Домашно огъване на тръби за кръгли и профилни тръби: как да го направите сами


Всеки, който обича да прави самостоятелно различни продукти и конструкции, често се сблъсква с необходимостта да огъне профилна тръба в дъга. Невъзможно е да се направи това гладко и точно без специални устройства, така че има нужда да направите огъване на тръба за профилна тръба със собствените си ръце. Майсторите са изобретили много дизайни за това устройство. Много от тях е напълно възможно да направите сами. Освен това те не изискват големи средства и са лесни за производство и използване.

Тръбният огъвател е устройство, с което можете да огънете тръба под желания ъгъл.

Основна информация за огъващите тръби

Преди да започнете разказ за опциите и методите за направа на огъващи тръби, трябва да решите за какво става въпрос и за какво се използва. Така че огъването на тръби е ръчно устройство или стационарна машина, която ви позволява да огънете тръба, направена от всякакъв материал, под произволен ъгъл.

Тръбата може да бъде стомана, мед, алуминий или пластмаса с диаметър от 5 до 1220 мм или профил с произволно сечение. Ъгъл на огъване от 0 до 180 градуса. Тази статия предлага на вашето внимание производствената технология на няколко вида това неусложнено устройство, след като сте проучили кое за няколко часа можете да направите всяко копие, което ви харесва.

Устройство за огъване на тръби с обувки за различни ъгли на огъване на тръби

Устройство за огъване на тръби с обувки за различни ъгли на огъване на тръби

Какви са видовете огъващи тръби

Ако говорим за индустриални устройства, тогава те са разделени на няколко вида според метода на изпълнение на задвижването, както и вида на огъване.

Класификация по тип задвижване

Има машини: хидравлични, електромеханични и ръчни. Машините с хидравлично задвижване са ръчни и стационарни. Тяхната мощност е достатъчна, за да огъне тръби дори с диаметър 3 инча. Хидравличните огъващи тръби се използват в професионални дейности в специализирани индустрии и са в състояние да изпълняват много голям обем работа.

Хидравлично огъване на тръби за огъване на тръби за вода и газ до 90 °

Хидравлично огъване на тръби за огъване на тръби за вода и газ до 90 °

Електромеханичните устройства могат да се използват за огъване на почти всяка тръба, дори с много тънки стени, което е извън силата на хидравликата. В края на краищата електрониката ви позволява много точно да изчислите силата и ъгъла на огъване, което предотвратява счупването на материала. Тръбите, огънати от такива устройства, не показват и най-малки признаци на деформация.

Електромеханичен огъващ елемент за тръби PEX / AL / PEX и ъгли на огъване до 180 °

Електромеханичен огъващ елемент за тръби PEX / AL / PEX и ъгли на огъване до 180 °

Ръчните огъващи тръби се използват само за огъване на тръби с малък диаметър, изработени от полимери, неръждаема стомана или цветни метали. Те работят предимно от електрическата мрежа. Те са лесни за използване и не изискват много физическа сила за работа. Напълно възможно е да направите такива огъващи тръби за профилна тръба със собствените си ръце.

Ръчен инструмент за огъване на правоъгълни профили и стоманени тръби

Ръчен инструмент за огъване на правоъгълни профили и стоманени тръби

Класификация по метод за огъване на тръби

Можете да огънете тръба, като използвате устройството по различни начини. В зависимост от това могат да се разграничат следните видове огъващи тръби: арбалет, пружина, сегмент, дорник.

Арбалетните устройства са оборудвани със специална форма, която е огъващ елемент. Той е проектиран за един диаметър на тръбата или напречно сечение. За да огънете тръба с различен диаметър, матрицата трябва да бъде заменена. Пружинните устройства са оборудвани с еластични пружини, които позволяват на пластмасовите тръби да се огъват без деформация. Сегментираните са оборудвани със специален сегмент, който дърпа тръбата около себе си, огъвайки я под желания ъгъл.

Принципът на огъване на профилна тръба с помощта на домашен инструмент

Принципът на огъване на профилна тръба с помощта на домашен инструмент

Трябва да се разбере, че методът и стойността на ъгъла на огъване на тръбата зависят от нейните характеристики. Има дори такава стойност като минималния радиус на огъване, с допълнително намаляване, при което тръбата се деформира или просто се счупва. Този показател зависи от дебелината на стената, материала и участъка на тръбата.

Една от опциите за използване на огънат профил е подреждането на оранжерия

Една от опциите за използване на огънат профил е подреждането на оранжерия

Как да направите най-простия ръчен бендър за профилна тръба със собствените си ръце

Сега нека разгледаме някои домашни огъващи тръби. Най-простата опция предвижда възможност за огъване на тръбата с помощта на шаблон до даден радиус. Тази технология е напълно подходяща и за огъване на стоманени тръби, а не само на алуминиеви. Шаблонът просто се изрязва от дъски, чиято дебелина е малко по-голяма от диаметъра или участъка на тръбата, който трябва да се огъне.

Тези дъски са здраво закрепени една към друга, така че тръбата да не може да изскочи от тях по време на процеса на огъване. За да се образува улук, дъските, които трябва да се закрепят, просто се изрязват под наклон за кръгла тръба. След това завършеният дървен шаблон е прикрепен към маса или друга подобна основа. До шаблона е прикрепен ограничител за фиксиране на тръбата.

Направи си сам за огъване на тръби за профилна тръба от този тип е в състояние да огъне дори дебелостенни тръби, ако използвате лебедка. Ако тръбата е профилирана, тогава скосите не се правят при рязане на дъските. Вместо това тръбата е обезопасена с множество спирки.

Чертеж с размери за направа на огъване на тръби със собствените си ръце

Чертеж с размери за направа на огъване на тръби със собствените си ръце

Използвайки дърво, можете дори да изградите огъваща тръба, ако смилате дървени ролки. Те могат да бъдат направени и от лагери или полиуретан. Като цяло сложността на направата на самоделни огъващи тръби по определен начин зависи от гъвкавостта на тръбата. Съответстващите опции могат да бъдат огънати върху дървени тела без много трудности само на ръка, но за твърди тръби ще са необходими по-сложни устройства с метални части.

Изход

От тази статия научихте как да направите огъване на тръби със собствените си ръце за стандартна тръба и профилна. Разказаха за три варианта на дизайна, които можете да направите сами за малко пари. Изборът на всеки от тях зависи, преди всичко, от диаметъра на детайла и неговото количество, освен това наличието на суровини играе важна роля за това.

Видеото в тази статия ще ви помогне да намерите допълнителна информация по тази тема.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Изработване на самоделно огъване на хидравлична тръба

Ако решите да направите истински хидравличен тръбогиб, трябва да вземете хидравличен крик, канал, две ролки и обувка. Освен това ще ви трябват няколко метални плочи от стомана с дебелина над 3 мм.

Схема и принцип на действие на самоделен хидравличен тръбогиб с помощта на крик

Схема и принцип на действие на самоделен хидравличен тръбогиб с помощта на крик

Правоъгълна структура се създава от канала с помощта на заваръчна машина, чиято височина съвпада с височината на напълно удължения крик. Той е инсталиран на твърда основа и е здраво закрепен с метални пластини.

Крикът трябва да бъде избран с товароподемност най-малко 5 тона. Той е проектиран да действа като тласкач. Основната задача тук е да се намерят най-подходящите видеоклипове. Трудността е, че само с най-точния обхват на тръбата с ролките може да се получи наистина висококачествен завой. Ако намерите различни ролки и ги направите подвижни, можете да огънете тръби с различно сечение и диаметър.

Пример за устройство за огъване „направи си сам“ за метални тръби

Пример за устройство за огъване „направи си сам“ за метални тръби

Предимствата на хидравличния гъвкав тръбен саморъч за профилна тръба са: лекота на производство, наличност и ниска цена на крика и частите. Такова устройство ви позволява да огъвате всякакви оформени и кръгли тръби в студено състояние с високо качество.

Основни конструктивни елементи

Принцип на действие

За производството на определена конструкция на машината трябва да разгледате няколко диаграми, за да определите комплекта части. Факт е, че ако е необходимо, всички компоненти на блоковете могат да бъдат закупени за пари, но можете също да използвате материалите, които са във вашето домакинство и да не плащате нищо за това. В повечето случаи домашните майстори се спират на фронтални конструкции и за това трябва да имате:

 • три метални ролки (ролки);
 • верига за задвижване;
 • ос на въртене;
 • механизъм за задвижване;
 • метални профили (канали) за рамката.

Понякога при липса на метални ролки те се заменят с дървени или полиуретанови, но ... Такъв валцован механизъм няма да издържи продължително натоварване, тоест машината ще служи по предназначение, но не за дълго. Има ли смисъл да губите труда си за краткосрочна изгода, ако с усилие или дори плащане на определена сума можете да намерите стоманени ролки?

Схема на обикновен тръбен огъвател с размери в mm

Както разбирате, процесът на деформация на профила се случва с помощта на търкаляне, тоест тръбата се търкаля по ролки (ролки), което елиминира счупването и напукването. За търкаляне (огъване) на профила, той се вкарва в линията на търкаляне (между ролките) и се притиска отгоре с винтово устройство или крик до желания радиус на огъване. След това, когато завъртите копчето за подаване, тръбата се движи и огъването преминава по цялата си дължина. Оказва се, че това е ръчно задвижване, което се задейства от мускулна сила, но у дома такъв механизъм е много удобен.

Профилът е затегнат с крик

За да сглобите въпросния опростен тръбен огъвач, направете си сам, ще ви трябва:

 • крик (за предпочитане багажник);
 • метални профили с рафт за хоризонтални и вертикални рамки;
 • пружини от легирана стомана (те се отличават с висока якост);
 • три стоманени вала с лагери;
 • верига за задвижване (може да бъде от велосипед или мотопед);
 • зъбни колела (водещи и задвижвани);
 • дебели фитинги за оси и задвижваща дръжка.

Видео: процесът на работа по огъване на тръба

Както можете да видите, направата на машина за огъване на профили, направете си сам, е по-лесна според наличните чертежи, а фото и видео материали само помагат за това. Показаното на снимката огъване се задвижва от дръжка, която върти вал с задвижваща предавка. С помощта на верига въртенето се предава на вала с задвижвана предавка, а третият вал притиска профила отгоре до необходимия ъгъл на огъване. Всичко е много просто.

Производствен процес на механизма

Чертежи на огъващи устройства

Ако се интересувате от това как да направите огъване на профил, тогава ще трябва да извършите редица действия, които ще гарантират тази надеждност на механизма, а това са:

 • производство на мощна рамка, сглобена чрез заваряване и болтови връзки;
 • съгласно условията на чертежа (техническо задание), направете и монтирайте осите на въртене на ролките. Има три от тях - две подвижни и една затягаща;
 • за да завъртите ролковите ролки, трябва да осигурите верижно задвижване, тоест да заварявате (равномерно) задвижването и задвижваните зъбни колела;
 • заварете дръжката за въртене върху задвижващата предавка.

Производствени нюанси

Готово огъване на тръби

Ако имате всички необходими части на склад, не е трудно да направите механизъм за огъване на профила. На първо място, трябва да вземете предвид, че всички ролки трябва да се въртят върху лагерите - точността на въртене ще осигури правилно търкаляне, без повреди и прегъвания. Задвижващите и задвижваните зъбни колела трябва да бъдат правилно центрирани - повреда от центъра с поне 0,5 mm ще доведе до неправилна деформация (огъването ще се окаже неравномерно).

Напорният вал също трябва да бъде центриран - точността на ъгъла на огъване зависи от това. Най-доброто от всичко, когато размерите и на трите шахти са еднакви - валцуването е най-точно. Точността на търкалянето също зависи от твърдостта на скобата, така че валът трябва да бъде добре фиксиран.

Как сами да направите огъване на търкаляща се тръба

Процесът на огъване на тръбите във валцованата машина е както следва. Тръбата се полага върху странични ролки и върху нея се спуска трета отгоре, като продуктът се фиксира в дадено положение. Когато започнем да въртим дръжката, веригата задвижва валовете с въртеливо движение, а профилът или кръглата тръба се огъват под необходимия ъгъл.

Стъпка 1: Създаване на основата на огъването на тръбата от стоманен канал 80x80x4

Стъпка 1: Създаване на основата на огъването на тръбата от стоманен канал 80x80x4

За да произведете такова устройство, трябва:

 • шлайфащи ролки и лагерни раси. Тази задача може да бъде поверена на стругар, който според чертежите ще свърши работата по най-добрия възможен начин. Устройството ще има три вала, единият от които е окачен от пружини, а другите два са фиксирани в страните на рамката;

Стъпка 2: направа на корпуса на винта

Стъпка 2: направа на корпуса на винта

 • подгответе рафт от 50 мм канал. Прилича на правоъгълник със страни 100x30 см. В него са направени дупки за монтиране на шахтите и се изрязва резба за регулиране на положението на притискащия вал;

Стъпка 3: Създайте стандартен винт с резба

Стъпка 3: Създайте стандартен винт с резба

 • закрепете всички части заедно със заваръчна машина;
 • рафтът с притискащия вал е окачен на пружини, а страничните валове са свързани чрез зъбни колела с верига. Върху един от валовете е заварена дръжка за въртене;

Стъпка 4: направете централната дръжка на задвижващия вал

Стъпка 4: направете централната дръжка на задвижващия вал

 • монтирайте крика, така че да може да се използва за лесно регулиране на притискащата сила.

Стъпка 5: Сглобяване на всички части на самоделния огъващ се тръбопровод

Стъпка 5: Сглобяване на всички части на самоделния огъващ се тръбопровод

Може да се направи огъващ тръба за профилна тръба със собствените си ръце. Сложността му зависи от целта, за която имате нужда. Ако това са само еднократни действия, тогава дървените конструкции са достатъчни. Ако непрекъснато се занимавате с производство на продукти от тръба, тогава ще ви трябва по-сложна единица.

Направи си сам инструменти за огъване на тръби

Тъй като е възможно да се направи домашно устройство за огъване на тръби както от импровизирани, така и от използвани компоненти, цената на такъв инструмент ще бъде доста ниска (за повече подробности: "Как да направите домашно огъване на тръби - най-добрите начини"). Освен това, за производството на най-простите огъващи тръби за кръгла тръба със собствените си ръце, не са необходими чертежи. Например, помислете за доста опростен дизайн на това устройство.

Основата за него ще бъде бетонна плоча, в която предварително са пробити отвори и в тях са забити метални щифтове с диаметър 1 ″. Тези елементи трябва да се поставят на разстояние не повече от 50 см един от друг.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни