Монтаж на подово отопление REHAU със закрепващи тръби върху армираща мрежа. Направи си сам топъл под


Днес присъствието на топъл под в къща или апартамент далеч не е лукс и не е необичайно. Всеки собственик на частна къща или апартамент може лесно да го купи и инсталира, както самостоятелно, така и с помощта на специалисти (в зависимост от вида и начина на фиксиране на тръбите за подово отопление). Най-често такива подове се инсталират от хората не заради техния комфорт, а за деца. Освен това топлината от пода се разпределя равномерно по цялата площ на помещението, в което е монтирана. Сега на пазарите и в специализираните магазини клиентите се представят с широка гама от различни подови отоплителни подове. Техните разлики са само в цената и начина на монтаж.

Закрепване на тръбата към армировъчната мрежа

закрепване на тръбата за подово отопление към армиращата мрежа

Тръбата не е плътно прикрепена към мрежата (разстояние от няколко сантиметра), фиксирана със специални скоби. Скобите се закрепват една по една на разстояние един и половина метра един от друг, но когато тръбата е огъната на 90 градуса, тръбата се фиксира с три скоби за по-надеждно фиксиране.

По втория ни канал Андрей Елфимов разказа за полезен лайфхак за закрепване на тръба за подово отопление към армираща мрежа:

Ползи: Всички елементи на този метод за закрепване на тръби се предлагат в специализирани магазини или на пазара. Един прост и надежден начин.

Недостатъци: Отнема време процес на инсталация. Не е изключена възможността за повреда на тръбата, тъй като често се използват тръби от металопластика.

Какви крепежни елементи за подово отопление да изберете?

Изборът зависи единствено от личните предпочитания. Тук трябва да претеглите всички плюсове и минуси и след това да вземете решение за най-оптималния вариант. Ако това е трудно да направите сами, винаги можете да се свържете със специалистите във вашата област:

 1. използвайки полистиролови плочи, можете да инсталирате системата възможно най-бързо;
 2. метална мрежа се избира от тези, които искат да спестят пари;
 3. анкерните окови са опция за тези, които не се страхуват от трудностите и искат само най-добрия вариант.

При вземането на решение за типа крепежни елементи е необходимо да се надграждат личните финансови възможности, особеностите на работата на системата, както и времето, което е на разположение за монтаж.

Струва си да се вземат предвид всички рискове при работата на системата, които могат да доведат до унищожаване на свършената работа.

Използвайки скоби за подово отопление, няма да се притеснявате от факта, че при високо налягане или механично напрежение тръбите ще се откъснат от мястото, което ще изисква ремонт на цялата система.

  Подобни публикации
 • Какви са предимствата на термо подово отопление?
 • Какви са предимствата на топъл под от металопластика?
 • Характеристики на подово отопление Fenix
 • Как да инсталирам кабелно подово отопление?
 • Какво е мобилно подово отопление?
 • Как да направим решение за замазка за подово отопление?

Закрепване на тръбата към монтажните релси

закрепване на тръбата за подово отопление към монтажните релси

Този метод не е по-сложен от предишния. Тръбите са фиксирани със специални скоби, които държат плътно и предпазват системата от механични повреди. Също така такива системи са лесни за инсталиране на стената, единственият проблем е, че е доста трудно да се намери такава отоплителна система в специализирани магазини. Освен това сложността възниква при предварителната надценка. Но като цяло този метод е много удобен и практичен.

Видове подово отопление

Днес има три основни типа системи за подово отопление:

 • вода;
 • електрически;
 • инфрачервена.

видове топли подове

Подът с водно отопление работи на основата на водопроводи, които се полагат директно под готовото подово покритие.Източникът на топлоносителя е топла вода от отоплителната система (по-рядко - от отделно отоплително устройство - котел и котел). За монтажа и свързването на тръби се използват металопластикови и пластмасови тръби, които са свързани към изходния тръбопровод на отоплението.

Електрическото подово отопление се основава на т.нар. нагревателен кабел. Пропускайки ток през себе си, жицата преобразува енергията си в топлина поради голямото съпротивление на проводящото ядро. Всеки кабел не е подходящ за подреждане на електрическо подово отопление - имате нужда от специален проводник със сърцевина с необходимата дебелина, както и с добра изолация.

Инфрачервеното подово отопление е най-редката разновидност. Той е инсталиран на базата на специални филми за ролки, в които са вградени специални нагревателни елементи. Под въздействието на силата на тока те произвеждат инфрачервено лъчение, образувайки топлина.

Внимание! Най-популярният и разпространен тип система за подово отопление е водата. Той се различава от другите разновидности по максимална мощност и температурен диапазон на отопление и лекота на използване. С помощта на устройства за автоматизация на работата - температурни сензори, термостати - можете гъвкаво да зададете температурния режим на системата.

По-нататък ще говорим конкретно за водния тип подово отопление, който е предпочитан най-често, тъй като много по-лесно е да свържете тръби към съществуваща отоплителна система в къща или апартамент.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Използването на гофрирана тръба от неръждаема стомана за отоплителна система

Фиксирани плочи от пенополистирол

Опция 1

изолация за топъл под

Много креативен начин за инсталиране на тръби. Тъй като с помощта на обемни издатини върху покритието, тръбите могат да бъдат положени по всякакъв модел веднага щом пожелаете. Въпреки малкото разстояние между изпъкналостите, много хора смятат, че именно това ще оправи тръбата, но това далеч не е така. За фиксиране се използват и специални скоби, които гарантират надеждността на здраво закрепване на тръбата.

Ползи: Тръбата е защитена от механични повреди със специални уши. Такава система може да бъде закупена свободно както на пазара, така и в специализиран магазин.

Недостатъци: Доста висока цена за всички компоненти. За фиксиране на тръбата трябва да се използват допълнителни елементи.

Вариант 2

закрепване на тръбата за подово отопление

Този метод на инсталиране е много подобен на предишния, но има значителни разлики. На капака има специални издатини, които здраво фиксират тръбата без допълнително оборудване. Тръбата може да бъде фиксирана по много прост начин: чрез леко натискане на тръбата между тези издатини.

Ползи: Този метод за закрепване на тръбата се счита за много удобен и надежден. Плочата не се поврежда при преместване през пода. Отлична комбинация от функционалност, качество и цена.

Недостатъци: Цената е много по-висока от предишните примери. Такова копие е доста трудно да се намери на пазари и в специализирани магазини.

Как е топъл воден под и как работи

Като начало, нека да поговорим за общото подреждане на водно отопляем под. Това е система от тръби, положени в подовата конструкция, през която тече охлаждащата течност. Подът се загрява поради факта, че охлаждащата течност отделя топлината си.


Какво се изисква за водно топъл под

Топлоносителят е или вода, или течност против замръзване. В повечето случаи се използва вода. Котелът го загрява. Понякога в новите многоетажни сгради има специални щрангове за свързване на топъл воден под. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило. Ето защо ще говорим за система за подово отопление, захранвана от котел.

Предназначение на основните възли

Тръбите за подово отопление се завъртат и се свързват към котела чрез специален смесител. Единият край за подаването, другият за връщането.Задачата на смесителния блок е да понижи температурата на топлоносителя, която на изхода на котела може да достигне 90 ° C и по-висока. Обикновено подовото отопление е вторична отоплителна система, а радиаторите осигуряват основната топлина. Тук им се подава топла вода. В тръбите на подовото отопление максималният топлоносител може да бъде захранван с температура 35-45 ° C (в зависимост от вида на подовото покритие). В противен случай ще бъде твърде горещо и неудобно.


Оборудване за водно отопляем под: обща схема

Трудно е да се направи без система за разпределение на колектори. Това оборудване служи за изравняване на температурата на охлаждащата течност в различни вериги (тръбни контури) на топъл под с вода. Факт е, че дължината на тръбата за подово отопление е ограничена. Това зависи от мощността на котела, производителността на помпата, участъка на самата тръба, материала, от който е направен.


Пример за оформлението на контурите на топъл воден под

Обикновено една верига е около 50 метра тръба. Може би повече и по-малко. Минимумът в присъствието на колекторна група не е ограничен, а максималният е около 70 метра. Освен това дори малка стая трябва да постави повече от един контур. И бримките обикновено са с различна дължина. Ако доставяте вода с еднаква температура на контури с различна дължина, дългият изход ще има много студена вода, а късият ще бъде доста топъл. Това води до различно нагряване на пода. Тоест, някои парчета могат да бъдат горещи, а някои забележимо студени. Колекторният блок също е ангажиран с изравняването на температурите.

Той има още една употреба. Това дава възможност за задаване на различни температури на пода в различни стаи. Например можете да направите банята по-топла, а холът по-хладен. Или каквото ви харесва.

Списък на необходимите компоненти

Диаграмата показва далеч от всички възли и необходимите материали, които ще са необходими за монтажа на топъл воден под. По-долу е даден по-пълен списък с кратки бележки. Ще изходим от факта, че всички предварителни работи са извършени, подовата изолация вече е налице или не е необходима. Също така няма да броим бетон или пясъчно-циментова смес. Тяхната дебелина и необходимото количество се изчисляват отделно. Също така не отчитаме как точно ще се нагрява водата, както и тръбите на облицовката. Имайки предвид всички тези "но", ето какво ви трябва за топъл воден под:

 • Тръби. Те ще се изискват в големи количества. Те трябва да бъдат гъвкави, надеждни, способни да издържат дълго време на високо налягане и температура.
 • Система за закрепване на тръби. Те се полагат по определена схема с определена (изчислена) стъпка. За да не се движат при изливане на бетон, те трябва да бъдат фиксирани.
 • Блок за смесване и изпомпване. Служи за получаване на вода при дадена температура, а помпата - за преодоляване на хидравличното съпротивление на системата.


  Компоненти за топъл воден под: какво ще е необходимо за инсталирането на системата

 • Колекторна система. За "разпределение и събиране" на охлаждащата течност по контурите на топъл под. Може да бъде оборудван с разходомери или термостатични клапани. Те служат за регулиране на температурата във всяка верига.
 • Смесителните и колекторните модули са монтирани в колекторния шкаф. Това е метална кутия, в която са опаковани всички механики.

Всъщност това е целият списък. Но ще ви трябват още фитинги и други консумативи. Трудно е да ги изброим, тъй като всичко зависи от системата и използваните компоненти.

Закрепване на такер

закрепване на тръбата за подово отопление

Тръбата се закрепва с помощта на специално устройство - такер, който държи около 120 скоби. Тръбата е фиксирана според маркировката с помощта на това устройство. Процесът отнема малко време, но въпреки скоростта на фиксиране на тръбата, фиксирането е много надеждно.Единственият недостатък на този метод е цената на оборудването - 230 евро. Намирането му в местен специален магазин е много трудно. Този метод на монтаж е подходящ за монтажници и обучени професионалисти в тази област.

Кой начин използваме?

От дълго време използваме метода за закрепване на тръба към армираща мрежа. Причините за това бяха много: цена, липса на други оферти и скъпа доставка по поръчка. Сега внасяме анкерни окови и фиксираме тръбите с такер. Това значително ускорява инсталационния процес. Трудности обикновено възникват, когато тръбопроводите се движат от близко разстояние. Такерът не преминава между тръбите и нашият такер често прави фалшиви положителни резултати. Все още не е известно дали това е характеристика на всички тукери или само на нашите.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни