Радиатори за отопление на частна къща: преглед на 4 популярни опции


Ако строителен проект току-що се разработва, тогава е по-лесно да изберете подходящ вариант за отопление на къща. Разбира се, трябва да вземете предвид региона, наличието на най-достъпното гориво, етажа на къщата, степента на изолация и някои други фактори, които са посочени след термичните изчисления. Но изборът на опции за отопление на частна къща от съществуваща е малко по-труден. В този случай често говорим за подмяна на остарялото или неизгодно отопление с друг вид отопление. В този случай са възможни следните видове отоплителни системи за частна къща и техните популярни опции:
 • отопление на вода с помощта на котли на различни горива;
 • газови или електрически конвектори;
 • въздушно отопление;
 • тръбно отопление без радиатори.

Въздушното отопление, използвано за отопление, се проектира и инсталира по време на строителството на къща. Опцията е много скъпа и е трудно да се сглоби за съществуващи помещения. Няма да се задълбочаваме в разглеждането на скъпите екзотични системи и ще разгледаме наличните и популярни видове отопление за частни домове.

Популярни схеми за отопление

При наличието на газова магистрала схемата за отопление на газ на частна къща е най-оптималната. В тази схема е инсталиран газов котел като топлинен генератор, който загрява охлаждащата течност. Движението на охлаждащата течност става или под действието на гравитацията (гравитационни системи), или с помощта на циркулационна помпа. За малки частни къщи успешно се използват схеми за отопление на частна къща със стенен котел, ако няма отделно помещение за котелно помещение, а размерите на кухнята са ограничени.

Самите оформления на тръбите са стандартни:

 1. еднотръбна;
 2. двутръбна.

Еднотръбна схема

Еднотръбна система с последователно свързване на радиатори се използва само в малки къщи или летни вили. Тази електрическа схема има значителен недостатък - неравномерно нагряване на батериите, което се усеща особено, ако е инсталирана отоплителна верига на частна къща без помпа, която се нарича "гравитация". Ако дължината на веригата е малка, тогава циркулационната помпа почти напълно компенсира този недостатък. При голям брой батерии и значителна дължина на веригата се използва модернизирана еднотръбна система - "Ленинградка". Изобретен е в Ленинград - днешен Санкт Петербург.

Схема с две тръби

Двутръбната схема за свързване на газов котел в частна къща е най-оптималната по отношение на еднородността на отоплението дори при използване на "гравитационна система", но по-интензивна. При тази схема охлаждащата течност влиза в батериите през захранващата тръба и се връща през друга, която се нарича „връщане". Всички отоплителни устройства са свързани паралелно към тези две тръби, което улеснява ремонта и регулирането на температурата в различни стаи.

Кои тръби и радиатор са по-добри в отоплителната система на частна къща?

От формулировката на въпроса не е напълно ясно дали частната къща е ваша или принадлежи на клиента ...

Ако приемем, че къщата принадлежи на клиента на работата, за да се избегнат претенции от негова страна, всичко трябва да се направи в съответствие с проекта (договора).

Ако оборудвате къщата си с отоплителна система, тогава нейните елементи трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид трайността и лекотата на поддръжка, разбира се, като се вземе предвид "въпросната цена", достъпна лично за вас. Обикновено всичко се получава, когато работата се изпълнява по готов проект, който подхожда на всички.

Сега по ред. И така тръбите:

"... кои тръби да изберем: стомана или черни метали?" Има само два вида черни метали - стомана и чугун.Чугунът се различава от стоманата само в процента на въглерод в сплавта и обикновено в присъствието на някои легиращи добавки. Тръбите за системи за подаване на топлина-вода-газ по-рано (през миналия век) се произвеждат само от стомана с различни класове. Това се дължи на относително ниската им цена и възможността за бързо инсталиране на системи. Предимствата на стоманените тръби обаче свършиха дотук. Основният недостатък на стоманените тръби е тяхната лоша устойчивост на повреда от корозия и в резултат на това ниска издръжливост. Следователно, ако има желание да оставите наследство от надеждно работеща отоплителна система, тогава не препоръчвам да използвате тръби от черни метали.

В момента полимерни и металополимерни тръби се произвеждат за използване в системи за подаване на топлина-вода-газ. Тяхната конструктивна разлика е подсилващият слой. Някои използват фибростъкло, други използват метал (обикновено алуминий).

Отопление от метални тръби без радиатори стъпка по стъпка

Основното им предимство е невъзможността за използване на материала в естествени условия. Именно това качество определя тяхната изключително висока устойчивост на корозионни щети. Освен това полимерните тръби имат много други предимства пред стоманените тръби. Когато работят при паспортни условия, експлоатационният живот на полимерните тръби е най-малко 50 години.

В съответствие с настоящите стандарти за проектиране, тръбопроводите на всички системи трябва да се полагат дискретно. Тръбопроводите на инженерните системи не се използват в интериорния дизайн. Тръбопроводите на инженерните системи са фиксирани върху елементите на носещите конструкции на сгради, в специално оборудвани канали, зад декоративна облицовка. В краен случай тръбите се полагат в специални пластмасови кутии.

Отопление от метални тръби без радиатори стъпка по стъпка

И сега за: "кой радиатор е по-добре да купите за частна къща, площта на къщата е около 60 квадратни метра?"

Позволете ми да предположа, че имате нужда от отоплително устройство в къщата си, а не от източник на топлинна енергия. Ако случаят е такъв, то обикновено се избира според два параметъра - според необходимата мощност и като елемент от интериора на стаята, разбира се, въз основа на финансовите възможности. Мощността на отоплителното устройство за "нормално" жилищно пространство от стоманобетонни конструкции със "стандартна" топлоизолация се избира в размер на 1 kW на 10 квадратни метра площ. Но далеч не е фактът, че температурата в помещението след такъв "подбор" ще бъде удобна. Обикновено във всяка стая е инсталирано по едно отоплително устройство. В помещения с големи обеми и като се вземат предвид изискванията на решенията за пространствено планиране, могат да бъдат инсталирани няколко отоплителни устройства. Ако се вземе решение да се използват радиатори със стандартен дизайн като отоплителни устройства, тогава най-вероятно те ще трябва да бъдат покрити с декоративни решетки, което неизбежно ще намали тяхната ефективност.

Днес по отношение на дизайна и техническите характеристики най-ефективното отоплително устройство е вентилаторен блок. Нито един от радиаторите не може да се сравни с него по отношение на ефективност и пренос на топлина.

Понастоящем вентилаторните конвектори се произвеждат в доста голям брой модели, значително различаващи се по редица мощности и външен вид. Всички те лесно и естествено се вписват във всеки интериор.

Отопление от метални тръби без радиатори стъпка по стъпка

Това е основно всичко за това кои тръби и радиатор са по-добри в отоплителната система на частна къща ...

Ще има въпроси - ще отговарям в лична кореспонденция. Късмет!

Отоплителна система без радиатор

Все още рядко се използва поради високата цена, тръбно отопление без радиатори в частна къща, използвана за реконструкция или строителство на къща. Тръбите на контурите на подово отопление се полагат в подовете и се запълват със замазка.

За да се създаде система без радиатор, е инсталиран интегриран колектор, който е неразделна част от смесителния блок.

В такава система температурата се регулира автоматично и има възможност за дистанционно управление. Може да има няколко разпределителни колектора за всяка стая. За малки помещения - вана, тоалетна и др., Се използва компактен помпено устройство, например Thermotech MINI350 с вграден нагревател от 350 W. С помощта на това устройство се реализират топли подове в малки стаи. Такова индивидуално отопление на газ в частна къща е изключително удобно, но изисква значителни финансови разходи.

Кое е най-доброто подово отопление?

Днес има два основни вида подово отопление - водно и електрическо. Последният от своя страна е представен в три варианта: пръчка, кабел и филм. Всеки има свои плюсове и минуси.

Изборът на конкретна опция директно зависи от условията и възможността за монтаж. Оценявайки основните предимства на топъл под, без да се отчита специфичният му вид, може да се отбележи следното:

 • жизненост на системата. С прости думи, топъл под е в състояние да поддържа най-удобната температура в помещението за престой в него. За разлика от традиционните отоплителни системи, няма да има място за локално прегряване или едва затоплени зони;
 • естетика на подово отопление. Няма видими елементи на отоплителната система. Тук не е необходимо да го свързвате с подреждането на мебелите вътре в стаята. Можете да се насладите на топъл под без радиатори и да получите повече свободно пространство за декориране на дома си;
 • гъвкавост. Можете да използвате всеки източник на енергия (електрически или водно топлоизолиран под), всякакъв вид топлоносител (в случай на водно топъл под) и всяко подово покритие;
 • безопасността и здравето на хората. Значително предимство на подовото отопление е липсата на циркулация на прах вътре в помещението, което е истинско спасение за хора с алергии;
 • рентабилност. Оптималното разпределение на температурата може значително да намали разходите за отопление. За разлика от традиционните отоплителни системи, подовото отопление не отоплява пространството над тавана, а пода и повърхността над него. Следователно всички стаи ще имат много удобни условия.

Препоръчваме: Как да направите топъл под?

Кои тръби са по-добри

Избрана е схема, закупен е котел и неминуемо трябва да се вземе решение - кои тръби да се изберат за отопление на частна къща, пластмаса или метал. Тръбите могат да бъдат направени от всякакъв материал, но най-често за отопление се използват или метални или полипропиленови армирани тръби. Металните и пластмасовите тръби имат предимства и недостатъци.

Метални тръби

С помощта на метални тръби се комбинира цялото оборудване за отопление на газ на частна къща - котел, радиатори, разширителен резервоар и др. Стоманените тръби са издръжливи, но за монтажа е необходимо заваряване. Понякога собствениците използват резбови връзки, но това е много трудоемък метод. Металните тръби са податливи на корозия и вътре се натрупва утайка, състояща се от ръжда и различни замърсители.

Но те също имат неоспорими предимства:

 • висока твърдост, която ви позволява да инсталирате всякакъв наклон с минимум крепежни елементи;
 • леко линейно разширение;
 • устойчивост на високи температури, налягане и воден чук;

Усилени пластмасови тръби

Усилените пластмасови тръби са изработени от полиетилен. Те се състоят от три слоя. Средният слой е направен от алуминий и трите слоя са здраво залепени. Алуминият увеличава твърдостта и намалява линейното разширение на тръбата. Недостатъкът е високата цена. За да предотвратите течове по време на работа, трябва да използвате висококачествени метални фитинги.

Полипропиленови тръби

За отопление се препоръчва да се използват само подсилени полипропиленови тръби. За монтаж ви е необходима специална заваръчна машина и фитинги.

Подови котли

При котлите за подово отопление ситуацията е малко по-сложна. Те имат само две тръби: захранване отгоре, „връщане“ отдолу, те не са оборудвани с група за безопасност и циркулационна помпа.

Съвети за тръбопроводи за доставка:

 • купувайте маркова група за сигурност в специализирани магазини;
 • не забравяйте, че не трябва да има спирателни кранове между котела и групата за безопасност;
 • не забравяйте да инсталирате авариен клапан. От него водете тръбата в някакъв съд, така че водата да не се излива на пода.
 • Спирателните клапани, клони и тройници могат да се монтират само след аварийна група.

За да закрепите връщащата линия на охлаждащата течност, е необходимо да сглобите лентата на частите в следната последователност:

 1. Т-образна част за отстраняване на вода от котела, ако няма такъв отвод в самия котел.
 2. Необходим е спирателен вентил с съединителна гайка, така че системата да е сгъваема и подходяща за ремонт.
 3. Циркулационна помпа.
 4. Кален филтър.
 5. Стоп кран.
 6. Тройник
 7. Разширителен резервоар "expansomat".

Съвети:

 • Когато избирате циркулационна помпа за битова употреба, купете: Grundfos UPS 25/40 или 25/60. В частна къща с площ до 300 м2 е достатъчно да закупите помпа UPS 25/40.
 • Обърнете внимание на изхода "връщане" от котела. Може да излезе отляво, отдясно или зад кутията. Съответно, връщащата линия във всеки случай може да има посока надясно или наляво. Може да се случи, че клемната кутия на циркулационната помпа е насочена надолу и е трудно да се получи достъп до нея. Този проблем може лесно да бъде решен. Развийте 4-те винта на корпуса на помпата и го завъртете в желаното положение.
 • Експансоматът е необходим, за да поеме колебанията на налягането в отоплителната система. Обемът му трябва да бъде приблизително 0,1 от обема на отоплителната система. Той е свързан с тройник, монтиран след филтъра за кал и спирателен вентил.
 • Към същия тройник е свързан тръбопровод за запълване на системата.

Ние правим тръбопроводи на отоплителни радиатори със собствените си ръце

Отоплителните батерии могат да бъдат свързани по три начина:

 • "Ленинградка" за еднотръбни системи;
 • еднопосочна връзка отляво или отдясно за къси радиатори;
 • диагонално свързване на дълги батерии;

Има три типа спирателни кранове на радиаторите:

 • Сферични кранове;
 • ръчни клапани;
 • бутални кранове за регулиране на температурата.

Внимание.

 • Клапаните с термични глави с натискане се инсталират само в системи с автоматично управление. Строго е забранено инсталирането на кранове за регулиране на температурата в радиаторните батерии на котли на твърдо гориво, течно гориво без автоматизация!
 • Ако след зареждане на системата и пробен пуск само половината от батерията се нагрее, е необходимо да се освободи въздух от нея през клапана на Маевски. Той се намира в края и се отвива с обикновена отвертка.

Котли за индивидуално отопление

Всяка газова отоплителна система на частна къща включва инсталирането на котел, който използва газ за отопление на охлаждащата течност. Ако няма природен газ, отоплителната верига ще осигури котел с пропан-газ с гореща охлаждаща течност, която се изпомпва в цилиндри в втечнен вид. На пазара се появиха продуктите на най-големия производител на газово оборудване в света, японската корпорация "Rinnai".

Уникалните газови котли Rinnai са създадени по най-модерните технологии. Тези монтирани на стена турбокомпресори двуконтурни котли с ефективност от 96% работят при ниско налягане на газа, а самият процес на горене се управлява електронно съгласно специален алгоритъм.

Производител на бойлер Arderia Daesung Inductry co. LTD в Южна Корея произвежда газов котел Arderia, цената му в рубли зависи от курса на долара и е приблизително 570 - 580 USD. Котелът е двуконтурен, с турбокомпресор, ефективност - 91,1%.Компанията произвежда едноконтурни и двуконтурни газови котли, като разликата е, че двуконтурният котел ще осигури на потребителя топла вода.

Избор на топлинни генератори и радиатори

Отоплителните котли са:

 • газ;
 • електрически;
 • твърдо гориво (дърва за огрев, въглища, пелети);
 • върху течно гориво (дизелово гориво, мазут).

Газовите и електрическите котли могат да бъдат инсталирани и свързани само от специализирани организации. На твърди и течни горива генераторите на топлина могат да бъдат инсталирани независимо. За да не повторите всичко след инсталацията, в първия случай трябва да поръчате проект.

Котелът е избран според площта на частна къща с марж от 25-30% според проста формула, отоплението 1 m2 е равно на един киловат. В къща с жилищна площ от 100 м2 трябва да закупите котел с мощност 12-13 kW, независимо от вида на горивото.

Битовите електрически мрежи са проектирани за товари до 3 kW. За електрически котел с мощност 10-13 kW трябва да се положи отделна линия.

Електрически котли за отопление

Котелът на всяка система е генератор на топлина; той загрява охлаждащата течност и я подава към веригата. По принцип всяка отоплителна схема може да работи с всякакъв вид котел.

Електрическите котли за отопление на домакинствата се считат за много удобни, но те изискват достатъчно захранване.

Електрическото захранване на котела обикновено се извършва отделно, с кабел с напречно сечение на проводниците, осигуряващи надеждност и безопасност. Известната немска компания VAILLANT произвежда не само висококачествени газови котли, но и едноименни електрически котли с различна мощност. Например, монтиран на стена, едноконтурен от 560 cu. неговата цена котелът Vilant се произвежда с различни мощности.

Предимства на инсталирането на електрически котли за частни къщи:

 1. Лесен монтаж на отоплителни котли, много по-лесен от газовите котли. Инсталирането не изисква отделна стая.
 2. Не е необходим комин или отделна стая. Електрическият котел може да бъде разположен във всяка стая.
 3. Малки по размер и тегло, следователно те са лесни за фиксиране.
 4. Безопасност на околната среда, не се отделят вредни газове.
 5. Висока ефективност - 95-98%.

Неща, които трябва да запомните, когато използвате подово отопление като основна отоплителна система

 • Там, където са монтирани нощни шкафчета, гардероби или легла, топлият под няма да загрява въздуха в стаята, а самите мебели. При изчисляването е важно да се изчисли не общата площ, а площта, която ще бъде заета от мебели;
 • Подовото отопление има голяма инерция. Замазката наистина се охлажда дълго време, но също така се загрява дълго време. Включете отоплението за няколко часа на ден, като искате да поддържате стабилна и комфортна температура вътре в стаята всеки ден, определено няма да работи;
 • Системата за подово отопление, независимо от нейния тип, не може да гарантира висока ефективност в помещения с голяма площ. Ефективността му намалява още повече, когато става въпрос за големи прозорци;
 • Топлият под не може да се използва за отопление на преддверието. Тази стая не винаги се оказва в зоната на капиталните стени. Ако външните стени са замръзнали, конденз няма да се образува, но замръзването ще се появи много лесно. Трябва да разберете, че е просто невъзможно да се изключи притока на топъл въздух от отопляемото помещение в студения вестибюл;
 • Може да е неудобно по отношение на температурата. Температурата на повърхността на топлия под е около 27-28 градуса. В този случай краката ще бъдат максимално удобни. Предвид спада на температурата, в този случай стаята ще бъде с 1-2 градуса по-малко и това вече е достатъчно висока температура за човешкото тяло, при която може да бъде неудобно. Понижаването на температурата на топлия под може да стане неудобно за краката;
 • Невъзможно е да се организира водно топъл под от централно отопление.

Препоръчваме: Какво е включено в комплекта за подово отопление на Valtek?

Худ в частна къща

За монтирани на стена газови котли, които са оборудвани с отворена горивна камера, въздухът влиза в камерата от стаята. Следователно такива устройства изискват оборудването на ефективна вентилационна система. За безопасност кухнята в частна къща с газов котел трябва да бъде оборудвана с абсорбатор. Циркулацията на въздуха в аспиратора може да бъде естествена или принудителна. За принудително извличане е инсталиран специален вентилатор.

Инсталираната качулка за газов котел в частна къща създава добър обмен на въздух и своевременно отстраняване на вредните изпарения.

Ако котелът е монтиран на стена, тогава аспираторът има място за монтиране на стена, а за подовите котли е разположен близо до пода. Диаметърът на изпускателната тръба трябва да съответства на размера на изходната тръба на котела. Връзката между димоотвода и аспиратора трябва да бъде плътна и надеждна. Горният ръб на комина трябва да е над билото на покрива. Вентилационен канал минава успоредно на комина.

Нюансите на използването на различни видове батерии

Вариант 1. Стомана

Това е най-икономичният вариант за подреждане на отоплителна система.

Стоманените радиатори за отопление на селска къща са разделени на две големи категории:

 1. Панел... Те се отличават с отличен коефициент на топлопреминаване, малък размер и привлекателен външен вид. Те могат да се използват в системи с различни тръбни връзки: отстрани, отдолу и т.н.

Стоманен панелен радиатор

Стоманените радиатори са подходящи за монтаж под первази на прозорци с голяма площ, тъй като създават плътна топлинна завеса, която предотвратява навлизането на студен въздух в помещението и образуването на течение.

 1. Тръбни... Цената им е малко по-висока от предишната версия. Освен това те се продават готови, а не на секции, така че няма да е възможно да се събере батерия с необходимата мощност. Необходимо е незабавно да закупите продукт с определен размер.

Тръбните радиатори имат голяма мощност, привлекателни са на външен вид и могат да се използват за сушене на различни неща. Поразителен пример за такова устройство е подгревател за кърпи, който се предлага във всяка баня.

Основните предимства на стоманените нагревателни елементи са следните:

 • ниска цена с много висока ефективност;
 • леко окисляване от охлаждаща течност, замърсена с химически примеси и отломки;
 • дълго време на работа;
 • лекота и компактност - те могат лесно да бъдат инсталирани със собствените си ръце, скобите, които се доставят с устройството, се използват за закрепване.

Стоманен тръбен радиатор

Разглежданите устройства обаче имат и някои недостатъци:

 • дизайнът на тези батерии не е лош, но не винаги е подходящ за определен интериор на помещението, което не позволява да се използват като елемент от декорацията на помещението;
 • изискват поддръжка - стоманените батерии трябва да се промиват поне два пъти годишно, в противен случай каналите могат да бъдат запушени с минерални отлагания;
 • стоманените радиатори винаги трябва да се пълнят с охлаждаща течност (дори ако отоплителната система не се използва), в противен случай вътрешната повърхност на панелите ще се напълни с ръжда и ще стане непроницаема за течността.

Вариант 2. Алуминий

Радиаторното отопление на селска къща с помощта на алуминиеви батерии също е широко разпространено. Това се дължи на иновативния дизайн на тези продукти и тяхната висока мощност. Тяхната цена не е много по-висока от стоманените модели и зависи от производственото предприятие.

Съвет! Цената на алуминиевите панели от руски производители е по-ниска от тази на чуждестранните аналози и те практически не се различават помежду си по качество. Ето защо, ако въпросът за спестяването е важен за вас, обърнете внимание на местните модели.

При инсталиране и експлоатация на такива отоплителни радиатори трябва да се спазват следните инструкции:

 1. Алуминият е много чувствителен към състава на течността, използвана като топлоносител. Особено нивото на киселинност. Неспазването на това изискване може да повреди батерията в рамките на 2-3 години поради бърза корозия.
 2. При проектирането на система е необходимо много внимателно да се изчисли мощността на устройствата. Ако инсталирате батерия, която е твърде голяма, въздухът ще се затопли и ще се издигне до тавана твърде бързо, в резултат на което местните студени зони се образуват близо до пода, което не допринася за комфорта на хората там.

Алуминиева отоплителна батерия

Можете спокойно да инсталирате алуминиеви отоплителни радиатори в частна къща. При спазване на правилата за монтаж и експлоатация, те ще служат като източник на комфортна топлина в продължение на много години.

Вариант 3. Биметален

Биметалните радиатори са най-модерният, икономичен, екологичен и естетичен начин за отопление на помещения с помощта на течен топлоносител. Те въплъщават всички предимства на мощните алуминиеви устройства и надеждни стоманени конструкции.

Тяхната структура е проста. Вътре в алуминиевия топлообменник, който ефективно загрява въздуха в помещението, има стоманени тръби, които циркулират охлаждащата течност и предпазват цветния метал от разрушителното въздействие на агресивни химикали, разтворени във вода.

Биметално отоплително радиаторно устройство

Предимствата на това решение са очевидни:

 • дълъг експлоатационен живот на радиаторите - според производителите те могат да продължат 40 години или повече;
 • способността да издържат на високо налягане - стоманените тръби могат да транспортират охлаждаща течност под налягане от 30-35 атмосфери без използването на допълнително оборудване;
 • атрактивен външен вид - алуминиевият топлообменник има гладка повърхност и е покрит с високоякостен декоративен слой, който перфектно толерира физическо въздействие и е лесен за почистване с обикновени домакински препарати.

Всички тези предимства обаче си имат цена. Цената на биметалните радиатори е много висока; не всеки може да си позволи да закупи такова оборудване.

Забележка! Има по-евтини разновидности на "биметални радиатори", които всъщност не са. В тях само част от каналите, през които тече охлаждащата течност, е подсилена със стоманени тръби. Следователно те нямат едно от основните предимства на тези устройства - защита от корозия, което прави използването им абсолютно непрактично.

Външно биметалната батерия не може да се различи от алуминиевата

Повечето от негативните фактори, срещу които биметалните батерии предпазват, могат да бъдат избегнати с правилния дизайн, конструкция и работа на отоплителната система. Следователно не трябва да харчите пари за закупуването на такива устройства, помислете за други опции, дадени в тази статия.

Вариант 4. Чугун

Историята на чугунените батерии датира от над 100 години. Такива радиатори се използват широко за проектиране както на централизирани отоплителни мрежи, така и на самосглобяеми самосглобяеми системи.

Чугунен радиатор - класика на ОВК оборудването

Нека се спрем по-подробно на характеристиките на чугунените радиатори:

 1. Този материал се нагрява и охлажда бавно... Следователно, в случай на кратки повреди в отоплителната система, батериите ще продължат да отопляват помещението. Същата характеристика обаче не позволява фина настройка на параметрите на оборудването с помощта на автоматични термостати.
 2. Чугунът е устойчив на корозия... Този параметър, който е толкова важен за градски апартамент, в частна къща губи своята значимост, тъй като тук е възможно да се контролира качеството на охлаждащата течност и да се отървете от вредните примеси в нея.
 3. Можете да закупите дизайнерски опции за чугунени батерии, които ще служат не само като отоплително оборудване, но и като моден аксесоар, който допълва или подчертава определени интериорни решения.

Това произведение на изкуството е и радиатор за отопление

Един от важните фактори, който трябва да се вземе предвид, е цената. Цената на чугунените батерии е по-висока от стоманата и алуминия, но много по-ниска от биметалните. Ето защо, както и в предишния случай, се препоръчва да се предпочитат други, по-икономични и ефективни варианти за чугунени батерии.

Отоплителни батерии в частна къща

Всички автономни батерии се използват за автономно отопление. Използването на един или друг вид радиатор се определя от изискванията за дизайна на помещението и до голяма степен зависи от финансовите възможности.

Батериите, ако ги подредите по реда на увеличаване на цената, ще бъдат подредени по следния начин:

 • чугунени батерии;
 • стоманени батерии;
 • алуминиеви батерии;
 • биметални батерии.

За вили и селски къщи, ако никой не живее постоянно в тях, е задължително да се източи охлаждащата течност, за да се избегне размразяването на системата. Това обстоятелство ограничава използването на стоманени батерии, които ще корозират активно при липса на вода.

Всеки собственик трябва да знае кои отоплителни батерии са най-подходящи за селска къща или лятна вила. Можете да инсталирате всякакви, но като вземете предвид недостатъците на стоманените батерии. Ако собственикът постоянно живее в селска къща, тогава той може да инсталира радиатори, които му подхождат по цена и дизайн.

Кое подово отопление да изберете?

Много зависи от различни параметри и условия. Например, площта на стаята, както и нейното местоположение, е от особено значение.

Ако говорим за частна къща, тогава тук можете да разгледате всякакъв вид подово отопление, но все пак е по-добре предварително да оцените осъществимостта на всяка отделна опция, за да изберете най-оптималната. Що се отнася до апартамента, тук ще трябва да се сблъскате със специални ограничения.

Изключително важно е да се разбере предназначението на системата за подово отопление. Ако е необходимо допълнително отопление, тогава можете да разгледате по-отблизо постелки или филмови подове.

Ако топлият под трябва да действа като основно отопление, тогава е логично да се помисли за водна система или отоплителен кабел с висока мощност.

Качеството на продукта също трябва да бъде приоритет. Не трябва да се доверявате сляпо на рекламата и да купувате системи от неизвестни досега производители. Най-добре е да разчитате на сертифицирани продукти, които ако се използват правилно, могат да продължат години.

  Подобни публикации
 • Какво представлява подово отопление National Comfort?
 • Как да инсталирате филма за подово отопление?
 • Как да инсталирате топъл под на дървен под?
 • Как да свържете топъл под в апартамент?
 • Какви са характеристиките на топъл под Warmstad?
 • Как да инсталирам енергийно подово отопление?
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни