Свързване на металопластикови тръби с фитинги по време на монтажа на водопроводи: особености на работата

Здравейте приятели! Как си? Нека да поговорим за металопластикови тръби или по-скоро за тяхното инсталиране.
Усилените пластмасови тръби се използват в почти всички комуникационни системи: водопровод, отопление, предназначени за транспортиране на сгъстен въздух и химически среди, включително агресивни, те също се използват за полагане на електрически кабели и проводници в тях.

Усилените пластмасови тръби имат редица ценни качества, включително здравина, издръжливост и устойчивост на агресивна среда.

Устройството на металопластикови тръби

Комбинираните тръби, изработени от метал и полимери, се състоят от пет слоя. Външният и вътрешният слой са направени от "омрежен" полиетилен, между тях има алуминиева обвивка. Слоевете от полиетилен и алуминий се държат заедно чрез адхезивни междинни слоеве.

Този дизайн осигурява металопластикови тръби с редица предимства:

 • полимерните слоеве имат висока устойчивост на корозия, осигурявайки алуминиева защита срещу влага и агресивна среда;
 • алуминиевият междинен слой осигурява лесен монтаж на метал от пластмасови тръби, поради способността да се запази формата, която е била дадена на тръбата.

Диаметърът на армираните пластмасови тръби варира от 16 до 32 мм. Монтажът на определени видове такива тръби може да се извърши само с помощта на фитинги от същия производител, а някои в това отношение са универсални и позволяват използването на всякакви фитинги.

Как да огънете правилно металопластична тръба

Усилените пластмасови тръби са много гъвкави, така че са достатъчно лесни за огъване. За огъване на металопластика се използват различни устройства и малки машини. По-долу ще говоря за най-често срещаните методи за огъване на полимерни тръби.

За да се получи добър завой, минималният радиус на огъване трябва да бъде най-малко 5 диаметъра. Това правило важи за всички размери.

Кой метод е по-добър

Въпреки гъвкавостта на металопластичните тръби, по-добре е да ги огъвате не на ръка, а с помощта на устройства. Когато се огънат, тръбите не образуват прегъвки и пукнатини и запазват своята кръгла форма. Най-добрият метод е с огъване на тръби. Сред ръчните методи най-добри резултати се получават с пружина.

Огъване на тръбите с ръце

Трудно е да се огъват ръчно полипропиленови, HDPE и PVC тръби - те са твърде твърди за това. Тръби с диаметър до 20 mm от омрежен полиетилен се огъват добре. Огъването се извършва на няколко етапа, в противен случай се формира от зала на мястото на огъване.

Пролет

Пружинните проводници с различен диаметър са направени от дебела тел. За малки диаметри може да се използва външен приспособление, за заготовки с по-голям диаметър той се вкарва в тръбата. Центърът на пружината и завоя трябва да съвпада точно. С помощта на пружина е лесно да се огъват заготовките от XLPE. Препоръчително е да загреете HDPE и PVC със сешоар за сгради.

Огъване на тръби

Най-доброто качество на огъване се получава при използване на огъване на тръби. Инструментът или оформя детайла между ролките, или огъва (дърпа) детайла върху дорник. Огъването на детайла е гладко и без дефекти - мачка, гънки, пукнатини.

Те също така използват самоделно огъване на тръби, наречено машината на Волнов.

Използване на сешоар за сграда

Усилените пластмасови тръби на основата на поливинилхлорид или полипропилен са доста твърди, обработваните детайли трябва да се нагрят преди огъване.Огъването се извършва с помощта на пълнители - пясък, сол, малки метални предмети (фино нарязана тел). Детайлът се пълни с пълнител, отворите в краищата са плътно затворени, затегнати в тиска, огъването се загрява със сешоар и се огъва.

Методи за свързване на металопластични тръби

Свързването на елементите на металопластичния тръбопровод може да се извърши с помощта на два вида фитинги:

В последния случай могат да се използват накрайници или фитинги за натискане.

При използване на пресови фитинги е необходим инструмент за монтиране на металопластикови тръби - щипки за преса, които могат да бъдат механично или хидравлично задвижвани. Механичните клещи обикновено се използват за битови цели, докато хидравличните електроинструменти се използват за професионални цели.

Независимо от вида на фитингите, ще са ви необходими следните инструменти:

 • рулетка,
 • фреза за тръби,
 • калибратор,
 • за натискащ пресова фитинг - разширител,
 • гаечен ключ.

Методи за свързване

Не всеки човек без практически опит знае как да свързва металопластикови тръби помежду си. Има три ефективни метода за сглобяване на тръбопроводи от композитен материал. Съединенията могат да бъдат разделени на две групи:

 • едно парче - направено с помощта на тласкащи фитинги или кримпване;
 • разглобяеми - връзките се извършват с помощта на кримпващи фитинги.

Разглобяемите връзки трябва редовно да се проверяват за течове и да се затягат. Те са лесни за разглобяване, което ви позволява да свържете допълнителен клон или да демонтирате част от тръбопровода по всяко време. Това не може да се направи с шевове от едно парче. Те трябва да бъдат напълно демонтирани и заменени с нови.

Монтаж с компресионни фитинги:

 1. Почистете фугите от замърсявания, прах с обезмаслител. За да направите това, трябва да използвате парцал, напоен с алкохолен разтвор.
 2. Развийте фитинга, отстранете разцепения пръстен, компресионната гайка.
 3. Поставете частите в края на тръбата.
 4. Поставете зърното на фитинга в тръбата, докато спре.
 5. Плъзнете разцепения пръстен до ръба, затегнете съединението с кримпваща гайка.

Можете да използвате мелница, за да изрежете свързаните елементи.

Инсталирането с пресови фитинги е подобно на използването на кримпвания, но вместо затягаща гайка, върху детайла се поставя кримпваща втулка, която е закрепена с клещи за притискане. Етапите на монтажните работи са идентични, но последното действие е да се нагъне втулката с помощта на клещи с необходимия диаметър. Изпълнява се веднъж.

Процесът на свързване на отделни елементи с помощта на тласкащи фитинги е подходящ за хора, които никога не са работили със специален инструмент за водопроводни работи. Необходимо е предварително да се подготвят краищата на тръбите. След това трябва да свържете тръбите към фитинга, изчакайте 3 часа, преди да стартирате системата.

Снимки 151
Компресионни фитинги (Снимка: Instagram / valterra_ru)

Монтаж на метално-полимерни тръби с помощта на компресионни фитинги

Същността на действието на компресионните фитинги е да се създаде налягане, когато гайката се завинтва върху отворения наконечник. Това създава силна компресионна връзка, която изисква два ключа за създаване.

Препоръчително е да се монтира металопластична водоснабдителна система в едно цяло, без излишни връзки от колектора към водопроводни инсталации. Тази мярка се дължи на факта, че по време на компресионна връзка фитингите трябва периодично да се затягат, за да се запази плътността на връзката.

Ако винтовите фитинги са разположени под пода или зад облицованата облицовка, тогава затягането им е проблематично или невъзможно.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби с помощта на пресови фитинги

Устройството за свързване на тръби с помощта на пресови фитинги има редица предимства:

 • за разлика от винтовите пресови фитинги, те образуват постоянни връзки, които не се нуждаят от контрол и затягане;
 • връзките са здрави и трайни, експлоатационният живот може да достигне 50 години,
 • допустимо работно налягане в докинг точките - 10 атм;
 • вътрешното им монтиране, изливането с бетон е допустимо.

Ако е решено да се използват металопластмасови тръби, монтажът „направи си сам“ може да се извърши просто и бързо, ако използвате пресови фитинги, тъй като в този случай не са необходими заваряване, запояване и резбоване.

Първата стъпка при инсталирането на тръба с пресови фитинги е да се отреже тръбата под прав ъгъл. Ръбът се обработва чрез скосяване, диаметърът на тръбата се регулира до желания размер. В края на тръбата се поставя втулка от неръждаема стомана.

Фитинговите фитинги са монтирани в тръбата до ограничителя. Към ръкава се поставя скоба за ръчна или хидравлична преса. Дръжките на инструментите са събрани до упор.

Пресова връзка за фитинг

Ако трябва да свържете металопластикови тръби - монтажът и директното свързване се извършват с помощта на фитинги за металопластикови тръби, които са от следните видове:

 • Пресови фитинги (пресовани);
 • Винт (компресия).

монтаж на металопластикови тръби
Схема на компресионно монтиране

Осъществяване на връзки с компресионни фитинги:

 • В случай на компресионен фитинг, връзката се получава поради налягането, възникващо в процеса на затягане на гайката на отворения компресионен пръстен.
 • За да се направи компресионна връзка, не са необходими специални инструменти за монтаж на подсилени пластмасови тръби. Връзката се осъществява с помощта на два ключа: докато единият затяга гайката, другият ключ има съпротива.
 • Ако при извършване на окабеляване се използват металопластикови тръби, монтажът трябва да се извърши към консумиращото устройство от колектора с една цяла "резба", като се избягват ненужни връзки.
 • След известно време може да се наложи да се изтегли, за да се запази херметичността на връзката на компресионните фитинги. Но ако поставите тръби с няколко монтажни връзки на пода или ги затворите с плочки, тогава извършването на тази операция или демонтирането на металопластични тръби в случай на такава необходимост ще стане много трудно.

монтаж на металопластикови тръби
Схема за монтаж на пресата

Пресовите фитинги са издръжливи и здрави (гарантират се до 50 години), издържат на налягане до 10 бара, а полагането на металопластикови тръби, направено с тяхна помощ, е бързо и лесно.

Подсилените пластмасови тръби с пресови фитинги се инсталират с помощта на специална пресова машина. Този инструмент за монтаж на металопластикови тръби е проста ръчна и микропроцесорна хидравлика.

Прочетете следното: Непрекъсваемо захранване за ТВ ТОП рейтинг на най-добрите UPS за препоръки за телевизори за купувачи

Инструкции за монтаж на армирани пластмасови тръби с пресови фитинги:

 1. Тръбата се нарязва със специални ножици под прав ъгъл.
 2. С помощта на разширител и специален инструмент за калибриране, фаската се отстранява и диаметърът на тръбата се регулира за последващ монтаж.
 3. В края на тръбата е поставена втулка от неръждаема стомана.
 4. Фитингът се вкарва в фитинговата тръба, докато спре.
 5. Затягането на пресата - ръчно или хидравлично - захваща втулката.
 6. Дръжките на пресата се спускат до упор.

устройство
Процесът на свързване отнема много малко време и се състои от следните етапи:

 1. Ако е необходимо, парче тръба се отрязва със специален резач за тръби или метален трион.
 2. Мястото, където е произведено отделението, се изравнява с калибратор
 3. Обковът трябва да бъде разглобен. След това монтажната гайка се поставя върху тръбата с резбата, обърната към ръба на тръбата. Гайката трябва да се избута от ръба с 20 - 30 мм.
 4. На тръбата се поставя цанга-пръстен, който също се движи леко от ръба.
 5. Нипелът на фитинга се вкарва в тръбата, докато спре и трябва да се внимава да не се повредят гумените уплътнения.
 6. Гайката е затегната.

От друга страна, фитинга е свързан чрез резбова връзка с кран или метална тръба, или, ако е система цанга-цанга, тогава с металопластична тръба. Монтажът може да бъде и под формата на тройник за разклоняване на системата. Ако се използва тройник за разклоняване от основната линия към крана, тогава може да се използва тройник: 20 * 16 * 20.

Ще ви трябват клещи или специална електрическа преса. Клещите са механични, които произвеждат кримпване с помощта на човешка мускулна сила и могат да имат и хидравличен механизъм.

Инсталацията се извършва в следната последователност:

 1. Тръбата е отрязана.
 2. Подравнете отвора с калибратор
 3. Втулка за кримпване се поставя върху металопластична тръба.
 4. Тръба се натиска върху фитинговия патрубок.
 5. Кримпването се извършва с помощта на ръчна или електрическа преса.

Ако процесът на свързване е извършен правилно, тогава екструдираните пръстени по цялата обиколка трябва да се виждат на кримпващата втулка.

Резултатът е много надеждна връзка, която не изисква поддръжка по време на работа. Когато се монтира топъл под, са задължителни само пресовите фитинги. Използването на такава технология за свързване ви позволява значително да спестите време за инсталиране, това може да бъде особено забележимо при извършване на голям обем работа.

Направи си сам инсталация на водоснабдителна система от металопластикови тръби включва свързващи тръби. Произвежда се с помощта на фитинги, които се екструдират и компресират. Когато се използва компресионен фитинг, съединението на тръбите се получава поради налягането, което се получава при затягане на гайката върху накрайника.

По време на работата на водоснабдителната система трябва да се изтеглят компресионни фитинги, за да се запази плътността на връзката. Пресовите фитинги за тръби са по-здрави и по-трайни. Тяхната инсталация включва използването на специална пресова машина, която е проста ръчна и базирана на микропроцесор хидравлика.

Монтажът на металопластикови тръби с пресови фитинги се извършва в следната последователност:

 1. Тръбата се нарязва със специални ножици.
 2. Фаската се отстранява и диаметърът на тръбата се регулира спрямо условията на последващия монтаж.
 3. В края на тръбата се поставя втулка от неръждаема стомана.
 4. Оформената част се вмъква в фитинга, докато спре.
 5. Втулката се захваща със скобата за преса.
 6. Дръжките на прес машината са събрани до упор.

По този начин инсталирането на металопластикови тръби е най-простото и изгодно решение при полагане на водоснабдителна система. Ръчно изработена работа с високо качество ще осигури дългосрочна и надеждна работа на водоснабдителната система.

Прочетете повече: Как да изчислим мощността на аспиратора в кухнята

Основни правила за инсталиране на тръби, изработени от метал-пластмаса

Усилените пластмасови тръби са силно чувствителни към механични повреди, температурни ефекти и не понасят прякото излагане на ултравиолетови лъчи. Следователно откритото полагане на метално-полимерни тръби е възможно само на тези места, където присъствието на тези фактори е изключено.

За да се извърши лесно ремонта на металопластикови тръби със скрити уплътнения с винтови фитинги, е необходимо да се осигурят ревизионни люкове на фугите. Тези елементи не трябва да имат остри ръбове.

Чрез строителни конструкции металопластичните тръби се полагат с помощта на ръкави. Между вътрешната повърхност на втулката и външната страна на тръбата трябва да има междина 3-5 мм, която е създадена с помощта на мек незапалим материал, който позволява надлъжно движение на тръбата.

На всички етапи на полагане на тръби е необходимо да се помни за недопустимостта на пукнатини, прорези и драскотини по повърхността.

Затова не използвайте остри предмети при разопаковане на тръби. Рисковете могат да се прилагат само с маркер или молив.

За монтажа на пресовите фитинги се използва надеждно оборудване, което изключва създаването на некачествени връзки.

Монтажът на металопластикови тръби - видео материалите ще ви помогнат да се справите с този процес - трябва да се извършва с помощта на закачалки и подпори, предлагани от производителите на тръби. Когато се използват метални фитинги, тръбата е защитена с меки уплътнения.

За да разрешите въпроса как да ремонтирате металопластична тръба, можете да изберете една от опциите:

 • за да се елиминира течът, е необходимо да се изреже парче от тръбата и да се инсталира нова, като се използва свързващ фитинг;
 • с малка стойност на точката на изтичане може да се достави само свързващ фитинг, без да се купува нова тръба;
 • течът може да бъде запечатан чрез инсталиране на уплътнителен фланец или покрит с епоксидно лепило или уплътнител.

Подсилените пластмасови тръби са най-универсалните сред полимерните тръби, те са надеждни в експлоатация, лесни за инсталиране и имат естетически приятен външен вид. Именно тези свойства обясняват нарастването на тяхната популярност.

Източник: canalizator-pro.ru

Общи разпоредби

И така, помислихте и решихте да инсталирате сами тръбопровода. И с право, с внимателно и усърдно отношение, всеки бизнес спори. Откъде да започнете?

Вземете лист хартия и начертайте план на помещенията, където ще инсталираме тръбопровода. Трябва да получите вид на изглед отгоре. Като правило всички тръби в апартамента / къщата се сменят наведнъж и това е, на първо място, кухнята, банята и тоалетната. Измервайте внимателно бъдещите проходи на тръбите.

Съвет: В идеалния случай нарисувайте прави линии с молив директно по стените, където ще минава тръбата, и ги измерете с рулетка.

Инсталирането на водоснабдителна система от металопластикови тръби е може би най-достъпният начин за подмяна на тръби без подходяща квалификация. Чувствайте се свободни да се захващате за работа.

Не забравяйте, че тръбата е двойна: студена и гореща, но има редица места, където преминава само студът. Това е окабеляване близо до тоалетната, връзка с пералня, съдомиялна машина и т.н.

На този етап вече знаете колко тръба ви е необходима. Сега внимателно преценете колко тръбни връзки, тройници, смесители и други възли планирате да направите.

Някои опции за монтаж на металопластична тръба

Съвет: силно е желателно на етапа на съставяне на списъка с компоненти някой от опитни хора да ви помогне. Изборът на типа монтаж на едно или друго място е важен и е избран оптимално.

Инсталирането на тръби „направи си сам“ също предполага наличието на определен набор от инструменти.

Нека направим списък с най-важното:

 1. Ножици за тръби. Това е необходимо устройство, не спестявайте, купувайте го непременно, в противен случай рискувате да съсипете тръбата. Рязането с други инструменти може да причини пробиви, неравности, нарушаване на защитния слой на тръбата, което впоследствие да доведе до течове.

Ножици за тръби

 1. Калибратор. Необходимо е също така, тъй като след разреза тръбата е вдлъбната малко навътре, но напротив, трябва да се разшири малко, за да не се развалят гумените уплътнения.

Тръбен калибратор

 1. Регулируем ключ, ключове с отворен край с необходимия размер, клещи, бормашина.

Съвет: Можете да закупите необходимия инструмент за монтаж на металопластикови тръби заедно с тръбата и фитинга, дори да получите отстъпка по право.

Така че всичко е готово за работа. Сега е необходимо да се демонтира старата тръба, а заедно с нея и старите клапани на входа на жилището.

Ако живеете в частна къща, тогава просто изключете централното водоснабдяване на къщата, а ако сте в апартамент, тогава ще трябва да извикате водопроводчик, за да спрете подаването на топла и студена вода във вашия щранг за достъп.

Съвет: би било логично работата по подмяната на клапаните на входа на апартамента да бъде поверена на местен водопроводчик, който ще прекъсне водата. В противен случай той няма да получи нищо, а вие ще го чакате дълго време.

Струва си да се отбележи отделно, че клапаните на входа на жилището трябва да бъдат само с високо качество. Изберете кранове, които могат да издържат на налягане от 60 атмосфери и температура от 150 градуса.

Не пестете от такива клапани, защото в случай на авария те са единственият вход към къщата.

Подготвителна фаза

Усилените пластмасови тръби са свързани помежду си и са свързани към водопроводни инсталации с помощта на адаптери, тройници, колена и други елементи - фитинги. Те са два вида:

 • сгъваем (компресия);
 • Натиснете.

Разликата между тях е в цената и технологията на свързване, които ще бъдат разгледани по-долу. На етапа на закупуване на свързващи елементи трябва да се вземат предвид някои точки, за да се направи правилният избор. Ако системата е малка и е положена в една и съща стая, тогава можете безопасно да вземете сгъваеми фитинги и да започнете работа.

Когато трябва да сглобите отоплителна система в двуетажна или триетажна сграда, тогава ще отделите много време за свързване на металопластикови тръби с компресионни фитинги и ще бъде по-скъпо за пари. По-лесно е да закупите комплект пресови съединители и след това да намерите клещи за пресоване за тяхното инсталиране, ще излезе много по-бързо и по-евтино.

Следващата стъпка е подготовката на инструмента. Независимо от вида на връзката, ще ви е необходим следният комплект:

 • нож за рязане;
 • пружина за огъване на тръбата;
 • калибратор;
 • шкурка.

За работа с многослойни тръби се продава специален нож, който ви позволява да режете точно под ъгъл от 90 ° и да оставяте минимум резки. Можете обаче да използвате и обикновен остър нож. Калибраторът е пластмасова или метална напречна греда с краища с различни размери за различни диаметри на тръбите. Пластмасов инструмент и огъваща пружина струват стотинка, въпреки че някои майстори използват различни приспособления вместо тях.

За да работите с пресови фитинги, клещите за пресоване трябва да бъдат включени в инструмента за монтаж. Покупката им има смисъл, когато обемът на работата е достатъчно голям, в други случаи е по-лесно да заемете този инструмент от някого за известно време. Сгъваемите съединители са усукани с ключове с отворен край с подходящи размери.

Преди да продължите с монтажа, е необходимо да подготвите необходимите инструменти и аксесоари. Всичко ще зависи от избрания от вас метод за свързване на тръби.

Разрез на различни фитинги

Има два основни начина за скачване:

 • използване на компресионни фитинги;
 • с помощта на пресови фитинги.

Направи си сам технология за монтаж на металопластикови тръби

Първият вариант е по-бърз и не изисква използването на специален инструмент. Ако монтажът се извършва с помощта на пресови фитинги, тогава е необходимо да закупите или наемете специално устройство - щипки за преса.

Така че, ако сте избрали първата опция за фитинги, тогава ще ви трябва следното:

 • за рязане на тръби трябва да подготвите специални ножици или ножовка;
 • комплект ключове;
 • фино шлайфаща хартия;
 • специален инструмент за придаване на правилна заоблена форма на тръбите (размах или калибриране);
 • самите металопластикови тръби.

Ако решите да използвате пресови фитинги, тогава трябва да купите (или да наемете по-евтини) прес челюсти за този комплект. Такъв инструмент може да бъде автоматичен или ръчен.

Ако изборът падна върху металопластикови тръби за инсталиране на водоснабдителна система, тогава е необходимо да се определи количеството материал, което ще е необходимо за извършване на работата.

Този вид материал се доставя в намотки с дължина от 50 до 200 м, но в магазина можете да закупите произволен брой текущи метри металопластична тръба. Дължината на вътрешната водоснабдителна система се отчита от щранга.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби

Монтажът се извършва по стените, малко над нивото на пода, така че трябва да измерите разстоянието по стената от щранга до предложеното място за монтаж на най-отдалечения кран във вашата стая.

След това към получената стойност добавете височината от пода към монтажния отвор на кранове, тоалетни и перални машини. В резултат на това получавате общата дължина.

Веднага трябва да се отбележи, че всяка тръбна връзка значително увеличава разходите, а също така е място, което е от решаващо значение за надеждността на системата, поради което е много важно правилно да се изчисли дължината на цялата система на подготвителния етап.

След извършване на измерванията, получената стойност в метри трябва да се закръгли до най-близкото цяло число. Тогава си струва да вземете решение за диаметъра.

Тръбите от армирана пластмаса имат външен диаметър от 16 до 63 mm. Когато инсталирате водоснабдителна система в жилище, най-добрият вариант е 20 мм. Тръбата от 16 мм е по-подходяща за инсталиране на системата „топъл под“, както и за разклоняване от основната линия към кранове и смесители.

Ако е необходимо да се направи водоснабдяване на частна къща от водопроводна мрежа, тогава се избира максималният диаметър на този материал.

Прочетете следващото: Как да подравните стените с гипсокартон със собствените си ръце видео

Инсталация

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби е доста забавен и дори творчески процес. След като клапаните са сменени, изключете подаването на вода и продължете с монтажа. Инсталирайте груб и фин филтър зад клапана (по избор).

Те се различават по размера на филтърната мрежа. Финият филтър се пренебрегва от мнозина и напразно. Той е този, който задържа малки частици от котлен камък от тръби, които, попадайки в скъпи керамични смесители, са способни да разрушат гладката повърхност на керамичните плочи.

Освен това той е този, който спира „глобите“, които се натрупват във филтъра на чучура на смесителя и намалява налягането на водата.

След това инсталирайте броячите, ако ги използвате, и започнете окабеляването.

Ако в апартамента има много потребители, които са свързани паралелно с вода, използвайте колектор.

Това устройство е добро с това, че осигурява на всички потребители еднакво налягане и можете да монтирате отделен клапан за всеки клон.

Малко по-долу ще можем да видим ясно видеото за монтаж на металопластикови тръби. Полезно е да се знае вътрешната структура на металопластична тръба.

Откъде да започнете да подменяте водопровода

Монтажът на тръбите започва с маркиране. Можете да скицирате план на апартамента на хартия и да маркирате къде ще премине водоснабдяването. Това ще ви позволи да определите точно количеството материал, фитинги, адаптери и тройници. Можете да направите още по-лесно: направете маркировката и необходимите изчисления точно на стените. Няма да е необходимо постоянно да гледате чертежа, всичко ще бъде точно пред очите ви.

Моля, обърнете внимание, че очната линия трябва да е двойна: топла и студена вода. След това можете да направите допълнителни изходи само за студена вода, например: към тоалетната или пералнята.

Важно! Подмяната на водоснабдяването се извършва незабавно в целия апартамент. Това ще изключи фугите на металопластикови и метални тръби, което значително ще опрости работата, направена от собствените си ръце.

След като са направени всички измервания, е необходимо да се подготвят необходимите инструменти. За металопластични изделия този комплект е минимален.

Ще имаш нужда:

 1. Комплект ключове (включително регулируеми), перфоратор и клещи.
 2. Закупете калибратор. Ще ви е необходим този инструмент за изгаряне на тръби.
 3. Специални ножици.За разлика от метала, пластмасата е доста лесно да се реже със собствените си ръце, дори не е нужно да полагате някакви специални усилия.

След това е необходимо да се изключи водоснабдяването. Ако живеете в частна къща, тогава няма да има специални проблеми, достатъчно е само да изключите входните клапани. В жилищните сгради ще трябва да блокирате целия щранг. Ето защо е необходимо предварително да предупредите съседите и да се обадите на водопроводчик. Между другото, ще ви е необходим служител в жилищния офис, който да замени входните клапани близо до апартамента. Ако инсталирането може да се извърши на ръка, тогава само професионалист трябва да смени клапаните. След това старата водопроводна система се демонтира в апартамента и можете да започнете работа.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ: Предимства на сензорния кран за вода: избор на електронен миксер

Структурата на металопластична тръба

Както можете да видите, той се състои от три слоя: полиетилен-алуминий-полиетилен, между които има свързващи адхезивни слоеве. Следователно изрязването и инсталирането на металопластични връзки за канализационни тръби изисква прецизност и точност. Във видеото по-долу ще видите как да работите с тръбата.

Както можете да видите, няма нищо сложно. Малко практика и всичко ще се получи. Не забравяйте да обработите външната и вътрешната страна на отрязаните ръбове на тръбата, преди да инсталирате фитинга.

В противен случай гумените уплътнения могат да бъдат повредени. И за да придадете на ръба на тръбата идеално равномерна кръгла форма и да се подготвите за свързването, не забравяйте да използвате калибратор.

Важно: в процеса на затягане на гайката по време на монтажа, връзката може лесно да бъде "пренатегната". Когато връзката вече е достатъчно надеждна, ще се появи характерен пукащ звук. Това означава, че по-нататъшното затягане може просто да развали връзката.

Връзката се затяга с два ключа, единият държи фитинга, а другият затяга гайката.

Също така често е необходимо тръбата просто да се огъне, без да се използва фитинг. В този случай ще ви помогне специална пружина, която няма да позволи на тръбата просто да се сгъне.

Такива пружини могат да бъдат както вътрешни, така и външни.

Такова огъване се използва от инсталаторите максимално, защото:

 1. Спестяване на монтаж.
 2. Няма риск от течове като няма връзка.

Ако планирате да затворите тръбата с кутия, използвайте тази техника.

Сега нека гледаме видео за това как правилно да свързваме металопластикови тръби и фитинги.

Много е удобно да закрепите тръбата към стената с помощта на специални скоби.

Закрепване на тръбата към стената

Такава скоба се привлича към стената, след което тръбата просто се вкарва в нея. Това е много бързо и удобно. Тези скоби са калибрирани за диаметъра на тръбата и следователно държат много добре.

Как да огънете подсилена пластмасова тръба?

Водопроводът не може да се монтира само по права линия. Завоите са неизбежни при изграждането на водоснабдителна система.
Не е необходимо да купувате инструмент, наречен тръбогиб, ако трябва само няколко пъти да смените посоката на подаване на вода. Когато се използва тръба с диаметър 16 mm, това се прави ръчно. Необходимо е само да се спазват някои правила, които са валидни за всички диаметри.

Радиусът на огъване не трябва да бъде по-малък от 5 диаметъра на тръбатанапример за тръба от 20 mm минималният радиус на завиване е 100 g.

Ако диаметърът е повече от 16 мм, за да се извърши правилно сгъването, трябва да използвате специална стоманена пружина, която може да бъде закупена в почти всеки магазин за строителни материали.

Огъването се извършва по този начин. Пружината се въвежда в кухината на тръбата и се придвижва до точката на огъване. Ако трябва да се огънете на значително разстояние от ръба, тогава трябва да се завърже въже за пружината. Това е необходимо, за да може след завършване на процедурата по огъване пружината да може да се извади от тръбата.

Пружината също може да бъде преместена на значително разстояние с помощта на мощен неодимов магнит, който, влязъл в контакт с тръбата, трябва да се води до точката на огъване.Когато центърът на пружината е подравнен със средната точка на предвидения завой, тръбата трябва да бъде огъната на ръка. След това пружината се издърпва с въже.

Ако искате да огънете металопластична тръба с голям диаметър, тогава към посочения по-горе метод трябва да добавите още 1 пружина, която се носи отвън и също води до средата на завоя.

Подсилената пластмасова тръба може да се огъне с пясък или сол. За това в кухината на тръбопровода се изсипва сух калциниран пясък или сол, след което двата края на тръбата са добре затворени с тапи и се прави огъване на правилното място. След приключване на работата пясъкът се отстранява.

Ремонти

Подсилените пластмасови съединителни съединения на канализационните тръби периодично се нуждаят от ремонт. Дори ако сте направили правилно всички операции, след няколко години, връзките могат да отслабнат от ефектите на температурните разлики, налягането, от време на време.

Тъй като самата тръба е монолитна, това означава, че ремонтът на металопластикови тръби се извършва на техните фуги - фитинги.

Първото нещо, което трябва да направите, е просто да затегнете ставата. Това трябва да се прави внимателно. Ако течът не спре, ще трябва да разглобите връзката.

Възможни причини за теча:

 1. Гумените уплътнителни пръстени са повредени. Те трябва да бъдат заменени.
 2. Неравномерно изрязване на тръбата. Подравнете и калибрирайте среза.
 3. Месинговото тяло на фитинга се спука. Сменете целия монтаж.

Съвет: някои майстори смазват фугата със силикон, което осигурява допълнителна хидроизолация.

Струва си да се каже, че металопластичните тръби се произвеждат не само за захранване с топла и студена вода. Има и тръби за отопление и канализация. Тези видове металопластични тръби се различават по това, че вътре съдържат не хранителен полиетилен, а техническа пластмаса. Следователно цената на такава тръба е много по-ниска.

Ако все пак искате да направите тръбопровода неизползваем, тогава трябва да използвате не компресионния фитинг, обсъден в статията, а пресован фитинг.

Такова сглобяване на тръбопроводи предполага създаването на неразделими тръбни съединения с помощта на специални машини за пресоване. Няма смисъл да купувате това скъпо оборудване за монтаж на няколко метра тръба, така че е по-добре да използвате услугите на професионалисти в този случай. И можете да излеете тръбата с бетон. В този случай въпросът "как да се поправи металопластикова тръба" изчезва от само себе си.

Източник: kanalizaciyadoma.ru

Монтаж на металопластикови тръби

Тази статия ще обсъди инсталирането на металопластикови тръби със собствените си ръце с помощта на фитинги с резба.

Предимствата на свързването и свързването на тръби с помощта на специални фитинги са, че резбата не е необходима и самият процес отнема малко време.

Въпреки това, спецификата на производството на тръби от метал-пластмаса предвижда доста внимателно боравене с тях, както и стриктно спазване на цялата технология на монтаж.

Това е важно преди всичко, тъй като в преобладаващото мнозинство от случаите се изисква скрито полагане на тръбопровода, което не позволява и най-малкото нарушаване на херметичността. В момента се продава широка гама от фитинги (оформени части) за подсилени пластмасови тръби.

За да разгледате видовете фитинги с резба, ние ви предлагаме страница от нашия уебсайт - фитинги за металопластикови тръби.

Винаги, когато трябва да инсталирате фитинг, ви съветваме да обърнете внимание на нивото на качеството на резбите. Трябва да се отбележи, че участъци, където нишката е откъсната, са разрешени само когато общата им дължина е не повече от 10% от общата дължина на конеца.

Краищата на фитингите трябва да са плоски и перпендикулярни на оста на продукта. Нишките трябва да са без разкъсвания.

Всички фитинги, в зависимост от начина, по който са свързани с тръбата, са разделени на резбови (винтови) и компресионни фитинги.

Когато се използват фитинги с резба, връзката се постига поради налягането, създадено върху отворения разширителен пръстен при затягане на гайката. Предвидено е специално уплътнение, за да бъде здраво монтираното тяло на фитинга към накрайника.

Инструменти, необходими за инсталиране

Монтажът на металопластикови тръби с метални кримпващи фитинги изисква минимум инструменти. В повечето случаи са необходими два ключа, един за задържане на основата и един за гайката. В ежедневието е удобно да се използват регулируеми ключове, тъй като те отговарят на всеки подходящ размер. Също така е необходимо да имате ножици за тръби, с които е удобно да изрязвате и подрязвате ръбовете.


Ножици за тръби

Монтаж на металопластикови тръби. Закрепване на фитинга

Необходимо е да се отреже парче тръба с необходимата дължина. Правим това със специални ножици.

ВАЖНО! Ако използвате други инструменти, тогава има голяма вероятност да се повреди защитният слой на тръбата, освен това разрезът най-вероятно ще се окаже неравномерен. В бъдеще това ще доведе до проблеми, свързани с надеждността на връзките - на тези места може да възникнат течове!

За да се направи висококачествено и надеждно уплътнение, върху фитинга на фитинга се използват О-пръстени.

За да избегнете повреда на тези пръстени по време на монтажа, тръбата трябва да бъде разширена с калибратор! За свързване на металопластична тръба с фитинг се използват гайки и затягаща скоба.

Като начало поставяме гайка и затягаща скоба на тръбата.

Трябва да се има предвид, че преди да инсталирате металопластиковата тръба, е необходимо да отстраните острите ръбове вътре в тръбата по краищата. Това може да стане с помощта на специално устройство или с помощта на импровизирани инструменти.

Острите ръбове се отстраняват, така че по време на монтажа на тръбата върху фитинга, вътрешните ръбове на тръбите да не повредят уплътнителните еластични ленти, тъй като в противен случай може да възникне недостатъчна плътност на връзката и в резултат на това да се получи теч.

Вътрешният остър ръб на тръбите може да бъде отстранен с заточена бормашина с малък диаметър (предназначена за метални работи). Тази операция може да се извърши и с кръгъл файл.

Понякога рязането на тръби води до частичната им деформация. За да придадете на тръбата идеално кръгла форма, можете да използвате специален инструмент - калибратор.

С помощта на калибратор изгорете края на тръбата, поставете го върху фитинговия съединител.

Подравнете плътно с монтиращия чистач, върнете затягащата яка.

Връщаме монтажната гайка и започваме да затягаме.

Важно е!

Когато затягате гайката, внимавайте да не използвате твърде много сила. Необходимо е да се затегне, докато се появи определено пукане. Ако се появи пукнатина, тогава гайката вече е плътно притиснала скобата около металопластиковата тръба.

В случая, когато трябва да огънете металопластична тръба със собствените си ръце под прав ъгъл, препоръчително е да използвате специална пружина - тя няма да позволи на тръбата да бъде изцедена в завоя! Повече подробности можете да намерите на страницата на нашия уебсайт - огъване на металопластикови тръби.

За да инсталирате метално-пластмасови тръби на повърхността, като опция можете да използвате специални устройства - клипове.

Има скоби в различни размери и предназначени за различни видове размери на тръбите. За да се постави тръбата по клиповете добре и равномерно, е необходимо да се маркират за фиксирането им.

Щипките се фиксират с винтове, дюбели, самонарезни винтове и дори пирони. Тъй като тръбата прихваща доста лесно с щипките, не е нужно да работите усилено.

Източник: gvozdem.ru

Технология на инсталиране

Ръководство за монтаж на армирани пластмасови тръби
видове фитинги
Когато инсталирате водоснабдителна система от металопластикови тръби, не можете да правите без допълнителни материали и инструменти.

Инструменти, които може да са ви необходими по време на работа:

 • резачка за тръби или ножовка за метал;
 • калибратор;
 • рулетка;
 • гаечни ключове;
 • клещи или преса (когато се използват пресови фитинги);

От материалите първо трябва да бъдат закупени фитинги и скоби, за да се фиксира тръбата към пода или стената.

Монтаж - това е свързващата част на тръбопровода, използвана по време на монтажа на водопроводната система, използвана за разклоняване, преход към друг диаметър, а също така служи за свързване на тръби от различен материал. Целта на фитинга зависи от неговия дизайн. Ако е необходимо да се свърже металопластична тръба с кран или метална тръба, тогава се избира фитинг на система с цангови резби. Ако са помежду си, тогава се използва система цанга-цанга.

В допълнение към фитингите с натискане, има конструкции с кримпващ механизъм, който фиксира металопластмасовата тръба посредством кръгово кримпване на тръбата със специални клещи или преса. Тази опция е по-надеждна в експлоатация, инсталирането отнема по-малко време, но разходите за работа също се увеличават значително, главно поради необходимостта от закупуване на специален инструмент.

Инструменти, необходими за работа с подсилена пластмасова тръба

Първо трябва да разберете, че металопластичната тръба, в зависимост от вида на използваните фитинги, може да бъде сглобена с помощта на специална преса или с помощта на кримпващи гайки.

Ако говорим за надеждността на определени фитинги, те са приблизително на едно и също ниво. Разликата между тях е, че за разлика от кримпване, натиснати крайни превключватели, които са изтекли, няма начин да се поправи. Изтеклата арматура трябва да се изхвърли само и да се замени с нова.

Свързване на металопластикови тръби - фитинги

Освен това за монтажа на такава тръба е необходима скъпа преса, което няма смисъл да я купувате за еднократна работа. Ето защо в майсторския клас ще се съсредоточим върху най-често срещаните фитинги за кримпване, които дори ученик може да сглоби със собствените си ръце.

Инструмент за металопластикови тръби

Но да се върнем малко назад и да проучим инструмента за металопластикови тръби. За да свържете металопластикови тръби, ще ви трябват четири неща - чифт регулируеми ключове (по-добри от шведските), калибратор, специални ножици и пружина с подходящ диаметър за плавно огъване на тръбите.

 • С клавишите всичко е ясно без думи, целта им е да затегнат максимално гайките.
 • Калибраторът се използва за разширяване на вътрешния диаметър на тръбата в точките на нейната връзка с фитинга.
 • Назначаването на ножици също не трябва да повдига въпроси - с тяхна помощ се режат тръби.
 • Е, предназначението на изворите вече беше споменато по-горе.

Как да огънете правилно пластмасова тръба

Въоръжени с този прост и малко инструменти, можете да се захванете за работа.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби: откъде да започнем

Ще започнем да изучаваме работата с металопластикови тръби, като се научим как да ги режем правилно. Факт е, че самият този тип тръби е относително мек материал - неправилно или неточно натискане с ножица може просто да изравнява края на тръбата. Деформираната тръба, дори ако е изравнена, се нагъва много по-зле, следователно вероятността от изтичане се увеличава.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби - подрязване

Процесът на рязане на металопластикови тръби изглежда така: първо, с лек натиск, трябва да направите малък разрез в половината от диаметъра на тръбата, след което, като завъртите ножицата в кръг, ние отрязваме тръбата до край. По този начин се получава гладък и мачкан ръб на тръбата.

Как да фиксирам металопластикови тръби към стените?

Има специални пластмасови скоби или скоби за закрепване на тръбопровода, изработен от метал-полимер. Монтажите се избират според диаметъра на тръбата. Закрепена към стените на мястото на полагане на комуникации.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да направите маса от метална профилна тръба със собствените си ръце

скоба и скоба

Разстоянието между закрепванията е 1 метър. В този случай на местата на огъване се правят закрепвания от двете страни.

Монтажно устройство за металопластикови тръби

Висококачествената инсталация е невъзможна без правилното свързване на тръбата към фитинга. За да се разбере принципът на тяхната връзка, е необходимо да се проучи дизайнът на компресионния фитинг.

Състои се от три части - тяло (от едната страна на което е осигурена или резбова връзка, или фитинг, а от другата има фитинг с гумени О-пръстени), кримпваща гайка и конусен пръстен.

Именно тези три елемента осигуряват плътността на връзката. Такъв съединител работи съвсем просто - тъй като гайката е затегната, компресионният пръстен притиска тръбата, принуждавайки я плътно и с усилие да монтира фитинга с гумено уплътнение.

Как да свържете металопластикови тръби

Сега за директното свързване на тръбата и фитинга. Като начало трябва да поставите гайка в края на тръбата, която трябва да бъде свързана, и след това да издърпате месинговия компресионен пръстен след него.

При различните модели металопластикови тръби кримпващият пръстен може да бъде направен по различни начини - някои производители го правят конус, докато други го правят направо с големи фаски. Тези с фаски могат да бъдат монтирани от двете страни, а тези, които са направени с конус, се поставят върху тръбата с тънката страна на фитинга.

Слагали ли сте го? Сега подрязаният ръб трябва да бъде калибриран. Като правило вътрешният диаметър на армираните пластмасови тръби е малко по-малък от зърното на фитинга - това се прави, за да се постигне висока плътност на кримпване.

В нормално състояние е доста трудно да се изтегли тръбата над фитинга. Вмъкваме габарита във вътрешния отвор на тръбата и, като го завъртим в различни посоки, го потапяме няколко сантиметра дълбоко.

Някои майстори, вместо калибратор, използват дръжката на регулируем ключ - това е погрешно и може да доведе до неприятни последици под формата на деформация на края на тръбата и в резултат на това изтичане на връзката.

Работа с подсилени пластмасови тръби - калибриране

След леко навлажняване на фитинга с вода, поставихме тръба върху него. Необходимо е да го издърпате до самия край, докато тръбата опира до малък бял пръстен. Ако не поставите тръбата напълно, шансовете тя да бъде откъсната по време на работа се увеличават няколко пъти. На този етап трябва да проверите равномерността на среза - ако тръбата е опряна равномерно от белия пръстен от всички страни, значи всичко е наред.

Ако има пролука от повече от милиметър от двете страни, тогава е по-добре да извадите тръбата и да отрежете нейния край отново, тъй като такава връзка може да доведе до изтичане.

Свързване на армирана пластмасова тръба и фитинг

Ако всичко е свързано нормално, тогава можете да преместите гайката възможно най-близо до фитинга и да използвате регулируемите ключове, за да го затегнете с цялата сила, докато се появи характерно скърцане или скърцане.

Не се страхувайте да дърпате - ако обковът е с високо качество, тогава гайката ще издържи всяко натоварване. Ако се спука, е още по-добре. Ще се отървете от нискокачествени резервни части, експлоатацията на които може да доведе до наводнение.

Как да свържете правилно металопластикови тръби

За свързване на тези елементи на водопроводния клон се използват специални пресови фитинги, компресионни части и плъзгащи се пресови фитинги. Нека разгледаме метода на тяхното инсталиране по-подробно.

Компресионните фитинги са удобни и лесни за използване, могат да се използват повече от веднъж

Компресионни части. В този случай говорим за използването на обковани месингови фитинги. За да свържете елементите на водопроводния клон с тяхна помощ, е достатъчно да имате гаечен ключ. Дизайнът на частта включва съединителна гайка, съединител и разделен пръстен. Компресионните фитинги могат да се разглобяват и също така да се използват повторно.

Дори човек с само основни водопроводни умения може да се справи със задачата да свърже металопластикови тръби, използвайки тази технология. Последователността на събитията е следната:

 • първо се подготвя тръба с необходимата дължина. Основното изискване е следното: участъкът на детайла на разстояние 10 см до и от мястото на среза трябва да е равен;
 • след това детайлът се изрязва според маркировката с помощта на прецизни ножици. В този случай равнината на среза трябва да бъде строго перпендикулярна на надлъжната му ос;
 • след проверка на целостта на всички части и уплътнения, върху тръбата се поставя гайка, а след това пръстен от фитинга;
 • ръбът на детайла се обработва с разширител. Вътрешната фаска се отстранява от страната за калибриране с 1 милиметър. Другата страна е външна фаска;
 • тръбата се натиска върху фитинга, докато спре;
 • съединителната гайка се завинтва върху съединението, първо на ръка, а след това с помощта на гаечен ключ. В крайна сметка 1-1,5 нишки трябва да останат в полезрението.

Съвет! Затегнете много внимателно гайката. Прекомерната сила може да напука пръстена.

Именно този фактор определя наличието на една характеристика в такава цангова връзка на металопластикови тръби. Състои се в необходимостта от периодично затягане на съединителната гайка.

Ако има нужда от скрито полагане на тръби, тогава за тяхното инсталиране трябва да се използват пресови фитинги.

Специални пресови фитинги. Тези свързващи елементи се използват при полагане на скрити комуникации и при подреждане на подово отопление. Работата се извършва с помощта на инструмент, наречен клещи за преса. Монтажът в този случай е по-надежден, отколкото при използване на компресионни фитинги. Връзката се осъществява в следния ред:

 • тръбата се изрязва. Ръбът е калибриран чрез скосяване както на външната, така и на вътрешната страна. Контролът на диаметъра на тръбата се извършва с помощта на калибратор;
 • фитинга се проверява за наличие на О-пръстени и диелектрично уплътнение;
 • на ръба му се поставя гофрирана втулка;
 • На фитинга се поставят О-пръстени, след което фитинга се вкарва в тръбата;
 • в процеса на кримпване на втулката с помощта на притискащи клещи е необходимо да се контролира проникването на фланеца на втулката във вдлъбнатината на дюзата на пресата. Този инструмент е оборудван с облицовки, които са подходящи за работа с тръбни продукти с различен диаметър. Нежелателно е отново да се прегъва съединителят, трябва да действате така, че да се получи положителен резултат за първи път.

В продажба има пресови фитинги, съединителят на които вече е фиксиран. Това техническо решение ви позволява незабавно да натиснете детайла върху тръбата. Дълбочината на вкарване се контролира през отвор в съединителя.

Плъзгащи фитинги. Такъв съединител за водоснабдяване на металопластикови тръби е фиксиран не само с помощта на щипки за преса. В този случай се предполага също така да се използва разширител, за да се разшири диаметърът на тръбата до размер, който позволява надеждно закрепване на фитинга. Резултатът е еднокомпонентна връзка. Те го използват, когато подреждат скрит тръбопровод.

Плъзгащият се фитинг осигурява постоянна връзка и може да се използва и за скрито свързване на комуникации

Отговорът на въпроса как металопластичната тръба е свързана с фитинг от този тип започва със стандартна фраза: първо, ние подготвяме сегмент с необходимата дължина. След това поставяме ръкав върху него, след което разширяваме ръба на тръбата с разширител. След това се поставя фитинга, съединителят се затяга с преса и съединението на фитинга се затяга. Такива действия ще осигурят надеждна и тясна връзка.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни