фитинги;
 • фитинги за медни системи;
 • спойка и флюс за медни системи;
 • fum лента запечатване на резбови връзки.

Използвайки горните материали, можете лесно, ефективно и достатъчно бързо да инсталирате отоплителна система с помощта на медни тела.

Особености на използването на медни тръби в отоплителни системи

Медните конструкции за отопление се характеризират, както вече беше споменато, със сравнително лесна инсталация. Широка гама от свързващи фитинги ви позволява да инсталирате отопление от всякаква сложност.

За отопление можете да използвате тънкостенни тръби от този материал, но обикновено дебелината на стената на такава кръгла армировка е около 1 mm с външен диаметър 3-3,6 mm. Ако старите медни конструкции бъдат заменени, те могат да бъдат използвани повторно или продадени.

Дори в случай на продажба на продукти за скрап, можете да получите обратно до 30% от изразходваните пари.

Сред недостатъците на медни тръби за отопление може да се отбележи тяхната относително висока цена. Въпреки че по отношение на цената, конструкциите, изработени от този материал, могат успешно да се конкурират с някои металопластични.

Ако цената на самата мед е малко по-висока от цената на металопластичните отоплителни тръби, тогава всички необходими фитинги са много по-евтини.

Освен това запоените фуги са много по-надеждни от металопластичните цанга и пресованите фуги.

Ако решите да инсталирате такива отоплителни конструкции, тогава е най-добре да закупите тръби с диаметър 3,05 см (1,2 инча). Този размер е най-оптимален за отопление.

Висококачествените характеристики и тънките стени позволяват дори на неопитен майстор да инсталира медно отопление, достатъчно е просто да бъдете внимателни към работата и стриктно да спазвате всички правила.

Експертите извършват монтажа на конструкции от този материал по метода на твърдо и меко запояване, което го прави много по-надежден и по-бърз за извършване на процеса, отколкото при използване на резбови връзки и заваряване.

Медните продукти имат много положителни характеристики.

Те предпазват отоплителната система от проникването на въздух в нея, способни са да издържат на налягане до 30 атмосфери, експлоатационният живот на тези продукти е над 60 години, за разлика, например, на полимерни продукти за отопление на помещения.

Това, което е важно при организирането на отоплителна конструкция в частна селска къща, тръбите могат да бъдат монтирани независимо с помощта на пресови инструменти и пресови фитинги.

Монтаж на отопление от медни тръби

Монтажът на такива продукти може да се извърши по различни начини, в зависимост от видовете използвани фитинги. Фитингите могат да бъдат разделени на разглобяеми и единични, както и връзките на самите медни тръби.

Разглобяемите връзки се използват при инсталиране на продукти за свързване с устройства и фитинги, както и с елементи, изработени от други материали.

Сменяемите връзки трябва лесно да се разглобяват и сглобяват, без да се уврежда повърхността.

https://www.youtube.com/watch?v=s2-0hGlxXgw

Постоянните фуги могат да бъдат получени по няколко метода: спояване, заваряване с поялник, кримпване, меко запояване.

Медни продукти за отопление с диаметър над 110 mm и дебелина на стената над 1,6 mm могат да се съединяват чрез заваряване. Запояването с мека спойка (нискотемпературно запояване до 440 ° C) се извършва с помощта на специални потоци, които могат да подобрят качеството на запояване и да увеличат адхезията.

Преди запояване повърхността на материала трябва да се почисти. Такова запояване се използва в системи за водоснабдяване със студена и топла вода и в отоплителни конструкции с температура не по-висока от 115 ° C.

Използвайки капилярна спойка с ниска температура, е възможно да се свържат всякакви системи, изработени от този материал с диаметър от 7 до 110 mm.

Тъй като този материал има тенденция да губи твърдост при високи температури, за запояване е необходимо спойката да има най-ниската точка на топене. Поради тази причина се препоръчва да се използва метод за нискотемпературно запояване, за да се монтира такова отопление.

Кримпването може да се извършва с малки и големи диаметри. За този тип връзка се използват специална преса и специални фитинги.

Използването на медни продукти за отоплителна конструкция означава използването на най-трайната и приемлива опция.Характеристика, която вече беше отбелязана, е относително високата цена на този материал, но е напълно оправдана, тъй като медта е почти идеален високоефективен материал.

Медните продукти за отоплителни системи трябва да бъдат маркирани, това потвърждава, че те са произведени в съответствие със стандартите и обработени с фосфор, което увеличава тяхната устойчивост на различни влияния.

Направи си сам монтаж на медни отоплителни тръби Монтажът на медни отоплителни тръби може да се извърши на ръка, дори ако нямате подходящите умения и опит. Това са много добри неща.

Източник: 1poteply.ru

[content-egg module = GdeSlon шаблон = сравнение]

Ремонтните дейности в къщата, свързани с водопроводната система, изискват специален подход към избора на материали. Всъщност от това зависи не само трайността и надеждността на експлоатационния живот, но и качеството на питейната вода. Медните тръби и фитинги за водопровод са напълно приемлив вариант, въпреки значителните им разходи. За това ще бъде тази статия.

Медни тръби и фитинги за водопроводни инсталации - дългосрочна инвестиция, оправдана от качеството

Инсталация

По време на монтажа гайката се съединява с фитинга, след което резбата се затяга - първо на ръка, след това с ключ. Ако свързването с тръби, направени от други материали, не може да бъде избегнато, на помощ ще дойде фум лента, която се завинтва върху резбовата част под фитинга.

Ако не искате да ускорите корозивните процеси в съединението, не използвайте преход от медна към поцинкована или нелегирана стомана. Електрохимичните процеси, протичащи между тези метали, могат да намалят живота на тръбопровода.

Как да изберем?

За да се монтира правилно системата, е необходимо да се вземат предвид характеристиките на фитингите с резба. Трябва да се съсредоточите върху предназначението на тръбите, ако използвате висококачествени материали, обърнете внимание на всички правила - гарантирана ви е висококачествена връзка в продължение на много години. Разберете какви са размерите и предназначението на фитингите, използвайте го в дизайна.

Избор на фитинги

Ако трябва да завъртите конструкцията, ъглите ще ви бъдат полезни, ако сте планирали разклоняване, не забравяйте да закупите тройници, кръстове, колектори. Ако просто трябва да свържете две парчета тръба (с даден или различен диаметър), запасете се с муфи и, разбира се, не забравяйте да закупите тапи.

Къде да кандидатствам?

Медните тръби с резбови фитинги са силно конкурентни, въпреки факта, че много други видове връзки и материали за производството на тръбопроводи са се появили в света. И всичко това благодарение на почти магическите свойства на медта - дезинфекция на вода при излъчване през тръби, самата тръба не се окислява, не ръждясва, продуктите от нея са много надеждни, но в същото време пластмаса, характеризираща се с устойчивост на температура крайности и колебания от високо към ниско.

Къде е областта на приложение на медни тръби?

Повярвайте ми, навсякъде! Тези леки и издръжливи тръби се използват при проектирането и полагането на въздуховоди, а медни фитинги тип кримп активно се използват в комуникационните мрежи. Където и да не намерите медна тръба - в отоплителни системи и уреди, в климатици, в газови уреди и тръбопроводи, във водната система - медта винаги присъства навсякъде. Някои ентусиасти на експерименти използват медни тръби като елемент на декора или интериора - те имат всякаква форма и могат да бъдат свързани с всяка друга тръба (и не само), са интересни с уникалния си цвят и блясък.

Как да монтирам?

Някои от препоръките за инсталиране бяха дадени по-горе, но ако не сте сигурни, че можете да свършите работата ефективно, по-добре не я приемайте.

Можете да попитате всеки познат майстор от хората или да се обадите на екип или професионалист.Вие решавате. Но не бива да се оттегляте от решението си да направите медна система.

Богат избор от видове и посоки на връзките, херметичност и надеждност, екологичност и естетика не са всички предимства на меден тръбопровод. Не забравяйте, че можете да запоявате и заварявате тези тръби, да свързвате с помощта на резби и фланци, кримпвания и технологии за компресия. Медните фитинги ви помагат да съберете системата така, както ви е необходима, вместо да се адаптирате към "материала", и тя ще бъде непропусклива и практична, а времето, което отделяте за монтаж, ще бъде много по-малко, отколкото ако се възползвате от други опции и възможности.

Успешни строителни работи!

Ако вашият дизайн на тръбите изисква многократно разглобяване и повторно сглобяване, фитингите от медни тръби с резба са най-подходящи за монтаж. Те се различават от останалите по наличието на конец отвън или отвътре, с помощта на който се осъществява връзката. Резьбовите фитинги са доста практични, но те изостават по отношение на надеждността и в резултат на това се нуждаят от периодичен мониторинг на състоянието на връзките.

Във връзка с това в повечето случаи тяхното използване е препоръчително на лесно достъпни места на тръбопровода. Друга насока за използване на фитинги с резба е ремонтът или реконструкцията на водоснабдителната система. Резбовите фитинги са доста практични, но те изостават по отношение на надеждността и в резултат на това се нуждаят от периодичен мониторинг на състоянието на връзките Кратко описание на резбовите фитинги Резбовите фитинги са един от основните видове връзки тръбопроводи Това са сгъваеми части, които се използват за многократно свързване на системни елементи. Техният дизайн предвижда наличието на външна или вътрешна резба.

Обикновено тази резба е цилиндрична. Резбите са предвидени както върху самите фитинги, така и директно върху тръбите. Предимството им е повторната употреба.

Продуктите с резба са подходящи не само за свързващи елементи, но и за монтаж с водопроводни или тръбопроводни фитинги. Горните фитинги могат да бъдат класифицирани като: непокрити; поцинковани (поцинковани); хромирани (хромирани); никелирани (никелирани) Естествено, покритите фитинги осигуряват по-надеждна антикорозионна защита. принадлежи към един от основните типове тръбни връзки. Гамата от резбовани елементи е огромна. Това са продукти, които са различни по вид и дизайн: колена; тройници; огъвания; нипели; съединители; щепсели; фитинги и т.н. и накрая, мед. Това е само за медни фитинги и по-нататъшната история ще продължи. Медни тръби.

Характеристики на свързване Месинговите и бронзовите фитинги са подходящи за кримпване на медни тръби. Плътността на връзката се осигурява от наличието на специален компресионен пръстен вътре във фитинга. За да извършите кримпването, имате нужда от гаечен ключ и малко усилия при завъртане на гайката.

Не са необходими допълнителни устройства. Дори да няма опит в инсталирането на медни тръби, ще бъде лесно да се справите с такава работа.Недостатъкът на такава връзка е недостатъчната надеждност. Има редица ограничения за налягането вътре в тръбите при свързване с горния метод.

За да поддържате херметичност, не забравяйте за предотвратяване и навременно затягане на гайките. Ако при често затягане на гайките възникне деформация на фитинга, е необходимо да се замени повреденият свързващ елемент. Свързването с помощта на резбови фитинги се използва главно там, където няма възможност за запояване на медни тръби или е необходимо да се комбинират тръби, изработени от различни материали.тогава методът с използване на фитинги с резба е идеален за вас.Надеждността, лекотата на монтаж и антикорозионните свойства на медни тръби ще спрат избора ви при опцията за мед.

Друг плюс е високата устойчивост на температурни колебания.Има два основни типа инсталация. Това се монтира чрез запояване и посредством резбови връзки с помощта на накрайници. След като прочетете името на горния метод, може да се усъмните в лекотата на инсталиране.

Но това не е така. Простотата и достъпността са мотото на този метод. Нямате нужда от специални инструменти, достатъчно е само гаечните ключове.

И дори при такава инсталация не е необходимо да се спазват техниките за пожарна безопасност.При монтажа на медни изделия, когато е възможно, използвайте еднородни материали (мед и нейните сплави). Това ще увеличи експлоатационния живот на конструкцията Ще ви трябват: специален резач или ножовка за метал (с тяхна помощ ще режете тръби на парчета с необходимия размер, когато използвате ножовка, не забравяйте да замените острието му с нов); калибратор; гаечни ключове; пила (с негова помощ ще почистите пробивите в точките на рязане); клещи; за отстраняване на оксидния филм ще ви трябва шкурка. Това са инструменти и са необходими следните материали : медни тръби директно (с резбова връзка, запас от няколко метра няма да навреди); фитинги (тройници, адаптери и др.) в зависимост от водопроводната схема; специална лента за уплътняване. И сега за реда на работа. Първо, трябва да отрежете желания участък от тръбата (проверете със схемата). Ако използвате тръби с изолация, не забравяйте да премахнете защитния слой на мястото на бъдещата връзка. Направете разрез и отстранете изолацията. Използвайте пила, за да отстраните прорезите по среза. Подгответе фитинга: първо поставете гайката и след това накрайника. Поставете гайката с фитинга и затегнете резбовото съединение.

Затегнете гайката бавно, първо на ръка, а след това с гаечен ключ.Ако при инсталиране на медни тръби е необходимо да се свържете със стоманена тръба, тогава е подходящо да използвате фум лента. Той се завинтва върху резбата, след което фитинга се завинтва. и плътната връзка е готова. Когато инсталирате медни продукти, когато е възможно, използвайте еднородни материали (мед и нейните сплави).

Това ще увеличи живота на конструкцията Полезни съвети за монтиране на медни тръби Когато инсталирате медни изделия, когато е възможно, използвайте еднородни материали (мед и нейните сплави). Това ще увеличи живота на конструкцията. Ако този съвет не работи, тогава трябва да се придържате към следното правило: не позволявайте поцинкована нелегирана стомана да бъде свързана към мед (с такава връзка ще получите по-бърза корозия на стоманата елементи, дължащи се на електрохимични процеси). предназначението на тръбопровода. Професионален подход към свързването, висококачествени материали ще увеличат експлоатационния живот на конструкцията.Размерът на фитингите за медни изделия е лесен за избор, тъй като има стандарт и номенклатура.

Продуктите, произведени от различни компании, са взаимозаменяеми. Размерът се определя в съответствие с вътрешния диаметър, дебелината на стената, дълбочината на гнездото и ширината на пролуката Видове фитинги в зависимост от целта По предназначение фитингите с резба за медни тръби се класифицират, както следва: различни ъгли (90 или 45 градуса). Тяхната цел е да завъртят продукта до желаната степен; колектори или тройници, позволяващи ви да направите клон от основната конструкция; кръстове.

Осигурява възможност за извършване на независими клонове, като същевременно се запазва основната посока; съединители. Проектиран за свързване на прави секции със същия диаметър или различен.Подходящ и за съединяване на елементи, изработени от различни материали.

тапи, капачки - припокриват края на медната система; фитингите извеждат изхода на гъвкава гумена тръба и др. Области на приложение на медни тръби и фитинги Конкурентоспособността на медни тръби и фитинги от мед остава доста висока в наше време, дори в присъствието на други висококачествени материали. Всичко това се дължи на положителните качества на медта. Медта не позволява на микробите и бактериите да попаднат във водата, не се окислява и не е обект на ръжда, продуктите са доста пластмасови и надеждни, устойчиви както на високи, така и на ниски температури. Https://experttrub.ru/youtu.be / wM99ll6a_lo ”width =” 640 ″ height = ”425 ″ style =” max-width: 100% ”> При използване на медни тръби се инсталират канални мрежи.

Медните кримпващи фитинги се използват успешно при създаването на инженерни комуникационни мрежи. Газоснабдяване, отопление, климатични системи, водопроводни тръби - нито една от тези индустрии не може без използването на медни продукти. Не само заради високото качество, но и като оригинален елемент от интериора в модерен или високотехнологичен стил. Дизайнерите също са привлечени от лекотата на инсталиране, медните тръби се режат по-лесно и различни завои, отколкото други.

Много жители свързват трайността и надеждността на тръбопровода именно с използването на медни тръби в битовите комуникации. Дълго време този метал се използва във водопроводни, канализационни и отоплителни кръгове, за да се докаже изключително от най-добрата страна.

Наличието на специални съединители и фитинги улеснява свързването на медни тръби, което ви позволява да ги извършвате или сменяте сами. В зависимост от външното или вътрешното закрепване се използва разделен или еднокомпонентен метод за монтиране на веригата.

Направи си сам инсталация от медни тръби: как да направите водопровод за медни тръби?

Как да направите инсталацията на медни тръби със собствените си ръце: какви инструменти и фитинги са необходими за инсталиране на медна тръба. Каква е разликата между инсталирането на медни тръби за студена и топла вода? Как да запоя медни тръби? Направи си сам монтаж на медни тръби или Как да направите водопровод от медни тръби?

  Инструменти за медни тръби Фитинги за медни тръби Каква е разликата между инсталирането на медни тръби за тръби за топла и студена вода? Свързване на цанги от медни тръби Как да запоя медни тръби? Примери за готови медни тръби

Да видим сега Направи си сам медна тръбна инсталация, но, очевидно, инсталацията не е за себе си, а на примера как се прави водоснабдяване от медни тръби.

Инструменти за монтиране на медни тръби

Първото нещо, което трябва да бъде определено, след като сте се осмелили да инсталирате медни тръби със собствените си ръце, е дали да монтирате водопровода с помощта на запояване или с въвеждането на резбови връзки. Твърдият монтаж е по-икономичен, но монтажът с резба е по-лесен.

Съответно е необходим различен инструмент.

За резбови връзки се изискват само клещи и гаечни ключове.

За да направите инсталирането на медни тръби чрез запояване, имате нужда от газова горелка или електрически щипки или сешоар, шкурка за почистване на фугите, поток за запояване.

Нарежете медни тръби с помощта на ръчен фреза за тръби:

- или с ножовка за метал.

След изрязването на тръбата се образуват резки, което означава, че под ръката трябва да има плътен филм, който да ги отстрани. С ratfil те също премахват фаската в съединените краища.

Огъването на медни тръби се извършва с огъване на тръби:

На снимката има ръчно огъване на тръби за медни тръби; има и хидравличен.

Фитинги за монтаж на медни тръби

За монтажа на медни тръби се използват различни фитинги, не само прави, но и с различна форма: завои, колена с завой от 45, 90 градуса, тройници и преходни муфи със сходни и различни диаметри (за свързване на тръби с 1 или различни диаметри) и др.Тази снимка показва фитинги за спояване на медни тръби:

И на тази снимка - фитинги с резба за медни тръби:

Фитингите за резбови връзки са изработени от месинг, а за запояване са от мед, което се вижда дори по цвета на частите (медта е червеникава).

Свързващите части могат да имат както вътрешни, така и външни нишки, очевидно трябва да изберете въз основа на вашия собствен проект и от асортимента, който се предлага в магазините.

Каква е разликата между инсталирането на медни тръби за тръби за топла и студена вода?

Водопроводът от медни тръби за топла и хладна вода се прави по същия метод. Но подробностите за тази или онази температура се различават по външен вид: за топла вода се използват медни тръби с PVC филм.

При инсталиране на медни тръби с водоснабдяване, изолационният слой на мястото на предстоящата връзка, разбира се, се отстранява по-рано.

Връзка с цанги за медни тръби

Свързването на цанги от медни тръби се извършва с помощта на резбови фитинги и това по-достъпна инсталация за медни тръби „направи си сам“.

Свързването на цанга на медни тръби с фитинг е много подобно на същото свързване на металопластикови тръби: първо върху тръбата се поставя съединителна гайка, компресионен пръстен и след това се закачва с подходящ фитинг и гайката се затяга.

Докато гайката на факела е затегната, накрайникът от мек метал уплътнява съединението чрез кримпване около тръбата. Ако се наложи да се разглоби връзката на накрайника, пръстенът трябва да се смени и да не се използва повторно.

Как да запоя медни тръби?

Когато инсталирате медни тръби със собствените си ръце чрез запояване, трябва да имате предвид мерките за безопасност, тъй като има открит огън на горелката, а в зоната на запояване температурата на частите е повече от 250 градуса.

Появането на медни тръби е лесно: първо трябва да шлайфате тръбата и краищата на фитингите, които да се съединят с шкурка:

След това те се прилагат поток за спояване на медни тръби:

След това подготвеният край на тръбата се вкарва в отвора на фитинга, кръстовището се загрява с газова горелка:

Или със строителен сешоар:

Или с електрически клещи:

Когато частите са доста нагрявани, до точката на контакт се привежда спояващ проводник и съединението се запълва с спойка (вижте снимката по-горе).

Снимката по-долу показва поток за спояване на медни тръби (вляво) и спойка:

Flux е специална паста, която обезмаслява, почиства повърхността, предпазва я от окисляване по време на запояване.

Примери за готови медни тръби

На следващите снимки има няколко примера, в които водоснабдяването от медни тръби вече е готово:

И тук има медна тръба в системата за подово отопление (макар и не напълно по темата на раздела):

Направи си сам медна тръбна инсталация относително не е сложно, но не всеки може да си позволи водопровод за медни тръби - цената на медни тръби е много висока.

Освен това при ниско качество на водата тръбите се окисляват, добиват зелен цвят, а медните оксиди, попаднали във (питейна) вода, меко казано, не носят ползи за здравето.

Така че, разбира се, от вас зависи да решите дали да използвате медни тръби във водоснабдителната система на собствения си дом.

Направи си сам медни тръбни инсталации, водопроводни медни тръби

Този пост беше публикуван във Водоснабдяване. Отбележете постоянната връзка.

Източник: https://stroy-industriya23.ru/montazh-mednyx-trub-svoimi-rukami-kak-sdelat-vodoprovod-iz-mednyx-trub.html

Натискащи фитинги, техните видове и приложения

Съвременният пазар предлага широка гама от спомагателни части за свързване на медни тръби без запояване (метод с резба например) или чрез заваряване с висока или ниска температура. Медта е много лесен и ковък метал, така че дори начинаещ може да се справи с инструментите.

Натискащите фитинги за медни тръби са най-лесният начин за монтиране на линейни елементи, тъй като те се основават на затягащ пръстен, който се поставя върху тръбата и гайка, която фиксира точката на затягане. специални инструменти.

Най-често се използват подобни фитинги за медни тръби:

  При провеждане на линия, през която циркулира топла или студена вода, газ или нефт.В тръбопроводи, в които химическата среда не надвишава нагряване от 175 ° C. Налягането в такива системи не трябва да надвишава 16 атмосфери.

Този тип инсталация се счита за много надеждна и плътна, а фитингите за свързване на цанга за медни тръби, представени на пазара днес, се предлагат с вътрешен диаметър от 8 mm до 100 mm. Ако трябва да се монтират тръби с по-голям диаметър, трябва да се избере друг метод за свързването им.

Има следните видове фитинги за цанга:

  Съединител за медни тръби, като правило, е направен от мед или сплави, в които е включен. Неговата функция е да свързва контурни елементи от един и същ метал и същия диаметър.Медните адаптери за медни тръби се използват за свързване на тръби с различен диаметър. Те също могат да комбинират продукти от различни материали, но е по-добре да изберете месингови аналози. Разклонителният съединител за медни тръби е ъгъл, който ви позволява да свързвате мрежовите елементи под ъгъл от 45 ° до 120 °. При разделяне на потока е необходим цангов кръст или тройник. При свързване на гъвкав маркуч към елемент на тръбопровода се използва съединение.

Натискащите фитинги са най-често срещаните части в битовите и промишлените тръбопроводи. Това се дължи на следните предимства:

  Те са на достъпна цена. Достатъчно лесни за използване. Доста богат асортимент предлага модели за линии с всякаква дължина и сложност. За да работите с тях не се нуждаете от специално оборудване и начинаещ може да се справи с тях. Втулките за фитинги осигуряват надеждна плътна връзка. Те са издръжливи като тръби, изработени от мед, но ако е необходимо, могат да бъдат използвани повторно или като временно докинг.

Тъй като точката на затягане отслабва с времето от натоварвания и трябва да се затегне, такава връзка се използва изключително при външно закрепване на медни тръби например към стена. Достъпът до докинг точката е важен фактор за такъв тръбопровод.

Стъпки за инсталиране:

  Тръбите се нарязват на дължини според схемата и се почистват. Ако е необходимо, се извършва калибриране, за да се получи равномерен отвор. В края на тръбата се поставя гайка, а след това цанга. Краят на фитинга с ластици е поставена в тръбата. Затягащата гайка се завинтва ръчно върху резбата на фитинга и внимателно в нея. цангата се затяга.

Издърпвайки цанга, трябва да се уверите, че няма изкривяване, в противен случай цялата работа ще трябва да се извърши отново. Когато затягате гайката с гаечен ключ, е важно да не прекалявате, в противен случай медта ще се напука и това парче тръба ще трябва да се отреже.

Спойка

За да извършите надеждно запояване, трябва да закупите спойка. Предлага се в два вида - твърд и мек.

 • Припойната сплав се произвежда под формата на дълги пръти. Тази спойка може да се използва за спояване на тръби за топла вода, газоснабдяване, климатизация или за линия, работеща при високо налягане. Температурата на запояване на такава спойка достига 900 градуса. Най-често срещаните видове твърди спойки се считат за медно-фосфорна самопоточна сплав Cu94 P6 и сплав Cu92 P6 Ag2 с добавка на сребро от фосфор и мед.

Важно: такава твърда спойка съдържа 6% добавка на фосфор, което намалява температурата на запояване до 750 градуса.

 • Меката спойка се произвежда под формата на тънка тел с диаметър 2-3 мм. Такава спойка се използва при запояване на водоснабдителна система със собствените си ръце в ежедневието.
 • Съществува и специална паста, наречена флюс. Издава се в банки. Трябва да се използва за висококачествено почистване на тръбните съединения, отстраняване на оксид от шева след запояване и подобряване на характеристиките на топене на спойката.В този случай потокът може да се използва както за запояване при високи температури (над 450 градуса), така и за запояване при ниски температури (до 450 градуса).

Важно: потокът допринася за по-добро сцепление на спойката с медта.

В допълнение към всички инструменти, припой и поток, също така е необходимо да се подготвят фитинги, ако има нужда да се правят завои и завои във водопровода. Всички фитинги имат регулиран диаметър и отговарят на GOST. Цената на фитингите и адаптерите е доста достъпна.

Компресионни фитинги

Това е кримпващият пръстен за медни тръби, който гарантира надеждността на свързването на отделните елементи на тръбопровода. По-горе беше описано как да се използва втулка с такъв пръстен на нормалните краища на тръбите.Когато се изисква факелен съединител за медни тръби, се използват и компресионни фитинги.

Изгаряне на тръби може да направите сами, ако имате специално оборудване. За да разширите края до желания размер, по-добре е да използвате ракетен инструмент, с който можете да направите необходимите изчисления и да калибрирате.

Компресионните фитинги за разширени медни тръби се състоят от втулка и затягаща гайка и са също толкова лесни за използване:

  Върху подготвения и почистен край на тръбата се поставя съединител. Краят на другата тръба се вкарва в разширяващата машина или разширител и се завърта, докато образува ръб под ъгъл от 45 °. Вторият край на съединителя се поставя в готовото валцуване и се затяга с гайка.

Компресионните фитинги за медни тръби се използват изключително при външни тръбопроводи и са част от сервизната система. Ако те са били използвани в отгряти (меки) продукти, тогава визуален преглед е достатъчен за превантивни проверки, докато при неотгряти ще е необходимо затягане на затягащите гайки.

Свързването на медни тръби с кримпване се използва най-често при извършване на ремонт на верига или като временни части при окабеляване на нова линия. Те са надеждни, издръжливи, но изискват периодично тестване на качеството на пломбата.

Резьбови фитинги

Резбовото свързване на медни тръби е най-често срещаното, тъй като те могат лесно да бъдат заменени или използвани повторно. Фитингите от този тип могат да имат както външни, така и вътрешни цилиндрични резби.

Тръбопроводът далеч не е единственото място, където се използват такива части, и те често са част от връзките на водопроводните елементи. По конфигурация фитингите с резба за медни тръби се разделят на:

  лакти; зърна; съединители; щепсели; завои.

За свързване на медни елементи, фитингите трябва да бъдат избрани от месинг, мед или сплави със съдържанието му.

Ако ще използвате фитинг с резба върху мека медна тръба, препоръчително е да "закрепите" съединението с опорна втулка, която ще ви позволи да затегнете плътно гайката, без да деформирате метала.

Елементи за медни тръби

Медните фитинги, с помощта на които се осъществява свързването на медни тръби, се представят на съвременния пазар в голямо разнообразие от размери и техния дизайн. Най-известните видове такива съединители са:

 • резбови фитинги за медни тръби;
 • самозаключващи се свързващи елементи;
 • компресионни или кримпващи фитинги;
 • така наречените пресови фитинги;
 • капилярен тип свързващи фитинги.

От всички горепосочени видове свързващи елементи, в наше време най-рядко се използват пресови фитинги за медни тръби, което се обяснява със следните причини: инсталирането им изисква използването на сложно и скъпо оборудване: специални преси. Дизайнът на пресовите фитинги първоначално е разработен, за да се свържат пластмасови и металопластикови тръби с тяхна помощ, така че използването им за монтаж на медни изделия не винаги е препоръчително.

За да може тръбопроводът, в подреждането на който се използват медни части, да служи възможно най-дълго и да бъде с висока надеждност, препоръчително е по време на монтажа му да се използват елементи, направени от еднородни материали. Свързването на медни тръби с фитинги, направени от други суровини, трябва да се извършва само в редки изключения.

Ако не е възможно да се избегне използването на фитинги от различни материали по време на монтажа на тръбопроводи, тогава трябва да се извърши такъв процес, като се спазват следните прости правила:

 • медни тръби в комуникациите, за създаването на които се използват елементи от различни материали, винаги се монтират след продукти, изработени от черни метали: в посока движение на флуида;
 • медни части от тръбопроводи не могат да бъдат свързани към поцинковани фитинги и, неспазването на това изискване ще доведе до факта, че в такива системи ще действат електрохимични реакции, което значително ще ускори процеса на корозия на стоманените части;
 • разрешено е медни елементи на тръбни конструкции да се свързват с части, изработени от устойчиви на киселина стомани, но ако има такава възможност, е по-добре такива части да бъдат заменени с фитинги, изработени от поливинилхлорид.

Пресови фитинги

Еднокомпонентната връзка се счита за най-надеждната и именно тя се използва, когато тръбите трябва да бъдат „скрити“ в пода или стената. Един от елементите на такава система са пресовите фитинги за медни тръби.

В основата на тези части са специални полимерни уплътнения и за сглобяването на тръбопровода ще ви трябва:

  Нарежете и оголете тръбата с необходимата дължина. Калибрирайте отвора. Поставете краищата на тръбата в пресовия фитинг. Изцедете съединението с клещи за затягане на медна тръба.

Този метод на свързване не изисква нагряване на части и се счита за един от най-бързите. Ако количеството работа е малко, тогава можете да закупите ръчна преса за медни тръби, за която освен малко физическо усилие не се изисква нищо. Той осигурява необходимата плътност чрез притискане на свързващия фитинг към уплътнителния пръстен.

Електрохидравличната преса за медни тръби се използва от професионалисти при полагане на дълги линии с множество връзки. По-скъпото оборудване има сменяеми съединители, благодарение на което е възможно да се свържат тръби с различен диаметър от всеки производител.

За да извършите самостоятелно ремонтни или монтажни работи, можете да наемете преса за медни тръби, което е по-изгодно от изразходването на пари за инструмент, който може да не е необходим скоро следващия път.

Видове фитинги

Всички свързващи фитинги са разделени на няколко типа според техните функции:

 • Право - за директно свързване на две тръби със същия диаметър. Тези фитинги се наричат ​​съединители, а тялото обикновено е във формата на цилиндър.
 • Преходна - за директно свързване на две тръби с различен диаметър. Адаптерите или редукторите имат сложна форма: два къси цилиндъра с различни размери са свързани чрез пресечен конус.
 • Ъглов или въртящ се - за свързване на еднакви тръби под ъгъл. Такива фитинги се наричат ​​лакти или ъгли, ъгълът на огъване на тялото е от 15 до 90 градуса.
 • Разделител - за комбиниране на два или повече потока или разделяне на един поток на няколко. Тройниците имат три разклонителни тръби, чиито диаметри могат да варират. Напречните тела са изградени от четири или повече цокъла, свързани под прав ъгъл.
 • Уплътнение - за покриване на свободни тръби. Тези оформени парчета, наречени тапи, са капачка или тапа.

Според мен мнозина погрешно вярват, че медните тръби са доста скъпи при инсталиране на водоснабдителна система или отопление на къща, а някои и че възрастта на медта за тези цели е в миналото.В този запис ще се опитаме да ви докажем, че това не е така, именно защото медта е доста удобен материал за монтаж на всякакви конструкции и ако вземете предвид нейната трайност, тя е незаменима в много случаи и е онази, която ще бъде избрана от ревностен собственик за собствения си дом.

Ако сравним медта с други материали, от които са направени водопроводи и други комуникационни тръби (например с пластмаса или), тогава нейните предимства са очевидни. На първо място, това е необичайно дълъг експлоатационен живот: медните тръби и фитинги често траят толкова дълго, колкото самата сграда.

Медта е много пластмасова, което повишава безопасността на водоснабдителната система и запазва свойствата си в широк температурен диапазон (от -200 до +250 ° C), което прави тръбите устойчиви на замръзване при пълнене с вода.

Медните тръби са устойчиви на ултравиолетово лъчение (за разлика от пластмасовите), имат нисък коефициент на грапавост, което им позволява да се използват при подобни условия

Медният тръбопровод практически не се влияе от различни видове вируси и бактерии, не се страхува от масла, мазнини и различни вредни вещества. Дори хлорът, който е неизбежен за нашите водопроводи, не е в състояние да разруши медна тръба, а, напротив, поради образуването на оксиден слой по вътрешните му стени, хлорът помага да се удължи живота на тръбата.

Тръби

Кръглите медни водопроводни тръби се произвеждат както в намотки (с дължина 25 и 50 м), така и в секции (пръти с различна дължина). Най-често използваните тръби имат диаметър от 8 до 28 mm с дебелина на стената 1 mm. Струва си да се подчертае, че медите тръби, поради тънките си стени, са много по-леки от стоманените. Те могат да бъдат изолирани.

Монтажът на медни тръби не създава особени трудности, главно поради факта, че те са добре нарязани и огънати. Медните тръби могат да бъдат свързани по два начина: разделени и еднокомпонентни. Вторият включва запояване, заваряване и изпитване под налягане.

Различни фитинги се използват за свързване на тръби, свързване към фитинги, към съществуваща водоснабдителна система.

Монтаж

Има много разновидности на свързващи и преходни фитинги. Някои примери са показани на снимки 1-12. Така че, за запояване се използват не само обикновени и преходни съединители, но и различни колена, тройници, кръстове, контури, ролки и тапи. Има фитинги с преход на запоена връзка към резбована, например "американски" с конусно уплътнение (15 × 1/2 "). Пресовите фитинги с резба често използват накрайник, който при затягане на съединителната гайка компресира тръбата, като по този начин уплътнява връзката.

Запояване

Смята се, че запояването е най-надеждният начин за свързване на всякакви тръби и медните тръби не правят изключение. Може да се произведе чрез високотемпературна или нискотемпературна връзка. Последното включва фитинги за медни тръби за запояване.

Много потребители предпочитат да се занимават с части, в които производителят е поставил спойка по време на производствения етап. Като правило той се поставя в специално направена кухина в гнездото и най-често има фитинги с ниско топяща се спойка, за която температурата на фенер или сграден сешоар е достатъчна за нагряването му.

Технологията за свързване е много проста:

  Краищата на парчетата медни тръби се почистват. Те се вкарват в арматурата (можете да използвате американец за запояване на медни тръби). Загрейте частта с духалка или сешоар, така че спойката да се разтопи и разтече, запоявайки тръбите с Не движете и не движете фугата, докато фугата не се охлади напълно.

Този най-прост метод за спояване на медни тръби, въпреки че е известен на местния потребител и постепенно печели неговите симпатии, все още е най-популярен в Европа и Азия.Някои от майсторите предпочитат да видят колко много използват спойка, като използват твърди класове и оборудване с висока температура.

Основните видове медни тръбни връзки и инструменти за това са показани в таблицата по-долу.

Метод soedineniyaDetaliInstrumenty sostykovkiVid soedineniyaNizkotemperaturnaya капилярна spaykaMyagky припой fitingiGorelkanerazemnyyVysokotemperaturnaya капилярна spaykaNalichie бронзирам фитинги (или без тях) AtsetilenovayagorelkanerazemnyyKapillyarnaya монтаж paykaFitingi с вътрешен припой (мека) Сграда сешоар, gorelkanerazemnyyPressovaniePress - fitingiPress - kleschinerazemnyyKompressionnoe soedinenieObzhimnye fitingiGaechny klyuchnerazemnyySamofiksiruyuschie detaliSpetsialnye заключване ръкав и fitingiGaechny klyuchrazemnyyFlantsevaya sostykovkaRastrubnye flantsyGorelka и гайка сплит гаечен ключ

Като правило за независима работа потребителите избират специални фитинги, които с малка инвестиция на време и пари осигуряват висококачествена връзка на медни тръби. Всеки от изброените видове е подходящ за свързване на тръбопровод, направен от този материал. Изборът зависи от опита на капитана, сложността на веригата и външния или вътрешния метод на инсталиране.

Подготовка за запояване - какво трябва да знаете за този процес?

В момента медта може да се запоява по два основни начина, които се различават помежду си по температурата на нагряване. Високотемпературният метод предвижда повишаване на температурата до 900 градуса по Целзий, този метод се е доказал перфектно в тръбопроводи, където налягането върху стените е максимално. За запояване на медни тръби, използвайки високотемпературен метод, ще са необходими специални материали, включително поток от твърда стопилка и споен материал. Обикновената спойка няма да работи тук, тъй като само твърдият аналог достига точката на топене до необходимите стойности.

Методът за нискотемпературно запояване е много по-прост, тъй като металът се загрява само до 500 градуса, въпреки че обикновено 380 градуса по Целзий са напълно достатъчни. У дома този метод обикновено се използва за заваряване на различни медни елементи. За работа се нуждаем от стандартен поток, който се топи при определените температури, както и пръчка или тел с диаметър до 3 мм. Ако говорим за спойка, то тя трябва да е мека - 97% сплав калай с метали, например антимон, сребро или селен, е перфектна.

За да могат запоените части да бъдат здраво и здраво закрепени заедно, е необходимо да изберете подходящия поток. Flux е специално вещество, което по консистенция наподобява паста, съдържаща цинков хлорид в състава си. Това вещество се нанася в достатъчно дебел слой върху повърхността на тръбата или всяка друга медна част. Функциите на потока са доста разнообразни, като най-важните са следните:

 • Позволява спойката да се разпространява равномерно върху точката на запояване;
 • Един вид индикатор, който дава възможност да се определи точния момент за привеждане на спойката и да започне процесът на запояване на медта;
 • Подобрява значително адхезията на мед и спойка;
 • Почти напълно премахва кислорода, което предотвратява окисляването на метални продукти.

Появането е доста опасен процес, тъй като трябва да се справят с много високи температури, дори при нискотемпературно запояване. Затова трябва да бъдете много внимателни, като същевременно спазвате всички правила за безопасност. Трябва да се вземат предвид всички нюанси на работата, тъй като нажеженият метал е също толкова опасен за човешкото здраве, колкото и самата горелка. В допълнение, медта е отличен проводник на топлина, което допринася за нагряване на огромна площ на тръбата, а не само на директно запоената секция.

Ако е необходимо да се заваряват медни елементи, които не са вградени в тръбопроводната система, е необходимо предварително да се подготвите за този процес. За такива случаи са предвидени специални негорими опори, върху които медните елементи могат да останат за времето, необходимо за пълното им охлаждане.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни