Терморегулатор за електрически отоплителен котел

Неправилната работа на котелното оборудване често води до нежелани последици. За да се контролират работните параметри на охлаждащата течност, на отоплителния кръг е монтиран температурен сензор. По-долу ще говорим за принципа на работа и правилата за инсталиране на устройства.

Поддръжка на отоплителен котел
Препоръчително е да инсталирате температурен датчик за контрол на параметрите на работата на охлаждащата течност на котела.

Характеристики на сензора

Комплектът отоплително оборудване, освен самия котел, включва термоелектрически нагревател (TEN). Контролният панел трябва да бъде закупен отделно. PU за нагревателния елемент ви позволява бързо да превключите работата на нагревателя в автоматичен режим. Това е много удобно, тъй като освобождава потребителя от постоянно наблюдение на работата и ръчно задаване на необходимите параметри. С намаляване на интензивността на горенето в горивната камера, използвайки дистанционното управление, можете лесно и бързо да регулирате този индикатор и да предотвратите понижаване на комфортната температура в помещението.

Има два вида сензори:

 • температура на въздуха - намира се в стая или котелно помещение;
 • температура на охлаждащата течност - монтирана на тръбопровода.

Съществуват редица разновидности на устройства за измерване на температурата. По този начин в котлите Teplodar се използват надземни жични елементи.

По-долу ще анализираме възможността за инсталиране на сензор за температура на течността.

Избор на устройство

Много често това устройство се нарича контролен клапан сред обикновените хора. Във всеки случай той е много подобен на клапан. Съвременният пазар предлага няколко опции за такова устройство - механично, електрическо и автоматично. И тогава възниква логичен въпрос кой да изберете и какво да търсите при избора.

Нека първо разгледаме дизайна на термостата. Това е клапан, което означава, че той трябва да бъде монтиран между отоплителната батерия и тръбопровода за подаване на охлаждащата течност. Устройството се състои от две части - клапан и термостатичен елемент.

Термостатичният елемент е цилиндър, чиито стени не са прави, а са гофрирани. Той е изпълнен със специално вещество, което бързо реагира на промените в температурния режим в помещенията. Ако температурата се повиши, веществото започва да се разширява в обем. И ако тя намалее, тогава нейният обем, напротив, намалява.

Внимание! Обърнете внимание на показатели като компресия и удължаване на цилиндъра. В марковите продукти той е предназначен за един милион такива действия. Приблизително това е достатъчно за 100 години, не по-малко.

Така че решете сами дали е изгодно да инсталирате термостат в отоплителната система. Сега за клапана. Производителите предлагат две възможности за дизайн - RTD-N и RTD-G. Има още едно разделение - прави или ъглови. Изборът на клапан ще зависи от отоплителната система, диаметъра на използваните тръби и входа на радиатора.

Термостатът е монтиран от края на радиатора в отвора за подаване на топла вода. Моля, обърнете внимание, че устройството е разположено хоризонтално. Това е необходимо, за да бъде влиянието на батерията и захранващата тръба минимално. Веществото вътре в цилиндъра ще реагира на топлината, която те генерират, което може да доведе до неправилна работа на термостата.

Принцип на действие

Устройството има три изхода. Единият е проектиран да бъде свързан към радиатор за отопление. Вторият е за контакт с подаващия тръбопровод за охлаждащата течност. И третият е за връзка с връщащата линия.Защо е толкова трудно? Факт е, че в това устройство има смесване на две охлаждащи течности - от подаване и връщане - така че можете да получите охлаждаща течност с определена температура.

Сега разбирате как се осъществява контролът върху охлаждащата течност в термостата - чрез смесване на охлаждащата течност с различни температури. Необходимо е да се направи една забележка - с помощта на термостат можете да контролирате температурата не само на отоплителните радиатори, но и на цели участъци от магистралата.

Но как да определите коя тръба и къде да свържете устройството? Производителите са монтирали ваденки върху корпуса на термостата. Стрелката е връзката към радиатора, червената лента е връзката към захранващата линия, синята лента е връзката към връщащата верига. Надяваме се, че можете да разберете това без никакви проблеми.

Термостати за отоплителни батерии - как да изберем и инсталираме

Без изключение всички термостати имат еднакъв дизайн и еднакъв принцип на работа. Единствената разлика е начинът на управление на устройството.

Механичен или, както го наричат ​​още, ръчен термостат за отопление, има градуировка на температурата на клапана. Ако трябва да промените температурния режим вътре в стаята, просто трябва да завъртите дръжката на едната или другата страна. Тук е важно точно да уловите необходимото разделение. Понякога това трябва да се определи емпирично.

С този термостат всичко е също толкова лесно. Само тук няма да се налага да завъртате главата на клапана, а малко колело, поставено в електрическата система за управление. В този случай всичко се случва в полуавтоматичен режим.

С помощта на колелото задавате параметъра на необходимата температура и самият електрически регулатор вече ще работи в автоматичен режим. Когато температурата в стаята достигне желаната стойност, вътре в термостата се задейства процес на затваряне на клавиша, който подава сигнал към задвижващия механизъм. Последният или отваря клапана, или го затваря. Както виждате, нищо твърде сложно.

Какво е серво задвижване? Това е малък електрически мотор, който е инсталиран на мястото, където трябва да бъде механичният клапан. Тоест, той е прикрепен към корпуса на термостата. Такъв мотор може да се управлява от всеки екип.

Например, това може да е сигнал от температурен сензор, инсталиран навсякъде в стаята. Ако се подаде сигнал, двигателят се задейства. Той завърта стеблото в едната или другата посока и съответно една от страните на термостата се отваря или затваря.

Прочетете повече: Съдомиялна машина Bosch SMS24AW01R преглед отзиви характеристики характеристики

Това са най-модерните и най-точните инструменти, но и най-скъпите. Принципът на тяхното действие е един и същ, но температурният режим се задава с помощта на електронно устройство с дисплей. Трябва само да натиснете бутоните с цифри, които показват температурата на охлаждащата течност и те ще бъдат маркирани на дисплея на устройството - температурата е зададена.

Производителите предлагат различни видове електронни устройства. Разликата между тях зависи от диапазона, в който трябва да зададете температурния режим. Например за ден или седмица.

Да предположим, че сте работещ човек и рядко сте в къщата през деня. Това означава, че можете да спестите малко. Тоест, вие задавате режим с намалена температура вътре в стаите от 7 до 19 часа, а от 19 до 7 часа можете да повишите температурата до нормална. Всичко това се показва на електронен дисплей. Няма да ви боли глава, какво и как да направите - устройството ще направи всичко за вас самостоятелно в автоматичен режим. Удобно? Разбира се.

Ако имате нужда от седмичен график, който също е удобен, ще трябва да изберете точно такова устройство. Това ще бъде особено приятно за тези, които работят на ротационен принцип. Дойдете в къщата и ви е топло, но в същото време, при ваше отсъствие, отоплението работеше в икономичен режим.

Препоръчва се да се оборудват еднотръбни системи с термостати с Kv стойност по-голяма от 1, а още по-добра - по-голяма от 1,5. За двутръбни регулатори са по-подходящи регулатори с Kv в диапазона от 0,5 до 0,9%.

Последователността на монтажните работи е следната:

 • след затваряне на захранващия щранг, водата се източва от отоплителната система;
 • на кратко разстояние от батерията се изрязват хоризонтални тръбопроводи;
 • разкачете разрезаната част на тръбопровода заедно с клапаните;
 • ако системата е еднотръбна, се заварява байпас. Това е джъмпер, който ще позволи на охлаждащата течност да циркулира по веригата, когато клапаните са затворени и няма достъп до батерията. При двутръбни отоплителни системи термостатът е монтиран на входната горна тръба, а клапанът на долната;
 • дръжките с гайки се отстраняват от спирателния клапан и термостата, след което се увиват в тапи на радиатора;
 • тръбопроводите се сглобяват и монтират и след това се свързват с хоризонтални захранващи тръби.

Нюанси на местоположението

Оста на термичната глава винаги трябва да е в хоризонтално положение, за да може устройството да измерва температурата с висока точност.

Във вертикално положение сензорът ще бъде в диапазона на топлинните потоци нагоре и надолу, поради което показанията на температурата ще бъдат неправилни.

Ако стволовият вал е монтиран вертикално, най-добре е да използвате електрически или радиочестотен дистанционен електронен предавател.

Терморегулаторите с вграден сензор трябва да бъдат разположени така, че да са в полезрението, но да не попадат в зоната на работа на термичните устройства. Също така имайте предвид, че топлината е защитена от плътни завеси. Оптималната височина на термостата е най-малко 80 см от повърхността на пода.

Термостати за отоплителни батерии - как да изберем и инсталираме

Разрешено е инсталиране на термостати на биметални, стоманени и алуминиеви батерии. Ако корпусът на радиатора е отлят от чугун, не се препоръчва да се монтира термостат поради високата инертност на тази сплав.

Ако радиаторът е свързан към работеща отоплителна система, тогава източете водата от него. Това може да се направи с помощта на сферичен кран, спирателен вентил или друго устройство, което блокира подаването на вода от общ щранг.

След това клапанът на акумулатора, разположен в района на мястото, където водата влиза в системата, се отваря, всички кранове се затварят.

Монтаж на термостат за отопление
След като водата е извадена от батерията, тя трябва да се продуха, за да се отстрани въздухът. Можете също да направите това с помощта на кран на Маевски.

Следващата стъпка е да премахнете адаптера. Преди процедурата подът е покрит с материал, който добре абсорбира влагата (салфетки, кърпи, мека хартия и др.).

Корпусът на термостатичния клапан е фиксиран с регулируем ключ. В същото време вторият ключ се използва за отвиване на гайките, разположени на тръбата и адаптера, който се намира в самата батерия. След това развийте адаптера от кутията.

Монтаж на термостат за отопление
Когато отвивате адаптера, може да се наложи да използвате клапана, разположен вътре в батерията

След демонтирането на стария адаптер се инсталира нов. За целта поставете адаптер в конструкцията, затегнете гайките и накрайника и след това почистете добре вътрешната резба с чист материал.

След това почистеният конец се увива няколко пъти с водопроводна бяла лента (закупува се отделно в специализирани магазини), след което адаптерът, както и радиаторът, и ъгловите гайки се затягат плътно.

Монтаж на термостат за отопление
Конецът трябва да бъде увит с водопроводна лента часова стрелка, като се правят 5-6 завъртания. Важно е лентата да лежи плоско, поради което е необходимо да се изглади своевременно, ако е необходимо.

Термостати за отоплителни батерии - как да изберем и инсталираме

Веднага след като инсталирането на адаптера приключи, е необходимо да се пристъпи към премахване на старата яка и инсталиране на новата яка.В някои случаи е трудно да махнете яката, следователно изрежете нейните части с отвертка или ножовка и след това я разкъсайте.

Присвояване на устройство

Работата на отоплителните котли трябва да се извършва в строго съответствие с изискванията за пожарна безопасност. Например, температурата на охлаждащата течност не трябва да се повишава над 95 ° C. Неспазването на това условие ще доведе до разлагане на лаковото покритие на котела, а боята от вътрешните стени, попадайки в тръбите, ще запуши отоплителния кръг.

Последното обстоятелство е изпълнено с цяла гама неприятни последици - от неравномерно отопление на помещенията до пробив в системата. Следователно прегряването е категорично неприемливо, което също се регулира от санитарните стандарти.

Температурен датчик (DT) следи състоянието на охлаждащата течност по време на работа на котли на твърдо гориво и електричество. Устройството незабавно предава показанията на контролера, който обработва получената информация, преобразува я в сигнал, показан на дисплея на контролния панел.

Дисплей на контролния панел
Контролерът преобразува показанията на температурния сензор в сигнал, който се показва на дисплея на контролния панел.

Цени за външни температурни датчици за въздух

Сензор за температура на въздуха, чиято цена в нашата компания позволява без ограничение по избор да допълни отоплителното оборудване, въпреки тясната му функционалност (целта му е да измерва температурата на въздуха и да отчита получените данни на устройството, управляващо отоплителната система), много важно в цялостната картина на работата на котела. Инсталирането на сензор за температура на въздуха гарантира, че отоплителната система е подходяща за атмосферните условия и е икономична.

Цената на устройствата не надвишава три хиляди рубли, докато ползите от работата на сензорите са очевидни. Температурните сензори се предлагат на склад и при поискване. Обръщайки се към специалисти, винаги ще получавате компетентни съвети относно техническите характеристики на устройствата, условията за монтаж и т.н. Цялото оборудване е придружено от необходимата документация от производителя.

Също така в нашия каталог са представени такива контролни устройства за оптимална работа на отоплителното оборудване като термостати, контролни модули, релета и таймери.

Последици от повреди на сензора

Ако се появят проблеми в работата на котела, причината може да се крие в неправилното функциониране на сензорите. По-долу са дадени примери за такива отклонения:

 1. Внезапно изключване на котела. Възможно е релето за включване на температурния сензор да е изгоряло. По-рядко причината се крие в неизправност на контролния блок.
 2. Затихване на горелката за пелети / газ. Повреда на сензора понякога ще доведе до автоматично изключване на основната горелка. Това води до факта, че нестандартното оборудване също спира да работи.
 3. Явна неизправност на контролния блок. Това може да доведе до залепване на релето на температурния сензор.

Силно препоръчваме в случай на горепосочени ситуации да обърнете внимание на състоянието и изправността на температурните сензори.

Разновидности на сензорите според метода за отчитане

Температурният сензор за отопление може да бъде класифициран според начина на четене, устройствата могат да бъдат:

 • биметални;
 • алкохол.

Първият от изброените дизайни предполага наличието на две метални плочи и циферблат; плочите са направени от различни метали. Един от тях се деформира при нагряване, създавайки натиск върху стрелката. Тази техника се отличава с висока точност, но се характеризира с недостатъка, изразен във висока инертност. Средната цена на такива сензори е от 600 до 900 рубли.

PUVN-10 и PUBT-03: основни характеристики

Произвежда се и предлага да закупи контролни панели заедно с отоплителни котли. Най-популярните от тях са PUVN-10 и PUBT-03.

Моля, обърнете внимание, че правилната инсталация на външния температурен датчик също е от решаващо значение в случая на дистанционното управление.

Контролният панел за бойлери PUVN-10 е съвместим с повечето модели котли Kupper. Те включват поредицата:

 • Добре
  (модели 9, 15, 20);
 • OVK
  (модели 10, 18);
 • Противоракетна отбрана
  (модели 22, 28, 36, 42).

Температурният сензор от PU е монтиран на захранващите и връщащите тръби (изход / вход към котела). Приставката е подходяща и за уреди с монтирана пелетна или газова горелка. Използването му осигурява възможност за автоматично изключване на котела в случай на прегряване или късо съединение.

Контролен панел PUBT-03
Универсален контролен панел за нагревателни елементи в котли "Kupper" PUBT-03.

Контролният панел за термоелектрическите нагревателни уреди PUBT-03, в допълнение към предишната серия, е съвместим с котлите Kupper CARBO и Kupper Praktik. Цената на устройствата варира - за линейните конзоли PUBT-10 започва от 5920 рубли, за PUBT-03 - от 10 990 рубли.

По-високата цена на PUBT-03 се дължи на факта, че устройството има повече функции и се счита за по-универсално. Така че, с негова помощ можете да регулирате следните параметри:

 • време за включване / изключване на нагревателния елемент;
 • аварийно включване / изключване при охлаждане / прегряване на охлаждащата течност;
 • поддържане на зададената температура на нагревателния елемент.

Също така, използвайки контролния панел, можете да зададете датата на включване на нагревателния елемент, продължителността на неговото нагряване и да зададете желания цикъл на работа.

PU инсталацията е много проста. Може би малко по-трудно е инсталирането на датчик за температура на водата на тръбите за "подаване" и "връщане".

Освен това, съгласно плана, текат електрически работи за свързване на сензора към комутационния блок.

Изгледи

В зависимост от вида на разположението и метода на предаване на данни, температурните сензори се разделят на няколко вида.

Чрез метод на поставяне сензорите са:

 • на закрито - инсталирани на закрито и контролират температурата вътре;
 • външен - намира се извън къщата, регулирайки микроклимата в стаята, като се вземат предвид температурните показатели на улицата;
 • пътни листове - монтирани директно към тръбата на отоплителната система;
 • потопяем - разположен вътре в охлаждащата течност.

снимка 3

Снимка 1. Температурен датчик от потопяем тип за отоплителната система на газов котел в частна къща.

Кабелна и безжична

В зависимост от метода на предаване на информация, температурните сензори също се разделят на подвидове. Има жични и безжични... В първия случай показанията от устройството се изпращат до приемника чрез кабелна връзка. Безжичните модели предават данни дистанционно с помощта на специално устройство.

Видове котли и нуждата от термостати

Често използвайте чугунени и стоманени котли... Стоманата има висок топлопренос, бързо нагряване и относително ниска цена, но може да бъде изложена на външната среда. Тогава цялата отоплителна система може да се влоши поради корозия или запушване. За да се предотврати това, е необходимо контролирайте температурата в котела и регулирайте температурните условия.

Чугунните имат висока якост, практически устойчив на корозия и влияния на околната среда, надежден и стабилен в експлоатация, поддържа топлина за дълго време, се състои от лесно сменяеми секции. Котлите за продължително изгаряне на твърдо гориво от чугун могат да се провалят само в случай на внезапни температурни промени. Ето защо, когато инсталирате такъв котел, е необходимо правилно и професионално да завържете котела. Необходимо е постоянно да се следи температурният режим.

Как да свържете температурни сензори за котли със собствените си ръце

Когато инсталирате кабелно устройство за регулиране на температурата, ние избираме не-слънчева зона на стаята. Закрепването ще се извърши на разстояние 150 см от пода.Сензорът има клеми с буквите COM и NO, тук свързваме тънък двужилен проводник, той трябва да бъде свързан към специалните клеми (за термостата) на котела. Захранващият блок ще бъдат пръстови батерии в размер на два броя. Няма да дърпаме жиците в безжичния тип.

Свързваме изпълнителната част с котела и поставяме сензорите в различни точки. Сигналът от сензора не се страхува от бетонни подове и други препятствия. Устройството работи и на пръстови батерии. Можете да ги инсталирате не в едно копие на различни помпи, а няколко, просто трябва да настроите сигналите, така че всеки да разбира командата им. Настройката на устройствата се извършва съгласно приложените инструкции, тъй като всеки тип има индивидуална настройка.

Критерии за избор на сензор за температура

Изборът на температурен датчик трябва да се извърши, като се вземат предвид следните критерии:

 • диапазон на измерените температури, сензорът трябва да бъде възможно най-чувствителен и да реагира на промени в отоплението с минимално закъснение;
 • технически характеристики на инсталацията: потопяема или неподвижна, дали има достатъчно място за монтаж и др .;
 • условия на измерване, при които е възможно да се сведат до минимум отрицателните влияещи фактори;
 • характеристики на сензора: необходимост от захранващо напрежение, скорост на предавания сигнал, грешка в измерването, допустимост на работа при специфични условия;
 • експлоатационен живот, периоди на поддръжка, необходимост от калибриране;
 • величина на изходния сигнал.


Датчик за температура на потапяне за котел

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни