Защо качулката духа в обратната посока в апартамента?

Всяка жилищна сграда има вентилационна система. Тя е отговорна за притока на чист въздух в помещението и отстраняването на застоялия въздух. Но ситуации могат да възникнат, когато мръсният въздух тече обратно в къщата. Това явление се нарича обратна тяга. Той пречи на комфортния живот на хората, а също така носи потенциална опасност. Можете да коригирате ситуацията със собствените си ръце, когато няма неизправност на самата система. В други случаи трябва да се свържете със специална служба.

Дефиниция на обратната тяга


При обратна тяга пламъкът е насочен към стаята

Тягата във вентилационната система се разбира като насочен поток от въздушни маси, който възниква, когато има разлика в налягането в къщата и на улицата. Въздушните потоци естествено отиват в зоната с ниско налягане. По този принцип работи общата вентилация на къщата. Първо, въздухът се загрява, плътността и масата му намаляват. Той се изкачва и излиза във отвора. През пукнатините влиза свеж студен въздух и запълва цялото пространство.

Силата на тягата е пряко свързана с височината между входа и изхода на въздуха. Поради тази причина жителите на горните етажи усещат по-остро липсата на чист въздух.

Феноменът на обратната тяга във вентилацията на апартамент в жилищна сграда се състои в невъзможността за отстраняване на мръсен въздух. Той се връща в стаите и носи със себе си бактерии и неприятни миризми. Можете да разберете, че системата не работи правилно по следните признаци:

 • Замъгляващи прозорци, конденз, мухъл и плесен. Излишната влага се отстранява и чрез вентилацията. Ако системата не работи правилно, водата няма да се източи и ще започне да се утаява.
 • Задушен задушен въздух, често придружен от неприятна миризма.
 • Тяга от отвора за въздух. Ако донесете ръка към него, можете да усетите какво духа от вентилацията в апартамента.

Най-простият тест може да се направи с помощта на обикновен лист хартия. Трябва да го прикрепите към отвора за вентилация и да видите посоката на трептенето.

Качулка - да бъде или да не бъде

Ауспуховото оборудване е инсталирано в почти всеки апартамент или частна къща. Особено инсталацията се извършва в кухнята. Използва се по време на готвене. Но как това може да бъде свързано с проблема с обратната тяга? Собствениците на апартаменти или частни къщи могат да наблюдават следното. Когато аспираторът е включен, въздухът започва да духа през отвора за вентилация в тоалетната или кухнята. И наличието на механична качулка може да допринесе за това.

Причината може да е използването на тежка качулка. В крайна сметка мнозина искат тя да отделя всяка пара и миризма при готвене. Както показва обаче практиката, това не винаги е оправдано. Работещата качулка просто издърпва целия въздух от стаята. По тази причина във вентилационния канал се образува обратна тяга. Прозорците, вратите и други конструкции са херметични. Той няма къде да отиде, така че се образува обратна тяга във вентилацията.

Тоест, проблемът се свежда до факта, че има явна липса на подаване на чист въздух. Най-лошото е, че обратната тяга на вентилация в апартамента може да провокира появата на миризми във вашата къща от съседния апартамент и етаж. Възможно ли е по някакъв начин да се оправи текущата ситуация?

Решението на този проблем е много просто. Трябва само да отворите вратата или прозореца, когато качулката работи. В този случай работата на вентилационната система на частна къща или апартамент ще работи правилно. В крайна сметка е важно циркулацията на въздуха да се извършва.И е много лесно да се провери изправността на системата. Можете просто да прикрепите лист хартия към вентилационния канал. Ако се залепи, значи всичко е наред във вашия случай.

Естествена циркулация на въздуха в къщата


Обратна тяга може да възникне при инсталиране на металопластикови прозорци и врати

Вентилационната система в къщата представлява комплекс от различни технически устройства, вентилатори и шахти, които имат единичен щранг от мазето до покрива. Благодарение на него се създава сцепление поради температурната разлика в къщата и на улицата. С увеличаването на тази разлика качулката ще работи по-усилено.

Ефектът се оказва и от перпендикулярното налягане съгласно принципа на напречните сечения. Това е ситуация, при която вятърът духа хоризонтално по отношение на щранга. В резултат извлича въздух от вентилацията.

За да има въздушен поток в къщата и да не се образува вакуум, на етапа на строителството се правят отвори в основата. Също така е възможно да се направят някои дупки в пода на първия етаж.

По този начин естествената циркулация на въздуха в жилищна сграда работи. Системата може да не работи, ако няма захранваща вентилация или ако температурата в къщата е по-ниска от външната. Втората причина не се среща често, следователно тласъкът се появява именно поради липсата на прилични въздушни потоци. Вентилационните шахти в апартамента са направени в банята, тоалетната и кухнята. През прозорците навлиза въздух. Използването на прозорци с двоен стъклопакет и запечатани врати значително намалява притока на въздушни маси и причинява обратна тяга. За да се реши този проблем, се използват специални клапани за прозорци или стени.

Също така, нарушение на въздушния поток може да бъде причинено от неизправност на системата, инсталиране на вентилатори и аспиратори и неправилен дизайн. Ако качулката духа в обратна посока в апартамента, трябва да потърсите проблема и да го отстраните.

Причини за обратна тяга


Ако вентилационният канал е запушен, възниква обратна тяга или вентилацията не работи

Основната причина за възникването на обратна тяга е нарушаването на принципа на естествения въздушен обмен. Причинява се от следните фактори:

 • Използването на пластмасови прозорци и запечатани врати. Те са в състояние напълно да блокират достъпа на чист въздух до стаята.
 • Промяна на вентилационния канал или незаконно разрушаване.
 • Неправилен дизайн на тръбата или неправилно местоположение. Ако е инсталиран в зоната на вятъра, циркулацията ще бъде нарушена.
 • Промяна в посоката на вятъра.
 • Запушване на вентилационния канал с малки отломки, навлизане на птици в него.
 • Конструктивни грешки.

За да идентифицирате и премахнете обратната тяга, трябва да се свържете със специалист. По-добре е да изберете независими експерти, които ще направят изчерпателен анализ на цялата система на въздуховодите в сградата и ще дадат препоръки как да се подобри ситуацията.

Типични проблеми при организацията на въздушния обмен

Намаляването на дебита спрямо изчисления, дори в един изход за подаване или изпускане, води до дисбаланс в циркулацията на въздуха в къщата. Това се отразява на работата на други устройства, при които има компенсаторна промяна в параметрите на потока, включително може да настъпи обрат. Следователно е необходимо да се инспектират всички места за всмукване и изтичане на въздух и тогава ще бъде възможно да се разбере защо работи общата вентилация на къщата, насочвайки потока в обратна посока.

Обратна тяга в случай на проблемен приток
Този пример ясно показва, че дори при установяване на зависимостта от появата на обратна тяга (в банята) от всяко състояние (включване на кухненския аспиратор), причината може да е различна. Поради това е необходимо да се провери цялата вентилация

Намаляване на обема на входящия въздух

Намаляването на скоростта на въздуха в климатика с вентилатор може да бъде причинено от следните причини:

 • Загуба на мощност на двигателя, вибрации на вентилатора и други признаци на износване на оборудването. Необходимо е да се извършат ремонти и да се отстранят установените неизправности.
 • Неуспешно конфигуриране на системните параметри. Необходимо е да преконфигурирате системата или да поправите контролния блок.
 • Мръсни филтри. Най-честата причина за намаляване на капацитета на захранващата вентилация. Облицовката се нуждае от почистване или подмяна.
 • Мръсни фенове. В резултат на залепването на замърсителите, геометрията на остриетата се променя. След това при същия брой обороти характеристиката на налягането на устройството намалява.
 • Намаляване на свободната площ на канала. Може да възникне във всеки възел на захранващата система, през който преминава въздух: тръба, рекуператор, въздушен нагревател и т.н. Необходимо е да се извършва редовното им сервизно почистване.
 • Частично или пълно затваряне на външната решетка. Решетката на филтъра може да бъде задръстена от насекоми, листа и други отломки. През зимата тя може да бъде покрита със сняг. Следователно трябва периодично да проверявате неговата честотна лента.

При естествената вентилация на захранването, честа причина за недостатъчно захранване и понякога дори задна течност е ефектът на разреден въздух от уличната страна. Това явление може да се случи от подветрената страна на сградата. Тя може да бъде елиминирана чрез използване на специални предпазители близо до въздухозаборника.

Метод за защита на входа от вятъра
За да предотвратите създаването на вакуумна зона близо до входа, трябва да поставите малка ограда. През зимата обаче ще трябва да премахвате снега по-често.

Неизправности на аспиратора и тяхното отстраняване

Причините за лошата работа на качулката с принудителен тип са същите като за захранващото устройство. Но по-често проблемът възниква не поради замърсяването на филтрите (които не винаги са монтирани на аспиратора), а поради стесняването на свободното напречно сечение на вентилационния канал.

За разлика от чистия въздух, отстраненият поток носи влага, пари, малки капки мазнини, които се придържат към стените на вентилационния канал. С течение на времето отвътре се образуват натрупвания, създаващи аеродинамично съпротивление, което води до намаляване на обема на изходящия въздух. В този случай самото изпускателно устройство може да работи правилно.

В частните къщи вентилационният канал е проектиран така, че да може да се проверява визуално без много усилия. Това трябва да се прави 2-3 пъти годишно и ако получените стеснения се открият, почистете ги сами или с помощта на служители на организации, които предоставят такива услуги.

Има правила за разположението на изпускателните тръби на покрива. Ако ги игнорирате, в зависимост от метеорологичните условия може да възникне противоналягане, което води до забавяне на скоростта на вентилация или дори до преобръщане на течението. Показателите за тази конкретна причина са променливите, а не постоянните проблеми с въздушния поток.

Положението на комините спрямо покривните елементи се регулира от точка 6.6.12 от SNiP 41-01-2003 "Отопление, вентилация и климатизация". Той е описан в този документ въз основа на изчисленията за обратно налягане на вятъра, така че може да се използва и за вентилационни тръби.

Правила за монтаж на димни и вентилационни тръби
Правилата за поставяне на тръби на покрива са доста прости, така че можете да прокарате вентилация през покрива в почти всяка точка. Ще бъде необходимо само да се поддържа необходимата височина

Често възниква ситуация, когато при построяването на къща се спазват всички норми за поставяне на вентилационни отвори, но по-късно има промяна в ландшафта, което води до образуването на зони с вятър:

 • промяна на геометрията на покрива (включително инсталирането на сателитна антена);
 • строеж в непосредствена близост до висока сграда;
 • дърво, което е израснало в близост.

В този случай можете да преместите изхода на вентилационния канал на друго място, да увеличите височината на тръбата или да опитате да отстраните причината, която създава зоната на обратното налягане на вятъра.

Също така трябва да проверите качеството на дефлектора.Ако има механични повреди или в резултат на лошо закрепване е променил позицията си спрямо тръбата, това също може да е причина за проблеми. Тягата може да бъде значително увеличена чрез замяна на обикновен дефлектор с ротационен.

Проверка на системата

Взема се проба въздух за проверка на вентилацията

Извършва се проверка за идентифициране и отстраняване на неизправности. Състои се от следните стъпки:

 • Проучване на проектната документация. Проверка на съответствието му с нормите и стандартите на GOST.
 • Оценка на ефективността на инсталираното оборудване, правилността на неговото инсталиране и работа.
 • Проверка на качеството на монтажните работи на въздуховода, каналите и други елементи на вентилацията на къщата.
 • Вземане на проби от въздуха.
 • Търсете неупълномощено припокриване на канали.

Въз основа на проведеното изпитване специалистите решават как да премахнат обратната тяга.

Методи за елиминиране


Захранващ клапан на метал-пластмасов прозорец

За да се премахне обратната тяга, вентилационната система трябва да се приведе в изправно състояние. Основните начини за възстановяване на работата, която можете да направите сами, включват:

 • Монтаж на възвратния клапан. Устройството няма да позволи на стария въздух да се върне отново в стаята.
 • Монтаж на захранващи клапани на прозорци. Благодарение на този механизъм свежият въздух ще тече в къщата, дори ако прозорецът е затворен. Интензивността може да се регулира. Също така клапаните могат да бъдат оборудвани с вентилатори, решетки за отпадъци и други приспособления за почистване, отопление и охлаждане на въздушни маси.
 • Когато инсталирате мощен абсорбатор, е необходимо да го балансирате по отношение на производителността. Обемът на входящия въздух трябва да бъде равен на изместения.

Ако метеорологичните условия са причина за течението, трябва да изчакате, докато се възстановят нормалните стойности на температурата и влажността, както и посоката на вятъра. Такива фактори са временни и не зависят от човека. При чести влияния на метеорологичните условия трябва да помислите за ново развитие на системата.


Вентилацията трябва да се почиства на всеки 5 години.

Ако е настъпила повреда, поради която качулката духа в обратна посока в частна къща, трябва да се обадите в сервиза за ремонт. Експертите извършват следните дейности:

 • Защитете устието на мината, ако тягата се генерира от силни пориви на вятъра.
 • Възстановете повредените конструкции, направете техния ремонт или подмяна.
 • Каналите се почистват. Тя трябва да се извършва на редовни интервали. Не почиствайте сами вентилацията.

Не винаги е възможно да се коригират факторите, влияещи върху сцеплението. Например, характеристиките на оформлението на стаята могат да бъдат такива, че застоялият въздух да се върне в стаята. В големи помещения без стени и прегради ще се появят течения, които засягат цялостната вентилационна система в къщата. Застоялите въздушни маси също могат да се върнат от стълбите към втория етаж.

Ако причината е грешен дизайн на вентилационния канал, трябва да го преработите.

Начини за решаване на проблеми с вентилацията

След като се справите с причината за нарушението на сцеплението, можете да започнете да го премахвате. Има няколко начина за отстраняване на ситуацията:

 • Почистване на вентилационния канал. Правилата за експлоатация на жилищни сгради забраняват на жителите достъп до комунални услуги, поради което в случай на сериозни проблеми работата трябва да се извършва от служители на специализирани служби. Въпреки това можете сами да премахнете малките запушвания. Отстранете защитната решетка и погледнете във вентилационния канал. Използвайте метла или прахосмукачка за почистване на канала. В случай на сериозни затруднения се обадете на управляващата компания.
 • След като инсталирате прозорци с двоен стъклопакет, осигурете често проветряване на помещението.
 • В частен дом осигурете празнина между входната врата и прага за всмукване на въздух.
 • Монтирайте захранващи клапани или изолационни стъкла с вградени клапани. Те са оборудвани със специални капаци, които позволяват, ако е необходимо, да блокират въздушния поток. Предлагат се клапани за прозорец, таван и стена.
 • При сериозни проблеми използвайте устройства с принудителен въздух. Персоналът на нашата компания ще ви разкаже повече за оборудването.
 • Монтаж на принудителна вентилация. Електрически вентилатор е монтиран директно в аспиратора, за да осигури движението на въздуха.

Ако предприетите мерки не помогнат, свържете се с управляващата компания.

Предпазни мерки


Инсталирането на дефлектор помага да се избегне вдухването на вятъра в канала

Отстраняването на проблем с обратната сметка може да отнеме много усилия, време и пари. За да избегнете това, трябва да вземете превантивни мерки. Основни съвети:

 • Системата трябва да бъде в изправност.
 • Вентилаторите и аспираторите не трябва да се поставят във вентилационните канали. Възможно е да се използват само рециркулиращи аспиратори или да се изхвърли изхода им навън през стена или прозорец.
 • Дефлектори и ротационни турбини са поставени в края на щранга.
 • Организиране на притока на чист въздух от улицата по всякакъв наличен начин, включително през зимата.
 • Инсталиране на интериорни врати, за да се блокира възможността за течение, което влияе на обратната тяга.
 • Почистване на системата от лед и сняг през зимата.
 • Периодична проверка на вентилацията.

Тези мерки ще помогнат да се избегнат повечето проблеми, поради които се образува обратна тяга и студен въздух вдухва в апартамента от вентилацията.

Как да проверите вентилацията

Ако забележите неприятни миризми в апартамента, постоянни течения и студ, мухъл и плесен по стените или тавана, може да има проблем с вентилацията. За да разберете точно, проверете работата на системата. За да направите това, отворете прозорец в една от стаите и вземете тънък лист хартия. Нанесете хартията върху вентилационната решетка една по една в банята, тоалетната и кухнята. Вижте как се държи тя.

Ако хартията е привлечена, вентилацията в апартамента работи добре. Ако листът не е привлечен и падне, той не функционира. Ако хартията отлети от вентилационната решетка, има обратна тяга и вентилацията не работи правилно, в обратна посока.

В случай на обратна течност от отвора се изхвърлят замърсен въздух, мръсотия и прахови частици и неприятна миризма. За да отстраните проблема, трябва да определите причината, която се отличава с няколко. Нека разгледаме по-отблизо защо вентилацията духа в апартамента.

прах от вентилация в апартамента

Къде да отидем

Вентилацията на жилищната сграда е споделена. Ако има проблеми, обратната тяга ще се появи във всички апартаменти, така че трябва да действате заедно. На първо място, трябва да обсъдите проблема с всички жители на входа. Може би в един апартамент е инсталирана много мощна качулка, която вреди на работата на цялата система.

След това трябва да се свържете с управляващата компания с искане за намиране и разрешаване на проблема. В случай на поява на студен затръстен въздух, можете да се свържете с газовата компания. Това решение се дължи на факта, че вентилацията е система за сигурност. Именно наличието на обратна тяга не прави възможно проветряването на помещението от енергийни носители и продукти от неговото изгаряне.

Ако в къщата се появи обратна тяга с определена честота и тя не може да бъде елиминирана, част от прозорците трябва да бъдат заменени с антиексплозивни.

Защо се нуждаете от вентилационна система в къщата?

Хората прекарват доста време на закрито. Често това е техният собствен дом. Там дишат, вършат домакински задължения и спят. През цялото време те консумират кислород чрез издишване на въглероден диоксид. Готвенето, измиването, почистването и така нататък се извършва в същите помещения.


Често срещани проблеми с канала

Ако в къщата има животни, те също допринасят за замърсяването на въздуха в апартамента. Най-малките частици от козината им се носят в космоса.Активните животни вдигат прах, докато тичат през стаите. Съвременните материали, от които се произвеждат мебели, отделят във въздушното пространство на помещението различни вещества, често вредни и опасни за хората.

Хората са принудени да дишат с такъв „коктейл“, което застрашава здравето им. В задушна стая те се чувстват по-зле, при такива условия е невъзможно да получат достатъчно сън и работата им спада значително, тъй като е необходим много кислород, за да функционира мозъкът. В тази ситуация на помощ идва вентилационната система. Това е елемент от дома, който е предназначен да премахва неприятните миризми и прекомерната влага от помещенията. В същото време чистият кислород навлиза в къщата през отворите. По пътя се почиства и хидратира, ако е необходимо.


Принцип на обратна тяга

По този начин вентилацията в къщата изпълнява няколко функции, позволявайки на човек да поддържа нормално здраве и работоспособност.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни