Преглед на поялници за заваряване на полипропиленови тръби


Как да направите поялник за полипропиленови тръби

Случва се така, че е спешно необходимо да се запоят две полипропиленови тръби, а под ръка няма поялник за заваряване. Какво трябва да се направи в този случай? Има ли изход от тази ситуация?

Всъщност, дори ако старата ви машина за заваряване на полипропиленови тръби не работи и не може да бъде ремонтирана, има изход от ситуацията. Във всеки случай трябваше да оставите върховете на запояващото желязо с тефлоново покритие. Така че, като ги използвате, можете лесно да направите поялник за полипропиленови тръби със собствените си ръце.

Как и от какво може да се направи, ще бъде описано в тази статия на строителното списание.

Пояло за пластмасови тръби: как да закупите качествен продукт

Основната задача на такъв поялник е да поддържа необходимата температура за свързване на полипропиленова тръба с фитинг, а температурата му на нагряване е около 260 градуса.

Когато купувате поялник за пластмасови тръби, трябва да поискате от продавача сертификат, потвърждаващ качеството му

Според купувачите изборът на поялник трябва да бъде избран по 3 критерия:

 • Формата на нагревателния елемент;
 • Термична мощност;
 • Цената на устройството.
 • По отношение на разходите поялниците могат да бъдат разделени на 3 групи:
 • Поялниците от руско и китайско производство са по-евтини;
 • Средната цена най-често ще има поялници, произведени в Турция;
 • Скъпите поялници ще бъдат модели на европейски производители, а немските и чешките поялници ще станат популярни сред тях.

Поялник за пластмасови тръби от китайски производител е подходящ за запояване на домашна отоплителна система. Експертите казват, че такъв поялник определено ще е достатъчен за две системи и това е напълно достатъчно за първата работа на човек, решил да направи отопление с помощта на полипропиленови тръби и дори можете да позволите на някой да го използва.

Не използвайте поялници, произведени в Китай, за търговски поръчки. Цялата причина не е, че не е с високо качество, а че не е в състояние да поддържа точна температура. Грешката в евтините шипове достига 10 градуса и по-високи и това допринася за некачествена връзка и не можете визуално да проверите това. Дефекти от този вид не са приемливи при поръчка.

За начинаещи е по-подходящ поялник за тръби с турско производство. Грешката на турските поялници е много малка и надеждността на такъв поялник е отлична. Средните разходи правят поялниците от турско производство популярни дори във фирми, които се занимават с инсталиране на отопление от пластмасови тръби. За да спестят пари, фирмите уверяват, че е по-изгодно да закупите 3 турски поялника, отколкото един немски или чешки. Занаятчиите, които се занимават с този вид работа повече от една година, знаят, че чешкият и немският поялник ще служат дълго време и ще осигурят качеството на запояване.

Съвети за поялници

При посещение на онлайн магазин или търговска мрежа, ние търсим помощ от консултант, който ще ви помогне да изберете оборудване за свързване на полипропиленови конструкции на тръбопроводната система. Като правило специалистите в търговската мрежа знаят само основите на продуктите и не винаги е възможно да се възползват от думата на консултанта. Достатъчно е да се обърнете към Интернет, където потребителят може да прочете рецензии и подробни технически характеристики на оборудването и дори за себе си да направи рейтинг на най-добрите компании за поялници за полипропиленови тръби. Всеки производител има свои тайни и е готов да предложи на потребителя най-добрия продукт според него.

Типичните конструкции на оборудването имат задължителен нагревателен компонент и държачи, които от своя страна са поставени вътре в конструкцията на поялника. Държачът, независимо от производителя, трябва да бъде топлоизолиран и да поддържа позицията си в една посока по време на технологични операции. Нагревателната част на оборудването трябва да отговаря за общия принцип на топене и да осигурява ефективна операция на свързване на различни части от полипропиленови материали, предназначени за монтаж на тръбопроводна система.

Самоделен поялник за полипропиленови тръби

Работата на поялника е да залепва тръби, които са били загряти до желаната температура. Не винаги е необходимо повторно запояване или ремонт на половината от окабеляването на отоплителните и водоснабдителните системи в къщата. Често се налага да се работи за подмяна на две или три връзки. И в този случай не е необходимо да купувате поялник, но можете да го направите сами.

За да направите поялник за полипропиленови тръби, трябва да гледате обучителното видео

За електротехник, който има водопроводни умения, производството на такъв поялник ще отнеме няколко часа.

Най-често водопроводните тръби са скрити от погледа, за това те се изглаждат в канали и затова не трябва да се притеснявате за красота и естетика. Но това не е важно, важно е неправилно да се регулира температурата на отопление и прегряване на тръби или фитинги, дори ако прегряването не е много градуса, това ще доведе до отхвърляне. При такова запояване основният въпрос ще бъде качеството на запояване на частите. Ако при извършване на запояване с домашно приготвен поялник се допуска леко несъответствие във външния вид на елементите, които ще се запояват, тогава при използване на закупен поялник всичко трябва да е идеално.

За да направите поялник за пропиленови тръби със собствените си ръце, ще ви трябват такива материали:

 • Нагревателен елемент;
 • Необходим монтаж за вашия размер на тръбата и накрайник за поялник;
 • Никелирани болтове и гайки M8, те ще служат за закрепване на дюзи към нагревателя;
 • На базата на термодвойки;
 • Монтаж за сигурно фиксиране на поялника към спомагателната повърхност.

В допълнение към температурата, мощността и скоростта на нагряване на повърхността на тръбата също са много важни. Ако нагряването на свързващите елементи е дълго, тогава частите, които се нагряват, губят своята форма и геометрични размери.

Поради тази причина материалът трябва да има диаметър от 15 до 30 милиметра, а капацитетът на апарата от 700 до 900 единици. нужда Тази мощност съответства на нагряването на ютията.

Схемата на работа за ВиК е много проста, имате нужда от изход, маша, PVC тръба, която трябва да бъде предварително почистена и, разбира се, желанието на капитана. Цялата работа няма да отнеме много време, защото не е трудна.

Съвети и трикове: как да изберем поялник за полипропиленови тръби

След като определихме формата на отоплителната платформа, пристъпваме към избора на технически параметри. Един от първите и най-важните е да се избере мощността. Когато избирате мощността, не трябва да избирате най-голямата, ако повече, това не означава коя е по-добрата. Тъй като мощните поялници са предназначени за спояване на тръби с голям диаметър. Ако трябва да запоявате тръби, чийто размер е около 50 мм, тоест това е стандартна отоплителна система, тогава за тези цели е подходящ поялник с мощност 600-800 W. По принцип на опаковката е посочен броят на дюзите и диаметърът, за който са предназначени. Можете да навигирате по такива инструкции.

Изборът на поялник за пластмасови тръби трябва да се основава на обема на работата и финансовите възможности

Важно е да се отбележи термостатът, колко точно е конфигуриран, колко дълго поддържа температурата, защото качеството на запояване зависи от това. Това важи особено за начинаещи.

При липса на опит и практика в този вид работа си заслужава, тя се основава на норми и стандарти.

И затова е необходимо да изберете поялник за тръби с плавна настройка на температурата и да проучите инструкциите за използване на поялника преди работа. Освен това трябва да проучите не само инструкциите за използване на поялника, но и закупените от вас тръби и аксесоари, където е написан не само компонентът на тръбите и други неща, но и е посочена оптималната температура за запояване. След това задаваме необходимата температура на вашия поялник. Ако не, няма инструкции, тогава можете да използвате средното време на задържане, но преди започване на запояване, трябва да опитате ръката си в тръбните секции и повече от веднъж.

Когато тествате дължините на тръбите, ще разберете и достатъчно време за загряване или дали трябва да добавите или намалите. Тези тръби не са скъпи, така че могат да бъдат закупени с марж за обучение. Също така трябва да обърнете внимание на прикачените файлове. Дюзите трябва да бъдат покрити с тефлон, тъй като тефлоновото покритие нагреваните елементи от полипропиленови тръби се отстраняват много лесно. Качественото покритие трябва да има синкаво-зелен цвят.

За пропиленово заваряване е по-добре да изберете апарат, чиято оценка е надеждна. Така например, електрически поялник, който се произвежда в Турция, има отлично качество. Турският полипропиленов електрически поялник е добър избор, ако имате нужда от професионален подход и надеждно устройство. Освен това изглежда като пистолет за удар и ще привлече вниманието на работодателите ви. Ако ще работите с PPR веднъж, тогава можете да закупите руски марки. Инструмент за запояване може да се предостави от водопроводния магазин, наречен Castorama или Stavr. Освен това можете да закупите такъв продукт в OLH, където можете да разберете пълния му преглед и да разгледате снимки.

Дюзи за поялници за полипропиленови тръби

Минималният брой дюзи трябва да бъде 3, те са най-популярни и диаметърът им е 20, 25 и 32 милиметра. Но след определен период на употреба, приставките, доставени с комплекта, ще се износят и трябва да бъдат заменени.

Върховете имат цилиндрична форма от алуминиева сплав или мед, които са покрити с незалепващ тефлонов слой. Когато купувате примамки, обърнете внимание на качеството на слоя и не спестявайте много от това.

Съветите за запояване често са включени към поялника, но можете да ги закупите отделно.

Покриващият слой зависи от цената на дюзата, т.е. колкото по-малък е слоят, толкова по-ниска е цената и експлоатационният живот на скъпия.

Износването на дюзата се проявява по такъв начин: появата на дим, пластмасови остатъци по дюзата, сцепление на части и възникване на трудности при отстраняване на тръби.

Как да използваме полипропиленово желязо

Самият процес на свързване на тръби е много прост и следователно привлича много домашни майстори.

Работата трябва да се извършва в следната последователност:

 • Подготвяме тръбата за запояване по този начин: тя трябва да бъде нарязана равномерно и почистена и ако е необходимо, премахнете слоя фолио;
 • Включваме поялника и настройваме температурата;
 • След като поялникът се нагрее до избраната от вас температура, това ще бъде обозначено със светлинен индикатор, ние поставяме тръбата и фитинга от различни страни на необходимите дюзи;
 • Задържаме определеното време без забавяне и внимателно отстраняваме частите от поялника;
 • Свързваме тръбата към фитинга без въртене и цялата връзка е готова.

Времето, което трябва да се поддържа, зависи от диаметъра на тръбата.

Челно заваряване

Тръби със същия диаметър

Тази технология е предназначена за свързване на тръби от същия тип, със същия диаметър. Много е важно да се осигури стриктно подравняване на свързващите части и да се подготвят добре краищата за перфектно първоначално залепване на повърхностите.

За монтажни работи ще ви трябва резачка за тръби. Повече информация за резачките за тръби за полипропиленови тръби можете да намерите в тази статия

След това двата края на свързващите тръби се загряват едновременно, така че да се стопят до необходимата дълбочина по цялата площ на напречното сечение.

След това идва етап на компресия на свързващите части - това се постига благодарение на механична сила, с противоположни вектори, които са насочени строго по оста на тръбата. В крайна сметка се наблюдава дифузионен ефект в секцията за топене на полипропилен, т.е. взаимно проникване на полимера. След това идва необходимата технологична пауза, за да се осигури пълна полимеризация и да се получи монолитно съединение.

Пълен процес на полимеризация

Самата технология е доста трудоемка. Както вече споменахме, много е важно краищата да са добре обработени, да са разположени на една и съща ос и да се спазва стриктно приложената сила. Много е трудно да се спазят всички тези условия, без да се използва апарат за заваряване на полипропиленови тръби.

У дома рядко се използва челно заваряване! Обикновено тя е по-търсена в професионална среда.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни