Полипропиленова тръба, подсилена с алуминий или фибростъкло: предимства и характеристики

При инсталиране на тръбопроводи за топла вода или отоплителни системи често възниква въпросът за намирането на алтернатива на скъпите тръби, изработени от мед и други видове метал. Като техен аналог продуктите от полипропилен са най-подходящи. Но конвенционалните полипропиленови конструкции имат много недостатъци. Следователно съвременните производители започнаха да произвеждат друг вид PP тръби - продукти с армировка от фибростъкло.

Подсилените PP тръби са една от най-добрите опции за инсталиране на отоплителни системи

Какво е полипропилен?

Полипропиленът е материал, който по своята същност претърпява значително удължаване и разширяване по време на нагряване.

Пример:

Системата за водоснабдяване с топла вода, дълга 10 м, е монтирана при температура от 200 ° С и вода с температура от 1000 ° С ще преминава през тръбата. При такава температурна разлика всеки метър от тръбата може да се удължи с 12 мм, съответно, с дължина на тръбата 10 м, тръбата ще се простира с 12 см.

Ето защо, по време на проектирането и инсталирането на системи за отопление или водоснабдяване, това свойство на полипропилена не може да бъде пренебрегнато по редица причини:

 • права тръба ще върви с грозни вълни. Особено ако има дълъг участък;
 • Ако тръбите са скрити в стената, тогава има голяма вероятност от нарушаване на декоративните покрития на стената.

Подсилването на полипропиленовите тръби се извършва само с цел намаляване на линейното разширение по време на нагряване. В този случай се образува нещо като твърда рамка, която предотвратява удължаването на тръбата. В този случай подсилената тръба не става по-здрава, рамката служи само за намаляване на линейното удължение. Трябва ли да изберете този вид полипропилен? По-нататък четем за видовете армировка.

https://youtu.be/DvxUX-nmuKs

Проблеми с полипропилена

Има сребърна подплата. Чудесен пример за позитивно мислене. За съжаление, важи и обратното: няма добро без сребърна подплата. Вече има толкова много похвали, отправени към полипропиленовите тръби, че те просто не могат да имат недостатъци.

Всъщност има обстоятелства, при които е по-добре да се предпочитат други материали пред полипропилен.

Причините се крият в свойствата на самия материал:

 • Полипропилен - пластмаса с ниско топене;
 • Притежава голям коефициент на топлинно разширение.

Нека съсредоточим вниманието си върху неговите проблеми.

Температура

Точката на топене на полипропилена е 175 С. Въпреки това, той започва да омеква при много по-ниски 140 С. Що се отнася до гарантираната температура, при която полипропиленовата тръба трябва да работи гарантирано - тя е само 95 градуса по Целзий (и дори по-малко за някои разновидности). ..

Каква е причината за такова значително успокоение с температурата - вече е писано неведнъж. Сега ще отбележим само, че при високо налягане и висока температура, действащи едновременно върху материала, той е много по-малко стабилен, отколкото под въздействието на всеки от факторите поотделно.

подсилени полипропиленови тръби

Топи се, как се топи

Удължаване на топлината

Всички материали се разширяват при нагряване. Някои са по-малко, други повече. Полипропиленът се разширява много силно.

Това е неудобно поради следните причини:

 • Естетика... Дълга права тръба, удължена, се движи в подредени вълни.

подсилени полипропиленови тръби

Очевидна деформация при нагряване. Тръбата е станала твърде дълга за зоната, където е инсталирана

 • Целостта на декоративните покрития... Ако тръбите са вдлъбнати под замазката на пода или в покритието на стената, тогава при удължаване те неизбежно ще накарат покритието да се напука след известно време.

подсилена полипропиленова тръба

Нищо красиво, нали?

Алуминий от външната страна на тръбата

PPR с алуминиева армировка
Алуминиево подсилена тръба
Алуминиевият слой не придава здравина на тръбата, тъй като за разлика от металопластичните тръби, алуминиевото фолио с дебелина от 0,1 до 0,5 mm се използва за подсилване на полипропилен. Но в същото време перфектно решава проблема с линейното удължение. Както бе споменато по-горе, ако без подсилване 1 m от полипропиленова тръба се удължава с почти 12 mm при нагряване, тогава при същите условия, когато се подсилва с алуминий отвън, тръбата ще промени дължината си само с 2 mm.

Алуминиевото фолио с полипропилен е залепено със специално лепило. Укрепването с алуминий отвън се извършва в следната последователност:

Полипропиленова тръба - адхезивен слой - алуминиево фолио - адхезивен слой - полипропиленов слой.

Качеството на залепващото съединение и на самия полипропилен влияе върху трайността и експлоатационния живот на такава тръба.

Предимства на външната армировка с алуминий:

 • Линейното удължение на полипропиленовата тръба е значително намалено.

Недостатъци на външната армировка с алуминий:

 • С течение на времето могат да се образуват издутини в някои участъци от тръбата.

Външно изглежда, че тръбата скоро ще се спука, но в действителност не е така. Раздува се само външният тънък слой от полипропилен, който покрива алуминиевото фолио.

Производителите на полипропиленови тръби позволяват такива издутини, тъй като това не влияе върху здравината на самата тръба. Основният дебел слой от полипропилен остава непокътнат. Издутини могат да се образуват поради остатъчна влага по време на производството. Не трябва да се страхувате от този недостатък, системата ще продължи да работи правилно и по-нататък, въпреки непредставимия си външен вид.

 • Външният слой трябва да се оголи преди заваряване, тъй като външният диаметър на подсилената с алуминий полипропиленова тръба е по-голям от обикновено.

Видове подсилени полипропиленови тръби. Маркиране на продукта

В момента пазарът на консумативи за отоплителни системи има богат избор. Забележително е маркирането на продуктите, благодарение на което можем да получим цялата необходима информация за работните параметри на тръбата и експлоатационните възможности. За усилените с полипропилен тръби маркирането играе ключова роля. Въз основа на информацията ще можем правилно и точно да изберем необходимия тип, вид продукт.


Нека започнем с класификацията на полипропиленовите тръби, която се основава на разнообразието от продукти. Синтетичните консумативи са разделени на следните видове:

 • Първият тип - продукти, направени от хомополипропилен, имат PPH индекс (H - хомополимер). Този тип се характеризира с висока якост. Те често се използват в системи със студена вода.
 • Вторият тип са тръби, съдържащи блок кополимер (B - блок кополимер). Тези консумативи са маркирани с PPB индекси и могат да се използват в отоплителни системи с ниска температура (подове с топла вода).
 • Третият тип е най-често срещаният. Продуктите се използват за подово отопление и водоснабдяване с топла вода. Такива тръби са маркирани с PPR, където R е случаен съполимер. Обикновено именно този тип продукти се правят подсилени. Буквата С се добавя към съществуващата PPR маркировка, което означава повишени изисквания за температурни скокове (до 950C).

Европейското съкращение PP отговаря на рускоезичната версия на PP, което означава полипропилен.

Освен това, след обозначенията на продукта, принадлежащи към вида на материала, има обозначения, характеризиращи стойността на номиналното работно налягане. За целта се използват индексите PN. На ниво домакинство за системи за водоснабдяване и отопление обикновено се използват подсилени тръби с индекси PN20, PN25.Тези два вида са оптимални за отоплителни системи, както за централизирано отопление, така и в комбинация с индивидуални отоплителни устройства. Разликата е, че продуктите с индекс PN20 са подсилени с фибростъкло, а тези с индекс PN25 имат алуминиев междинен слой.

Важно!

За разлика от конвенционалните РР консумативи, PN20 и PN25 имат нисък коефициент на топлинно разширение. За продукти, подсилени с фибростъкло, тази цифра е с 5-7% по-висока от тази за облицовани с фолио полипропиленови тръби.

Необходимото качество, съответствие на продукта с декларираните параметри може да бъде получено чрез закупуване на оригинални, маркови продукти. Цената е аспект, въз основа на който може да се определи фалшификат от марков консуматив. Подсилващ компонент - фибростъкло може да бъде от различни цветове, оранжево, синьо, червено или зелено. Цветовата скала не играе никаква роля. Някои производители, в допълнение към съществуващите обозначения, прилагат ивици по повърхността на тръбата:

 • червена ивица, обхват на употреба - тръбопроводи с топла вода или охлаждаща течност;
 • синя ивица, продуктите се използват за захранване със студена вода;
 • два цвята - гъвкавостта на линията.

Приблизително така изглежда стандартната маркировка върху продукта.

Алуминий от вътрешната страна на тръбата

Този метод за укрепване на полипропиленова тръба е едно от решенията за премахване на външни мехури. Въпреки че все още съществува потенциален риск от надуване с този метод, единствената разлика е, че той няма да бъде видим за потребителя. При такива малки подутини системата ще продължи да работи.

Предимства на вътрешната армировка с алуминий:

 • Полипропиленовият слой между армировките е доста голям и за него е много по-трудно да набъбне.

Недостатъци на армировката с алуминий от вътрешната страна:

 • Възможен срив на слабите участъци на полипропиленовата тръба навътре, ако допуснете грешка по време на проектирането или работата на системата. което ще доведе до неизправност и евентуално целостта на системата.

Критерии по избор

Изучавайки полипропиленовите тръби на пазара, те решават кои да изберат според набор от основни експлоатационни параметри.

Работно налягане

Параметърът се обозначава с буквите PN при маркиране. Изборът на стойност се определя от характеристиките на системата. В случай на често чукване с вода или необходимост от периодично налягане на конвенционални тръбопроводи, оптимално е да се избират продукти от марката PN20, но за високи температури, типични за отоплителни системи (от + 70 ° C), са подходящи тръбопроводи PN25 с композитна или фибростъкло армировка .

Налягането в подовите и автономните отоплителни системи по правило е по-малко (до 10 атмосфери), поради което полипропиленовите тръби PN20 с монолитна или перфорирана алуминиева армировка са подходящи за тяхното инсталиране.

Водоснабдяване на отоплителния радиатор с полипропиленови тръби

Работна температура на отоплителния агент

Кои полипропиленови тръби са най-подходящи за отопление, зависи от вида на системата. Поради факта, че температурата на охлаждащата течност в системи като "подово отопление" е по-ниска (обикновено до + 40 ° C), възможно е да се използват не само тръби с всякакъв вид армировка, но и продукти от единична армировка състав.

В радиаторни системи с температура на охлаждащата течност около + 85 ° C могат да се използват всякакви подсилени полипропиленови тръби.

Диаметър на тръбата

Какъв диаметър на полипропиленова тръба да изберете за отопление? Важно е той да отговаря на нуждите на системата и да осигурява преминаването на необходимото количество охлаждаща течност за единица време.

 • За големи обекти (големи сауни, хотели, болници и др.) Ще са необходими тръби от 200 mm или повече.
 • За инсталирането на отоплителни системи в частни къщи необходимият воден проход ще бъде осигурен от тръби от 20-32 мм.Лесно е да ги поставите сами, включително да дадете необходимия завой.
 • Отоплителните полипропиленови тръби с армировка също се използват за монтиране на тръбопроводи за топла вода. В този случай се избира диаметър от 20 mm, а за щрангове са оптимални продукти от 25-32 mm.
 • Системите за централно отопление използват 25 мм тръби.
 • За топъл под са достатъчни 16 мм.

Сложна автономна отоплителна система ще изисква използването на тръби с различен диаметър.

Препоръките, изброени по-горе, трябва да се считат за основни и преди да закупите и инсталирате отоплителни тръби, направете избор, като вземете предвид характеристиките на определен обект и дори отделните линии на системата.

 • Например, когато инсталирате отопление в частна къща с еднотръбна система, радиаторите са свързани последователно към основната линия. За монтажа на такъв пръстен ще са необходими тръби от 32-40 мм, а за изходи към радиатори - до 26 мм.
 • При двутръбната система принципът на отопление е различен. Паралелната работа на захранващите и връщащите линии намалява налягането в тръбопроводите, поради което трябва да се изберат тръби с по-малък диаметър - до 30 mm.

Диаметри на полипропиленови тръби за отопление - таблица на съответствието на вътрешните и външните размери

Полипропилен с фибростъкло

Полипропилен със снимка от фибростъкло

Най-популярният подсилващ слой в момента е фибростъкло. Избирайки полипропилен с фибростъкло, ще видите, че вътрешността и външността на такава тръба е полипропилен, а централният слой е фибростъкло. И трите слоя обаче образуват едно цяло, тъй като централният слой от фибростъкло е направен на основата на полипропилен, смесен със стъклени влакна. Линейното удължение на такива тръби е малко по-голямо, отколкото при подсилване с алуминиево фолио и е около 2,5 mm при дължина на тръбата 1 m.

Предимства на новия материал

Подсиленият полипропилен е модерен високотехнологичен материал, който се използва успешно при производството на тръбопроводи. Той е много по-лек от метала, има еластичност и високо ниво на химическа и корозионна устойчивост. Освен това материалът е екологичен.

Подсилените полипропиленови тръби имат доста ниска цена и инсталирането им не е твърде трудно, дори за непрофесионалисти. Трябва да се отбележи, че тръбопроводите от този материал са привлекателни на външен вид и много рядко изтичат. Подобна неприятност може да се случи само поради грешки, допуснати по време на инсталацията.

В допълнение към вътрешните системи за отопление и водоснабдяване, подсиленият полипропилен се използва в канализационни системи, вентилация, водоснабдяване на открито, в селското стопанство и промишлеността. Има две разновидности на този материал. В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Полипропилен с базалтово фибростъкло

Полипропиленовите тръби, подсилени с базалтови влакна, са най-новият тип тръби от четвъртото поколение. Когато избирате такъв полипропилен, имайте предвид, че линейното удължение на такива тръби е същото като при армирането на фибростъкло. Този тип армировка обаче има редица значителни предимства:

 • Висока термична стабилност и устойчивост на спада на налягането.
 • Висока издръжливост на тръбата.
 • Такава тръба има по-голям участък с вътрешен поток и съответно по-малка дебелина на стената.

Всъщност няма значение коя полипропиленова тръба ще изберете, подсилена с фибростъкло или базалт, това не влияе по никакъв начин на характеристиките. Единствената разлика е в технологията на производство. Има много компании, които произвеждат полипропиленови тръби със същата производителност, но различна армировка.

И така, кой полипропилен е по-добър?

Тръбите без армировка с алуминиево фолио са много по-лесни за инсталиране. Такива тръби не се нуждаят от предварителна обработка преди заваряване, не духат или се срутват.Тогава възниква въпросът, защо, имайки редица съществени недостатъци, този тип армировка все още се използва? Всъщност има такова нещо като "пропускливост на кислорода". Въздухът, който прониква в стените на тръбите, постъпва в охлаждащата течност. Въздухът в отоплителната система може да й навреди, тъй като шансът за корозия се увеличава. Полипропиленови тръби, подсилени с непрекъснат слой алуминиево фолио, напълно непропускливи за кислород. Тръба, подсилена с перфориран алуминий, позволява преминаването на кислород, но не в такива обеми като тръба без армировка изобщо.

Сега тръбите със слой етилен винил алкохол от външната страна на тръбата започнаха да се използват като кислородна бариера, която предотвратява навлизането на кислород в охлаждащата течност. Може да се заключи, че скоро тръби с армировка с алуминиево фолио просто ще спрат да се произвеждат. Тъй като има и други видове армировка, които нямат същите недостатъци като тази.

Констатации:

 1. Подсилването е необходимо, за да се компенсира линейното удължение по време на нагряване.
 2. Арматурата е направена от алуминий под формата на непрекъснато фолио от външната страна на тръбата и отвътре. Перфориран алуминий - отвън.
 3. Подсилената тръба със фибростъкло или базалт замества алуминиевата армировка във водоснабдителните системи. Допълнителен антидифузионен слой го прави подходящ за монтаж в отоплителни системи.

Инсталационни характеристики

Принципът на сглобяване на водопроводна или отоплителна система от подсилени тръби е същият като в общия случай: тръбите се изрязват по размер, отстраняват се фаски, тръбите и фитингите за полипропиленови тръби се загряват със специален прост поялник, след което те се комбинирани в един момент от пространството-времето. Няколко секунди - и вместо две части, една, абсолютно монолитна.

Има обаче разлика: подсилените с алуминий полипропиленови тръби изискват още една технологична операция. Това е почистване. Преди да натиснете тръбата в дюзата за поялник за полипропиленови тръби, трябва да премахнете алуминиевия слой от нея. Нищо сложно: тръбата се вкарва в обикновен ръкав с ножове, един или два завъртания - и готово.

подсилени с алуминий полипропиленови тръби

Ръчното отстраняване на тръби може да бъде такова

За тръби с алуминиев слой отвътре се използва малко по-хитър инструмент - фасър. Той избира вътрешния слой от самия край на тръбата, така че краят да бъде здраво заварен към фитинга.

Това гарантира, че тръбата:

 • Няма да се разслои;
 • Че алуминият няма да бъде разрушен поради електрохимични процеси, които започват в присъствието на метали и поне някаква потенциална разлика.

Какво ще кажете за полипропиленови тръби, подсилени със стъклени влакна?

Но нищо. От гледна точка на заваряване с фитинг, техният вътрешен подсилващ слой не се различава от полипропилена. И ако е така, не са необходими допълнителни операции.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни