Принципът на работа на термопомпа въздух-въздух: особености на работа

Съвременният дом се нуждае от висококачествена вентилационна система. Въпросът е на здраве и здраве - всеки иска да диша чист, чист въздух, свободен от патогенни микроорганизми. Случи се така, че къщата е построена в малко селце, достатъчно отдалечено от града и основните му комуникации. Освен това в руските условия жилищата също трябва да се отопляват в значителна част от годината.

И така, изградихме рамкова къща с площ от 200 квадратни метра с добре проектирана вентилационна система, от източници на топлина - само електричество. Изборът на отоплителната система изглеждаше очевиден - те решиха да останат с термопомпа въздух-въздух, съвместима с вентилация.

Защо не дърва за огрев?

Нашите съседи отопляват главно печки за изгаряне на дърва, но тази опция първоначално не беше приятна. Всяка година е необходимо да се запасите с гориво, да почистите котела и да наблюдавате неговото изгаряне. С електричеството всичко е много по-просто - натиснах превключвателя, топлината изгасна. Единственият недостатък на този метод е високата цена на електроенергията. По време на пускането на отоплителната система киловатчас в Московска област струва 5,29 рубли.

Естествено, искахме да използваме толкова ценен ресурс възможно най-икономично, затова се спряхме на термопомпа въздух-въздух. Това е най-евтиният вариант, работи почти като климатик.

Работни параметри на оборудването

Силните студове в региона на Москва са редки, опитът показва, че температурата рядко пада под -25 ℃. Изчислено е, че при такива условия помпа, която произвежда 15 kW топлина, ще бъде достатъчна за къщата на наличната площ. Бюджетът на системата ни струва около 150 000 рубли.

Ефективността на въздушните помпи също се променя в зависимост от външните условия. В нашия случай се оказа, че при консумацията на 1 киловатчас електричество системата произвежда 2-2,5 kW топлина. Това е минимум. Ако навън има леко размразяване с температура малко над нулата, тогава тя издава 3,5 kW топлина.

Къщата е равномерно затоплена от топлия въздух, няма радиатори или топли подове. Свежият външен въздух постоянно се добавя към системата чрез рекуператора.

Задачата на рекуператора е да спести допълнителна топлина. С негова помощ въздухът, идващ от улицата, се нагрява от този, който е насилствено изхвърлен от къщата, например от баните. Желаната стайна температура се настройва на дистанционното управление.

Автоматично управление, през нощта температурата е намалена за по-голям комфорт.

Как да изберем термопомпа с източник на въздух

За да се поддържа комфортна вътрешна температура през зимата, е необходим достатъчен резерв на мощност на термопомпата. Не всички модели се представят добре при ниски температури. Има такива, които имат коефициент на енергийна ефективност над 1 при -30 градуса, но цената им е твърде висока.

Друг момент е експлоатационният живот на термопомпата. Колкото по-мощен е той, толкова по-малко стрес изпитва по време на нормална работа и по-висок експлоатационен живот. Стандартните термопомпи от среден клас са проектирани за средно 10 години нормална работа. По-евтини малко известни марки - от 5 до 7 години, по-скъпи, премиум клас - от 15 години и повече.

Когато избирате въздушна термопомпа, струва си да помислите по кое време на годината ще я използвате и при какви температури, колко електроенергия ще отнеме, за да я експлоатирате и колко време ще се изплати. Въз основа на това и изберете модел. Както показва практиката, термопомпата въздух-въздух е по-изгодно да се използва в допълнение към основното отопление, а не вместо него.

Коя марка термопомпа въздух-въздух да изберете

Оборудването се предлага от немски, китайски и японски производители. Когато избирате, трябва да се съсредоточите върху параметрите, посочени в техническата документация и отзивите на клиентите.

Най-добрите марки помпи въздух-въздух се произвеждат в Япония. Азиатските корпорации бяха сред първите, които използваха технологията за извличане на нискокачествена енергия от въздуха за охлаждане на помещенията. Оттогава техните продукти се подобриха значително:

 • Дайкин - световният лидер в производството на отоплителни и климатични системи. Основната характеристика на продукта е пълната интеграция на системата в жилищна сграда и осигуряването на автономен контрол на климата, адаптиране към желанията на собствениците. Марката Daikin предлага термопомпи за битови и търговски нужди, работещи за отопление и охлаждане, както и за задоволяване на нуждите от битова топла вода.
 • Mitsubishi - местният потребител е запознат с продуктите на компанията главно от произведените автомобили. Но, подобно на много други японски компании, освен автомобили, Mitsubishi произвежда и няколко други вида оборудване. Основното предимство на компанията е създаването на уникален дизайн на ZUBADAN, който значително подобри работните параметри и намали разходите за енергия. TN Mitsubishi остава в експлоатация до -25 ° C. За отопление на индустриални комплекси са разработени многозонови системи.
 • Fujitsu - основният акцент, който компанията прави върху производството на така наречените комбинирани системи, които имат широка допълнителна функционалност. Термопомпите работят за отопление и охлаждане. Ако е необходимо, те могат лесно да бъдат интегрирани в течната отоплителна система и водоснабдяването с топла вода. Fujitsu са компактни и лесни за използване системи за отопление на частни къщи и вили.

Когато избирате подходяща станция, в допълнение към избора на производител, обърнете внимание и на техническите параметри, по-специално на COP и минималната температура, при която помпата продължава да работи.

Колко струва термопомпата въздух-въздух?

Цената се влияе от техническите характеристики, наличието на допълнителни функции. Японците са свикнали да класифицират инсталациите по производителност и надеждност. На потребителя се предлагат три класа оборудване:

 • Домакинство - прогнозната цена е 200-350 хиляди рубли. Максималната отопляема площ е не повече от 100-140 m².
 • Полуиндустриална - ще струва 500-800 хиляди рубли.
 • Индустриални - най-скъпите и продуктивни агрегати, предназначени за продължителна работа при неблагоприятни условия. Производителност до 90 kW. Цена от 900 до 3 милиона рубли.

В допълнение към цената на термопомпата се добавят разходите за инсталиране и производство на проекта, за разпределение на въздушните потоци по време на работа. Това е особено важно при отопление на големи площи, разделени на стаи чрез прегради.

Разпределение на топлината в помещенията

Всяка стая се нуждае от собствено количество топлина. Например в ъгловите стаи винаги се изисква повече от тях, тъй като те имат две студени стени. Решихме проблема с разпределението с помощта на затварящи клапани.

На други места дебитът се регулира от клапани на решетките. Те стоят не само в тавана, но и в пода. Това е много важно за равномерното отопление и комфорта - всеки знае, че топлият въздух се издига нагоре. Входът за въздух за отработените газове от помещенията е подреден по подобен начин - произвежда се както от тавана, така и от пода.

Вече беше споменато как въздухът се отстранява от баните: на улицата през рекуператора, така че разпространението на миризми в цялата къща не се случва.

Домашно приготвено от стар хладилник

Доста е трудно да се сглоби термопомпа въздух-въздух от отделни компресори и кондензатори без специализирани инженерни познания. Но за малка стая или оранжерия можете да използвате стар хладилник.


Най-простата въздушна термопомпа може да бъде направена от хладилник, като удължи въздуховод от улицата в него и окачи вентилатор на задната решетка на топлообменника

За целта направете две дупки във входната врата на хладилника. Чрез първия въздухът на улицата ще навлезе във фризера, а през втория по-нисък ще бъде отстранен обратно на улицата.

В същото време, по време на преминаването през вътрешната камера, той ще отделя част от топлината, налична в нея, за фреон.

Можете също така просто да интегрирате хладилната машина в стената с отворената врата навън и с топлообменника отзад в стаята. Но трябва да се има предвид, че мощността на такъв нагревател ще бъде малка и консумира много електричество.

Въздухът в помещението се загрява от топлообменника в задната част на хладилника. Такава термопомпа обаче може да работи само при външни температури не по-ниски от плюс пет Целзий.

Този домашен уред е предназначен само за вътрешна употреба.


В голяма вила системата за въздушно отопление ще трябва да бъде допълнена с въздуховоди, които разпределят равномерно топлия въздух във всички стаи.

Инсталирането на термопомпа въздух-въздух е изключително просто. Необходимо е да инсталирате външните и вътрешните блокове и след това да ги свържете заедно с верига с охлаждаща течност.

Първата част на системата се монтира на открито: директно върху фасадата, покрива или до сградата. Вторият в къщата може да бъде поставен на тавана или стената.

Препоръчително е да инсталирате външното тяло на няколко метра от входа на вилата и далеч от прозорците; не забравяйте за шума, произвеждан от вентилатора.

А вътрешният е инсталиран така, че потокът от топъл въздух от него да се разпространява равномерно в стаята.

Ако се планира отопление на къща с няколко стаи на различни етажи с термопомпа въздух-въздух, тогава ще е необходимо да се оборудва система от вентилационни канали с принудително впръскване.

В този случай е по-добре да поръчате проект от компетентен инженер, в противен случай мощността на термопомпата може да не е достатъчна за всички помещения.

Електромерът и защитното устройство трябва да могат да издържат на пиковите натоварвания, генерирани от термопомпата. С рязко застудяване пред прозореца, компресорът започва да консумира електричество в пъти повече от обикновено.

Най-добре е да се постави отделна захранваща линия от разпределителното табло за такъв въздушен нагревател.

Особено внимание трябва да се обърне на инсталирането на тръби за фреон. Дори и най-малката струйка вътре може да повреди компресорното оборудване.

Тук не можете без умения за запояване на мед. По принцип трябва да поверите зареждането на хладилния агент на професионалист, за да избегнете проблеми с течовете му по-късно.

Инструкции стъпка по стъпка за направата на термопомпа от хладилник са описани в тази статия.

Външна част

Външното тяло на термопомпата е разположено зад въздухопрозрачните жалузи. Той е достатъчно голям и прилича на индустриален климатик. През зимата тялото на помпата замръзва и е покрито с плътна снежна обвивка. Това е процес, предвиден в неговата работа - според вътрешните си алгоритми оборудването редовно отива на размразяване и напълно се размразява. След това всичко се повтаря.

Предимства на термопомпите въздух-въздух

 • Инсталирането на такова оборудване не е много по-трудно от свързването на хладилник или климатик.
 • Монтажът не изисква полагане на голям топлообменник в земята или водата.
 • Термопомпата въздух-въздух е готова за работа веднага щом е свързана.
 • Инсталацията не изисква редовна поддръжка, има малко движещи се части, така че има дълъг експлоатационен живот.
 • Не е необходимо да се организира отоплителна система.
 • Ниска цена в сравнение с земните и водните термопомпи.
 • Липса на резервоар за съхранение и други спомагателни възли.

Заключения въз основа на резултатите от употребата

Цялата система за вентилация и отопление до ключ струва около 280 000 рубли.Тук е необходимо да се вземе предвид, че работата е извършена сама, а при закупуване на оборудване и материали талантите за „нокаутиране“ на отстъпки бяха използвани максимално.

Мнозина не вярват, че в нашите географски ширини е възможно да се затопли въздухът, нагрят от електричество. От собствения ни опит можем да кажем, че това е реално. Такива системи работят и дори спестяват пари. Средната месечна сума за отопление у нас е 6000-8000 рубли. От опита на съседите с къщи с подобен размер знаем, че те плащат както 20 000, така и 25 000 рубли на месец. Оказва се, че всички наши разходи за инсталиране на термопомпа въздух-въздух ще се изплатят напълно за около 2 години.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни