Подмяна на щрангове в апартамент: кой трябва да смени отоплителни тръби, топла вода в жилищна сграда

Избор на материал

Ако разгледаме най-популярния материал, се оказва, че по-често от подсилени полипропиленови и металопластикови тръби не се използва нищо.

Каква е причината за този избор?

 1. Подмяната на отоплителния щранг в апартамента се извършва бързо, тъй като няма нужда да се заваряват тръбите една към друга.
 2. Тръбите, направени от тези материали, се огъват лесно, така че могат лесно да се вграждат във всякакви ъгли и стаи.
 3. Компонентите са относително леки, така че няма проблем с транспорта дори до най-високите етажи.

От всички страни избраните материали изглеждат почти перфектно, но не реагират добре на промени в налягането в тръбите. Така че, ако се повиши рязко от стандартните 5 атмосфери до 10, тогава тръбите може да не издържат, което ще доведе до малък потоп и при спешен случай ще извика ключар.

щрангове за отопление в жилищна сграда
Освен това тези материали не издържат на най-студеното време от годината, когато батериите трябва да се нагряват максимално. Пластмасата може да започне да се напуква и да изтече, така че поцинкованите тръби са най-добрият вариант.

В какви случаи е необходимо да се подменят щранговете за отопление

Има няколко основни причини, поради които е необходимо да се подменят щранговете за отопление:

 • Разположението на отоплителните устройства се променя. Например решихте да преместите отоплителен радиатор или да инсталирате допълнителен на ново място;
 • Износени тръби за повдигане. В резултат на корозионните процеси стоманените тръби постепенно губят своите експлоатационни характеристики, влошават се, образуват се отлагания и ръжда. Можете да очаквате планираната подмяна на щрангове от служители на жилищни и комунални услуги, или можете да го направите сами, като се свържете с нашите специалисти.

Какво трябва да започнете да работите с поцинковани материали

Първата стъпка е закупуването на поцинковани тръби DU20 в необходимото количество. В допълнение, заваръчна машина ще бъде незаменим елемент от цялата работа, без която е невъзможно да се ремонтират щрангове в жилищна сграда.

Газовото заваряване може да улесни работата много, особено ако условията за монтаж са трудни. Ако имате заваръчна машина, струва си да закупите дълги и къси резби. Към тях ще бъдат свързани спирателни клапани и радиатор.

Освен това ще ви трябва:

 • три контргайки за радиатора;
 • три чистачки, които ще отидат един по един към джъмпера и лайнерите;
 • две чугунени или месингови тройници;
 • две съединители;
 • три клапана за тръба DU20.

ремонт на щрангове в жилищна сграда
Последните са необходими за контролиране на топлината в помещението, тъй като те могат да блокират или ограничат притока на вода в батерията. Освен това трябва да се купуват само сферични кранове, тъй като те са най-удобни за използване.

Начало на работата

Преди всичко възниква въпросът: как да изключите потока вода в щранга на отоплението?
Отговорът на въпроса ще бъде дизайнът на бутилираща вода в жилищна сграда, който може да бъде:

 • Горна част;
 • отдолу.

В първия случай ще трябва да изключите водата, както на тавана, така и в мазето. Когато се налива отдолу, щранговете са свързани по двойки, така че трябва да намерите съседен щранг с този, от който се нуждаете. За да направите това, ще трябва да отидете до апартамента отгоре и да видите местоположението на преградата (прочетете: "Монтаж на отоплителни тръби в апартамента - основните видове материал").

направи си сам подмяна на щрангове за отопление в апартамента
След като прекъснете водата, ще трябва да извадите запушалките и да източите водата. Освен това, по време на отоплителния период, тази операция не може да се извърши, ако е невъзможно да се влезе в апартамента на горния етаж, тъй като ще бъде невъзможно да се възобнови отоплителният цикъл. Причината е тривиална: въздухът ще се натрупва в радиатора, който не може да бъде освободен без достъп до батерията.

Обхват на работата, извършена за подмяна на щрангове

Разходите за подмяна на щранговете за водоснабдяване в апартамента включват напускането на капитана, цената на нова тръба и услугите по нейното инсталиране. Това се влияе и от формата на тръбопровода. Например инсталирането на права тръба без никакви завои ще бъде по-евтино от инсталирането на тръба, която трябва да бъде огъната в бъдеще (за да се заобиколи радиатор или друга стационарна конструкция). Нашите служители ще изпълняват следните процедури.

 • Замяна. Необходима е евтина подмяна на щрангове със студена вода, ако старите тръби са доста ръждясали и започнат да изтичат. Това е необходимо и след тежки механични повреди на тръбопроводи, при които те се деформират или са загубили своята плътност.
 • Прехвърляне. Прехвърлянето на щрангове за топла вода в къщата се извършва, за да се поставят тръбопроводи на безопасно разстояние от предмети и устройства, до които, съгласно правилата за безопасност, не е разрешено монтирането на метални водопроводи. Освен това ви позволява да освободите място за монтаж на кухненски мебели и санитарен фаянс.

В процеса на извършване на работа служителите използват висококачествено заваръчно оборудване, което осигурява здравина и надеждност на заварените съединения. Металните тръбопроводи, които заместват старите, се обработват със специално цинково покритие. Той надеждно предпазва металната повърхност от влага и химикали, като по този начин увеличава експлоатационния живот на продуктите. Компанията издава 5-годишна гаранция за целия набор от извършени работи.

Премахване на стария щранг

Най-лесният начин ще бъде да премахнете стария щранг, като отрежете облицовката им с турбина. След това развийте контргайките и развийте останалата част на облицовката от радиатора.
За да се определи мястото на рязане на щранг, трябва да се вземат предвид няколко факта:

 • при добри отношения със съседите по етажите можете да дойдете в техните апартаменти и да премахнете част от тръбата в бетонната междина, тъй като обикновено всички течове се случват в тази област;
 • за удобство на работата е по-добре да отрежете тръбата над пода и под тавана, тъй като това ще остави повече пространство за маневриране. Освен това улеснява смяната на тръбите по-късно, ако е необходимо.

Кой трябва да смени батериите в апартамента: собственикът или управляващата компания?

Кой трябва да сменя тръби в приватизиран или общински апартамент? Повечето собственици на приватизирани апартаменти дори не се замислят върху факта, че не целият апартамент е тяхна собственост. Например, съгласно разпоредбите на Жилищния кодекс на Руската федерация, стените, покривите и транзитните комуникации (включително батерии) са обща собственост. И това означава, че финансовата отговорност за тяхното състояние пада върху плещите на управляващата компания, обслужваща къщата.

Така че собствениците на жилища изобщо не са задължени да плащат за необходимата подмяна на радиатори. Тук обаче има малка тънкост: радиаторът престава да се счита за общо свойство, ако може да бъде отделен от щранга с помощта на заключващо устройство - джъмпер. Но ако няма джъмпер, тогава наемателят може да разчита на безплатна подмяна на отоплителните батерии в апартамента.

Важно! Преди да отидете в магазина за нова батерия, проверете дали на клона има отключващо устройство от щранга на вътрешната отоплителна система - кран. Ако го няма, не се колебайте да се свържете с управляващата компания.

Освен това, поради собствеността върху общия имот на всички собственици, последният може колективно да реши да замени батериите срещу допълнително заплащане, което следва да бъде посочено в съответната клауза на договора за управление.

Трябва ли наемателят да плаща за заместващите радиатори?

Що се отнася до гражданите, които наемат жилища от държавата, за тях се прилага същото правило, или по-скоро същите "Правила за поддържане на обща собственост в жилищен блок", одобрени с постановление на правителството на РФ от 13 август 2006 г.№ 491, параграф 6.

В него са изброени елементите на общото жилище: вътрешна отоплителна система, която включва щрангове, нагревателни елементи и спирателни клапани, които ги регулират, както и друго оборудване в тези мрежи.

Този правен акт класифицира отоплителната система като обща собственост, чийто ремонт и подмяна, съгласно същия закон, се заплаща от управляващото дружество от средствата, натрупани по член "Рутинен ремонт и поддръжка на къщата", с изключение на работата, извършена като част от основния ремонт на отоплителната система на къщата като цяло.

Следователно, ако отоплителният радиатор няма спирателен вентил, тогава наемателите не трябва да плащат за закупуването на радиатора и неговата подмяна.

Ако има клапан, подмяната на отоплителните батерии в апартамента ще бъде част от текущия ремонт и, съгласно точка 4 от социалния трудов договор, той се извършва за сметка на работодателя. По-специално в договора се посочва, че наемателят е длъжен да следи за здравето и безопасността на оборудването вътре в апартамента и да извършва текущ ремонт на помещенията „за своя сметка“.

Списъкът с ремонтни дейности включва също „ремонт на вътрешно инженерно оборудване“, включително системата за топлоснабдяване.

Правилна настройка на резбата

Нарязването на тръби може да изглежда като рутинна задача за опитен техник, но начинаещият ключар може да не е запознат с процеса.

И така, на какво трябва да обърнете голямо внимание

 • С помощта на пила или работно колело е необходимо скосяване, след което се прави запис за матрицата.
 • Дългостранната матрица с държача се избутва върху тръбата. Тази операция е необходима за перпендикулярното навлизане на матрицата върху тръбата.
 • Къси нишки се прилагат към щранга, не повече от пет нишки. Конецът се прилага стриктно по посока на часовниковата стрелка.
 • Когато матрицата навлезе в ръба на тръбата, струва си да натиснете държача възможно най-мощно с всички сили.
 • След като отрежете първата резба, трябва да държите щранга с газов ключ. Максималната сила се прилага, така че да е възможно да се компенсира въртящият момент на матрицата, тъй като в противен случай ще бъде възможно да се съблекат нишките на щранга на пода отгоре или отдолу.
 • Ако конвектор е монтиран за заваряване, няма да е необходимо да държите конструкцията, тъй като е невъзможно да се извади такъв щранг.
 • Необходимо е да се отреже дълга резба на тръбопровода към радиатора и на чистачката в джъмпера.
 • По време на процеса на рязане участъкът на тръбата трябва да бъде фиксиран със заместник, за да не се разруши структурата на вече издълбаната резба.

Но как да го направя?

Но като оставим засега настрана въпросите кой и какво трябва да се направи, за какво да се носи отговорност, ще разгледаме чисто технически как например старите тръби могат да бъдат заменени с пластмасови. Това ще премахне износените и запушени тръби чрез инсталиране на нови и по този начин ще помогне за решаването на проблема как да се увеличи топлопредаването на отоплителната тръба - чрез преминаване на по-голямо количество охлаждаща течност.

В този случай това, което имат вашите съседи, ще бъде от решаващо значение за изпълнението на работата. Ако съседите отгоре вече са сменили металната тръба на щранга на полипропиленова, тогава трябва да инсталирате същата.

Най-добре е, ако можете да се съгласите с тях относно възможността за свързване към кръстовището им. В този случай вие демонтирате отоплението в апартамента, т.е. изрежете всички стари тръби, изрежете адаптер от пластмаса към метал от съсед, определете на място желаната дължина на тръбите, които трябва да бъдат положени. След това от пода се изважда метален скрап, вместо него се вкарва пропиленова тръба и се запоява през пропиленова втулка към съществуващия един от съседите.


Свързване на метални и полипропиленови тръби с помощта на специален съединител

В тези случаи, ако съседите останат с метал и не им позволяват да направят фуга, за да преминат припокриването, тогава ще трябва да отрежете тръбата си под тавана и да отрежете резба върху остатъците от нея. Върху него се поставя адаптерна втулка за полипропилен и към него вече е свързана съответната тръба.

Ако искате подмяната на отоплението в апартамента да бъде завършена, т.е. ако планирате да подмените радиатори, тогава трябва да започнете работа с тях.

Има доста от тях и от различни видове, но независимо от това, има общи правила, изпълнението на които ще ви позволи да получите добър резултат:

Смяна на отоплителни батерии с газово заваряване

 • всички радиатори в апартамента трябва да бъдат разположени по един и същи начин, на едно и също ниво;
 • батерията трябва да бъде поставена строго вертикално;
 • върхът му трябва да е на пет см под перваза на прозореца и на шест см над пода;
 • при закрепване на радиатор една монтажна скоба трябва да падне върху един квадратен метър от повърхността му;
 • лицето на батерията трябва да излиза извън ръба на перваза на прозореца.

Правилен монтаж на отоплителния радиатор

Стартиране на щранга на отоплението

Независимо от това колко отоплителни щрангове има в апартамента, операцията по стартирането им винаги е една и съща:

 • първо, дизайнът се тества под налягане;
 • след това водата се пуска в батериите и щрангът се проверява за течове (по-подробно: "Стартиране на отоплението - стартираме системата според правилата").

Струва си да се намери помощник, който да извърши изпитването под налягане на конструкцията. Освен това можете да направите снимка на всички стави предварително, тъй като най-малките промени ще бъдат трудно забележими на пръв поглед, но в сравнение с първоначалния дизайн няма да е трудно да се намерят недостатъци (

Правила за свързване на радиатори към щранга


Начини за свързване на радиатор към щранг

Подмяната на щранг е най-често свързана с обща модернизация на отоплителната система. В същото време се инсталират не само нови тръби, но и радиатори и батерии. Важно е да изберете правилната схема за връзката им със системата за топлоснабдяване.

Първо трябва да завършите радиатора, за да може той ефективно да изпълнява функциите си. Неговият тръбопровод трябва да включва следните компоненти:

 • Спирателни клапани... С негова помощ можете напълно да ограничите потока на охлаждащата течност в батерията за нейния ремонт или подмяна;
 • Термостат... Необходимо е да се намали топлинният поток, за да се понижи повърхностната температура;
 • Кран на Маевски... Устройство за отстраняване на въздушни тапи.

В допълнение към възможната топлоизолация на отоплителните щрангове се взема предвид електрическата схема на захранващите линии. За еднотръбна система байпасът е задължителен. Това е парче тръба, което свързва входните и изходните тръби на радиатора. Диаметърът на байпаса трябва да бъде с един размер по-малък от този на щранга за отопление. В този случай е възможно да се избегне образуването на зона с намалено налягане в системата.

Експертите препоръчват да се използват същите тръби за свързване на канализацията към батерията. Това е необходимо за нормализиране на работните параметри на цялата система, а също така значително ще улесни трудоемкостта на инсталацията. Като допълнителна мярка могат да се монтират сензори за налягане и температура. По този начин може да се следи качеството на отоплителната услуга.

За да предотвратите преждевременно запушване на батерията, препоръчително е да инсталирате цедка. Той е монтиран на захранващата тръба пред термостата.

Ами ако въздухът не може да бъде изместен?

За съжаление може да възникне нестандартна ситуация и обикновено работните методи ще бъдат безсилни. Това може да се дължи на отсъствието на съседи отгоре или на необичайния дизайн на къщата, но винаги трябва да сте подготвени за факта, че възобновяването на топлоснабдяването в апартамента не винаги е възможно веднага.
Опитните майстори използват дестилацията на щранга за изхвърляне, тъй като в повечето случаи това позволява да се възстанови циркулацията.Манипулациите се извършват или над щепселите, или над клапаните.

За да направите това, на един щранг е необходимо да отворите клапана, а на втория щранг - отдушник. В този случай въздухът ще напусне батерията заедно с водата. Ако няма резултат, струва си да извършите същите действия, но в обратната посока.

Направи си сам ремонт на щрангове в жилищен блок

Струва си да се отбележи, че тази техника е особено ефективна, ако в къщата се използват алуминиеви или биметални радиатори, тъй като те не улавят въздуха, за разлика от техните чугунени колеги, които създават задръствания, така че може да има много повече проблеми с тях.

Смяната на щранг в къща не е лесна задача, но е напълно осъществима дори без специални знания. Ще бъде много важно да се използват висококачествени материали, тъй като в противен случай дори ръката на капитана няма да може да предпази отоплителната система от течове и топлинни загуби (около

Кога е най-доброто време за смяна на батерии

И така, нека започнем, първо ще разгледаме най-простия случай, когато батериите трябва да бъдат заменени по време на ремонта на апартамент. Най-добре е да смените батериите на етапа на завършване на грубия завършек, тоест когато стените са измазани и замазката е излята. Често се случва старо отоплително устройство (конвектор или чугунен радиатор) да пречи на шпакловането на стената зад него, като в този случай е необходимо да се извърши мазилка навсякъде, където е възможно, около стария радиатор, така че монтажникът на радиатора да разбере на какво ниво е стена отива и монтира радиатора както на необходимото разстояние от стената и успоредно на него. Измажете пространството зад радиатора, като премахнете новия радиатор след монтажа.

Също така трябва да разберете технологичния процес, че първо радиаторът е монтиран върху скобите, заготовки от нови завои са прикрепени към него върху съединителната гайка на сферичния кран и едва след това завоите са заварени към щранга. И не обратното. Причината е необходимостта от прецизно подравняване на изходите и колекторите на радиатора. Пример за работа, която преработвах, която не следваше необходимия работен процес.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни