Видове съединяване на пластмасови тръби в различни области на приложение


Пластмасови тръби за водоснабдяване

Пластмасовите тръби могат да се използват за преминаване на студена или топла вода, под налягане или не. Помислете за видовете пластмасови тръбопроводи, използвани за водоснабдителни мрежи.

Видове водопроводни пластмасови тръби за студена и топла вода

Видове пластмасови тръби

Ето видовете пластмасови тръби за водоснабдяване:

 1. Изработен от поливинилхлорид (PVC). Най-често в пластмасовите системи. Кокетният, красив външен вид позволява нанасяне с отворено уплътнение. Лесно свързване с лепило или гумени маншети за съединители Препоръчително е да се използва студена вода за водопровод.
 2. Полипропилен (PP). Издръжлив, лек, устойчив на висока температура. Пластмасата става мека при + 1400C, топи се при + 1750C. Предполага се, че ще се използва за преминаване на студена и топла вода. Може да се използва в отоплителни тръбопроводи.
 3. Полиетилен (PE). Еластични, гъвкави, издържат на ударни натоварвания, стават меки при нагряване. Има високо и ниско налягане. Версията с ниско налягане (LDPE) е предназначена за тръбопроводи със студена вода.
 4. Изработен от омрежен полиетилен (PEX). Те имат гъвкавост, висока якост, не се страхуват от високи температури, не се напукват в студа. Те се характеризират с дълъг експлоатационен живот. Подходящ за тръби за топла и студена вода.
 5. Подсилена пластмаса. Те имат сложна структура. Най-горният слой е направен от омрежен полиетилен, след това слой от метално фолио, отвътре - хранителен полиетилен. Подходящ за питейни системи. Те са гъвкави, могат да бъдат изложени на високо налягане и температура, физическо натоварване. Използва се за отопление.

Процес на инсталиране

Процес на запояване

Диаметърът на пластмасовите тръби за водоснабдяване може да бъде напълно различен, тъй като този параметър се избира в зависимост от натоварването на системата в определена област.

Независимо какви са размерите на пластмасовите тръби за водоснабдяване, инсталирането им не е завършено без използването на елементи като фитинги.

Има няколко вида такива елементи:

 • Кримпване, компресия или цанга;
 • Самозаключваща се;
 • Резбовани;
 • Фланцово.

На снимката - крепежни елементи

За да отговорите на въпроса как да запоявате пластмасови тръби за водоснабдяване, трябва да се вземат предвид следните инструкции за монтаж:

 1. С помощта на подстригващи ножици тръбата се изрязва перпендикулярно на основната си ос;
 2. Избран е фиксиращият фитинг с необходимия размер;
 3. Гнездото на закрепващия фитинг и ръбът на тръбата се почистват от прах, обезмасляват се със сапунена вода или алкохол и след това се изсушават;
 4. Поставете фитинга и пластмасовата тръба в съответната дюза на поялника на тръбата. Фитингът се поставя върху дрона и тръбата се вкарва до цялата дълбочина на заваръчния шев в втулката;
 5. Поддържаме предписаното време за нагряване;

Забележка! Забранено е запояване, ако околната температура е под 0 градуса.

 1. Частите се отстраняват от поялника и се свързват помежду си бързо, уверено, на пълна дълбочина. При правилна връзка трябва да се образува малка непрекъсната перла по ръба на фитинга, под формата на пръстен по цялата обиколка;
 2. Поддържаме период на охлаждане, през който завоите или деформациите на продукта са неприемливи.

Съвети. Като нямате опит в запояването, първо направете няколко тестови връзки, които за управление ще трябва да се режат по оста и да се уверите, че конструкцията е здрава.

Секционна връзка

Връзките с неправилно подравнен монтаж или подравняване на части трябва да бъдат прекъснати или заменени.Поради тази причина специално внимание на инсталатора ще изисква връзки, създадени с помощта на тройници, колена и кранови кранове. Когато инсталирате крана, уверете се, че дръжката се движи свободно във всяка посока.

Кои пластмасови тръби са най-подходящи за водопровод

Важно е да се използват тръбопроводи, които отговарят на определени регулаторни и хигиенни изисквания, тъй като водата, използвана за хранителни цели, ще преминава през тях.

Всички 5 вида пластмасови тръби, които са описани в предишните раздели, могат да се използват за водоснабдяване, остава само да се вземе решение за техните възможности и условията, при които ще се използват.

https://youtu.be/kbeCGzxumFQ

Усилените пластмасови тръбопроводи са отлична възможност за частни къщи, летни вили. Многослойната структура им придава лекота и здравина, устойчивост на корозия, издръжливост. Инсталацията им е съвсем проста. Използва се за захранване с топла и студена вода. Цената им е доста достъпна.

Неудобен момент при използването им е необходимостта от наблюдение на свързващите фитинги, затягане на резбовите връзки, които се отпускат с течение на времето и може да се появят течове в системата.

Вариантите от полиетилен, полипропилен и PVC също се използват във водопроводните системи. Тук е важно да се определи за какви цели те ще бъдат използвани. Ако това е напоителна система на място, тогава можете да изберете за техническа цел, ако това е вътрешно водоснабдяване за хранителни цели, също се избира подходящият материал.

Би било идеално да се използват полипропиленови тръби за водоснабдяване. Неподсилените конструкции се използват за студена вода. Подсиленият полипропилен се използва за топла вода и отопление. Подсилването от фибростъкло намалява термичната деформация.

Класификация на металния асортимент

Класификацията на металните тръби по диаметър е много важна. Този стандартен размер на валцувания асортимент влияе върху възможностите му за предаване и обхвата на употреба. Също така тези размери определят цената на металните тръби.

Материалите за валцуване на метални тръби се използват широко в различни области на човешката дейност. Това са строителството, производството на химикали и храни, селското стопанство, машиностроенето и други.

Този списък може да бъде продължен, но вече е ясно, че тези продукти са много популярни сред потребителите. В тази връзка той е изложен в богат избор от конфигурации и размери.

В момента се произвеждат безшевни и заварени метални изделия с кръгло напречно сечение. Линията от заварени продукти се отличава с прост производствен процес и съответно тяхната цена не е толкова висока, колкото тази на безшевните аналози. Но най-новите опции показват по-висока надеждност и тяхната устойчивост на механично натоварване е с порядък по-висока.

Видео

За удължаване на експлоатационния живот асортиментът от черни метали е поцинкован. Независимо от възможността за довършване на повърхностната част вътре, металните изделия показват по-малка възможност за пропускане, отколкото техните полимерни аналози.

Най-важният критерий при избора на тези продукти е размерът на напречното сечение. За да се създаде надеждна и издръжлива фуга, е необходимо размерът на металните тръби да съответства на размерите на фитингите.

ВАЖНО! Заедно с размерите на напречното сечение, дебелината на стената също е важна. С този точен индикатор е възможно да се определи максимално възможното натоварване на конструкцията дори по време на разработването на проекта.

Обикновено при маркирането на стоманени и чугунени изделия се използва вътрешният размер, а медните продукти се маркират, като се вземе предвид външната обиколка.

Таблици за класификация на тръбния асортимент

Много е удобно да използвате таблици, за да определите точните размери на продуктите, подготвени за свързване. Например, тръбните стоманени материали са обозначени в инчове.

Видео

Това измерение се използва в класификацията по целия свят. А полимерните тръби обикновено се означават в милиметри. Съответно, за да изберете правилните части при свързване на валцуване на тръби от различни материали, трябва да знаете принципа на съвпадение на диаметрите. Тези стойности помагат за създаването на таблици.

Класификацията на тръбите по диаметър е дадена в предоставената таблица:

DN асортимент тръбиОбем на резбата (инчове)Външен Ø на тръби под налягане вода-газ, изработени от стоманаВъншен Ø от безшевна стоманена тръбаВъншен Ø на полимерни тръби
103/8171616
151/221,32020
203/426,82625
25133,53232
321 1/442.34240
401 1/2484550
502605763
652 1/275,57675
80388,58990
903 1/2101,3102110
1004114108125
1255140133140
1506165159160

Тази таблица предоставя стойностите на UD в mm и съответните показатели за външните размери на различни видове асортименти от тръби: безшевни, електрозаварени, металопластични. Разликата в тази ситуация може да бъде до 1,7 cm.

ВАЖНО! При преобразуване на инчове в милиметри, всички закръглявания са в посока на увеличаване.

Следващата таблица ще ви помогне да изберете точните части за газопроводите и водопроводите:

Обем в инчовеОбем в мм
1/215
3/420
125
1 1/432
1 1/240
250
2 1/265
389
4100

Стандартните стойности за обозначаване на диаметъра на стоманените тръби са както следва: 6, 10, 15, 20, 25, 32, 40, 50, 65, 80, 100, 110 и повече. UD на този тръбен продукт, който е показан в инчове, се закръглява в посока на увеличаване, ако е необходимо, за да се преобразува в метрични измервания.

Видео

Най-често се използват следните диаметри на тези продукти: от 426 до 1220 мм и в следните мрежи:

 1. водопровод;
 2. газопроводи;
 3. източване;
 4. напояване.

Тръбите с малък диаметър се използват за мрежата, доставяща вода и топлина към многоетажни и частни къщи. Опциите със среден диаметър се използват за щрангове в градската инфраструктура и петролната индустрия.

Подобни таблици се използват за определяне на диаметрите на валцуваните тръби, изработени от мед, месинг и пластмаса. Използвайки тези данни е лесно да се направят връзки на елементи от различни материали. Ако за работа се използват фитинги, тогава процесът на свързване е по-лесен за изпълнение, тъй като тези нюанси вече са взети предвид за тези свързващи елементи.

Предимства и недостатъци на пластмасовите водопроводни тръби

Помислете за предимствата и недостатъците на пластмасовите тръбопроводи.

Ползи:

 • трайност;
 • имунитет към външни влияния;
 • лекота;
 • не подлежи на корозия;
 • модерната пластмаса не влияе върху качеството на водата, не отделя вредни вещества;
 • ниска топлопроводимост, която поддържа температурата на охлаждащата течност;
 • лекота на монтаж;
 • ниска цена.

Недостатъци:

 • ограничение при използване на топла вода;
 • получаване при определени условия на постоянни връзки.

Ползи и препоръки

Свързването на PP тръби не изисква скъпо оборудване и може да се извърши на ръка. Всеки може да направи това. Ще трябва да се придържате към технологичния процес, можете предварително да тренирате на отпадъци. В резултат на това семейният бюджет се спестява.

Освен това използването на пластмаса има следните предимства:

 • Това е екологичен материал;
 • добра устойчивост на корозия;
 • дълъг експлоатационен живот над 50 години;
 • не се рушат под въздействието на вода;
 • се отличават с малко количество произведен шум;
 • ниската топлопроводимост прави възможно използването им при минусови температури;
 • топлата вода охлажда в по-малка степен;
 • добра устойчивост на падане на температура и налягане;
 • лесна инсталация и монтаж, са леки;
 • няма нужда да ги боядисвате.

Те се отличават с добър баланс между ниски разходи за монтаж и поддръжка спрямо висока производителност.

Направи си сам монтаж на пластмасови тръби за водопровод

Преди полагане на водоснабдителни мрежи е необходимо да се определи изборът на материал и неговото количество, да се изготви електрическа схема и да се определи броят на свързващите и спирателните кранове. При съставяне на диаграма трябва да се вземат предвид следните правила:

 • дължината на тръбопровода е възможно най-кратка;
 • организирайте най-малкия брой връзки, за да изключите възможни течове;
 • вземете предвид, че завоите под ъгъл 900 намаляват налягането в тръбопровода.

Монтаж на водоснабдителна система от полипропиленови тръби

Тези материали не са гъвкави; те се нарязват на отделни парчета, за да се промени посоката. За свързване използвайте специални фитинги:

 • съединителите се използват за свързване на сегменти със същия диаметър;
 • адаптери, предназначени за свързване на различни диаметри;
 • ъгли са необходими за завъртане на тръбата. Те могат да имат ъгъл от 45 или 900. В допълнение към обикновен отвор, ъглите могат да бъдат резбовани, с помощта на които е монтиран смесител или друго санитарно оборудване;
 • кръстове и тройници, те са инсталирани в разклонителните точки на тръбопроводите.

За свързване на елементите на полипропиленовата водоснабдителна система се използва специален поялник, който е снабден с дюзи за различни диаметри. Тръбите и фитингите се поставят върху дюзи, загряти до 250-2700С и се държат за 5 до 10 секунди.

След нагряване елементите на тръбопровода се отстраняват от дюзите и тръбите и фитингите се свързват, като се избягва усукване. Пластмасовите елементи замръзват в рамките на половин минута. След пълно охлаждане се получава здрава еднокомпонентна връзка. Правилната връзка се обозначава с равномерно рамо около точката на свързване.

Монтаж на водоснабдителна система от полиетиленови тръби

За свързване на полиетиленови тръбопроводи, в допълнение към методите, използвани за полипропилен, се използва електрофузионно заваряване. Това изисква специална заваръчна машина и свързваща втулка, която се поставя върху краищата на елементите, които трябва да бъдат свързани и свързани към електрическо устройство, материалът на втулката омеква и се слива с тръбата. Получаваме единичен дизайн.

Видове водопроводни пластмасови тръби за студена и топла вода

Монтаж на водоснабдителна система от металопластикови тръби

За устройството на такъв тръбопровод е необходимо да се използват метални фитинги. Това могат да бъдат тройници, завои, кръстове, адаптери, изработени от метал. Помислете за видовете фитинги и как да ги инсталирате.

Втулките се състоят от корпус, накрайник и гумено уплътнение. Това е разделен дизайн за многократна употреба. Те имат нишка, с която са свързани към потребителски устройства. По време на монтажа на тръбата се поставят гайки, след това пръстенът, след това тази конструкция се вкарва в фитинга и гайката се затяга.

Компресионни фитинги. Той също така използва съединителна гайка и компресионен пръстен, които се поставят в края на тръбата, след което в нея се вкарва фитинг, върху който след това се завинтва и затяга гайката. Връзката е запечатана с теглич или конец.

Пресови фитинги. Този процес се извършва с помощта на щипки за преса, получава се херметично съединение от едно парче. Преди свързване тръбата трябва да се калибрира и да се скоси. След това се поставя втулката и се поставя фитинга. Втулката е затегната. Тази връзка може да се използва в скрито окабеляване.

Какъв диаметър на тръбата трябва да използвате за водопровода? Фигури и подробен преглед

Доста труден водопроводен проблем - какъв диаметър на тръбата да се използва за водоснабдителна система - не може да бъде решен независимо от всеки човек, чиято професия е далеч от проучванията за ремонт. Въпреки това, уви, понякога е необходимо да се реши. И това разбиране е необходимо поне в два случая.Или когато системата за водоснабдяване престане да се справя с редовните си функции поради причини за влошаване (например, ако сте закупили вторичен корпус и там водоснабдителната система не е била подменяна дълго време или дори след изграждането на сграда). Или когато се изгражда мечтата за целия предишен живот - дом, сладък дом, който изисква достатъчно внимание от бъдещия собственик - в крайна сметка, ако наистина сбъднеш една мечта, то сериозно и за дълго време. И ако не разбирате принципите на избора на тези специфични материали, тогава в края на ремонтните и строителните работи има шанс да се сблъскате с много неудобна работа на цялата създадена система.

Със сигурност всеки в живота му е попадал на ситуация, когато кран, отворен в кухнята, е намалил потока вода от душа до тънка струя. И очевидно не е изпитвал положителни емоции в такива моменти. И най-често тези негативни явления се причиняват именно от несъответствието на размерите на тръбите със задачите и нуждите на системата.

Какъв диаметър на тръбата да се използва за водопровод зависи от много фактори, които са добре известни на водопроводчиците. Ето защо, ако строите къща от нулата, не бъдете скъперници и плащайте услугите на професионалист - преоборудването впоследствие ще струва много повече. А нормалната атмосфера в къщата може да бъде силно разклатена от проблеми с водата. Но ако имате планове да замените съществуващата вътрешна водоснабдителна система, можете сами да решите диаметъра на тръбите - не е необходимо да полагате водопровода, основният щранг е монтиран, така че не се очакват твърде сложни мисли .

Просто трябва да запомните основните моменти. Като цяло, ако, както каза известният класически поет, искате вашата водоснабдителна система да е сходна по качество и очакваният ресурс на услугата, „обработен от робите на Рим“, тогава трябва да се вземат предвид някои особености и нюанси.

Нещо за тръбите

Нека направим резервация веднага: размерът на тръбата означава нейния вътрешен, пропускателен диаметър, а не външни параметри, измерени, например, с дебеломер. Външен параметър не може да служи като индикатор, тъй като дебелината на стените на тръбите може да бъде различна, в зависимост от материала, от който е направена, и нейната цел.

Стоманените тръби имат по-дебели стени от пластмасовите тръби. А полипропиленът, монтиран в водоснабдяването с гореща вода, е по-дебел от същите, но за студена вода, която не трябва да издържа на високи температури. Така че просто трябва да се вземе предвид.

Още един нюанс: диаметърът на тръбите винаги се дава в инчове. За нас тази мерна единица е необичайна и някои производители и много магазини за хардуер дават размери в милиметри. За да улесним навигацията обаче, ние предлагаме таблица за преобразуване за най-често срещаните размери. Първите два диаметъра са тръби, които подават вода към водопроводните инсталации, включително кранове, последният са размерите на тръбите, най-използвани в щранговете.

Освен това трябва да се спомене, че диаметърът, въпреки че е точно математическо понятие, е много относително нещо от гледна точка на водопроводната мрежа. И така, половин инчова тръба може да има диаметър от 11 до 13 мм, а инчовата тръба може да варира между 21 и 23. Това често зависи от производителя. Така че, когато инсталирате водопроводна система, опитайте се да закупите всички компоненти от един и същ производител: така поне ще сте сигурни в най-големия процент съвпадения и съвпадения по размер и основни параметри.

Дължина на водопроводната тръба

Между другото, това е един от първите параметри, влияещи върху производителността на тръбата. Като общо правило, колкото по-дълга е системата, толкова по-голям е диаметърът. В обратния случай подаваното налягане спада и то става недостатъчно за нормалното водоснабдяване и поддържане на живота на сградата. Има смисъл да се полага по дължината на тръбите само ако те са по-дълги от 4 метра.

В градските апартаменти това е изключително рядко, така че можете да се справите със стандартно решение и с проста, директна инсталация да запасите тръби с диаметър 10 мм, познати на всички. Не се препоръчва да се вземат по-малки, но по-големи в диаметър - трудно ще се комбинира с общ развод в апартамент и присъединяването ще представлява определени трудности.

Брой завои и преходи

Сложната инсталация значително намалява налягането на подаваната вода. Колкото повече фуги, толкова по-голям е спадът на налягането. Всеки завой на тръбата също го спуска. А в нашите бани обикновено няма достатъчно място, въпреки факта, че всеки собственик се опитва да скрие грозни детайли - в стените или поне под банята. В това отношение понякога системата прилича на навита змия, заплетена в собственото си тяло.

Ако вашата схема има повече от един завой или съединение на тръби на метър дължина, увеличете диаметъра на закупените тръби до 15 мм. В противен случай налягането на водата с множество завои постепенно ще падне и просто няма да е достатъчно за повече или по-малко висококачествено измиване в тоалетната или за да се измие под душа по нормален начин, ако например вода също е включена в съдомиялната машина.

Изходни точки

Те означават броя на крановете или свързаните домакински уреди, консумиращи вода: пералня, миялна машина и т.н. И колкото повече от тях, толкова по-дебели са тръбите (не забравяйте за душа, докато миете чиниите). За 2 точки на изхода за вода (баня + кухня) със свързана пералня има достатъчно тръби с напречно сечение 10 мм. Ако къщата има две бани и дори миялна машина, разширете диаметъра до 15.

При голям брой фуги и завои или ако апартаментът е голям и банята е далеч от входа, може да са необходими тръби с диаметър 20 милиметра, въпреки че това ще бъде забележимо презастраховане. По-скоро такова интензивно потребление ще повлияе на диаметъра на захранващите тръби - те ще трябва да бъдат поставени по-широко в напречно сечение.

Стандартна тръба 25 мм. в състояние да управлява през себе си 30 литра в минута при стандартен дебит от 0,02 км / сек. Ако щрангът е монтиран от тръба с диаметър 32 мм, производителността ще се увеличи до 50 литра за същата минута. И ако се интересувате какъв диаметър на тръбата да използвате за водоснабдяване в апартамента на многоетажна сграда, предоставените данни са напълно достатъчни за правилния избор. По-добре е да оставите разработването на електрическа схема за частна къща на милостта на професионалните водопроводчици.

Бърз и качествен монтаж на пластмасови тръби

За да получите висококачествена водопроводна система, трябва правилно да следвате технологията на работа. Започнете да полагате от точката на свързване към устройството за консумация на вода. Тук е монтиран адаптер със сферичен кран, с който можете да изключите водата.

Тръбата е прикрепена към стената със специални държачи, на разстояние 20 мм от нея. Държачите са монтирани с максимална стъпка от 1,5 м, наложително е да се монтира стойката при завои и при завиване. Фитингите се използват за завои и ъгли.

Видове водопроводни пластмасови тръби за студена и топла вода

Преди да свържете вътрешната водопроводна мрежа към инженерни системи, е необходимо да инсталирате спирателни кранове, за да изключите водоснабдяването. Тук е инсталиран и брояч.

Предимства и недостатъци.

От десетилетия поцинкованите стоманени тръби са основният материал за тръбните системи за топла и студена вода. Междувременно интересът към проектирането на трайни и надеждни инженерни системи, както и желанието да има повишен комфорт вътре в сградата, да се гарантира безопасността на живота, да се намали разхода на метал и съответно оперативните разходи, ни карат да се замислим за възможност за използване на тези системи и други материали. Полимерите се превърнаха в такива алтернативни материали.Както изобретението на чугунени тръби е революционно през 15 век, така и в края на 20 век полимерите откриват нова ера в историята на водоснабдяването. Вътрешният пазар на тръби от пластмасови материали днес се развива с доста бързи темпове. Какви са плюсовете и минусите на използването на пластмасови тръби? Кои са основните им разновидности и характеристики? Ето отговорите на тези въпроси:

Отбелязваме положителните качества, които са еднакво присъщи на всички пластмасови тръби:

трайност: експлоатационният живот на пластмасовите тръби е три до пет пъти по-дълъг от този на стоманените тръби и като правило достига 50 години или повече; устойчивост на корозия: това свойство се дължи на неспособността на полимерите да влизат в електрохимични реакции; екологичност на пластмасовите тръби; ниска топлопроводимост; леко тегло; нисък шум на водния поток; лесен и бърз монтаж; възможност както за скрито, така и за външно полагане.

Недостатъците на всички пластмасови тръби включват:

невъзможност за използване в противопожарни водоснабдителни системи; ограничения при използване в системи за водоснабдяване и отопление с топла вода; собствена технология за монтаж за всеки вид полимер и тип тръба.

Всичко по-горе може да се отдаде дори на недостатъци, а на характеристиките на пластмасовите тръби, тъй като по правило стоманените водопроводни и газови тръби се означават като стандарт, а несъответствията с тях се считат за недостатъци на пластмасовите тръби.

Основните видове пластмасови тръби.

На строителния пазар са представени следните видове тръби от пластмасови материали:

 • тръби от поливинилхлорид (PVC),
 • полипропилен (PP),
 • полиетилен (PE),
 • омрежен полиетилен (PEX),
 • металопластикови тръби (PEX-AL-PEX).

Предлагаме кратко описание на всеки от полимерите.

Полиетиленови тръби

Полиетиленовите (PE) напорни тръби са предназначени за външни и вътрешни тръбопроводи под налягане (водоснабдяване, канализация, канализация). В сравнение с други пластмасови материали, полиетиленът има най-ниската максимална работна температура -20 ° C, което е особено важно за полагане и експлоатация на тръби при зимни условия. PE тръбите с външен диаметър от 20 до 63 mm са свързани с месингови или полипропиленови фитинги с гумен О-пръстен, както и с помощта на електрофузионни съединители. Тръбите с диаметър от 63 до 160 mm са заварени челно. Промишлеността произвежда тръби от полиетилен с високо и ниско налягане: LDPE и HDPE. Полиетиленовите тръби без налягане с диаметър 50, 63, 90 и 110 mm са предназначени за вътрешна канализация. Този тип тръби се предлагат и в два вида: HDPE и LDPE.

Омрежени полиетиленови (PEX) тръби

За да стане полиетиленът по-траен и устойчив на температурни влияния, той се обработва под високо налягане. В резултат на това между молекулите се образуват допълнителни напречни връзки (мостове). Този процес се нарича "омрежване", а полиетиленът се нарича "омрежен полиетилен". Методите за обработка на полиетилен са както следва: PEXa - омрежване на пероксид; PEXb - обработка на газове със силан ((органосиланидите са изключително токсични вещества); PEXs - облъчване с електронен поток в електромагнитно поле; PEXd - обработка с азотни съединения. Омрежен полиетилен се използва за отоплителни и водоснабдителни системи. Тръбите от този материал са монтирани с помощта на компресионни фитинги. Тръбите PEX се използват широко във водни подови системи и системи за топене на сняг. За отоплителни системи омрежените полиетиленови тръби са покрити с дифузионна бариера, за да се предотврати навлизането на свободен кислород във вътрешността на системата.

Тръби от метални полимери

Възрастта на армираните пластмасови тръби е много по-млада от омрежените полиетиленови тръби. Първите такива тръби са произведени преди около девет години в Англия. Общото им обозначение е -PEX-AL-PEX.Нови разработки - PE-RT-AL-PE-RT (REX - полиетилен, PE-RT - топлоустойчив полиетилен, Al - алуминий). Подсилените пластмасови тръби са по същество същите PEX тръби, вътре в които е монтиран допълнителен слой алуминиево фолио. Основната точка на инсталацията е да се намали коефициентът на линейно разширение на PEX тръби (този слой също е дифузионна бариера). Тръбите са сложна структура от пет слоя:

 • омрежен полиетилен (REX или PE-RT);
 • адхезивен слой за плътно свързване на пластмаса и метал;
 • припокрити заварени алуминиеви тръби;
 • адхезивен слой;
 • омрежен полиетилен.

Едно от предимствата на металопластичните тръби е способността да запазват формата си при огъване, което им позволява да се използват в отворена инсталация (PEX тръбите се монтират само скрити). В допълнение към споменатите, основните характеристики на металопластичните тръби са както следва: способността да издържат на постоянни натоварвания (налягане до 10 бара при температура от 95 ° C); физиологична годност за питейна вода и храна; 100% газонепропускливост; леко термично разширение; липса на структурни промени и износване; два вида тръбни връзки - пресоване и завинтване.

Поливинилхлоридни (PVC) тръби

Поливинилхлоридните (PVC) тръби са едни от първите, използвани във водоснабдителните системи. PVC тръбите се използват в системи за водоснабдяване със студена и топла вода (X-PVC), в технологични системи (включително в хранителната промишленост) и се използват широко в канализационните системи.

Характеристики на PVC тръби:

не са необходими специални инструменти за монтаж - тръбите са свързани по метода „студено заваряване” или гнездо върху гумен маншет; тръбите са доста твърди, така че за свързването им трябва да се използват специални фитинги. Това прави тези тръби подобни на традиционните стоманени тръби, поради което за монтаж и проектиране можете да използвате данните и изчисленията за стоманени системи; Системите под налягане от PVC се използват главно за подземно полагане с фиксиране в точките на завоите на тръбите; тези тръби позволяват както скрито, така и външно полагане. Когато се инсталира външно, инсталираната система има изряден естетичен вид; тъй като поливинилхлоридът е един от най-евтините полимери, цената на PVC системите е съответно по-ниска от подобни системи, направени от други полимери и дори поцинковани стоманени плочи

Асортимент от нашия магазин

Може да се интересувате от това:

Полиетиленови тръби

Полипропиленови тръби

Тръби за подово отопление

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни