Как да изчислим водния поток по диаметър на тръбата - теория и практика


Преди да намалите диаметъра на тръбата, трябва добре да изучите теорията.Намаляването на диаметъра на тръбата у дома може да бъде полезно за всеки, който прави ремонт на различно оборудване със собствените си ръце. Разбира се, ако трябва да намалите някой елемент от системата, тогава е най-добре да използвате специален адаптер и просто да свържете две тръби с различен диаметър. Ако обаче трябва да вземете стеснена или огъната тръба от това, което вече е там, тогава можете да прибегнете до търкаляне. Валцуването е пластична деформация на продукта в желаната форма.

Видове валцуване и огъване

Валцуването може да се използва за получаване на продукт с необходимата форма от тръбите. Освен това, използвайки този метод, можете не само да огънете продукт, направен от всякакъв метал, но и да намалите диаметъра.

Намаляване на диаметъра на тръбата със собствените си ръце у дома
Възможно е да се намали диаметърът на тръбата с помощта на специално оборудване.

Огъването и промяната на формата на тръбата се нарича търкаляне. Този процес получи това име, защото инструментът, който се използва за това, са ролките.

Валцуването се използва за различни цели:

 1. За намаляване на диаметъра на тръбите, изработени от различни материали. Така можете да деформирате тънкостенни изделия, изработени от неръждаема стомана, чугун, стомана и т.н.
 2. С помощта на търкаляне можете да огънете продукта. В този случай трябва да се огънете според специален шаблон.
 3. Удължаване и изправяне. Това обаче не се препоръчва, тъй като продуктът губи своята здравина.
 4. Увеличаване на диаметъра. Този процес обаче се счита за най-трудоемък.
 5. Използвайки специална тръба за огъване, можете да огънете продукта в намотка със собствените си ръце.

Всички описани процеси се използват при производството и ремонта на тръбни изделия. С тяхна помощ можете дори да направите елементи, огънати в пръстен, за да украсите портите от ковано желязо.

Класификация на тръбите по условна секция

Номиналният диаметър на тръбата е един от параметрите, който до голяма степен зависи от вида на производството на стоманени изделия.

Като цяло се разграничават четири вида тръби в зависимост от производствената технология:

 • 20-500 mm - такива продукти се произвеждат чрез горещо валцуване в съответствие с GOST 8732-78;
 • 5-250 mm - подобни стойности се определят от GOST 8734-75 за метода на студено валцуване;
 • 10-1400 mm - тази група валцувани тръби се отнася до заварени продукти с надлъжни шевове и техните параметри са посочени в GOST 10704-91;
 • 160-2400 mm са границите на размера за заварени стоманени тръби със спирални шевове, дадени в GOST 8696-74.

номинален диаметър на тръбата

В този случай ролките от стоманени тръби се представят в 38 стандартни размера, с номинален диаметър, вариращ от DN 5 до DN 2400. Те включват четири специализирани групи, които са предвидени за хидравлични и пневматични системи.

Трябва да се отбележи, че параметрите на номиналния диаметър на тръбите са посочени не само в GOST със стандартна класификация и характеристики на асортимента, но и в справочници, специални таблици. Там можете също да намерите данни за максималните стойности на работното налягане в системата, надлъжни и напречни натоварвания, както и друга информация, която може да бъде свързана с номиналния диаметър на ролката на тръбата и вида на нейното сечение. Вижте също: "Какъв е номиналният диаметър на тръбите - стандарти и норми."

Описание на същността на процеса

Валцуването е доста сложен процес. В някои случаи обаче е напълно възможно да го направите сами. Особено лесно е да се огъват тънкостенни неръждаеми и поцинковани тръби.

По време на изграждането на метален тръбопровод може да е необходимо стесняване. Този метод се използва, когато трябва да прикрепите тръба с по-голям диаметър към продукт с по-малък.

Самосъкращаването идва с някои рискове. Факт е, че при такъв процес върху тръбата действат две сили, насочени в противоположни посоки. Следователно действията, които могат да бъдат извършени с такива елементи, са ограничени от няколко фактора.

Намаляване на диаметъра на тръбата със собствените си ръце у дома
При намаляване на диаметъра на тръбата трябва да се спазват правилата за безопасност

Какво е ограничението на приложеното налягане:

 1. На първо място се взема предвид пластичността на материала. Колкото по-пластмасова е тя, толкова по-голям радиус може да се огъне.
 2. Трябва да обърнете внимание на това колко по-тънка може да бъде направена стената на тръбата за определен продукт.
 3. Необходимо е да се провери якостта на опън на определен метал за огъване. Колкото по-пластичен е материалът, толкова по-висок ще бъде този показател.
 4. Ограничителният параметър на радиуса, преходът от страничната стена към края, също има значение.
 5. Също така трябва да обърнете внимание на качеството на повърхността на самия продукт.

Всеки от тези параметри трябва да се има предвид. За всяка дебелина на стената и за всеки специфичен диаметър тя е различна.

При намаляване на тръбата у дома е необходимо да се обърне внимание на факта, че върху метала не се образуват голям брой гънки. Те намаляват силата.

Намалете диаметъра на pvc тръбата

При проектирането и инсталирането на отоплителна система винаги възниква въпросът - какъв диаметър на тръбопровода да изберете. Изборът на диаметъра, а оттам и производителността на тръбите, е важен, тъй като е необходимо да се осигури скоростта на охлаждащата течност в диапазона от 0,4 - 0,6 метра в секунда, което се препоръчва от специалистите. В този случай необходимото количество енергия (количеството охлаждаща течност) трябва да бъде подадено към радиаторите.

Известно е, че ако скоростта е по-малка от 0,2 m / s, тогава задръстванията на въздуха ще стагнират. Скорост над 0,7 m / s не трябва да се прави по съображения за икономия на енергия, тъй като устойчивостта на движение на течността става значителна (тя е право пропорционална на квадрата на скоростта), освен това това е долната граница на шум в тръбопроводи с малък диаметър.

Какъв тип тръбопровод да изберете

В днешно време за отопление все по-често се избират полипропиленови тръбопроводи, които макар да имат недостатъци под формата на затруднения при осигуряване на качеството на фугите и значително термично разширение, но те са изключително евтини и лесни за инсталиране и това често са решаващи фактори.

Какви тръби трябва да се използват за отоплителната система? Полипропиленовите тръби са разделени на няколко вида, които имат свои технически характеристики и са предназначени за различни условия. Подходящ за отоплителни класове PN25 (PN30), които издържат на работно налягане от 2,5 атм при температура на течността до 120 градуса. С.

Дебелините на стените са дадени в таблиците. За отопление сега се използват тръби от полипропилен, които са подсилени с алуминиево фолио или фибростъкло. Арматурата предотвратява значително разширяване на материала при нагряване.

Много експерти предпочитат тръби с вътрешна армировка от фибростъкло. Такъв тръбопровод напоследък стана най-широко използван в частните отоплителни системи.

Избор на диаметъра на отоплителния тръбопровод

Тръбите се предлагат в стандартни диаметри, от които трябва да направите избор. Разработени са типични решения за избор на диаметри на тръбите за отопление на къща, ръководени от които в 99% от случаите можете да направите оптималния правилен избор на диаметър, без да извършвате хидравлично изчисление.

Стандартните външни диаметри на полипропиленовите тръби са 16, 20, 25, 32, 40 мм. Вътрешният диаметър на тръбите с клас РN25, съответстващ на тези стойности, е съответно 10,6, 13,2, 16,6, 21,2, 26,6 mm.

По-подробна информация за външните диаметри, вътрешните диаметри и дебелината на стените на полипропиленовите тръби е дадена в таблицата.

Какви диаметри какво да свържете

Трябва да осигурим подаването на необходимата топлинна мощност, която ще зависи пряко от количеството на доставената охлаждаща течност, но скоростта на движение на течността трябва да остане в определените граници от 0,3 - 0,7 m / s

Тогава има такова съответствие на връзките (за полипропиленовите тръби е посочен външният диаметър):

 • 16 мм - за свързване на един или два радиатора;
 • 20 мм - за свързване на един радиатор или малка група радиатори (радиатори с „нормална“ мощност в рамките на 1 - 2 kW, максимална свързана мощност - до 7 kW, броят на радиаторите до 5 бр.);
 • 25 mm - за свързване на група радиатори (обикновено до 8 бр., Мощност до 11 kW) на едно крило (рамо на задънена схема);
 • 32 мм - за свързване на един етаж или цяла къща, в зависимост от топлинната мощност (обикновено до 12 радиатора, съответно топлинната мощност е до 19 kW);
 • 40 мм - за основната линия на една къща, ако има такава (20 радиатора - до 30 kW).

Ръчно огъване на неръждаема стомана

И така, сега можете да говорите директно за процеса на стесняване. Това може да се направи или в завода със специален инструмент, или у дома с импровизирани средства.

Можете да използвате чук. Този метод обаче не може да се счита за оптимален, тъй като в този случай тръбата може да бъде силно деформирана. Освен това намалената част ще се окаже неравномерна, което ще се отрази негативно на здравината.

Най-добрият начин е да използвате специални клещи. Те могат да бъдат закупени в специализиран магазин, но не са евтини. Можете да направите инструмент със собствените си ръце. За да направите това, трябва да вземете гаечен ключ за тръби, дори можете да използвате стар износен продукт. От него трябва да премахнете гъбата от подвижното рамо и вместо тази гъба трябва да инсталирате вложка под полу-пръстена. След това се прави половин пръстен с необходимия радиус и се монтира на подвижно рамо. Ако искате да продължите да затягате тръби, можете да направите няколко пръстена с различен диаметър. Това ще увеличи гъвкавостта на продуктите.

Как да използвате специалните клещи:

 1. Вземете клещи с челюст най-малко половината от диаметъра на накрайника. Хванете външния диаметър с гърлото.
 2. Приближете гайката на клещите до каишката на устройството.
 3. Сега подвижното рамо може да се завърти. Правете това, докато напълно затвори втория половин периметър.
 4. След това с усилие да стиснете и двата лоста и да завъртите ключа на 30 градуса.
 5. Всички тези стъпки трябва да се повтарят, докато тръбата достигне желания диаметър.

Намаляване на диаметъра на тръбата със собствените си ръце у дома
Преди да огънете неръждаемата стомана, първо трябва да се запознаете с препоръките на специалистите
По този начин можете да дадете необходимия размер. Струва си предварително да се предвиди, че тази работа изисква физическа сила.

Използване на струг

Най-лесният начин да стесните тръбата е със специална машина. Този процес може да се извърши дори от човек, който няма големи физически сили. Всъщност в този случай по-голямата част от работата се извършва от техника.

Намаляване на диаметъра на тръбата със собствените си ръце у дома
За да работите със струг, трябва да имате определени умения.

Не само метална тръба може да бъде огъната според шаблон. Такова устройство е полезно за придаване на необходимата форма на парче дебела тел. Проводникът може да се огъне и ръчно.

Последователност:

 1. Необходимо е да фиксирате тръбата към държача на инструмента. Важно е да се изчисли дълбочината на потапяне на детайла. Ходът на дръжката трябва да съвпада с мястото на глухия отвор.
 2. Когато включите машината, трябва да донесете дръжката до тръбата. След това кликнете върху детайла и цикълът започва.
 3. Материалът започва да се нагрява. Това намалява силата, но увеличава пластичността на материала.
 4. Дръжката трябва да има поне 180 градуса ход. А държачите на инструментите трябва да са с най-популярните размери на отвори.

По време на процеса продуктът се загрява и материалът става податлив. Благодарение на това диаметърът на детайла може лесно да бъде намален до необходимите стойности. Изцеждането на тръба със собствените си ръце е трудно, но е възможно. За това трябва да направите специален апарат и да се научите как да го използвате правилно.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни