Защо са необходими въздушни клапани и къде да ги инсталирате

Защо въздухът в отоплителната система е опасен?

Когато въздухът се появи в отоплителната система, се образува запушалка. Поради това едната част от тръбопровода остава студена, а другата също прегрява. Когато въздухът се натрупва от всички отоплителни кръгове на едно място, движението на охлаждащата течност напълно спира. Какво заплашва:

 1. Когато въздушното запушване се появи в затворен контур, в системата се натрупва налягане. Това задейства предпазния клапан.
 2. Той непрекъснато ще работи и ще отстранява водата от системата, докато отоплителното оборудване изгори.
 3. Понякога това налягане ще скъса тръбите.

За да се предотврати това и да се отстрани проблемът, е инсталиран отдушник. В допълнение към тези трудности, наличието на въздух във веригата ще доведе до окисляване на тръбата, поява на ръжда и намаляване на експлоатационния живот.

Откъде идва въздухът в отоплителната система?

Има няколко причини за излъчване на линията:

 1. Когато водният топлоносител се нагрява, кислородът се отделя от течността. Части от малки мехурчета се натрупват и провокират появата на задръствания.
 2. Запълването на веригите с течност под високо налягане води до факта, че газовете нямат време да бъдат обезвъздушени и остават (се натрупват) в тръбопроводите. Веригите с клонове трябва да се запълват бавно, в рамките на 1-2 часа, като се прилага струя с ниско налягане - само по този начин всички въздушни мехурчета ще излязат.
 3. Намаляването на налягането в системата е често срещана причина за излъчване. Слабо завитите връзки, прорези, каверни са канали за потока от газове в тунелите.
 4. Образуването на мрежа от полимерна тръба без антидифузионно покритие ще доведе до бързо и често проветряване. Липсата на защитен филм върху частите позволява на кислорода да влезе вътре.
 5. Нарушена технология за полагане на тръби без наклон, грешният диаметър също води до образуването на тапи. Особено важно е да се следи нивото на наклон в гравитационните линии, където въздухът може да застоява, да не се влива във клапаните за кървящи газове.

Съвет! За да избегнете появата на запушалки в ремонтираните отоплителни мрежи, след проверка за течове освободете излишните газове с клапани и кранове.

Предназначение и видове вентилационни отвори

Вентилационният отвор е проектиран да издухва въздуха от отоплителната система и да избягва въздушните джобове. Натрупването на въздух възниква по време на работа на системата или поради неизправности. Понякога това се случва, когато тръбопроводът се напълни с охлаждаща течност или когато има загуба на херметичност в един от механизмите. Има 2 вида отвори за въздух, които се различават помежду си по дизайнерски характеристики:

 • Ръчни кранове на Маевски;
 • автоматични въздушни клапани.

Всяко устройство се състои от обвивка и клапан. Тялото има резбова връзка и уплътнение, благодарение на което е прикрепено към всяка част от отоплителната система. Изходният отвор е затворен от клапан, който се състои от гумено уплътнение или е под формата на конус. В зависимост от модела клапанът може да работи в автоматичен или ръчен режим.

Всеки продукт е подходящ за инсталиране навсякъде в системата и работи по същия начин. Соленоидните клапани за въздух имат права и ъглова конфигурация, а крановете на Маевски са направени в радиатор и опростен дизайн.

Как работи устройството

Въздушен клапан (или няколко) е инсталиран в отоплителната система, на места, най-вероятни за натрупване на въздушни мехурчета. Това предотвратява образуването на големи задръствания, отоплението работи безпроблемно.

Кран на Маевски

Такива устройства са кръстени на фамилното име на техния разработчик. Кранът на Маевски има резба и размери за тръба с диаметър 15 mm или 20 mm. Той е подреден просто:

 • В корпуса на корпуса на клапана са направени 2 проходни отвора, които в отворено положение на крана на Маевски са свързани към отоплителната система.
 • Тези отвори са запечатани с конусен винт с резба.
 • Въздухът се изхвърля през малък (2 мм) отвор, насочен нагоре.

За да отделите въздух от системата, развийте винта с 1,5-2 оборота. Въздухът издухва със свирка, тъй като комуникациите са под натиск. Краят на изхода на шлюза се характеризира с спад в налягането и появата на вода.

Забележка! Кранът на Маевски е просто и надеждно устройство за изтичане на въздушни натрупвания. Той не се запушва или счупва, тъй като няма движещи се части. Дизайнът му е прост и надежден.

На пазара можете да намерите няколко разновидности на крана на Маевски, които са еднакви по дизайн, но се различават по начина на регулиране на заключващия винт. Има:

 • с удобна дръжка за отвиване на ръка;
 • с обикновена глава за плоска отвертка;
 • с квадратна глава за специален ключ.

Къде са монтирани клапаните за освобождаване на въздух?

В отоплителните системи от отворен тип въздухът излиза през разширителния резервоар. Но ако системата е снабдена с помпа за принудителна циркулация на охлаждащата течност, тогава има възможност за задръстване на въздуха. Следователно в такива системи е инсталирано ръчно или автоматично устройство за освобождаване на въздуха. Места за инсталиране на вентилационни отвори, в зависимост от различните ситуации:

 1. На радиаторите е обичайно да се инсталира ръчен въздушен предпазен клапан. Той е монтиран на това място, защото проветряването най-често се случва в тази точка на отоплителната зона. Ето защо те се опитват да оборудват всички радиатори с устройства.
 2. В горните секции на вертикалните щрангове (където мехурчетата се опитват да проникнат) са инсталирани автоматични устройства от директен тип. Това са най-популярните модели, те също са монтирани на колектори за подово отопление.
 3. Ако въздухът се е натрупал на труднодостъпно място, като краищата на задънени клони, тогава се използват ъглови и радиаторни модели. Клапанът е свързан към системата посредством тръба.
 4. Ако конструкцията на циркулационната помпа предвижда монтиране на въздухоотвод, то тя е монтирана с цел подобряване на работата на устройството. Въздушната охлаждаща течност е по-трудна за изпомпване и забавя нейната работа. Поради това той често спира, което води до бързо износване на лагерите и работното колело.

Причини и последици от задръстванията в отворена отоплителна система с естествена циркулация

Ситуациите, когато някои радиатори изобщо не се загряват или се затоплят частично, се дължат на натрупания в устройството въздух. Това е пречка за пълното запълване на всички секции на батерията с охлаждаща течност.

Ако отоплителната система е отворен тип с естествена циркулация, тогава причините за появата на въздушни задръствания в нея могат да бъдат:

 • неспазване на откосите на тръбите по време на монтажа;
 • запълване на веригата с вода с помощта на разширителен резервоар;
 • мерки за ремонт на системата и източване на вода от нея;
 • твърде бързо запълване на веригата с вода при стартиране на системата;
 • водоснабдяването при пълнене на системата се извършва от горната й точка;
 • лошо представяне на вентилационните отвори или тяхното отсъствие;
 • постепенно отделяне на въздушни мехурчета от вода при нагряване, което е естествено физическо явление.

Отрицателните последици от проветряването на отоплителната система могат да бъдат:

 • лоша циркулация на охлаждащата течност или пълното й спиране;
 • намаляване на ефективността на отоплението на помещението;
 • корозивно разрушаване на метала от вътрешната страна на устройствата под въздействието на кислород;
 • появата на силни звуци под формата на буболене и буболене, което нарушава удобната акустика в дома.

Как да изберем и инсталираме въздушен клапан за отопление?

Експертите съветват да купувате качествени продукти от доверени доставчици, а не евтини китайски продукти. Избор на въздушен клапан:

 • продуктите, оборудвани със спирателен вентил, са най-добрите, защото могат лесно да бъдат отстранени и заменени;
 • за да не се използват отвертки и ключове, кранът на Маевски се избира с дръжка;
 • най-добрите са тези модели, които са оборудвани с допълнителни функции;
 • продуктите, покрити с анодизирана защита, не подлежат на окисляване.

Но преди да купите въздушен предпазен клапан, трябва да се запознаете с техническите характеристики на отоплителното оборудване. За двуетажна къща се използват устройства с работна температура 100 ° C. Те работят ефективно при налягане от 0,5-7 бара. Монтаж на клапана:

 1. Автоматичното устройство за обезвъздушаване е монтирано вертикално на радиаторите. В този случай капачката, която затваря изхода, е насочена нагоре. Тази подредба се използва за прави и ъглови модели.
 2. Сферичният кран е монтиран пред дренажния клапан. Това е предпоставка, благодарение на която отдушникът за въздух може да бъде отстранен по всяко време, без да се източва водата. Понякога вместо сферичен клапан е монтиран спирателен кран.
 3. Монтажът на крана на Маевски се извършва с ключ. За разлика от регулируемия ключ, този инструмент улеснява проследяването на нивото на затягане на закопчалката. За да се предотврати счупването на устройството по време на завинтване, то се държи от шестоъгълника, разположен под камерата, а не от корпуса.

Ако въздухът се натрупва в многоетажна сграда след подмяна на радиаторите, тогава вентилационният отвор е монтиран на всеки радиатор, разположен в горния колектор.

Място за монтаж на клапана

В отоплителната система има точки, където въздухът непременно се събира. Така че крановете на Маевски в апартамента трябва да бъдат инсталирани на всеки радиатор. В много съвременни модели радиатори устройствата за обезвъздушаване се инсталират на етапа на производство от самите производители.

Забележка! Ако имате класически радиатори, тогава въздушният клапан трябва да бъде инсталиран в горната му част, която се намира срещу връзката.

Така вие сами винаги можете да контролирате нормалната работа на вашите отоплителни батерии и да не зависи от желанието на служителите в жилищния офис или настроението на съседите отгоре.

Точки за инсталиране на въздушни предпазни клапани:

 • радиатори, бобина за баня, горна част;
 • горната точка на тръбопровода;
 • система за безопасност на отоплителния котел в индивидуални комуникации;
 • за хидравлично разклоняване;
 • върху колекторите на общия колектор;
 • на всички U-образни контури в комуникациите, в горната точка;
 • за компенсационни фуги в пластмасови отоплителни системи.

Трябва да се разбере, че въздухът винаги се натрупва в горната част на комуникациите. Във завой на пластмасова тръба може да възникне въздушна брава, ако инсталацията е била извършена неправилно и е имало деформация на температурата.

Най-лесният начин да се отървете постоянно от запушалката в тръбопровода е да изрежете тройник в тръбата. На свободния вертикален клон на тройника (чийто диаметър е избран съответно) е монтиран клапан за освобождаване на въздух.

Как да се отървем от въздушен шлюз?

Понякога, поради неправилно полагане на тръби и неграмотен инженерен дизайн, въздушните брави се появяват на труднодостъпни места. Оттам е трудно да се отстрани въздухът. Процес на въздушно кървене:

 1. Можете да определите местоположението на щепсела по шума и студения участък на тръбата. Ако тези знаци липсват, тогава тръбите се подслушват. Силен и силен звук показва натрупване на въздух.
 2. В частна къща въздушните възглавници се изхвърлят от тръбите чрез повишаване на температурата или налягането. За да направите това, отворете дренажния клапан най-близо до задръстването и доливния клапан. Охлаждащата течност ще запълни тръбите, налягането ще се повиши, щепселът ще започне да се движи и да излезе през клапана. След изтичането на целия въздух съскането ще спре и налягането на водата може да бъде спряно.
 3. Ако щепселът остане, тогава е необходимо да се повишат температурата и налягането едновременно. Индикаторите са повишени до максимално ниво (не го надвишавайте, тъй като е опасно).

Ако е проектиран неправилно, проблемът ще се появява редовно и на същото място. За да го премахнете, към това място е свързан вентилационен отвор. За големи магистрали е монтиран тройник. На свободен вход е монтиран клапан.

Отвори за въздух: основната задача

Устройството за изпускане на въздух от отоплителната система дава възможност за отстраняване на натрупаните газове в тръбопровода и радиаторите.

Излъчването на системата се случва по редица причини, включително

:

 • Поради високото съдържание на разтворени газове в охлаждащата течност, която не е преминала специално обучение - обезвъздушаване. Разтворимостта на газовете зависи от температурата на средата и когато охлаждащата течност се нагрява, въздухът се отделя от водата и се натрупва, образувайки тапи.
 • Поради прекалено бързото запълване на веригата с охлаждащата течност, течността в разклонената мрежа няма време да измести въздуха по естествен начин. Охлаждащата течност трябва да се излива от най-ниската точка, така че въздухът да се изтласква нагоре и навън през отворения клапан.
 • Поради проникването на въздух през стените на полимерния тръбопровод, ако е направен от материал без специално антидифузионно покритие. При избора на тръби трябва да се вземе предвид тази точка.
 • В хода на ремонтните дейности, свързани с подмяната на елементи, без да се източва напълно охлаждащата течност - в този случай ремонтираното отоплително устройство или верига се отрязва от останалата част на системата и след това се свързва обратно.
 • Загуба на херметичност.
 • В резултат на корозивни процеси - когато кислородът взаимодейства с желязото, от молекулата на въздуха се отделя водород, който също се натрупва в системата.

Защо въздухът в отоплителната система е опасен?

Въздухът, разтворен в охлаждащата течност, постепенно унищожава стоманени тръби и радиатори, елементи на котелното тяло. Корозивната активност на въздуха, който първо се разтваря във вода и след това се отделя при нагряване, значително надвишава параметрите на атмосферния въздух поради повишеното съдържание на кислород.

Места за инсталиране на въздушни сепаратори в системата

Газовете, натрупани в тръбопровода, не само провокират или ускоряват корозията на металните елементи, но и се образуват въздушни брави, които пречат на отоплителната система да функционира напълно

:

 1. Поради газови тапи циркулацията на охлаждащата течност се влошава; в сериозни случаи движението на течност през тръбите може да бъде напълно блокирано. В такава ситуация отоплителните устройства бързо се охлаждат.
 2. Въздушните брави работят като топлоизолатор и ако газовете се натрупват в горната част на батерията, тя се затопля по-лошо и дава по-малко топлинна енергия на помещението.
 3. При наличие на въздушни ключалки движението на охлаждащата течност по отоплителния кръг е придружено от силни буболещи звуци и буболене, което нарушава акустичния комфорт в къщата.
 4. Циркулационните помпи не са предназначени за изпомпване на газове; при работа с въздухонапълнена охлаждаща течност лагерът и работното колело на помпения агрегат се износват много по-бързо.

Специалните устройства за обезвъздушаване могат да решат проблемите, свързани с проветряването на отоплителната система. Важно е да изберете правилните клапани за обезвъздушаване и правилно да определите местоположението на тези елементи.

Какво е въздушен клапан

Въздушният клапан за отопление е запечатан конусовиден или цилиндричен месингов корпус. Вътре има тефлонова или полипропиленова куха плувка. Този поплавък е свързан с лост с дренажен клапан, който е снабден със заключваща запушалка. Този щепсел предотвратява изтичане на охлаждащата течност в случай на повреда на устройството.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Вентилационните отвори за отоплителни системи са три вида:

 • Директни устройства от традиционния тип. Монтират се само вертикално.
 • Устройства от ъглов тип, които са инсталирани под прав ъгъл. Те се монтират на радиатори вместо кранове на Маевски или в случай, че не може да се инсталира директна версия на отвора за въздух.
 • Специални модели за монтаж на радиатори.

Според принципа на работа отдушникът за въздух може да бъде ръчен (клапан на Маевски) и автоматичен. Последната разновидност са устройствата с поплавъчен тип, описани по-горе.

Как работи ръчният клапан

Нека да разберем как работи ръчният въздухоотвод за отоплителната система. За да разберете устройството от този сорт, трябва да погледнете чертежа на крана на Маевски. В края на корпуса от месинг с външна резба има отвор с диаметър 2 мм. Покрит е с конусен винт. Отстрани на същото тяло има отвор с по-малък диаметър, който се използва за освобождаване на въздух.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Принципът на действие на ръчния отдушник е както следва:

 1. В режим на работа на отоплителния кръг винтът на щепсела е плътно затегнат. Изходът е херметически затворен с конус.
 2. За да освободите въздушната шлюз, винтът се отвива няколко завъртания. В резултат на налягането на охлаждащата течност въздухът започва да излиза през малък отвор, след това навлиза в изходния канал и се изхвърля навън.
 3. Освен това отначало от дупката излиза само въздух, след което се появява примес от вода. Кранът трябва да бъде затворен, когато от отвора изтича само поток вода.

Тъй като ръчният отдушник няма движещи се части за запушване, ръжда или износване, това е надеждно и безпроблемно устройство. Този клапан е инсталиран само на радиатори.

Ръчните клапани според метода на развиване се разделят на следните типове:

 • за отваряне се използва метална или пластмасова дръжка;
 • по-често можете да намерите слот за отвертка с плоско работно острие;
 • за развиване със специален ключ има винт с четиристранен връх.

Принцип на работа на автоматичен клапан

Автоматичният въздухоуловител за отоплителната система работи без човешка намеса. По принцип това е вертикален месингов цилиндър с резба с пластмасов поплавък вътре. Поплавъкът е свързан посредством лост с пружинно пресован въздушен предпазен клапан. Този клапан е вграден в капака.

Принципът на работа на автоматичния въздухоотвод в отоплителната система е следният:

 1. Когато отоплителната система работи, вътрешната камера на устройството се пълни с вода, която изтласква поплавъка нагоре. В резултат на това въздушният клапан е пружинен и плътно затворен.
 2. Когато въздухът се натрупва в горната част на камерата, нивото на топлоносителя намалява, което води до падане на поплавъка.
 3. Когато нивото на течността падне до критична стойност под тежестта на поплавъка, пружината се компресира и отваря клапана. В резултат на това въздухът започва да кърви.
 4. Поради повишеното налягане на охлаждащата течност в системата, целият въздух се измества от камерата на устройството. Течността заема мястото на изместения въздух и кара поплавъка да се издига нагоре, което избутва клапана нагоре и плътно затваря отвора.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

По време на пълненето на мрежата с охлаждаща течност, въздушните брави непрекъснато изтичат, тъй като поплавъкът лежи в дъното на резервоара. Когато водата запълни камерата, пружинният механизъм повдига клапана. В резултат на това процесът на кървене спира. Част от кислорода обаче остава в корпуса под капака, но това по никакъв начин не влияе върху работата на отоплителния кръг.

Предлагат се автоматични устройства с ъглова и директна връзка. Последният тип хвърля вертикално, а първият - встрани. Ъгловата версия е ценена за надеждността на работа, но по-лошо събира въздушни мехурчета.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни