При какви условия феновете могат да бъдат опасни за здравето?


Защо въздухът във водопровода е опасен?


 • ефект на воден чук

  Въздушните мехурчета смазват водния поток, причинявайки неудобство на потребителя. Крановете постоянно „плюят“, държат се непредсказуемо;

 • Въздушните брави се натрупват на същите места, причинявайки бързо разрушаване на тръбите и адаптерите. Съществува опасност от завои и завои на тръби, където има възможност въздушен мехур да се задържи;
 • Въздухът в тръбите за водоснабдяване може да предизвика воден чук. Неприятното явление постепенно разрушава тръбите, причинявайки надлъжни пукнатини. С течение на времето тръбата се спуква в повредената зона. Дълго време собственикът може да не забележи разрушаването, това е основната опасност от воден чук.

ИЗОЛИРАНЕ НА СТУДЕН КОРИДОР

Системите за задържане на студени пътеки (CACS) изолират студените пътеки, така че останалата част от центъра за данни се превръща в голяма вентилационна камера за всмукване на горещ въздух и разделяне на потоците горещ и студен въздух.

Фигура 1 илюстрира основните принципи на задържане на студен въздух в център за данни с повдигнат под с охлаждащи устройства, разположени около периметъра. Разполагането на CACS в този тип центрове за данни включва изолиране на входа, изхода и тавана на студените пътеки, което прави тази модификация подходяща за много съществуващи центрове за данни.

Снимка 1. Система за изолация със студена пътека в случай на охлаждане на цялото помещение.

Понякога операторите на центрове за данни използват свои собствени решения за домашно приготвяне, когато различни видове пластмасови завеси са окачени на тавана, за да изолират студените коридори (Фигура 2). Някои продавачи предлагат таванни панели и врати, които се закрепват към съседни подпори, за да отделят студената пътека от топлия въздух, циркулиращ в стаята.

Фигура 2. Пример за система за задържане на студена пътека за домашно пиво.

Защо във водоснабдителната система се появява въздух


чешмяната вода съдържа въздух

Има две причини за появата на въздух във водоснабдителната система на къщата:

 • Навън... Въздухът навлиза в тръбите през течащи съединения;
 • Отвътре... Приблизително 30 грама въздух на 1 тон вода се разтварят в потока вода, преминаващ през тръбите. Постепенно въздухът се освобождава. Колкото по-бавно тече водата и колкото по-гореща е, толкова по-бързо протича процесът. Тоест в системите за топла вода вероятността от въздушни задръствания е по-висока.

Във водоснабдителните системи на частни къщи въздухът се появява по следните причини:

 • когато нивото на водата падне, въздухът може да се засмуква през възвратния клапан;
 • слабо затегнати фитинги с гумени уплътнения;
 • в системите за водоснабдяване с гореща вода се наблюдава процесът на кавитация: образува се пара, въздушните мехурчета се събират във водата, образувайки кухини или каверни;
 • въздухът в тръбите за водоснабдяване остава от първото стартиране на оборудването.

Въздушните мехурчета съдържат 30% повече кислород от атмосферния въздух. Това обяснява високата окислителна способност на въздуха в системите за водоснабдяване с топла вода. Въздушните мехурчета могат да бъдат с различни форми: сферични - малки, не повече от 1 милиметър в диаметър, гъбовидни, овални.

Във вертикалните тръби мехурчетата се втурват нагоре или се разпределят по целия обем. В хоризонтални магистрали те спират на най-високите точки, където извършват разрушителна работа.

Когато скоростта на водата в тръбите е повече от 0,5 метра в секунда, мехурчетата се движат, без да се задържат. Когато скоростта надвиши 1 метър в секунда, мехурчетата се разбиват на много малки мехурчета. Оказва се подобие на емулсия от вода и въздух.Въздушните мехурчета във водоснабдителната система на частна къща започват да се срутват със скорост на течността 0,25 метра в секунда. Ако е по-ниско, задръстванията могат да застояват на някои места за дълго време.

Скара + вентилатор

Скарата има ограничена площ за пържене, този недостатък е особено забележим, когато трябва да готвите храна със сложни форми, например гъска или прасенце. И така искате ястието да има прекрасна коричка от всички страни.

Изходът от тази ситуация е очевиден - плюе. Слагаме го, периодично (с помощта на мотор или ръчно) го завъртаме и постигаме желания ефект. Но има много по-опростен начин - добавете работа на вентилатора към скарата. Той разпределя радиация, пържене на храна не само отгоре, но и отдолу и отстрани.

Оказва се нещо като плюнка, само че не се движи продуктът, а въздухът. В същото време се запазват всички предимства на грила - хрупкава кора, апетитен аромат и сочна плът. Ястието няма да изсъхне и ще бъде готово много по-бързо.

За този режим са подходящи всички ястия, приготвени на обикновена скара (с изключение на пържоли и препечени филийки) и най-добре - рула и птици.

Как да се отървем от въздуха в тръбите


пример за монтаж на разпръсквач

Ако в системата за водоснабдяване на частна къща вече има въздух, но тя не е оборудвана с устройства за обезвъздушаване, е необходимо:

 1. Изключете помпената станция.
 2. Отворете всички кранове за източване, източете вода и въздух от водоснабдителната система. След това тръбите се пълнят отново.

Можете да премахнете въздуха от водоснабдителната система веднъж завинаги с помощта на устройства за обезвъздушаване или обезвъздушаване:

 • механични клапани като клапан на Маевски;
 • автоматични вентилационни отвори;
 • сферични кранове;
 • клапани.

Механично устройство за освобождаване на въздух от водоснабдителната система е както следва: цилиндрична кутия, затворена с капак отгоре, резба отдолу за свързване към водопровод. В средата на капака има тапа с резба. Вътре в цилиндъра е окачена пластмасова плувка с форма на топка. Ако в системата за подаване на топла вода няма въздух, топката се издига до отвора в щепсела и го затваря плътно под натиска на мрежата. Веднага след като въздухът попадне в устройството, топката излиза и въздухът се изхвърля. Въздухът може да проникне в системата през изпускателните клапани, което е полезно при ремонт или проверка на мрежи и ускорява оттичането на водата.

Въздухоотводниците са инсталирани в определени точки във водоснабдителната система: в най-горните краища, в завои или завои. Тоест там, където има повишена вероятност от натрупване на въздух.

Домашен въздушен акумулатор

В системите за водоснабдяване на селските райони въздухът често тече в интервал с вода. Трудно и неудобно е да се използва такава система за водоснабдяване, а автоматизацията не винаги се справя: ако има много въздух, водата прелива с фонтан директно от клапана. Следователно, вместо автоматично устройство за обезвъздушаване за освобождаване на въздух във водоснабдителната система, те инсталират въздушен акумулатор... Можете да го направите сами, това е резервоар с дренажна тръба и кран. Диаметърът на акумулатора трябва да бъде 5 пъти по-голям от диаметъра на водопровода, за да може той да работи ефективно.

Въздушният акумулатор е инсталиран в най-високата точка на водоснабдителната система, където е удобно ръчно да се изпуска въздухът. Резервоарите за съхранение на въздух се използват широко в многоетажни сгради в системи за топла вода.

Долно отопление + вентилатор

Принципът на този режим е същият, както когато долният елемент работи, само готвенето е по-бързо. Топлината отдолу се издига до тавана, улавя се от теченията, създадени от вентилатора и се разпространява из фурната. Тази настройка често се препоръчва за печене на отворени сладкиши или бързо завършване на изпичането, когато се изисква висока температура отдолу, например за тесто с мая с ниска степен на запечене.Плюсове: сочност отвътре и дори покафеняване от всички страни, особено отдолу.

ЕКОЛОГИЯ ДИРЕКТОР

Дебитите на въздуха и реактивния разтвор трябва да бъдат постоянни, скоростта на разтвора е около 3 ml / min, скоростта на въздуха е 12 l! Мин. [...]

Разреждащ въздушен поток с малка помпа 9 (за отстраняване на следи от BOg) се изтегля през колона 10 със содна вар и се подава през регулатор на дебита 8 и ротаметър 7 (със скала от 0-20 l / min) в камера 6. В камерата, хомогенна, разредена газова смес, която се подава към регистриращия поток. Получен е стабилен запис на записващи устройства при всички разреждания от 0,05 до 2,1 mg / m3 серен диоксид. [...]

Ефектът на дебита върху сорбционната ефективност на примесите се променя в зависимост от сорбента. Една от най-важните характеристики на концентрационната колона - неефективната височина на колоната - се увеличава с увеличаване на скоростта на въздушния поток през сорбента [68]. Понякога, когато се достигне оптималната скорост на вземане на проби, няма увеличаване на обема преди пробив с намаляване на дебита [69]. В други случаи ефективността на сорбцията се увеличава непрекъснато, както е показано на фиг. 11.12. Максималната ефективност на абсорбция на примесите за въглища от кокосов орех се постига със скорост 100 ml / min, докато за въглищата Saransk ефективността непрекъснато се увеличава. Много важно условие при сравняване на резултатите от сорбцията на примеси, получени върху тръби с различни размери, е линейността на скоростта на въздушния поток при други оптимални условия за вземане на проби. В общия случай адсорбционната способност на тръбата с въглища се увеличава с намаляване на линейната скорост на въздуха [159]. [...]

Обемът на взетия проба въздух. Адсорбционната колона действа като хроматографска колона и под въздействието на въздушния поток замърсителите ще се движат по колоната. Обемът на въздуха, който преминава през колоната, когато сорбираните примеси започват да напускат колоната, съответства на обема преди пробив. Този обем е функция от естеството на адсорбираното съединение и адсорбента и обикновено летливите съединения имат много малък обем преди пробив. [...]

На фиг. 2-4 показват въздушните потоци и техните граници във вертикалната равнина при заобикаляне на препятствие под формата на свободно стояща тясна сграда с безкрайна дължина. [...]

Горещият спомагателен въздушен поток след топлообменника 9 навлиза в топлообменника 2 и измива онази част от ТТ, която в режим на нагряване на външния въздух е зоната на изпаряване на работното вещество на ТТ. Външният въздух има по-ниска температура и измива в топлообменника 2 онази част от ТТ, където работното вещество кондензира. По време на кондензацията се отделя топлината на фазовия преход, която се възприема от външния въздух и осигурява повишаване на температурата му. [...]

Вертикалните движения на въздуха обикновено се наричат ​​въздушни течения или потоци. Пилотите често говорят за възходящи и низходящи потоци. Вертикалните въздушни течения обикновено са доста слаби, с изключение на така наречените конвективни облаци, които приличат на големи бели купести облаци, често предвещаващи гръмотевична буря. По време на гръмотевични бури скоростите на възходящи и низходящи въздушни течения могат да достигнат 100 км / ч, но при ясно време, както и вътре в малки, без валежи облаци, те не надвишават 1-2 км / ч. [...]

След дифузора принудителният въздух навлиза в секцията на основните топлообменници, разделена с хоризонтална преграда на основния отоплителен I (горен) и основния охлаждащ 12 (долен) топлообменници. Преходната секция 13 има вътрешна преграда 14, която предизвиква отделно движение на въздушните потоци след топлообменниците за отопление и въздушно охлаждане.Отделените студени и горещи въздушни потоци влизат в секцията на реципрочните въздушни клапани 15, която се състои от три независими зони 16. Всяка зона има хоризонтална преграда 17, съседна през уплътнително уплътнение към преградата 14 в преходната секция 13. [... ]

Големи капчици, повдигнати от възходящия въздушен поток в горната част на облака, замръзват и образуват ембриони от градушка, които растат бързо, когато се сливат с други преохладени капчици. Частта от облака, където възниква основният растеж на градушка, се нарича огнище за градушка. [...]

Количеството вещество, подавано във въздушния поток за единица време при определено налягане, се задава на всеки 2-3 часа, както е описано на страница 42. [...]

Съпротивлението на въздушния поток не е задължително до 1 януари 1984 г. […]

Операцията на гранулиране на карбамид с въздушен поток представлява около 50% от всички загуби на амоняк. Освен това се създават условия за възникване на нежелана реакция на дисоциация на карбамид до биурет и свободен амоняк в гранулата. Едно от възможните решения на този проблем е да се проведе процесът на гранулиране в течност, инертна по отношение на карбамида, разтворители с температура на кипене и температура на кристализация, съответно, над и под температурата на стопилката и втвърдяване на стопилката на карбамида. Като такива разтворители могат да се използват мастни алкохоли, сулфиран керосин, дизелово гориво и др. Силата на гранулите, получени по този процес, е 2-2,5 пъти по-висока от якостта на гранулите, получени във въздуха; съдържанието на органични примеси в гранулата е средно 0,01-0,06%, което практически не влияе на агрохимичните свойства на уреята. [...]

Установено е54, че когато се получават смеси от въздух с течни пари, времето на дифузия на парите на определено количество течност от дифузионен съд не зависи от скоростта на въздушния поток в диапазона 3,5-60 l / h. [. ..]

Същността на почистването на въздуха, замърсен с бояджийски материали, изсмукани от камерите за боядисване, е, че въздушният поток е насочен или към непрекъснато непрекъснато падащ филм от вода, или към водна завеса под формата на най-малките капки вода. Непрекъснат филм от вода, течаща по екрана, създава водна завеса по пътя на праха от боята, причинявайки коагулация на отнесения боен и лаков материал. В случай на използване на вода под формата на аерозол, улавянето се случва както поради коагулация, така и поради сложни сорбционно-кинетични взаимодействия на вода и материали за боядисване. [...]

Така че, при скоростта на полета на ZM, температурата на забавения въздушен поток на височина от 11 км в близост до обтекаемите повърхности на самолета ще достигне 330 ° С, при 4М - около 630 ° С. [...]

След 1 минута затворете клапана на разделителната фуния, така че въздушният поток да влезе в колбата през другата фуния. [...]

Възможна е следната схема за автоматично регулиране. Два въздушни сензора са инсталирани във въздушния поток след сглобката на вентилатора на климатика. Един сензор следи постоянството на съдържанието на влага в подавания въздух d = dv чрез съответно изменение на степента на охлаждане и изсушаване на въздуха в пръскащата камера t% и d2 = var- Тази схема за автоматично управление често се нарича променлива точка на оросяване температурен метод. Вторият сензор контролира получаването на необходимата температура на приточния въздух t n, като действа върху задвижващия механизъм в байпасния канал на напоителната камера. [...]

Добре известен пример за моделиране: потокът около самолет, летящ във въздуха, се изследва от потока около неговия модел в аеродинамичен тунел. В този случай самолетният модел е неговото геометрично подобно миниатюрно копие. Моделира се (изследва се) само въздушният поток около корпуса на самолета и не се изследват други свойства на самолета, например комфортът и безопасността на пътника на седалката.За да направите това, е необходимо да се изгради друг модел - отделна седалка с манекен на устройство, което възпроизвежда възможните му позиции в полет. Както можете да видите, моделът взема предвид някои явления (въздушен поток около корпуса на самолета в един случай или положението на човек на седалка в друг случай при симулиране на различни процеси в самолет) и параметри на процеса (конфигурация на крилата и конфигурация на тялото или седалката). Явленията, взети под внимание в модела, ще се наричат ​​компоненти на модела. [...]

Първият от тях се състои в замръзване на парите на NTO чрез преминаване на въздушен поток през хладилна камера, при което се постига намаляване на температурата или чрез използване на хладилен агрегат, или чрез използване на различни охлаждащи смеси. Недостатъкът на този метод е, че времето за вземане на проби е ограничено, тъй като с увеличаване на дебелината на лед с ниска топлопроводимост, добивът на кондензат намалява. [...]

Напредък на анализа. 10-15 ml бензен се въвеждат в епруветката с взетата проба (срещу въздушния поток по време на вземане на проби). Разтворът се събира в изпарителен съд и бензенът се изпарява до сухо на водна баня. 0.8 ml хексан се добавят към сухия остатък. 2 µl от разтвора се въвеждат в изпарителя за разделяне при следните условия: температура на колоната 220 ° С, детектор - 230 ° С, изпарител - 250 ° С; дебит g, pa-носител 40 ml / min, азот за продухване на детектора - 120 ml / min; скорост на лентата на диаграмата 600 mm / h, скала на усилвателя 2-10 10A; време на задържане на Celtan 2 min 36 s, разтворител 5 s. [...]

Ш-7. Влияние на относителната скорост на движение на абсорбиращите разтвори и въздушния поток в напояваната тръба върху коефициента на скоростта на абсорбция на амоняк

Ш-7. Влияние на относителната скорост на движение на абсорбиращите разтвори и въздушния поток в напояваната тръба върху коефициента на скоростта на абсорбция на амоняк

От графиката на фиг. 62 може да се види, че максималните скорости спрямо спомагателния въздух са стойности от 8-8,5 m / s, в зависимост от напоителната плътност Ht. Окончателният избор на спомагателните въздушни потоци и плътността на напояване трябва да бъде направен, като се вземе предвид осигуряването на достатъчна ефективност за охлаждане на основния въздушен поток и същевременно най-благоприятните технически и икономически показатели за консумацията на енергия за рециркулация на напоителната вода и движението на въздушните потоци спрямо единицата хладилна мощност. ...]

Най-прости и широко разпространени са устройствата за сухо почистване на въздух и газове от груб незалепващ прах. Те включват циклони с различни конструкции, чийто принцип се основава на използването на центробежна сила, действаща върху праховите частици във въртящ се въздушен поток (фиг. 15). [...]

Условия за анализ: температура на колоната 110 ° C; температура на изпарителя 200 ° C; скорост на потока на носещия газ (азот) 30 ml / min; скорост на потока на водорода 30 ml / min; скорост на въздушния поток 250 ml / min; скоростта на лентата на диаграмата е 600 mm / h; скала на чувствителност 1: 10; време на задържане на акрилонитрил 2 минути 32 s. [...]

Експерименталните стойности на / hc на графиката се увеличават с увеличаване на масовата скорост на потока на студения въздух в живия участък на кондензационната зона на топлообменниците от ТТ. Въз основа на резултатите от обработката на експерименталните данни е установена степенно-зависима зависимост за k на (»p) w. s с експонентен показател 0,65. Линия 1 на графиката обединява резултатите от изпитването на шесторедов топлообменник в дълбочина с приблизително постоянни начални параметри на потока горещ въздух с = 38,8 ° C и потока на студен въздух с ¿x = 1,5 ° C. Линии 2 и 3 съответстват на експерименти с топлообменник от девет дълбочинни реда, но със съответно различни /, h и tXl. Линия 2 обединява експериментите при ¿r, = 50 ° C и = 5,5 ° C, а линия 3 - при r, = 28,4 ° C = 3,5 ° C. Полученият характер на зависимостта за kc показва, че интензивността на топлопредаването до TT се влияе значително от температурната разлика между топлия и студения поток, както и от конструкцията на топлообменника. [...]

Циклоните се характеризират с бавно, но продължително (в продължение на няколко дни) движение на въздуха нагоре. В същото време силните облаци и валежите са често срещани, тоест точно това, което се нарича лошо време, но по отношение на атмосферното замърсяване по-скоро трябва да се счита за добро. Въздушният поток на въздуха пренася замърсители през атмосферния слой със значителна височина. Дъждът и снегът измиват твърдите и газообразни примеси от атмосферата, пренасяйки ги на земята. [...]

Coton and Gokhale [272] до известна степен модифицират метода за претегляне на големи капчици във вертикален въздушен поток, разработен от Blanchard. Те получиха потвърждение на заключенията на Леонард и Бланшар, че при турбулентен въздушен поток границата на стабилност съответства на капчици с диаметър 5,5 mm, а при ламинарен поток - 9 mm. Изследванията в широка вертикална струя, при които няма интензивна турбуленция, извършени от Tanaka [546], показват, че капчиците с диаметър около 7 mm са склонни да се разделят на две относително големи капчици и малко по-малки. Преди разрушаването се наблюдава доста силно трептене на капчиците. [...]

Ужасно опустошение донасят ураганните ветрове от района на Исландия, където студени въздушни течения от бреговете на Гренландия и топли, придружаващи Гълфстрийм, се смесват (фиг. 18.5). [...]

Броят на взетите проби - 40, броят на каналите - 5. Продължителност на вземането на проби - 5 ... 99 минути. Скорост на въздушния поток - 0,1 ... 5 л / мин. [...]

Ако приемем равни условия на работа на топлообменниците със същите стойности на скоростите на основния поток въздух и въздушно-водна смес, то от сравнение на експерименталните зависимости може да се види, че най-високите коефициенти k са предвидени в тръбни топлообменници, изработени от алуминиеви валцувани тръби, при които стойностите на k за гладка външна повърхност са 3 пъти по-високи от тези на пластинчатите топлообменници без ребра. Следователно оребряването на елементите на топлообменника от страната на спомагателния поток е ефективно средство за засилване на процесите на отнемане на топлина в комбинирани вериги на непряко изпарително охлаждане на въздуха. [...]

Филтърната среда е тъканта на рамката. Прахът се събира от външната страна на чантата. Почистването се извършва с въздушна струя или чрез отърсване на филтърната торба. Тези филтри премахват 99,7% от частиците във входящия въздух и са ефективни при отстраняване на малки частици. [...]

Режещият блок се състои от система за задвижване, притискане, транспортни ролки и ножици за гилотина. Хартията се премества плавно от поток въздух, подаван от дъното на листа от напречната греда на леглото. По този поток хартиената лента се поддържа отдолу пред ножиците за гилотина. След рязане подаването на въздух се прекъсва и отрязаният лист плавно пада върху стека, лежащ на повдигащата маса (на палета). [...]

Основният измервателен преобразувател на газовия анализатор е пламъчно-йонизационна камера, към която се подават два газови потока: поток водород с анализирания газ и въздушен поток за поддържане на горенето на водороден пламък. При липса на органични вещества в газовите потоци, влизащи в камерата, пламъкът в камерата има ниска електрическа проводимост и фоновият йонизационен ток, възникващ в камерата под въздействието на електрическо поле, е приблизително 10 "" А. Появата на органични вещества в анализирания газ и последващата им йонизация във водороден пламък води до рязко увеличаване на електропроводимостта на пламъка и съответно увеличаване на йонизационния ток между електродите. В този случай йонизационният ток е пропорционален на количеството органични вещества, постъпващи в камерата за единица време. [...]

Малко модифициран дизайн на дифузионния дозатор 53 е показан на фиг. 35. Дифузиращата течност се поставя в капиляр с дължина 13 см. Въздушният поток влиза отстрани в смесителната камера и се изкачва нагоре. Устройството е термостатирано с точност от ± 0 ° C. [...]

Аерозолният метод на лечение се състои в това, че в генератора концентриран разтвор на пестициди се превръща в мъгла, която представлява смес от въздух с най-малките капчици течност. Изкуствената мъгла се образува, както следва. Въздухът, извлечен от атмосферата, постъпва в горивните камери под излишно налягане. Част от този въздух влиза в горелката и разпръсква бензина. Бензинът мига в горивната камера. Тук и в пламъчната тръба горивото изгаря и продуктите от горенето се смесват с излишния въздух. Поради високата температура въздухът се увеличава в обем и газово-въздушната смес с висока скорост (250-300 м / сек) излиза през тесен накрайник, изтегляйки работната течност от контейнера, разположен близо до генератора. Течността се раздробява на малки капчици, при висока температура се образува парогазова смес, която се изпуска в атмосферата. Смесвайки се с относително студен въздух, той се охлажда, образувайки мъгла. Мъглата се пренася от въздушни течения на доста големи разстояния - стотици и хиляди метри, като постепенно се утаява върху култивираната растителност. [...]

С по-нататъшен растеж крупът се превръща в градушка. Условията, благоприятни за образуването на градушка, са високо водно съдържание, по-висока температура на въздуха и по-висок темп на падане на зърнените култури. При определена комбинация от тези параметри топлината, отделяща се при замръзване на капчици, няма време да се отдели от повърхността на градушките и тяхното замръзване ще бъде частично. В резултат на това част от водата ще остане в течно състояние и ще запълни порите, образувайки така наречения гъбест лед [399]. Докато порите се пълнят, излишната вода ще бъде издухана от градушките от поток въздух. Големите капки, издигнати от възходящи течения до такава височина, където те замръзват, също могат да служат като ембриони от градушки. Многобройни наблюдения показват, че сърцевината на градушките се състои както от снежни зърна, така и от замръзнали капки. Ч. Найт и Н. Найт [364], получени при изследване на 400 градушки, че 60% от ембрионите са имали конична форма (крупа), 25% от ембрионите са сферични и прозрачни (капки), 10% са сферични и гъби (крупа или капки). […]

Най-важното за изчисляването на непрякото изпарително охлаждане на топлообменниците е да се определят стойностите на коефициентите на топлопреминаване от основния въздушен поток през разделителната стена към водата, охладена чрез изпаряване. Когато се изчислява по отношение на гладка повърхност, коефициентът на топлопреминаване се определя от обичайния израз (1.46). [...]

За разлика от елементите, разгледани по-горе, определянето на общото съдържание на живак по метода AAS се основава на измерване на поглъщането на светлината от нейните пари, които се отделят от въздушния поток от воден разтвор след редукцията на йони до атомен състояние, при дължина на вълната 253,7 nm в газова клетка при стайна температура („метод студена пара“). Като редуциращи агенти се използват калаен хлорид, натриев станит, аскорбинова киселина и др. [3,8]. Границата на откриване е 0,2 μg / L, обхватът на измерените концентрации е 0,2 - 10 μg / L [11] За да се елиминира смущаващият ефект на органични вещества, които абсорбират светлината при дадена дължина на вълната, се добавя киселинен разтвор на калиев перманганат или дихромат към извадката. [...]

В момента се използват четири вида охладителни кули. Принципът на действие на охлаждащата кула с естествена тяга с хиперболична повърхност (фиг. 1) е, че топлият въздух се издига нагоре по кулата, докато процесът на охлаждане се извършва в долната част. Това създава естествен и непрекъснат поток въздух, който се издига нагоре по охладителната кула и осигурява противопоток, охлаждащ водата. Това се дължи главно на разликата в плътността на входящия студен въздух и изходящия топъл въздух. [...]

При смесен режим на работа циркулиращата вода първо преминава изцяло или частично през топлообменника в сухата част и след частично охлаждане навлиза в изпарителната част и въздухът на изхода от сухата част се нагрява. Впоследствие и двата въздушни потока от сухата и изпарителната част се смесват. В същото време относителната влажност на въздуха, излизащ от охладителната кула, намалява и температурата му се повишава. В този случай мъглата над изпускателната кула или намалява, или изобщо изчезва, в зависимост от температурата и влажността на околния външен въздух. През зимата, когато консумацията на циркулираща вода е значително намалена, сухата част на охладителната кула функционира главно или дори напълно, което дава възможност практически да се изключи образуването на мъгла. [...]

Вторият тип генератор на въздушни йони се състои от кръгъл електрически речен полилей, окачен на стъклени изолатори в цилиндрична телена клетка. Отгоре е поставен електрически вентилатор, даващ въздушен поток надолу. Размерите на полилея на този модел бяха следните: диаметър 23 см; броят на точките е 14, което е 310 точки на 1 m. Защитната клетка имаше диаметър 36,5 см и височина 18,5 см. Състои се от скелет, изработен от метална тел, покрит с мрежа от преплетена никелова тел; размерът на клетките се приема като 2 × 2 см. Разстоянието на върховете на полилея от долната решетка, както и другите заземени части на клетката, зависи от напрежението, приложено към полилея, и се изчислява с известно превишение в сравнение с разстоянието което съответства на искрената междина за даден потенциал. Напрежението беше приложено към полилея с тел, изолирана с две дебелостенни стъклени тръби, вкарани една в друга. Външната тръба беше залепена със станиол, свързан със земята. [...]

(Финландия) произвежда аспирационни устройства от тип 8082, 8083, 8077 [37], използвани в отделни пробоотборници. Тип 8082 се състои от помпа с регулатор за постоянен въздушен поток. С помощта на часовниковия механизъм продължителността на работата на помпата може да бъде настроена в рамките на 10-990 минути на 10-минутни стъпки. Дебитът се избира с помощта на дросел, без калибриране. Ако дебитът по някаква причина (например поради запушване) падне под допустимото ниво, например, в рамките на 30 s, предупредителната лампа светва. Когато напрежението на акумулатора падне, светва и предупредителната лампа на помпата. При вземане на проби от газове и пари, скоростта на въздушния поток е от 20 ml / min до 0,5 l / min, при вземане на твърди аерозоли от 0,5 до 4,0 l / min и от 5 до 500 ml / min. Работи с батерии, чийто експлоатационен живот е 10 часа. Дисплеят в устройството показва времето за презареждане на използваните батерии. Инструментът се използва заедно с гъвкав маркуч и глава за вземане на проби. Масата на преносимия пробовземач е 0,4 kg, размерите са 120X73X73 mm. […]

На фиг. 26 показва диаграма на търговско устройство, работещо на този принцип, разработено от компанията Maet [312]. В тези устройства външният въздух се улавя от помпа и протича през пръстеновидна междина, която обгражда стъклен прът, върху който е разположена намотка от платинена тел (катод). Анодът е платинен пръстен, разположен в долната част на пръта. Йодидният разтвор се въвежда в горната част на пръта и по силата на гравитацията тече надолу по пръчката на тънък слой, абсорбирайки озоновите молекули от въздушния поток. пръчката Този много чувствителен метод има праг на откриване на озон от около 2-10 4 ppm. [...]

Първият етап от проектирането се състои в определяне на концентрациите на вредни вещества (примеси) в атмосферата на съседните територии и в промишления обект.Особено важно е да се знае концентрацията на вредни вещества в местата за всмукване на външен въздух за вентилация на сгради, тъй като това е решаващ фактор за неговата ефективност. Обикновено тези концентрации се изчисляват 16]. Въпреки това е много трудно да се получи надеждна информация чрез изчисления, особено в повърхностните слоеве на атмосферата, където въздушните потоци са значително повлияни, по-специално от развитието на територията и растителността. Поради това е по-добре да се определи концентрацията на примеси във външния въздух чрез физическо моделиране. За тази цел се използва аеродинамичен тунел (инсталация, която създава поток от въздух или газ за експериментално изследване на явленията, съпътстващи потока на телата). [...]

В екологичната система основният източник на енергия е Слънцето, а вторичният източник на енергия са вода, вятър, органични вещества и геохимични процеси. Видовата специализация допринася за включването на вторичните енергийни потоци в цялостната система. Например, растенията от някои видове имат дълги корени, които им позволяват да извличат минерални хранителни вещества от големи дълбочини (например, корените на камилския трън отиват на дълбочина 35 м). Въздушните течения осигуряват опрашване на някои растения, листата при суша използват изпарението на съдържащата се в тях вода за охлаждане. По този начин те по най-добрия начин поддържат жизнените функции на системата като цяло. Останалите видове и комбинации от видове умират в процеса на еволюция. [...]

Четвъртият метод е може би най-широко използван днес за потискане образуването на дим. Това стана особено оправдано след разработването на използваните в момента двигатели с по-високо съотношение налягане и гориво-въздух, тъй като по-високото съотношение доведе до повишени емисии на дим. По-високото налягане обаче повишава температурата в зоната на горене, въпреки че това увеличава икономията на гориво. Основният ефект от увеличаването на налягането в камерата е да повлияе на модела на пулверизиране на горивото с помощта на конвенционални механични инжектори. Разпръскването се случва по-близо до дюзата на инжектора и по-малко атомизирано гориво прониква по-дълбоко в основната зона поради увеличеното въздушно съпротивление. За да се възползвате от по-високото съотношение на налягане и смес (като икономия на гориво), е необходима различна система за впръскване на гориво. Един от подходите е да се използва пневматичен инжектор. В най-простата си форма течността тече по металната плоча и капе или пръска в нейния край. В края на плочата се въвежда високоскоростен въздушен поток и този високоенергиен въздушен поток атомизира горивото на малки капчици. Скоростта на въздуха може да достигне 120 m / s. [...]

Въздушното отделяне може по-специално да се използва за отделяне на термопластичната пластмаса от подложката на тъканта. В този процес натрошените отпадъци от листови термопласти на тъканна основа (полимерни стърготини, мъх, нарязан плат, прах от тъкани) се отделят от въздушен поток в циклонен сепаратор и вихрова фуния. Сместа от стърготини и нарязан плат се подава в гравитационен въздушен сепаратор, където по-леката тъкан се отделя от стружките с поток въздух и се изхвърля в тръбопровода, където се смесва с прах от тъкан и мъх. [...]

В промишлените единици за дехидриране на етилбензола топлинната ефективност по правило не надвишава 28-33%. Анализът показва, че основната причина за ниската топлинна ефективност се дължи на липсата на възстановяване на топлината от контактния газ с ниска температура. Всъщност в традиционните схеми топлината на кондензация на водни пари и въглеводороди не се използва и се губи в околната среда с въздушния поток във въздушните кондензатори и с циркулиращата вода. Диаграмата на топлинния поток в единицата за дехидрогениране на етилбензола (Фиг.5.16) потвърждава, че значителна част от топлината, доставяна с горивото, се губи в околната среда по време на охлаждане и кондензация на контактния газ в хладилника-кондензатор 7 и сепаратора ¿(фиг. 5.14). [...]

Напредък на анализа. Сорбционната тръба с пробата е свързана към устройството чрез дозиращ клапан, нагрят в тръбна електрическа пещ при 150 ° C в продължение на 5 минути. В този момент дозиращият клапан е в положение "вземане на проби". След това клапанът се поставя в положение "анализ" и пробата се подава с газ-носител към хроматографската колона за разделяне при условия; температура на колонна пещ 110 ° С, температура на изпарителя 200 ° С; скорост на потока на носещия газ (азот или хелий) 45 ml / min, скорост на въздушния поток 300 ml / min, скорост на потока на водорода 45 ml / min, скорост на лентата на диаграмата 600 mm / h; време на задържане на метилен бромид 1 min 5 s, йодид - 5 min 45 s. [...]

Биофилтрите отстъпват по производителност на аеротенковете. Те са структури, изпълнени с едрозърнест товар, върху който се развиват микроорганизми, образуващи биофилм. Като пълнител се използват различни материали, които трябва да са устойчиви на разрушаване и безвредни за микроорганизмите. Разграничавайте биофилтри с високо и ниско натоварване или капкови филтри. Силно натоварените осигуряват пречистване на големи обеми отпадъчни води с достатъчно висока концентрация на замърсители. Те са 10-15 пъти по-продуктивни, но не осигуряват пълно пречистване на отпадъчната течност. При леко натоварени се постига цялостно почистване, но ефективността им е ниска. Тези структури се препоръчват за пречистване на малки обеми отпадъчни води с ниска концентрация на замърсители. В капковите биофилтри се използва естествена вентилация, която се извършва поради температурната разлика между отпадъчните води и външния въздух. Ако температурата във филтъра е по-висока от външната, въздушният поток е отдолу нагоре. При по-висока външна температура се получава обратно движение. Височината на капковите биофилтри обикновено не надвишава два метра, съотношението на диаметъра към височината е повече от един. Отпадъчната течност се подава към тези филтри с такава скорост, при която частиците на биофилма не се отмиват, следователно минерализацията на мъртвите клетки се извършва тук, на филтъра. Пречистената вода е прозрачна и може да бъде незабавно изхвърлена във водоема. [...]

Вентилатор с висока температура и устойчивост на топлина

За сауни, камини и парни бани или сауни е по-подходящ високотемпературен, топлоустойчив вентилатор. Такова оборудване е проектирано да работи при високи температурни нива до 200 градуса по Целзий. Когато избирате вентилатор с висока температура, трябва да обърнете внимание на нивото на защита.

Топлоустойчив вентилатор с IP степен се използва в сауни, бани
За сауни и бани се изисква топлоустойчив вентилатор, модел с IP защита, при който влагата е изключена от елементите на електрическата верига на устройството.

Дизайнът на устройствата предполага монтаж на тавана (редовен, окачен) или на стените. Вентилатор може да се използва за регулиране на температурата в съседните помещения.

Ако сградата използва система за отопление на камина, е рационално да се използва топлоустойчив вентилатор. Стаите се отопляват чрез придвижване на горещия въздух, излъчван от камината, през въздуховодите. В този случай вентилаторът трябва да издържа на високи температури и техните внезапни промени.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни