Възможно ли е да се напълни трансформаторно масло в хидравлика

В тази статия ще говорим за това какво е отоплението с отработено масло и как да го приложим в селска къща. Освен това ще разгледаме най-често срещаните заблуди, свързани с използването на този вид гориво, и ще обясним защо те са несъстоятелни.

Но първо, нека дефинираме какъв е този горивен продукт и какви са основните му характеристики.

Разработката е евтино гориво, чиято стойност е очевидна

Отработеното масло или, както го наричат ​​още техническо масло, се използва гориво и смазочни материали (машинно, трансформаторно или моторно масло). Продуктът, в съответствие с ГОСТ 26098-84, е горива и смазочни материали, слети от работещи системи, които са разработили своя ресурс и са загубили първоначалните си експлоатационни качества, установени от нормативната и техническа документация.

Трансформаторното масло в отоплителната система позволява да се увеличи топлопредаването на батериите

Ауспухът е течен синтетичен петролен продукт, подходящ за използване като смазка, като импрегнация за дърво и други порести материали, склонни към разпадане. Но основната област на приложение на минното дело е използването като енергиен носител по време на работа на котли за отопление на течно гориво.

Характеристики на работата на отоплителното оборудване

Предварително сглобена схема на котела

Съвременните нагреватели за отработено масло са котли за гореща вода с течно гориво, които при необходимост могат да работят с други видове енергийни източници.

Структурно оборудването е комбинация от следните елементи:

 • тръба за подаване на гориво;
 • камера за предварително нагряване;
 • разклонителна тръба за подаване на сгъстен въздух с вентилатор за въздушна смес;
 • горелка с дюза и вентилатор;
 • топлообменник за една верига или два топлообменника за двуконтурна инсталация;
 • система за евакуация на отработени газове.

Схема на самоделна горелка за изгаряне на добив

Дизайнът на устройството няма горивна камера с открит пламък. Освен това устройството не съдържа елементи, които са изложени на силно нагряване, което осигурява приемливо ниво на безопасност.

Сред предимствата на оборудването трябва да се отбележат следните точки:

 • Достъпната цена на енергоносителя, тъй като добивът може да бъде закупен евтино в повечето автосервизи, бензиностанции и др .;
 • Висока ефективност на оборудването и в резултат на това способността да отоплява както малки летни вили, така и пълноценни селски къщи;
 • Висока пожарна безопасност на отоплителния процес, тъй като отработеното масло се характеризира с посредствена горимост в сравнение с други видове горива и смазочни материали.

По-сложна версия на предишната схема

Сред недостатъците на този метод на отопление, ние отбелязваме следните точки:

 • Липса на напълно автоматизирано оборудване на пазара;
 • Необходимостта от изграждане на специално съоръжение за съхранение на горива и смазочни материали;
 • Необходимостта от оборудване на специално помещение за котелно помещение;
 • Необходимостта от установяване на контакти с организации, където може да се закупи гориво.

Така че, както видяхме, използването на нагревател за отработено масло в селска къща е изгодно, но обезпокоително и това трябва да се вземе предвид при избора на тези устройства.

Направи си сам печка за използване в автосервиз

Подобно на други видове котли, инсталациите, работещи с добив, могат да бъдат едноконтурни или двуконтурни:

 • Модификациите с една верига ви позволяват да затопляте охлаждащата течност, циркулираща през тръби и радиатори.
 • Двуконтурната модификация ви позволява да затопляте охлаждащата течност и водата, използвани за битови нужди.

Важно: Двуконтурните модули могат да бъдат оборудвани с два или един топлообменник, което от своя страна оказва незначително влияние върху комфорта на работа на отоплителното оборудване.

Подобно на други котли, нагревателите, работещи с отработка, могат да бъдат оборудвани с разширителен резервоар за естествена циркулация на топлоносителя или аксиален вентилатор за принудително захранване.

След като сме решили основните конструктивни и експлоатационни характеристики на оборудването, работещо на отработено масло, ще ви разкажем за най-често срещаните митове и заблуди, характерни за използването на този вид гориво.

Мит 1: Не може да се използва - трябва да се изхвърли

Отпадъците се считат за токсичен продукт, който трябва да се изхвърли незабавно и не е подходящ за последваща употреба.

Това е типична заблуда, която няма рационално обяснение. В действителност използваното масло се използва по целия свят като евтин енергиен източник.

Отново, степента на токсичност в този случай не надвишава подобни показатели, характерни за други видове горива и смазочни материали. Между другото, въпреки факта, че на територията на постсъветското пространство, добивът започна сравнително наскоро, много специализирани компании в чужбина целенасочено се занимават с производството на специализирано оборудване за този тип енергоносители.

Мит 2: Трудности при набавянето на гориво

Смята се, че добивът не е лесен за придобиване, тъй като броят на точките за продажба е ограничен.

Това е още едно погрешно схващане, тъй като обхватът на приложение на различни смазочни материали е изключително широк и следователно гориво за икономично отопление на вашия дом може да се закупи в автосервизи, бензиностанции за селскостопанска техника, железопътни депа, пристанища и ремонтни докове, електроцентрали и подстанции , ресторанти и др. други заведения за обществено хранене.

Важно: Няма грешка в кетъринга, тъй като растителното масло, което е изкарало живота си, може да се използва и като гориво.

Този списък може да бъде продължаван за неопределено време и във всяка от изброените организации е възможно да се договори постоянната доставка на определен обем добив, чиято цена ще бъде повече от достъпна.

За по-добра идея, няколко цифри:

 • Всеки малък град с население от 100 000 души има поне 50 000 автомобила и камиона.
 • Изброените превозни средства годишно издават над 300 000 литра добив.
 • Към получените цифри добавяме обема на евтино гориво за добив, получено в резултат на дейността на малки и средни промишлени предприятия с товарачи, металообработващи машини и друго оборудване, което трябва да се смазва по време на работа.
 • Към това добавяме стотици единици селскостопанска техника в близките държавни ферми или ферми.... Освен това във всяка единица такова оборудване се заменят най-малко 10 литра масло годишно.
 • Сега нека преброим броя на сънародниците си, които разполагат със специализирано оборудване за изгаряне на това обещаващо гориво.... Такива хора са само няколко, тъй като малко хора знаят за тази технология.

Следователно можете да използвате целия този обем от почти безплатен енергиен носител, просто трябва да го искате!

Мит 3: Несигурност на околната среда

Котел чуждестранно производство с високо ниво на автоматизация

Съществува погрешно схващане, че използването на отработено масло като гориво е изпълнено с много вредни емисии в околната среда. Всъщност всеки тип енергиен носител на базата на нефт отделя определено количество вредни вещества по време на горенето; това е различен въпрос от изгарянето на тези енергийни носители.

Например, можете да изгаряте дизелово гориво с лакомия двигател на камион, който пуши, освобождавайки облаци от задушаващ дим. В същото време дизеловото гориво може да се налива в модерен лек автомобил, който отговаря на всички екологични стандарти. И можем да кажем, че в последния случай използването на дизелово гориво ще бъде безопасно за местната екосистема.

Същото е положението и с отработването. Ако използвате домашно приготвен котел, вредата за околната среда ще бъде забележима, с ниска производителност. От друга страна, ако отоплението е оборудвано с модерни инсталации на такива марки като DanVex (Финландия) и CAEQ (Канада), маслото ще изгори напълно и на практика няма да се отделя дим.

Важно: Статистическите данни за използването на съвременни горелки от западноевропейско производство показват, че изгарянето на добив е с порядък по-безопасно за околната среда от изгарянето на въглища, дърва за огрев и дизелово гориво.

Мит 4: необходимостта от лицензиране

Домашен котел, сертифициран за използване в страните от ОНД

Смята се, че инструкциите за инсталиране и експлоатация на отоплително оборудване за отработено масло изискват задължително лицензиране. В действителност това не е така, тъй като лицензирането е задължително само за устройства, захранвани с газ.

Използването на минното дело като енергиен източник е еквивалентно на работата на конвенционалните котли на течно гориво. Разбира се, ще трябва да се погрижите за пожарната безопасност, но никой няма да контролира съответствието на системата с тези стандарти.

Мит 5: Спиране на оборудването след изчерпване на запасите

На снимката - функционирането на горелката

Популярно е мнението, че е достатъчно да останете без масло в резервоара за гориво и вашата отоплителна система ще стане напълно безполезна.

В действителност ситуацията не е толкова безнадеждна. Повечето съвременни горелки, инсталирани в котли с чуждестранно производство, са универсални по отношение на използваното гориво. По този начин, ако останете без петрол, можете също толкова добре да използвате дизелово гориво или бензин.

Вода - плюсове и минуси.

Една от най-често срещаните и лесно достъпни охлаждащи течности е водата, което не е изненадващо, тъй като има много предимства:

 • висока течливост (поради което може да проникне навсякъде),
 • нисък вискозитет,
 • нетоксичен
 • лесна достъпност,
 • ниска цена.

А също така водата пренася топлината много добре.

Но, за съжаление, тази охлаждаща течност има и недостатъци.

 1. Тъй като отоплителната система на частна къща често се състои от метални елементи, с течение на времето, поради взаимодействие с вода, те стават неизползваеми и ръжда. А там, където минава топла вода (над 80 градуса), по тръбите се отлага и котлен камък.
 2. Физически свойства на водата, поради което тя замръзва при температури от нула и под. Следователно къща, където водата е носител на топлина, не може да остане без отопление през зимата, дори и за няколко дни. Всъщност, когато замръзва, тази течност започва да се разширява, което може просто да счупи тръбите.

В тази връзка, който използва вода за отоплението си, е необходимо постоянно да следи работата на последния, както и да измива системата от ръжда и мащаб поне веднъж годишно.

Изход

Сега знаете какви отоплителни системи се базират на котли за отработено масло. Освен това може да сте прочели обща информация за икономическата ефективност на използването на такива системи.

Остава да разгледате перспективата за използване на това оборудване във вашата селска къща и да направите подходящия избор, в който видеоклипът в тази статия със сигурност ще ви помогне.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Нюанси

За да осигури безпроблемна работа на хидравликата, смазката трябва да отговаря на определени стандарти:

 • На територията на Русия е приет ГОСТ, който отговаря на международните стандарти. Хидравличните течности съответстват на номер 17479.3-85, състоящ се от три групи знаци, обозначаващи полето на действие, име и клас на вискозитет.
 • Хидравличният механизъм работи при високи температури, следователно точката на възпламеняване на хидравличното масло трябва да е висока, за разлика от точката на замръзване - тя трябва да е много ниска.
 • Смазващите вещества се филтрират старателно, но върху филтърния елемент се натрупват полимерни добавки, които се добавят към състава, за да се увеличи индексът на вискозитета. При спешни случаи това се показва от сензора за налягане. При смяна на маслото в хидравликата трябва да се провери състоянието на филтъра и при необходимост да се смени.
 • Качеството и състоянието на пломбите трябва да се проверяват редовно, за да се избегнат течове. Материалът, от който са направени, трябва да е съвместим с използваното масло. Препоръчително е да изберете маркови уплътнения, предназначени за специфична хидравлика.
 • Маслата за различни хидравлични системи не трябва да се смесват.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни