Монтаж на циркулационна помпа в отоплителната система на частна къща: избор на оборудване и правила за монтаж

Каква е разликата между принудителната циркулация и естествената циркулация?

При естествена циркулация охлаждащата течност в тръбите се движи сама, под въздействието на гравитацията. Принудително предполага наличието на помпа, която изтласква охлаждащата течност в тръбопровода, ускорява нейното движение. В подобна система има предимства и недостатъци.

Професионалисти:

 • инерцията намалява, скоростта на движение се увеличава. Помпа за отопление в частна къща ви позволява да запълните веригите с гореща охлаждаща течност за кратко време. Това важи и за дългите пътеки. При естествена циркулация водата често тече към отдалечени радиатори, които вече са охладени и изобщо не се издига до втория етаж;
 • равномерно нагряване;
 • тъй като водата тече под налягане, броят на въздушните брави намалява;
 • в гравитационните системи се използват тръби с голямо напречно сечение - липсата на скорост се компенсира от голям обем вода;
 • за да работи естествената циркулация, тръбопроводът трябва да бъде монтиран под определен ъгъл. Ако има помпа за отоплителната система, тръбите понякога могат дори да имат отрицателен наклон, помпата ще се справи с това препятствие. Инсталирането на такъв тръбопровод е много по-лесно.

Недостатъци:

 • допълнителни разходи за оборудване - разходите за самата помпа;
 • разходите за електричество, от които работи помпата;
 • летливост. В случай на прекъсване на електрозахранването, системата ще спре да работи, къщата ще се охлади.

Последният проблем е най-сериозният при инсталиране на циркулационна помпа за отопление: как да го инсталирате правилно зависи от характеристиките на системата. Ако го поставите паралелно на байпас, при липса на електричество, охлаждащата течност ще може да циркулира естествено.

Но в същото време ще възникнат гореспоменатите трудности: ниска скорост, неравномерно отопление. По-добре е да отидете за допълнителни разходи: закупете автономен източник на енергия за къщата (какво е генератор за отоплителен котел).

Инсталиране на циркулационна помпа в отоплителната система

Монтаж на помпа в отоплителната система на частна къща
Монтаж на помпа в отоплителната система на частна къща
И така, циркулационният блок е избран, но сега трябва да го монтирате правилно. Инсталирането на помпата предполага внимателен подбор на мястото за монтаж на уреда. Той трябва да отговаря на няколко параметъра:

 • първо, да имате достатъчно свободно място за лесен достъп;
 • второ, по време на инсталацията трябва да се следва диаграмата на помпата.

Мокри помпи от предишното поколение, с цел безопасност и удължаване на експлоатационния живот на устройствата, бяха монтирани само в системата за връщане на водата (по-студената вода разрушава механизмите в по-малка степен). Но в съвременните модели роторите са изработени от устойчиви на корозия материали, за които горещата вода не е пречка (например керамика), така че най-новите модели „мокри“ кръгови помпи могат да бъдат инсталирани в захранващата система.

Монтажът на помпите трябва да се извършва на мястото, където са монтирани спирателни кранове (сферични кранове) преди и след помпата. Това ще позволи в случай на авария бързо да изключи устройството от захранването с охлаждаща течност. Преди водата да попадне в помпата в тръбопровода, е необходимо да се осигури инсталирането на почистващ клапан, чиято основна задача е да се предотврати проникването на механични частици в кухината на помпата.

Помпите могат да бъдат инсталирани както в еднотръбни, така и в двутръбни отоплителни системи. Първият случай се характеризира с еднакъв дебит на охлаждащата течност с незначителни температурни разлики.А вторият, напротив, се отличава със значителни температурни разлики и това трябва да се вземе предвид при избора на модел.

Уредите за мокра циркулация са инсталирани в отоплителната система само в хоризонтално положение - по този начин можете да постигнете дълъг експлоатационен живот на устройството, намалявайки износването на вътрешните механизми. Инсталирането на помпата в отоплителната система трябва да се извършва с помощта на специален уплътнител или уплътнения с резба, които ще помогнат да се избегнат течове.

Циркулационната помпа е електрическо устройство, поради което тя трябва да бъде свързана само към заземена верига, която е оборудвана със защитна система (торби, предпазители).

Последователност на свързване на помпата:

 1. Почистете и източете отоплителната тръбна система, проверете всички дренажи и седиментационни резервоари за наличие на вода;
 2. Монтажът на циркулационната помпа в отоплителната система трябва да се извършва стриктно в съответствие с инструкциите на производителя;
 3. Когато инсталирате, използвайте уплътнител или уплътнител с резба (фум лента);
 4. След приключване на инсталацията, внимателно напълнете системата с вода, за да проверите работата на оборудването, като наблюдавате налягането върху манометъра (най-често инсталиран на съвременни котли);
 5. Прокарайте вода през помпеното оборудване, като отворите винта в горната част на корпуса. Появата на вода на горната повърхност на отвора показва пълното елиминиране на въздушните мехурчета.
 6. Продължете да стартирате електрическата част на помпата, докато все още наблюдавате налягането.

Има и автоматични начини за изключване на въздуха (автоматични вентилационни отвори, инсталирани в най-високите точки на разпределителните тръбопроводи за подово отопление), те ще помогнат за спестяване на време при стартиране на уреда, но използването им ще изисква допълнителни капиталови инвестиции за закупуването на тези устройства.

Циркулационни помпи за схеми на свързване на отоплителни системи

Схема на свързване на циркулационната помпа
Схема на свързване на циркулационната помпа

Проект за отоплителна система за двуетажна частна къща
Проект за отоплителна система за двуетажна частна къща

Устройство и видове

Помпата се състои от ротор, вал, работно колело, електродвигател и корпус. Принципът на действие е центробежен. Работно колело (работно колело) са два диска, свързани с извити лопатки. Дисковете имат отвори за всмукване на охлаждащата течност и за закрепване на колелото към вала.

При въртене работното колело изтегля вода в помпата и поради центробежната сила я изтласква по-нататък във веригата под налягане. Във вакуумната зона се образува вакуум, а в изходната зона се повишава налягането. Въртенето на вала с работното колело се извършва, когато енергията се подава от двигателя.

Схема на устройството на циркулационната помпа

Помпите са разделени на две големи групи: сухи и мокри. За да се инсталира циркулационна помпа в отоплителната система на частни къщи, обикновено се използват мокри: при този дизайн охлаждащата течност измива двигателя и изпълнява функцията на смазване.

В сухи случаи двигателят не влиза в контакт с вода, той лесно се прегрява, което се отразява на неговата издръжливост.

Мощността на сухите помпи е висока; като правило няма нужда от нея в частна къща.

Избор на помпа за отопление на къща

Преди да продължите с инсталирането на помпа за отопление, е необходимо да я изберете правилно. Като правило, за отопление на частна къща се използват така наречените "мокри" циркулационни помпи, ротор (с работно колело), ​​който се намира директно в охлаждащата течност. Последният в този случай играе ролята на охлаждане и смазване. Такива водни помпи, въпреки че имат относително ниска ефективност (до 50%), са лесни за инсталиране, експлоатация и ремонт, а също така имат нисък шум.

Изберете помпа за отопление според основните й характеристики: налягане (в m.w.c. или бар) и дебит (капацитет - в m3 / h). Най-често те са представени в паспорта или инструкциите под формата на графика. Ето защо, когато избирате помпа, трябва да знаете какъв поток трябва да осигурява при определена глава.

Необходимият поток зависи от мощността на отоплителния котел и количеството отоплителна среда в системата, необходимо за оптимален топлопренос от радиаторите. Освен това е необходимо да се вземат предвид хидравличните загуби, които зависят от материала, диаметъра и дължината на тръбите, електрическата схема, броя и вида на спирателните и регулиращи клапани, както и вида и обема на радиаторите .

Когато инсталирате затворена система, помпата трябва да осигурява налягане (напор) в нея - не по-малко от 1,5 бара (около 15 м воден стълб). В отворени системи налягането се определя от височината на монтаж на разширителния съд. Прочетете повече за избора на помпа в статията: "Циркулационни помпи за отопление".

Инсталационни характеристики

Как да инсталирам отоплителна помпа в отоплителна система? За да се сведат до минимум препятствията по пътя на охлаждащата течност, за да се осигури пълно охлаждане на работните части, работният вал трябва да бъде разположен строго хоризонтално.

В повечето случаи схемата на свързване на циркулационната помпа към отоплителната система изглежда така: устройството се поставя на връщащата тръба пред входа на котела. Пред помпата е монтиран филтър за кал. Неговата задача е да задържа пясък, частици от котлен камък, котлен камък и други абразивни елементи, които могат да повредят работното колело или лагерите и да намалят експлоатационния живот на устройството.

Защо инсталирането на циркулационна помпа в отоплителната система е за предпочитане за обратния поток: лагерите и пластмасовите елементи на устройството са чувствителни към високи температури. Топлата вода намалява техния ресурс.

Схема на свързване на помпата

Ако къщата се отоплява с подово отопление, инсталирането на помпата в отоплителната система със собствените си ръце също може да се извърши на захранването, тъй като охлаждащата течност в подовото отопление е нискотемпературна, в рамките на 50 градуса. Ако отоплението е радиаторно - само за връщане.

Схема за свързване на термопомпа въздух-вода

Особеностите на схемата за свързване на термопомпа въздух-вода включват само възможността за неограничена дължина на линиите, свързващи външния блок на термопомпата с отоплителната система. Такава термопомпа може да бъде разположена на удобно място на обекта, покрива или фасадата на къщата.

Това се отнася само за моноблокове въздух-вода, които могат да бъдат монтирани на всяко разстояние от котелното помещение с подходяща изолация на водопроводи. За разделени термопомпи вътрешното тяло е инсталирано в котелното помещение и свързано с подаването и връщането на отоплителната система, като конвенционален котел.

Разширяване на системата

Ако площта на къщата се е увеличила, старото оборудване вече не е достатъчно за пълно отопление, необходим е втори котел и допълнителна помпа в отоплителната система. Мястото на инсталирането му ще зависи от общата схема с два котла.

В някои случаи инсталирането на допълнителна помпа в отоплителната система също се препоръчва с един котел: ако е мощен, къщата е голяма, има много вериги, схемата е комбинирана (подово отопление + батерии). В последната версия е желателно да има и два колектора (за радиатори и за пода), всеки със собствена помпа.

Схеми на свързване на термопомпата

Схемите на свързване на термопомпите към отоплителната система не зависят от вида на термопомпата. Разликите могат да бъдат само в подреждането на външния колектор за водната термопомпа или мястото за монтаж на външното тяло на въздушната термопомпа.

По принцип типичната схема на свързване на термопомпата изглежда по същия начин, както при електрически котел.

По този начин можете да вземете всяка типична отоплителна схема, която отговаря на вашата отоплителна система и да я използвате за свързване на термопомпата.

Инсталация

Как да свържа помпа към отоплителен котел, когато са избрани схемата и местоположението?

Правилен и неправилен монтаж на помпата

Процедурата е следната:

 1. Източете охлаждащата течност, почистете тръбопровода.
 2. Изрежете байпаса в тръбата, поставете помпата върху него.
 3. Поставете сферични кранове от двете страни на устройството - в случай на изключване / ремонт / демонтаж на помпата.
 4. В участъка на линията до байпаса също е необходим спирателен вентил.
 5. Инсталирайте филтър за почистване пред самата помпа.

Видео за инсталиране на циркулационна помпа в отоплителна система.

Схема за фиксиране

Циркулационните помпи са изработени от материали, които могат да издържат на температури до 120 градуса. По този начин можете безопасно да ги инсталирате както в директната захранваща верига от котела, така и при обработката, в това няма ограничения. Най-важното е блокът да работи в правилната посока и да не пречи на движението на общия поток. Ако знаете как правилно да инсталирате циркулационната помпа, тогава можете значително да подобрите преноса на топлина.

Връзка за отопление
Инсталирането на циркулационната помпа не изисква много усилия, но ако се съмнявате, по-добре е да потърсите помощ от квалифициран специалист.

Основни нюанси:

 1. Най-добрият вариант е да свържете помпата на изхода от котела към първия клон. В този случай системата незабавно активно ще увеличи скоростта на горещия агент.
 2. Ако къщата се отоплява от два клона или има отделни вериги, използвани за технически нужди, тогава е по-добре да инсталирате няколко устройства в различни посоки.
 3. Има части, които не понасят температури над 100 градуса, като в този случай оборудването е инсталирано за обработка, когато се приближава към котела. По този начин циркулационната единица ще изсмуче охладения агент.
 4. Чрез инсталирането на няколко циркулационни помпи в голяма къща разходите за енергия могат да бъдат значително намалени.

За да свържете всичко правилно, разбира се, е по-добре да поканите компетентен специалист, който ще направи всичко на най-високо ниво. Професионалният монтаж на помпа за отопление означава допълнителни гаранции, безплатна поддръжка и много предимства.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни