Решаваме въпроса как да изхвърлим въздуха от отоплителната система

Снимка 1

Въздушен шлюз е излишъкът от въздух, който заема диаметър на тръбата или по-голямата част от него.

В резултат на появата на въздушна бариера топлината престава да тече по контура по-нататък.

Има няколко начина да се отървете от въздушния шлюз във вашата отоплителна система.

Однокласници

Откъде идва въздушният шлюз

Причини:

 • в тръби или радиатори по контура има щета;

  Снимка 2

 • на сцената е допусната грешка монтаж или дори проектиране (най-често има неправилно изчисление или изпълнение на наклон на тръбата);
 • ниско налягане (без значение каква е причината) - пространството, което не е заето от вода, е заето от въздух;
 • неправилно стартиране на системата в експлоатация в края на летния сезон (често срещана грешка е запълването на веригата с топла или гореща охлаждаща течност);
 • бързо нагряване на вода до максимална температура;
 • отсъствие или неизправност устройства за автоматично изпускане на въздух от тръби;
 • неправилно свързване на "топъл под" - поради сложния контур и малкия диаметър на тръбите, тази част от контура е най-проблематичната за свързване.

Предотвратяване на проветряване на отоплителната система

Ако отоплителната система е вентилирана, елементите вътре се разрушават от химични реакции и водят до последващи повреди. За да се избегнат тези проблеми, е важно внимателно да се следи състоянието на отоплителната система и периодично да се извършват превантивни мерки.

Проблеми могат да възникнат по различни причини, включително: ремонтни дейности, нарушаване на технологията за попълване на системата, неизправност на въздушните отвори и др.

Как да премахнете въздуха от отоплителната система
За да се избегне образуването на въздушни задръствания, е необходимо да се извършат редица мерки.

 1. По време на инсталационния процес трябва да инсталирате специални устройства за обезвъздушаване: на изхода на котела и на колекторите е инсталиран автоматичен отвор за въздух, на всеки радиатор трябва да се монтира клапан на Маевски, за да се отстрани въздухът от тръбите, въздухът изходите за тръбопровода са монтирани на щранговете;
 2. Преди да завършите отоплителната система, трябва да обезвъздушите;
 3. По време на работа е необходимо постоянно да наблюдавате работата на отоплителната система: инсталирайте манометри и периодично проверявайте нивото на налягане в тръбопровода, наблюдавайте нивото на охлаждащата течност в разширителния резервоар, визуално проверявайте тръбите и радиаторите за течове и повреди, проверявайте температура на нагревателните устройства и равномерното му разпределение;
 4. Периодично обезвъздушавайте системата, за да се отървете от запушвания и заилване;
 5. Монтаж на сепаратор за въздух и утайки. Такова устройство премахва газове, разтворени във вода. Освен това той почиства охлаждащата течност от запушвания. Въздушният сепаратор се врязва в тръбопровода, въздушните мехурчета се улавят от охлаждащата течност, преминаваща през него и се освобождават навън.

Превантивните мерки значително ще удължат живота на отоплителната система и ще я направят възможно най-ефективна.

Как се формира

При неграмотен залив на охлаждащата течност (например от горната точка) се образува турбуленция: водата се стреми надолу, а въздухът - нагоре. В процеса на движение течността измества въздуха, ако има подходящи неравности по вътрешната повърхност, спира в тях. Постепенно количеството задържан въздух се увеличава.

Защо е важно да се отървете от него навреме

Дори малко количество въздух в системата е крайно нежелателно, въпреки че тук може да се намери плюс: появата на щепсел - сигнал за неизправност в системата... Но има много повече проблеми:

Снимка 3

 • слабо отопление радиатори или липса на такива;
 • шумове, вибрации - създават осезаем дискомфорт;
 • комбинацията от въздух и гореща охлаждаща течност води до появата нежелани химични процеси, което води до допълнително наслояване върху вътрешните повърхности;
 • част от химичните процеси предполага повишаване на киселинността вътре в системата, което създава условия за корозия;
 • ако в системата работи циркулационна помпа, тогава работата й може да продължи празен, ще се счупи.

Как да определим мястото, където се е появил въздухът

Най-лесният метод за откриване на задръствания е чрез изслушване... Трябва внимателно да почукате батерията - празното място ще реагира по-силно.

Можете да намерите подозрителни места предварително според степента на нагряване: където охлаждащата течност не минава, ще има зони с ниски температури

И двата начина не се различават по точност. Охлаждащата течност може да не премине поради запушване на мръсотия и ръжда. Този проблем се решава чрез зачервяване.

Как да прочистим въздуха в жилищна сграда

Кървенето може да се направи по следните начини.

Заобикаляне на щранга за изпускане

Снимка 4

Изпълнена служители в жилищно-комуналните услуги. За изпускане на въздух на горните етажи са инсталирани устройства.

Ако не можете да ги използвате (апартаментът е затворен, никой не е у дома), можете да извършите байпас от мазето - за двутръбна система.

Щранговете трябва да бъдат снабдени самосвали... Те се намират след клапаните. Ако е възможно, трябва да се запасите със сферичен кран с диаметър като тапата.

Процес:

 • Ризарите се припокриват (клапани).
 • На един от тях много бавно и внимателно щепселът е развит. Не повече от 1-2 оборота, за да можете да усетите налягането на водата. Преди да завиете по-нататък, трябва да изчакате, докато налягането отшуми.
 • Щепселът се завинтва на място сферичен кран с уплътнение.
 • Инсталиран дъмп отваря се напълно, след това водата се подава към втория.

За успешен резултат трябва предварително да видите как е направено оформлението на отоплителната централа у дома.

Оптимално е, ако радиаторите по контура са на захранващия щранг, тогава инсталирането на втория с предпазен клапан на връщането ще реши проблема: няма да има въздух. Когато отоплителните устройства са разпределени на два щранга, няма гаранция за сто процентов резултат.

Ако проблемът не бъде разрешен, се извършват същите действия. в обратна посока. За това сферичният кран се премества към втория щранг.

Важно! Винтовите клапани не пренасят посоката на водния поток, която не съответства на стрелките на тялото. Ако е така, тогава трябва нулирайте цялата система.

Обичайната схема за отопление е - отдолу... Тръбопроводите, директен и обратен поток, са разположени в сутерена. Връзката между тях е чрез преграда на последния етаж.

Как да се отървете от щепсела с помощта на кран на Маевски

Малко цилиндрично устройство. Инсталиран в горната част на радиатора, ако има място за това в нишата. В едноетажни къщи всички радиатори са оборудвани с него.

Снимка 5

Снимка 1. Кранът на Маевски за проветряване на радиатори модел 1/2 SL № 430, снабден с уплътнителен пръстен.

Ако системата е вертикална, тогава устройството е инсталирано на последния етажза да освободите наведнъж целия щранг от въздуха.

Освен това кранът на Маевски е инсталиран на отоплителни устройства, разположени под общата долна точка на свързване към щранга. Понякога - на нагревател за кърпи В банята. Поставя се вертикално през тройник, което ви позволява да промените позицията на оста на устройството.

Клапанът на Маевски е много лесен за работа: за да освободи въздух, клапанът се отваря и след това се затваря. Ако това не реши проблема с отоплението на радиатора, той ще трябва да бъде почистен.

Снимка 6

 • Преди обезвъздушаване циркулационната помпа е изключенаако водният поток е принуден.
 • Всички предмети в близост до радиатора премести се.
 • Поставен под клапана леген или кофа.
 • Отвертка или гаечен ключ започнете да се въртите, докато се появи съскащ звук.
 • Когато водата се появи, чешмата близо.

Извадете с конвенционален клапан

Клапите трябва да са вътре най-високите точки на контура. Въздухът се освобождава по същия алгоритъм, както при крана на Маевски.

Изхвърлете през щепсела

Този метод се използва, ако нищо не е специално зададено.

За да използвате мъниче, трябва:

 • деактивирайте щранг;

  Снимка 7

 • поставете под щепсела кофа или друг контейнер;
 • ако щепселът е покрит с боя, той омекотена с разтворител;
 • регулируем гаечен ключ внимателно и бавно завъртете щепсела, докато се появи съскане, важно е да не пропуснете този момент, защото не можете да отворите щепсела напълно;
 • след като съскането спре - изчакайте появата на течност;
 • щепселът се завинтва обратноако е необходимо, можете да го запечатате.

Важно! Всички манипулации са направени бавно, без резки движения.

Как да изхвърля въздуха от отоплителната система

Как да проветряваме отоплителната система
При инсталиране на системата е необходимо да се осигури образуването на щепсел и начини за освобождаването му. При инсталиране на топлинната тръба на радиаторите и тръбата се монтират отвори за въздух. Съвременното отоплително оборудване може да бъде комплектовано с устройства за изпускане на вода и въздух, които вече са в продажба.

Видове отвори за въздух според принципа на действие.

 • Ръчно (кран на Маевски);
 • Автоматичен.

Клапанът на Маевски е въздушен клапан на игления радиатор. Той надеждно задържа охлаждащата течност и, ако е необходимо, можете да направите спускане през страничния отвор.

Последователността на изпускане на въздух с помощта на клапан на Маевски:

 1. Преди да започнете работа, разстелете кърпа и съд за събиране на вода (кофа или леген) на пода. В частна къща с автономно отопление е необходимо да се спре работата на циркулационната помпа по време на изпускането на въздуха;
 2. С помощта на отвертка или специален ключ трябва бавно да завъртите крана с един оборот обратно на часовниковата стрелка;
 3. След като въздухът напусне системата, водата започва да тече, в този момент кранът е затворен.

Поради наличието на отломки в охлаждащата течност, вентилационният отвор може да се запуши. В този случай клапанът не изпълнява своята функция и може да възникне теч. Почистването се извършва с игла, която премахва запушването. Ако подобен ремонт не работи, ще е необходимо промиване или дори подмяна на клапана. В този случай кранът се отвива с регулируем ключ и се завинтва изправен. При смяна се изисква източване на охлаждащата течност.

Обезвъздушаване на отоплителната система
След инсталиране или реконструкция на отоплителната система тя трябва да бъде изпомпана и обезвъздушена.

Съществува и по-модерна версия на крана на Маевски. Предимството му е наличието на дръжка. За да освободите въздуха, не е нужно да търсите ключ, просто завъртете копчето обратно на часовниковата стрелка. Такова устройство може да издържа на налягане до 10 атмосфери и температура на охлаждащата течност от 95 ° C.

Автоматичният отвор за въздух извършва независимо отделяне на натрупаните въздух от системата. Такъв механизъм е подреден според типа поплавъчен клапан. При липса на въздух поплавъкът е в затворено положение. Докато се натрупва, клапанът се отваря и въздухът се освобождава. След това автоматичният поплавъчен клапан се връща в първоначалното си положение. В случай на повреда на устройството не възниква изтичане поради предпазния спирателен вентил. Не е необходимо да източвате вода или да намалявате налягането, за да замените счупеното оборудване.

Ако след правилно извършени мерки не беше възможно да се премахне проветряването на отоплителната система, тогава се изисква допълнителна работа:

 • Проверете наличието или нивото на отоплителната среда. Ако е необходимо, запълнете липсата на вода;
 • Ако нивото на охлаждащата течност е достатъчно, тогава трябва да го спуснете и да изпомпате добре тръбопровода с химическо промиване или да изпомпате системата с обикновена вода. Химичен разтвор (киселини и инхибитори за забавяне на корозионния процес) се подава в системата под налягане. Това трябва да се направи, за да се отървете от отломки и заилване.

Премахване в къща с автономна отоплителна система

Генерирането на газообразна форма на охлаждащата течност започва, когато попадне в тръбите. Процесът се засилва при нагряване, въздухът се събира под "тавана" на контура.

Снимка 8

Следователно включването на източник на топлина винаги се случва само след запълване на веригата и изливане на излишния въздух.

Премахването на газ неизменно води до себе си спад на налягането и намаляване на количеството охлаждаща течност - в процеса трябва да държите под контрол налягането и грима.

Повишете налягането и температурата

Налягането намалява скоростта, с която газът се отделя от течността (при постоянна температура).

Във вертикалната система има движение на въздуха нагоре, но може да се движи надолу с вода, да "виси" в потока.

Справка! В хоризонтални участъци на веригата, в тръби с наклон, газът заема горното положение. При висока скорост на водата въздухът се разделя и се движи по непредсказуеми траектории. Следователно пълненето на системата трябва да става бавно.

Чрез манипулиране на натиска можете да отстраните грешки в системата. често срещани естествено налягане - 1 бара. Когато веригата се запълни, налягането започва да се повишава.

Ако към това се добави топлина, охлаждащата течност се разширява, което води до увеличаване на налягането. Въздухът започва да се отделя от водата по-активен.

Снимка 9

Ако системата е правилно проектирана, след напълването й с охлаждаща течност въздухът ще започне да се отстранява чрез система от автоматични клапани или се отстранява ръчно.

Спадът на налягането показва изтичане на охлаждаща течност, увеличение - о въздушен шлюз (действа като свиване на тръбопровод).

Като се вземат предвид особеностите на взаимодействието на въздуха и водата, те могат да се използват за борба със задръстванията във въздуха. Ако не е възможно да се определи мястото на натрупване на въздух, краткотрайно повишаване на температурата и налягането ще принуди въздуха в системата преразпределя... Щепселът или ще се премести на място, където може да бъде отстранен, или въздухът ще изтече през автоматичните клапани.

Причини и последици

Следните фактори са причина за появата на въздушни задръствания:

 1. По време на монтажа бяха допуснати грешки, включително грешни места на завои или неправилно изчислени наклонът и посоката на тръбите.
 2. Твърде бързо пълнене на отоплителната среда в системата.
 3. Неправилен монтаж на вентилационни отвори за въздух или липса на такива.
 4. Недостатъчно количество охлаждаща течност в мрежата.
 5. Разхлабени връзки на тръби с радиатори и други части, поради което въздухът отвън навлиза в системата.
 6. Първото стартиране и прекомерното нагряване на охлаждащата течност, от което кислородът се отстранява по-активно под въздействието на висока температура.

Най-голяма вреда въздухът може да донесе на системи с принудителна циркулация. При нормална работа лагерите на циркулационната помпа винаги са във водата. Когато въздухът премине през тях, те губят смазване, което води до повреда на плъзгащите се пръстени поради триене и нагряване или напълно деактивира вала.

Водата съдържа разтворен кислород, въглероден диоксид, магнезий и калций, които при повишаване на температурата започват да се разпадат и утаяват по стените на тръбата под формата на варовик. Местата на тръби и радиатори, пълни с въздух, са по-податливи на корозия от други.

Признаци, по които можете да определите дали има въздушни брави в тръбите и радиаторите

Поради въздуха в отоплителната система батериите се нагряват неравномерно.Когато се тестват на допир, горната им част има забележимо по-ниска температура в сравнение с долната. Кухините не им позволяват да се затоплят правилно, поради което помещението се отоплява по-зле. Поради наличието на въздух в отоплителната система, когато водата се нагрява силно в тръби и радиатори, се появява шум, подобен на щракания и преливане на вода.

Можете да определите мястото, на което се намира въздухът, с обикновен кран. Там, където няма охлаждаща течност, звукът ще бъде по-звучен.

Забележка! Преди да премахнете въздуха от мрежата, трябва да откриете причината за появата му и да го отстраните. Особено внимателно проверете мрежата за херметичност

При стартиране на отоплението е изключително трудно да се идентифицират хлабави връзки, тъй като водата бързо се изпарява върху гореща повърхност

Особено внимателно проверете мрежата за херметичност. При стартиране на отоплението е изключително трудно да се идентифицират хлабави връзки, тъй като водата бързо се изпарява върху гореща повърхност.

Ако попадне в система за естествен кръговрат от затворен тип

Организацията на отопление от този тип включва отстраняване на въздуха през разширителния резервоар, монтиран в най-високото положение.

 • Снимка 10
  ДА СЕ преливна връзка маркучът е свързан, осигурена е възможност за изливане на течността.

 • Отваря се нисък грим на главата, се изключва, когато водата излезе от маркуча.
 • След това въздухът се отделя от всяка батерия (щепсели, кран на Маевски).
 • След това охлаждащата течност се добавя към системата. (около 2/3 от обема на котела).

След това котелът се включва, радиаторите трябва да започнат да се загряват. Ако е необходимо, повторете процеса. Когато се наблюдават склоновете на тръбопровода, въздухът излиза сам. Ако не се получи, охлаждащата течност може да се нагрее, тогава въздухът ще излезе по-активно.

Принудителна циркулация

За разреждащи системи с принудителна циркулация ще ви трябва двама души. Вторият се уверява, че налягането не пада под 1 бара (налягането се генерира от помпа за налягане или чрез грима от водопровода).

Важно! Първоначално охлаждащата течност трябва да бъде студ, Отоплението се включва след запълване на цялата отоплителна линия.

 1. Всичко се отваря спирателни кранове, с изключение на сливите.
 2. Припокриване всички кранове на радиатора, остават отворени само последните радиатори в клоните.
 3. След стартиране на водоснабдяването, основни линии, котел и разширителен резервоар. На този етап въздухът напуска вентилационния отвор в горната точка на веригата и клапана на групата за безопасност (препоръчително е да го инсталирате за котли с всякакъв вид гориво).
 4. Снимка 11
  Допълнително отворено кранове на първата батерия от котела, въздухът се изпуска през крана на Маевски, след което клапаните се затварят.

 5. Да се ​​попълни един по един всички радиатори.
 6. От циркулационната помпа въздухът се обезвъздушава.
 7. След запълване на цялата верига помпата се включва и се задейства топлинният генератор. Помпената верига отнема около 15 минути.
 8. След нагряване на линиите, клапаните на радиаторите един по един отворено, трябва да освободите въздух от всеки един отново.

В края на процедурата натискът не трябва да надвишава 2 бара... Системата за подово отопление се пълни последна.

Ако има няколко клона, те се запълват един по един, въздухът излиза през клапаните на колектора. Напълненият клон се затваря, отоплението започва след пълното пълнене на системата.

За да се опрости процесът на изцеждане на въздуха от системата, трябва да се внимава да имате:

 • Маевски кранове на радиатори, ако отоплителната тръба минава под батериите;
 • автоматични клапани, когато тръбите отидат по-високо.

Това е сложен процес, който отнема много време. Не трябва обаче да бързате, когато извършвате работа - бързане, невнимание може да доведе до появата скитащ се шлюз... Ще са необходими много повече усилия, за да се реши този проблем.

Как да обезвъздушавате въздуха в автономни системи

За автономните системи за топлоснабдяване с принудителна циркулация на работната среда всичко е различно. Обикновено налягането, генерирано от помпеното оборудване, надвишава височината на отоплителния кръг и може да функционира, дори ако тръбите са въздушни.

Но в процеса на движение на въздушните мехурчета в тръбите и батериите възникват чужди звуци - хидравлични шумове. Ако се разпространяват непрекъснато, това ще достави много неприятни моменти за жителите.

как да се отделя въздух от отоплителната система

Освен това въздухът допринася за образуването на корозивни процеси в стоманените части на отоплителния кръг, като панелни радиатори, тръби от черна стомана и сърцевини от биметални устройства.

Когато няма кислород, той не влиза в контакт с охлаждащата течност и не се появява ръжда. Сега е ясно защо въздушната брава в отоплителната система на частна къща пречи толкова много.

Въздушен сепаратор

Изискано и ефективно устройство, специално проектирано за автономни системи огромна степен.

Снимка 12

Снимка 2. Въздушен сепаратор модел ZUVL 20 за вертикални тръби ,.

Той отнема въздух от водата и автоматично го отстранява. Има връх отдушник... Произвеждат се двойнодействащи сепаратори - за улавяне на въздух и примеси. В този случай устройството е снабдено с клапан за отстраняване на натрупаните примеси и частици.

Вътре в устройството има мрежа, която провокира турбуленция и поява на въздушни мехурчета.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни