6 уникални характеристики на печките за сауна EasySteam


Направи си сам отопление на вода в басейна

Ето как изглежда един от топлообменниците за басейна Това е метален цилиндър, през който тече гореща вода. Свързан е с източник на топла вода. Често това е отоплителен кръг на бойлер с топла вода или проточен бойлер. Може да има и други източници. Кой как ще се адаптира.
Тук веднага възниква въпросът: защо ни е необходим самият топлообменник? В края на краищата можете да вземете вода директно от басейна, да я подадете към нагревателя и да изхвърлите нагретия. По принцип такава схема е възможна, но проблемът е, че водата в басейна съдържа много различни примеси: от хлор и химикали, до различни малки суспендирани частици. Така че с такава схема топлообменникът бързо ще се запуши.

Друг момент е, че резервоар с неоткрит въздух съдържа достатъчно голямо количество кислород, поради което топлообменникът в котела или нагревателя на потока бързо ще се окисли и ще се повреди. Ето защо малък обем охлаждаща течност се задвижва по контура със специален топлообменник за басейна.

Един от видовете топлообменници е намотка. Можете да го направите сами, а също така да го свържете към системата със собствените си ръце. За тези, които са направили отопление в къщата, това не е проблем. Но намотките са ефективни само при малки обеми. Те ще затоплят малък басейн за деца за кратък период, но няма да се справят със дузина кубчета със сигурност.

Схема на организацията на отоплението на водата в басейна
Схема на организацията на отоплението на водата в басейна
Басейнът, макар и не много голям, не е евтин. Но без отопление с вода далеч не винаги е удобно. Не всеки има средства или желание да купува еднакво скъпи устройства за повишаване на температурата на водата. Така че домашните майстори измислят различни нагреватели за басейна, които не изискват много пари.

Най-достъпното гориво у нас са дървата за огрев. И би било странно, ако нямаше начини за отопление на басейна с дърва. Не сме срещали нито един промишлен аналог, освен може би за адаптиране на печка на дърва с водна риза за този бизнес. И има много домашни единици.

Основата на всички устройства за отопление на вода в басейн на дърва е намотка
Основата на всички устройства за отопление на вода в басейн на дърва е намотка

Основната идея е, че металната намотка е разположена вътре в камината; водата от басейна се подава към входа с помощта на помпа. Преминавайки през нагретата от пламъка намотка, тя се загрява, тя се прибира през втория маркуч или тръба.

Едно от устройствата за нагряване на вода в басейна с дърва, направено на ръка
Едно от устройствата за нагряване на вода в басейна с дърва, направено на ръка

Основната задача е да изберете скоростта на подаване на вода, така че да не кипи в тръбата при никакви условия. Ето защо е препоръчително да вземете помпа, която е достатъчно мощна. Можете да използвате стандартна помпа от басейна или циркулационна помпа.

Доста рисковано, малко смешно
Доста рисковано, малко смешно
На снимката има няколко такива устройства. В едната намотката е скрита в резервоар, в който се прави огън. Димът се изхвърля през отвор в капака. Системата ще бъде по-ефективна, ако направите комин. Можете да използвате топлината още по-пълно, ако направите водна риза. Може да е върху тялото, може да е върху комина или да е там и там.

В друга версия, квадратен контейнер е заварен за малък надуваем басейн. Принципът е същият. Изпълнението е малко по-различно.

Квадратна опаковка, вътре в която има намотка и огън
Квадратна опаковка, вътре в която има намотка и огън

Има още по-опростен вариант: намотка, вътре в която се прави огън. Това устройство може дори да се използва при поход. Само по някакъв начин ще е необходимо да се реши проблемът с отстраняването на топла вода. Може да използвате топлоустойчиви маркучи или парче подсилена пластмасова тръба за отопление.

Дори е много удобно за поход или пътуване - винаги сте снабдени с топла вода
Дори е много удобно за поход или пътуване - винаги сте снабдени с топла вода

Има пример за направата на електрически нагревател за басейн със собствените си ръце. За котела е използван нагревателен елемент, изобретен е оригинален дизайн за закрепването му в тялото на стара крачна помпа. Вижте видеото за подробности.

Много прост и забавен начин да направите слънчевото отопление на водата в басейна по-ефективно. Изискват минимум пари и малко време. Ще ви трябват пластмасови обръчи, дебел черен филм, поялник, нож.

Идеята не е нова: черен филм, плаващ на повърхността на водата, се загрява, той отделя топлина за водата. Отоплението е по-ефективно, тъй като тъмните предмети абсорбират повече слънчева енергия.

Много прости слънчеви колектори с обръч със заварен черен филм
Много прости слънчеви колектори с обръч със заварен черен филм
Работата е следната: филмът е положен плоско върху хула-хупа, а пластмасата и филмът са слети по посока с поялник. Препоръчително е да не изгаряте през обръча, тъй като той трябва да плава, а не да потъва. Те се стопяват в кръг, с разстояние 10-15 см. Филмът трябва да се държи доста плътно. В средата трябва да направите няколко дупки - нежелателно е навлизането на въздух. Следователно трябва да завъртите обръчите със страната във водата, върху която е опънат филмът.

Тези кръгове са разположени на повърхността. Колкото повече площ заемат, толкова по-бързо загряват водата. Лесно е да ги поставите - те са разпръснати по повърхността. Събирайте също - карахте на една страна, сгънати отстрани на купчина.

Технически изисквания

Нагревателят е необходим за няколко функции:

 • намаляване на разхода на гориво;
 • силно нагряване на камъни, които са необходими за генериране на пара;
 • осигуряване на високо ниво на ефективност;
 • поддържане на температурния режим.

Технически изисквания на оборудването за пещ:

 1. Тялото трябва да е твърдо, запечатано, за да не пропуска дим в помещенията.
 2. Минималната височина на пепелника от пода е 15 cm.
 3. Материалите, използвани за производството на печката, не трябва да отделят вредни вещества при силно нагряване.

Изисквания за инсталиране на пещно оборудване:

 1. Подът пред фурната трябва да бъде покрит с метален лист.
 2. Основата за инсталиране на пещно оборудване трябва да бъде надеждна и стабилна. За тухлена фурна е по-добре да направите отделна основа.
 3. Между тавана и оборудването на печката трябва да има поне 50 см свободно пространство.
 4. Повърхностите около фурната трябва да бъдат покрити с незапалими плочи.
 5. Мястото, където коминът преминава през тавана, трябва да бъде затворено със специална втулка или кожух от незапалим материал.

Газовите фурни не трябва да се инсталират самостоятелно. За да направите това, трябва да получите съответното разрешение. Инсталацията трябва да се извършва в съответствие с много правила, като се вземат предвид определени характеристики.

Електрически нагреватели

Нагревателите за басейн от електричество са обикновени водни нагревателни елементи с мощни термостати. Има ги от акумулативен тип - това е, когато водата се изпомпва в достатъчно голям резервоар, където се монтират нагревателни елементи и оттам се отстранява, но с много по-висока температура.

Проточен електрически бойлер за басейн
Проточен електрически бойлер за басейн

Електрическите нагреватели за басейни също са от проточен тип. Той е вграден в системата за пречистване на водата в басейна след филтъра. Към него се подава пречистена вода и след нагряване тя влиза в басейна през дюзите.

Електрическите нагреватели за басейни могат да работят от 220 V или 380 V. Това зависи в по-голяма степен от мощността. Изчислява се по следния начин: за външни басейни се взема 0,5-1 kW за един куб, за затворени - 0,3-0,5 kW.

Тъй като обемите на водата са големи, разходите за отопление също са повече от значителни. Трябва да загреете тонове вода, което изисква големи мощности и съответно голям разход на електроенергия. Освен това не всеки обект има възможност допълнително да включва 3-18 kW електрическо оборудване.И това е в допълнение към всичко, което работи в къщата, както и към оборудването, което е необходимо за поддържане на басейна, въпреки че той (без да броим електрическия бойлер) малко "дърпа".

Направи си сам отопление на вода в басейна

Термопомпите извличат топлина от външни източници на топлина, преобразуват я и я прехвърлят в средата, която ще се нагрява. За да се повиши температурата на водата в басейна, често се използват устройства въздух-вода. В този случай енергията се взема от въздуха и се прехвърля във водата.

Външно устройството наподобява климатик. Повечето от тези устройства са толкова автоматизирани, че след като го свържат, задават режима и желаните температури, вече не го докосват. Управлението е възможно от дистанционно управление или панел на корпуса.

Термопомпата прилича на външно тяло на климатик
Термопомпата прилича на външно тяло на климатик
Термопомпите работят от 220 V мрежа, консумират 1-2 kW в зависимост от генерираната мощност. Но енергията в този случай не се използва за нагряване на вода, но не и за изпомпване на топлина от една среда в друга - тя е необходима за работата на двигателя и компресорите. Разходвайки само 1-2 kW, можете да получите 5-12 kW - в зависимост от вида на системата.

Тъй като повечето автоматизирани и технологично сложни устройства, термопомпите струват много. Около 130-180 хиляди рубли.

Възможни грешки

Често срещани грешки:

 1. Инсталиране на печката на дървен под.
 2. Използване на капак на комина без вентилационни пролуки. Това нарушава циркулацията на горещия въздух.
 3. Използването на нискокачествени камъни за нагревателя.
 4. Стенна тапицерия със светлоотразителни екрани от запалими материали.
 5. Липса на средства за потушаване на пожара във ваната.

Друга често срещана грешка, която може да доведе до опасни последици, е изливането на концентрирано етерично масло върху камъни.

Слънчеви системи

Само слънчевата светлина, падаща на повърхността, не винаги е достатъчна за нагряване на водата в басейна. Но можете да използвате слънчевата топлина и от други повърхности. За това отдавна се използват слънчеви системи - колектори и вакуумни тръби. Тръбните нагреватели са по-ефективни, но колекторите с достатъчна площ могат да осигурят необходимата температура. Квадратите обаче се нуждаят от големи, но все пак много вода се загрява.

Слънчевото отопление на басейна е ефективно в ясни дни
Слънчевото отопление на басейна е ефективно в ясни дни

За закритите басейни размерите на слънчевите колектори трябва да бъдат около 60-70% от повърхността на водното огледало на басейна, за откритите - 80-100%. Тогава водата ще бъде топла. Но само в слънчев ден. Това е един от основните недостатъци на слънчевите системи. Второто е значителната цена на устройствата. По-малък от термопомпите, но все пак достатъчен, особено когато прецените, че са необходими по-големи устройства.

Но слънчевите колектори лесно се правят със собствените си ръце: налични са материали, технологията е проста, има много примери. Един от тях е представен във видеото. Но тази зона ще бъде твърде малка за този басейн. За да бъде отоплението значително, са необходими няколко от тях. Всеки може да направи такъв бойлер със собствените си ръце. Без изключения.

За басейна Intex има евтин повърхностен слънчев нагревател. Това е двуслоен черен PVC филм, заварен, за да образува лабиринт за вода. Тази постелка, която плава на повърхността на басейна, се изпомпва с вода. Преминавайки през лабиринта, той се загрява поради факта, че черната повърхност абсорбира добре топлината. Излиза, като вече има много по-висока температура. За по-голяма ефективност водата се взема от дъното на басейна, където водата е по-студена.

Плаващ гумен слънчев колектор. Много евтин вариант
Плаващ гумен слънчев колектор. Много евтин вариант

Такъв бойлер може да се използва в басейни, които са разположени на открити, слънчеви места. Подходящ за басейни с обем не повече от 30 м3, температурата може да се увеличи с 3-5 ° в зависимост от времето.

Принципи на подбор

Когато купувате метална печка, трябва да обърнете внимание на редица фактори:

 • мощност;
 • размери;
 • дължина на горивния канал;
 • материалът, от който е направена вратата за горивната камера (по-добре е да изберете стъклена);
 • тип нагревател - затворен или отворен.

Ако във ваната няма топла вода, по-добре е да изберете печка с шарнирен резервоар за вода.

Снимка 4

Популярни модели и цени

В продажба можете да намерите голям брой печки, които се различават по технически характеристики, използвано гориво, размер и наличие на декоративни покрития. Има няколко популярни модела печки:

 1. Harvia Sound M45. Печката е от финландски производител. Това е електрическо устройство, подходящо за отопление на парни бани до 6 кубически метра. Затопля се бързо, заема малко място. Поради ниското си тегло, оборудването няма нужда да издига отделна основа. Нагревателят може да побере до 25 кг камъни.
 2. Termofor Geyser 2014. Класическа метална печка за руска баня. Корпусът е изработен от легирана стомана. Има двустепенна система за генериране на пара. Подходящ за отопление на парни бани до 18 м3.
 3. Термофор Витрувий. Печка за сауна, която има голяма противопожарна врата от закалено стъкло. Външно изглежда като камина. Нагревателят може да побере до 45 кг камъни. Подходящ за отопление на парни бани до 18 м3.
 4. Хефест PB-01. Подходящ за отопление на няколко стаи за баня едновременно. Общият нагрят обем е до 45 м3. Стените са изработени от чугун с дебелина до 6 см. Осигурява висока ефективност, бързо се загрява.
 5. Везувий Легенда Suite. Чугунена печка, която е подходяща за отопление на бани с обем до 28 м3. Печката е голяма и има необичайна форма. Разположен е около тялото, отгоре. Капацитет - до 180 кг камъни.
 6. Дионис. Изработен е от стоманени листове с дебелина 5 мм. Дизайнът има два нагревателя. Общият им капацитет е до 200 кг. Предназначен за отопление на бани с обем до 18 м3.
 7. Анапа. Произведено от листове от неръждаема стомана с дебелина до 6 мм. Печката е затворена, може да побере до 50 кг камъни. Каналът на пещта е отдалечен. Подходящ за отопление на помещения до 16 м3.

Средната цена за метална печка за сауна е 30 000 рубли.

Предимства и недостатъци

Предимства на метална печка с нагревател за сауна:

 • бързо затопляне на стаята;
 • малък размер;
 • малко тегло.

Недостатъци:

 1. Металните повърхности трябва да бъдат защитени от образуване на ръжда.
 2. Металната печка се охлажда бързо.

Термопомпи за нагряване на вода

Как да загреете водата в басейна е ясно. Има както фабрично направени, така и домашно приготвени нагреватели. Но също толкова важно е да го запазите. По-голямата част от топлината се губи от водата през нощта. Основната задача е да се намалят загубите. Те правят това, като подреждат навес над басейна. Тя може да бъде неподвижна, плъзгаща се, сгъваема и т.н.

Ако балдахинът по някаква причина не е опция, можете да намалите загубите с одеяло. На повърхността има плаващи филми. Те имат много въздушни мехурчета и непрозрачна повърхност. Филмът се разстила на повърхността вечер и се отстранява, след като водата достигне комфортна температура.

Можете да се затоплите и да ускорите нагряването на водата, като използвате одеяло, което се носи върху водата.
Можете да се затоплите и да ускорите нагряването на водата, като използвате одеяло, което се носи върху водата.

В допълнение към плаващи филми, има сенници, които са хвърлени върху конструкцията отгоре. Но те са доста неудобни - дори ако басейнът е широк три метра, е доста проблематично да се издърпа или навие тентата сам. И не винаги има помощници. Все пак могат да се използват и сенници - те са доста ефективни. Освен това те могат лесно да бъдат заменени, да речем с парче брезент, дебел (по-добре непрозрачен) филм и т.н.

За правоъгълен басейн, с цел изправяне и сглобяване на сенника, беше възможно да се прикрепят светлинни ленти по една от страните (къси) с разстояние 1-1,5 метра. След това, придържайки се към ламелите, е по-лесно да се разположи и сглоби покривката.

Можете да направите нещо като този вид подслон от филм и ламели
Можете да направите нещо като този вид подслон от филм и ламели

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни