Течност за пренос на топлина на основата на пропилен гликол - характеристики и свойства


Какво представлява пропилен гликол

Това вещество е пряко свързано с класа двуатомни алкохоли. Реактивът е течно вещество с фина миризма и вкус. В промишлеността се получава в процеса на хидратация на пропиленовия оксид при налягане от 16 мегапаскала и температурен режим в диапазона 160-200 градуса.

Химичната формула на пропилей гликол е C3H6 (OH) 2. Той е напълно безопасен за употреба, тъй като не съдържа токсични елементи. За отоплителни системи се използват водни разтвори, които се основават на този реагент.

Пропиленгликолът има сроден състав с етиленгликол - C2H4 (OH) 2. Но последният елемент не се използва за отопление на жилищни сгради, тъй като има доста високо ниво на токсичност. Освен това химическата формула на двете вещества има известно сходство.

Топлоносител - глицерин

Глицеринът се използва като антифризни съединения от края на миналия век. Характеристиките и свойствата са по-скоро кръстоска между етилен гликол и пропилен гликол. Ценовият диапазон също е разположен в средата с пристрастие към скъпия топлоносител.

Мненията за целесъобразността на използването на глицерин в отоплителни системи често са диаметрално противоположни. Ще се опитаме да композираме SWOT
анализ
въз основа на аргументите на привържениците и противниците, тъй като истината е някъде по средата на съжденията.

Топлоносител

Глицерин - плюсовете

 • Глицеринът е безцветна течност, може да се смесва с вода във всяко съотношение, абсолютно безопасно за хората и околната среда.
 • Притежава широки експлоатационни характеристики. Долната пътека на началото на кристализацията е в точката - 30 ºС. Началото на етапа на кипене е сравним с водата или малко над +110 ºС.
 • Без разширяване при замразяване. При размразяване свойствата и характеристиките се възстановяват изцяло.
 • Не реагира с цинково покритие.
 • Не поврежда О-пръстените и материалите, не предизвиква течове в свързващите елементи.
 • Спазва изискванията за пожарна безопасност. Не е запалим. Взривобезопасен.
 • Глицериновата охлаждаща течност не изисква промиване на системата, след като преди това се използват други разтвори в нея.
 • Устойчивост. Декларираните от производителите гаранционни периоди на работа са от 7 до 10 години.
 • Техническите характеристики практически отговарят на пропилен-гликолиум, докато цената на глицериновата охлаждаща течност е с 25% по-достъпна.

Глицерин - минуси

Струва си да се отбележи, че глицеринът в състава на антифриза е познат и използван в началото на 20-ти век, в зората на отоплителните системи. Впоследствие те бяха заменени от по-евтини аналози на гликол охладители. По този начин глицериновият антифриз не е иновация, а по-скоро нов поглед към забравено минало.

 • Глицеринът има висока плътност и вискозитет. Необходимо е да се увеличи скоростта на въртене на помпата, за да се увеличи дебитът, допълнително натоварвайки отоплителното оборудване.
 • Стойностите на топлинния капацитет са по-ниски от тези на водата и са по-ниски от пропиленгликола.
 • Термичната стабилност на глицерина оставя много да се желае; дори при температури от около 90 ° C може да се проследи разпенването на продукта. Разбира се, проблемът се решава чрез добавяне на добавки, но цената се покачва.
 • Повишените температурни условия водят до химическо разграждане на глицерина. Получената твърда утайка се утаява по стените на системата и е трудна за почистване.
 • Силно летливата слъзна течност с остър мирис, отделяща се при разлагане, акролеин, се приравнява на канцерогенни вещества.
 • Изпарената вода от разтвора води до факта, че глицеринът се сгъстява със загубата на положителни свойства. Следващата стъпка е образуването на желеподобно вещество, вече при температура от +15 ºС. В резултат на това пълното излизане на охлаждащата течност от експлоатационните характеристики, последвано от подмяна с нова.
 • Производственият процес не се регулира от GOST. Има само технически спецификации (TU), които недобросъвестни производители интерпретират въз основа на техните възможности. Гаранционните задължения понякога просто липсват. Не е изненадващо, че именно глицеринът действа по-често от другите като фалшиви продукти, особено след като е по-евтин от пропиленгликола.

Обобщавайки, остава да добавим, че в европейските страни от ЕС производството и използването на топлоносител на основата на етилен гликол е забранено от закона. В същото време няма развитие на продукти, съдържащи глицерин, тъй като този подход е безполезен и неефективен. С такъв преглед, ако имате под ръка охлаждаща течност на основата на глицерин или пропилей гликол, по-добре е да изберете последната.

Основни характеристики

Пропиленгликолът е хигроскопично вещество, което е разтворимо във вода, ацетон, етанол, хлороформ и диетилов алкохол. Такава безцветна течност, съдържаща въглероден атом, има ниска степен на летливост. Той не е корозивен и напълно безопасен за употреба.

Сред характеристиките на пропилей гликол са:

 • плътност - 1037 kg / m³, което е с почти 4 процента повече от тази на водата;
 • доста висока точка на кипене - 188 градуса над нулата;
 • топлопроводимост - 0,218 W / (m * K);
 • началото на кристализацията - при -60 градуса;
 • стойност на специфичния капацитет - 2483 J / (kg * K).

Топлоносител на основата на пропилей гликол
Как изглежда пропилен гликол
Охлаждащата течност за пропилей гликол е воден разтвор, който остава течен при температури в диапазона от -40 до 100 градуса. Готовото вещество, освен основния компонент, разтворен в дестилирана вода, включва багрила, както и не повече от 5 процента антикорозионни, стабилизиращи, омекотяващи добавки.

Плътността на пропилен гликол нагревателната среда зависи от концентрацията на основния компонент. Колкото по-висок е процентът му, толкова по-висока е максималната му точка на кипене. Индексът на плътност също се увеличава съответно. Въз основа на това, маркираните проценти са посочени върху произведените охлаждащи течности.

Спецификации


Ако добавите 54% антифриз към охлаждащата течност, течността ще започне да замръзва при минус 40 градуса

Продуктът се използва като основа за енергоносител, с който системата не се страхува от замръзване. Могат да се използват евтини тръби, тъй като веществото съдържа антикорозионни компоненти.

Точка на замръзване в зависимост от концентрацията на пропилей гликол:

 • съдържа 54% от веществото - енергийният носител замръзва при -40 ° С;
 • 48% - -30 ° C;
 • 39% - -20 ° C;
 • 25% - -15 ° C;
 • 15% - -5 ° C.

В системата с веществото се използват котли за съхранение; при отопление с етилен гликол не се допуска използването на такива единици съгласно инструкциите. Недостатъкът на пропилей гликол, подобно на етилен гликол, се счита за повишена течливост, поради което течността прониква в пукнатини, недостъпни за вода. Шевовете и фитингите се заваряват внимателно, за да се предотвратят течове.

Средата за пренос на топлина пропиленгликол се използва само в система със съответните технически характеристики, поради което промяната на водата не винаги води до добри резултати. Производителите на радиатори посочват в паспорта съответствието на продуктите с един или друг вид енергоносител.

Продуктът се смесва с вода, алкохоли, етилен, киселини, органични вещества от карбонилната група, амини и разтвори, съдържащи азот.

Предимства и недостатъци

Пропиленгликолът е един от най-търсените готови топлоносители за отоплителни системи. Основната му функция е да предпазва отоплителното оборудване от разкъсвания, което се случва поради способността практически да не променя обема си при ниски температури. Следователно при силни студове, когато го използвате, няма нужда да източвате системата.

Предимствата на използването на охлаждаща течност на основата на пропилей гликол включват:

 1. Безопасност и екологичност. Веществото не съдържа компоненти с повишена токсичност. Реагентът няма отрицателен ефект при контакт с кожата или лигавиците на очите. Парите му са достатъчно безвредни. Когато материалът за довършителни подове удари повърхността, се изключват всякакви химически реакции.
 2. Липса на корозивна активност. Това свойство позволява използването на тази охлаждаща течност за отоплителни системи с различни структурни материали.
 3. Високо ниво на термофизични характеристики. Използването на воден разтвор на пропилей гликол за отоплителни кръгове насърчава бързото и равномерно нагряване на помещението. В този случай топлината се задържа дълго време.
 4. Липса на варовик. Когато се нагрява до високи температури, този антифриз не образува твърди отлагания. В същото време пропиленгликолът има бактерицидни и почистващи свойства. С негова помощ се отстраняват различни плаки по вътрешните секции на отоплителното оборудване.

Готовият разтвор на пропилей гликол е напълно огнеупорен и използването му изключва възможността за експлозия.

Тази охлаждаща течност има и някои отрицателни работни точки:

 1. Висока степен на течливост. Пропиленгликолът е в състояние да проникне през най-малките пукнатини. Течността му е малко по-висока от водата, така че понякога се получават течове на места, където не трябва да бъдат. Но това свойство в същото време може да се отдаде на положителните аспекти, тъй като позволява да се подобри качеството на сглобяване на топлопроводимата структура.
 2. Изключена е възможността за използване на охлаждаща течност с пропиленгликол в присъствието на части, съдържащи цинк. Ако не спазвате тази предпазна мярка, тогава вискозният антифриз в крайна сметка ще се отлепи от цинка, което ще доведе до запушване на тръбопровода.

Също така, понякога високата цена на антифриза на основата на пропилен гликол се дължи на отрицателните страни. В същото време подмяната му в отоплителната система се изисква поне след пет сезона.

Най-добрият охлаждащ агент пропилей гликол

Пропиленгликолът е по-химически активен и реагира бързо с повърхности и други вещества. Специални функционални добавки - антикорозионни, стабилизиращи, противокаленкови и други - помагат за неутрализиране на подобна активност. Строго е забранено използването на охлаждаща течност с пропиленгликол в системи с цинкови елементи. В същото време не се наблюдава реакция с пластмасовите.

Термагент EKO

Безопасен топлоносител "THERMAGENT ECO-30" се произвежда на базата на DOW фармакологичен пропилей гликол (Германия), използвайки технологията "Organic Acid technology". Съдържа нетоксични, органични (карбоксилатни) инхибитори на корозията и пакет специални добавки, произведени в Германия.

Проектиран за различни отоплителни и климатични системи като работна течност, която осигурява работа в диапазона от -30 ° C до + 106 ° C. Основното оборудване са двуконтурни котли, хладилно оборудване.

Термагент EKO

Забранено е използването на THERMAGENT ECO-30 за котли за електролиза.

Той има по-голяма течливост от водата, поради което сглобяването на всички докинг възли трябва да бъде изключително внимателно и системата трябва да бъде под налягане. Не се препоръчва THERMAGENT да се разрежда с вода, тъй като това води до влошаване на антикорозионните свойства.

ТЕРМАГЕНТ-65

Течност с ниско замръзване, предназначена за използване в затворени отоплителни системи, в охлаждащи или топлообменници, работещи в диапазона от - 65 до + 112 ° С.

ТЕРМАГЕНТ-65

Проектиран за използване като топлина и охлаждаща течност с ниско замразяване в затворени отоплителни, вентилационни и климатични системи за жилищни и промишлени сгради, за охладителни системи на промишлено оборудване, чилъри, хладилни агрегати и др., Работещи при тежки климатични условия, където стоманата е използвани като структурни материали, чугун, алуминиеви сплави, мед и нейните сплави. Той може да работи с всякакъв тип отоплителни котли: газови, дизелови, електрически, но не е подходящ за електролизни котли (тип Galan), при които отоплението се осъществява чрез преминаване на електрически ток през охлаждащата течност.

Топла къща ECO-20

Антифриз, направен от пропилей гликол. Препоръчва се за двуконтурни отоплителни устройства. Преди употреба се разрежда с техническа или дестилирана вода. След разреждане с 10%, температурата на кристализация се повишава до -25 ° С, ако се разрежда до 20%, тогава характеристиките на разтвора ще се променят до -20 ° С. След известно време на работа той ще започне да става като желе. Ако по това време се разрежда с вода, разтворът ще възстанови характеристиките си.

Топла къща ECO-20

Топла къща ECO-20

След края на експлоатационния си живот разтворът все още замръзва само при ниски температури, но неговите антикорозионни свойства са значително влошени. Забранено е използването в електролизни котли.

Обхват на приложение, обхват на прилагане

Пропиленгликолът е много търсен в съвременната индустрия. Топлоносителите, направени на негова основа, се използват широко не само за отоплителни системи, но и като антифриз за вентилационно и климатично оборудване.

Безопасността на веществото позволява да се използва за жилищни и обществени сгради. В същото време антифризът може да се излива в конструкции, изработени от различни материали, включително каучук, алуминий, стомана, мед или чугун. Изключение е поцинкованото покритие.

Областта на приложение в индустрията на пропиленгликол е доста обширна:

 • фармацевтични продукти;
 • производство на тютюн;
 • хранителна продукция;
 • автомобилна и авиационна индустрия;
 • Нефтена и газова промишленост;
 • козметика, парфюмерия;
 • лекарство.

Използването на пропиленгликол включва животновъдството и селското стопанство. Използва се за подобряване качеството на фуражите, както и за удължаване срока на годност на зеленчуковите култури. В химическата промишленост вискозно вещество се използва при производството на полиуретани, разтворители на бои, пластмаси или полимери.

Разновидности на незамръзващите охлаждащи течности

Антифризите се продават на базата на две органични съединения: етилен гликол и пропилен гликол.

Етиленов гликол

Кислородсъдържащо органично съединение, двувалентен алкохол. В пречистена форма това е бистра, безцветна, мазна, без мирис течност. Много токсичен. Попадането на етилен гликол или неговите разтвори в човешкото тяло може да доведе до необратими промени и смърт, тоест можете да се отровите, дори ако просто попадне в ръцете ви.

Въпреки сериозната опасност, етилен гликолът много често се използва като топлоносител поради ниската си цена. Плюс това, чистият антифриз също е химически активен, той се пени обилно и отделя токсични изпарения.Ако някъде има и най-малка възможност, етилен гликолът определено ще изтече или поне ще започне да отделя пари.

Пропиленгликол

Дихидриден алкохол, безцветна вискозна течност със слаб характерен мирис, сладникав вкус и хигроскопични свойства. Химически инертен, безопасен за хората. Минус - загуба на течливост при високи температури. Той е по-скъп от етилен гликол, но най-добрият вариант за отоплителни системи в дома.

Отличен топлоносител е специално масло, но у нас все още не е много популярно. Предимствата на термичните масла в сравнение с антифризите са доста големи:

 • работят в широк температурен диапазон от 50 ° C до 410 ° C;
 • имат широк диапазон на мощност: до 45 MW за един нагревател;
 • разпределя топлината оптимално;
 • се характеризират с висока топлинна мощност и висок коефициент на топлопреминаване;
 • предотвратяване на корозия в отоплителни системи, както и друго оборудване и др.

Термичните масла не се използват във всички системи - само в специално проектирани, което е посочено в техническия паспорт на отоплителното оборудване.

Критерии по избор

Основната точка, която трябва да се има предвид при избора на охлаждаща течност за отоплителни системи, е препоръката на производителя за отоплително оборудване. Инструкциите за котела често посочват изискванията за течността, с която се запълва водната верига, а понякога и марката антифриз.

Основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на разтвор на пропилей гликол за отоплителни системи, са:

 1. Климатични условия на употреба. Максималната точка на замръзване е посочена на различни марки на продукта. Този показател зависи от концентрацията на разтвора, чийто процент също е посочен в името на охлаждащата течност.
 2. Производител. Ефективността на отоплителната система зависи от качеството на антифриза. Можете да закупите добри продукти от надеждни производители. Качествените продукти не съдържат токсични вещества и са напълно безопасни за употреба.
 3. Характеристики на добавките. Продуктите на основата на пропиленгликол в готови за употреба течности за пренос на топлина могат да имат антикорозионни свойства, като същевременно осигуряват защита срещу разграждане на металите. Към състава често се добавят омекотяващи компоненти, които предпазват гумените елементи от деформация. Следователно при избора на антифриз се вземат предвид техническите и конструктивните характеристики на отоплителното оборудване.

Топлоносител на основата на пропилей гликол
Когато избирате течност за пренос на топлина на основата на пропилен гликол, вземете предвид характеристиките на добавките
Особено популярен е антифризът с добавки от карбоксилатен тип. Такъв охлаждащ агент може да се използва за почти всеки материал, включен в дизайна на термично устройство.

Пропиленгликолът, предназначен за отоплителни системи, трябва да отговаря на всички технически изисквания и да отговаря на характеристиките на използваното отоплително оборудване.

Топлоносител на основата на пропилей гликол

Ползи:

 • застрахова системата срещу разкъсване;
 • обемът по време на замразяване се увеличава само с 0,1%;
 • осигурява най-високо ниво на безопасност след вода;
 • не е опасно дори при продължително вдишване на пари;
 • некорозивно;
 • добри термофизични свойства;
 • притежава бактерицидни и стерилизиращи свойства.

Недостатъци:

 • висока цена (изплаща се с минимални разходи за ремонт, безопасност и възможността да не се свързвате с централни отоплителни системи).

Характеристики на използване за отопление

Охлаждащата течност с пропиленгликол се излива в системата в съответствие с техническите параметри. Преди да използвате антифриз, трябва да се предприемат редица подготвителни стъпки:

 • източете течността от системата, промийте всички вериги със сода каустик, премахнете всички отлагания и ръжда;
 • запечатайте всички връзки, включително връзки и завои;
 • отстранете и заменете всички части, съдържащи цинк.

След това системата може да се напълни с разтвор на пропилей гликол. В същото време се препоръчва да държите спусъка на клапана отворен в най-ниската точка. Това действие ще ви позволи веднага да видите кога топлинните контури са напълно запълнени. След пълнене системата се проверява за течове и се извършва пробен пуск на отоплителното оборудване.

Пропиленгликол

Този топлоносител е безцветна вискозна течност, която се характеризира със сладникав вкус и съответна миризма. И най-важното е, че е безопасно за човешкото здраве. Пропиленгликолът се използва широко в различни сектори на националната икономика, включително козметичната и хранителната промишленост.

Пропиленгликолът за отоплителни системи има всички свойства на идеален топлоносител: той кипи при температура 187 ° C и кристализира при -60 ° C.

антифриз пропилей гликол за отоплителни системи

Друго предимство на пропиленгликола е неговата ниска корозивност, което позволява да се намали нивото на изискванията за качеството на стоманата за отоплителни системи и съответно да се намалят разходите им.

Пропилен гликолът е отличен за системи, които включват структурни елементи от каучук, пластмаси, алуминий, мед, чугун и стомана. Освен това, когато се използва това вещество, на вътрешната повърхност на отоплителната система не се образуват котлен камък и утайки, което осигурява висок топлообмен и увеличава експлоатационния живот.

Експлоатационни моменти

Готовият разтвор на пропилей гликол за отоплителни устройства има по-ниска топлопроводимост и топлинен капацитет от водата. Следователно, когато използвате веществото, често е необходимо да добавите количеството батерии в стаята. Може да се наложи и подмяна на отоплително оборудване.

За да се използва продуктивно антифриз на основата на полипропилен за отоплителна система, трябва да се вземат предвид някои оперативни препоръки:

 • поради високия вискозитет на тази охлаждаща течност е необходимо да се монтира тръбопровод с диаметър най-малко 25 милиметра и също така да се избере достатъчно мощна циркулационна помпа;
 • за метални тръби трябва да се използва антифриз с добавки, предотвратяващи корозията;
 • използвайте аерометър ежегодно, за да проверите концентрацията на основния реагент;
 • използвайте разширителен резервоар от поне 10 литра;
 • осигурете безплатен достъп до всички връзки на отоплително оборудване в случай на отстраняване на течове;
 • подменяйте охлаждащата течност на пропилен гликол на всеки пет работни сезона;
 • използвайте и редовно наблюдавайте нагревателните капани за мръсотия.
 • при подмяна на антифриза измийте напълно отоплителното оборудване.

Топлоносител на основата на пропилей гликол
Охлаждащата течност на основата на пропилей гликол трябва да се сменя на всеки 5 сезона
Ако е необходимо да се смеси тази охлаждаща течност, трябва да се има предвид, че разтворът се комбинира добре с течност на основата на глицерин, пропилей гликол или етилен гликол. В този случай се взема предвид вида на добавката, включена в състава, тъй като неправилната комбинация от различни добавки може да доведе до намаляване на техническите характеристики на антифриза.

Поради многото си предимства, пропилей гликолът се счита за една от най-добрите течности за пренос на топлина за отоплително оборудване. Но за да се осигури ефективен работен процес на отоплителната система в продължение на няколко години подред, при нейното използване трябва да се спазват всички технически и експлоатационни изисквания.

Как да използваме правилно течностите от пропиленгликол

Течностите за пренос на топлина на основата на пропилей гликол имат сходен химичен състав, който се различава в процента на алкохол. Най-често такива състави се именуват с името на производителя.

Ако антифризът с пропиленгликол съдържа около 30%, той замръзва при -13 ° C, 35% алкохолен разтвор кристализира при -20 ° C, 40% при -25 ° C, 75% разтвор при -65 ° C.

Когато замествате водата със състав на основата на пропилей гликол, е необходимо да вземете предвид някои от свойствата на антифриза.

 • По-нисък топлинен капацитет и топлопроводимост. Броят на радиаторите трябва да се увеличи, както и да се закупи по-мощен котел. Отоплителните системи често се инсталират в частни къщи, които работят с половината от капацитета си - в този случай можете да направите без подмяна на котела.
 • Висок вискозитет. Уверете се, че тръбите имат вътрешен диаметър най-малко 25 mm и инсталирайте по-голяма циркулационна помпа.
 • По-голямо съотношение на разширение. Ако разширителният резервоар е по-малък от 10 литра, тогава ще трябва да се замени по-голям.
 • Висока течливост. Струва си да намалите броя на резбовите връзки, връзки и чистачки, а също така да осигурите безплатен достъп до съществуващите връзки в случай на течове.

Ако техническите параметри на съществуващото отопление отговарят на новите изисквания, можете да преминете към подготвителната работа:

 • за запечатване на чистачки, връзки, вложки
 • напълно източете водата от отоплителната система и изплакнете със сода каустик, тя ще премахне ръждата и котления камък;
 • премахнете всички части от цинк;
 • към антифриза могат да се добавят добавки, които ще предпазват медни части;
 • проверявайте уловителя на мръсотия два пъти по-често;
 • проверявайте разтвора на всеки две години за концентрация на алкохол;
 • пълна смяна на антифриза на всеки пет години.

Винаги си струва да промиете системата добре, ако ще преминете към друга охлаждаща течност.

Ефективно използване

За ефективно използване на тази течност против замръзване, тя трябва да се излее в кръга на отоплителната система след цялостно запечатване на всички компоненти и хидравлични тестове. В този случай се препоръчва самата система да се допълни с циркулационна помпа.

пропилей гликол нагревателна течност

Чрез промяна на процента на разтвора на пропилей гликол за отоплителни системи може да се получи течност с точка на замръзване от -1 ° C до -65 ° C.

Срокът на експлоатация на пропилей гликол без добавки е средно 5 години, след което е необходимо или да се промие с алкален разтвор във вентилационната, охлаждащата или отоплителната система, или да се замени напълно течността. При продължително или често излагане на ниски температури (например отоплителната система не работи дълго време през зимата), за предпочитане е разтворът да се сменя на всеки 3 години.

Приложение

Преди да излеете незамръзваща течност в отоплителната система, е необходимо да извършите хидравлични тестове.

Правилният избор на антифриз заслужава специално внимание, важно е да изберете такъв, който напълно да съответства на отоплителната система. За тези цели се анализират неговите елементи и се изброяват материалите, от които се състои. След това се избира антифриз, който няма да съдържа добавки, опасни за материалите на системата.

топлоносители за отоплителни системи на базата на пропилей гликол

За отоплителните системи най-популярна е антифризна течност с карбоксилатни добавки. Като правило се използва най-малко 5 години. Също така си струва да се отбележи, че охлаждащата течност за пропилей гликол за отоплителна система без ефективни добавки е особено опасна за медни топлообменници и може да доведе до тяхната неизползваемост след една година работа.

В процеса на използване охлаждащата течност се замърсява, поради което нейното качество изисква постоянно наблюдение, което е желателно да се извършва в лабораторни условия.

Антифризът на пропиленгликол за отоплителни системи трябва да се подменя само след хидравлично изпитване на системата и изплакване с алкален разтвор.

Как да изберем антифриз

Днес строителният пазар предлага широка гама от охлаждащи течности, които се основават на пропилей гликол за отоплителни системи (отзивите за тях са предимно положителни). Всички те имат различна цена, която пряко зависи от марката, страната на произход, както и от характеристиките на изпълнението на самото решение.

Някои потребители, без специални познания, използват автомобилни антифризи (трансформаторно масло, антифриз и др.) В отоплителните си системи. Това обаче е неприемливо, тъй като такива разтвори съдържат запалими и опасни вещества за човешкото здраве. Антифризната течност на основата на пропилей гликол се счита за най-оптималната и гъвкава в експлоатация. Когато избирате топлоносител за отоплителна система, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • Срок на годност. Антифризът може да се съхранява в оригиналната опаковка за дълго време (дори ако срокът е неограничен, той във всеки случай трябва да бъде посочен от производителя).
 • Условия на работа. Течността без замръзване може да бъде универсална или може да бъде подходяща само за определен тип оборудване.
 • Опаковъчен материал. Обикновено антифризът се продава в пластмасови кутии. В поцинкована опаковка това вещество губи своите експлоатационни свойства.
 • Сертификат за качество. Незамръзващата течност трябва да се произвежда в съответствие с технологичните правила и разпоредби, да се тества в лабораторни условия и да се одобрява за продажба.
 • Наличие в състава на рафинирани продукти.

Много е важно антифризът да се използва стриктно по предназначение. Пренебрегването на правилата за избор на течност против замръзване ще доведе до негативни последици - аварии, воден чук, скъсвания на тръбопровода и др.

Техника за безопасност

Когато работите с пропилей гликол, трябва да се спазват следните правила:

 • Съхранявайте веществото в херметически затворен контейнер;
 • Използвайте защита за кожата на ръцете и лицето;
 • Предпазват очите и дихателните пътища;
 • Не работете в близост до електрически уреди;
 • Избягвайте нагряването на сместа и парите над 100 ° C;
 • Не използвайте пропилен гликол в близост до източници на топлина;
 • Не излагайте пропилен гликол или неговите пари на открит пламък.

В тази статия разгледахме характеристиките и свойствата на охлаждащата течност (антифриз) пропилей гликол и смеси на негова основа. Надяваме се публикацията да ви е била полезна. Можете да оставите вашите въпроси и мнения в коментарите. Не забравяйте да споделите статията!

Зареждане ...

Вреди и токсичност за организма

Според международната класификация пропиленгликолът е добавка Е1520. Това означава, че е тестван дълго време и вредата му за организма не е установена. Но това се отнася само за поглъщане.

Пропиленгликолът се използва при производството на цигари и електронни цигари. А пушенето и приготвянето им на пара води до рак на белия дроб и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Учените не са разбрали кой компонент причинява тези заболявания.

Възможно е да са виновни никотинът или други катранени вещества. Но може да е това вдишването на пари от пропиленгликол е отрицателен фактор... Ето защо, когато работите с него и неговите решения, се препоръчва да се спазват мерките за безопасност.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни