Кранът за пералня е по-добре да се използва


Монтаж на сферичен кран на щрангове

Спирателните кранове се използват в почти всички жилищни и промишлени помещения. Монтажът на сферичен кран може да се извърши в автомобилна печка, на водопроводи и други изводи, където е необходимо да се контролира потока на водата.

Принцип на действие

Сферичният кран е спирателен кран, при който метална или гумена топка действа като затвор. Той е свързан с лост или специално устройство, което контролира неговото положение (редуктор, пневматично или електрическо задвижване). Топката има отвор, който трябва да бъде със същия размер като диаметъра на свързаната тръба. Когато завъртите и отворите устройството, тези дупки съвпадат и водата започва да тече. Ако завъртите лоста в другата посока, потокът спира.

В апартаменти, къщи и помощни помещения се използва лостов механизъм, но за да се контролира работата на устройството на изходи с голям диаметър, е необходимо да се използват задвижвания. Основното предимство на този механизъм е, че можете да контролирате топлата и студената вода с една дръжка.

Понякога сферичните кранове дори са монтирани в печката на автомобил VAZ за управление на течността против замръзване. Но това не е най-добрият изход - прахът и мръсотията са запушени под топката, което значително намалява експлоатационния му живот.

Видове сферични кранове :

 1. Фланцово. Те са монтирани на комуникации с голям диаметър. Отличителна черта е наличието на допълнителен уплътняващ елемент в близост до заключващата топка, който осигурява максимално ниво на запечатване. Следователно те могат да се използват за изпомпване на газ и петролни продукти, нагреватели и да се инсталират на топлинни преобразуватели;


Снимка # 8212; фланцови

 • Монтаж. Най-често. Те могат да бъдат демонтирани много пъти, заключващият механизъм може да бъде или статичен, или плавен тип монтаж;


  Снимка # 8212; дизайн на дросела

 • Заварени. Инсталира се само веднъж, използва се в магистрални водопроводи, в условия на повишено налягане в главата и ако е необходима добре безпроблемна инсталация.
 • Според материала на корпуса има полиетилен и метал (мед, неръждаема стомана). Първите са необходими при специални условия на работа, например, когато налягането надвишава 10 бара.

  Инсталация

  Правилната инсталация на сферичния кран може лесно да се извърши на ръка. Помислете за няколко опции за монтиране на устройството.

  Монтаж на тръба:

 1. Първо, трябва да източите водата от цялата система. За да направите това, изключете подаването на вода и отворете клапаните;
 2. Преди да започнете работа, трябва да изберете устройство. Можете да си купите сферични кранове с двустранна външна или вътрешна резба, модели, при които от едната страна връзката е американска, а от другата - резба и др. Освен това, имайте предвид, че размерът на отвора на клапана задължително трябва да съвпада с диаметъра на комуникацията;
 3. На мястото на инсталиране на бъдещия водопровод за водоснабдяване тръбата трябва да бъде отрязана и подготвена.

Изход

Свързването на пералнята с водопровода може да се извърши по различни начини, но във всеки случай трябва да използвате специален кран. С негова помощ е възможно лесно да се изключи водата след спиране на измиването, което определено се препоръчва от производителите, в противен случай се създава допълнително налягане върху клапана на уреда.

Клапанът е инсталиран независимо на всяко място, подходящо за това. Видеото в тази статия ще даде възможност да се намери допълнителна информация по горната тема.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Студена и топла вода. Коя страна?

В зависимост от типа върху него се нарязва резба или изходът просто се почиства от мръсотия и прах (при демонтаж на старите фитинги);

 • Завиването се извършва с помощта на регулируем ключ. В този случай е важно да се следи посоката на резбата и налягането. Не стискайте устройството силно, в противен случай може да се огъне и уплътнението на системата ще бъде счупено;
 • На резбата на крана трябва да се навие уплътняваща лента или да се нанесе специална паста. Това трябва да се направи, за да се защити резбовата връзка и да се осигури най-плътното прилягане на завоите;
 • Фум лентата (уплътнителят) се навива най-малко на 5 оборота;
 • Завиването на продукта върху щранг, изход за отопление или друга комуникация се извършва само за 5 завъртания с пълна резба. При по-малко количество няма да има необходима връзка, а при по-голямо количество може да се образува фуга, върху която ще се събират различни отломки от водоснабдителната система.
 • Когато намотката приключи, трябва допълнително да проверите точката на свързване и да включите водоснабдяването. Ако водата е изтекла от долната част на крана, тогава тя трябва да се отстрани и да се провери масленото уплътнение (някои недобросъвестни производители продават устройства изобщо без тях). В някои случаи трябва да го монтирате сами или допълнително да го запечатате с ленено въже или специални пълнители.

  Съвети за инсталиране дроселен сферичен кран:

  1. Ако резбата влиза много лесно, тогава навийте още малко уплътнителна лента. С достатъчно количество "дим", фитингите трябва да се завинтват с малко усилия;
  2. Течният уплътнител се използва само за устройства с диаметър по-малък от 5 сантиметра, например мивка или изводи за мивка;
  3. Схемата за навиване на лентата е много проста - трябва да я навиете в същата посока, в която е завита резбата;
  4. Не натискайте силно, когато завивате крана - кранът може да се спука.

  Монтажът на фланцовия модел се извършва по същия начин, единствената разлика е в по-големия диаметър на клона и размера на клапана. Струва си да се помни, че при модели с фланец се препоръчва да се използват допълнителни гумени уплътнения на кръстовището на ключалката и тръбата.

  Как да инсталирате заварен кран

  От една страна, този процес на инсталиране е много по-лесен от резбования - не е нужно да отрязвате конеца и да го обработвате с уплътнения. Инструкции за инсталиране на ъглов заварен сферичен кран:

  1. Разрезът на тръбата се измерва там, където ще бъде направена инсталацията. Определен участък се отстранява, участъкът се почиства и обезмаслява;
  2. Кранът е монтиран и центриран. За това можете да използвате както импровизирани средства, така и специални устройства. Например можете да използвате метална армировка или скоба-скоба с широка скоба. След като заваръчната машина се загрее;
  3. В зависимост от материала, от който е направена тръбата, може да са необходими допълнителни съединители. Те се поставят върху тръбата, в тях се монтира кран и се извършва заваряване;
  4. След приключване на работата не можете да завъртите крана и да отворите водата известно време - първо трябва да се охлади. Ако е необходимо демонтиране, тръбата просто се изрязва, от нея се изважда кран, а на негово място се заварява или завива друг.


  Снимка # 8212; стомана заварена

  Този тип връзка е полезна за подземни тръбопроводи, под килими или отоплителни инсталации. Цената на заварен сферичен кран е малко по-висока от дросел, поради което при него общата оценка ще бъде малко по-малка, отколкото при работа с резбови връзки.

  Вижте статии на подобни теми:

  ... Включващ клапан

  Някой друг има запушалки на стари различни тръбопроводи или газопроводи. Особено актуален въпрос е в каква позиция трябва да бъде отвореният или затворен вентил на запушалката при липса на каквато и да е дръжка върху него (Снимка 11).Така че, обикновено слот (риск) се прави отгоре на края на стеблото (щепсела) по време на производството, за да се определи визуално проходният отвор в щепсела (фиг. 1).

  Както в случая на сферичните кранове, ако прорезът в позицията напречно (перпендикулярно) на запушалката е затворен, прорезът по (паралелен) е отворен.

  Подобни статии:

  1. Кран на Маевски

  Монтаж на сферичен кран

  В тази статия ще ви кажа как правилно да инсталирате сферичен кран на водопроводни и отоплителни тръби, но първо ще ви разкажа малко за плюсовете и минусите на сферичните кранове. В момента такива клапани са най-често срещаните, популярни и много практични и удобни, тяхното несъмнено предимство пред крановете от стар стил е, че няма нужда да се сменят уплътненията, тъй като те имат различно устройство и принцип на работа. В кранчето има топка, в една позиция тя е отворена и когато се завърти на 90 градуса, водата се затваря, но има големи недостатъци на сферичните кранове: При лоша вода топката може да стане шлака и ако не го направите завъртете го в продължение на една година, особено в гореща вода, след което го затворете става много трудно, а понякога и невъзможно, така че трябва да го завъртите поне веднъж на всеки 2 месеца, за да свалите солевите отлагания.

  Ако от чешмата идва ръждясала вода, тогава при отваряне и затваряне, котлен камък или пясък могат да повредят повърхността на топката и тогава кранът ще се маринова в затворено положение. На сферични кранове със средно качество, с често отваряне и затваряне (най-често се среща в гореща вода и отопление), той започва да тече изпод масления уплътнител, разбира се може да се затегне, но в много случаи гайката, която стяга маслото уплътнението се върти с лоста и продължава да капе, а някои кранове изобщо нямат маслено уплътнение и ако изтече, можете само да го изхвърлите и да инсталирате нов. И още един минус, не можете да инсталирате сферичен кран в помещение, където температурата може да бъде по-малка от 0 градуса през зимата, когато водата замръзне, тя се счупи.

  Как да инсталирате сферичен кран на тръба

  Когато инсталирате сферичен кран на тръба, трябва:

  1. Ако подменяте крана, тогава трябва да премахнете стария, да почистите конеца от лен и да опитате да завиете крана. Неведнъж съм се срещал с факта, че при премахване на стария клапан 2-3 оборота изгниват, като в този случай е необходимо да се отреже резбата. Клапанът трябва да се завинти към тръбата най-малко 4 оборота!

  2. Ако при демонтажа на стария клапан резбата остава в добро състояние, но по време на монтажа вентилът се завинтва за по-малко от 4 оборота, не забравяйте да забиете резбата с матрица!

  3. Проверете, без лен, кранът се включва на 4-5 оборота, навийте лен. и завъртете 4-5 завъртания.

  4. Ако инсталирате водоснабдителна система или отопление, първо измервайте къде точно ще бъде монтиран сферичният кран, отрежете го на правилното място, отрежете резбата на тръбата и навийте 4-5 оборота.

  И както обикновено, няколко съвета, ако имате централизирано захранване с отопление и системата има високо налягане, използвайте сферични кранове Bugatti, те са се доказали много добре, не инсталирайте клапани, на които няма маслено уплътнение, ако стартира за да изтече, тогава няма да можете да го поправите, преди да смените крана.

  Сферичните кранове са с вътрешни резби от двете страни, вътрешни - външни, външни - външни и вътрешни от едната страна, и американски от другата страна, така че изчислете и закупете тези, които са необходими за по-нататъшно свързване на водоснабдяване или отопление.

  Гледайте видеоклипа, монтаж, монтаж на сферичен кран и как да навиете тръба.

  Какво да правим със заседнал сферичен кран

  Ако сферичните кранове не се въртят от години, те са склонни да се вкиснат и да се захванат. В такава ситуация не се опитвайте да разрешите проблема физически и не насилвайте пеперудата с клещи или газов ключ. Изработена е от чуплива сплав и е вероятно да се счупи. Продължете така:

  1. Развийте задържащата гайка и отстранете дръжката на пеперудата от стеблото.
  2. Повечето от тези клапани ще имат гайка под дръжката, която закрепва пластмасовата жлеза. Разхлабете го, като завъртите ключа на половин оборот. Ако няма гайка, преминете към следващата стъпка.
  3. Вземете регулируем гаечен ключ или друго устройство, което ви позволява сигурно да захванете апартаментите на стеблото. Завъртете го възможно най-много, без да използвате твърде много усилия.
  4. Когато почувствате съпротива, завъртете стъблото назад, докато спре и отново напред, опитвайки се да го завъртите с още няколко градуса. Работете внимателно и без бързане!
  5. По този начин регулирайте въртенето на клапана на 90 °, след това затегнете гайката на уплътнението и поставете отново дръжката.


  Регулируемият ключ ви позволява да хванете здраво ръбовете

  Съвети. Ако откриете аерозолен смазочен материал WD-40 във вашето домакинство, нанесете го върху стъблото и изчакайте 5-10 минути преди завъртане.

  Бъдете двойно внимателни, когато изключвате батериите с кисели кранове по време на отоплителния сезон. Ако прекалите твърде много и приложите много сила, ще счупите метален прът или топка, а в най-лошия случай корпусът на клапана ще се спука. Струя гореща вода може да се удари от пукнатината и да ви изгори. Докато слизате в мазето и затваряте щранга на отоплението, охлаждащата течност ще повреди интериора на стаята и можете приблизително да предположите колко струва сега ремонтът на апартамента.

  Ако не сте сигурни в действията си, обадете се на водопроводчиците. За повече информация как да затворите заседнал сферичен кран, за да изключите отоплителните батерии, вижте видеото:

  Правилен монтаж на сферични кранове. Съвети.

  Инсталирайте, заменете # 171; топка # 187; кран в това няма нищо сложно. Всеки може да го замени. Сферичните кранове получиха името си поради факта, че вътре е инсталирана топка, която блокира тръбопровода, през който се движи работната среда. Сферичните кранове са лесни и надеждни за използване, благодарение на това те са спечелили популярност.

  Основното нещо е да изберете правилния за вас. Размерите им са стандартни и се измерват в инчове. дизайнът е прост. Тялото се състои от две части, свързани с резба, вътре # 171; топка # 187; с проходен отвор, стебло, маслен уплътнител, дръжка. Най-популярните, така да се каже, у дома са размерите: 1/2 # 8242;, 3/4 # 8242;, 1 # 8242; има още. Преди да купите, ви съветвам да разберете държавата на производителя. Препоръчително е да купувате италиански, испански кранове. Те са с по-високо качество и по-здрави. Китайци, въпреки че визуално не могат да бъдат разграничени визуално, но можете да ги вземете по тегло, китайците ще бъдат много по-леки от европейските. Трябва да инсталирате крана правилно. Ако не е инсталиран правилно и се повреди по време на работа, можете да получите теч. Както е посочено по-горе, корпусът се състои от две части, едната от страните е излята в едно парче, а другата част е неговата гайка, която се завинтва по резбата една към друга. С интегрираната част на клапана трябва да го завиете към тръбопровода, който излиза от щранга. В този случай, ако клапанът се счупи наполовина под въздействието на различни условия, ще имате възможност бързо да го изключите, защото самата топка вътре ще остане върху едноличната отливна част на клапана. В противен случай топка ще излети и една гайка ще остане на тръбопровода. Крановете се страхуват от замръзване. Ако крановете ви са инсталирани някъде на улицата. Да речем по водопровод за поливане. За зимата, естествено, водата се източва и е по-добре да оставите крана в отворено положение. Тъй като водата може да се събира някъде, останките няма да изчезнат и чешмата просто ще се спука.

  Препоръчваме:

  Без коментари все още!

  21.07.2014

  Спирателни кранове на водопроводи - невнимателното отношение към това нещо може да ви струва значителна сума.

  Само си представете: кран на тръба за студена вода се разваля. Очевидно в апартамента има фонтан. И ако сте на почивка, тогава фонтанът бързо се превръща в езеро и всичко това тече към съседите отдолу. И ако те също са на почивка / на работа или нещо такова? Още един етаж отдолу. И така нататък.Можете сами да разберете финансовата страна на този случай.

  Кранът е мястото, където е най-вероятно да се получи изтичане. Тръбите са заварени сигурно. Ако не, това ще се забележи веднага, но проблемите с крана се натрупват постепенно. Така че нека се опитаме да разберем кой от тях е по-надежден в експлоатация.

  Топка или клапан?

  За апартамент са възможни само тези две опции. Предлага се във всеки водопровод, има асортимент за тръби с различен диаметър. Разглеждаме плюсовете и минусите на всеки.

  Клапан

  Основният плюс е поддръжката. И това е основният недостатък. Такъв кран е малко по-сложен както в устройството, така и в експлоатация. Трябва да се усука и развие, често не искате да се занимавате с това, а освен това уплътненията и уплътненията се износват редовно, уплътнението започва да тече. Сменихме уплътнението - засега всичко отново е наред.

  Клапанът може да се използва като спирателен и управляващ клапан. Изключване само на топка. Това е желязно правило - сферичният кран има само две позиции: отворено и затворено.

  Топка

  По-лесен в дизайна и експлоатацията. Обърнаха знамето - и готово. Има компактни знамена (пеперуди). Те са удобни с това, че не заемат допълнително място (пеперудата не излиза извън размерите на тръбата).

  И в коя посока вашите кранове се отварят и затварят?

  Но е неудобно да отваряте кранове на тръби с голям диаметър с пеперуда. По-добре е да вземете тук с дръжка на флаг.

  Поради простотата на конструкцията издръжливостта на сферичния кран е по-висока. При същия (и достатъчно голям) брой цикли на затваряне / отваряне, клапанът ще тече много по-рано. Но! Вкъщи едва ли ще ги отваряте толкова често. Това не е кухненски кран. И тук се отваря основният проблем на сферичните кранове.

  Топката се вкисва по време на работа. И тогава не е толкова лесно да го блокирате. Следователно е невъзможно сферичният кран да се остави в полуотворено състояние. Колкото по-твърда е водата, толкова по-бързо огледалото на топката ще "расте". Като превантивна мярка можете периодично (на всеки два до три месеца) да отваряте и затваряте крана, като по този начин премахвате котлен камък. Въпросът е само да не бъдете мързеливи.

  Е, и най-важното, невъзможно е да поправите сферичния кран. Само пълна подмяна. За разлика от клапана.

  В какъв ред е необходимо да се отварят и затварят крановете (клапаните) в батериите?

  Батерията има два крана. Казват, че ако ги затворите в грешен ред, може да има воден чук.

  За да навлезе топлината, на първо място е необходимо да се обезвъздуши въздухът от радиатора, затова на първо място отваряме крана на Маевски (дренаж) и освобождаваме място за по-нататъшен прием на пара (вода).

  Веднага след като въздухът се изпусне, отворете основния кран (на входа) и изчакайте батериите да се затоплят. Водният чук е истински феномен, но се случва изключително рядко в апартаментите, поради което, за да избегнете инцидент, трябва да се придържате към прости инструкции.

  • Когато стартирате отоплителния радиатор, първо трябва да обезвъздушите въздуха от батерията.
  • Затова първо отваряме въздушния клапан, след това крана, за да се отвори.
  • След изтичане на вода от акумулатора през въздушния клапан, това ще означава, че въздухът е дефлиран.
  • Отваряме и двата крана за цялото, системата ще започне да работи (водата циркулира).

  Коментари (1)

  коментари, задвижвани от HyperComments

  Игор Кулбеда

  Така че топката да не се вкисва всеки път, когато я завъртате, когато проверявате показанията на глюкомера.

  Сферичен кран - Това е спирателно устройство за изключване (прекъсване) на подаването на работната среда, транспортирана в тръбопровода, която е под налягане с работен ход с четвърт оборот.

  Правилната инсталация и правилната работа на сферичния кран ще удължи експлоатационния му живот и ще осигури надеждна и безопасна работа на тръбопроводите.

  Пример за конструкция на месингов сферичен кран STC.

  1. Корпус - горещо пресован никелиран месинг CW617N + Ni; 2.

  Кой начин да завъртите крана на батерията.

  Топка на затвора - хромиран горещо пресован месинг CW617N + Cr; 3. Седални пръстени - тефлон (политетрафлуоретилен) с добавка на въглерод и силициеви термични добавки P.T.F.E. + C + EM; 4. Стъбло - горещо пресован месинг CW617N; 5. Уплътнение на пълнежа - тефлон (политетрафлуоретилен) с добавка на термични добавки на основата на въглерод и силиций P.T.F.E. + C + EM; 6. О-пръстени - EPDM каучук (етилпропиленов каучук); 7. Подпорна шайба - тефлон (политетрафлуороетилен) с термични добавки на основата на въглерод и силиций P.T.F.E. + C + EM; 8. Втулка на пълнежа - горещо пресован месинг CW617N; 9. Гайка за закрепване на дръжката - горещо пресован месинг CW617N или поцинкована (хромирана) стомана; 10. Дръжка - поцинкована стомана с PVC покритие Стомана + Zn с PVC. Сферичен кран затваря чрез завъртане на копчето по посока на часовниковата стрелка 90 градуса, Отваря се чрез завъртане на 90 градуса обратно на часовниковата стрелка. Паралелното положение на лоста към оста на клапана показва, че той е отворен, а перпендикулярното положение на дръжката към оста на клапана показва, че той е затворен.

  Монтаж на месингов сферичен кран.

  На служител с достатъчна квалификация може да бъде позволено да инсталира (експлоатира) спирателните клапани.Преди инсталация клапан за проверка на съответствието му с документацията за тръбопровода. Монтирайте клапаните само след предварително почистване на вътрешните части на тръбопровода. Подгответе клапата за монтаж по следния начин: - отстранете запушалките на клапана и тръбопровода; - проверете чистотата на вътрешните и свързващите повърхности на клапана и тръбопровод; - отстранете консервиращата грес от клапана (ако има такъв). на крана на тръбата, той трябва да се държи с ключ за осмоъгълника (шестоъгълника) на тялото от страната на завитата тръба. От противоположната страна е строго забранено да се държи и завинтва тръбата или да се завинтва клапанът към тръбопровода. Същата процедура за демонтиране. Ако това правило не бъде спазено, резбовата връзка, която държи двете части на корпуса на клапана, може да се разхлаби или да се завърти, което ще доведе до загуба на херметичността на клапана и ще изисква подмяна.

  ГРЕШНО ПРАВИЛНО

  По време на монтажа е позволено да се използва инструмент, съответстващ на размерите на тръбата и клапана, не се разрешава използването на гаечен ключ за тръби (газ). Забранено е удължаването на ключовете или използването на допълнителни лостове.Вентилът и тръбопроводът по време на монтажа трябва да бъдат коаксиални, Забранено е монтирането на клапана с принудително издърпване на тръбата или издърпване на тръбата към клапана.

  Вентилът може да се монтира заедно с тръбата във всяко удобно за потребителя положение, което в бъдеще ще може да осигури максимална лекота на използване и бърз достъп до клапана. Резбовата връзка на клапана и тръбата трябва да бъде запечатана с помощта на намотки или уплътнители, използвани в хидравлични системи (FUM, ленени влакна, уплътнител и др.). Най-ефективното запечатване на резби с FUM лента, тъй като PTFE осигурява плътност на връзката (до 10 MPa и T = 180 ° C), лесно завинтване и лесно демонтиране, PTFE е силно устойчив на най-агресивните вещества, излишният FUM лесно се изцежда при затягане на резбата. това може да доведе до повреда на корпуса на клапана. Производителите препоръчват: максималният въртящ момент на затягане на резбата на съединителните месингови клапани DN 15 (DN 15) - не повече от 10 Nm, DN 20 (DN 20) - не повече от 15 Nm , DN 25 (DN 25) - не повече от 20 Nm. Резбата в края на тръбата не трябва да е по-дълга от резбата във клапана, така че след затягане на резбовата връзка, краят на тръбата да не опира О-пръстените, които могат да повредят клапана.

  ГРЕШНО ПРАВИЛНО

  Клапанът не е предназначен да бъде подложен на външно механично натоварване.При монтажа на тръбопроводи трябва да се осигури конструкция за закрепване на тръбата, която напълно изключва възможността за външно механично въздействие върху сферичния кран, включително аксиални, радиални или усукващи натоварвания.

  ГРЕШНО ПРАВИЛНО

  Работа на месинговия сферичен кран.

  Трябва да се помни, че сферичният кран е проектиран за бързо спиране на потока вътре в тръбопровода. Клапанът може да се отваря и затваря само чрез дръжката, монтирана фабрично., използването на инструмент или удължаването на дръжката е строго забранено.Конструкцията на месинговия сферичен кран не е предназначена да регулира потока на изпомпваната среда и вентилът може да има само две работни позиции, т.е. трябва да е напълно отворен или напълно затворен... В междинни позиции, поради бързия поток на изпомпваната среда, О-пръстените могат да бъдат деформирани или повредени, което в бъдеще ще направи клапана напълно неизползваем и ще изисква подмяна. За да извършите необходимите настройки, препоръчваме да инсталирате регулиращо устройство след сферичния кран, което съответства на характеристиките на изпомпваната среда. Не е позволено да се използва клапанът за среда със замърсяване, което може да причини механични повреди на уплътненията на клапаните. Повечето производители на месингови сферични кранове забраняват техния ремонт. Производителите препоръчват: - ако въртящата се дръжка е слабо закрепена към пръта, затегнете гайката (винта) на дръжката; - в случай на изтичане на уплътнението на салника, леко затегнете гайката на салника, разположена под дръжката на клапана. Другите ремонти на сферичните кранове са забранени от производителите.

  Как да разбера дали сферичният кран е отворен или затворен?

  Пред клапана е монтиран сферичен кран от неидентифициран модел с фрезоване на стеблото на гърлото, направен под формата на квадрат за гаечен ключ. Затворете крана, за да изключите системата.

  Задачата се усложнява от следните фактори: 1) на клапана няма дръжка (в повечето случаи, ако дръжката е успоредна на оста на тръбопровода, на който е монтиран сферичният клапан, тогава клапанът е на открито позиция, ако дръжката е перпендикулярна на оста на тръбопровода, тогава вентилът е затворен); 2) върху стеблото на сферичния кран няма фрезова линия, която ви позволява да определите състоянието на тапата на сачмата; 3) няма ограничител на въртенето на сферичния кран.

  Ако сферичният клапан имаше ограничител, персоналът може да предприеме следните действия, за да изпълни тази задача, преди да свали капака на управляващия клапан:

  - завъртете клапана по посока на часовниковата стрелка и след това, ако сферичният кран е бил в отворено състояние, тогава сферичният щепсел ще блокира движението на работната среда и това ще позволи успешна работа по ревизия, или спирането на движението няма да позволи тази операция да бъде и клапанът ще бъде идентифициран като затворен;

  - завъртете клапана обратно на часовниковата стрелка и след това, ако сферичният клапан е отворен, той ще бъде идентифициран като отворен или, ако е бил затворен, сферичният клапан ще се отвори, след което персоналът ще трябва да го затвори.

  От гледна точка на квантовата механика сферичният кран е в състояние на несигурност - той е отворен с вероятност 50% и затворен с вероятност 50%. Преди да бъде свален капакът на управляващия клапан, той ще бъде едновременно в двете състояния.

  Написано от Александър Осипов, за да развесели (2016)

  Всички сме свикнали с външния вид на радиатора - това са секции и кран отстрани. И всеки път, когато възрастни и родители се карат на деца, когато го докоснат. Това е доста често срещана гледка, но не всеки знае защо е необходим този "кран".

  Кранът е прикрепен към радиатора по някаква причина. Тази арматура има свое собствено предназначение и повече от едно.

  Как сами да изключите водата?

  Така че по някаква причина трябваше да изключите захранването със студена или топла вода или и двете.


  За тези цели са предвидени спирателни клапани (кран, клапан, затворен клапан). Той се инсталира директно на входа на водопровода в апартамент, къща или друго жилищно пространство. Но тъй като поддръжката на магистралата се извършва изцяло и изцяло от специализирани организации, в които има достатъчно ключари дори и без мен, няма да се ровя дълбоко по този въпрос, а само ще докосна площта на апартамента и клапани, монтирани в мазето на жилищна сграда, които прекъсват подаването на вода към щранговете. И какво да направя, ако не работят правилно.Да приемем, че вашето водопроводно оборудване има неизправност (изтичане по резбата, не задържа тоалетната на резервоара, маркучът към смесителя е спукан или смесителят не блокира напълно водата, или тя жужи и т.н.), преди да направите нещо , трябва напълно да изключите подаването на вода към системата и само след това да свършите работата.

  Силно препоръчвам да не правите каквото и да било под натиск.

  Освен в спешни случаи.

  бронзов клапан

  На първо място, ние затваряме крановете на входа, те трябва да бъдат инсталирани във всеки апартамент, ако никога не сте обръщали внимание на това и не знаете дали съществуват, тогава погледнете водопроводите от щранговете (щранговете са тръби, преминаващи през пода ви отдолу нагоре), до най-близкия изход за вода на вашия гребен (гребенът е водопроводни тръби, разположени хоризонтално през апартамента ви и подаващи вода към всички устройства). На това място трябва да се монтират крановете, те се инсталират по време на монтажа на водоснабдителната система за аварийно спиране, ако е необходимо.

  Затворете ги, като завъртите "агнето" по посока на часовниковата стрелка. След това проверете на миксера дали водата е затворена. Ако отговорът е да, тогава не се колебайте да направите това, което ви е било необходимо.

  Но не винаги върви толкова гладко.

  Често в стари къщи и в нови се случва крановете да не се държат. Причината за това може да е спукано гумено уплътнение, ако е монтиран клапан, или „обрасло“ отвътре с ръжда, ако е монтиран сферичен кран. И ако клапанът е чугунен, тогава самият ствол не е възможно да се измести от мястото си, също поради ръжда. Има и такъв случай, че на гребена изобщо не са предвидени спирателни клапани.

  Малко извън темата, но мисля, че това знание няма да навреди, затова ще се спра на този въпрос по-подробно:

  Без значение от какъв материал е направен клапанът, той се състои от тяло и клапан на мостовата кутия.

  чугунен клапан

  Най-често неговата неизправност се крие в липсата на уплътнение или е напукана, скъсана. Но се случва "огледалото" да има драскотини, черупки или пори там. "Огледало" е повърхност, разположена вътре в тялото, към която се притиска гумено уплътнение срещу въртенето на часовниковата стрелка на стеблото на клапана на моста Така че, ако няма начин да се прекъсне подаването на вода към гребена, т.е. той е затворил крановете, но той все още тече от смесителя или изобщо няма кранове, тогава е необходимо водата да бъде затворена вече в мазето, към вашия щранг, също има инсталирани или клапани, или кранове. Затваряте ги и преглеждате своите на гребена.

  Развивате клапана на мостовата кутия и сменяте уплътнението или цялото, ако не работи. Подробности за този процес можете да намерите в статията за ремонт на клапани (видео урок).

  И не забравяйте да огледате "огледалото" за повреди.

  При липса на спирателни кранове в апартамента, горещо препоръчвам да го инсталирате.

  Тук можете да прочетете кои кранове са надеждни в експлоатация. В жилищните сгради е проблематично да се влезе в мазето, от известно време там има достъп само ключар, обслужващ ЖКО, това се дължи на превантивни мерки срещу терористична атака и бездомници, за да не се изкачват. Така че, ако мазето е затворено, ще трябва да се свържете с PRUE по местоживеене. Имайте предвид, че за да изключат водата, ще трябва да платите определена сума на касата, или можете да преговаряте директно с ключар. Водата ще бъде затворена и отворена в уговореното време.

  Ако тази опция не ви устройва и имате достъп до мазето, прочетете нататък.

  В мазето можете да се сблъскате със същия проблем - водата не се затваря. Те блокираха фитингите на щранговете, но от смесителя, все едно и също налягане. Имам предвид силен натиск.

  Трябва да се уверите, че тези щрангове са ваши.

  Окабеляването в мазета може да бъде "сложно" и не винаги е лесно да се установи какъв вид вода се доставя във вашия апартамент.Има много прост, но ефективен начин, помолете в апартамента да докоснете равномерно един от щранговете и да се ръководите от звука в мазето. Но тук ще насоча вниманието ви: почукване само на светлина за да не се запуши водоснабдяването, тръбите са изобилно покрити с ръжда отвътре, със силни удари, които, като се отчупят, могат лесно да доведат до запушване на клапана, или смесителя, или тоалетната чиния, а те са допълнителни "главоболие". Ако водата изтича леко от крана и в мазето има вентили за отдушник, можете също да използвате малка струйка вода, докато работите в апартамента, оставете я да се оттича в мазето, това е абсолютно безвредно и често се използва от самите ключари. Но отново, само ако струята не е голяма. Всичко, можете да се качите до апартамента и да свършите предвидената работа.

  Нека разгледаме още една опция:

  Сигурни сте, че щранговете са ваши и водата не е блокирана. Това означава, че фитингите на щранговете са повредени. В този случай е необходимо да се затвори клапанът за подаване на вода към къщата, след това, възможно най-скоро, да се ревизират клапаните на щранговете и да се отвори водата към къщата. След това свършете работата си в апартамента.

  В този ред.

  Тоест за ревизията на фитингите на щранговете трябва да имате всичко подготвено, едва след това да го затворите у дома. В противен случай не можете да избегнете неприятности. Това се дължи на факта, че при липса на вода жителите веднага се обаждат на PRUE и скандал, дори не можете да си представите колко бързо се случва това. Е, за неразрешено спиране на водоснабдяването на жилищен блок, уверявам ви, няма да бъдете потупани по главата. За това са предвидени доста сериозни санкции.

  Добре, нищо не ви плаши и всичко е под ръка за преразглеждане на клапаните на щранговете. Четем по-нататък.

  Затваряме централния клапан.

  чугунен клапан

  Когато завъртате стъблото му по посока на часовниковата стрелка, ще разберете, че водата се затваря от стихващия шум в тръбата.

  Сега внимание:

  Много често се случва, че изглежда усукана до края, а водата в тръбата е шумна, затегнете волана на клапана с гаечен ключ. Освен това вдига шум. Развийте обратно и затворете отново.

  Може да се наложи да извършите това действие до четири до пет пъти. Това се дължи на факта, че на огледалото на клапана има натрупване на ръжда. И ако го отворите няколко пъти, затворите, той ще го откъсне и в резултат водата ще бъде затворена. Ако това не помогне и в тръбата има шум от вода, тогава остава последната опция: затегнете стеблото, почукайте го отгоре със същия газов ключ, отворете и затворете отново. Всичко. Сега водата трябва да бъде затворена, но ако всички горепосочени действия не са ви помогнали, тогава един от начините е да приложите PRUE за изключване на водата. Ключарят ще дойде да инспектира или ще замени клапана на къщата. Има, разбира се, и друг вариант, но той не е за любителя. Тук ще е необходимо да изключите фитингите или за няколко къщи, или за една четвърт. Но е по-добре да не влизаме тук.

  И последният много важен момент, ВНИМАНИЕ:

  Затворих водата, свърших работата, включих водата на два етапа. Отваряте леко котвата, чувате шума на системата за пълнене, изчаквате да спре, след което я отваряте напълно.

  Правите това, за да предотвратите запушване на системата. При рязко отваряне има голяма вероятност вътрешните тръби да се запушат с откъснат котлен камък и да се запуши клапанът на гребена или тоалетната чиния, това е „не ходете при бабата“.

  Мисля, че обясних всичко подробно, ако нещо не е ясно, заповядайте в графата за коментари.

  Ще завърша с този въпрос. И тук можете да гледате видеоклип как монтирам водопровода. След като го разгледах и след като прочетох книгата ми „Как да замените сами водоснабдяването?“, Е лесно да се справите с тази работа. Книгата е безплатна, изтеглете я чрез формуляра в долната част на страницата. За да сте сигурни в ползите от това знание и е имало, така да се каже, мотивация за действие - обадете се на организацията, участваща в инсталацията, попитайте за цената на такава работа. Мисля, че изборът ще стане очевиден.

  Следвайте тази връзка за подробна статия с видеоклип: „Как да навиете здраво конеца“.

  Искате ли да научите повече за водопровода и свързаното с него оборудване? По-долу публикувам връзки към безплатни курсове, съответстващи на името, щракнете върху интересуващия и въведете вашия имейл адрес. След като преминете през лесната процедура за регистрация, изтеглете и проучете.

  60 от най-невероятните и нестандартни въпроси при монтажа на водоснабдителни и канализационни системи Топлината на вашия дом е във вашите ръце - тук, за различни технологии на отоплителните системи.

  Това е всичко за мен, препоръчвам на гостите да се абонират, за да получават нови статии, формулярът ще се отвори, като превъртите страницата надолу. Успех в редактирането, искрено Андрей.

  Хареса ли ви статията? Щракнете върху иконата на социалната мрежа, ще ви бъда много благодарен.

  Споделете с приятели онлайн:

  1

  Как да разбера, че водата е блокирана? Помогнете ми моля..

  Ето защо, когато инсталирате отоплителни устройства, специалист винаги ще ви каже къде е по-добре да инсталирате кран на батерия, в които места и стави е възможно често натрупване на въздух.

  Секционен кран

  Закупуването на такъв кран няма да отнеме много пари. Ценовата политика е много приемлива, цените на фитингите варират от триста рубли до две хиляди.

  Разбира се, всичко зависи от качеството на използвания материал и от фирмата. Но си струва да се отбележи, че зад красивото име стои съвсем обикновен предмет, само че струва два пъти повече. Ето защо, преди да купите, трябва да се консултирате със специалист или да попитате съседите си.

  Стартиране на батерии след прекъсване - какъв е рискът?

  Дългоочакваното пускане на топла вода в радиатори след лятно спиране е голямо събитие. Жителите очакват топлина в апартаментите и къщите си.

  Но нека да разгледаме този процес.

  Радиаторите наполовина пролетта, цялото лято и половината есен не работеха. С първото пускане на вода от ТЕЦ, най-мръсната, ръждясала вода ще тече през нашите батерии.

  Разбира се, не искам радиаторите ни да се запушват отвътре. Представете си какво би се случило с батериите, ако цялата тази вода остане вътре: преждевременно износване, ръжда, лош топлопренос. Но кранът ще дойде на помощ.

  Как да отворите крана на батериите и да направите всичко правилно?

  Водата се източва от батерията

  При първото стартиране на водата е необходимо бавно да завъртите щепсела и да отворите крана, препоръчително е да подмените кофа или леген под него, тъй като мръсната вода ще тече от радиатора. Не искам да съсипвам пода или килима. Пример за изтичане на вода може да се види на снимката.

  На теория е необходимо да се източи водата в продължение на два дни, тогава със сигурност ще запазите радиаторите непокътнати. Но като правило всички очакват топлина и пренебрегват това правило. Ето защо, като алтернатива, можете да източвате водата поне през нощта и да я затваряте сутрин и да се наслаждавате на топлината и уюта във вашия апартамент.

  Но не забравяйте за превенцията. Изпускайте въздух веднъж месечно, за да работи радиаторът правилно.

  Материал по темата за отделянето на въздух и вода в батериите: https://kvarremontnik.ru/kak-spustit-vozdukh-iz-batarei/

  Насладете се на зимните си вечери!

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни