Схематична диаграма и конструктивни елементи на канална естествена вентилационна система


Използване на тръби

Когато правите вентилация, преминаваща през стената, не можете да правите без използването на тръби. В същото време се уверете, че всяка стая има свое собствено въздуховодно устройство. Един изход се намира на около няколко метра над основата. Друг изход може да бъде разположен на покрива и премахва въздушните маси от стаята. За него се появява сводът на всички канали.

Необходимо е тръбната система да се издигне на около метър над покрива. Точно под тавана има отвори за входа, които могат да бъдат затворени с помощта на амортисьори, които регулират въздушния поток.

Възможно е да се комбинират изпускателните системи на сауната, както и кухнята, банята и тоалетната. Такива асоциации са възможни в таванската стая. Уверете се, че са поставени здрави уплътнения на всички фуги. Възможно е също така да се монтират такива връзки вътре в таванното покритие, така че светлините да излизат на покрива през тавана. В самото таванско помещение се извършва изолация на преминаващите тръбни системи.

Понякога тръбите са направени от полимерни покрития, поцинковани или бетонни материали. По време на монтажа тръбите се спускат между стените, след което се пълнят с цимент. Необходимо е изходът на вентилационната тръба да бъде направен възможно най-плътно. За тази цел се използва каучук, както и силиконов елемент. Изпускателният канал и изходът също могат да бъдат свързани посредством гофрирана тръба.

Ако е необходимо, пластмасовите вентилационни канали могат да бъдат направени в покритието на стената, дори ако последното не е дебело. Можете също така да направите отвор от 120 мм азбестоцимент, където тръбата се спуска, впоследствие подсилена с цимент.

Самата тръба може да бъде направена чрез свързване на тел чифт полувълни от шисти с необходимия размер. Самата тръба е закрепена към пиедестала, изложена заедно с преградата. Възможна е обаче и друга опция, когато от двете страни на преградата са положени чифт тухли и е инсталирана конструкцията.

Вентилационна инсталация

Малко теория

В началото на нашата история ще разгледаме най-важните теоретични аспекти, които трябва да знаете. Без това знание процедурата за създаване на вентилационна система няма да бъде увенчана с успех.

Редът на зидарията на канала за стена от една и половина тухли

Методи за организиране на вентилационната система

Днес активно се използват два метода за осигуряване на циркулация на въздуха в помещенията: естествен и механичен.

Естествено

Включва осъществяването на въздушен обмен поради разликата в налягането в сградата и извън нея. Когато използвате тази техника, свежият въздух ще навлиза в стаята през организирани отвори в таваните.

В този случай полагането на тухлени вентилационни канали трябва да се извършва дори на етапа на изграждане на къща. За да се увеличи ефективността на такава система, се препоръчва да се монтира дефлектор в каналите.

Това е специално аеродинамично устройство, което създава зона с намалено налягане. С увеличаване на амплитудата на този показател тягата се увеличава.

Механични

Такъв проект е много по-труден за изпълнение със собствените си ръце, но дава по-висока ефективност на системата. Състои се в използването на различни вентилатори или ежектори. Те се монтират директно във вентилационни шахти.

Струва си да се отбележат предимствата на този метод:

 • Тягата се увеличава няколко пъти в сравнение с естествената система.
 • Позволява ви да инсталирате специални филтри, които ще почистват въздуха от прах.
 • Възможно е да се създаде климатичен контрол в къщата чрез инсталиране на сплит системи.
 • Това не зависи по никакъв начин от метеорологичните условия, поради което е в състояние да създаде благоприятни условия дори в региони със суров климат.

Комбинирана вентилационна система

Сред всички тези предимства обаче се изплъзва един сериозен недостатък - впечатляващата цена. По-специално, разходите ще бъдат за закупуване на специално оборудване и за електричество (научете също как да организирате тухлен комин със собствените си ръце).

Основни изисквания

Първата стъпка е да се запознаете със списъка на основните изисквания, за да знаете към какво да се стремите. Тези насоки се съдържат в SNiP 2.04.05-86, който засяга аспекта на вентилацията и климатизацията.

На тази снимка можете да видите мината, която е предназначена за две стаи наведнъж. Това решение е много разумно, тъй като намалява броя на операциите.

 1. Тухлена вентилационна шахта трябва да бъде изградена само ако има проектна схема за сградата и при спазване на всички правила и разпоредби.
 2. За да се отстрани въздухът от отопляемите помещения, е необходимо да се създаде вентилационна система с естествен импулс. Продуктите от горенето от пещите трябва да бъдат отстранени посредством димоотвода.
 3. Необходимо е да се поставят тухлени вентилационни канали, като се вземат предвид правилата за пожарна безопасност. По-специално, те не трябва да се намират в непосредствена близост до печки или камини. Ако това правило не се вземе предвид, в случай на пожар те ще станат катализатори на запалването.
 4. Вентилационните решетки трябва да бъдат такива, че клетките им да са винаги отворени. Желателно е те да нямат вертикални издатини.

Решетката може да бъде украсена и тогава дупката ще придобие представителен външен вид.

 1. Размерите на вентилационните канали, изработени от тухли за комина, трябва да бъдат такива, че да се осигури необходимото напречно сечение.

Трябва да го изберете въз основа на топлинната мощност на пещта:

 • 14х14 см - с мощност не повече от 3,5 kW.
 • 14x20 см - с мощност 3,5-5,2 kW.
 • 14х27 см - с мощност над 5,2 kW.

Фактори, от които зависи тягата

През студения сезон температурната разлика между външността и помещенията ще бъде значителна. В такава ситуация количеството отработен въздух се увеличава значително. Най-просто казано, колкото по-топло е навън, толкова по-малко тяга се изисква.

Тягата е скоростта, с която се движат въздушните течения. Количеството въздух, отстранено от стаята, пряко зависи от това. Също така този индикатор се влияе от площта на напречното сечение на вентилационния канал. Колкото по-голям е той, толкова по-силен е апетитът.

В резултат на това може да се отбележи, че за студените райони на нашата страна се изисква по-ефективна вентилационна система.

Съвет: Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бързо се образува конденз. Следователно, вентилационните канали за мини в студените райони трябва да бъдат покрити с антисептици.

Характеристики на монтажа на тухлени шахти

Вентилационните канали от този тип се издигат в повечето случаи по технология на двойна зидария с вертикално квадратно движение. В този случай строителството на тухлени мини се извършва, както следва:

 • изпълнете маркиране с помощта на шаблон;
 • изложи 2-3 реда на мината;
 • шамандурите са монтирани по отвес - тухли, положени напречно;
 • изложи още 5-6 реда;
 • пренаредете шамандурите.

Тухлените вентилационни канали могат да се полагат с помощта на едноредова или многоредова технология за превръзка на шевовете. За да се изключи възможността за проникване на продукти от горенето във вътрешното пространство на къщата, при изграждането на мини се използва и техниката за подреждане на камък от край до край.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Огъванията около помещенията от основните тухлени мини при подреждането на такива вентилационни системи се правят с помощта на пластмасови тръби. Всички такива ръкави се комбинират първо в една основна линия и едва след това се вкарват и съединяват към вентилационния канал. Според регламентите всички преходи към тръбната система от главния вал трябва да са плътни.

Определяне на размерите на напречното сечение на канала и дебелината на зидарията

За да определите правилно размера на вентилационните канали, трябва да изчислите скоростта на обмен на въздух, която е оптимална за определен тип помещение, и също така да вземете предвид отоплителната мощност на сградата на източника на отопление. Ако този показател не надвишава 3,5 киловата, тогава вентилационният канал може да бъде оборудван със сечение от 140x140 милиметра.
Ако нагревателното устройство работи с по-голяма мощност, препоръчително е да се направят вентилационни шахти с голяма площ на напречното сечение - 140x270 милиметра. Стандартът на напречно сечение за вентилационни канали в къщи и апартаменти е не по-малък от 140x140 милиметра, това е височината на половин тухла.

Дебелината на тухлената зидария около отвора и преградите между шахтите също не може да бъде по-малка от четиринадесет сантиметра. Преградите между шахтите за различни цели (например между вентилационен канал и комин) се правят с дебелина най-малко 25 сантиметра.

Важно е да знаете:
Отворите за вентилация винаги са оборудвани на определено разстояние от отворите на прозорците и вратите. Разстоянието между прозореца / вратата и вентилационната шахта трябва да бъде най-малко четиридесет сантиметра.
Когато полагате вентилационни канали, е важно да обърнете голямо внимание на равномерността на вътрешните им повърхности и внимателно да разтривате всички шевове и неравности.

Монтаж на въздуховоди в кухнята

Инсталирането на качулка без допълнителни въздуховоди няма да работи. За монтажа им са необходими тръби. Като правило се използват гофрирани канали или пластмасови канали. Ако аспираторът е свързан към основната вентилационна система, качеството на въздухообмена намалява значително.

Важни параметри на вентилационните канали

 • Диаметърът на канала трябва да бъде равен на диаметъра на изпускателния канал или малко по-голям. По-малък диаметър на тръбата ще доведе до допълнително напрежение върху двигателя и образуване на външен шум.
 • Броят на завоите на тръбите трябва да бъде сведен до минимум. Не е разрешено да се монтира въздуховодът с участъци, където ъгълът на наклон е 90 градуса.
 • Дължината на вентилационния канал трябва да бъде по-малка от 3 m.

Когато извършвате монтажни работи по инсталиране на аспиратора над плота, струва си да вземете предвид разстоянието между тези два обекта, в зависимост от вида на печката.

Шахти за вентилация на частни къщи

Вентилационните шахти в частни къщи са изградени по същите принципи, както в жилищните сгради. Първоначално се избира видът на вентилацията. След това се изчислява обменът на въздух, в зависимост от него се избират диаметрите и формата на въздуховодите.

Вентилационните шахти в частни домове често се заменят с въздуховоди. Местата, където въздухът влиза в къщата и където се изхвърля навън, се определят от схемата. Много е важно главата на комина да се позиционира правилно спрямо покрива. На главата на вентилационната шахта на частна къща винаги се носи чадър.

В кафенета и ресторанти главата на вентилационната шахта трябва да бъде на 1 метър или повече по-висока от билото.

Въздуховодите, както и вентилационните шахти, в частните къщи са направени от пластмасови или метални тръби.

Други материали, от които можете сами да направите вентилационна шахта:

 • дъски, тапицирани с метален лист;
 • измазана тухла.

За да се подобри аеродинамиката и да се предотврати натрупването на кондензат, стените са изолирани отвътре с тънък слой минерална вата или филц, който трябва да бъде измазан.Възможно е да се изолира шахтата отвън, което значително улеснява по-нататъшната работа на тръбата.

Напредък на изолацията:

 1. почистете повърхността на стените.
 2. нанесете лепило и плътно нанесете изолация.
 3. укрепете с дюбели.
 4. гипс.

Доста проста технология, която всеки домашен майстор може да овладее.

Вентилационни схеми за жилищни сгради

В зависимост от строителните планове, вентилацията може да има напълно различен дизайн. В този раздел ще се опитаме да разберем как е подредена вентилацията в панелна къща на диаграмите и ще говорим за степента на ефективност на един или друг вид нейното изпълнение.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

В този случай вентилационните шахти не са свързани помежду си, тя се подобрява и замърсеният въздух от съседните апартаменти не влиза в къщата. Друг вид такава схема на вентилация в Хрушчов е, че от всеки апартамент отделни канали водят до покрива, където са свързани в една тръба, която извежда въздушни маси на улицата.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

За съжаление, доста често се използва най-простият, но неефективен метод на вентилация, при който въздухът от всички апартаменти влиза в една голяма шахта - точно както е уредена вентилацията в Хрушчов. Това спестява място и разходи при издигането на сграда, но има много неприятни последици:

 • приемането на прах и неприятни миризми от други апартаменти - жителите на горните етажи са особено податливи на това, където въздухът се издига естествено;
 • бързо замърсяване на общата вентилационна тръба;
 • липса на звукоизолация.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Има още няколко начина за отвеждане на въздуха през вентилационни шахти - с хоризонтални канали в тавана и изход на тръба към тавана без комин. В първия случай хоризонталните въздуховоди намаляват въздушното течение, а във втория таванското помещение се замърсява поради липсата на изход към улицата. Схемата за вентилация в Хрушчов и други сгради от съветски тип, макар и бюджетна, е неудобна за жителите.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата
Схематични диаграми на някои естествени вентилационни системи в жилищни сгради: (а) - без събиране на канали; (б) - с вертикални събирателни канали; в) - с хоризонтални сглобяеми канали на тавана; (г) - с топло таванско помещение

За щастие има модерна вентилационна система, която автоматично всмуква и извежда въздуха. Дизайнът му включва вентилатор, който вдухва въздух в мината. Обикновено се намира в сутерена на сграда. На покрива на къщата е разположена изпускателна вентилация със същата мощност, която принудително отстранява замърсените въздушни маси от въздуховода. Това е най-простата схема за вентилация в жилищна сграда. Може да се подреди и с помощта на енергоспестяващо оборудване - рекуператори. Задачата на рекуператора е да отстранява топлината (или студа) от изходящия въздух и да го прехвърля към захранващия въздух.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Вентилационните шахти обикновено идват от мазето на многоетажна сграда, като допълнително й осигуряват защита от влага и изпарения. Вентилацията на мазето се осигурява от естествена тяга, а в съвременните къщи тук са монтирани и блокове за подаване на въздух. За отстраняване на суров въздух от мазето се използват общи вентилационни шахти, оставяйки дупки на всеки етаж и във всеки апартамент.

Вентилацията на мазето, мястото, където започва естествената вентилационна система, е едно от основните условия за нейната правилна работа. За това в стените на мазето се правят въздушни отвори, през които свежият въздух навлиза в мазето. Той не само намалява влажността в основата на къщата, но също така създава сцепление в общата шахта.

Формата на дупките може да бъде проста - кръгла или квадратна. Те трябва да бъдат разположени на достатъчно разстояние над земята, така че водата и мръсотията от улицата да не влизат вътре. Оптималното разстояние от земята е най-малко 20 см. Дупките трябва да бъдат разположени равномерно по периметъра на мазето, ако в него има няколко помещения, е необходимо да се организират няколко отвора за въздух във всяка.Вентилационните отвори не трябва да се затварят, в противен случай целият принцип на вентилация в жилищна сграда ще бъде нарушен. За да се предотврати навлизането на животни в мазето, дупките са покрити с метална мрежа.

експлоатация и характеристики на монтажа на вентилационната шахта

Шахтите за изпускателна вентилация са много големи конструкции и поради това се използват в повечето случаи или в многоквартирни сгради, или в къщи с два или повече етажа. Но те позволяват прилагането на висококачествена и доста евтина вентилация във всички помещения.

Структура

 • Основният канал е разположен строго вертикално, като в повечето случаи има размер на напречното сечение 30 на 60 см. Именно този канал започва в сутерена, преминава през всички етажи и излиза на покрива.
 • Малки странични канали, свързващи основната част на шахтата с изпускателните отвори, разположени в помещенията.
 • Изпускателната вентилационна тръба е точката, в която системата излиза на покрива.
 • Изпускателна кутия.
 • По-горе конструкцията е завършена със специална капачка, за да се предотврати навлизането на валежи във вентилацията.

Съвет: препоръчително е, ако имате пари, да инсталирате дефлектор на изхода на мината. Той не само ще предпази от сняг и дъжд, но и ще осигури увеличаване на сцеплението поради вятъра, което ще ви позволи да спестите от инсталирането на вентилатори.

В индустриалните помещения често се използва втулка на вентилационната шахта, която ви позволява да се свържете с основния канал по-бързо и икономично.

Височина

Инструкциите на SNiP приемат следните разстояния между точката и въздуховода:

ПосокаРазстояние, m
Хоризонтално10
Вертикално6

Издигането над нивото на покрива се определя чрез премахване на изхода на шахтата от билото:

 • Ако разположението всъщност е близо и не надвишава 150 см, тогава кутията трябва да се издига най-малко на 50 см над билото. Същото се отнася и за плоски, плоски покриви.
 • Ако разстоянието е от 150 до 300 см, тогава е възможно да поставите двата обекта на едно ниво.
 • Ако разстоянието надвишава 300 см, тогава дупката се изважда с наклон 10 градуса спрямо билото.

Любопитно е, че за заведенията за обществено хранене правилата предвиждат необходимата кота на мината над билото от най-малко 100 cm.

Материал

В жилищни и обществени сгради за производството на вентилационна шахта с всички изходящи канали се използват в повечето случаи бетон, тухла или дърво, тапицирани с поцинковано желязо. В същото те са покрити с филц, напоен с разтвор от глина и измазан.

Индустриалните съоръжения са изработени от ламарина.

Пожарна безопасност

Това е основен момент по отношение на цялата вентилационна система. Така че, само си представете, ако тя бъде успешно внедрена във вашия дом, се получава въздушна връзка на всички стаи, което е идеалното място за разпространение на пламъка. Въз основа на това при оборудването на канали трябва да се използват или огнеупорни материали, или бариери с подобни свойства.

Затопляне

Защо правите изолацията на изходната кутия със собствените си ръце?

Нека да разгледаме:

 • Изключена е възможността за поява на конденз на повърхността на тръбата, което е обстоятелство за образуването на лед и разпространението на мухъл през зимата.
 • Нивото на топлопреминаване е намалено, което има благоприятен ефект за увеличаване на сцеплението.
 • Рискът от пожар е значително намален.
 • Силните вибрационни и шумови ефекти, които се появяват по време на работа на системата, не се правят.

Дебелината на изолационния слой трябва да бъде избрана, като се ръководи от следните параметри:

 • Наличието на "точка на оросяване".
 • размера и формата на мината.
 • Коефициентът на топлопроводимост на използвания материал.
 • Температурната разлика между вътрешността на сградата и вентилацията.

отидете да знаете: в тухлена мина не се образува конденз, поради което не е необходимо те да извършват изолация.

Процесът на изолация може да се извърши по два начина:

 1. Външен... Всъщност се съдържа в поставянето на изолационен сандвич над кутията. Заедно с това, по време на работа е възможно лесно да се грижите за топлоизолационния материал, предотвратявайки неговата деформация.
 2. Интериор.

Прави се така:

 • Почистваме вътрешните стени на мината.
 • Върху тях залепваме страниците от минерална вата.
 • Фиксираме с дюбели.
 • Покриваме с гипс.

Грижа

Почистването на вентилационните шахти, в повечето случаи, се извършва отвътре, когато е потопено в него отгоре. Заедно с това, бъдете насочени да се запасите с пълен комплект лична защита, включително респиратор.

След това бавно се спуснете върху здраво въже със защитна мрежа, оглеждайки стените и почиствайки замърсените места. В дъното премахнатите боклуци се планират с прахосмукачка.

Ако размерите не позволяват влизане вътре, почистването се извършва с дълги четки през страничните канали.

Опитните работници могат да се окажат скъпи, но не е нужно да рискувате в тесни пространства и можете да сте сигурни в резултата. Освен това екип от експерти в повечето случаи също дезинфекцира въздуховода.

Изчисляване на изпускателната вентилация

Изчисляването на изпускателната вентилация за големи производствени цехове и предприятия започва с определяне на зоните за разпространение на опасни вещества и емисии. На следващия етап специалистите определят обемите на въздушните маси за отвеждане и подаване, за да осигурят санитарни стандарти.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

При липса на активни източници на нежелани вещества в космоса е препоръчително да се използва проста формула:

O = m * n

 • O е обемът на чист кислород, предвиден от санитарните стандарти и разпоредби;
 • m е усреднената стойност на консумацията на кислород за 1 час активна работа;
 • n е постоянният брой работници, работещи ежедневно в помещенията.

Що се отнася до стойността на m, тя има специфични дефиниции, документирани от SNiPs:

 • m = 30 m3 - за проветриви помещения;
 • m = 60 m3 - за съоръжения без достъп до чист въздух.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата
Описание на сертифицирането на вентилационни системи на промишлени помещения
Особеността на вредните вещества е, че те са склонни да се разпространяват в целия обем на работното пространство, павилиона или производствената работилница. В този случай основната задача се свежда до понижаване на нивото на концентрацията им до стойности, при които човек може да остане и да работи в стаята.

Има специфични прагови стойности за всяко опасно вещество. Имайки предвид това, обемът на притока на чист въздух се изчислява по формулата:

O = Mb / (Ko-Kp);

 • Mb е средното тегло на нежелано или потенциално опасно вещество, влизащо в работното пространство за единица време (1 час);
 • Ko е стойността на отдалечената концентрация на потенциално опасно вещество в околното пространство;
 • Kp - концентрация на нежелани вещества на входа на климатика.

Тайни на правилната вентилация

Специалистът разказва за това как да избегнете често срещани грешки във вентилационното устройство, какви прости мерки ще ви позволят да създадете оптимален микроклимат в къщата и да осигурите безопасността на неговите конструкции с помощта на естествена вентилация.

Вентилацията е организиран обмен на въздух в помещенията, създаден за отстраняване на излишната топлина, влага, вредни вещества, които се натрупват в атмосферата на помещенията. С негова помощ се създава микроклимат и качество на въздуха, които са приемливи или оптимални за хората. Необходима е вентилация за защита и опазване на сградите под различни природни и създадени от човека влияния и явления.

Общо устройство

Преди да направите вентилация в апартамент, е важно да разберете принципите на неговото функциониране, да разберете как работи системата и какви проблеми могат да възникнат в процеса. Ако разгледаме за пример многоетажна сграда, в нея се прокарват много канали по време на строителната фаза, през които мръсният въздух се отстранява от помещенията.

Вентилационната система е проектирана по такъв начин, че свежият поток да постъпва по естествен начин - през врата, прозорци или прозорец.

Предимствата на естествената вентилационна система са очевидни:

 • Минимални разходи за монтаж, което ви позволява да намалите цената на конструкцията.
 • Възможност за работа офлайн.
 • Независимост на електричеството.
 • Осигуряване на оптимални условия, които най-благоприятно засягат човешкото здраве.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Естествената вентилация също има редица недостатъци:

 • При силен вятър може да възникне обратна тяга, което води до навлизане на отломки в стаята.
 • За да работи вентилацията нормално, трябва да се спазва специално правило - температурата вътре е по-висока от външната.

Но дори и висококачествената инсталация на вентилация в апартамент по време на строителната фаза може да бъде неефективна, ако се използват „недишащи“ материали. Монтажът на пластмасови прозорци, запечатани врати и други съвременни конструкции води до нарушаване на вентилацията и след това до влошаване на вътрешния климат. За да коригирате ситуацията, е необходимо да проверите и поправите вентилацията в апартамента.

Една от опциите е да се оборудва система с принудителен тип, когато вентилаторите са свързани към работа. Тяхната задача е да премахнат стария въздух от стаята и да освободят зоната за входа на чиста струя. Продуктите се монтират в специални отвори (тоалетни и кухненски шахти).

Такъв проект за вентилация на апартамент включва инсталирането на специални клапани, които улесняват обмяната на въздух. През тези отвори потокът навлиза навътре и отстраняването става по естествен път през съществуващите вентилационни канали.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата
Проект за вентилация на апартамент

Последици от грешки в устройството

Ако вентилационната система е подредена правилно, тогава микроклиматът във всяка стая на къщата ще бъде удобен, независимо от общата площ и броя на жителите. Но често собствениците на вили и селски къщи с постоянно пребиваване са изправени пред различни проблеми. Това се дължи на неправилна циркулация на въздуха.

Проблеми, пред които е изправен собственикът на дом без вентилация:

 • прозорците плачат;
 • изпарения и дим от кухнята влизат в дневните;
 • плесен в банята;
 • неприятна миризма във всички части на къщата;
 • ако котелното е газово, тогава работниците на газ няма да го приемат без правилно разположение на вентилационните канали.

Комбинацията от всичко това води до факта, че наемателите се чувстват неудобно. Липсата на чист въздух може да причини главоболие, повишена раздразнителност и лошо настроение. Неприятните миризми от бани и кухни също пречат на комфортния живот на всички обитатели на къщата.

Оформление на вентилационни тръби на тавана
Разпределението на вентилационните тръби на тавана е най-удобният вариант. Това е при условие, че има свободно място.

Друго неприятно явление, което се случва, когато вентилационните канали са неправилно организирани, е преобръщането на вентилацията. Това се случва, ако вместо топъл въздух от стаята, който трябва да напусне, през канала на канала започне да преминава студен външен въздух.

С този проблем трябва да се борим. В крайна сметка нито една отоплителна система не е в състояние да се справи с такива топлинни загуби. Тук, в буквалния смисъл, парите на собственика ще летят активно във вентилационната тръба.

За да се предотврати това, наредбите предвиждат, че вентилационният канал, който отстранява отработения въздух от помещенията, трябва да излиза на покрива на височина най-малко 2-3 метра.

Често се случва собственикът да не знае през коя изходна тръба се извършва притокът. Има прост начин за откриване на течове на топъл въздух. За да направите това, като вземете запалена свещ, трябва да обиколите всички стаи, като обърнете внимание на това как се държи пламъкът на местата, където въздухът се отстранява от стаята.

Проверка на сцеплението
На мястото на запалена свещ може да се използва всеки друг малък открит пламък. Например вземете джобна запалка

Ако пламъкът на свещта се изтегли, значи всичко е наред. Ако той бъде издухан в стаята, тогава е открит източникът на неразрешен приток на уличен въздух и ще трябва да се преодолее, като се вземат подходящи мерки за отстраняване на проблема.

Как да реша при избора на качулка и вентилатор

Преди да инсталирате тази или онази система в кухнята в апартамент, е важно да вземете предвид не само външния вид, но и други фактори, които са необходими за нормалния живот. Като начало се определя размерът / диаметърът на вентилационните системи

За да направите това правилно, трябва да измерите вентилационната шахта - размерът на вентилатора ще бъде с 10-15 см по-голям

След това е важно да започнете да изчислявате производителността на устройството. За да направите това, трябва да извършите няколко математически действия: умножете дължината с ширината и височината и след това извадете обема, зает от мебелите

Получената цифра се умножава по 6 и отделно по 12. Когато изчислявате тези граници, можете да изберете правилния вентилатор в кухнята.

Ако някоя друга стая е комбинирана с кухнята, тогава се вземат предвид и двете стаи. Не забравяйте за силата на звука на мощното устройство. Като цяло 6-метровата кухня ще бъде напълно оборудвана с вентилатор с капацитет до 180 кубически метра на час. Възможно е да се инсталира вентилация в кухня с размер 10 метра с капацитет от 220 до 300 кубически метра.

В случай, когато вената има по-малък размер от вентилатора, трябва да обърнете внимание на турбо устройства с по-голяма мощност.

Как да направите вентилация със собствените си ръце

В частните жилища захранващата и изпускателната вентилация е оптимална. След изчисляване на мощността и избор на марка оборудване, вентилацията в стаята със собствените си ръце може да се извърши от всеки, който има умения за работа с инструмента.

Стъпка 1. Изчисляване на напречното сечение на канала. Определя се по формулата 1м2 на помещението за 15 мм отвори. В някои случаи вместо един канал с голям диаметър е възможно да се замени с два вала.

Стъпка 2. Пробиване на дупки с перфоратор. Монтаж на разклонителни тръби за защита на системата от малки отпадъци в отворите на стената.

Стъпка 3. Разположение на отвора за шахтата, полагане на канала за подаване на въздух. Поставени хоризонтално или вертикално, точно над пода. Във външните стени височината на шахтата до пода е около 40 см, защитена от решетка и навес.

Стъпка 4. Конструкция на изпускателния канал. Той се намира под тавана на стената, противоположна на входа, закрепен със скоби, скоби. Изложен е на ниво 50 см от покрива и е защитен от скара с козирка. Ако е необходимо, използвайте тройници, адаптери.

Стъпка 5. Монтаж на вентилационни решетки и вентилатори. Захранващите и изпускателните елементи са разположени на различни стени.

Направи си сам вентилационно видео:

За да се организира естествена вентилация, е достатъчно да се монтира захранващ прозорец или вентил за външна стена и вертикален аспиратор на капака.

Оптимални места: между батерията и пода, над или под отвора на прозореца. По-добре е да поръчате отвор на прозорец с клапан, когато поръчвате прозорци с двоен стъклопакет.

Можете също така да закупите готово решение - доставете моноблокове. Един блок съдържа: вентилатор, нагревател и филтър.

Как се почиства

За да възстановите нормалната работа на климатика, започнете с проверка на всеки отвор. Ако хартиените листове се привличат с различни сили, причината са мръсни кутии вътре в апартамента. Възстановяване на вентилацията в апартамент със собствените си ръце, започнете с подготовката на стоманен кабел с малка дебелина или тел с алуминиева сърцевина. Вземете "инструмента" и почистете канала от отломки.

Остатъците могат да бъдат отстранени с прахосмукачка с дълга тръба (можете да използвате маркуч от винилов спрей). Ако усилията са напразни, а вентилацията в апартамента все още не работи, ще трябва да почистите основния канал. За това са полезни ерш с по-голям диаметър и щанга (като рамо)

След това почистете прохода, но продължете внимателно, защото вътре може да има гнезда на птици или други животни. Ако причината беше точно замърсяване, вентилацията в апартамента ще бъде възстановена

Описаният по-горе подход е типичен за частна къща. Ако вентилацията и климатизацията на апартаменти в многоетажна сграда с голям брой апартаменти е нарушена, въпросът за почистването на централните канали е задача на собственика на жилището, а на наемателя е забранено да извършва тази работа. Ако има оплаквания относно работата на вентилацията, трябва да подадете заявление и по този начин да се обадите на капитана в апартамента.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Видове вентилационни системи

Дизайнът на вентилационните елементи зависи от избрания тип система. Освен това всеки от тях съдържа задължителен комплект: въздуховоди, вентилационна шахта, чадър.

Следните видове системи за обмен на въздух се използват в жилищни сгради:

 1. Въздушният обмен е естествен.
  Тягата се причинява от разликата във въздушните показатели извън и вътре в къщата. Въздухът се подава през леко отворени прозорци или отвори.
 2. Комбинирана вентилация.
  Подаването или изпускането на въздух се осигурява от механични устройства.
 3. Механична вентилация.
  Движението на въздух в и извън апартаментите се извършва само с помощта на механизми.

С естествения въздушен обмен в многоетажна сграда, вентилационните шахти са незаменим компонент на системата. Принудителната вентилация на нискоетажни сгради може да се състои само от въздуховоди, които извличат въздух от всеки отделен апартамент.

Проверка и почистване на вентилацията

От време на време трябва да проверявате вентилационните канали за запушвания. Това се прави в такива случаи:

 • Годишна планова проверка
 • Първоначална проверка на вентилационните канали преди употреба. По време на изпълнението му се проверяват: наличие на запушвания, плътност на канала и отдалечеността му от димния канал, течение.
 • След ремонт на канали

Домакинският прах съдържа бактерии, акари и техните отпадъчни продукти. Когато човек диша въздух с много прах, той развива алергии. Освен това прахът е опасен за хора с астма. Когато прахът се натрупва в белите дробове, това води до хронични заболявания на белите дробове и имунната система. С натрупването на прах във вентилацията се натрупват и тези организми, които са вредни за човешкото здраве. Ето как малки гризачи и птици намират убежище там.

Когато каналите се запушат, тягата им става по-слаба, филтрите се замърсяват, напречното сечение на каналите става по-малко, мазнините и прахът се събират по стените и захранващата и изпускателната системи спират да работят. Почистването на вентилационните канали в промишлени сгради трябва да се извършва поне два пъти годишно, както и в административни и обществени сгради. Необходимо е поне веднъж годишно да се почиства вентилацията в сградите на пожарните служби. След почистване каналите се дезинфекцират и се съставя специален дневник, в който се въвеждат данни за предприетите действия.

Изчисляване на вентилацията на апартамента

Естествената или изкуствената вентилация на жилищна сграда се изчислява по време на строителството на сградата от специалисти, а жителите на сградата получават апартаменти с вентилационна система "по подразбиране".Няма да работи промяната на вентилационната система в Хрушчов; това ще изисква сериозна намеса в структурата на сградата. С помощта на различни устройства обаче можете да подобрите циркулацията на въздуха във вашия апартамент. За това е необходимо да се извършат изчисления.

Ако не сте доволни от вентилацията в апартамента, можете да инсталирате допълнителни аспиратори в кухнята и вентилатори на решетките в банята. В този случай трябва да запомните основното правило - количеството изсмукан въздух не трябва да надвишава количеството въздух, влизащо в апартамента. В този случай вентилационните системи ще работят възможно най-ефективно. Някои модели абсорбатори и вентилатори могат да работят на въздухозаборника - те трябва да бъдат инсталирани, ако помещението не е достатъчно проветрено през прозорци и врати.

Особено внимание трябва да се обърне на капацитета на изпускателните устройства; за малки апартаменти капацитетът от 50 до 100 m³ въздух на час ще бъде достатъчен. За да определите точно какъв товар за устройството ще бъде оптимален, можете да измерите количеството въздушни маси в стаята.

За да направите това, площта на апартамента се сумира и умножава по три пъти. Получените обеми въздух трябва напълно да преминат през вентилаторите в рамките на един час.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Допълнителен въздушен поток може да се организира с помощта на климатици, аспиратори и вентилатори. Заедно тези устройства ще изпълняват основните задачи за вентилация на помещенията:

 • абсорбаторът в кухнята ще почисти стаята от неприятни миризми, мазнини и дим, изпълвайки я с чист въздух;
 • вентилатор в банята - отстранете влажния въздух;
 • климатик - за охлаждане и изсушаване на въздуха в стаята.

Тези устройства ще осигурят добра циркулация на въздушните маси в различни помещения и ще регулират тяхната чистота - те просто са незаменими в банята и кухнята.

Възможности за вентилация в частна къща

Вентилацията на помещението е необходима, за да се създадат оптимални условия за живот на хората и съществуването на мебели и оборудване в къщата.

Ако в жилищните сгради всичко вече е направено от специалистите, издигнали сградата, то при изграждането на частни недвижими имоти този въпрос често се пренебрегва.

Разположение на вентилационни канали
Понякога подреждането на вентилационните канали се счита за загуба на време и пари. Те обаче са незаменима част от изпълнението на проекта, осигурявайки благоприятни условия за живот и дълъг експлоатационен живот на строителните конструкции.

Това е фундаментално погрешно схващане. Замърсен въздух, изпотяване на прозорци, неприятни миризми от бани и аромати на пържена храна, заедно със зловонен дим, ще влязат във всички стаи и дори в спалнята. Без правилно проектирана и сглобена вентилационна система комфортният живот на жителите на къщата ще бъде изложен на риск.

Вентилацията в частна къща може да бъде:

 • естествен;
 • механични;
 • смесени.

Първият тип се основава на естествената циркулация на въздушните маси. Не се използват механизми за насилване на въздух в къщата. Той влиза от улицата, прониквайки през микровентилирани прозорци или захранващи клапани, организирани на най-подходящите за това места.

В помещенията на къщата, в които не са монтирани клапани, въздухът циркулира през вратите и през пролуките между вратата и пода.


Отработеният въздух също напуска къщата по естествен начин чрез вентилационни шахти, разположени в една от стените на къщата (+)

При механичен тип вентилационно устройство се използват вентилатори и специално захранващо оборудване. Необходимият обем чист въздух се подава във всяка стая на сградата, а отработеният въздух се извежда навън. Това е по-сложна система, използвана за големи селски къщи и вили.

Смесената версия на вентилацията включва използването на първия и втория тип. Това може да бъде инсталирането на механични захранващи клапани във фирма с естествена изпускателна система за отвеждане на въздуха през вентилационните шахти в банята и в кухнята.Или, напротив, притокът е естествен и за отстраняване се използва механично оборудване.


Механичната принудителна вентилационна система се състои от оборудване, което изисква периодичен ремонт или подмяна. Най-често трябва да смените филтрите (+)

Основните предимства на естествения тип:

 • енергийна независимост;
 • най-евтината цена;
 • не изисква ремонт;
 • минимална поддръжка;
 • можете да го организирате сами.

В допълнение към положителните аспекти, този тип вентилация има и значителни недостатъци. Ако всичко беше перфектно, тогава други варианти за подреждане просто нямаше да се използват. Основните недостатъци са зависимостта от температурата на въздуха и метеорологичните условия, ограничената зона на обслужване.

Вентилационна система в къщата
С други думи, с естествена вентилация през горещия сезон можете да забравите за съществуването на вентилационна система в къщата.

Механичната система е удобна за използване, тъй като може да обслужва всяка зона на къщата / вилата и е напълно независима от времето. Освен това може да се контролира по ваша преценка, поддържайки комфортен температурен режим в помещенията.

Принудителни вентилационни системи
Много системи за принудителна вентилация, които имат сензори за наблюдение на състоянието на вътрешния микроклимат, се управляват от дистанционно управление.

Допълнителни възможности за отопление на входящия въздух, за йонизиране и овлажняване на въздушните маси на помещението и др., Могат да бъдат организирани чрез инсталиране на подходящо оборудване във вентилационната система.

Основните недостатъци на метода за механична вентилация:

 • по-висока цена на оборудването;
 • необходимостта от ремонт и периодична подмяна на отделни елементи на системата;
 • зависимост от електроснабдяването;
 • може да се наложи професионален монтаж и конфигуриране на оборудването.

Предвид положителните и отрицателните качества на видовете вентилация, смесеният тип най-често се използва за селски къщи и вили. Това е оправдано от икономическа гледна точка и е напълно осъществимо със собствените ви ръце.

Свързване на аспиратора към електричество

Този етап е най-простият. Много е добре, когато първоначално планирате кухнята си, правилно сте определили местоположението на всички контакти и електрически контакти.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Как да не направите куп елементарни грешки и да спазвате всички разстояния, можете да намерите в отделна статия.

Ако нямате безплатен изход за абсорбатора, ще трябва да го монтирате. За да направите това, ще ви трябват следните материали:

трижилен кабел VVGngLs 3 * 2.5mm2

При домашното окабеляване използвайте кабел от тази марка (с индекса Ls).

обикновен контакт за ток 16А със заземителни контакти

Самата качулка, за разлика от другите кухненски уреди, е устройство с ниска мощност. Съответно изобщо не е необходимо да се изтегля отделно окабеляване под него директно от панелната стая.

Същото не може да се каже за котлона или съдомиялната машина.

Оказва се, че това устройство може да бъде свързано от обща изходна група от най-близката разпределителна кутия.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Издърпайте стробоскопа или кабелния канал от кутията за свързване към мястото на бъдещия контакт и монтирайте гнездото.

Този изход е разположен отгоре, почти под тавана, точно над или отстрани на самата качулка. Изборът на конкретно място ще зависи от дължината на кабела и изискването за минимална височина на монтаж на аспиратора над плота.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Често за този случай се налага да изрежете дупка в най-близкия кухненски шкаф.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

След това премахнете изолацията от кабела, маркирайте жилата и ги свържете заедно в кутията за свързване.

Хоризонтален разрез на вентилационния канал на нормата

Остава само да свържете контакта правилно.

Имате готово окабеляване за кухненския модул. Преминаваме към канала.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни