Клапани: видове устройства и характеристики на инсталиране

Хубаво време на деня, драги читателю! Позната ли ви е ситуацията, когато кранът в кухнята или банята се повреди и започне постоянно да тече?

Ако не бъде ремонтиран или дори заменен навреме, тогава можете да наводните не само апартамента си, но и съседите си отдолу. За да може ремонтът да спре подаването на вода на входа на апартамента, трябва да се монтира клапан за вода. Също така е желателно да има отделно спирателно устройство от тип клапан пред пералнята и всяко водопроводно устройство, така че в случай на авария само определена зона да бъде изключена от водоснабдителната система, а не напълно водоснабдяването.

Какви клапани има?

Клапанът е спирателно и регулиращо устройство, монтирано на резбово шпиндел, което затваря прохода в хоризонталната равнина.

Техническите условия за неговото производство се регулират от GOST 12.2.063-81, GOST 5761-74. Водният клапан се произвежда в няколко модификации, които се различават по:

 1. структурите на тялото (праволинейни, праволинейни, ъглови, смесващи се);
 2. метод за запечатване на кръстовището на капака с подвижния елемент на капака (маншон, пълнител);
 3. местоположението на ходовата гайка (резба на потопяема или дистанционна гайка);
 4. материалът за производство на основните елементи (месинг, чугун, стомана);
 5. методът на закрепване към тръбопровода (фланци, съединител, щифт, дросел, заварени фитинги);
 6. дизайн на заключващия елемент (топка, кран, щепсел, клин);
 7. вида на предаване на силата към работния механизъм (ръчно управление, от електрическо задвижване).

Дизайнът и принципът на действие на класическия воден клапан

Клапанът (класически) клапан се състои от лято двукамерно тяло и подвижен заключващ механизъм с задвижване. На прави участъци от тръбопроводите е монтиран праволинеен (праволинеен) клапан, който да спира или регулира потока на течността.

Конструктивните характеристики на ъгловия клапан позволяват да се монтира на местата, където тръбите са обърнати. Принципът на действие на тези видове фитинги е подобен един на друг, но разликата се крие във формата на тялото.

В праволинейния вентил водата се подава към долната камера под налягане и през отвора навлиза в горната камера, а след това през тръбата към потребителите.

Заключващият механизъм е с резбово стебло (шпиндел) и вентилен диск с уплътняващ материал, фиксиран към него. Когато ръчното колело се завърти, шпинделът премества диска надолу към седалката на клапана (отвора), като по този начин намалява напречното му сечение.

В този случай течността се регулира и налягането в горната камера намалява, което води до намаляване на скоростта на потока на течността.

Слабото място на конструкцията е резбованият блок, тъй като с прекомерна сила при затваряне нишките се откъсват. Това води до отказ на целия възел. За запечатване на стъблото се използва опаковка на жлезата.

За да елиминирате течовете на шпиндела, затегнете съединителната гайка, която притиска опаковката към стеблото през уплътнителя.

Клапан за вода

Дизайнът и принципът на действие на сферичния воден клапан

Клапан със сферично затварящо тяло има по-опростен дизайн. Тялото на структурата с директен поток най-често се прави неразделимо. Ролята на заключващия механизъм се играе от метална топка с отвор (клапан).

Плътността се постига чрез наличието на уплътнения, монтирани между сферичния кран и корпуса. В повечето случаи те са направени от флуоропласт или каучук.Някои по-скъпи модели използват тефлонови уплътнения, устойчиви на износване.

Топката е направена от хром или никелиран месинг. Тази обработка на обтуратора ви позволява да създадете напълно запечатана структура. Клапанът се управлява от ръчен задвижващ механизъм, направен под формата на стебло, заварено към топката.

За да се спре потока на течността, сферичният клапан се завърта на 90 °. По тялото има ограничители, които предотвратяват кръговото въртене на топката. Това се прави, за да се осигури оптимално затваряне на пътя на течността.

Уплътняването на изхода на стеблото от тялото се постига чрез инсталиране на уплътнения, които се притискат с резбова втулка. На задвижващия механизъм на клапана има венчелистчета, които не позволяват завъртането на клапана с повече от една четвърт от кръга.

Характеристики на дизайна на кутията

Клапаните, в зависимост от формата на тялото и начина на монтаж на тръбопровода, могат да бъдат:

 • директен поток - в тях потокът на транспортираната течност се движи през корпуса от входа към изхода, без да се променя посоката, оста на шпиндела е разположена под ъгъл спрямо оста на проходния отвор. Този дизайн помага за изправяне на потока и намаляване на хидравличното съпротивление, но увеличава хода на клапана, параметрите на дължината лице в лице и теглото на продукта;
 • праволинеен - продукт с една и съща посока на потока на движещата се вода на входа и изхода и осите на входящите и изходящите дюзи, изместени успоредно една на друга. Преминавайки през корпуса на клапана, водният поток е принуден да направи поне два завъртания под прав ъгъл, което води до образуване на високо хидравлично съпротивление и образуване на зони на застой;
 • ъглова - при тях потокът се завърта с 90º веднъж, следователно има по-ниско ниво на хидравлично съпротивление. Такива продукти имат ограничения в областта на употреба - те се поставят върху плана на тръбопровода само върху неговите обръщащи участъци;
 • смесване - в тях регулирането на пропорциите на водата се дължи на механичното въртене на вътрешните елементи на тялото. Проектиран за затваряне и смесване на потоци студена и гореща вода.

Избор на термостатичен разширителен клапан за климатик

Термостатичен разширителен клапан (TRV) в стайната климатична система контролира нивото на хладилния агент на входа на изпарителя и предотвратява навлизането на течност в компресора.

Клапаните за климатизация са разделени на два вида:

устройства с външно изравняване. Налягането се определя на изхода на изпарителя. Системата има допълнителна тръба, която поддържа посочените параметри;

Спирателни клапани

Устройство за терморегулация с външно изравняване на налягането

устройства с вътрешно изравняване. Налягането в системата се определя директно в самия изпарител.

Спирателни клапани

Термостатичен разширителен клапан

Вътрешните изравнителни клапани са инсталирани изключително на еднопроходни изпарители.

Заключващи елементи. Принципи и структура

Кранчетата за вода се предлагат с различни конфигурации на затваряне: дизайн на топката, клапана, щепсела и клина.

Сферичен кран

Сферичен кран се нарича клапан, чийто изключващ елемент има сферична повърхност.

Конструкцията му се състои от следните елементи:

 1. жилище. Тя може да бъде направена в изцяло заварена или разглобяема версия. Клапаните от една част са по-леки, по-евтини, но не подлежат на ремонт. Сгъваемите продукти имат по-сложен дизайн, по-скъпи са, но могат да бъдат ремонтирани;
 2. запек под формата на метална топка. Има проходен отвор с напречно сечение, по-малко или равно на номиналния диаметър на клапана, може да бъде плаващ или фиксиран;
 3. подвижен шпиндел, който върти заключващата част;
 4. подвижни дръжки;
 5. крайни флуоропластични пръстени, осигуряващи плътността на връзката между тялото и полираната топка.

Сферичният кран има проходен отвор, чиято ос е успоредна на посоката на транспортираната течност. Стъблото е здраво закрепено и заедно с топката образува въртяща се ос, която при затваряне на клапана е в перпендикулярно положение спрямо посоката на движение на водния поток. Когато стеблото се завърти на 90º, осите на топката и отворите за воден поток съвпадат и водата се подава.

Клапан

Блокът на блоковия клапан включва резбован прът и бутало (клапан). Напречното сечение на буталото съответства на диаметъра на проходния отвор в корпуса на продукта. Когато положението на клапана се промени, той се завинтва в гайката за кацане и в резултат на това потокът на движещата се среда се спира.

Клапанът може да се използва не само като спирателно устройство, но и за регулиране на обема на подаването на вода.

Клиновой

Клиновиден клапан е клапан за вода, чиято подвижна част на затвора има формата на плоча (клин), която се стеснява към края.

Когато дръжката се завърти в „затворено“ положение, клинът се притиска плътно към седалката в хоризонтални равнини, успоредни на посоката на потока, който в този момент е принуден да се огъва два пъти под прав ъгъл.

Шуберик

С запушалков клапан потокът се спира с конусовидна тапа, прикрепена към стеблото. Под въздействието на дръжката стъблото се спуска и щепселът влиза в проходния отвор, плътно го блокирайки.

Червей

Еластомерното уплътнение е плътно притиснато към седалката от червячен механизъм, който се задвижва от дръжката на ръчното колело.

В отворено положение на клапана стеблото с уплътнението се повдига и водният канал се отваря.

Керамични

Вътре в тялото на такъв клапан има две плочи с продълговати отвори. Единият от тях е фиксиран неподвижно в телесната кухина, другият е прикрепен към вретеното. Когато дръжката се завърти, подвижната плоча се измества, докато дупките им съвпаднат и проходът за движение на водния поток се отвори.

Клапани с електрическо задвижване

Спирателните кранове, оборудвани с електрическо задвижване, се монтират главно на основни тръбопроводи с голям диаметър.

Те се управляват в автоматичен режим дистанционно, могат да бъдат конфигурирани и за ръчно управление с помощта на волана. Електрическото задвижване се състои от два основни блока - мотор и скоростна кутия, за дистанционно управление е снабдено с индикатори и датчици за положение на спирателния елемент, за предотвратяване на претоварване - със специални ограничители. За закрепване към клапана се използва фланец или тип съединение.

Какво е затворен клапан?

Под затворен клапан

обичайно е да се разбира спирателен механизъм на тръбопровод, който включва спиране на потока на течност или газ посредством преграда. Той може да се движи през тръбата нагоре и надолу или наляво и надясно. Клапанът в много случаи също ви позволява да регулирате дебита на течността или газа. Например, ако преградата на клапана е изместена наполовина, дебитът се намалява с 50%. Докато се движи по-нагоре или наляво (или по-надолу или надясно - в зависимост от първоначалното си положение), интензивността на потока може да се увеличи или намали.

Преградата на клапана най-често се прави под формата на диск, понякога клин или лист. Има клапани, в които преградата се състои от един елемент, но в някои случаи тя е представена от няколко детайла. Например, ако са две - увеличаване на интензитета или отваряне на поток, това може да се извърши чрез тяхното разширяване.Намаляването на динамиката или затварянето на потока, напротив, се извършва чрез затваряне на компонентите на преградата на клапана.

Основното предимство на задвижващия вентил е способността да се отваря или затваря потока (или да се задава необходимата му интензивност) относително бързо и при относително ниски енергийни разходи.

Вентилите за затваряне могат да бъдат инсталирани на тръбопроводи с високо налягане - например отопление, водопровод. Те са сред най-запечатаните спирателни елементи.

При често използване клапанът може да се износва доста бързо - в много случаи това се дължи на доста голяма сила на триене между ръбовете на преградата и блока, при която се движи наляво-надясно или нагоре-надолу.

Друг недостатък на клапана е необходимостта да се отдели допълнително пространство извън напречното сечение на тръбопровода, за да се постави временно движещата се част на преградата. Монтажът, поддръжката и ремонтът на въпросния затварящ елемент също могат да бъдат доста трудоемки.

По този начин, като се вземат предвид забелязаните предимства и недостатъци, клапанът най-често се използва не като настройка, а като изключващ елемент, който се предполага да бъде поставен в "отворено", "затворено" или по друг начин статично положение за доста дълго време. За да може на свой ред често да се регулира потокът от течност или газ по тръбопроводите, може успешно да се използва друго спирателно устройство, кран. Нека разгледаме неговите характеристики.

Методи за монтиране

Вентилите за подаване на вода могат да бъдат свързани към процеса по различни начини: фиксирани със специални елементи или монтирани чрез заваряване.

Фланцова връзка

Този тип връзка използва специален метален фланец с гумено уплътнение.

Свободните фланци се поставят в края на тръбата и разклонителната тръба на клапана, между тях се монтира уплътнение, след което целият възел се затяга с болтове.

Съединителни фитинги

Свързващата разклонителна тръба има вътрешна резба с фина стъпка, а отвън е проектирана под формата на шестоъгълник за улеснение при използване с гаечен ключ. Съединителят се завинтва върху резбата с ленено уплътнение или лента FUM.

Цапковая

Този метод на закрепване се характеризира с наличието на външна резба в края на свързващата тръба и рамо в края на тръбопровода.

Крайната част на клапана се притиска към тръбата и се фиксира в това положение с помощта на съединителна гайка. Плътността на връзката се осигурява от метално уплътнение и специални смазки.

Задушаване

Зърното е с малка дължина на тръбата (втулка) с вътрешни резби в двата края. При този тип свързване свързващите краища на фитингите се завинтват към тръбата и се закрепват с гайка.

За заваряване

Това е един тип връзка, чиято плътност се осигурява чрез заваряване.

Технология на производство и материали

За направата на клапана се използват различни материали:

 • Месинг. Месинговият продукт се характеризира с малки размери, ниско тегло, устойчивост на корозия и дълъг експлоатационен живот. Може да се монтира както в системи за захранване със студена, така и в топла вода от стоманени и пластмасови тръби. Недостатъкът е високата цена на такива продукти.
 • Излято желязо. Чугунените клапани имат доста голяма маса, но са надеждни, способни да издържат на повишено ниво на налягане, устойчиви на различни видове деформации. Те имат ниска цена, поради което често се използват за изграждане на водопровод в частни и жилищни сгради, селски къщи и гаражи.
 • Стомана. В стоманените изделия, вместо дръжка, върху корпуса е монтирано колело, завъртащо което можете да регулирате нивото на налягане или да спрете налягането на движещата се среда.Те са по-леки от чугуна, имат опростен дизайн, поддържаем, могат да се използват в отоплителни системи с по-висока работна температура и налягане, както и в мрежи, където съществува риск от воден чук.

Какви кранове / кранове има?

В зависимост от предназначението има 4 основни типа кранове за вода: клапан, едноръкохватков, с термостат и сензор.

Клапан

Тези смесители се считат за най-често срещаните уреди.

Те са два вида:

 • с един клапан. Тези смесители могат да доставят само един вид вода - студена или гореща. Използва се главно за монтаж в кухнята или умивалника. Корпусът на едноклапанния клапан е направен от медна или месингова сплав. Заключващ механизъм - под формата на керамичен или червячен клапан - мостовата кутия се задвижва от клапан;
 • с два клапана. Устройството им включва хромиран месингов корпус, два клапана, които управляват патроните (клапан - кутия на моста).

Поради работата на патроните налягането и температурата на водата се регулират. Чучурът, в зависимост от модификацията на смесителя, може да бъде неразделна част от корпуса (не въртящ се) или свободно да се върти в различни посоки. Двуклапанните смесители са предназначени за смесване на топла и студена вода;

Едно лост

Смесителят с един лост има само едно копче (лост), с помощта на което се регулира интензивността на подаване на студена и топла вода. Налягането може да се увеличи чрез повдигане на дръжката нагоре.

Температурата се регулира чрез завъртане на лоста наляво или надясно; за да блокира напълно водата, дръжката трябва да бъде спусната надолу.

С термостат

Това е иновативен тип устройство. Регулиране на температурата и интензивността на приема на вода се случва, когато определен индикатор е зададен на специална скала на термостата.

Безконтактни

Устройството на такива смесители включва специални сензори, чийто принцип се основава на реакцията на инфрачервените лъчи на топлина и движение.

Следователно, веднага щом ръцете се доближат до този миксер, той веднага работи. Най-често те могат да се видят на обществени места: тоалетни на летища, гари, развлекателни центрове, здравни заведения и др.

Коя е по-добре да изберете?

Изборът на миксер може да бъде труден. В края на краищата искам да бъде компактен, надежден, здраво да "седи" на работното място, да отговаря на стила на стаята и да не се проваля дълго време.

 1. За кухнята е препоръчително да изберете кран на вентил, изработен от месинг, бронз, мед с хром или златно покритие, върху който мазнината не се задържа и мръсотията лесно се отмива. Тези кранове са издръжливи и скъпи, не са податливи на окисляване и ръжда. Кранът също трябва да има въртящ се чучур с височина на гъска врата, удобен за миене на съдове. Цената на качествен продукт започва от 5 хиляди рубли.
 2. За баня - корпусът и чучурът на крана трябва да са от месинг, за предпочитане сменяем патрон. Това може да бъде смесител със сачми, оборудван с единична дръжка на лоста или двуклапан клапан. Много хора предпочитат керамичен кран, т.е. с керамичен патрон. В него уплътняващият елемент е керамичен пръстен. Такива продукти се противопоставят по-добре на гореща вода, регулират се по-гладко от крановете с гумено уплътнение, служат дълго време и изискват по-малко ремонт и поддръжка. Разбира се, с такива характеристики, керамичният кран има значителна цена - от 4,0 до 35,0 хиляди рубли (в зависимост от производителя).
 3. За други ситуации. В задните стаи, гаража, евтин кран с един клапан ще бъде достатъчен. Цената на такива продукти варира от 1,5 до 3,5 хиляди рубли.

Как да го инсталирате сами?

Правилната инсталация на водния клапан е от съществено значение за безопасна работа и по-дълъг експлоатационен живот. По принцип самата инсталация протича по следната схема:

 • Изключете водоснабдителната система.
 • Отворете всички кранове, за да източите останалата вода от тръбите.
 • Демонтирайте износеното устройство. Изборът на метод за демонтиране зависи от вида на свързване на стария продукт:
 1. tsapkovy - разхлабете съединителната гайка с ключ;
 2. съединител - чрез демонтиране на съединителя;
 3. фланцови - разхлабете болтовете, използвани за фиксиране на монтажните фланци;
 4. заварени - изрежете участък от тръбата с помощта на заваръчна машина.
 • Почистете тръбата на мястото на монтажа от остатъците от уплътнителя и ръждата;
 • Инсталиран е нов клапан, който запечатва резбованата част на димната връзка с лента или резба Tangit Unilok. За фланцов клапан не се изисква уплътнителен материал. За разлика от фитингите със сгъваем тип връзка, за монтиране на заварено устройство е необходим специален апарат за запояване на тръби.

Има обаче редица нюанси, които трябва да се вземат предвид при работа:

 1. избор на удобно място за инсталиране на продукта, така че да няма намеса в движението на лоста - дръжката;
 2. нишката може да се наложи да бъде удължена. Ако вентилът се подменя, след демонтирането на старото устройство трябва да почистите резбата на разклонителната тръба от остатъците от уплътнителния материал и да опитате да завиете нов продукт върху него. Доста често по време на работа корозията разрушава метала на два или три завъртания на резбованата част, поради което се изисква да се изрежат липсващите завои;
 3. необходимо е да се монтира изделието, като се вземе предвид посоката на потока на работната среда, посочена върху корпуса на този тип спирателен вентил.

Сферичен кран и разлика в клапаните и характеристиките на продукта

Какво е по-добре да купите: кран или устройство като клапан? Всъщност е нереалистично да се отговори точно на такъв въпрос. Всъщност в някои ситуации е необходимо да се използва сферичен кран, но в други - специален клапан. Освен това тук се препоръчва да се отбележи фактът, че кранът се счита за по-удобно устройство за използване. В тази ситуация дръжката може да се завърти на всички 90 градуса. Поради това входящата вода се затваря. Но затварящият вентил, присъстващ във клапана, трябва да се завърти, за да се затвори или отвори водоснабдяването.

Спирателни клапани

Освен това на клапана има специални клапани с уплътнения. Когато са износени, достатъчно е просто да ги смените на нова версия. Също така се препоръчва периодично да се подменя самата маслена пломба. Но при сферичен кран такива проблеми всъщност не съществуват. Тук се препоръчва само постоянна и задълбочена грижа за самата повърхност. Тя винаги трябва да е в най-перфектното състояние.

По принцип, ако в помещението се подава достатъчно твърда вода, тогава се препоръчва инсталирането на клапан. В крайна сметка такъв продукт подлежи, макар и частично, но все пак поправен. В ситуация, в която кранът е повреден по някаква причина, тогава не можете да направите без пълната му подмяна.

С всичко това клапанът най-често може да бъде закупен на по-ниска цена, ако се вземе в сравнение с втория тип продукт. Такава не твърде висока цена се дължи главно именно на факта, че устройството има прост дизайн на такъв елемент като спирателен вентил.

Във всяка ситуация, затварящ тип фитинги в съвремието се използва за създаване на разнообразни канализационни и газопроводни системи. Често се среща и в тръбопроводи с общо предназначение. Устройството е проектирано да спира газовия или водния поток. За тази цел е възможно да се монтират не само клапани и задвижки, но и такива устройства като кранове и клапани. Всички те имат огромен брой предимства и някои отрицателни характеристики. Всичко зависи от ситуацията.

По този начин разликата между клапан и кран първоначално се крие във факта, че с използването на кран е невъзможно да се регулира налягането на работния поток. Но вторият продукт позволява такова действие.

Добавете отметка към този сайт

 • Изгледи
 • Избор
 • Инсталация
 • Завършване
 • Ремонти
 • Инсталация
 • Устройство
 • Почистване
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни