Как да премахнете въздуха от топъл воден под - инструкции стъпка по стъпка, съвет от експерт

Съвети за изхвърляне на въздух от нагрят с вода под

Натрупването на въздух в отоплителната система възпрепятства правилното й функциониране. Ако не бъде отстранен навреме, производителността ще се влоши. При такива условия вероятността от повреда на скъпото оборудване се увеличава. За да елиминирате ненужните рискове и ненужните разходи, трябва да знаете как сами да изпомпвате отопляемия под. Техниката е доста проста, поради което в повечето случаи не се изисква контакт с специализирани специалисти.


Проверката и отстраняването на неизправности трябва да се извършат преди началото на редовния отоплителен сезон.

Защо е опасно да се проветрява топъл под

Традиционната отоплителна система в къщата продължава да работи дори в случаите, когато циркулацията на охлаждащата течност е затруднена поради появата на въздушни маси в радиаторите, охлаждащата течност преминава през джъмпера.

С появата на въздушни слоеве подовете напълно спират да работят и отопляват помещението. Спирането на отоплението се дължи на конструктивната характеристика и малката дебелина на тръбите, използвани за отопление на помещението.

Въпреки че е възможно издухването на въздуха дори след началото на експлоатацията, най-лесно е да се извърши тази операция дори преди началото на отоплителния сезон. След това ще е необходимо да се уверите, че щепселите не се появяват отново.

равномерна работа на водния под

Как възникват проблеми

Частите на системата, които са свързани към радиаторите, могат бързо да бъдат диагностицирани. Те се намират на закрито, така че при преминаване на въздуха се чуват шумове. Понижената температура на отделните секции на батериите, където са се образували газови "тапи", се определят чрез докосване.

Но тръбопроводът, скрит дълбоко в бетонната замазка, е добре изолиран. Ако шкафът с колектор гребен и помпа е монтиран далеч от дневните, чужди звуци няма да се чуят. Неизправностите се идентифицират чрез значителна разлика в отоплението в различни вериги.

Следният списък показва причините, които допринасят за проникването на въздух в охлаждащата течност:

 • Подмяна на кранове и други елементи на системата;
 • Неизправно състояние на автоматичните устройства, които са предназначени за отстраняване на въздуха от системата;
 • Полагане на трасето на тръбопровода с големи разлики във височината;
 • Значителна промяна в нивото на налягане по време на работа. При ниска глава могат да се образуват кухини в горните точки;
 • Прекомерно нагряване на охлаждащата течност, придружено от отделяне на газове. Някои видове химически съединения могат да причинят подобни негативни процеси;
 • Процесът на пълнене след летния период беше извършен твърде бързо, поради което не беше отстранен целият въздух;
 • Когато инсталирате системата или по-късно, плътността на връзките е нарушена. В най-лошия случай течовете, образувани вътре в бетонната замазка. Поради тази причина след монтажа на подово отопление се извършва щателна проверка с използване на повишено налягане.

Излагане на електромагнитни вълни

Вредата от електрическото подово отопление е много по-изразена. Създадените в процеса на работа вълни принадлежат към електромагнитния спектър, който има значителен ефект върху всички системи на човешкото тяло. По-добре е да използвате кабели с най-малко проводници, за да намалите електромагнитното натоварване на тялото.

Последици от неправилен монтаж

Подовото отопление се оказва доста проста технология и специалистите, които нямат съответната квалификация, често се заемат с монтажа му. В резултат на този подход могат да се допуснат грешки, които създават неудобства за потребителите.

 1. Грешен избор на покритие. Много видове подови настилки не са предназначени за постоянно отопление. Паркетът може да се напука, а линолеумът да се срути или деформира. Ето защо е важно правилно да украсите стаята и да изберете подходящо покритие.
 2. Липса или недостатъчен брой термостати. Намаляването на контрола върху създадената температура влошава общия микроклимат, води до пресушаване на въздуха.
 3. Липса на адаптирана вентилация. Повишаването на температурата на въздуха без адекватна вентилация води до застой на въздуха и стимулира образуването на мухъл.

На практика непрофесионалният монтаж и настройка на конструкцията водят до негативно отношение към топлия под, въпреки че всъщност вината тук не е в технологията, а в неправилното й използване.

Защо е необходимо да се отстрани въздухът

Образуването на кухини намалява ефективността на отоплителната система. Помпеното оборудване, както и другите компоненти, е по-малко ефективно. Необходими са повече ресурси, за да се осигури комфортна околна температура за потребителите.

С увеличаване на такива кухини налягането постепенно намалява. След достигане на минималното ниво, съответният сигнал се изпраща към блока за управление на котела. В допълнение към електронните устройства се използват механични средства с подобно предназначение. Това е извънредна ситуация, така че автоматиката изключва подаването на газ или друго гориво.

За да го включите отново, трябва ръчно да повишите налягането. Но в сладката вода има много газообразни включвания, поради което отрицателните процеси се ускоряват. Оборудването ще се изключва по-често.

Опасно е да го оставите в това състояние без надзор. Ако не премахнете въздуха, докато елиминирате първоначалните причини, техниката напълно ще загуби функционалност.

Трябва да се помни, че окисляването, което разрушава металите, се случва в присъствието на вода и кислород. Добавянето на нова охлаждаща течност активира съответните отрицателни процеси. В този работен режим трайността на отоплителното оборудване е намалена.

Появата на въздушни "тапи" в топлообменните блокове на котлите трябва да се изключи. Тези части са изложени на много високи температури.


Ако отоплението не е достатъчно равномерно, топлообменникът ще се повреди без възможност за възстановяване.

Горните причини са достатъчни, за да се разбере необходимостта от превантивни мерки. Тяхното изпълнение ще предотврати сложни повреди и разходи, свързани с възстановителните работи.

Дизайнерски характеристики

Предварително е необходимо да се вземат предвид подробностите, които отличават определено оборудване. Така че, в някои ситуации вградената котелна помпа се използва за циркулация на охлаждащата течност по всички вериги. За голямо съоръжение неговата производителност може да не е достатъчна, така че ще трябва да инсталирате отделен захранващ блок.

Когато се използва радиаторно отопление, маршрутите се създават с минимален брой завои, без остри ъгли. Чрез добавяне на наклони към котела, естествената циркулация може да бъде осигурена от гравитацията.


В топлите подове се монтират дълги тръбопроводи с много завои.

По-трудно е да се изпомпва вода през такава система. Те използват изключително задължителни техники. В случай на грешки в изчисленията, мощността на отделната помпа няма да бъде достатъчна за вериги на дълги разстояния. В този случай лошото им отопление не може да бъде елиминирано чрез премахване на въздушни тапи. Системата ще трябва да бъде надградена.

Регулаторите на греблото трябва предварително да бъдат правилно регулирани. В допълнение към механичните разходомери са монтирани клапани с електрически задвижвания. Такива устройства променят дебита на охлаждащата течност, като вземат предвид показанията на температурните сензори.

Алгоритъм за отстраняване на въздуха

В процеса на движение на охлаждащата течност през системата, газът се натрупва в най-високите точки. За системата за подово отопление това е разпределителен колектор (гребен). По време на монтажа в тях се завинтват кранове на Mayevsky или устройства за автоматично отстраняване на въздуха.

Следва типична последователност от правилни действия:

 • Много модерни помпи от този тип са оборудвани със стъпков регулатор на скоростта. Той е настроен на позиция "1", което съответства на минималната производителност. Ще трябва да отделите повече време, но отстраняването на газове ще бъде спретнато.
 • Покрийте всички контури с изключение на един. Освен това подобни операции се извършват последователно в други области.
 • Винтът на клапана на Маевски от първата верига се завърта обратно на часовниковата стрелка с отвертка с прорези. Преди това полимерната вложка се обръща с отвора надолу, поставя се подходящ съд за събиране на течността.
 • След изтичането на въздуха винтът се завърта в обратна посока, докато вентилът се затвори напълно.
 • Въпреки факта, че е зададена минималната скорост на двигателя, веригата ще трябва да се изпомпва многократно. След първото отделяне на газове помпата се изключва. Изчакайте натрупването на въздух в крана, отворете крана. След това захранването отново се подава към електрическото задвижване, охлаждащата течност се отвежда с бавна скорост в продължение на няколко минути.
 • Тази процедура се повтаря 3-4 пъти. След това - изключете тази верига с кран и преминете към следващата.


Типична помпа с червено копче за контрол на скоростта на вала

Ако помпата е монтирана над колектора или се използва само стандартен модул (отоплителен котел), тя също може да се обезвъздуши. За да направите това, леко разхлабете винта, разположен в центъра на капака. На снимката по-горе тя е маркирана със стрелка.

След завършване на целия набор от работни стъпки ще е необходимо да се повиши налягането до номиналното ниво. Трябва да се разбере, че въздухът ще влезе отново в системата по време на тази процедура. Следователно е възможно да се наложи да го пуснете отново.

Компоненти на оборудването

Струва си да разгледаме по-подробно частите от системата, които бяха споменати по-горе.


Разглобен кран

Принципът на действие е описан в инструкциите за изпускане на въздух. Дизайнът на крана на Маевски е по-лесен за изучаване с помощта на тази фигура. Такъв миниатюрен продукт е инсталиран вместо щепсел в горната част на колекторния колектор. В централната част има конец. В него се завинтва винт, притискайки пластмасовото уплътнение.

За осигуряване на херметичността на връзката се използва гумен пръстен. Всички изброени части са включени в стандартното оборудване на продукта. Не са необходими допълнителни консумативи за монтаж и експлоатация.

Използването на автоматизирани устройства значително опростява изпълнението на задачата. Без внимателен контрол от потребителя и допълнителни настройки, те могат да изпълняват своите функции в продължение на дълъг експлоатационен живот.


Автоматичен газов отклонител

Ето схематична диаграма на едно от устройствата в тази категория:

 • Сглобката (1) създава твърдо закрепване на пръта (2) към вътрешността на тялото под желания ъгъл. Те регулират нивото на отваряне на изпускателния клапан.
 • По време на работа въздухът се натрупва отгоре. Плувката слиза надолу. В определено положение тя ще отвори спирателното устройство, което ще освободи газа навън.
 • След това поплавъкът се издига в първоначалното си положение, цикълът се повтаря отново.
 • В долната част е монтирано меко уплътнение (4), което осигурява плътността на връзката.


Разделител
Такова устройство по-ефективно изпълнява подобни функции:

 • Ето пример за вграден разделител. Той се монтира в най-високата точка в участъка на тръбопровода с помощта на резбови връзки (4, 5).
 • В централната част е фиксирана решетка (3). Когато поток от вода преминава през такава структура, от нея се отделят въздушни мехурчета (2).
 • Те се втурват нагоре. В тази част е монтиран същият уред като в автоматичния отвор за газ. Когато поплавъкът падне под определено ниво, тягата ще отвори клапана (1), за да изпусне въздуха навън.
 • Размерите на клетките и други параметри на решетката са избрани така, че да не създават ненужни пречки за движението на охлаждащата течност. Този дизайн обаче задържа частици ръжда (6). Те се натрупват отдолу (7). Тук има капачка с винт, която може да се отвори, за да се отстранят остатъците по време на рутинната поддръжка.

Премахването на механични примеси намалява натоварването на различни части на отоплителната система. Ако инсталирате обикновен филтър на основната водопроводна линия, ще бъде предотвратено запушването на радиаторните канали и топлообменниците на котела. Това също ще удължи издръжливостта на автоматичните въздухоотводни клапани.

Как работят електрическите видове подово отопление

Електрически под на базата на кабели

Работата на топъл под се основава на отделянето на топлина във външната среда чрез пренос на електричество в елементите на системата. Стандартните видове проводници са изработени от метали, които са насочени към намаляване на топлинните загуби, но в кабелните отоплителни системи всичко е точно обратното.

Препоръчваме: Каква е разликата между моделите подово отопление на Unimat?

Избрани са метали, които да отделят възможно най-много топлина в околната среда. В този случай проводникът се състои от:

 • метални нишки, които генерират топлина добре;
 • от полифлуоретиленови (тефлонови) слоеве.

Тези видове кабели се произвеждат под формата на едно- и двужилни и се използват за монтаж за различни цели. При спазване на правилата за монтаж и експлоатация, гаранцията за тези видове кабели достига 15-20 години:

 • двужилните модели са снабдени с допълнителен изолационен слой, който е разположен между външния капак и слоя топлоустойчива оплетка на проводниците. Първият проводник провежда ток, а вторият действа като нагряващ. Това устройство е необходимо за намаляване на нивото на вредните електромагнитни вълни;
 • едножилните кабели работят по същия начин, като се има предвид фактът, че те трябва да бъдат положени в кръг, за да се сближат на едно място за свързване.

Тези устройства изискват спазване на баланса на топлината, който кабелът излъчва, както и неговото количество, което отива за затопляне на помещението. Поради тази необходимост кабелите трябва да са от един и същи тип, в противен случай ще има неизправности.

На последния етап конструкцията се запълва със слой замазка, който след изсъхване се покрива със слой подово покритие.

Саморегулиращите се кабели са снабдени със стандартни проводници, които провеждат ток. Нагревателният елемент е полупроводникова матрица, състояща се от несвързани части.

Принципът на работа на топъл под е, че полупроводниците на матрицата измерват температурата на помещението и реагират на промени, като създават огромен брой нишки, през които циркулира електрически ток, загрявайки слоевете на проводника с последващо освобождаване на топлина.

Устойчивостта на електричество се увеличава със средната температура на полупроводниците, което води до намалено нагряване на помещението.

Резистивни кабелни постелки

Заедно с едно- и двужилните видове проводници има и нагревателни рогозки. Това са листите, в които първоначално е монтиран кабелът. Те са широко използвани на пазара на строителни материали поради лесния им монтаж, в сравнение с отделно прикрепените нагревателни кабели.

Препоръчваме: Как се монтира топъл под на балкона?

Комплектът от този тип отопление се състои от:

 • постелки, които се навиват на рула за удобство;
 • адаптери за правилно свързване.

Използването на адаптери е задължително, тъй като е забранено свързването на системата директно към мрежата.

Ако структурата трябва да бъде разширена, тогава мрежата за закрепване просто се изрязва спретнато, без да се докосват проводниците, и се разгъва в желаната посока. Този метод значително улеснява инсталирането на отоплителна конструкция в помещение с всякаква форма и размер, а също така предотвратява припокриване на проводници.

Инфрачервени филмови системи

Филмовата версия на отоплението се различава по начина на пренос на топлина от другите видове. Филмът предава топлина посредством инфрачервено лъчение, подобно на слънцето.

Топлината се разпространява равномерно по повърхността на стаята, загрявайки всички предмети. Повечето хора предпочитат този конкретен метод за отопление поради лекотата на инсталиране и относително ниските цени.

Филмът се състои от въглеродни плочи с медни ленти, монтирани отстрани. Директната топлина се генерира от въглеродната част на филма.

Листовете имат ширина от 30 см до 1 м, а дължината им достига 40-50 метра. За да разделите филма на части, се изчертават линии на изрязване. Само по тези линии е разрешено разделянето на филма, за да се избегнат повреди.

Листовете се полагат върху подготвената основа под подовия слой. Системата не изисква замазка.

Инфрачервените рогозки се нагряват с помощта на пръчковидни радиатори, които са разположени в процепа между два проводника.

Изтривалките са разделени на листове с ширина до 80-83 см, а дължината може да бъде до 20 м. Родовите радиатори са монтирани на разстояние 8-10 см, което улеснява отделянето им в централната част.

Струва си да се отбележи автоматичното регулиране на този тип отопление. Въпросът е, че когато се достигне необходимата температура, филмът спира да излъчва топлина. Това значително намалява консумацията на енергия.

Постелките трябва да се поставят в циментова замазка с дебелина най-малко 2-3 см, в противен случай температурата не може да се регулира независимо.

Препоръчваме: Кои тръби е по-добре да изберете за топъл под?

Съвместим с всички видове подови настилки.

Допълнителни препоръки

С увеличаване на сложността разходите се увеличават, но общата надеждност на оборудването намалява. Като пример могат да се използват управляващите клапани на колектор. Дизайнът на механичното задвижване струва малко.

Техните характеристики са разработени от многогодишна практика, така че повредите са рядкост. Сервомашините са по-скъпи. Съответните системи съдържат електронни компоненти, миниатюрни електродвигатели, жични връзки, сензори. Има повече компоненти, които могат да се провалят.

Компонентите за отстраняване на въздуха от системата трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид конструктивните характеристики. Обикновените кранове на Маевски са способни да изпълняват функциите си безупречно дълго време. Не е необходимо да се регулират по време на работа. Автоматичните устройства са по-сложни и по-скъпи. Те могат да бъдат повредени от мръсотия, така че е необходима защита от механични примеси.

Понякога интензивното образуване на въздушни задръствания показва нарушение на целостта на ставите, други повреди. Автоматичните отклонители са толкова ефективни, че няма да забележите проблеми в ранните етапи.

Защо въздухът се появява в системата?

Преди да изпомпвате топъл под, уверете се, че отоплителното оборудване е инсталирано правилно и че се спазват технологичните стандарти. И така, проветряването на веригата причинява:

 • висока температура на охлаждащата течност;
 • спадане на налягането във всяка верига;
 • счупена плътност на връзките;
 • неправилен монтаж на колектора, липса на автоматизирани клапани за освобождаване на налягането;
 • предварително изравнен под, неправилен наклон на тръбата;
 • липса на изпомпване на въздух преди стартиране на системата.

Каква е заплахата от задръстване на въздуха в тръбите?

Кухините намаляват ефективността на отоплението до пълно спиране.Ако не изпомпате контура на подово отопление, кухините се увеличават, което води до намаляване на налягането. Когато се достигне минималната стойност на налягането, към блока за управление на котела се изпраща сигнал. Захранването с гориво се изключва автоматично, системата спира да функционира.

Можете да увеличите ръчно индикаторите за налягане, но това няма да помогне: когато се добави вода, въздухът навлиза във веригата. Това допълнително утежнява процеса, което води до постоянно спиране на оборудването.

В допълнение, честото добавяне на охлаждаща течност влияе отрицателно върху трайността на топлообменника на котела: металите се окисляват и разрушават по-рано.

За да се предпазите от неприятни последици, е необходимо да се погрижите за премахване на въздушните ключалки след монтажа на пода, тъй като е по-лесно да изхвърлите въздуха от топлите подове преди отоплителния сезон.

Предимства и недостатъци

Едно от основните предимства на инсталирането на топъл под е равномерното отопление на цялата площ. Нагрятият въздух се разпространява вертикално, така че краката винаги са удобни, а главата остава относително хладна.

Най-ефективното полагане на такава система е показано в стаи с високи тавани. Въздухът не става прекалено сух и целият апартамент се нагрява равномерно. Монтажът на топъл воден под е икономически изгоден в бъдеще, тъй като консумира по-малко енергия от радиаторите.

Схема за топъл воден под

Полагането на тръби в баните има свои собствени трудности... Най-често те са свързани с нагревател за кърпи, което води до прекомерно загряване на пода.

Също така, трудности се появяват в апартаменти с ниски тавани.... Това се дължи на факта, че дебелината на замазката трябва да бъде значителна.

Как сами да премахнете въздуха от топъл воден под

Използвайте дадения алгоритъм и няма да имате въпрос как да изпомпвате топъл воден под.

 • Прехвърляме помпата в състояние на минимална производителност.
 • Всички пътеки се припокриват, едната остава отворена.
 • Когато използвате клапан "Mayevsky" за обезвъздушаване, той трябва да се завърти обратно на часовниковата стрелка с отвертка или специален ключ. Въздушните маси ще излязат с характерен звук. Изчакайте процесът да завърши и завъртете крана обратно. Повторете процедурата за всяка верига.

 • Когато стартирате системата с висока скорост, вътре ще има много мехурчета. Как да кървя въздух от топъл под в този случай? Необходимо е напълно да изключите помпата. Охлаждащата течност ще спре да се движи, мехурчетата ще се издигнат до колектора. След няколко минути отваряме крана на Маевски и изпускаме въздуха. След това включваме помпата с ниска скорост, пускаме системата, изключваме помпата, изчакваме и отваряме крана отново. Затова е необходимо да повторите няколко пъти с всяка верига, докато щепселите бъдат напълно изчистени.

Инсталирането на автоматични вентилационни отвори опростява процеса, тъй като в този случай е лесно да се отдели въздух от топъл воден под. Въздушните тапи се отстраняват чрез отваряне на клапана на обезвъздушителя. Не е необходимо да го затваряте, тъй като излишният въздух се отстранява автоматично по време на работа.

В допълнение към автоматичните отвори за газ се използват сепаратори за отстраняване на въздушните мехурчета. Те също работят автоматично и са неизискващи в обслужването и поддръжката.

Разгледахме как да премахнем въздуха от топъл под със собствените си ръце. Процесът няма да бъде неудобен, ако всичко се прави последователно, правилно и редовно. Ако имате някакви затруднения, обадете се на посочения телефонен номер или оставете писмено искане на нашия уебсайт.

Как да предотвратим задръстванията на въздуха

За да се предотврати проветряването на водно отопляеми подове, трябва да се спазват следните правила:

 • Редовно проверявайте системата за течове и други дефекти;
 • Периодично следете температурата и налягането на охлаждащата течност;
 • Систематично отстранявайте въздуха от корпуса на циркулационната помпа и колекторите;
 • Ако е невъзможно да се извършат работи по поддръжка или подмяна на дефектно оборудване, вие сами трябва да се свържете със специалистите;
 • Също така е по-добре да поверите настройката на колекторния гребен на капитана. Можете да намерите специалист на адрес порталът за избор на частни майстори.

Надяваме се, че след като прочетете публикацията, сте се научили как да премахвате въздуха от под, загрят с вода. Това статия, написана от инженерспециализирана в системи за отопление и водоснабдяване. Ако имате свои собствени съвети как да кървите въздух от топъл воден под - напишете ги в коментарите. Не забравяйте да споделите публикацията с приятелите си

Зареждане ...

Причини за появата на въздух в системите с топъл воден под

Преди да разгледаме въпроса как да изхвърлим въздуха от тръбата за подово отопление, нека определим причините, водещи до проветряване на отоплителните системи. Образуването на въздушни задръствания обикновено се причинява от нарушения на правилата за проектиране, монтаж и експлоатация на системи за топъл воден под.

Разграничете следното причини за появата на въздух в тях:

 1. Неправилно изчисляване на топлинните натоварвания.
 2. Грешки при изчисляване на дължините, броя на разклоненията и диаметрите на тръбопроводите.
 3. Неправилен избор на помпено оборудване, предпазни и спирателни и контролни клапани.
 4. Полагане на тръбопроводи с неприемливи разлики във височината.
 5. Използване на дефектно оборудване и материали при монтиране на топъл под.
 6. Лошо изпълнение на монтажните работи, свързани с течащи съединения и резбови връзки.
 7. Неспазване на последователността на алгоритъма от действия по време на първоначалното пълнене и пускане в експлоатация на системата (първоначално, както и последващи такива след ремонт).
 8. Неспазване на температурния режим по време на работа.
 9. Теч на тръбопровода поради дефект или продължителна експлоатация.
 10. Нарушаване на циркулацията на охлаждащата течност в отделни вериги (разклонения) на системата, причинено от намаляване на налягането и производителността на помпата поради нейната неизправност.
 11. Неизправност на автоматичния обезвъздушител, предпазни и спирателни и контролни клапани.
 12. Разпределение на газове, съдържащи се в охлаждащата течност поради специалния температурен режим.

Последици от задръстванията на въздуха

Възможните последици зависят от инсталационния обект, както и от конструктивните характеристики на отоплителната система.

 • Подово отопление от централизиран източник на топлоснабдяване: частично или пълно спиране на отоплението, възможно е да се замразят тръбопроводите в ъгловите помещения;
 • Къщи с подово отопление и отоплителни уреди от централизиран източник на топлоснабдяване: частично или пълно спиране на подовото отопление;
 • Подово отопление от индивидуален източник на отопление: възможно е частично или пълно спиране на отоплението, аварийно спиране на котела и замръзване на отоплителната система;
 • Къщи с подово отопление и отоплителни уреди от индивидуален отоплителен източник: частично или пълно спиране на подовото отопление, чести спирания на котела.

Като се вземе предвид специфичният дизайн на отоплителната система "топъл под", а именно: наличието, в зависимост от площта, на една или няколко водни вериги за стая и отделно окабеляване за всяка стая, пълното спиране на циркулацията е практически невъзможно.

Само в случай на въздушни задръствания по всички хоризонтални клонове наведнъж във всички помещения, движението на охлаждащата течност и функционирането на системата ще спрат.

Може да се използва с други видове отопление

Електрическо отопление на тавана без сериозни инвестиции може да се използва само заедно с електрически конвектори. Всъщност, за инсталирането на отопление с въздух или вода, ще трябва да инсталирате котел и да поставите тръби или въздуховоди към всяка стая. Същият проблем с електрическото подово отопление. В същото време подово отопление с вода или въздух може да се използва заедно с отопление с радиатор или въздух.В края на краищата котелът вече е инсталиран и каналите за подаване на охлаждащата течност във всяка стая вече са положени. Остава само да се свържете с тях и да инсталирате допълнителна отоплителна система. Според този параметър водачът е топъл под.

Изхвърляме въздуха

Всеизвестен факт е, че въздухът в отоплителните системи се натрупва в горните точки на системата. За системи за подово отопление това е колекторен гребен, където са монтирани устройства за изпускане на въздух (кранове на Mayevsky, автоматични вентилационни отвори или конвенционални сферични кранове).


Кранът на Маевски, монтиран на колектора за подово отопление.

За да отстраните въздуха от системата за подово отопление, трябва да изпълните следните стъпки в определена последователност:

 1. Изключете всички хоризонтални клони на колектора.
 2. Отстранете въздуха от корпуса на циркулационната помпа.
 3. Отворете клапата на Маевски или сферичния кран на гребена (при липса на автоматични устройства).
 4. Отворете първия воден кръг, стартирайте помпата, като настроите минималния капацитет на регулатора.
 5. След като изчакате появата на вода от изхода за въздух на изпомпвания клон, затворете крана и изключете помпата.
 6. С интервал от 5 - 6 минути, повторете операцията няколко пъти, докато въздухът бъде напълно отстранен.
 7. Направете всички операции с останалите контури по същия начин.
 8. След това, превключвайки помпата на максимална производителност, изпускайте цялата система като цяло, периодично освобождавайки въздух.
 9. Като се има предвид вероятността от образуване на нови задръствания по време на последващото загряване на системата, е необходимо въздухът да се освободи отново.

Как да кървя въздух от топъл под

Неизправност или нормално функциониране на отоплителната система възниква поради натрупването на въздушни мехурчета.

В тази връзка въпросът за това как да се изхвърли въздухът от топъл воден под и да се подобрят производителността е доста популярен при инсталиране на отопление.

Такова оборудване струва много пари и за да се елиминират възможните разходи, е необходимо сами да изпомпвате топъл под. Тази технология не изисква специални умения, така че можете да го направите сами.

Вреда или полза от подово отопление: аргументи

Възможна вреда от подово отопление

Предимствата на инфрачервеното подово отопление пред другите варианти за дизайн са очевидни, но дори този тип оборудване носи известна вреда. Системите за подово отопление, използвани в съвременното строителство, имат набор от практически предимства, които определят тяхната популярност:

 • спестяване на разходи за отопление поради еднакво и контролирано отопление в помещението;
 • избор на оптимална технология в зависимост от индивидуалните желания и задачи;
 • равномерно отопление на помещението и бърза корекция на микроклимата в помещенията;
 • намаляване на заболеваемостта поради липсата на внезапни промени в температурата и постоянно поддържане на топлината.

Това са признатите предимства на технологията. Основният аргумент в полза на технологията е изравняването на температурата и създаването на комфортен микроклимат, което е особено важно в къщите с лоша топлоизолация.

Отрицателните точки и вредата от използването на конструкцията са следните точки:

 • отрицателно въздействие върху дихателната система на човека поради промени в нивото на влага във въздуха;
 • локално прегряване на тялото поради контакт с топла повърхност;
 • създаване на допълнителен източник на прах в случай на неправилен монтаж или избор на покритие (прах от разпадащ се паркет).

Водещият аргумент срещу използването на подово отопление е нарушаването на естествените биоритми и топлинните характеристики на тялото поради прекомерно нагряване на помещението.

Основните причини за натрупването на въздушни маси

Проблемът с образуването на въздушни маси в съвременните отоплителни системи е много спешен. Всички собственици на частни и селски къщи, без изключение, са изправени пред него.

Една от основните причини е разхерметизирането на самата система, проблеми в щранговете и ненавременна подмяна на отделни устройства. Често въздушните брави се образуват по време на изплакване и свързване на отделни елементи към отоплителния радиатор.

Образуването на такива проблеми може да възникне и ако работата се извършва неправилно, насочена към монтажа или монтажа на отоплителната система. Във всеки случай този проблем изисква ранно решение.

Планирано изпускане на въздух се изисква преди първото пускане. Въздухът трябва да напусне тръбната система за подово отопление още преди да се нагрее.

Повечето отоплителни системи могат да функционират дори след като въздушните мехурчета влязат в системата.
В този случай циркулацията ще бъде затруднена поради появата на мехурчета в радиатора, но топлият под ще спре да се нагрява, ако въздухът попадне в системата му.

Малката дебелина на тръбите, съчетана с особеността на системата, няма да й позволи да се загрее, а подовете ще бъдат студени.

Можете да се отървете от въздуха по време на работата на системата, но е много по-лесно да направите това преди настъпването на първото студено време, когато механизмът не работи. След известно време мехурчетата могат да се появят отново, така че системата трябва да се наблюдава и внимателно да се проверява, като периодично кърви въздух.


Изпускайте въздух през лятото, преди да стартирате отоплителната система

Топлият под ще затопли душата

"Топъл под" ще стопли душата

Където и да живеете, в стандартен едностаен апартамент или удобна вила, вие еднакво искате да създадете максимален комфорт и уют на собствения си дом. Един от основните такива показатели е стайната температура. Това важи особено за пода. Много е неприятно да стъпвате върху студени плочки или паркет, трябва да търсите пантофи или да носите вълнени чорапи.
Така студеният под създава усещане за дискомфорт. За да се реши този проблем, са създадени отопляеми подове - "топли подове".

Подовото отопление е най-удобният вид отопление, при което има равномерно нагряване на въздуха. Това е по-изгодно от конвенционалните радиатори, тъй като цялата подова повърхност действа като отоплително устройство. В резултат на това екологичната топлина се разпределя по целия периметър на помещението.

Подово отопление е два вида: топла вода и електричество.

Във системата за водно подово отопление нагревателните елементи са металопластикови тръби с циркулираща топла вода. Преносът на топлина се осъществява от горещата вода към пода и от нея към отопляемото помещение.

Водно топлоизолиран под е по-икономичен за експлоатация, но е по-скъп за инсталиране от електрически. Въпреки това ще разгледаме подробно темата за водната система следващия път, но засега ще проучим електрическото подово отопление и как да го инсталираме.

Въпреки икономичността и издръжливостта на електрическата кабелна отоплителна система, тя не е много популярна сред повечето потребители. Това се обяснява с невежество и страх да оборудвате дома си с нещо много трудно както по отношение на инсталацията, така и по отношение на поддръжката. Това обаче е напълно погрешно мнение - в много страни по света подобна техника вече не е „екзотична“, а често срещана реалност.

Принципът на работа на тази система се основава на специален електрически кабел, който се вписва в пода и се загрява под въздействието на слаб ток, излъчващ топлина.

Конструкцията наподобява многослоен сандвич. В долната част на бетона се поставят на свой ред топлоизолация, телена мрежа, електрически кабел и нивелиращ разтвор. Разнообразие от материали служи като топ покритие за топъл под: линолеум, паркет, ламинат, килим и дори естествен камък или керамични плочки.

Както виждате, всичко е достатъчно лесно, просто трябва да знаете няколко прости правила ... Ето основните:

 1. Кабелът за подово отопление не се полага директно под мебелите.
 2. Подът трябва да е сух и равен.
 3. Нагревателният кабел не е съкратен или удължен.Забранено е да се реже.
 4. Монтажът на системата трябва да бъде обмислен предварително, преди да се положи покритието.
 5. Топлият под се включва само след като бетонът се втвърди напълно.

Всичко е ясно с монтажа: икономично, удобно, бързо ... Трябва да се отбележи, че монтажът на подово отопление се извършва както със замазка, така и без нея. вероятно мнозина се плашат от въпроса за безопасността на необичайна електрическа инсталация. Не се притеснявайте, използваният екраниран нагревателен кабел отговаря на всички съвременни изисквания, като ви гарантира абсолютна безопасност.

Пресата и други източници на информация често говорят за вредното въздействие на електромагнитното поле върху хората. Не забравяйте обаче, че нагревателните кабели отговарят на всички съществуващи стандарти за електромагнитно излъчване, в противен случай те просто не биха съществували в Русия. Следователно подобни „митове“ могат да се разпространяват само от хора, които не са запознати с особеностите на системата, но които искат „да се обявят на висок глас“. Не забравяйте, че имате микровълнова фурна в кухнята си и UHF сесиите се провеждат в клиниката и ще разберете, че навсякъде, където сме заобиколени от електромагнитни полета, но не е нужно да се страхувате от тях.

Сега да се върнем към топлия под. Разговаряйки за безопасността, човек не може да не се докосне до другите. предимства :

 • Първо, така е рентабилност ... Оптималното разпределение на температурата може значително да намали разходите за отопление, тъй като традиционните системи вече не отопляват пода, а пространството под тавана.
 • Второ, Не е нужно да се притеснявате за ремонт и поддръжка на системата за подово отопление - те просто не са необходими! Веднъж монтиран, топлият под ще издържи толкова дълго, че ще ви отегчи.
 • Също няма нужда да се притеснявате за интериора на стаята ... Невидимата кабелна система изобщо няма да навреди на вашия дизайн, а стенният термостат само ще добави изтънчен модерен вкус към вашия дом.

Специалните термостати за подово отопление ви позволяват да контролирате температурата автоматично или ръчно. Ако желаете, можете да програмирате поддържането на зададената температура в къщата или да включите отоплението за определено време.

Комфортът с топъл под е очевиден! Ще можете да ходите боси у дома, без да се страхувате да навредите на здравето си, ще бъдете спокойни за децата, които играят на него, и ще запазите естествената влажност на въздуха.

Подово отопление се използва като основна или спомагателна отоплителна система. Основната (т.е. единствената) подова отоплителна система е по-подходяща за индивидуалното изграждане на вила или селска къща, тъй като изисква специален дизайн и изчисление.

По-често тази техника се използва като допълнение към съществуваща отоплителна система. Да вземем за пример детска стая. С включено отопление можете да отворите прозореца без страх от течение и да го изключите, когато температурата стане оптимална за детето. В допълнение към температурния режим, програмиран от вас, ще стане по-лесно и по-свободно да дишате в стаята. Минималните топлинни потоци не карат праховите частици да циркулират във въздуха. За сравнение: конвенционалните радиатори изгарят кислород и сух въздух.

Топлият под е просто божи дар за жителите на "Хрушчов". Тези сгради се наричат ​​„студени къщи“, тъй като по-голямата част от топлината излиза от тях през тънките стени. В същото време е безполезно да се инсталират такива устройства като радиатори - те са "обречени" на работа на празен ход.

Както можете да видите, отоплителната система "топъл под" има много предимства и предимства, като е една от най-ефективните и удобни. С него можете да изпълнявате всякакви, голямо разнообразие от проекти!

Цената също играе важна роля. ... Разбира се, топъл под е по-скъп от конвенционалния радиатор, но ползите от него са много по-големи. В този случай общите разходи ще зависят от площта на помещението, където е инсталирана системата.Не е необходимо да оборудвате целия апартамент с подово отопление, изберете само най-необходимите места за него (например баня и тоалетна). Това значително ще спести разходите ви.

Най-важното е да запомните, че колкото и висока да ви изглежда цената на пръв поглед, тя все пак ще се изплати в продължение на много години работа.

Образуването на въздушни маси в системата за подово отопление

Начинът на освобождаване на натрупания в системата въздух ще зависи от събитието, довело до този резултат.

Някои обстоятелства изискват бърза намеса, докато други не са в състояние да причинят сериозни щети на системата.

Ако подовото отопление е инсталирано с осезаеми разлики, струва си да получите допълнителна помпа за изпомпване на охлаждащата течност.

Препоръчително е да инсталирате няколко автоматични отвора за въздух, за да подпомогнете освобождаването на въздушните маси от системата. Едната е инсталирана на връщащите линии, докато втората трябва да е на захранването.

Пускането на циркулационната помпа също ще помогне за изгонването на излишния въздух. Колкото повече въздух се е натрупал, толкова по-силно ще работи циркулационната помпа. Струва си да се отбележи, че изпомпването на системата трябва да се извършва при максимални скорости. Това значително ще спести време и ще ви позволи напълно да премахнете въздуха от системата. Ако наскоро някой е бил изпомпван, но въздухът вече се е събрал отново, проблемът може да е в самата помпа.

Отдушник за въздух

Когато гребенът е монтиран, всяка верига се затваря на свой ред, докато въздушният отвор трябва да е отворен на всеки от тях. Необходимо е въздухът да се освобождава постепенно, поради което след почистване на първата верига се отваря следващата. Спускането се извършва поетапно и по време на кървене трябва да е отворена само една верига.

Ако тази процедура не даде очаквания резултат, следващото проветряване трябва да се направи не по-рано от няколко дни.

За правилното почистване на системата човек трябва да разбере устройството на гребена и да разбере принципа на неговото действие. Ако нямате необходимите знания, трябва да потърсите помощ от специалисти. За повече информация относно обезвъздушаването вижте това видео:

Напоследък сепараторите стават все по-популярни, чиято функция е автоматично да премахва въздушните мехурчета от системата, което значително опростява по-нататъшната работа на цялата система.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни