Направи си сам топъл воден под от полипропиленови тръби

Разновидности и характеристики на полипропиленовите тръби

Полипропиленовите тръби се използват широко в строителната индустрия, тъй като не са достатъчно скъпи и здрави.

Предлагат се в два вида: еднослойни и многослойни. Всеки тип със своите положителни и отрицателни страни. Нека ги разгледаме.

Еднослоен

Еднослойните полипропиленови вериги се предлагат в няколко разновидности:

 1. PPH - изработен от хомопропилен. Те не са предназначени за подово отопление, но се използват широко във водоснабдяване, канализация и вентилационни системи.
 2. PPB - направен от полипропиленов блок съполимер. Продуктите от този тип са трайни и устойчиви.
 3. PPR - използва се при производството на произволен съполимер полипропилен. Контурът от него разпределя равномерно товара по стените му.
 4. PPs е огнезащитен продукт. Тръбите могат да работят ефективно дори при нагряване до +95 градуса.

Многослойна

Многослойните полипропиленови тръби също се предлагат в няколко вида и имат следните технически характеристики:

 • Алуминий - тръбопроводът има тънък подсилващ слой от външната страна. В процеса на съединяване на такива елементи алуминиевият слой се нарязва с 1 мм. Има продукти, при които армировката е между стените. Полипропиленовите тръби с подсилващ слой функционират ефективно дори при + 95 градуса.

Снимка - Алуминиева полипропиленова верига

 • Фибростъкло - армировката се намира между полипропиленовите листове. Този тип работи чудесно при изграждането на подово отопление.

Снимка - Фибростъклени полипропиленови тръби

 • Композит - между два слоя полипропилен има междинен слой, който комбинира фибростъкло и алуминиеви влакна.

Снимка - Композитни тръби

Могат ли полипропиленовите тръби да се изливат с бетон? Какви условия са необходими за това

Основният ремонт в жилищни помещения на многоквартирни или частни къщи предвижда подмяна (модернизация) на елементи от отоплителната система. Нуждата е свързана с намаляване на разходите за заплащане на енергийни ресурси по време на по-нататъшна експлоатация и придаване на естетичен вид на помещенията.
Понякога собствениците решават да скрият отоплителните тръби под подовото покритие или в стените на стаята. В тази връзка те се интересуват от възможността за използване на пластмасови тръби за тези цели и въпросът е, може ли полипропиленова тръба да се излее с бетон? Колко е дълъг експлоатационният живот на комуникациите, разположени под замазката?


Скрито поставяне на тръби

Характеристики и приложение на полипропиленовите тръби

За да се определи възможността за инсталиране на полипропиленови тръбопроводи под замазката, струва си да се обърнете към техните характеристики. Имайте предвид, че полипропиленът е един от полимерните варианти, чиито компоненти са комбинирани с производни на етиленов газ. Материалът е стабилен при взаимодействие с агресивна среда и алкални разтвори, докато декларираните от производителя работни условия позволяват разлика в работните температури от -10 до +110 градуса.

Предимствата на полипропилена:

 • срокът на използване с топлинни натоварвания без промяна на качеството и външните е най-малко петдесет години, а при организиране на захранването със студена вода е два пъти по-дълъг;
 • работното налягане във водоснабдителната или отоплителната система може да достигне 20 бара;
 • постоянният контакт с водната маса отвътре не провокира образуването на котлен камък;
 • шумът от течаща вода се абсорбира от стените на продуктите;
 • пропиленът има свойства на ниска топлопроводимост, което предотвратява образуването на конденз по външните стени;
 • продуктът е лек и включва монтаж дори от един човек;
 • когато се използва специален инструмент, продуктите се свързват и сглобяват на редовни места за кратко време;
 • еластичността помага да се дадат на завоите дадените завои;
 • след инсталиране на продукти не се изисква допълнителна поддръжка;
 • достъпна цена на продукта и закрепващи елементи.


Тръби за топла вода

На строителния пазар има полипропиленови тръби с различни цветове. Този факт не определя свойствата на материала, от който са направени, с изключение на черното, което помага да се предпази от UV лъчение. Свойствата на продукта се определят от маркировката, нанесена върху повърхността:

 1. РРВ. Определящата характеристика е повишената механична якост поради армировъчната технология по време на производството. Приложението се препоръчва за отоплителни и водоснабдителни системи, включително под бетонна замазка.
 2. RRH. Маркирането се прилага върху продукти със значителен диаметър, чийто размер им позволява да се използват във вентилационни, канализационни, водоснабдителни системи.
 3. RRK. Най-използваната марка полипропиленови продукти. Може да се използва в системи за захранване със студена и топла вода, отопление.
  Той лесно пренася термично и механично напрежение.


Тръби за студена вода

Важно! Цената на полипропиленовите тръби и фитинги се различава във всеки регион на страната. В тази връзка, преди да закупите, се препоръчва да се запознаете с характеристиките на продуктите, представени в магазините, и да изберете копия, които са оптимални по цена и качество.

Характеристики на приложението

Технологията за производство на полипропиленови тръби не изключва линейното разширение на продукта при излагане на високи температури. Правилният избор на тръба с необходимите свойства и инсталирането на опори с организиране на компенсатори ще направи възможно компенсирането на този недостатък. Всяка система включва разклонения от централния тръбопровод, директна връзка и създаване на завои под различни ъгли, докато разликите в диаметъра на тръбите не са изключени. Използването на фитинги, които са разделени на следните типове, улеснява решаването на тези проблеми:

 • тип фланец;
 • кримпващо устройство;
 • използване на резбова връзка;
 • заварена конструкция.

Полипропиленовите фитинги се използват за свързване на тръби от същия и други материали. Този ефект се постига чрез поставяне на хромсъдържащи или месингови вложки във вътрешната част, които определят техническата възможност за свързване към водопроводни устройства и създаване на преходи.


Монтаж

Практиката показва, че основните причини за появата на разкъсвания на отоплителни тръби под замазката са грубо нарушение на технологията за монтаж и некачествено запояване на фитингите на фугите на продуктите.

Процесът на запояване не е труден за домашни любимци. Устройството за свързване на тръби е представено от поялник с маркирани дюзи с различен диаметър. Преди индустриално спояване се препоръчва да се извърши пробно термично свързване на материали върху малки парчета тръби и неизползвани фуги. Използвайки комбинирани фитинги, е възможно на етапа на проектиране да се осигури оптималното налягане във всички части на отоплителната конструкция, като същевременно се предотвратяват ненужни разходи за използване на тръби с по-голям от необходимия диаметър.


Появане на полипропиленови тръби

Важно! Свързването на полипропиленови тръби с външното разположение на алуминиевия усилвател изисква неговото отстраняване за дължината на потапяне в опорния елемент. В противен случай всички запоени елементи трябва да са без прах. Препоръчва се обезмасляване.

Технология на инсталиране

В отделна категория се отличават полипропиленовите тръби за организиране на топъл под.Техните характеристики позволяват полагане в бетонна замазка без страх, че системата ще се разкъса. Основата за такова твърдение е технологията за полагане на тръби, при която фугите са над повърхността на пода и само цели участъци от тръбопровода са затъпени със смес.

Инсталационната процедура за полагане на топъл под е представена от следните мерки:

 1. Препоръчително е да се извърши пълно изчисление на необходимия материал и аксесоари и да се изготви схема за полагане на полипропиленови тръби. При изчисляване на броя на продуктите се взема предвид формата на полагане (серпентина, спирала и други оптимални за дадено помещение).
 2. Повърхността на грубата замазка се почиства от строителни отпадъци.
 3. Хидроизолационният слой се полага последователно, след което се монтира топлоизолационният материал.
 4. Като основа върху цялата площ на помещението, покрита от отоплителния кръг, се полага метална мрежа. Продуктите са директно прикрепени към него с помощта на пластмасови скоби или желязна тел.
 5. Всички отоплителни кръгове са свързани към предварително оформен колектор. Системата се тества с параметри, по-високи от работните параметри. Температурата до работната температура се повишава постепенно.
 6. След проверка запълнете с последна замазка и поставете подовата настилка.


Подово отопление под замазката

Важно! Ако има следи от счупване на тръбата под замазката, е необходимо да се подчертае местната площ на повърхността на пода, където тръбата е била повредена, като се използва инсталационната схема, отворете повърхността.

Изсушете засегнатата област и извършете ремонт.

Информацията, представена по-горе, показва, че използването на полипропиленови продукти при инсталирането на отделни отоплителни системи е разумно и правилно решение. Съответствието с правилата за монтаж и висококачественото запояване на съединенията на свързващите елементи гарантира дълъг период на безпроблемна работа. Техническите характеристики на полипропиленовите елементи, които определят тяхната надеждност, позволяват поставяне на комуникации в кухината на стените и под бетонната замазка.

Една от опциите за полагане на полипропиленови тръби е представена във видеото по-долу.

Видео 1. Монтаж на пластмасови отоплителни тръби.

https://www.youtube.com/watch?v=wn1Tq7-p4Vw

Средна оценка на рейтингите повече от 0

laminatepol.com

Предимства и недостатъци на полипропилена

Основната причина за популярността на PPR тръбите при изграждането на подово отопление е рентабилността. Тяхната цена е достъпна и това е особено важно при инсталиране на тръбопровод на голяма площ.

В допълнение, полипропиленови вериги:

 • имат повишена механична якост и еластичност;
 • имат отлично ниво на херметичност - това се осигурява чрез метода на специално запояване, продуктът е монолитен, почти безшевен, което позволява поставяне на тръби под замазката;
 • трайни - при спазване на правилата за монтаж, те ще продължат няколко десетилетия без инцидент;
 • са леки - това прави процеса на инсталиране лесен;
 • инертни - не се поддават на агресивни вещества;
 • не са обект на корозия - по този начин отлаганията не се натрупват вътре в тръбата;
 • имат добра звукоизолация;
 • екологично чист - при нагряване не се отделят вредни вещества.

За ваша информация! Полипропиленът е силно устойчив на ниски температури, което предпазва охлаждащата течност от замръзване.

Но дори и в случаите на неговото замръзване, стените на тръбите не се срутват, тъй като полимерът може да се разширява и когато се нагрява, той се връща в първоначалната си форма. Ето защо полипропиленовите тръби са идеални за полагане в селски вили, където собствениците не живеят постоянно, а подът от време на време работи.

Този тип материали за валцуване на тръби обаче имат своите недостатъци. Полипропиленът е лесно запалим и не трябва да се инсталира в помещения с висока степен на пожарна опасност (дърво).Освен това, оптималната граница на работната температура е + 75 градуса. Трябва да се каже, че PP има лоша гъвкавост и няма да работи, за да прави завои под малък радиус.

Освен това обикновените PVC тръби са предназначени за използване във водоснабдителната и канализационната система, но те не могат да се поставят в топли подове, тъй като няма да издържат на топлинно и хидравлично напрежение. Следователно е необходимо да се постави подсилен контур в отопляеми подове.

Усилени пластмасови тръби

Те са лидери на строителния пазар.

Тръбите от армирана пластмаса не корозират, имат високи якостни характеристики и са защитени от отлагания от котлен камък вътре в тръбите.

Усилените пластмасови тръби се произвеждат в многослойни. Външният полимерен слой на тази тръба предпазва средния слой от механично напрежение. Средният слой е направен от алуминий, което помага да се поддържа формата на тръбата и да издържа на високата температура на охлаждащата течност. Вътрешният слой е направен от полимерен материал, за да предпази тръбата от корозия и отлагания от котлен камък. Идеално гладката вътрешна повърхност на тръбата не възпрепятства транспортирането на охлаждащата течност. И трите слоя се държат заедно със специално лепило. Качеството на лепилото влияе върху експлоатационния живот на целия тръбопровод. Когато този състав изсъхне, тръбата се разслоява и престава да задържа охлаждащата течност.

Недостатъците на използването на металопластикови тръби при инсталиране на топъл под със собствените си ръце е трудността на закрепването на участъците на тръбопровода заедно. Когато инсталирате фитинги, е важно правилно да се изчисли силата. Ако силата е недостатъчна, може да се появи теч в сглобката. И прекомерната сила по време на сглобяването може да повреди тръбата, тогава ще трябва да се отреже и да се приложи нов фитинг. Ултразвуковото заваряване е алтернатива на свързващите връзки.

Идеалното решение за монтаж на тръби за подово отопление е използването на медни тръби.

Маркировка на полипропиленови тръби

В момента на пазара има голямо разнообразие от продукти в този сегмент, които имат следните маркировки:

 1. PN 10 - поставя се върху обикновени полипропиленови тръби с хомогенна структура. Препоръчват се за използване във водоснабдителни системи с температура на водата до 20 градуса и налягане до 10 атм. Тръбите с тази маркировка обикновено имат диаметър от 20 до 110 mm.
 2. PN 16 - означава еднослоен продукт, който е подходящ за монтаж в подове с топла вода. Оставете нагревателя да се нагрее до 80 градуса и налягането до 10 атм. Диаметърът на контурите е същият като PN 10, но дебелината на стените е много по-голяма.
 3. PN 20 - маркиране на хомогенни тръби, те имат разрешено ниво на нагряване на циркулиращия топлоносител до + 95 градуса. Работното налягане в този случай е не повече от 6 атм, а диаметърът е от 20 до 110 мм.
 4. PN20 AL (PN20 GF) - инсталиран върху полимери с подсилващ слой от алуминий или фибростъкло. Останалите индикатори съвпадат с PN 20. Този тип се различава от другите консумативи по коефициента на термично разширение - той е по-малък.

Снимка - Маркиране на полипропиленови тръби

Много е важно тази маркировка да се вземе предвид при избора на продукт за определени експлоатационни условия, ефективността на топлия под зависи от него.

Полиетиленови тръби

За монтажа на подово отопление си струва да изберете тръби от омрежен полиетилен. Предимствата на този тип тръби при полагане на замазка са надеждност, здравина и устойчивост на високи температури.

Омрежен полиетилен се получава в процеса на полимеризация, в резултат на което молекулите на етилена изглеждат омрежени заедно, осигурявайки на материала максимална плътност (за повече подробности: "Предимства на омрежените полиетиленови тръби за подово отопление , правила за инсталиране "). Разработени са 4 метода на полиетиленово омрежване, различаващи се един от друг в процента на омрежване. Колкото по-висок е процентът, толкова по-голяма е плътността на полиетилена, а оттам и механичната якост.

тръби за отопление на замазка

Предимства на XLPE тръбите:

 • Устойчивост на корозия. Устойчив на киселини, основи, органични разтворители;
 • Еластичност. Тръбите не губят якост, когато температурата падне до -50⁰С, както и в случаите на замръзване на вода в тях;
 • Устойчив на високи температури. Те могат да работят в системи с постоянна температура на охлаждащата течност до 90⁰С. Издържат на температурни скокове до 120⁰С.

Недостатъкът на използването на тези тръби в системата за подово отопление е необходимостта от използване на голямо количество крепежни елементи, тъй като те лошо държат дадената конфигурация на веригата. Когато инсталирате XLPE тръби в замазка, трябва да внимавате, тъй като те лесно се повреждат.

Създаване на диаграма и изчисляване на броя на тръбите

Преди да започнете работа по монтажа на водно топъл под от полипропилен, трябва да подготвите проект и да изчислите всичко.

Чертежът се прави на милиметрова хартия, отразява схемата и стъпката на полагане.

Подготовка на проекта

Водопроводът за подово отопление може да бъде положен съгласно следните схеми:

 1. "Змия" е проста опция, но има недостатък - охлаждащата течност се охлажда при преминаване през тръбата и в края ще бъде по-студена.
 2. "Спирала" - при този метод отоплението е равномерно, поради което е по-популярно.
 3. "Двойна змия" - в този случай топлината се разпределя равномерно по повърхността на пода.

Снимка - Схеми за полагане на тръбопровода за подово отопление

При избора на схема се взема предвид степента на топлопредаване на конструкцията, тъй като ефективността на пода ще зависи от това. За да направите това, трябва да знаете: площта на помещението, материала, от който са направени стените, таваните и топлоизолацията, вида на подовата настилка, диаметъра на контура и неговия материал, температурата на охлаждащата течност .

След като изберете схема за полагане, тя трябва да се приложи върху хартия. Препоръчително е да направите стъпката между тръбите от 10 до 30 см, а дължината на контура не е повече от 80 метра. От стените контурът се полага на разстояние 20 см. На чертежа трябва да се отбележи мястото на монтаж на шкафа на колектора.

За ваша информация! Ако като основно отопление се използват подове с топла вода, тогава тръбопроводът трябва да бъде положен със стъпка от 12-15 cm.

Изчисляване на размера на тръбопровода

За определяне на кадри от полипропиленови тръби за подово отопление се използват два метода. Единият е да се измери размерът на тръбопровода на чертежа с линийка и след това да се умножи този показател по подходящия мащаб. Към резултата се добавя марж от 10% за подрязване.

Вторият начин е с конец. На пода се поставя конец, съгласно схемата за полагане на контура. След това просто трябва да се измери - това ще бъде размерът на тръбопровода. Точно както в първия случай, трябва да добавите 10% от запаса.

Важно! За всяка стая дължината на тръбите трябва да се изчислява отделно.

Проектиране и изпълнение на подово отопление

Тази система спестява полезно подово пространство, тъй като се намира под всяко подово покритие или циментова замазка. Направи си сам топъл под от полипропиленови тръби може да се подреди, като се излее с бетон или друг пластификатор. В същото време охлаждащата течност циркулира през тях и равномерно разпределя топлината, започвайки отдолу, в цялата стая.


Външният вид на системата за подово отопление

В този случай източникът на топлина може да бъде котел или друг вид отопление. Температурните сензори осигуряват своевременно изключване на системата веднага след достигане на зададената температура, което спестява енергия.

Направи си сам монтаж на топъл под се извършва на няколко етапа:

 • подготовка на проекта;
 • полагане и свързване на тръби;
 • проверка и мониторинг на работата на системата;
 • подреждане на замазка;
 • довършително покритие.

Нека разгледаме по-отблизо всички етапи.

Не можете да направите топъл под, без да подготвите проект, който е необходим за изчисляване на необходимостта от материали, отопляемата площ, температурата, която може да осигури работата на системата, местоположението на котела и други нюанси, включително диаметъра и дължината на тръбите. За ефективното функциониране на отоплението всички изчисления ще бъдат поверени по-правилно на професионалисти.

Инсталирането на системата започва с монтирането на колекторен шкаф, който е необходим за свързване на веригите към основната линия, с помощта на която се подава топла вода и се взема охладена вода.


Шкаф за разпределителен колектор

Шкафът е монтиран над нивото на пода, така че тръбите да слизат, като същевременно се осигурява изпускане на въздух и нормалното функциониране на системата.

Един от ключовите моменти при монтажа на топъл под е хидроизолацията, която може да предпази стаята от течове на вода. За тази цел често се използват филмови материали като полиетилен.

За да се предотврати напукване на замазката при термично разширение, експертите препоръчват да се използва амортисьорна лента, която е залепена по периметъра на помещението.

С цел намаляване на топлинните загуби е инсталирана топлоизолация, която може да се справи с големи натоварвания и има висока термична устойчивост. За тази цел се използва фолио покритие, което има отлична механична якост, ниско съотношение на компресия и равномерно разпределя топлината по повърхността на пода. Укрепващата метална мрежа се използва за закрепване на тръбите и фиксиране на замазката.

Подготвителна работа преди инсталирането на системата

За правилното инсталиране на "пая" на топъл воден под от полипропиленови тръби трябва да се извърши подготвителна работа. Стъпка по стъпка действията изглеждат така:

 • Старата настилка се отстранява и замазката се демонтира.
 • Извършва се оценка на основата, ако се открият пукнатини, те трябва да бъдат поправени. Но първо трябва да почистите повърхността от бетонни стърготини и да направите грунд. Ако основата не може да бъде ремонтирана, трябва да се излее тънък слой изравняваща замазка.
 • Колекторният шкаф е монтиран на стената или в специално оборудвана ниша, на разстояние 1 метър от пода. Това трябва да се направи преди полагане на „питата“ на пода, тъй като процесът на монтаж е доста разхвърлян.
 • Полага се хидроизолационен слой, подходящ е дебел полиетилен, който е в състояние да задържа влагата. Филмът трябва да бъде положен с подход към стените - 10 см. Ако площта на стаята е голяма и са поставени няколко ленти от филм, те се припокриват и можете да ги свържете заедно с лепяща лента.
 • По периметъра е залепена амортисьорна лента, така че бетонната замазка да не се напука при нагряване.
 • Полага се топлоизолация. Възможно е да се положи различен материал - ролка или лист. Когато избирате екструдирани плочи от експандиран полистирол, между тях не трябва да има пропуски, поради което материалът трябва да се полага на два слоя. За по-голяма херметичност фугите могат да бъдат зашити с полиуретанова пяна.

Снимка - Подготовка на основата за полагане на тръби

 • Полага се фолио субстрат, необходимо е да се отразяват топлинните лъчи. Топлината е насочена нагоре, като по този начин подгрява пода и въздуха в стаята. Свързването на материала се извършва с помощта на лепяща лента. Ако топлоизолационният материал е със слой от фолио, тогава този субстрат не е необходим.
 • За придаване на здравина на конструкцията се поставя подсилваща мрежа, а към нея може да се прикрепи и тръбопровод.

Стриктното спазване на всички правила за извършване на тези работи допринася за ефективната работа на системата.

Монтаж на тръби в бетонен под

Когато се монтират в бетонни подове, често се използват полипропиленови тръби. Можете да инсталирате топъл под от полипропиленови тръби в бетонна замазка със собствените си ръце, като по този начин спестите пари.

изливане на тръби

Когато планирате монтажа на отоплителната система, имайте предвид, че ще ви отнеме поне месец от началото на работата, докато замазката изсъхне напълно. В инсталационната стая работната температура трябва да се поддържа над 5 ° C.

Когато инсталирате в апартамент, струва си да проведете преглед и да получите разрешение от комуналните служби. Бетонните подове не трябва да се поставят в напълно дървени къщи.

Полагане на полипропиленови тръби

Снимка - Монтаж на полипропиленова верига

Монтажът е решаващ етап в изграждането на воден топъл под. Необходимо е да се положи трубопроводът в съответствие с разработената схема - "змия" или "охлюв". Трябва да започнете от колектора, вторият край на тръбата след полагането също трябва да се върне към него.

Важно! При работа с полипропиленови тръби температурата в помещението трябва да се поддържа на +5 градуса.

Тръбите се закрепват по няколко начина:

 1. Към армировъчната мрежа с помощта на пластмасови скоби или тел е надеждна опция. Не можете да фиксирате плътно контура, това може да го повреди.
 2. Към топлоизолационен продукт с дюбели.
 3. Използване на топлоизолационни постелки с уши. Тръбопроводът е положен между тях в жлебовете, като по този начин е здраво фиксиран.

За ваша информация! На всеки 80 см трябва да се монтират крепежни елементи.

Подготовка на повърхността. Характеристики на затопляне на основата под топъл под

Старата замазка е напълно демонтирана до основата. За разлика от процеса на формиране на конвенционална замазка, когато инсталирате топъл под, трябва да изравните пода хоризонтално в началния етап, ако има разлики от повече от 10 мм.

След това върху почистената повърхност се полага слой. По целия периметър е фиксирана амортисьорна лента. Той ще компенсира топлинното разширение на пода при нагряване.

Важно: Когато се използва водно топъл под, в устройството на който има няколко вериги, лентата на амортисьора също се полага по линията между веригите. ... За да не спада топлината, е необходимо да се изолира основата на пода.

В зависимост от местоположението на помещението и вида на пода, както и целевата ориентация на отоплителната система, се избира подходящата изолация:

За да не спада топлината, е необходимо да се изолира основата на пода. В зависимост от местоположението на помещението и вида на пода, както и целевата ориентация на отоплителната система, се избира подходящата изолация:

 • Ако топлият под е допълнение към основната отоплителна система, тогава е достатъчно да се използва полиетиленова пяна с отразяващо фолио като субстрат за топъл под (пенофол).
 • За апартаменти с отопляеми помещения на пода отдолу е достатъчно да се използват листове от експандиран полистирол или екструдиран пенополистирол с дебелина от 20 до 50 мм или друга трайна изолация с подходяща дебелина.
 • За апартаменти на първия етаж с неотопляемо мазе или къщи, в които подът е разположен на земята, трябва да се използва по-сериозна изолация под формата на могила от експандирана глина и листове от експандиран полистирол с дебелина 50-100 мм.

Съвет: Можете да използвате специализирани нагреватели за топли подове. От една страна, такива материали вече са оборудвани със специални канали за полагане на тръби за системи за подово отопление.

Върху изолацията се полага армираща мрежа. Необходимо е да се закрепи слоят замазка, който да покрива цялата система за подово отопление. Наред с други неща е възможно по-късно да се фиксира тръбата за подово отопление към мрежата, вместо да се използват специални закрепващи ленти и скоби. В този случай се използват обикновени пластмасови връзки.

Схема на устройството на повърхността на топъл под

Подова връзка

Снимка - Свързване на пода към колектора

Първата стъпка е да се събере устройство, което се състои от манометър, въздушен клапан, регулиращ и изпускателен клапан и смесител.

Възможно е да се монтира готов колектор с необходимия брой кранове в монтирания шкаф. Към него са свързани тръби за подаване на загрята охлаждаща течност с гайка и втулка, както и връщащ маркуч.

След това контурите на пода са свързани към колекторната група. Единият край на тръбата към захранващия кран, а другият към връщащия.

Правила на устройството за замазка

Ако хидравличните изпитвания са приключили успешно, тръбите не са разхерметизирани и системата е напълно запълнена с охлаждаща течност, тогава етапът на монтаж на тръбата е завършен. Сега можете да продължите с устройството за замазка и довършване.

За устройството за замазка е необходимо да използвате закупен или самостоятелно приготвен хоросан на основата на цимент М300. Минималната височина на замазката за осигуряване на защита на полиетиленовите тръби е 3 см над положената тръба. Тази дебелина ще бъде оптимална за равномерно разпределение на топлината.

В повечето случаи замазката е направена твърда без компенсатори. Термичните шевове са необходими, когато:

 • помещението е с площ над 33 м2;
 • дължината на помещението е повече от 10 м;
 • стаята има сложна конфигурация.

За създаване на шевовете се използва амортисьорна лента. Термо шевовете се обработват с уплътнител.

Трябва ли да направя армировка преди изливането на замазката? Няма категоричен отговор на този въпрос. Опитът показва, че системата функционира перфектно без армировка, но в същото време армировъчният слой придава на замазката допълнителна здравина. За армировка можете да използвате мрежа 100х100 мм, изработена от метал или пластмаса.

Също така армировката ще бъде полезна само ако армиращата мрежа не просто ще лежи върху тръбната система, но ще се „удави“ в разтвора, докато се втвърди, докато е вътре в замазката.

Правилното укрепващо устройство усложнява монтажа на замазката, следователно, когато няма опит или увереност, че всичко ще бъде направено правилно, този етап може да бъде пропуснат. След изливането на замазката системата може да бъде пусната в експлоатация не по-рано от 25-30 дни.


Всяко подово покритие може да се използва като завършващо покритие - горният слой на "тортата"

Тестване на системата

Преди да запълните тръбопровода с бетонна замазка, е задължително да тествате устройството, тъй като в случай на неизправности или течове ще бъде трудно да ги отстраните под бетона.

За да се провери системата, всяка верига се напълва индивидуално с вода и всички контролни клапани се отварят, което помага за отстраняване на въздуха от тръбите. В същото време налягането се настройва 1,5 пъти по-високо от работното налягане, но не по-малко от 6 бара.

След 3 - 4 часа налягането спада и трябва да се повиши отново. Това трябва да се направи три пъти. След това подът се оставя за един ден и ако през това време налягането е спаднало с не повече от 2 бара, тогава системата е инсталирана правилно.

Снимка - Тестване на водно топъл под

За ваша информация! Ако се установи теч или неизправност, те трябва да бъдат отстранени, течовете трябва да бъдат запоени и след това изпитването на пода трябва да се повтори отново.

Инсталация

Монтажът на отоплителната система се извършва на няколко етапа.

Подплата

За ефективно отопление подът трябва да бъде подготвен преди монтажа.

Ако няма основа като такава, първо направете груба замазка от пясъчно-циментов разтвор. Ако бетонните плочи действат като основа, те се изравняват, покривайки всички пукнатини и гарантирайки, че няма разлика в нивата над 1 cm.

Грубата замазка се почиства от мръсотия и прах, след което се полага слой хидроизолация. Материалът за това обикновено е дебел филм. Експертите препоръчват поставянето на филма върху стените на разстояние 10–20 сантиметра. В стая с висока влажност, в селски къщи, това е задължително. Филмът се полага с припокриване от 10–20 сантиметра и се залепва с монтажна лента в ставите.

По периметъра на стаята е залепена амортисьорна лента. Краищата му трябва да са с около 20 мм по-високи от бъдещата замазка. След като замазката изсъхне, ръбовете на лентата обикновено се отрязват.

демпферна лента

След това се полага топлоизолация, така че топлите подове да отопляват помещението най-ефективно. Има различни топлоизолационни материали, както валцувани, така и под формата на плочи; изборът на покритие зависи от личните предпочитания, цената, дебелината. Всички празнини между тях трябва да бъдат запечатани с полиуретанова пяна, за да се изключи възможността за изтичане на топлина. Дебелината на топлоизолацията, когато се монтира върху студен под или земя, трябва да бъде поне 5 сантиметра, в противен случай са достатъчни 3 сантиметра.

Ако изолационният материал не е фолиран, върху него се поставя фолио фолио. На ставите трябва да се залепи с алуминиева лента.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да изберем и правилно да използваме полипропиленово лепило?

След завършване подът е готов за полагане на отоплителния кръг.

Полагане на тръби

Когато работите с полипропилен на закрито, работната температура трябва да се поддържа над 5 ° C.

Тръбата може да бъде закрепена по два начина: с помощта на дюбели чрез топлоизолация и закрепване към подсилена мрежа. Предпочитаният вариант е да се прикрепи към мрежата като по-надежден. Плюс това, мрежата ви позволява да укрепите слоя замазка, който ще покрие отоплителната система.

Мрежата за закрепване се поставя върху топлоизолационен субстрат. След това по него се полагат тръби за топъл воден под по предварително избрана схема и се фиксират с пластмасови скоби или тел. Закрепването не трябва да се затяга твърде плътно - това може да доведе до деформация на тръбите по време на работа и да намали техния експлоатационен живот. В точката на свързване те са закрепени заедно с помощта на специална заваръчна машина. Той се предлага в няколко вкуса и е лесен за работа.

Полагането започва с колектор. Първо, единият край е прикрепен към него, а след полагане на тръбите в цялата стая, вторият е свързан.

Тестване

След полагане и фиксиране на тръбите те се свързват с колектора и се тестват. За тестване на отоплителното оборудване се подава вода, като в същото време се изсмуква въздухът. В този случай налягането на водата трябва да е по-високо от работното налягане, но не повече от 6 бара.

След един ден проверете налягането и ако то е спаднало с не повече от 2 бара, тогава можете да започнете да покривате. Ако налягането е по-малко, тогава е възникнала грешка в уплътнението.

Последният етап

След успешно тестване бетонната замазка се полага. Ако стаята е малка, можете допълнително да използвате друга подсилваща мрежа, която се поставя отгоре.

За бетонна замазка се приготвя специална смес с пластификатор; при липса на допълнителна армираща мрежа се препоръчва също да се добави полипропиленово влакно. Подовата замазка се полага при температури от 5С. Струва си да се помни, че замазката се нуждае от 28 дни, за да изсъхне напълно.

Включването се извършва след втвърдяване на замазката. Преди първото стартиране обезвъздушете тръбите.

След като замазката изсъхне, можете да започнете да полагате подовата настилка. Изборът на подови настилки се извършва сред материали със специални маркировки. Плочките се считат за идеалния материал за подово отопление.

Попълване на замазката

За изливане на замазката се използва цименто-бетонов разтвор с пластификатори, който може да се направи самостоятелно или да се купи готов.

За да придадете повече здравина на конструкцията, можете да поставите друга армираща мрежа върху тръбопровода. Ако допълнителна армировка не се побира, тогава към разтвора трябва да се добавят влакна от полипропиленови влакна.

Стайната температура при полагане на замазката трябва да бъде + 5 градуса. Първо, трябва да инсталирате маяков профил, който ще направи повърхността равномерна.

Трябва да започнете да пълните от далечния ъгъл на стаята, на ивици, и да завършите на изхода. Изравняването на хоросана се извършва с помощта на правило.

В зависимост от диаметъра на тръбата дебелината на замазката варира от 30 до 70 mm.

Отнема 28 дни, докато разтворът изсъхне напълно. Едва след втвърдяването на замазката, покривният слой може да бъде положен. Най-добрият тип са керамичните плочки, особено за баня или тоалетна, въпреки че е допустимо поставяне на подови настилки от различен материал.

Снимка - Изливане на бетонна замазка върху тръбопровода за подово отопление

Важно! Докато бетонната смес не изсъхне добре, е забранено включването на топъл воден под. Преди първото стартиране изцедете целия въздух.

Както можете да видите, инсталирането на воден под с отопление от полипропиленови тръби не е трудно. Материалът е удобен за работа, така че всеки може да направи топъл под от полипропилен в частна къща или апартамент със собствените си ръце.

Поетапна инсталация на XLPE подово отопление

Технологията на устройството се състои в поетапно създаване на слоеве, които са подредени в строга последователност. Общата дебелина на системата ще бъде 10-20 см, в зависимост от характеристиките на замазката, използваната изолация и армировка.

Подготвителни работи преди строителството

Трябва да се има предвид, че средното натоварване, създадено от „торта за топъл под“ върху бетонна основа, е 300-350 кг / м2. Следователно подовете трябва да бъдат проектирани за това тегло.

При инсталиране на топъл под с помощта на тръби от омрежен полиетилен се изискват следните стъпки на работа:

 1. Избор на тръби. Изчисляване на дължината на контура. Изготвяне на схема за полагане.
 2. Подготовка на основата. Полагане на хидроизолация и изолация.
 3. Монтаж на контури на тръби. Хидравлични изпитвания.
 4. Изливане на замазката и завършване на избраната подова настилка.
 5. Пускане на системата в експлоатация.

При закупуване на колектори е по-добре да се даде предимство на устройства с балансиращи клапани и разходомери, които в бъдеще ще опростят настройката на системата, а в случай на неизправност те ще помогнат за бързото идентифициране на проблемната верига.

За да изградите топъл воден под, ще ви трябва следното:

 • водогреен котел за отопление на охлаждащата течност;
 • разширителен резервоар;
 • циркулационна помпа за принудително движение на охлаждащата течност;
 • водопроводни фитинги: фитинги, сферични кранове;
 • XLPE тръбна макара;
 • крепежни елементи за изолационни плоскости и PE тръби;
 • монтаж на разпределителния колектор;
 • демпферна лента;
 • изолационна и армираща мрежа;
 • замазка за замазка или суха смес за замазка.

Всички материали трябва да бъдат подготвени предварително, така че в процеса на подреждане на топъл под, да не се разсейвате, като пазарувате и купувате липсващи компоненти.


По-добре е да поверите избора на разпределителен колектор на професионалисти или да го изчислите сами, като използвате специални калкулаторни програми.

Избор и създаване на схема за полагане на тръби

За жилищните помещения се използват три оформления: „змия“, „черупка“ или „охлюв“ и „двойна спирала“. Спираловидният „охлюв“ е най-простият вариант, осигуряващ равномерно разпределение на топлинната енергия. Според тази схема най-често се изграждат подове с водно отопление, тъй като всички ъгли в него са 90º.

Полагането по модела „змия“ е малко по-трудно, тъй като включва 180 ° завъртания. Но това е чудесно за изграждането на омрежена полиетиленова система, тъй като тръбите, изработени от този материал, се огъват свободно, производителността практически не се намалява в контурите.

Изборът на инсталационната схема зависи изцяло от характеристиките на стаята. Ако говорим за подреждането на големи размери, монтажът се извършва по схемата "двойна спирала". Използва се и ако се предвижда разпределяне на зони според интензивността на отоплението, например в залата, пред входната група или пред голямата тераса.


"Охлюв" гарантира равномерно нагряване на пода, "Змия" - максималната температура в крайните точки на стаята

За прости спирални и серпентинови вериги оптималната дължина на веригата ще бъде 60-80 м. За помещения, където дължината е много по-голяма от ширината, дължината на веригата е 100-120 м, но при условие, че тръбите с по-голяма диаметър.

Разстоянието между тръбите (стъпка) е 10-35 cm. Колкото по-широка е стъпката, толкова по-малко топлина ще идва от пода.

В пиковите точки, където се наблюдават максималните топлинни загуби, широчината на стъпката трябва да бъде минимална, например близо до входната врата тя трябва да бъде 10-15 см, увеличавайки се при приближаване към центъра на стаята. Разстоянието на тръбите от стените по периметъра е 30-45 cm.


Колекторният модул за подово отопление е, ако е възможно, разположен в центъра на апартамента (етаж на частна къща). Така всички точки на подовата отоплителна система ще бъдат снабдени с топлоносител с приблизително еднаква температура. В зони с увеличени топлинни загуби, близо до отворите на прозорци и врати, стъпката между тръбите се намалява, за да се увеличи топлопредаването.

Избор и изчисляване на броя на тръбите

Когато избирате тръби от омрежен PE, е необходимо да решите какъв диаметър на продукта е по-добре да закупите.Както показва практиката, най-добрият вариант за инсталиране на топъл под в собствената ви къща или апартамент, разположен на приземния етаж, ще бъде 16 мм тръба.

За помещения, чиято дължина е няколко пъти по-широка, могат да се използват 20 или 25 мм тръби. Подходяща е стандартната дебелина на стената - 2 мм.

За да изчислите необходимия брой полиетиленови тръби, можете да приложите формулата:

D = S / M x k

Където:

 • D е приблизителната дължина на тръбата;
 • S е площта на отопляемия под;
 • М е средната стъпка, избрана според схемата;
 • k - коефициент на безопасност (за помещения до 30 м2 е 1,1, повече от 30 м2 - 1,4).

Трябва да се помни, че максималната дължина на XLPE тръба зависи от диаметъра - колкото по-голям е диаметърът, толкова по-дълга може да бъде тръбата за пренос на топлина. За продукти с диаметър 16 mm - до 90 m, 20 mm - 120 m, 25 mm - 150 m.


Твърде дългите тръби с малък диаметър увеличават риска от проблеми с циркулацията на охлаждащата течност

Подготовка на основата за тръби

Когато изчисленията на необходимия брой тръби приключат, можете да продължите с подготовката на основата за водната подова отоплителна верига.

Тази фаза включва следните работни потоци:

 • премахване на стари подови настилки и стара замазка;
 • полагане на изолационен слой;
 • монтаж на изолация;
 • полагане на армираща мрежа;
 • амортисьор лента стикер.

Първо, трябва да изравните основата, така че паданията да са не повече от 5 градуса (проверете с нивото на сградата). За изравняване можете да използвате пясъчна смес, последвана от трамбоване или саморазливни смеси. Изравнената основа се отстранява от прах и отломки.

След това ще бъде положен хидроизолационният слой. Най-простият тип е найлоново фолио.

Ако са налични финансови ресурси, по-добре е да използвате висококачествена руска или европейска хидроизолация под формата на полимерна мембрана. Той не само надеждно предпазва пода от влага, но също така позволява на системата за подово отопление да "диша".


За да се увеличат параметрите за запазване на топлината, пароизолацията може да бъде поставена върху фолио изолационно-топлинен рефлектор

Зад хидроизолацията идва ред на топлоизолационен субстрат, който може да се използва като екструдиран пенополистирол. Това е най-евтиният и най-ефективен начин за намаляване на топлинните загуби.

От новите нагреватели, корковият топлоизолатор се счита за най-екологичен, но цената му е десет пъти по-висока от тази на най-скъпата пенополистирол. Изолационни плочи с дебелина 5 см са прикрепени към дървени направляващи релси с помощта на дюбелни пирони. Плочите се държат заедно с лепило и специални скоби.

Що се отнася до армиращата мрежа, когато се използват плочи от експандиран полистирол, няма нужда да се полага - тръбопроводът се полага директно върху изолацията. Използването на мрежа е оправдано, ако върху изолацията е положен друг слой хидроизолация.

Ако не искате да плащате прекалено много за изолация, тогава трябва да имате предвид, че в продажба има специални изолационни блокове за монтаж на топъл под, в които са предвидени канали за тръби. Такива блокове значително увеличават разходите за създаване на топъл под, но те са много удобни за използване.

След мрежестия слой е време да залепите компенсиращата амортисьорна лента. Това се прави просто - по периметъра на стаята е залепена лента от пяна, която компенсира разширяването на бъдещата бетонна замазка. Вместо амортисьорна лента можете да използвате прави парчета пенополистирол.

След подготовката на основата се монтира отоплителният котел и разпределителният блок на колектора. Котелът е свързан към системата за водоснабдяване и захранване (газ или електричество).


Специална изолация за подово отопление има пролуки за тръби и маркировки за правилното им полагане

Монтаж на полиетиленови тръби

Подовото отопление се полага с контури по предварително избрана схема. Контурът е затворен тръбен пръстен, който при връщане към колектора е свързан към него с помощта на фитинг.

За малки стаи са подредени 1-3 вериги. За да се улесни монтажа, се препоръчва да се поставят приблизителни маркировки върху плочите от експандиран полистирол. С маркировките ще ви бъде по-лесно да положите полиетиленови тръби и да проверите размера на стъпката.

Преди да започнете монтажа на тръбопровода за подово отопление, също така е необходимо да решите как ще бъдат свързани тръбите и как полиетиленовите тръби ще бъдат прикрепени към изолацията.

Факт е, че тръбните съединения могат да се извършват:

 • заваряване;
 • кримпващи фитинги;
 • пресови фитинги.

Последното е най-лесният и надежден вариант. За да свържете тръбите, е необходимо да инсталирате подвижен съединител и след това внимателно да увеличите вътрешния диаметър на тръбата до необходимия размер с разширител.

Закрепете съединението докрай и натиснете втулката върху тръбата над него. Формованата фуга може да издържи продължително излагане на високи температури и налягане до 10 MPa.

Що се отнася до метода за закрепване на полиетиленови тръби към изолацията, това е от значение, ако се използва обикновена полистиролова пяна.

Има няколко опции за монтаж:

 • затягащи скоби от полиетилен;
 • метална жица;
 • скоби, фиксирани със телбод;
 • фиксиране на писти.

Най-лесният и икономичен начин за закрепване е със скоби. Разходът е 2 бр на 1-1,5 м.


На прави участъци се закрепват скоби за закрепване на всеки 30-50 см, а завои - 10-20 см

Има 10 правила за инсталиране на омрежен полиетилен за подово отопление:

 1. При полагане на завои не се допускат остри завои на материала.
 2. Монтажните работи се извършват при температура не по-ниска от +18 С.
 3. След като изведете тръбата от студа, трябва да изчакате, докато се затопли до стайна температура.
 4. Максималният радиус на завъртане за тръби с диаметър 16 mm трябва да бъде 10-12 cm.
 5. По време на инсталационния процес не е препоръчително да променяте избраното оформление на охлаждащата течност.
 6. Излишните дължини трябва да бъдат изрязани непосредствено преди да бъдат свързани към колектора.
 7. Не стъпвайте, не слагайте тежки неща, не слагайте инструменти на тръби.
 8. За движение по положените тръби (ако е необходимо) се препоръчва да се използват големи листове шперплат, за да се намали натоварването върху охлаждащата течност.
 9. За да се увеличи индексът на запазване на топлината, тръбите, излизащи под пода в точката на свързване към колекторния блок, могат да бъдат подсилени с топлоизолация.
 10. Тръбите трябва да лежат плоски, без усукване или прекалено напрежение.

След като веригата е положена, тръбата се връща към колектора и е свързана с помощта на фитинг с размер. След това се извършва тест на системата, чиято цел е да се открият дефекти, преди системата да се скрие под замазката.

За тестване се нуждаете от битов компресор, който може да даде налягане от 4-6 бара. Охлаждащата течност се подава в тръбите с помощта на компресор и се оставя за 6-12 часа. Когато снимате закрепващите скоби, те трябва да се поставят отново на 5 см под предишната точка на закрепване.


Препоръчва се колекторът да се монтира до стена близо до пода, за да се намалят топлинните загуби по време на транспортиране

Чести грешки и проблеми по време на инсталацията

В никакъв случай не трябва да прегъвате отново, когато монтирате пресовите фитинги, следователно, когато затягате дръжките на пресата, трябва да приложите достатъчна сила за пресоване.

Не забравяйте да отстраните прорезите от краищата - те могат да запушат системата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни