Устройство за разширителен мембранен резервоар


Какво е хидравличен акумулатор

Хидравличен акумулатор, той се нарича още хидравличен резервоар, хидравличен резервоар, разширителен мембранен резервоар. Във водоснабдителната система от кладенец се използва като автономно устройство за съхранение на лятна резиденция или частна къща, като подава вода към мивката, душа и други точки и след това я източва в канализацията по същия начин, както в градски апартаменти. Хидравличните резервоари работят заедно с помпата.

Хидроакумулатор от неръждаема стомана

Обобщаване

Хидравличните акумулатори и разширителните резервоари имат различни цели. Какво да изберете конкретно във вашия случай? Първо, трябва да оцените цялата система и да решите каква функция трябва да изпълнява това устройство. Ако имате нужда от резервоар за питейна вода под налягане, трябва да използвате крушовиден хидроакумулатор.

Ако е необходимо да се компенсира разширяването на отоплителната среда в отоплителната система, тогава използвайте мембранен разширителен съд, в който диафрагмата е проектирана да работи при високи температури.
Изберете разширителен съд

Как работи и как работи

Между тялото и вътрешната мембрана се изпомпва въздух, от едната страна има зърно за изпомпване или кървене на въздух в пространството между мембраната и тялото. Също така е по-добре да изберете оборудване с вграден манометър и допълнителен нипел.

Устройство за хидравличен резервоар

Акумулаторът работи по следния начин:

 1. След изпомпване на въздух проверете налягането;
 2. Включваме помпата, изпомпваме вода в мембраната;
 3. Изключваме помпата, след това отваряме крана, въздухът притиска мембраната и под негово влияние се създава налягане, течността навлиза в крана.

Хидравличните резервоари работят без електричество и ако има прекъсване на електрозахранването, водата няма да отиде никъде.

Разлики между хидравличен акумулатор и разширителен резервоар

Акумулаторните и разширителните резервоари принадлежат към същия тип оборудване - към мембранните резервоари. Това оборудване намери активно приложение поради редица положителни свойства, които дава на собственика си. Нека обаче се опитаме да разберем какво отличава тези устройства.

На първо място това, което отличава акумулатора и разширителния резервоар, е цената. Но все пак, нека разгледаме по-отблизо самите принципи на тяхната работа.

Разширителните резервоари се използват за компенсиране на излишния обем на охлаждащата течност. Поради факта, че водата в отоплителните котли се нагрява редовно, разширяването на течността се дължи на парите. Това разширение е придружено от нагряване на всеки 10 градуса, което е придружено от увеличаване на обема на водата с 0,3 процента. Тоест, при точката на кипене течността може да се разшири с около 3 процента. За да се изключи разрушаването на котела, се използват разширителни резервоари, където цялата излишна вода ще бъде насочена, тъй като е практически невъзможно да се компресира.

Хидравличният акумулатор може да ви избави от необходимостта да включвате редовно помпата, когато е необходима отоплителната система. Акумулаторът ще контролира независимо налягането, което го прави възможно най-стабилен.

Освен това разширителните резервоари също се предлагат в много варианти. Това се дължи не само на различни принципи на работа, но и на методите на закрепване и дори в зависимост от формата. Всъщност днес на пазара за тези продукти се предлагат огромен брой всякакви мембранни резервоари, което е практически невъзможно да се разкаже за всички модели. По-добре е да попитате за това директно от производителя.

Сред критериите за избор на оборудване, специален акцент е поставен върху мембраната.Освен факта, че това е най-важният аспект в работата на отоплителните системи, нискокачествените продавачи са готови да използват сходството на тези продукти. Да, външно мембраните са трудни за разграничаване. Но трябва предварително да проучите основните външни характеристики на всеки, за да изберете за себе си такъв, който да позволи на цялата система да служи дълго и надеждно.

Основният критерий за отоплителните системи е мембранният материал с висока якост, който ще издържи на високи температури и няма да корозира поради експлоатация в тези условия. За система за водоснабдяване със студена вода критериите за избор на мембрана са по-малко строги.

Профилактика

Препоръчваме да правите диагностика за наличие на вентилиран въздух и целостта на мембраната на хидравличния резервоар ежегодно. Във втория случай акумулаторът престава да действа като защита срещу воден чук. Мембраните се продават отделно и могат да бъдат заменени за няколко минути.

Нека обобщим. Хидравличният резервоар осигурява вода на дача или селска къща без никакви проблеми, като същевременно предпазва водоснабдителната система от водни удари, водещи до повреди, преждевременно износване на оборудването. Това ще направи възможно използването на вода, без да мислите, че може да свърши и нещо ще се случи с оборудването.

Оценете статията

Как да определите дали мембраната се е влошила

Като цяло производителите твърдят, че тези продукти имат живот 5 години. На практика обаче това се случва рядко. В края на краищата те не обичат много мембраните:

 • повишаване на температурата над зададеното;
 • чести спада на налягането;
 • интензивна компресия.

На практика рядко е възможно да се избегне експлоатацията на хидравличния резервоар в твърд режим, поради което експлоатационният живот на крушката е намален до 3 години.

Как да определите кога е време да смените мембраната в хидравличния акумулатор:

 • помпата започна да се включва твърде често;
 • постоянно налягане на водата не се задържа.

Това са ясни признаци на повреда на мембраната, но това може да означава и повреда на корпуса на акумулатора. Ето защо, преди да разглобите контейнера, препоръчително е да проверите състоянието на самия резервоар.

Какво представлява разширителният резервоар?

Разширителният резервоар е контейнер, който компенсира топлинното разширение на течността вътре в отоплителната система. Има два вида от тях:

 • Отворен тип - предназначен за работа в отоплителни системи с работно налягане от 1 атмосфера. Това е стоманен контейнер с резбови връзки. Най-често този тип разширителни резервоари се използват в гравитационни отоплителни системи. Те все още са популярни сред селяните поради тяхната независимост от електричество.

  Отворете разширителния резервоар

 • Експансомати или мембранни резервоари - този тип е предназначен за работа в затворени отоплителни системи, налягането в които не надвишава 3 бара. Максималната температура на охлаждащата течност в тях не трябва да бъде повече от 100 градуса по Целзий, а налягането трябва да се поддържа в рамките на 8 атмосфери. Освен това те се използват за "тръбопроводи" на котли за непряко отопление, където компенсират увеличаването на обема на санитарната топла вода. Струва си да се помни, че в този случай те не заместват групата за безопасност на котела. Прочетете за това отделно тук.

В основата си това е стоманен корпус, разделен на две части от гумена мембрана. В едната част на резервоара охлаждащата течност е под налягане, а в другата част се изпомпва въздух. За по-голяма яснота вижте фигурата по-долу:

мембранен резервоар.

Сред купувачите моделите с мембрана от балонен тип са по-популярни (на жаргон се нарича круша или нагревателна подложка). Това се обяснява с тяхната поддръжка - в случай на повреда мембраната е лесна за подмяна. Резбата на дюзата може да има два стандартни диаметъра - 3/4 или 1 инч. Това зависи единствено от производителя и не е въпрос на принцип.Стандартната стойност на въздушното налягане от своя страна е 1,5 бара и може да бъде променена от потребителя.

Ще дам съвет лично от себе си - по-добре е да монтирате кран с дренажен клапан на свързващата тръба. Това е необходимо за периодична проверка на въздушното налягане. Извършва се в следния ред:

 1. Резервоарът се отрязва от отоплителната система чрез затваряне на крана.
 2. Чрез дренажния клапан водата, останала вътре в контейнера, се отстранява.
 3. Налягането на въздуха се проверява с помощта на автомобилен манометър.

Ако проверката не е направена, тогава въздушното налягане ще падне рано или късно. Това ще доведе до факта, че мембраната ще започне да се трие в стоманеното тяло със стените си, което ще доведе до ускореното му износване. Продължавайки темата за проверка на състоянието на разширителния резервоар, предлагам ви да гледате следното видео:

Разширителните резервоари с мембрана под формата на мембрана най-често могат да се видят чрез отваряне на капака на монтиран на стената газов котел или електрическо мини котелно помещение. Може да изглежда различно, но най-често ще видите това:

Каква е разликата между хидравличен акумулатор и разширителен резервоар

Ако "ластикът" вътре в такъв модел се счупи, тогава ще бъде възможно да го промените само като цяло. Тъй като е фабрично херметично затворен, сега нека поговорим за тези „ластици“ по-подробно.

Как е подредена мембраната на разширителния резервоар?

Както бе споменато по-горе, мембраната е необходима, за да се раздели капацитетът на резервоара на две части. Това е каучуков продукт с дебели стени (това е необходимо за поддържане на якостта на опън), отгоре на който има гърло за фланец. Ако не е ясно как изглежда, вижте по-долу:

Каква е разликата между хидравличен акумулатор и разширителен резервоар

Понастоящем мембраните са направени от еластомер, наречен EPDM. Той е одобрен за употреба с питейна вода и не отделя вредни примеси в него. Разширителните резервоари с такава "гумена лента" могат да се използват не само с котли, но и с котли за непряко отопление. И ако е необходимо, те могат да се използват и като хидравлични акумулатори за помпени станции. Ще говорим за тях малко по-късно, но сега ще научим как да изберем разширителен резервоар за нашата отоплителна система.

Изчисляване на необходимия обем на разширителния резервоар.

Както казахме по-рано, основната функция на разширителния резервоар е да компенсира топлинното разширение на течността. Следователно обемът на резервоара ще зависи от общия обем течност в системата, както и от коефициента на неговото разширение. Нека изчислим обема на необходимия диафрагмен резервоар, като използваме следната формула:

Vtank = Vheat carrier * kexpansion / P, където P = (Psystem - Pair) / (1 + Psystem).

Нека дешифрираме формулата:

 • Vtank е необходимият обем на разширителния резервоар.
 • V топлоносител - общият обем на топлоносителя в отоплителната система.
 • кекспанзия - коефициент на топлинно разширение на охлаждащата течност. Тази стойност зависи не само от химичния състав на течността в системата, но и от работния температурен диапазон на котела.
 • Psystem - максимално възможното налягане в котела.
 • Чифт - въздушно налягане в разширителния резервоар. Обикновено е 1,5 бара.

Ако сте мързеливи да изчислите всичко сами, тогава ви предлагам да използвате калкулатора, представен по-долу. Предупреждение - калкулаторът не работи на турбо страници! Следователно трябва да преминете към пълната или мобилната версия на сайта (в долната част на турбо страницата кликнете върху „четене на znayteplo.ru“)

За да се изчисли обемът на отворен разширителен резервоар, е достатъчно да се вземе налягането в системата, равно на 1 атмосфера, и въздушното налягане ще бъде равно на нула. Тъй като отворен резервоар няма мембрана.

Монтаж на разширителен резервоар.

Сега нека поговорим за това как правилно да инсталирате разширителния резервоар в отоплителната система. Нека започнем, като разгледаме следната снимка:

монтаж на отворен разширителен резервоар

Илюстрацията по-горе показва отоплителна система с отворен разширителен съд.С помощта на тази фигура въпросът за нейното инсталиране е ясно и ясно решен - разширителен резервоар от отворен тип трябва да бъде инсталиран в най-високата точка на системата. Обикновено се инсталира на тавана или, в краен случай, под тавана. Ако това не бъде направено, тогава водата или антифризът просто ще започнат да се изливат над ръба му.

В случай на затворена отоплителна система, в която е монтиран мембранен разширителен съд, няма такива ограничения. Обикновено те се намират директно в котелното помещение до котела. Изглежда така:

За фиксиране на контейнера към стената се използват скоби с различен дизайн. Някои производители ги комбинират с групи за сигурност. За по-голяма яснота вижте фигурата:

скоба с група за безопасност.

Това не е единствената възможна опция за закопчалка, но няма да разглеждаме останалото. И да преминем към следващата част на статията за хидравличните акумулатори.

Подмяна на мембраната

Ако причината вече е установена, трябва да продължите с ремонта. И първото нещо, което трябва да направите, е да закупите нов продукт. Тук е важно да не спестявате пари и да купувате оригинални резервни части, защото евтините фалшификати могат бързо да се провалят. И ситуацията ще се окаже, че след шест месеца ще трябва да направите всичко отначало.

Обучение

Когато се закупи нова мембрана, трябва да подготвите набор от ключове и да продължите с ремонта. Първо, трябва да източите водата от самия контейнер. За това:

 • подаването на вода към акумулатора е спряно;
 • от него се отделя въздух;
 • водата се източва.

Важен момент - ако при източване на водата от батерията излиза и въздух, тогава гумената крушка е повредена. Зърното се люлее по същия начин - ако при изпускането на въздуха излезе вода, това показва повреда.

Факт е, че крушата разделя вътрешността на резервоара на две независими камери. Следователно смесването на вода и въздух е изключено. Ако това се случи, тогава вътрешната цялост е нарушена.

Ремонтни етапи

Когато водата се източи от резервоара, можете да продължите директно към ремонта. Смяната на мембраната в акумулатора се извършва по този начин:

 • първо, необходимо е да се отстрани фланецът, за това гайките, които го държат, се развиват с ключ;
 • след това старата мембрана излиза;

  Изваждаме старата мембрана

 • трябва да бъде внимателно изследван и да бъде намерено мястото на повредата. Първо, това ще ви позволи да се уверите, че е скъсано, и второ, трябва да прецените размера на щетите. В крайна сметка, ако са малки, можете да опитате да го вулканизирате;

  Проверка къде се е счупила мембраната

 • сега е препоръчително да проверите вътрешността на резервоара - най-вероятно в него ще има мръсотия и ръжда. Следователно трябва да се почисти добре;
 • след това трябва внимателно да огледате фланеца - върху него не трябва да има повреди или пробиви. Ако има откъсване, то трябва да се шлайфа. Същото важи и за седалката - тя трябва да бъде добре почистена;
 • сега трябва да вземете нова мембрана, да я изправите и да я поставите на мястото на старата;
 • след това се покрива с фланец и се затяга с гайки.

Тук процесът на подмяна завършва. Сега трябва да направите пробен пуск на акумулатора. За това той се свързва отново към водоснабдяването. Но в началото трябва да изпомпате въздух в него до работното налягане, то е 1,5-2 атмосфери.

И тогава, водоснабдяването е включено. В същото време не трябва да отваряте захранващия клапан с пълен капацитет. Това може да доведе до разкъсване на мембраната, поради което водата се събира постепенно.

По този начин е доста лесно да смените мембраната със собствените си ръце. И това може лесно да се справи, без да се включват специалисти. Освен това разходите за подмяна в специализиран център могат да бъдат доста високи.

Видео

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни