Водно отопление: характеристики, предимства, недостатъци

отопление на вода у дома

Решили ли сте да направите частна къща свое постоянно местожителство? Или може би летният сезон във вашето семейство продължава целогодишно, а зимните уикенди извън града са нещо обичайно за вас? Тогава въпросът за отоплението на гнездото ви е изключително актуален. Днес може би най-популярният сред всички отоплителни системи за частни къщи е отоплението с вода. Принципът на неговото действие е съвсем прост и ясен: топлината се генерира в специален котел и вече от него чрез затворен кръг горещата вода се подава през тръби към отоплителните устройства.

Но това е общ принцип. В зависимост от метода на отопление (газ, електричество и др.), Циркулационния метод, използваните отоплителни системи, както и други характеристики, отоплението с вода се разделя на много видове. Именно тази тема ще разгледаме подробно в нашата статия.

Всички системи за отопление на водата у дома могат да бъдат разделени на две групи: използване на естествена или принудителна циркулация на водата.

Отопление с естествена циркулация

еднотръбна отоплителна система

Пример за еднотръбна система с естествена циркулация

Системи с естествена циркулация или както ги наричат ​​още гравитационни, се използват отдавна. От самото име разбираме, че те работят без помощта на специални устройства (помпи), а работата им се дължи на естествените физически закони.

Вероятно всички си спомняме от училищните уроци по физика, че нагрятата течност или газ винаги се движат нагоре. Това е принципът зад такова отопление. Нагрявайки се в котела, водата започва своето движение нагоре по тръбите. След като стигне до най-отдалечения нагревател, той започва да се спуска обратно към котела, където отново се загрява и циркулира нагоре. При инсталиране на система за самоциркулация задължително се създава наклон в участъка за връщане на водата. И при подаването на охлаждащата течност, в най-високата точка на системата, се изисква да се инсталира разширителен резервоар, който ще действа като буфер, който компенсира увеличаването на обема на течността.

Предимства на гравитационното отопление

Както вече беше отбелязано, гравитационните системи за отопление на вода у дома се използват отдавна и са успели да се препоръчат, тъй като имат определени предимства:

 • Евтиност. В края на краищата тази система не изисква инсталирането на допълнително оборудване.
 • Лесно инсталиране и ремонт (дори е възможно да изградите отоплителна система в собствената си къща със собствените си ръце).
 • Работете при липса на електричество. За известно време, докато температурата на котела падне под 50 градуса, течността ще продължи да циркулира през системата.
 • Почти пълна безшумна работа, отново поради липсата на помпа.

Недостатъци на гравитационното отопление

Но с всички горепосочени предимства, самоциркулационните отоплителни системи имат много недостатъци, които правят нецелесъобразното използване на този метод за отопление на къща днес.

 • Невъзможността да се използва този тип система за големи помещения. Дори за двуетажна частна къща циркулацията на водата ще бъде трудна.
 • Температурната разлика в отоплителните устройства. Колкото по-далеч е стаята от котела, толкова по-студено ще бъде. Освен това разликата понякога може да бъде значителна - до 5 градуса.
 • Регулирането на отоплението е сложно. Първо, системата ще започне да работи само когато котелът се нагрява до 50 градуса, съответно няма да можете да направите отоплителната мощност в къщата под тази маркировка.На второ място, дори когато инсталирате терморегулатори, температурната грешка ще бъде от 3 до 5 градуса, което е доста значително.

Такива системи постепенно губят своята актуалност и всяка година се заменят с по-модерни задължителни системи. Препоръчваме ви да правите отопление на вода от естествена циркулация само ако искате всичко по-просто.

Източници на топлина, схеми за циркулация и окабеляване

В зависимост от вида на елементите, с които се отоплява помещението, водните отоплителни системи могат да бъдат:

 • радиатор - най-често срещаният, в момента, техният тип, ролята на отоплителните устройства, в които изпълняват радиатори (батерии) от различен тип;
 • под формата на водни „топли подове“ с нагревателни елементи от тръби, които са разположени в основата на подовото покритие и през които циркулира отопляемата охлаждаща течност - по-модерен, но още по-рядко срещан тип.

Съществени елементи

В допълнение, всяка такава отоплителна система се състои от следните основни елементи:

 • генератор на топлина (котел, пещ);
 • тръби, по които циркулира охлаждащата течност (вода) и които могат да служат и като нагревателен елемент (например в подова система с водно отопление);
 • радиатори, осигуряващи отопление на помещения - във водни системи за отопление на радиатори.

В допълнение, такива системи, като правило, включват допълнителни елементи, като разширителен резервоар (отворен или мембранен), спирателни и контролни клапани, контролно и обезопасително оборудване и други, в зависимост от вида и сложността на системата.

Генератори или източници на топлинна енергия

Източник на топлинна енергия за отопление с топла вода могат да бъдат котли, използващи различни видове гориво:

 • газ;
 • електрически;
 • твърдо гориво;
 • течно гориво;
 • термопомпи;
 • слънчеви електроцентрали.

Освен това отоплението с топла вода може да се комбинира с традиционно отопление или печка за готвене, както и с печка или камина. В същото време в конструкцията на тези отоплителни устройства са включени топлообменници с различни конструкции (намотки, регистри), изработени от тръби или ламарина. По този начин можете да увеличите ефективността на печка, печка или камина и да използвате водна верига за отопление на няколко стаи или цялата къща наведнъж.

Възможна е дори комбинирана версия, когато няколко топлинни генератора са свързани паралелно към една отоплителна система. Например: твърдо гориво и газ или твърдо гориво и електричество. В този случай един от видовете отопление ще бъде основният, а другият или другите ще бъдат допълнителни или резервни. Освен това отоплението на вода за различни котли практически не се различава, въпреки че има някои характеристики, които ще разгледаме по-долу.

Много често отоплението на водата се нарича пара. Но те не са едно и също нещо. Въпреки че водата се използва и като топлоносител при парно отопление, тя се загрява там до състояние на пара. За това се използват специални парогенератори. Такива инсталации се използват много рядко в ежедневието.

Затворени и отворени системи

Системата за отопление с топла вода може да бъде отворена или затворена. В първия случай той включва разширителен резервоар, който е поставен възможно най-високо (под тавана или на тавана). Такъв резервоар осигурява известно свръхналягане в системата, изпускане на въздух от нея и функцията на предпазно устройство, ако водата внезапно заври. В допълнение, той често се използва за добавяне на вода към системата по време на работа.

Принудително циркулационно отопление

отопление с принудителна циркулация

И така, виждаме, че системите с естествена циркулация на течности имат редица доста значителни недостатъци.Алтернатива на тях са системи с принудителна циркулация, при които се използва допълнително оборудване за увеличаване на подаването на охлаждаща течност в системата. А именно циркулационната помпа.

Да, този тип отопление на вода у дома ще бъде по-скъпо и трудно, но вие получавате много предимства:

 • Възможността за отопление на голяма стая. Вече казахме, че естествената циркулация не е добра за големите къщи. Ако сте собственик само на това, тогава вашата опция е само система с принудителна циркулация.
 • Усложнение на системата. С инсталирането на помпа не зависи от такъв показател като налягане. Следователно това, което е било пречка в гравитационната система, не е проблем в принудителната система. Така например, сега вече можете да увеличите броя на завоите на тръбите, ако разположението на дома ви го изисква.
 • Използване на по-малки тръби. Съгласете се, чистият външен вид на отоплителната система не е последният показател, на който трябва да обърнете внимание.
 • По-малка зависимост на качеството на отоплението от наличието на въздух в системата. При самоциркулация навлизането на въздух в системата би усложнило значително транспортирането на охлаждащата течност през тръбите. Принудителната система решава този проблем, но в случай на инсталиране на метални тръби трябва да се използват специални разширителни резервоари с въздушни дефлектори и предпазители, за да се избегне корозията на системата.
 • Възможност за използване на по-устойчиви на износване и леки пластмасови тръби.
 • Възможно скрит монтаж на тръби. Можете лесно да скриете тръби в замазката и стените

Видове системи за отопление на вода

Сега нека разгледаме опциите за инсталиране на отопление на водата. Както в случая с циркулационния метод, ние имаме по-опростена и по-евтина опция, отстъпваща по технически характеристики на по-сложната и скъпа.

Еднотръбни отоплителни системи

Първият - прост и евтин - е еднотръбна система за отопление на вода у дома, при която течността ще преминава последователно през всички тръби, радиатори и други отоплителни устройства, ако са във веригата, и се връща към котела чрез връщането тръба. Тази опция е по-подходяща, отново, за малка стая.

Недостатъкът на такива системи е невъзможността за тяхното компетентно балансиране. Първият уред винаги е горещ, последният винаги е топъл.

Двутръбни отоплителни системи

За помещения с по-голяма площ е по-добре да изберете по-усъвършенствана двутръбна система. В този случай ще се използва долната връзка на радиаторите. Но такова уплътнение за отопление наистина ще бъде идеално, ако свържете циркулационна помпа. В противен случай ще бъде трудно да отоплявате отдалечени стаи.

Освен това е възможно да се намали скоростта на охлаждане на течността в системата чрез инсталиране на специални байпаси за всяка от батериите, както и регулатори на подаването на течност към отделен радиатор.

Разликата между двутръбната система за водно отопление е полагането на солидна тръба до най-отдалечената от радиаторите, от която се извършва разклоняване към междинни отоплителни устройства. По този начин, след като е преминал през цялата отоплителна система, охлаждащата течност се връща към котела през специална тръба за връщане, което прави възможно равномерното разпределение на топлопредаването в стаята.

Разбира се, основният недостатък на такова отопление е високата му цена и сложността на монтажа, но комфортът, който получавате в замяна, си заслужава.

Лъчиста отоплителна система

лъчиста система за отопление на дома

Диаграма на радиационната отоплителна система

Описаните по-горе два вида полагане на отоплителни тръби са представители на периметърния метод. Но има алтернатива - лъч. При такова полагане тръбите се доставят отделно към всеки радиатор: едната, през която охлаждащата течност влиза в нагревателя, другата е обратната. Такава система ви позволява да регулирате комфортен температурен режим във всяко от помещенията на къщата.Освен това, ако един от радиаторите или тръбите се повреди, няма нужда да изключвате цялото отопление, достатъчно е да направите това само в желаната зона.

Предвид големия брой тръби по време на монтажа на гредовата система, всички комуникации се монтират директно в пода или стените, което има благоприятен ефект върху интериора на къщата.

Най-оптимално е да се използва циркулационната помпа на охлаждащата течност при радиално полагане.

Подово отопление

водно подово отопление охлюв

Най-оптималният начин за равномерно затопляне на цялата стая е полагането на топъл под в къщата. Възможно е да се използва само тази система или е възможно да се комбинира с други отоплителни устройства. Например, когато в стаите са монтирани радиатори и подово отопление в коридорите, банята и тоалетната. Тоест, подовото отопление ще бъде особено актуално за помещения с плочки или мраморни повърхности.

Използването на системата "топъл под" е възможно с принудителна циркулация на охлаждащата течност.

От предимствата, които отоплението с вода дава при подово отопление, могат да се откроят:

 • Равномерно отопление на помещението. Замазката, която отделя топлина чрез излъчване, я отделя с равни дялове на всеки квадрат от стаята.
 • Рационално разпределение на топлината. Топлината се движи отдолу нагоре.
 • Комфорт и микроклимат.
 • Липса на отоплителни устройства по стените в повечето случаи

Предимства и недостатъци на отоплението с топла вода

Водното отопление у дома, независимо от неговия тип и избраната схема, има своите плюсове и минуси. От предимствата могат да се разграничат следните:

 1. Можете да отоплявате цялата къща от едно място, като поставите котела в една от неговите стаи (котелно помещение), а в останалата част - отоплителни устройства (радиатори от различен тип, подове с топла вода). И ако в случай на отопление на къща с електричество, това не е толкова важно (по принцип във всяка стая може да се монтира конвектор или друг електрически нагревател), тогава при използване на твърдо гориво или газ за отопление е много по-удобно да имат един котел, отколкото да инсталирате печка във всяка стая или газов конвектор.
 2. Относително ниска температура на повърхността на отоплителните устройства. Максималната температура на флуида за пренос на топлина не надвишава 90-100 ° C. Но на практика повърхностите на отоплителните радиатори с гореща вода рядко се загряват над 60 ° C, което предотвратява изгарянето на прах върху тях, например върху топлообменниците на "сухи" електрически конвектори. В системите с топъл воден под обикновено е не повече от 40 ° C. Това ви позволява да отоплявате стаята с "мека" комфортна топлина.

От недостатъците могат да се разграничат следните:

 1. Необходимостта от разположение на тръбната система за подаване на охлаждащата течност от котела към отоплителните устройства, а това е цената на тръбите, свързващите елементи, допълнителното оборудване и тяхната инсталация.
 2. Водата в системата може да замръзне. Ако къщата не живее постоянно (дача, селска къща), тогава през студения сезон, при липса на наематели, тогава или водата трябва да се източи от системата, или тя трябва да работи в режим, който поддържа минималната температура, или водата не трябва да се използва като топлоносител, незамръзваща течност.
 3. Възможно е изтичане на охлаждаща течност по време на работа.

Отоплителни тръби

Отделно трябва да се разгледа въпросът за видовете тръби, използвани за отопление на частни къщи. Всеки материал определено има както положителни, така и отрицателни страни. Нека видим коя от опциите е най-оптимална.

Отопление с метални тръби

Металните тръби включват стоманени и медни тръби.

Окабеляването на вода за отопление на стоманена къща ще ви струва относително евтино (и това е основното предимство на този материал). Този метал е доста универсален, подходящ както за парно, така и за нагряване на вода. Издържа на голям натиск.Основният недостатък на стоманените тръби е, че те бързо корозират. Това се отразява не толкова в качеството на отоплението, колкото във външния вид на дома ви - ръждясалите тръби не са най-добрата интериорна декорация.

Медните тръби имат повече предимства: те са изключително издръжливи, поддържат добре температурата и не корозират. Друго предимство на медните тръби е гладкостта на вътрешната им повърхност, която осигурява висока скорост на движение на течността през отоплителната система. Основният недостатък на медта е нейната висока цена.

Трябва да се отбележи, че както стоманените, така и медните тръби са подходящи само за отворени отоплителни системи и не могат да се монтират в стени или подове. Следователно, както виждаме, тяхната универсалност има граница.

Отопление на къща с полипропиленови тръби

спояване на полипропиленови тръби

Основното предимство на полипропиленовите тръби е тяхната устойчивост на външни фактори на околната среда: корозия, разпад, бактерии и химични съединения.

Също така едно от големите предимства на този материал е неговата лекота. Следователно следват и други предимства: такива тръби са по-лесни за инсталиране, те са подходящи както за използване на носещата стена, така и на вътрешната стена.

Отоплението от полипропилен ви позволява да спестите разхода на гориво (газ или електричество), използван за отопление на котела, поради ниския коефициент на триене, тъй като охлаждащата течност лесно преминава през отоплителната система. Но разликата е незначителна.

В допълнение, полипропиленовите тръби са доста пластмасови, имат различни модификации с много фуги и са допълнени с огромен избор от различни компоненти, което позволява инсталирането на сложни отоплителни системи.

И накрая, отоплението с полипропиленови тръби може да се извършва както в отворени, така и в затворени системи, когато всички тръби са скрити в пода или стените.

С всички видими плюсове тези тръби имат и минуси. Първо, с доста висока устойчивост на химическа атака, такива тръби лесно се поддават на механично въздействие (можете да го отрежете с обикновен кухненски нож). На второ място, полипропиленът не е подходящ за всички видове отоплителни системи. Категорично не може да се използва в комбинация с парогенератор, но те са отлични за отоплението на водата, което разглеждаме. Също така, нагряването на вода с полипропилен предполага наличието на голям брой фуги, което значително влияе върху надеждността на системата.

Отопление с металопластикови тръби

как да огънете металопластична тръба

Ако говорим за предимствата на металопластиковите тръби, тогава можем да подчертаем същите предимства като тези на полипропиленовите аналози. Но си струва да се подчертае, че те са в състояние да поддържат по-висока температура. И също така, и това е основната им отличителна черта, металопластичните се огъват перфектно. В същото време не можете да се страхувате да не го повредите. И този факт прави този тип тръби идеална опция за системата "топъл под".

Сред недостатъците е по-висока цена в сравнение с полипропиленовите аналози.

Ремонт на отоплителни котли от всякакъв вид в Москва!

Ремонт на котел отопление в Москва инсталирането на газови, дизелови, електрически, отоплителни системи с твърдо гориво се извършва по строг график. Оптималното време за работа е извън сезона. Монтаж на всички видове отоплителни системи. Проблемите не винаги се решават по план, затова е важно да се действа без забавяне. Отдалечени точки на Москва и Московска област, бригадирите на DESIGN PRESTIGE LLC са готови да пристигнат по строг график. Наличието на собствени превозни средства ви позволява незабавно да пристигнете до мястото на ремонт, инсталиране на отоплителната система.

Ремонти котли в района на Москва е доста трудна задача. Точността на по-нататъшното функциониране зависи от правилната инсталация. Повече от една трета от повредите на котела са свързани с грешки при монтажа.

Служителите на DESIGN PRESTIGE LLC се справят с всякакви модели котли с високо качество. За да сте сигурни, че всичко работи, е важно да извършите диагностика. Оборудването ви позволява да проследявате, да установявате и най-малките неточности при инсталиране. Отопление котелно помещение оборудването е представено от огромен брой модели, производители. Всяка има редица разлики, положителни и отрицателни страни.

Ремонт на отопление трябва да се извършва, като се вземат предвид характеристиките на модела на техниката. Един важен критерий за качествена услуга е скоростта. За да осигури максимална скорост на сложни задачи, DESIGN PRESTIGE LLC се погрижи за наличието на запас от компоненти. За разлика от повечето сервизни отдели, когато се свързвате със служителите на DESIGN PRESTIGE, не е нужно да чакате дълго време. Всичко, от което се нуждаете, винаги е на склад, монтажът се извършва за кратко време. Цената на компонентите ще бъде по-ниска от пазарната. Директните договори с водещи производители ни позволяват да предложим на клиентите на DESIGN PRESTIGE най-изгодните цени.

Изчисляване на разходите за отопление

Разходи за ремонт на отоплителна система

Разходи за инсталация на водоснабдяване

Инженерни системи: отопление на водоснабдяване:

 1. Основните недостатъци на водното подово отопление Основният недостатък на подовата отоплителна система е сложността на нейната конструкция. Процесът на полагане на нагревателни елементи на пода е доста технологичен и отнема много време, но ако говорим за система за водно отопление, възникват допълнителни трудности с организирането на тръбопроводите и регулирането на отоплителната операция. Отопление ...
 2. Еднотръбно отопление: предимства и недостатъци Както вече споменахме, има две схеми за отопление, еднотръбна и двутръбна. Но всеки от тях включва повече разновидности. Еднотръбната система е добра, защото се инсталира бързо, а самата инсталация не причинява усложнения, защото включва ...
 3. Предимства на скритото отопление Едната страна на привлекателността на системите за подово отопление е скриването на комунални услуги. Хармонията на интериора няма да бъде нарушена нито от радиатори, нито от отоплителни тръбопроводи, нито от спирателни и контролни клапани. Това обаче не е единственият плюс на стелта на отоплителната система. Отопление на частна къща с подово отопление Ако ...
 4. Вертикална отоплителна система Циркулацията на отоплителната среда в отоплителната система се счита за естествена. За такава система не са необходими циркулационни помпи; отопляемият и охлажданият топлоносител има различно тегло. Следователно прегрятата течност клони към върха (има по-малко тегло), а охладената охлаждаща течност има по-голямо тегло и ...
 5. Предимства и недостатъци на отоплението с електрически бойлер Отопление с електрически бойлер Отоплението с електрически бойлер е широко разпространен метод за отопление .......
 6. Имам ли нужда от резервна отоплителна система Често можете да чуете мнението, че водните системи за подово отопление са ненадеждни и следователно, когато се използват като основен източник на отопление, няма илюзорен риск с течение на времето къщата да бъде останали без нито един източник на топлина. Това погрешно схващане е свързано предимно с ...
 7. Условия за ефективна система за отопление на вода в селска къща В момента отоплението с вода на къщите е една от най-търсените отоплителни системи. Тази система осигурява пренос на топлина от горещата охлаждаща течност към радиаторите. Системата за отопление на водата на селска къща включва елементи като котел, тръби и тръбопроводи, топлинни завеси. Като генератор ...
 8. Как започва инсталирането на водно отопление? Водно отопление на частна къща. Отоплителната система в частна къща е един от най-важните елементи на системата за поддържане на живота. Аксесоари и монтаж ...
 9. Ремонт на отопление в частна къща Оптималното решение в тази ситуация е да се свържете със специалист, който ще извърши необходимите ремонти на отоплителната система, ще я диагностицира и пусне в експлоатация, но някои проблеми могат да бъдат решени сами. Какво може да се направи: дайте време на системата да се изравни, отнема от няколко ...
 10. Система за централно въздушно отопление Това е централизирана въздушна отоплителна система, предназначена за отопление на цяла селска къща. В този случай в горивната стая са монтирани нагревател и вентилатор, а въздухът, нагряван от нагревателя, се подава от вентилатор (в редки случаи от система от вентилатори) във всяка стая на къщата. Към централната ...
 11. Подмяна на отоплителна система в частна къща Подмяната на отоплителна система в частна къща, като правило, започва с избора и изчисляването на капацитета на отоплителното оборудване, включително изчисляването на необходимия брой отоплителни радиатори. В същото време вземаме предвид както приоритетните видове горива за определен регион, така и отопляемата площ. Това е от изпълнението ...
 12. Локална въздушна отоплителна система с пълна рециркулация В този случай за отопление се използва само въздух от отопляемото помещение, няма добавяне на външен въздух. Тези. няма вентилация на помещението. Отново може да се посочи конвенционален нагревател на вентилатора като пример за напълно рециркулирана локална система за отопление на въздуха. Канални локални въздушни отоплителни системи ...
 13. Коя система за подови настилки е по-добра Отоплението с топли подове е много важно Всеки, който строи собствена къща, иска да живее в нея удобно и комфортно ...
 14. Как да налеем антифриз в система за отопление на дома Тъй като темата представлява интерес за много собственици на жилища, в този материал ще ви разкажем как да изберете антифриз за отопление и да го напълните правилно в системата. Как да излеете антифриз в отоплителната система на къща Селска къща или дача, където собствениците идват да се отпуснат през уикенда, в ...
 15. Вертикална система с горно окабеляване При тази схема топлоносителят от котела се подава на тавана през главния тръбопровод или до самия таван на горния етаж. След това водата (охлаждащата течност) се спуска през няколко щрангове, преминава през всички батерии и се връща обратно към отоплителния котел по главния тръбопровод ... За периодични ...
 16. Хоризонтална отоплителна система - три основни типа Устройството на хоризонтална двутръбна автономна отоплителна система с принудителна циркулация е най-често срещаният вариант за отопление на частна къща. В този случай се използва една от трите схеми: Безизходна схема. Предимството е ниският разход на тръби. Недостатъкът е в голямата дължина на циркулационната верига на най-отдалечената ...
 17. Предимства на отоплението с топла вода Днес има много видове отоплителни системи за вашия дом. Те се различават както за използваната охлаждаща течност, така и за използвания енергиен носител (гориво), както и за метода на изпълнение. Кой от ...
 18. Диагностика на отоплението Много дефекти при монтажа и настройката на отоплителните системи не се забелязват, докато не се появи лента от който и да е елемент - може да възникне и поради фабричен дефект. Диагностиката на отоплението ви позволява да идентифицирате някоя от нея на най-ранните етапи от работата на отоплителната система ...
 19. Монтаж на отопление в дачата Отоплението на вода често се използва в дачи, в които тръбите с вода се нагряват от електрически източник. Но закупуването на тръби, тяхното инсталиране и поддръжка е друга тежест за семейния бюджет, освен това при захранването са възможни различни форсмажорни обстоятелства. Монтаж на отопление в страната ...
 20. Инсталиране на отоплителна система в страната Преди това повечето селски къщи в края на сезона бяха плътно затворени за зимата.А съветската поговорка за факта, че един ход е равен на два ремонта, перфектно илюстрира напускането на средното семейство в страната през пролетта. Стари печки на дърва, печки с гърне, електрически нагреватели, заради които ...

Предишна публикация Топли подове в дървена къща: кои системи са подходящи

Следващият запис Икономични електрически котли: видове оборудване

Отопление с воден перваз

В края на нашата статия искаме да ви разкажем за „последната дума“ в областта на водните отоплителни системи. Ако искате да направите топлината в дома си невидима в истинския смисъл на думата, тогава отоплението на первазите е вашият вариант.

Такова нагревателно устройство е тяло, което прилича на обикновен цокъл, вътре в който има нагревателен елемент - специални тръби. Първо се загряват, след това тялото, след това топлината се разпределя по стените.

Този тип отопление е идеалното решение за нашата лента, където по стените често се образува плесен поради влага. Освен това, както вече споменахме, нито тръбите, нито радиаторите няма да развалят вашия интериор.

Но тази система има и своите недостатъци:

 • не може да се използва по стените, по които са монтирани мебелите
 • за големи помещения ще е необходимо да се инсталират 2-3 кутии, тъй като максималната дължина на отоплителния кръг е 15 метра.

Отопление с водни конвектори

Вероятно сте успели да се сблъскате с електрически конвектори. Има една и съща, само вода. Те са свързани във водно отопление съгласно същите правила като радиаторите. И те по същество са същите радиатори, само че имат различен принцип на топлопредаване.

Водните конвектори работят съгласно принципа на конвекция. Отдолу влиза студен въздух, отгоре - топъл. Поради това стаята се загрява много бързо.

Недостатъците на такива водонагревателни устройства включват високата им цена в сравнение с конвенционалните радиатори.

Ако внимателно проучихте нашата статия, видяхте какво разнообразие от решения за провеждане на отопление на вода в частна къща е представен на съвременния пазар на отоплително оборудване. Просто трябва да изберете най-добрия вариант въз основа на параметрите на собствения си дом и материалните възможности. Мир и топлина на вашия дом!

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни