Отопление с вентилаторни конвектори отзиви. Вентилаторна бобина за отопление на частна къща вместо радиатор. Как работи отоплението с вентилаторни конвектори


Принцип на нагряване на вентилаторната контура

Как работи вентилаторната бобина

Оригиналното наименование на вентилаторния конвектор „fan coil“ означава „вентилатор-топлообменник“. Устройството се нарича вентилаторна намотка. Това е последният елемент на чилър-вентилаторната система. Блокът се състои от следните части:

 • топлообменник от медни тръби с алуминиеви перки;
 • центробежен вентилатор;
 • филтър;
 • Контролен блок.

Основната циркулира вода (в региони с мек климат) или етилен гликол (за райони с ниски температури). Вентилаторните конвектори са инсталирани във всяка стая, те функционират според индивидуална програма. Броят на свързаните модули зависи от капацитета на чилъра.

Температурата на охлаждащата течност е 35-55 °. Ниският индикатор е достатъчен за отопление по нова технология.

Стоманените радиатори постепенно отстъпват място на алтернативни системи за отопление на помещенията. Една от модерните опции за отопление на къща е вентилаторна конвеера вместо радиатор. Вътре в блока има топлообменник с циркулираща топла вода, подавана от магистрала. Вентилаторът, който е част от устройството, задвижва въздушни маси през него. Принудителната циркулация ви позволява бързо да повишите стайната температура. Филтриращото устройство почиства потока топъл въздух от прах и примеси.

Вентилаторният конвектор е свързан чрез тръбна система към отоплителен котел (чилър) и хидравличен модул. Когато инсталирате водната верига, няма нужда да използвате скъпи медни тръби. Изолираните пластмасови линии ще заменят метала. Висококачествената топлоизолация елиминира загубата на температура дори на значително разстояние. Едно от предимствата на пластмасата е ниската цена на материала и монтажните работи.

Чилър - външен блок на климатичната система

Chiller е хладилна машина с възможност за превключване към термопомпа, инсталирана на открито или в сервизно помещение. Хидравличният модул се състои от помпа, разширителен резервоар и резервоар за съхранение. В устройството на четиритръбната система е включен отоплителен котел. С настъпването на студеното време специален клапан включва режима на отопление.

Ролята на вентилаторната бобина в климатичната система

Блокът с вентилатор е важен елемент от централизирана система за контрол на климата. Второто име е фен намотка. Ако терминът fan-coil е буквално преведен от английски, то това звучи като вентилатор-топлообменник, който най-точно предава принципа на неговото действие.


Вентилаторният конвектор е проектиран с мрежов модул за свързване към централен контролен блок. Здравият корпус скрива конструктивните елементи и ги предпазва от повреди. Отвън е инсталиран панел, който равномерно разпределя въздушните потоци в различни посоки

Целта на устройството е да приема носители с ниска температура. Списъкът на неговите функции включва както рециркулация, така и охлаждане на въздуха в помещението, където е инсталиран, без всмукване на въздух отвън. Основните елементи на фен-бобината са разположени в тялото му.

Те включват:

 • центробежен или напречен вентилатор;
 • топлообменник под формата на намотка, състоящ се от медна тръба и алуминиеви перки, монтирани върху нея;
 • филтър за прах;
 • Контролен блок.

В допълнение към основните възли и части, конструкцията на вентилаторния блок включва картер за събиране на кондензат, помпа за изпомпване на последния, електродвигател, през който се завъртат въздушните амортисьори.

Уред за вентилаторни конвектори
На снимката е вентилаторен модул на канал на Trane. Производителността на двуредовите топлообменници е 1,5 - 4,9 kW. Уредът е оборудван с вентилатор с нисък шум и компактен корпус. Той се вписва идеално зад фалшиви панели или окачени таванни конструкции

В зависимост от метода на монтаж, има таванни вентилаторни конвектори, монтирани в канали, през които се осъществява въздушният поток, отворена рамка, където всички елементи са монтирани на рамка, стена или конзола.

Таванните устройства са най-популярни и имат 2 версии: касета и канал. Първите са монтирани в големи помещения с окачени тавани. Зад окачената конструкция е поставено тяло. Долният панел остава видим. Те могат да разпръскват въздушните течения от две или от четирите страни.


Ако системата ще се използва изключително за охлаждане, тогава най-доброто място за нея е таванът. Ако конструкцията е предназначена за отопление, устройството се поставя на стената в долната й част

Необходимостта от охлаждане не винаги съществува, следователно, както може да се види на диаграмата, предавайки принципа на действие на системата чилър-финкойл, в хидравличния модул е ​​вграден резервоар, който действа като батерия за хладилния агент. Термалното разширение на водата се компенсира от разширителен съд, свързан към захранващата линия.

Вентилаторните конвектори се управляват както в ръчен, така и в автоматичен режим. Ако вентилаторната бобина работи за отопление, тогава подаването на студена вода се прекъсва в ръчен режим. Когато се работи за охлаждане, топлата вода се блокира и се отваря път за потока на охлаждащата работна течност.

Устройство за управление на системата за въздушно охлаждане
Дистанционно управление както за 2-тръбни, така и за 4-тръбни вентилаторни модули. Модулът е свързан директно към устройството и е поставен близо до него. От него са свързани контролния панел и проводниците за неговото захранване.

За да работи в автоматичен режим, панелът е настроен на температурата, необходима за определена стая. Предварително зададеният параметър се поддържа с помощта на термостати, които регулират циркулацията на топлоносителите - студено и горещо.

Вентилатор за таван
Предимството на вентилаторната бобина се изразява не само в използването на безопасен и евтин топлоносител, но и в бързото отстраняване на проблеми под формата на течове на вода. Това прави услугата им по-евтина. Използването на тези устройства е най-енергийно ефективният начин за създаване на благоприятен микроклимат в сграда.

Тъй като всяка голяма сграда има зони с различни температурни изисквания, всяка от тях трябва да се обслужва от отделен фен кондуктор или група от тях с идентични настройки.

Броят на блоковете се определя на етапа на проектиране на системата чрез изчисление. Цената на отделните единици на чилър-вентилаторната конвекторна система е доста висока, следователно както изчисляването, така и проектирането на системата трябва да се извършват възможно най-точно.

Видове вътрешни тела

Според вида на свързване към хидравличната верига, вентилатор за отопление на частна къща е два вида:

 1. Двутръбна - уредът е оборудван с един воден кръг. Неговият режим на работа зависи от температурата на охлаждащата течност. Това е най-често срещаният и достъпен тип.
 2. Четиритръбна - устройство с два топлообменника, в единия от които циркулира студена вода, а в другия гореща. Системите работят независимо една от друга, позволявайки бързи промени в режимите на охлаждане и отопление.

Опции за монтаж

Версията за дизайн на вентилаторната бобина се избира в зависимост от изискванията за поставяне:

Касетовият вентилаторен модул е ​​монтиран зад фалшив таван

 • Касета - блоковете се поставят зад окачени тавани. В стаята е насочена решетка за разпределение на въздуха.Устройствата се произвеждат в две и четири тръби. Те са оборудвани с тава за събиране на кондензат.
 • Канал - устройствата са предназначени за монтаж във вентилационен канал. Хоризонталните модели се монтират зад фалшив таван, вертикалните зад фалшива стена. Мощните вентилатори позволяват да се обслужват множество стаи. Уредите се управляват от дистанционно управление.
 • Монтиран на стена - конзолният блок е поставен открито, което улеснява процеса на инсталиране. Устройството е произведено с декоративна привлекателност. Калъфът не се различава външно от вътрешния блок на сплит системата. Работи в два режима: охлаждане и отопление. Устройството е комплектовано с дистанционен контролен панел. Когато се монтира над прозорец, той създава топлинна завеса, която изключва появата на течение.
 • Подови стойки - оборудването се монтира на пода или в долната част на стената. Блокове заместват радиаторите. Загрятият или охладен въздух е насочен нагоре. Доставя се с дву- или четиритръбен топлообменник. Възможна е хоризонтална инсталация под тавана. Моделите имат вградено и дистанционно управление.

Недостатъкът на системата е повишеното ниво на шум, генерирано от вентилатора.

Климатик и фен намотка: кое е по-добро?

Стандартните сплит системи са достъпни, но доста скъпи за работа, когато са свързани няколко консуматора. В същото време те не са в състояние да осигурят адекватен комфорт в зони с няколко стаи и зони за преминаване. Ето защо е по-препоръчително да изберете по-екологичен и ефективен вентилатор за големи обекти. Чилър системата ще създаде модерен климатичен комплекс, който ще задоволи нуждата от чист въздух с определена влажност и температура с минимален разход на енергия.

Предимства от използването на вентилаторни конвектори

 • Благодарение на принудителната циркулация на въздуха, вентилаторните конвектори повишават стайната температура по-бързо от радиаторите, работещи на принципа на естествената конвекция.
 • Чилър-вентилаторната конвекторна система отоплява къщата през зимата и преминава към охлаждане през лятото.
 • Температурата на охлаждащата течност намалява.
 • Намаляват се разходите за отопление, спестяванията са осезаеми за големи къщи.
 • Автоматичното управление опростява контрола на температурата. Достатъчно е да зададете желаните индикатори на дистанционното управление.
 • Рискът от извънредна ситуация е сведен до минимум.
 • Инсталирането на вентилаторни конвектори осигурява възможност за избор на комфортна температура за всяка стая.
 • Блоковете с воден топлоносител са по-икономични, трайни и надеждни нагревателни елементи от електрическите конвектори.

Функции за отопление

Оформлението на нагревателните елементи се избира въз основа на индивидуалните характеристики на помещението. Вентилаторната бобина в отоплителната система играе ролята на радиатор, така че е за предпочитане да се монтира отдолу. Броят на блоковете в една стая се изчислява, като се вземат предвид няколко фактора:

 • квадрат;
 • височина на тавана;
 • размери на прозорци;
 • зимна температура в региона.

Видове зониране

Многозоновата система ви позволява едновременно да отоплявате някои помещения и да охлаждате други

Използват се климатични системи с различна сложност. За да се поддържа еднаква температура във всички стаи на частна къща, е подходяща еднозонова опция. Работен алгоритъм:

 1. През лятото водата циркулира в тръбите с температура 7 °. Той се подава към топлообменниците с вентилаторни конвектори, които охлаждат въздуха в стаите. Работата на уреда се регулира от контролер, свързан към температурен сензор. Нагрятата вода се връща обратно към чилъра.
 2. През зимата автоматиката превключва охлаждащата течност към източника на отопление (котел, котел).

Използват се двутръбна схема и блокове с една верига. Къщата има режим на охлаждане или отопление, но в някои стаи е възможно да се променят параметрите на микроклимата.

Многозоновата система предлага подобрена функционалност.Някои помещения се отопляват, а други се охлаждат едновременно. Тази възможност се осигурява от разделянето на студена и топла вода на различни клонове. За монтаж са необходими блокове с две вериги и четиритръбна схема на свързване.

Микроклиматът в къщата се регулира от термостати. Сензори са инсталирани във всяка стая. Когато се достигне зададената стойност, подаването на топлина към вентилаторните конвектори и захранването с електричество за работа на вентилатора се прекъсват. Устройството влиза в режим на пестене на енергия. В къщи, където централната климатизация е осигурена на етапа на проектиране, препоръчително е да се използва отопление с вентилатор. Универсалната система замества две климатични системи - водно отопление и климатизация.

Днес безспорен факт е, че отоплението на помещение с помощта на битова полупромишлена сплит система, както и всякакъв вид индустриален климатик е много по-ефективно от конвенционалните електрически нагреватели. С падането на външната температура обаче ефективността намалява. Ето защо бих искал особено да подчертая използването на чилър-вентилаторна система за отопление на помещение.

Как е отоплението с вентилаторни конвектори? В тази посока е отделена специална група оборудване, предназначено специално за отопление и това оборудване се нарича - термопомпи. Трябва да се отбележи, че абсолютно всички видове вентилаторни конвектори (стена, касета, канал, под-таван) могат да затоплят въздуха, но имайте предвид, че топлият въздух от вентилаторната контура ще се издига нагоре и местоположението на вентилатора бобина в горната част ще има лош ефект за отопление. Това важи в по-голяма степен за каналните и касетни вентилаторни модули. За най-добра ефективност при отопление трябва да бъдат избрани вентилаторни конвектори с долно положение или с регулируем височина на изхода за въздух. Самата възможност за работа по отопление не зависи от дизайна на вентилаторната намотка. Ако вентилаторът е сдвоен с чилър, който може да работи за охлаждане и нагряване, тогава вентилаторът може да работи и за отопление на въздуха. Ако чилърът е проектиран само за студена работа, тогава съответно модулът на вентилаторната конвектор може да работи само за въздушно охлаждане.

В повечето случаи блоковете с вентилаторни конвектори се произвеждат двутръбни и те също имат един топлообменник във вентилаторната бобина и те най-често се използват. Въпреки това много производители произвеждат и четиритръбни вентилаторни конвектори, които имат два топлообменника вътре и всеки от тези топлообменници може да работи в свой собствен режим, независимо един от друг. В този случай всеки топлообменник е свързан със собствен чилър или друга система, която подготвя (загрява / охлажда) водата за по-нататъшното й подаване към блоковете на вентилаторните конвектори. Тези топлообменници работят независимо един от друг. Като такава система за единия топлообменник можете да използвате индивидуален котел или да се свържете с централно отопление, ако е налично, и да свържете другия към чилъра.

Такива вентилаторни модули имат по-широка функционалност, но в този случай такива четиритръбни топлообменници могат да се използват за отопление на въздуха. Ефективността от използването на вентилаторни конвектори като отоплителни устройства е много по-висока, отколкото при използването на конвенционални отоплителни радиатори, именно поради използването на вградени вентилатори вътре във вентилаторния конвектор и по-ефективни материали по отношение на топлопредаването, от което е направен топлообменника .

Термопомпата въздух-вода е не само, но и отлична възможност за комфортно охлаждане на къща в горещ летен ден.Реална възможност да се избегнат разходите за инсталиране на допълнително оборудване за охлаждане на помещението е да се използва вместо това готова схема за отопление с топла вода, като се използват вентилаторни конвектори.

На пръв поглед вентилаторните конвектори изглеждат като обикновени батерии, но техните възможности са много по-широки от тези на радиаторите. Те вършат много добра работа за постигане на желаната стайна температура, дори когато са инсталирани в отоплителна система с ниска температура. В режим на отопление ефективността и следователно икономичността на термопомпата са осигурени. Подобрението в отоплителните характеристики в сравнение с радиаторите се постига чрез активна циркулация на въздуха. Тъй като фен намотката е топлообменник, в който се подава топлина или охлаждаща течност и с помощта на вграден вентилатор се издухва въздух, който в зависимост от температурата на водата се нагрява или охлажда. Основната функция на вентилаторния конвектор е да регулира температурата на въздуха. Система с термопомпи и вентилаторни конвектори ви позволява едновременно да решавате проблемите с вентилацията, отоплението, охлаждането и рекуперацията.

През зимата към вентилаторните конвектори за отопление на помещенията се подава загрята вода. През лятото термопомпата охлажда водата, подавана към вентилаторните конвектори за климатизация.

Използването на термопомпа със система с вентилатор е удобен климат, базиран на едно оборудване през цялата година.

Как работи отоплението с вентилатор?

За задачата само на отоплителните сгради има отделен тип вентилаторни конвектори, наречени термопомпи. Всеки тип оборудване може да извършва отопление. Но при нагряване въздухът ще се издигне. Ето защо е по-добре да поставите устройството по-близо до пода. В този случай най-подходящи са стенните или подовите тавани модели. Настройките на канали или касети няма да имат достатъчен ефект.

Дизайнът на термопомпата не е от решаващо значение за работата на системата. Режимът на работа на вентилаторната бобина се влияе от чилъра. Ако работи за охлаждане и отопление, тогава вентилаторният конвектор ще се справи и с двете задачи. Ако охладителният блок се охлажда само, тогава вентилаторният конвектор само ще понижи температурата на въздуха.

Ако е необходимо да се използва вентилаторната намотка само като отоплително устройство, тогава се избират двутръбни (едноконтурни) модели. Те включват един топлообменник и един хидравличен кръг.

Понякога потребителят иска една система да загрява въздуха през зимата и да го охлажда в горещината. За това е предвидена конфигурация на устройство с четири тръби. Неговата разлика е в наличието на два изпарителя и две хидравлични вериги. Единият понижава температурата на въздуха, другият я повишава. Всяка верига е свързана независимо: едната е свързана към чилъра, втората към отоплителната система. Или купуват два чилъра, единият от които се използва за охлаждане, а другият за отопление.

Функционалността на четиритръбните (двуконтурни) системи е много широка. Той демонстрира по-голяма ефективност в сравнение с обикновена отоплителна система. Висока производителност се постига чрез използването на вентилатори, които подобряват циркулацията на въздуха в помещението. Също така в топлообменника на апарата се използват материали с по-добър топлообмен.

Термопомпата въздух-вода е не само, но и отлична възможност за комфортно охлаждане на къща в горещ летен ден. Реална възможност да се избегнат разходите за инсталиране на допълнително оборудване за охлаждане на помещението е да се използва вместо това готова схема за отопление с топла вода, като се използват вентилаторни конвектори.

На пръв поглед вентилаторните конвектори изглеждат като обикновени батерии, но техните възможности са много по-широки от тези на радиаторите. Те вършат много добра работа за постигане на желаната стайна температура, дори когато са инсталирани в отоплителна система с ниска температура.В режим на отопление ефективността и следователно икономичността на термопомпата са осигурени. Подобрението в отоплителните характеристики в сравнение с радиаторите се постига чрез активна циркулация на въздуха. Тъй като фен намотката е топлообменник, в който се подава топлина или охлаждаща течност и с помощта на вграден вентилатор се издухва въздух, който в зависимост от температурата на водата се нагрява или охлажда. Основната функция на вентилаторния конвектор е да регулира температурата на въздуха. Система с термопомпи и вентилаторни конвектори ви позволява едновременно да решавате проблемите с вентилацията, отоплението, охлаждането и рекуперацията.

През зимата към вентилаторните конвектори за отопление на помещенията се подава загрята вода. През лятото термопомпата охлажда водата, подавана към вентилаторните конвектори за климатизация.

Използването на термопомпа със система с вентилатор е удобен климат, базиран на едно оборудване през цялата година.

Типове вентилаторни конвектори:

Вентилаторни конвектори универсални (подови)

Универсалните вентилаторни блокове MYCOND имат широк спектър от приложения. Най-често блокове от този тип се монтират на пода във вертикално положение или се монтират под тавана в хоризонтално положение, където свободното пространство под тавана е минимално.

Капацитет на охлаждане:

 • 1,44-10,61 kW

Термична мощност:

 • 2,44-17,3 kW

Ползи:

 • Широка гама от приложения
 • Удобно охлаждане за големи площи и ниска височина
 • Може да се инсталира хоризонтално или вертикално
 • Ниско ниво на шум
 • Широка гама от аксесоари за управление

Технически характеристики:

 • Статично налягане до 60 Pa
 • Изпълнение с или без крака
 • Дистанционно или вградено контролно табло

Предлагаме и вентилаторни модули BRIZA. Това е супер тънък и мощен фен кондуктор за отопление и охлаждане.

Фен кондуктор Briza е уникален климатик, който включва две функции! Хибрид, който осигурява комфортна топлина през зимата и освежаваща прохлада през лятото.

Той ще осигури на дома ви оптимален климат през цялата година.

Мощността на вентилаторната бобина Breeze се осигурява от оригиналната технология Low-H2O, съчетана с практически безшумна динамична система. Briza е най-тънкият вентилаторен блок на пазара със сходни характеристики.

Вентилаторен конвектор Briza е идеален за свързване към нискотемпературни източници на топлина като термопомпи, системи за слънчева енергия и кондензни котли.

Благодарение на най-новите EC двигатели, вентилаторните конвектори Briza консумират 50% по-малко енергия от традиционните двигатели. Briza се управлява дистанционно с помощта на най-новата автоматизация.

Всичко това се допълва от елегантен, тънък дизайн с плосък преден панел, стилна решетка и впечатляващо разнообразие от цветове. Всички цветови схеми на вентилаторни конвектори могат да бъдат предоставени под формата на оригинални мостри, а самото боядисване ще бъде изпълнено изключително за вас при производството на белгийската компания JAGA.

Касета с вентилаторни конвектори (таван)

Касетъчните вентилаторни модули MYCOND са предназначени за климатизация на различни помещения. Блокът с вентилаторни конвектори се монтира в подтаванното пространство с инсталирането на специален декоративен панел. Такива блокове се използват широко в офис помещения и търговски площи.

Оптимизираният дизайн води до по-голям обемен въздушен поток и повишена производителност. Ниската височина на затварящите врати позволява да се монтират в помещения с ниска височина на тавана. Поради компактния дизайн и ниското тегло на вентилаторната конвектор MCF-K, оборудването може да бъде инсталирано без специални механизми. Жалузите на вътрешното тяло са профилирани по такъв начин, че да се избегне допълнителен шум.

Използването на вентилаторно колело с внимателно проектирана форма даде възможност за:

 • намаляване на въздушното съпротивление;
 • постигнете по-равномерен въздушен поток на изхода;
 • постигнете равномерно разпределение на скоростите на въздуха по повърхността на топлообменника.

Капацитет на охлаждане:

 • 3,03-9,0 kW

Термична мощност:

 • 4,5-11,3 kW

Ползи:

 • Равномерно разпределение на охладения въздух, което осигурява комфортно охлаждане на големи помещения
 • Ниско ниво на шум
 • Лесен за инсталиране поради компактността на устройството и ниското тегло
 • Равномерно четирипосочно разпределение на охладения въздух, което осигурява комфортно охлаждане на големи помещения
 • Ниско ниво на шум
 • Лесно изграждане на система за отводняване на кондензат благодарение на вградените дренажни помпи
 • Лесно инсталиране
 • Широка гама от системи за управление и аксесоари
 • Възможност за допълнително оборудване с вентилатори с EC мотор
 • Предлага се във версии с 2 и 4 тръби

Технически характеристики

 • 3-, 4-редови топлообменници
 • 2-тръбна конструкция, 4-тръбна конструкция
 • Възможност за допълнителен монтаж на електрически нагревател
 • Ниска височина на вентилаторния конвектор
 • Мултифункционален контролер и IR дистанционно управление
 • Широка гама от допълнителни контролни панели
 • Вградена кондензатна помпа
 • Стилен дизайн, който хармонично се съчетава с всеки интериор

Вентилаторни конвектори стенни

Стенните вентилаторни конвектори практически не се различават външно от вътрешните блокове на конвенционалните сплит системи. Те са инсталирани на стената на определено разстояние от тавана. Като правило монтираните на стена вентилаторни конвектори се доставят с дистанционни контролери и вграден трипътен клапан. Най-често този тип оборудване се инсталира в малки офис помещения. Капацитет на охлаждане:

 • 1,87-3,81 kW

Термична мощност:

 • 2,57-5,2 kW

Ползи:

 • Ниска цена на оборудване и монтаж
 • Лесно свързване към хладилната система благодарение на вградения клапан
 • Широки възможности за монтаж, тъй като не се изискват специални условия
 • Ниско ниво на шум

Технически характеристики:

 • Възможност за допълнително оборудване с вентилатори с EC мотор
 • 2-тръбна версия
 • Възможност за използване на инфрачервено дистанционно управление
 • Широка гама от допълнително оборудване и системи за управление

Вентилаторните конвектори са в пода.

CLIMA CANAL - пълен контрол на климата!

Въпреки своите скромни размери, Clima Canal е мощно устройство, което ви позволява да осигурявате топлина в най-критичните условия. Тих и дискретен, Clima Canal създава максимален климатичен комфорт. Този високотехнологичен, задвижван от вентилатор радиатор LOW-H2O * на топлообменника е специално проектиран да осигури рекордни резултати в ултра компактен модул. В същото време нивото на шума е незабележимо за слуха и възлиза на 29 dB! В режим на усилване радиаторът развива още повече мощност, осигурявайки свръхбързо отопление и охлаждане.

Самото определение за „вентилаторна намотка“ е неделимо от понятия като чилър и хидравличен модул. Само в единични случаи може да се използва вентилаторен модул поотделно и да работи с друго климатично оборудване.

Уред за вентилаторни конвектори като чилър елемент

Първоначално вентилаторната бобина се използваше само в комбинация с чилър и беше неразделна част от нея и тъй като цялата тази система работеше за охлаждане на въздуха в помещения с голям брой стаи, вентилаторната спирала също беше предназначена само за охлаждане на въздух в горещия сезон. Водата се използва като работна среда, която циркулира от чилъра към вентилаторната конвеера и обратно към чилъра. Осигуряването на такъв непрекъснат поток се осигурява от хидравличен модул - неговата една или повече помпи.

С течение на времето процесите на топлообмен бяха по-задълбочени и се появи обосновано решение - в допълнение към охлаждането на въздуха, използвайте вентилаторни конвектори за отопление на въздуха.За да изпълни тази функция, чилърът е оборудван с 4-пътен клапан и други спомагателни елементи. Ако в режим на охлаждане хладилният агент в чилъра се движи в посока: компресор - кондензатор (най-често въздух) - дроселиращо устройство - изпарител (най-често плоча) - и отново компресора, то в режим на отопление той се движи в обратна посока: компресор - изпарител - дроселно устройство - кондензатор - компресор. Именно в изпарителя, който в този случай служи за кондензация на хладилния агент, се взема голямо количество топлина от него, което загрява водата, която се влива по-нататък във вентилаторните конвектори, за да загрее въздуха в тях.

Тази функция не изисква промени в дизайна на вентилаторните конвектори. Както и преди, блокът на вентилаторните конвектори включва топлообменник, през който тече вода, вентилатор, който издухва въздух около такъв топлообменник, температурен сензор, порт за приемане на инфрачервен сигнал от контролния панел (ако има такъв), въздушен филтър , кондензатна дренажна тава и 3- х насочен клапан (доставят се отделно).

Принцип на работа на чилъра

Като източник на топлоносител се използва чилър. Повишава или понижава температурата си в зависимост от нуждите. Работният цикъл на охладителя за охлаждане е както следва:

 1. Компресорът компресира фреона до температурата на кондензация;
 2. Когато хладилният агент влезе в течната фаза, температурата му се повишава;
 3. В кондензатора фреонът се охлажда от въздух или вода (в зависимост от вида на чилъра);
 4. Преминавайки през разширителния клапан (термостатичен разширителен клапан), хладилният агент влиза в изпарителя;
 5. Налягането на фреона спада, той преминава в газово състояние;
 6. При кипене (изпаряване) температурата на хладилния агент намалява;
 7. Фреонът охлажда водата, която циркулира през вентилаторния конвектор.

Ако чилърът е в режим на отопление, цикълът се обръща. В него изпарителят и кондензаторът сменят ролите си. Той загрява водата, която циркулира във вентилаторните конвектори и охлажда въздуха (или водата в случай на воден охладител) във външната среда.

Класификация на вентилаторни конвектори

Подобно на другите вътрешни тела на различни климатични системи, независимо от режима на работа, по местоположение
Вентилаторните конвектори са:

 • монтирани на стена;
 • касета (еднопоточна и четирипоточна);
 • касета с четири потока (стандартна и компактна);
 • канал (ниско - средно и високо налягане);
 • под - под таван

по дизайн
Вентилаторните конвектори се подразделят на:

 • двутръбна и четиритръбна;
 • двуредови, триредови и четириредови;
 • корпус и без корпус.

по относително местоположение
Вентилаторните конвектори се подразделят на:

 • хоризонтално инсталиран;
 • вертикално инсталиран.

Ефективност на вентилаторните конвектори

Така се появи ново име за топлоохладител - термопомпа. В допълнение към използването на електричество или използването на природни ресурси за генериране на топлина, е получен и друг метод за генериране на топлина, който е 2-4 четири пъти по-ефективен от директното използване на електричество в отоплителните уреди. Топлината, която впоследствие отива за нагряване на въздуха, преминаващ през вентилаторния конвектор, се получава в резултат на работата на хладилния кръг и по-специално от работата на компресора, когато хладилният агент е компресиран. На изхода на компресора хладилният агент може да излезе с температура от +60 ℃ до +100 ℃. След това тази топлина се използва за затопляне на водата, която се подава към блока на вентилаторните конвектори и след това към въздуха. Тъй като работата за топлина се предвижда и през зимата, за да се предотврати замръзване на водата, тя се сменя на всяка течност, която не замръзва при ниски температури, същата течност ще влезе във вентилаторните блокове. В такива ситуации първоначалният подбор и изчисленията трябва да се направят специално за течността, която ще се излива в бъдеще. Замяната на една течност с друга по време на работа е забранена.Ефективността на системата за топлоснабдяване, базирана на незамръзващи течности, ще бъде по-ниска поради техния повишен вискозитет, което води до допълнителни загуби на съпротивление по време на топлообмен.

Къде могат да се използват вентилаторни конвектори за отопление?

Всички производители произвеждат чилъри както за охлаждане, така и за нагряване на вода, т.е.в повечето случаи те могат да работят както в режим на охлаждане, така и в режим на отопление на водата, докато температурата на водата, подавана към вентилаторната конвектор за отопление на въздуха, обикновено + 40 ... + 55 ℃. Има отделни по-евтини модели, които работят само за охлаждане или само за отопление. Последните имат специално име - термопомпи. Те са инсталирани в частни къщи, вили и осигуряват отопление на водата не само за отопление, но и за водопроводни и битови нужди. Вентилаторните конвектори от различни видове се използват като вътрешни устройства. Бързото нагряване на въздуха, интензивната принудителна циркулация на въздуха и безшумността поставят такива вентилаторни конвектори на най-високо ниво сред всички възможни отоплителни устройства. Вентилаторните конвектори могат да се използват отделно, независимо от чилъра. Тази опция е възможна, ако има друг източник на отоплителна вода (течност), който е насочен към блоковете на вентилаторните конвектори. В този случай температурата на водата (течността) не трябва да надвишава +70 ℃, в противен случай вентилаторната бобина ще бъде повредена.

Първоначално вентилаторният блок е част от система, която включва също хидравличен модул и чилър. Блокът с вентилатор е цялостен блок, състоящ се от компоненти:

 • топлообменник - използва се за циркулация на вода;
 • вентилатор - неговата задача е да издуха топлообменника;
 • въздушен филтър;
 • палет - резервоар, в който се натрупва кондензат;
 • температурен сензор;
 • сензор за приемане на сигнал от контролера;
 • трипътен клапан (по избор).

Връзка на чилър и вентилатор

Хармоничното функциониране на системата се осъществява чрез свързване на чилъра с един или повече вентилаторни конвектори с помощта на топлоизолирани тръбопроводи. При липса на последното стойността на ефективността на системата спада значително.

Всяка финкойла има индивидуален тръбен възел, чрез който нейните характеристики се регулират както в случай на генериране на топлина, така и на студ. Дебитът на хладилния агент в отделно устройство се регулира посредством специални клапани - спирателни и регулиращи клапани.


За да насочи охладената вода към топлообменника, едната тръба е свързана към вентилаторната намотка, а другата, за източване на течността, към чилъра. Дизайнът на системата позволява смесване на хладилния агент с топлоносителя

Ако смесването на топлоносителя с хладилния агент не трябва да се допуска. водата се загрява в отделен топлообменник и веригата се допълва с циркулационна помпа. За да се осигури плавно регулиране на потока на работната течност през топлообменника, при монтажа на тръбопроводите се използва 3-пътен клапан.

Ако в сградата е инсталирана двутръбна система, тогава и охлаждането, и отоплението се дължи на охладителя - чилъра. За да се увеличи ефективността на отоплението с вентилаторни конвектори през студения сезон, в системата освен чилъра е включен и котел.

За разлика от двутръбната система с един топлообменник, два от тези агрегати са включени в четиритръбната система. В този случай вентилаторът може да работи както за отопление, така и за студ, като в първия случай използва течността, циркулираща в отоплителната система.

Един от топлообменниците е свързан към тръбопровода за хладилен агент, а вторият към тръбата за топлоносител. Всеки топлообменник има индивидуален вентил, управляван от специален панел. Ако се прилага такава схема, хладилният агент никога не се смесва с топлоносителя.

Тъй като температурата на охлаждащата течност в системата по време на отоплителния сезон варира от 70 до 95⁰ и за повечето вентилаторни конвектори тя надвишава допустимата стойност, тя предварително се намалява.Следователно топлата вода, течаща от системата за централно отопление към вентилаторните конвектори, преминава през специална отоплителна точка.

Чилър-вентилаторна система

В самото начало блокът на вентилаторните конвектори беше неразривно свързан с чилъра. Тази инсталация включваше и хидравличен модул, който осигуряваше движението на водата във веригата и беше оборудван с няколко или само една помпа. Водата винаги се е използвала като охлаждаща течност. Системата осигуряваше само охлаждане на голям брой стаи в летните горещини.

Тъй като процесът на топлообмен беше проучен, вентилаторните конвектори бяха подобрени и стана възможно да се използват за отопление. За да реализират тази идея, чилърите са подобрени чрез добавяне на допълнителни елементи към дизайна.

По време на охлаждането хладилният агент циркулира в чилъра в следния ред:

 1. Компресорен блок.
 2. Кондензатор.
 3. Дроселираща инсталация.
 4. Блок топлообменник.
 5. Отново компресорен блок.

Ако има нужда от нагряване на въздуха, хладилният агент се движи в обратна посока. В топлообменника топлината се обменя между хладилния агент и водата. Предимството на такава схема на работа е, че появата на нагревателната функция не доведе до промяна в дизайна на вентилаторната конвеера.

Как да изберем вентилатор за вашия дом?

Както бе споменато по-рано, за всеки случай проектът се изготвя индивидуално. Изборът на оборудване се извършва въз основа на изискванията за мощност, наличието на всякакви отделни режими на работа на системата, желанията на купувача. Когато обмисляте как да изберете вентилаторен модул, трябва да обърнете внимание на следното:

 • Капацитет на чилъра.
 • Мощност на вентилаторната бобина.
 • Дължината на маршрута, свързващ елементите на системата.
 • Метод на изолация на тръбопровода.
 • Тип вентилаторна бобина: най-често те избират канал, касета или под-таван за къщата.
 • Функции на системата: дали ще се извършва само охлаждане или се изисква отопление на къщата, необходимо ли е да се добавя чист въздух или неговата филтрация
 • Площ на стаята.

предлага богат избор от вентилаторни конвектори от водещи производители при оптимално съотношение цена-качество. Професионалните майстори и мениджъри ще ви помогнат да изберете индивидуална система, която отговаря на вашите очаквания.

Вентилаторният конвектор е с климатик и на пръв поглед не се различава от него.

Много хора използват климатик през лятото и, влизайки в магазина, не подозират, че това устройство е много по-добро от климатик.

В превод от английски фен кондуктор означава вентилатор и топлообменник. Улеснява регулирането на въздуха в къщата.

Принципът на действие на вентилатор е съвсем прост. Въздухът влиза в топлообменника и след това може да се нагрява или охлажда.

Този процес зависи от програмата и вида на устройството.

Благодарение на вентилаторната конвенция можете да разрешите проблема с лош. За целта той е свързан с централен климатик. Той доставя свеж въздушен поток към вентилаторния конвектор.

Какво представляват вентилаторните конвектори?

Охлаждащите агрегати са класифицирани според много параметри:

 • В зависимост от от мястото на инсталиране
  : стена и под-таван, канал (ниско налягане, средно налягане и високо налягане), касета (еднопоточна и четирипоточна (стандартни и компактни размери))
 • От дизайнерски характеристики
  : двутръбна (или едноконтурна) и четиритръбна (или двуконтурна); 2-редови, 3-редови и 4-редови; в случая и без него.
 • От местоположение
  спрямо равнината: хоризонтална и вертикална

Използване на вентилаторни конвектори като термопомпа

Уред с вентилатор, който осигурява отопление на въздуха, също има алтернативно име - термопомпа. Ако по-рано електричеството и топлината от газ или въглища са били използвани като източник на отопление, сега е възможно напълно да се отопляват сградите с помощта на чилър-вентилатор. Освен това този метод е 2-4 пъти по-ефективен.

Особеността на вентилаторния конвектор като термопомпа е, както следва:

 1. Компресорният агрегат, компресирайки хладилния агент, повишава температурата си до 60 ℃ -100 ℃
 2. Нагрятият хладилен агент предава топлината си към водата, която попада във вентилаторния конвектор и спомага за нагряване на въздуха в помещението.
 3. За да се гарантира, че системата може да работи за отопление през зимата, е необходимо да предпазите устройството от замръзване на водата.
 4. За да направите това, дори преди инсталирането на блоковете, водата се заменя с течност, която не подлежи на кристализация, тъй като е невъзможно да се правят промени по време на работа.

Важен момент е, че първоначално всички параметри се изчисляват, като се вземе предвид използването на антифризна течност. Тъй като нейният вискозитет е много по-висок от този на водата, производителността на системата може да намалее.

Каква е спецификата на климатика?

Под климатик означава устройство, което:

 • използва се главно за охлаждане на помещенията;
 • в най-често срещаните модификации той има хладилен контур в своя дизайн.

Устройствата от този тип са представени в доста широк спектър от модификации. Сред най-популярните:

 • компресорни климатици;
 • устройства от изпарителен тип.

В компресорните климатици ключовият елемент е охладителната верига: вътре в нея циркулира специален хладилен агент. Най-често това е фреон. Може да се отбележи, че съвременните му модификации - като R-22 или R410A - се считат за относително екологични. Също така дизайнът на климатика включва:

 • компресор;
 • изпарител;
 • вентилатор;
 • кондензатор;
 • дроселно устройство.

Климатикът работи така. Първо, хладилният агент се подава в компресора при ниско налягане. След това се свива, което води до повишаване на температурата му до около 90 градуса. След това хладилният агент се придвижва до кондензатора, който се издухва от вентилатора. Под въздействието на мощен въздушен поток хладилният агент бързо се охлажда, а въздухът, който преминава през кондензатора, напротив, се загрява.


Климатик

Фреонът на изхода на кондензатора е в течна форма под високо налягане. Температурата му обикновено е с 20 градуса по-ниска от тази на въздуха в помещенията. Хладилният агент е насочен от кондензатора към дроселното устройство. След това - той се отстранява от него в много охладено състояние. След това влиза в изпарителя, където се превръща в газ. Тази процедура е придружена от поглъщане на топлина, в резултат на което въздухът, който преминава през изпарителя, се охлажда. След това хладилният агент може отново да бъде пуснат в цикъла - започвайки от влизането в компресора.

Изпарителните климатици са много по-прости. Техният дизайн съдържа следните ключови елементи:

 • вентилатор;
 • мокри филтри.

Въздухът се изтегля от вентилатора на климатика в резервоара с мокри филтри, охлажда се и след това се изхвърля в помещението.

Области на приложение на вентилаторни конвектори за отопление

Повечето модели чилъри могат да се отопляват / охлаждат. Температурата на водата, която постъпва във вентилаторната бобина за нагряване на въздуха, достига около 40 ℃ -55 ℃.

Има и инсталации, които работят само за отопление или само за охлаждане. Първият тип се нарича термопомпи. Те често се използват в частни домакинства. В този случай устройствата се използват не само като въздушен нагревател за стаята. Те също така загряват вода за душове, съдове и други нужди. Такива вентилаторни модули се отличават със способността си бързо да загряват въздуха, за да осигурят интензивното му движение. Освен това те са практически безшумни по време на работа.

Ако има алтернативен метод за подаване на топла вода за вентилаторния конвектор, не е необходимо да купувате и чилър. Необходимо е само да се спазват изискванията за температурата на течността - не повече от 70 ℃.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни