Характеристики на строителството на дървени къщи - студени и топли контури, комплект къща, строителство до ключ


Предимства на еднотръбните системи

За да се определи коя отоплителна система е по-ефективна - еднотръбна или двутръбна, е необходимо да се проучат характеристиките на всяка от тях. Обичайно е да се посочват силните страни на отоплителните кръгове с една тръба:

 • Ниски разходи за консумативи и осветителни тела.
 • Устойчивост на хидродинамични ефекти.
 • Простота при изготвянето на проектната документация.
 • Ниска трудоемкост на монтажните работи.
 • Няма специални инфраструктурни изисквания.

коя отоплителна система е по-ефективна еднотръбна или двутръбна

Въпреки че предимствата на еднотръбната система са много, трудно е да се нарече най-добрият вариант за организиране на отоплението на дома. Основната причина за популярността на такива схеми е евтиността на тяхното подреждане.

Какво изчислява системата за контрол на отоплението?

Съвременните системи за управление изчисляват необходимата температура на водата в котела (поточна линия) в зависимост от външните условия. Връзката между температурата на потока и външната температура е показана на графиката като отоплителна крива. Колкото по-студено е навън, толкова по-висока трябва да бъде температурата на подаване. Има три вида регулиране на отоплението

инсталация:

 • от външната страна;
 • при стайна температура;
 • като се вземат предвид факторите, влияещи върху индекса на топлина вътре в стаята.

Илюстрация No 2. Графична характеристика на отоплителния кръг (пример). X е външната температура, Y е температурата на потока.

Подобрения в еднотръбните отоплителни кръгове

Разработени са подходящи технически решения за контрол на работата на отоплителните устройства. Това ще изисква специални затварящи секции (байпаси), след свързването на които става възможно да се интегрират автоматични термостати за батерии във веригата. Освен това инсталирането на байпаси носи още няколко положителни страни.

кое отопление е по-добро от еднотръбното или двутръбното

Основният положителен ефект от това надграждане е възможността да се контролира нивото на отопление на всяка батерия или радиатор. Ако е необходимо, подаването на охлаждаща течност към устройството може да бъде напълно спряно. Това позволява поправката или подмяната на батерията, без да се изключва цялата верига.

коя схема за отопление е по-добра

Байпасът е байпасна тръба, която има специални клапани или кранове. Ако всичко е направено правилно, водните потоци могат да бъдат пуснати нагоре по щранга, покрай обслужваното или замененото отоплително устройство. Като правило, независимото инсталиране на такива устройства е доста трудно да се извърши, дори и с подробни инструкции на ръка. За да избегнете грешни изчисления за тази работа, по-добре е да се обадите на професионален водопроводчик. В отоплителен кръг с една основна тръба се препоръчва да се използват особено трайни радиатори, проектирани за високо налягане и високи температури.

Слабости на еднотръбна система

Недостатъците на тази схема обикновено са:

 • Сложността на изпълнението на изчислението на топлинните и хидравличните параметри.
 • Трудна процедура за коригиране на грешки в изчисленията на отоплителни устройства.
 • Влияние един върху друг на всички възли и елементи на системата. Това е един от основните фактори, който отличава еднотръбната отоплителна система от двутръбната.
 • Много високо ниво на хидродинамична устойчивост.
 • Един щранг е в състояние да осигури ограничен брой радиатори.
 • Няма начин да се контролира нивото на отопление на батериите и радиаторите.

разликата между еднотръбна отоплителна система и двутръбна

В случаите, когато вертикалният щранг захранва 10 или повече нагревателни устройства, тогава разликата в температурата на нагряване на първия и последния радиатор в последователната верига ще достигне почти 50 градуса.Този факт често става решаващ при определяне кое отопление е по-добро - еднотръбно или двутръбно.

Използването на еднотръбни системи в частното строителство

Ако говорим за едноетажна къща, тогава при използване на отопление с един основен щранг няма да има риск от неравномерно отопление. В случай на многоетажна сграда, горните етажи ще получават по-голяма част от топлината от долните. В резултат на това ще бъде хладно в приземните етажи на къщата и горещо в горните етажи. Тъй като именията рядко имат повече от два или три етажа, няма да има голяма разлика в отоплението на радиаторите в еднотръбното или двутръбното отопление в частна къща.

Силни и слаби страни на двутръбните системи

Изследвайки въпроса коя схема за отопление е по-добра, не може да се заобиколят характеристиките на системите с две тръби.

Те имат следните предимства:

 1. Става възможно използването на автоматични термостати за батерии или отоплителни радиатори. Такива моменти трябва да бъдат планирани дори по време на разработването на дизайна.
 2. В този случай се използва специална колекторна система за разпределение на тръбите в помещенията. В случай на повреда или намаляване на ефективността на която и да е единица, това по никакъв начин няма да повлияе на работата на останалите елементи на веригата.
 3. Двутръбната система предполага използването на паралелна връзка за радиаторите.

каква е разликата между еднотръбна отоплителна система и двутръбна

Слаби страни:

 • Много по-трудно е да се оборудва такава схема за отопление.
 • Разходите за разработване на проект изискват значителни финансови разходи.
 • Инсталационните работи са по-сложни за изпълнение.

Области на употреба:

 • Частно жилищно строителство.
 • Разработване на елитни проекти.
 • Многоетажни сгради с горно окабеляване.

В сгради с 10 или повече етажа се препоръчва да се използва еднотръбна система с хоризонтално окабеляване за всеки етаж или двутръбна система с горна вертикална окабеляване. Това ще гарантира ефективна циркулация.

коя отоплителна система да изберете еднотръбна или двутръбна

Положителни характеристики на двутръбното колекторно отопление:

 • Ниско ниво на хидродинамична устойчивост.
 • Можете да настроите оптималното ниво на отопление за всяка стая.

Преди да включите системата за отопление на колектора, тя трябва да бъде добре възстановена. За да бъде възможно най-опростена инсталационната работа и последващата експлоатация на двутръбната система, ще е необходима подходяща инфраструктура.

Изграждане на термична верига


Изграждането на отоплителен кръг е основна конфигурация на обхвата на строителните работи. След завършване на този етап къщата се превръща в пълноценна структура, изискваща само вътрешна декорация и организация на функционирането на комуникациите. Термичната верига се състои от няколко задължителни елемента:

 • Фондация;
 • Стени;
 • Покрив;
 • Прозорец;
 • Припокриващи се дялове.

Термичната верига се затваря чрез инсталиране на прозорци и врати, което допринася за образуването на микроклимат в помещенията на къщата със стабилна температура и нормална влажност, което е необходимо за висококачествени довършителни работи. След изграждането на отоплителния кръг къщата достига етап на готовност, при който, ако е необходимо, строителната площадка може да бъде „замразена“ за дълго време, без да се повредят къщата.
ROTENSTEIN строи къщи изключително по метода на затворената термична верига. А именно чрез изолиране на покрива и монтиране на прозорци и врати. Тези артикули вече са включени в цената на нашите къщи.

В покривната конструкция се използват само изсушени дървени греди. Това ви позволява незабавно да покриете и изолирате покрива, а също така елиминира деформацията на конструкцията. А инсталирането на прозорци и врати дава възможност за спиране на работата, например през зимата, с изключение на проникването на валежи вътре в къщата.

Нашите експерти подхождат към монтажа на прозорци с особена скрупульозност, защото именно те често причиняват значителни топлинни загуби. В зависимост от вашите предпочитания можете да изберете двукамерни пластмасови прозорци (можете да изберете всеки нюанс на цветно покритие) или да доставите първокласни дървени прозорци с двоен стъклопакет. Цялата гама прозорци се отличава с изключително качество, което нашите клиенти вече са оценили. Къщите на Ротенщайн са оборудвани с метални входни врати със сигурно заключване и с два контура на уплътнението, което при силни студове изключва образуването на изпотяване от вътрешната страна на вратата. Това решение намалява необходимостта от проектиране на вестибюла, както и инсталирането на допълнителна "вътрешна" входна врата.

Времето за изграждане на затворен отоплителен кръг в нашата компания е от 4 до 8 месеца. Освен разходите, условията са фиксирани в трудовия договор. И те подлежат на ревизия само ако е невъзможно да се извърши работа поради метеорологичните условия. Ние стриктно се придържаме към технологията на зидария и всички строителни норми, без изключение, следователно, ако по време на работа се появи замръзване, строителството се спира до пролетта. По това време обектът се запазва съгласно уникалната технология на Винербергер, която не позволява влиянието на атмосферните условия върху конструкцията.

Какви са двутръбните схеми

Най-популярни са следните видове окабеляване:

 1. Горен... Отлична възможност за организиране на гравитационна отоплителна система без циркулационна помпа. Характеризира се с доста ниска хидродинамична устойчивост. По време на работа може да се наблюдава частично охлаждане на горната захранваща тръба. В резултат на това се появява допълнително налягане на циркулацията на охлаждащата течност.
 2. Нисък... Тук захранващата и връщащата тръби се движат близо една до друга. Намерени са следните модификации на долното окабеляване: "звезда" и "контур". В първия случай всеки от радиаторите е оборудван с лична тръба за подаване и връщане. Във втората версия колекторите пътуват последователно до всички батерии.

отоплението в частна къща е еднотръбно или двутръбно

Решавайки коя отоплителна система да изберете еднотръбна или двутръбна, е необходимо внимателно да се претеглят плюсовете и минусите. Във всеки случай ще са необходими предварителни изчисления и съставяне на проект. Това ще направи възможно определянето както на отоплителните устройства, така и на основните тръби. Окончателното заключение за това кое оформление за отопление е по-добро в частна къща се прави от собственика на дома.

Какво е контурно определение на различни стойности

Най-често думата "контур" се използва в геометричното си значение, което означава границата на плоска фигура. Има и други значения на тази дума.

Какво е електрическа верига

От гледна точка на електротехниката верига е обикновена затворена верига, състояща се от един или повече клонове, свързани последователно. Тоест, всеки затворен път, който преминава през клоните на веригата, може да се нарече затворен контур.

Какво представлява веригата за информационна сигурност

CIB - схема за информационна сигурност - е специален софтуерен пакет, който се използва за контрол на изтичането на корпоративна информация и помощ при откриване на опити за неоторизиран достъп до нея. Този комплекс е разработен в Русия. Тя работи в рамките на компютърната мрежа на корпорацията, контролирайки нейното вътрешно информационно пространство, както и широк спектър от комуникационни канали.

Какво е картографски контур

В картографията контур е линия на карта, която свързва точки с еднаква височина. Ако контурите са разположени на малко разстояние един от друг, това означава, че склоновете на хълма са много стръмни.Контурите на дълги разстояния показват леко хълмисти области на земната повърхност, а липсата на такива контури на картата означава, че тази област е равна.

Какво е земна верига

Обикновено заземяващият контур се монтира около сградата по периметъра на стените. Ако погледнете земния електрод отгоре, ще забележите, че той е монтиран по контура на обекта: затова той се нарича заземен контур. Всъщност това е група от вертикални електроди, които са свързани с хоризонтален проводник. Такива електроди са монтирани близо до обекта на малко разстояние един от друг. Заземяващият елемент в такова устройство обикновено е или стоманен ъгъл, или арматура (дълга 3 метра). Като свързващ проводник се използва стоманена лента 4х40 мм. Полага се в предварително подготвена канавка с дълбочина половин метър. Проводникът е свързан със заземяващия електрод с помощта на електрическо или газово заваряване - газово заваряване.

Какво представлява веригата за БГВ

Веригата за БГВ е затворена тръбна система. Основният елемент на такава система е топлообменник вода-вода. Един от нейните кръгове се използва за циркулация на отоплителната среда на отоплителната система (топла вода), а от друга се подава студена вода от чешмата.

Естествено, понятието "контур" може да се намери и в други науки, но като имате обща представа за това какво представлява контур, можете сами да познаете значението им.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни