Подсилени със стъклени влакна полипропиленови тръби за отопление


основни характеристики

Тръбите, подсилени с фибростъкло, създават сериозна конкуренция за аналози, подсилени с алуминиево фолио. Тези щрангове се характеризират с трислойна конструкция: полипропилен - фибростъкло - полипропилен. Подсилващият слой също е направен от пропилен, подсилен с влакнести влакна - стъклени влакна. По отношение на техническите си параметри адхезията на пластмасата към фибростъклото може да се сравни със здравината на монолита.

За тръбите, подсилени с фибростъкло, е характерна следната маркировка: PPR-FB-PPR.

Ако сравним щранговете с рамка от алуминий и фибростъкло, тогава първият вариант има едно значително предимство: продуктите имат по-голяма твърдост. Това означава, че когато инсталирате системи с дължина 1,5 метра или повече, такива щрангове трябва да бъдат прикрепени към стените със специални крепежни елементи. В противен случай е възможно увисване, деформация, повреда на конструкцията.

По отношение на диаметрите, трябва да се отбележи, че продуктите могат да се произвеждат с диаметър от 20 mm до 110 mm. Именно тези щрангове могат да бъдат намерени в продажба по-често от други. Въпреки че например елементи с диаметър 17 mm или по-малко се използват за подреждане на подово отопление.

Продуктите с малки диаметри са фиксирани с пластмасови скоби, а големите - със скоби.

Тръба, подсилена със стъклени влакна

Полипропиленови продукти

Техническите характеристики на полипропиленовите тръби, подсилени със стъклени влакна, зависят от полимера, използван за тяхното производство. Всички продукти са маркирани, което дава възможност незабавно да се определят областите на използване на тръбни части.

Нека да разберем какво означават маркировките на тръбите. И така, PPR - английски и PPR - руско име означава, че това е полипропиленова тръба, направена от произволен съполимер.

Такива полипропиленови тръби, подсилени с фибростъкло, се използват за отопление, водоснабдяване, вентилационни системи, индустриални тръбопроводи.

При подреждането на инженерни мрежи все повече се използват PPR тръби, подсилени с фибростъкло. В това няма нищо странно, тъй като те са надеждни, сравнително леки и има много по-малко проблеми с тяхната инсталация.

Друг важен фактор са разходите. Например цената на PPR тръбите, подсилени с фибростъкло за отопление, е по-ниска от металните колеги, което помага да се спести семейният бюджет. Те, както и други характеристики, притежавани от полипропиленова тръба, подсилена с фибростъкло, допринесоха за нейното популяризиране и приложение в различни сфери на националната икономика.

Прочетете от тази статия: Основните характеристики и обхват на полипропиленовите тръби, диаметър и това, което влияе върху избора му. Класификация по налягане и състав на суровините. Полярни въпроси и отговори на тях.

Сортове

За изпълнението на различни инженерни проекти има няколко разновидности на продукти от фибростъкло. Те се различават по здравина, издръжливост, област на приложение и в резултат на това крайни разходи.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Полипропиленови тръби за отоплителната система

На първо място, видът и концентрацията на смоли, добавени към сместа по време на производствения процес, влияят върху якостните характеристики на тръбата. Технологията позволява използването на изофталови, ортофталови, бифенолни смоли. Това повишава устойчивостта на соли, киселини и алкални съединения.

Също така, якостните характеристики на тръбата се увеличават чрез увеличаване на броя на слоевете:

 • Еднослойна тръба. Произвежда се чрез навиване от чист композитен материал. Различава се с ниска цена и относително ниска производителност.
 • Двуслойна тръба.Той има допълнителна външна обвивка, която предпазва продукта от механични повреди, разрушителните ефекти на ултравиолетовото лъчение и други корозивни среди.
 • Трислойна тръба. Всеки слой полимер е покрит със защитна полиетиленова обвивка. Слоевете се съединяват чрез високотемпературна полимеризация. Слоят, разположен в центъра, е силовият. Неговата задача е да повиши здравината на продукта.

Когато избирате стъклопластови тръби за изпълнението на определен проект, струва си да се съсредоточите върху някои важни моменти:

 • Материалът на тръбите не трябва да съдържа чужди елементи.
 • Повърхността трябва да е идеално равна и гладка, без вдлъбнатини или издутини.
 • Ръбът на всеки продукт не трябва да има разслояване или пукнатини - това е ясен знак за отхвърляне.

тръби от фибростъкло

Важно е! Тръбите от фибростъкло могат да се режат, заточват или пробиват. Качественият продукт не променя характеристиките си от тези механични влияния.

Какви са видовете полимерни тръби

Понастоящем са известни 2 вида полимерни продукти:

 • еднослоен;
 • многослойна.

Какви са характеристиките на всеки вид продукт?

Еднослоен

Има 4 модификации на еднокомпонентни полипропиленови щрангове, използвани за отопление или водоснабдяване.

1-ви тип: PPN тръби.

За тяхното производство се използва хомополипропилен. Те се използват в инженерни тръбопроводи за захранване със студена вода, вентилация, индустриални магистрали.

2-ри тип: RRV тръби.

Производството се основава на полипропиленов блок съполимер. Продуктите са предназначени за монтаж на подово отопление, мрежи за водоснабдяване със студена вода.

3-ти тип: PPR тръби.

Материалът за производство на части е произволен полипропиленов съполимер. Основното свойство на веществото е да насърчава равномерното разпределение на натоварванията по вътрешните стени на тръбопроводите.

Топло, студено водоснабдяване, системи за подово отопление, отопление с водни радиатори - това е списъкът на приложенията на този тип щрангове.

4-ти тип: PPs тръби.

Основната характеристика на продуктите: за производство се използва полипропилен с повишена топлоустойчивост.

Детайлите на такава линия могат да издържат на температурата на транспортираната среда до + 95⁰С. Ако е необходимо, за кратък период от време е възможно транспортирането на средата с температура до + 110⁰С.

Първите три аналога са проектирани да работят при температури около + 70⁰С. В краткосрочен режим се разрешава работа при малко по-високи температурни показатели.

Продуктите от 3-ти тип са покрити със специална обвивка, която е в състояние напълно да елиминира негативните ефекти от ултравиолетовото лъчение.

Важно! Не използвайте често работата на системата в режим на максимално допустими параметри.

Относно многослойните аналози

Полипропиленовите (PP) тръби, състоящи се от няколко слоя, са подсилени с фибростъкло, използвани за отопление, водоснабдяване. В сравнение с твърдите структури, PP продуктите практически не променят линейните си размери при високи температури на транспортираната среда. Благодарение на това свойство обхватът на приложение на солидни комуникации е значително разширен.

Следват модификации на многослойни щрангове.

Продукти, за чиято армировка се използва перфорирано алуминиево фолио.

Те се характеризират с наличието на външен или среден слой на отвори с малък диаметър под формата на мрежа. Силата на връзката с полимера се осъществява поради вискозитета, както и течливостта на веществото, което прониква в отворите на алуминиевия слой.

Предимства на продукта

 • Нисък коефициент на линейно разширение;
 • повишена здравина.

Минуси

 • В процеса на заваряване само горният слой на щранга се присъединява към фитингите с достатъчна надеждност;
 • алуминиевата армировка трябва да се отстрани преди заваряване, тъй като ако не се направи това, може да се получи некачествена връзка.

PP тръби с масивна армировка от алуминиево фолио.

Фолиото може да бъде разположено както на външния, така и на средния слой на тръбната част, но е задължително полимерните слоеве да се поставят от двете страни на метала.

Преди да започнете заваряването, трябва да пресечете щранговете. Благодарение на процедурата е изключена възможността за контакт на алуминий с движещата се среда.

Ползи

 • Нисък коефициент на топлинно разширение;
 • повишени якостни свойства.

Недостатъците включват:

 • не всички междинни слоеве са заварени надеждно. На местата на заваряване е абсолютно надеждно да се прикрепи само външният слой;
 • задължително отстраняване на ненужните алуминиеви остатъци, което отнема много време.

Важно! За да премахнете алуминиевия слой преди заваряване, трябва да използвате специален инструмент. Неговата цел: да измерва точно дълбочината, до която тръбите трябва да бъдат спуснати във фитинги, за да се почисти вътрешната повърхност на същото разстояние.

Ако не го направите, това може да доведе до ненадеждна връзка, която е изпълнена с възникване на електрохимични процеси, когато фолиото влезе в контакт с вода.

Някои предприятия са усвоили производството на комуникации от този тип, чийто дизайн не предвижда предварително почистване преди заваряване.

PP продукти с полиетиленова армировка.

Тоест външният слой на тръбата изглежда като дебел полиетиленов слой.

Ползи

 • Малък коефициент на топлинно разширение;
 • не се изисква почистване преди свързване чрез заваряване;
 • функциониращи при високи температури.

Минуси

 • При свързване е възможно надеждно свързване на фитинга само с външния слой;
 • не е изключен пълен контакт на транспортираната среда и полиетилен;
 • якостните характеристики искат да бъдат най-добрите, тъй като слоевете са свързани помежду си с помощта на лепило.

PP тръба с армировка от фибростъкло.

Дизайнерска характеристика: наличието на среден полипропиленов слой с пълнител под формата на фибростъкло. Пълнителите често се правят цветни, за да ги различават по-добре визуално.

Различни диаметри

Предимствата на този тип комуникация са по-големи от тези на предишните аналози, взети заедно.

Първо:

конструкции с тръби, подсилени с фибростъкло за отопление или водоснабдяване, са изключително издръжливи и здрави.

Второ:

за подсилени с фибростъкло щрангове е характерен относително нисък коефициент на топлинно разширение, който е с около 25% по-малък от този на неармирани аналози.

Трето:

преди горещо съединяване, няма нужда да почиствате краищата на елементите, които ще се съединяват.

Четвърто:

линията от фибростъкло има повишена твърдост.

Елементите от фибростъкло имат един недостатък и дори този все още не е напълно доказан: проникването на кислород през материала.

Ако този факт е напълно потвърден, е възможен ускорен процес на корозия на метала, от който са направени котлите.

Теоретично такъв минус е възможен, но на практика все още се провеждат изследвания.

Тръби от фибростъкло: минало, настояще, бъдеще

Подсилената с фибростъкло термореактивна пластмаса (FRP) вече е включена в много индустриални продукти. Може да се използва за съхранение и транспортиране на корозивни вещества или за обработка на определени вещества в корозивна среда. Въпреки факта, че историята на производството на стъклопластови тръби наброява повече от 30 години, този материал е все още модерен и има големи перспективи за приложение в много области на човешката дейност.Неговите предимства са следните: устойчивост на корозия, изгодно съотношение на якост и характеристики на теглото, производство и поддръжка, които не изискват големи разходи за усилия и ресурси. Тази статия ще се съсредоточи върху историята на стъклопластовите тръби, тяхното настоящо приложение и бъдещите употреби в приложенията за съхранение на нефт и рафинерия. Sullivan D. Curran P.E., изпълнителен директор резервоар и тръба от фибростъкло, превод: Царева Анастасия https://www.aquart-info.ru Въведение

Тръбите от фибростъкло не трябва да се бъркат с конвенционалните термопластични тръби като PVC и полиетилен (PE). Обикновено последният се основава на неармирани екструдирани тръби и шприцовани фитинги и фланци, докато компонентите от фибростъкло са направени от различни епоксиди, подсилени с непрекъснати стъклени нишки. Използваната смола е термореактивна, т.е. след втвърдяване се подлага на необратими химични реакции, което благоприятно влияе върху способността да понася свръхвисоки температури. Фибровата армировка от своя страна прави тръбните компоненти по-здрави от конвенционалните неармирани термопласти, като същевременно подобрява производителността и намалява теглото. Трябва също да се прави разлика между процеса на ръчно полагане и производството на фибростъкло върху специално оборудване. Броят на производителите, използващи технология за ръчно наслояване, е хиляди. Те са насочени към малки магазини, които се фокусират главно върху потребителски стоки като аксесоари за баня или части за развлекателни лодки. Броят на предприемачите, които произвеждат тръби в специални инсталации, е сравнително малък. Това са доста големи индустриални компании, които произвеждат големи партиди тръби за петролната промишленост, търговията, промишлените и общинските услуги, както в рамките на страната (Ред. - има предвид САЩ), така и в чужбина.
Заден план
Преди да започне строителството на тръбопроводи, петролът, предназначен за транспортиране, се изпомпва директно в дървени бъчви. Впоследствие дървото е използвано за производството на тръбопроводи, което по-късно е заменено от стомана. Стоманените тръбопроводи обаче бързо корозират, когато са изложени на солена вода и масло с високо съдържание на сяра. Но въпреки факта, че фибростъклото е изобретено по време на Втората световна война, първата тръба, изработена от фибростъкло и епоксидна смола, идва много по-късно, тъй като технологията за ръчно наслояване, използвана само в няколко химически индустрии, не може да замени стоманата в петролната промишленост. осигуряват необходимата здравина и не е рентабилно.
Производство на тръби на специално оборудване
През 50-те години центробежното леене се превръща в първата индустриална технология за производство на тръби, подходящи за употреба в химическата промишленост, търговията и петролната индустрия. Тогава е открит метод за производство на тръби по метода на спирално навиване от фибростъкло върху въртящ се дорник. През 60-те години производството на тръби с малък диаметър достига големи обеми, чието налягане достига 450 psi (30,62 атм). Пълното им използване започва през 1964 г. и за първи път тръбопроводи от такива тръби са монтирани на тръбопроводи за добив на сурови петролни продукти.
Разработване на норми и стандарти
През 1959 г. ASTM (Американско общество за изпитване на материали) публикува национално признати стандарти и методи за изпитване на тръби от фибростъкло. Първата версия на ASTM D1694, Стандартна спецификация за резби за подсилени със стъклени влакна термореактивни смолисти тръби, е разработена в сътрудничество с компании за тръби от стъклени влакна, нефт и други индустрии. През 1968 г. Американският петролен институт (API) публикува първите стандарти за GRP тръби.Първият стандарт на API беше спецификацията API 15LR за армирана със стъклени влакна термореактивна тръба от смола. Понастоящем ASTM и API издават множество стандарти, насоки и процедури за изпитване на тръби от фибростъкло.
Модерно производство
Ако по-рано използването на стъклопластови тръби, произведени върху специално оборудване, е било ограничено главно до петролната промишленост, сега те се използват, като се започне с транспортирането на запалими и горими течности и завърши с канализационни системи в общинската икономика и промишлените сектори.
Следват примери за използване на тръби от фибростъкло.
За GRP тръби, използвани в петролната и газовата промишленост, максималното налягане достига 4000 psi (272,2 atm). 4-инчова (10,16 см) тръба се използва при разработването на нефтени находища; тръби от 2 до 16 (5,08 - 40,64 см) инча - при филтриране на вода, както при ниски температури в Аляска, така и в горещия климат на Персийския залив. 12-инчовият тръбопровод изпомпва суров нефт или солена вода при 290 psi (19,7 atm) и температура от около 120 o F (48,9 o C). Подземните тръбопроводи се използват за транспортиране на запалими и горими течности, доставяне на бензин, алкохол и какво да кажем за техните смеси до обществени и частни бензиностанции в страната. След списъка на тръбопроводите от фибростъкло в края на 60-те години, строителството започва в голям мащаб, с обща дължина над 60 милиона фута. Докато бетонните тръби все още се използват предимно в канализационни и дренажни тръби, има много индустрии, в които фибростъклото е предпочитано. Например бетонните тръби, използвани в канализационните системи, бързо се разрушават от сероводород. Това химично съединение изяжда повърхността на тръбата, в крайна сметка причинява разрушаване на стените. Фибростъклото, от друга страна, е устойчиво на сероводород, така че стъклопластовите тръби са използвани като вътрешен слой на бетонни тръби с голям диаметър (48 до 60 инча - 116,84 - 152,4 см).
Перспективи за GRP тръби
В днешно време строителните и инженеринговите фирми могат да използват компютърен софтуер за създаване на по-усъвършенствани тръбопроводни системи от фибростъкло. Софтуерът анализира потоци течност и газ, изследва разстоянията на тръбопроводите и конструкциите на напорните накладки, определя химията и обработва информацията за инсталацията на тръбопровода. Тези програми улесняват различни изчисления, подпомагат създаването на нови тръбни системи, а също така ви позволяват да идентифицирате и отстранявате неизправности на полаганите по-рано тръбопроводи. Може би в близко бъдеще петролната и газовата промишленост ще изискват тръби с по-голям диаметър, които могат да издържат на по-високо налягане, във връзка с необходимостта от решаване на проблемите за предотвратяване на корозия. Освен това стана възможно проектирането на тръби с помощта на специални технологии, които предотвратяват разпространението на огън. Това се постига със специално огнеустойчиво покритие. А в случай на поток на течност през такъв тръбопровод, такава система ще функционира надеждно поне 3 часа. Противопожарната и водоотблъскваща защита помага за намаляване на теглото на стъклопластовите тръби. Това е от голямо значение при създаването на офшорни петролни платформи. Намаляването на теглото на конструкцията позволява на производителя да намали производствените разходи от $ 2 на $ 4 за паунд (например спестете до 750 тона).Безизкопните технологии бързо се развиват за полагане на микротунели, без да се увреждат пътното платно и други наземни обекти.

Как елементите са свързани помежду си

Подсилените от стъклени влакна PPR тръби могат да бъдат съединени в една структура чрез дифузионно заваряване или фитинги (адаптери, съединители, тройници и други части).

Всеки от методите използва специален поялник, така наречената машина за заваряване. Поставените по този начин щрангове създават монолитна неразделима конструкция.

Наличието на специални адаптери под формата на резбови, фланцови връзки прави възможно закрепването на полипропиленовата тръба PPR, подсилена с фибростъкло, с метална линия, съответстваща на фитингите.

Какво представлява тръба от полипропиленови влакна, подсилена със стъклени влакна

Тези продукти са трислойни полипропиленови тръби, подсилени с фибростъкло FIBER.

Те се различават:

 • повишена устойчивост на корозивни процеси и химически влияния;
 • устойчивост на износване;
 • хигиена. Поради това свойство продуктите са намерили своето приложение при монтажа на тръбопроводи за питейна вода;
 • екологична безопасност;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • лекота на монтаж.

В допълнение, продуктите са многофункционални в тяхната употреба.

Това се проявява във факта, че те се използват:

 • при инсталиране на подово отопление, отопление на вода;
 • за подаване на топла, студена вода;
 • в процеса на подреждане на дренажни, канализационни системи.

Поради конструктивните характеристики на щранговете, продуктът практически не променя линейните си размери, което е много важно при инсталиране на отоплителни и вентилационни комуникации.

Предимства и недостатъци на стъклопластовите тръби

Разпространението на продуктите от фибростъкло е свързано със следните предимства:

 • продължителност на операцията;
 • ниско тегло, което улеснява транспортирането и монтажа;
 • нисък коефициент на топлинно разширение;
 • лекота на монтаж;
 • неподатливост на корозия и инертност към агресивни среди;
 • износоустойчивост;
 • сила;
 • устойчивост на температурни колебания в диапазона от - 65º С до + 155º С;
 • относително ниска цена;
 • екологичност.

Забележка! Има такъв недостатък на продуктите от фибростъкло като ниска стабилност със значително натоварване през влакната, което води до образуване на пукнатини. Следователно, за да се подобри плътността, отвътре се нанася специален гофриран слой.

Предимствата до голяма степен надвишават недостатъците, които по-скоро могат да се отдадат на спецификата на употреба.

Монтажът на тръби може да се извърши по метода на гнездото, който е прост

Как да изберем правилния

Този въпрос си задават всички, които се занимават с подреждането на тръбни конструкции по време на ремонти или по време на строителството на нова къща. Основното е, че планираната магистрала е с високо качество и евтина.

За оптимално решение на проблема трябва да имате познания за техническите характеристики на системата, която се планира да бъде изградена.

Експертите съветват да се придържат към определени препоръки по отношение на други характеристики, основните от които са:

 • диаметър;
 • налягане;
 • производители.

И тогава - по-подробно.

Необходими диаметри.

Днешният пазар е наситен с продукти с диаметър 20-110 мм.

В ежедневието най-често се използват елементи с диаметър до 40 мм. Подемници с тази дебелина се използват за подреждане на отопление, вентилационни системи, топло и студено водоснабдяване.

В някои случаи са необходими най-точни изчисления при инсталиране на определени комуникации. В такива ситуации е необходимо да се използват услугите на специалисти, които, използвайки формули, ще направят необходимите изчисления.Вземайки предвид максималния дебит на водата, скоростта на нейното движение, професионалистите ще кажат възможно най-точно какъв диаметър щранг трябва да се използва в този или онзи случай.

За какво налягане са предназначени частите?

За човек, който не е запознат със спецификата на такава работа, задачата да избере щранг, който е в състояние да издържи определен натиск, изглежда доста трудна. Но това е на пръв поглед. Всъщност проблемът е лесен за решаване.

За да направите това, трябва: да знаете за какво налягане е предназначена системата за отопление или водоснабдяване и ... да можете да четете. Това означава, че тъй като има маркировка на всички PPR тръби, подсилени с фибростъкло, тя съдържа цялата информация за продукта. Там е записано за какъв максимален натиск е проектиран продуктът.

Най-вече в ежедневието се използват комуникации с надпис PN20, което означава, че детайлът може да се експлоатира в магистрали с налягане до 20 атм. Този брой е преувеличен, тъй като в домакинските линии не се наблюдава такъв натиск. Например в отоплителните системи на едноетажни сгради номиналното налягане е 2,5 - 4 атмосфери. Но една граница на безопасност няма да навреди.

По отношение на диаметъра е необходимо да изберете подходящите фитинги.

Важно! Най-добрият вариант за избор на тръби, фитинги е наличието на части не само със същия диаметър, но и на същия производител. При инсталиране на конструкция от такива елементи се изключват минимални проблеми.

Производители

Правилният избор на PPR щрангове включва и избора на производителя. Няма конкретна компания, чиито продукти да задоволят всички клиенти.

Въпросът е да се избегнат ненужни проблеми. Следователно трябва да се даде предимство на тази (или онези) компания, чиято репутация на пазара за подобни стоки е безупречна.

Компаниите от Европа имат известно предимство в това отношение. Високо качество, надеждност в експлоатация, достъпна цена, което означава, че продуктите на компании от Германия и Чехия са популярни.

През последните години качеството на стоките от Турция и Китай се увеличи значително.

Домашните производители са малко зад тях, чиито продукти днес се отличават не само с относително ниски цени, но и с подходящо качество. Изборът е твой. Основното нещо е да не купувате фалшификати. Следователно купувайте стоки в търговски марки, като същевременно се изисква сертификат за качество.

В допълнение към тях има и други причини, които влияят върху избора на стоки. Има обаче едно нещо: изобщо не си спомнихме за експлоатационния живот на продуктите, изработени от бял полипропилен. Има причина за това. Придържайки се към изискванията за правилна експлоатация, елементите на конструкцията на тръбопровода са напълно способни да издържат на периода от време, необходим за започване на следващия основен ремонт на сградата.

Такива са материалите днес.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни