GRP и GRP тръби

Възможно ли е да се използва базалтова изолация за комин

Базалтът, използван в производството на комини, е един от видовете минерална изолация. Друго име на материала е каменната вата. Топлоизолацията е направена от отпадъци от габро-базалтови скали. По време на производствения процес скалата се раздробява и разтопява, разтяга се в тънки фибростъкло.
Температурата на топене в пещта е 1500 ° C. Дебелината на изтеглените влакна е не повече от 7 микрона, дължината е 5 см. Получените нишки се прекарват два пъти през преса, предварително загрята до 300 ° С. Получената топлоизолация се отличава с пожароустойчивост, екологичност, здравина и други характеристики. Не е изненадващо, че най-големите производители използват огнезащитна базалтова изолация за комини.

Топлоизолацията на комина с базалтова вата, предвид характеристиките на материала, е напълно оправдана. По време на производствения процес материалът придобива следните предимства:

 • Ниска топлопроводимост - в зависимост от марката, стойността на топлоизолацията на материала варира от 0,032 до 0,048 вата на метър за Келвин. Разпенен каучук, експандиран полистирол, корк имат същите характеристики.
 • Хидрофобна - влагата се утаява на повърхността и не може да влезе вътре. Дори във влажни помещения или под въздействието на атмосферни валежи, каменната вата запазва своите експлоатационни и топлоизолационни характеристики. Ето защо изборът на базалтова вата за изолация на комин, монтиран на открито, е наистина добро решение.
 • Огнеустойчивост - базалтова вълна, без загуба на якост, се загрява до температура от 1114 ° C. При по-висока температура материалът започва да се топи. Тази способност ви позволява да издържате дори на директно излагане на открит огън. Температурата на комина дори при запалване на сажди не надвишава 1000 ° C, поради което базалтът е подходящ за изолиране на всякакви системи за евакуация на дим, независимо от принципа на работа и вида на използваното гориво.
 • Сила и устойчивост на слягане - влакната от каменна вата са разположени както вертикално, така и хоризонтално, което води до способността да издържат на натиск от 5 до 80 килопаскала. По време на целия експлоатационен живот материалът не променя формата си. Деформацията е разрешена не повече от 10%.

Базалтовата вата за изолиране на тръби за комини се препоръчва за използване при производството на противопожарни разфасовки, монтаж в мокри помещения, както и външна декорация.

уплътнител за комин от неръждаема стомана

Характеристиките на базалтовите влакна позволяват значително да се разшири обхватът на приложение в сравнение с конвенционалната минерална изолация. В коминните системи каменната вата се използва за следните цели:

 • Сандвич тръби - фабрично се извършва изолация на стоманен комин с базалтова вата, което осигурява висока топлинна ефективност и отсъствие на студени мостове. Конструкцията на сандвич тръба се отличава с лекото си тегло, устойчивост на топлина и добри топлинни характеристики.
 • Керамични тръби с външна обвивка от неръждаема стомана - цилиндри от базалтова вълна с дебелина 3-4 мм са вкарани в конструкцията. Липсата на шевове увеличава и без това високите топлоизолационни характеристики. Керамиката, монтирана в керамзитобетонни блокове, се изолира по време на монтажа. Можете да увиете тръбата на комина с изолация с дебелина 30/40/50 мм. Фиксирайте памучната вата със скоби.
 • Изолация на тръби от едностенен стоманен комин с базалтова вата. За тези цели се препоръчва да се използва покрит с фолио базалт за комина.Фолиевата каменна вата намалява топлинните загуби и предпазва тръбата от външни влияния на атмосферните валежи.
 • Изолацията в пробиви - рязане на покрива за комина, както и преминаването в подовите плочи, в съответствие с изискванията на PB и SNiP, е изолирана с негорим материал. Пропуските между тръбите и конструкциите са запълнени с каменна вата. Огнеупорна облицована с фолио базалтова изолация за комини се използва и за производството на противопожарно рязане, защитавайки с нея дървени елементи на сградата, разположени в непосредствена близост до отоплителни повърхности.
 • Изолация на коминната кутия - за да се предотврати появата на оксиди върху тухлени канали, е необходимо да се изолират стените. За тази цел са оптимални твърди базалтови плочи, които по-късно правят възможно завършването под мазилка, полагане на керамични плочки и др.

Базалтът е предназначен за изолация на тръби за комини, разположени вътре и извън сградата, за производство на противопожарни прекъсвания и възли на комина през конструкции.

Основните грешки в изолацията

При извършване на изолация на комина могат да се допуснат следните грешки:

 • беше положен изолационен материал с недостатъчна дебелина, поради което точката на оросяване беше вътре в комина;
 • течове в корпуса или изолацията, което доведе до появата на конденз;
 • неспазване на технологията на полагане на топлоизолатора;
 • монтаж на изолация върху лепилна основа, която не издържа на високи температури;
 • не е взето предвид термичното разширение на материалите, в резултат на което свързващите шевове се разхерметизират;
 • използвана е нискокачествена огнеупорна изолация за комина, която не отговаря на декларираните характеристики;
 • не е спазено времето за втвърдяване на шпакловки, уплътнители или други материали;
 • монтажът се извършва в условия на ниски температури или в случай на валежи;
 • основата на стоманения комин за монтаж не беше правилно подготвена, в резултат на което тя ръждяса и стана неподходяща за по-нататъшна експлоатация.

За да се избегнат грешки, е необходимо стриктно да се спазва изолационната технология, да се контролират всички етапи на работа и да се използват изключително висококачествени материали. Контролът на качеството може да се извърши по следните начини:

 1. Загрейте фурната до 60% от нейната мощност и проверете появата на разединения на шевовете.
 2. Използвайте термокамера, за да откриете изтичане на топлина.

Топлоизолацията на комини е относително проста, но много печеливша процедура, благодарение на която режимите на работа на пещта ще се подобрят, топлинните загуби ще намалят и разходът на гориво ще бъде намален. Животът на комина ще се увеличи няколко пъти, докато необходимостта от често почистване от пепел също ще престане да бъде проблем. Основното е, че изборът на материал и метод на монтаж е правилен.

Видове базалтова изолация за топлоизолация на комини

Изборът на марка базалтова вата зависи от желаните топлинни характеристики. Материалът се избира в зависимост от характеристиките на експлоатация, вида на дизайна на комина. Също така ще трябва да вземете решение за подходящата изолация за производството на покривни разфасовки и възли на преминаване през стената и подови плочи.

Топлоизолационните базалтови комини се използват в индустриални и битови системи за евакуация на дим. По дебелина на стената те се подразделят на няколко степени: 55, 75, 90, 110, 150, 200. Черупките се доставят с дължини от 1 метър всяка.

Предлагаме ви да се запознаете с: Инструкции за монтаж на комини от сандвич тръби

Когато инсталират пресована базалтова цилиндрична изолация, те се ръководят от изискванията, посочени в SNiP 2.04.14-88, и по-специално от следните инструкции:

 • Цилиндрите имат надлъжен шев за лесен монтаж върху тръби. Изолацията е фиксирана с ленти, изработени от тънък лист от поцинкована или неръждаема стомана, с дебелина най-малко 0,8 mm.Като алтернатива се използват плетачни проводници от неръждаема стомана или черна стомана с диаметър съответно 1,2 и 2 mm.
 • Негорими базалтови топлоизолационни елементи на цилиндрите се монтират на интервали по протежение на шевовете. Ставите са изолирани с алуминиева лента.
 • Инсталационната работа започва от фланеца. Изолацията на фолио не се нуждае от защитно покритие. В други случаи се прави кожух или метален кожух за изолация.

Използването на базалтова изолация в комини на сандвич система под формата на топлоизолационни цилиндри е ограничено до тръби с температура на димните газове не повече от 300 ° C.

Базалтовите постелки се използват за изолиране на нагряти повърхности при температури от 450-700 ° C. Методите за работа се регулират от GOST-16381. Изолацията се избира според следните параметри:

 1. Плътност.
 2. Видът на облицовката.
 3. Едно или двустранно зашиване на материал.
 4. Ограничение на работната температура.

Огнеупорен материал за комин

На първо място, трябва да обърнете внимание на декларираната плътност на базалтова вълна. За свързване към агрегати за твърдо гориво е подходяща каменна вата с коефициент 30-125 kg / m³. Материалът няма покривен слой и е в състояние да издържа на постоянна работна температура от 700 ° C.

Негорима базалтова изолация с висока плътност, използвана при производството на проходни възли, както и изолация на комини от всякакъв дизайн.

За външна и вътрешна изолация на едностенни тръби се използва базалтова подложка с фолио. Когато се монтира в сграда, няма нужда от защитна обвивка. Фолионият слой е свързан с изолацията посредством шевове.

Не се препоръчва използването на зашити рогозки за стенния канал на комина. Възможно е да се монтират постелки за изолационни тавани на мястото на преминаване на комини, като се правят противопожарни съкращения.

Една от новостите на пазара на топлоизолационни материали е плоскостта от базалтови влакна. Основните характеристики на базалтовия картон:

 • С малка дебелина той има висока плътност и е в състояние да издържа на температури до 900 ° C.
 • Използва се като огнеупорни покрития по време на монтаж на печки на дърва и твърдо гориво, котли.
 • Устойчив на вибрации и влага.
 • Срокът на експлоатация е не по-малък от 50 години.
 • Дебелина на базалтовия картон: 5/10/14/19 мм.
 • Създаването на многослойни конструкции е позволено за увеличаване на топлоизолационните свойства.

Съвсем просто е да изолирате метален комин, като го увиете в картон от базалтово фолио. Материалът се огъва добре по обиколката. След обвиването на тръбата изолацията се фиксира със скоби.

Позволено е да се изолира коминът с покрит с фолио базалтов картон за всички видове димоотводи След монтажа не е необходимо да се прави допълнителна защитна конструкция.

Базалтов щит е монтиран като пожарозащита, предпазваща дървените стени в съседство с отоплителната тръба.

Как да изолираме тухлени тръби

Ако не знаете как да изолирате тухлен комин, предлагаме да използвате една от следните опции:

 1. Нанасяне на мазилка. Тази опция е една от най-простите, бързи, ефективни и достъпни. Мазилката трябва да се нанесе върху предварително инсталираната армираща мрежа. Общо е необходимо да се нанасят от 2 до 5 слоя, в зависимост от дебелината на тухлите. Общата дебелина на мазилката трябва да бъде повече от 50 милиметра. След като разтворът изсъхне напълно, трябва внимателно да се избърше и да се нанесе върху повърхността 1-2 слоя креда или варова боя;
 2. Минерална вата:
 • От вътрешната страна на тръбата е закрепена щайга от метален профил;
 • Необходимо е сигурно да се фиксира всеки водач с дюбели;
 • Изолацията може да бъде закупена както на рула, така и на плочки. Първият вариант е най-удобният;
 • Между решетките трябва да се фиксира базалтова вълна.В този случай е необходимо напълно да се елиминира появата на пропуски;
 • Следващият слой е да се постави бариерата срещу пара;
 • Фиксирана е гипсова решетка, върху която се полагат няколко слоя мазилка, в която трябва да присъства цимент.

Предлагаме ви да се запознаете с основата на колоната - изчисление и съвети как да направите правилната основа за къщата

По този начин можете да бъдете един от най-удобните и подходящи начини за изолиране на тухлен комин.

Базалтови изолационни марки за изолация на комина

Различни производители, на потребителя се предлагат повече от няколко десетки имена на базалтови нагреватели. Някои се произвеждат в чужбина, други в местни предприятия.

Съдейки по отзивите на клиентите, продуктите на следните компании са популярни:

 • Базалтовата вълна Rockwool се произвежда в предприятията на едноименната компания, разположена в Дания. По отношение на своите характеристики: хидрофобност, звукоизолация и топлоизолация, както и механична якост, Rockwool значително надминава аналозите на други производители. Базалтова вълна Rockwool се използва от производствени компании за изолиране на готови керамични комини Schiedel, Effe2 и други.
 • Базалтова вълна URSA - първоначално произведена в Италия. Днес компанията има 14 големи производствени центъра, разположени в Европа, Близкия изток и Азия, което в резултат не може да не повлияе на качеството на продуктите. Компанията URSA е специализирана в изолацията на промишлени и битови помещения и е популярна поради доброто съотношение цена-качество на своите продукти.
 • Базалтовата вата Izovat е нагревател, произведен в близко чужбина, в Украйна. Продуктовата гама включва минерални плочи с плътност от 30 до 200 kg / m³. Струва си да се обърне внимание на марка, предназначена за изолиране на тухлени канали за комин с последващо измазване на повърхността. Дебелината на дъските Izovat е от 30 до 200 мм.
 • Paroc базалтова вълна е шведска компания, специализирана в производството на каменна вата от 30-те години на миналия век. Производствените цехове на Paroc са разположени изключително в страните от ЕС, което позволява да се поддържа високо ниво на качество и пълно съответствие с европейските стандарти за безопасност. Базалтовите бутилки Paroc могат да се използват за изолиране на железни коминни тръби. За тази цел компанията е разработила покривните слоеве Paroc Pro Section и Paroc Pro Bend, които осигуряват максимална топлоизолация и защита на стоманените конструкции.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да наложите тухла върху метална печка в къща: как да сложите отоплителен котел, желязна печка, коя тухла е по-добре да направите

При избора на базалт за изолация на тръби е необходимо основно да се съсредоточите върху характеристиките на топлотехниката, посочени от производителя. Въз основа на големи опасения са разработени модификации специално за системите за отвеждане на дим.

Малко за инсталацията

Процедурата е толкова проста, че отоплението от полипропилен не беше запоено, вероятно само мързеливото. За да извършите работата, се нуждаете от следните инструменти и аксесоари:

 • специален поялник с комплект дюзи за различен диаметър;
 • ножици за правилно изрязване на тръбата;
 • устройство, което се използва за почистване на подсилващия слой от алуминий, когато са монтирани "подредени" тръби;
 • платнени ръкавици.

Съвети. Ръкавиците от плат не трябва да се пренебрегват, особено за начинаещи. Температурата на поялника достига 300 ºС, а нагревателните повърхности са доста обширни. По-добре е да защитите ръцете си, за да не се изгорите.

Пояло за свързване на полипропиленови тръби

Пояло за свързване на полипропиленови тръби

Монтажът се извършва в следната последователност: първо, тръбните участъци с необходимата дължина се маркират и изрязват с ножици и се излагат в съответствие със схемата. Преди включване към поялника е прикрепена дюза със съответния диаметър или няколко дюзи наведнъж. Тъй като за свързване на полипропиленови тръби е необходимо да се използва поялник, нагрят до температура най-малко 260 ºС, по-добре е да го включите и настроите предварително. Изгасналият светодиод на устройството ще показва, че е готов за употреба.

Съединенията на тръбата и фитинга трябва да бъдат почистени от прах и мръсотия, това е много важно. Ако има подсилващ слой от алуминий, той ще трябва да бъде премахнат, като се използва специална лента за дължината на фугата. Тъй като заваряването на полипропиленови тръби, подсилени с фибростъкло или базалт, не изисква почистване, достатъчно е просто да ги изтриете.

Следващият етап е нагряването на частите, за които тръбата и фитинга се поставят на дюзата от двете страни и се държат за определено време, в зависимост от диаметъра на продуктите. За размер 20 мм това време е 6 секунди, 25 мм - 7 секунди, 32 мм - 8 секунди и 40 мм - 12 секунди. Не можете да преекспонирате, в противен случай пластмасата ще "тече", когато е скачена и покрива половината от областта на потока. След това частите се отстраняват от дюзата и се свързват полипропиленовите тръби, като се държи фугата с ръце за 5-10 секунди.

Важно! При отстраняване на части от дюзата на поялника и последващо скачване не е позволено да ги въртите около оста си.

Подробности за процеса на запояване на тръбите могат да се видят във видеото.

Характеристики на изолацията на комина с базалтова вата

В допълнение към правилния избор на базалтова изолация, трябва да се притеснявате за спазване на правилата за монтаж. Както показва практиката, особено често се нарушават следните норми:

 • Дебелината на слоя базалтова вата при прониквания през дървени конструкции е най-малко 5 см. Разстоянието от носещите греди е най-малко 1 m.
 • Ако трябва да поставите материала на няколко слоя, правилно разположете огнеупорната базалтова плоча с отместване, за да припокриете ставите на долния лист с горния. Същото правило важи и за монтажа на цилиндрична изолация. Надлъжният шев на всяка следваща обвивка се измества на 180 °.
 • Устройството за преминаване на комина през дървен под с помощта на базалтова вата предвижда използването на противопожарно рязане. За горими материали, от нагревателната повърхност трябва да бъде от 50-100 mm. Празнината е запълнена с каменна вата.
 • Дебелината на базалтовото влакно в комина трябва да бъде не повече от 40 mm, за външна изолация - до 100 mm. Плътността се избира в зависимост от условията на работа. За изолация на керамични комини, свързани към котли на твърдо гориво, се използва базалтова вата с плътност от 100 до 200 kg / m³.
 • Няма смисъл да се използва високотемпературна базалтова вата за топлоизолация на комин, свързан към газов или мазен котел, тъй като температурата на димните газове рядко надвишава 200-300 ° C. Монтирането на цилиндрична изолация ще бъде оптимално.
 • Изчисляване на необходимото количество базалтова вата за изолиране на стоманен комин. Избира се необходимата дебелина на материала. На опаковката на изолацията е посочена приблизителната консумация на памучна вата за различни дебелини на слоя. Остава да се изчислят размерите на кръга в сантиметри и дължината на тръбата. След това се изчислява броят на пакетите.
 • След изолиране на еднослойна тръба с не покрит с фолио материал е наложително да се изработи защитна конструкция.

В някои магазини за железария мога да разрязва опаковки с базалтова изолация на две или да продавам постелки поотделно. Това ви позволява да закупите точното количество материал и да избегнете надплащания.

Основният недостатък на базалтовата изолация е нейната цена. В противен случай, в сравнение с други видове топлоизолация, базалтът несъмнено печели. Предимствата на материала включват:

 • Ниска топлопроводимост - дори при температура на отработените газове над 500 ° C, базалтовата вата се загрява не повече от 30 ° C. По време на краткотрайно запалване на сажди и температурен скок до 900 ° C, външната верига на сандвич-тръбата няма да се нагрее повече от 45 ° C.
 • Негоримост - материалът може да издържи директен огън от газова горелка, без да се запали. Вълната започва да се топи след надвишаване на 1100 ° C.Следователно можете да поставите базалтовата изолация близо до комина и да не се притеснявате за безопасността на помещението през целия период на работа.
 • Лесен монтаж - постелки и листове могат лесно да се режат с обикновен нож за боядисване. Материалът е фиксиран със скоби или тел за плетене. Ако полагате базалтова вата със собствените си ръце, когато инсталирате комини, можете значително да спестите от работата.
 • Специфичното тегло на дори базалтова огнеупорна вълна е 30 kg / m³, съответно след изолация масата на коминната конструкция не се увеличава много.

Базалтовата вата няма аналози по своите характеристики и е оптималното решение при избора на нагревател за комин. Единственото нещо, което ограничава популярността на материала, е високата цена, свързана с особеностите на производствения процес.

Негорима топлоизолация: изолация от тухли, азбестоциментови тръби, комини от неръждаема стомана

Необходимостта от изолиране на високотемпературни пътища възниква от самото им създаване. И ако изолацията на тръбопроводите беше решена съвсем просто - те бяха заровени в земята, тогава изолацията на комини предизвика редица трудности. И те бяха свързани преди всичко с опасността от запалване на самия топлоизолатор. Ето защо негоримата топлоизолация за комини е приоритет при избора на изолация.

Изолацията на тръбопроводи беше решена съвсем просто - те бяха заровени в земята, след което изолацията на комини предизвика редица трудности. И те бяха свързани преди всичко с опасността от запалване на самия топлоизолатор. Ето защо негоримата топлоизолация за комини е приоритет при избора на изолация.

За информация! В някои източници можете да прочетете, че подобен слой е възможен без армировка, но все пак искам да ви напомня, че армировката е елемент на армировка, а слоят, който оставяте, ще служи като щит за тръбата, докато я вземате сами на всички температурни колебания, агресивни атмосферни влияния. Следователно, колкото по-здрава е конструкцията, толкова по-дълго и без проблеми тя ще служи.

 • Следва директно нанасяне на мазилка, която трябва да се приготви в две консистенции: пастообразна и по-течна. Един слой се нанася един след друг, последният е дебел слой, който се изравнява и избелва с обикновен варос.

Подложки от базалтова вълна, пяно стъкло и всякакъв друг негорим топлоизолационен материал също са подходящи за тухлена стена, докато технологията ще бъде следната:

 • Тръбата е обвита с изолация: или подложки от базалтова вълна (пяно стъкло) са прикрепени към чадърите, или ролката е увита около тръбата и фиксирана с тел;
 • След това или друга тухлена кутия се приготвя около тръбата, последвана от херметично запълване на процепа между основната тръба и корпуса, с циментов разтвор;
 • Или изолацията е обвита с фолио, долната докинг част е циментирана, за да се образува циментова подложка, фугите и шевната част са затворени със специална фолио лента.

изолацията на тухлени тръби е както следва:

 • В края на цялата работа трябва да получим слой от 5 см, това ще бъде напълно достатъчно за тръби, така че почистваме самата тръба от мръсотия и нестабилни слоеве и я подсилваме с метална мрежа с груба мрежа;

Всички описани от нас технологии са съвсем прости, може да се каже икономични и лесно се справят сами.

Тръби от така наречената неръждаема стомана

За стоманените комини се използват същите материали като за азбестоциментовите тръби. Технология на полагане, материали, крепежни елементи, всичко това прилича на предишната глава. Само в този случай има готови решения, които можете да изберете и да не страдате. Това са така наречените сандвич системи, когато тръбата вече е в тръбата и между тях се вкарва негорима изолация.

Общи препоръки за работа

Затоплянето е необходим процес.

Каквато и технология да изберете за изолация, има общи препоръки, които по някаква причина се губят в общата какофония на съветите, но които все пак си заслужава да се изслушат, за да се избегнат много смущения. Така:

 • Както забелязахте, при всички работи се препоръчва запечатване на долния ръб в циментова основа, преди да извършите такава работа, уверете се, че основата на покрива позволява да бъдат направени;
 • Когато извършвате изолация, имайте предвид, че нито изолацията, нито корпусът (ако има такъв) трябва да влизат в контакт с покрива. Тоест, необходимо е да се помисли върху докинг и дренажната система;
 • Когато купувате лепилни смеси за фиксиране на една и съща базалтова вълна или пяно стъкло, както и лепяща лента за фиксиране на нагреватели, обърнете внимание първо на областта на приложение, а след това и на цената, а не обратно. Факт е, че топлоустойчивите материали първоначално ще бъдат по-скъпи от конвенционалните;
 • Когато избирате топлоизолационен материал, консултирайте се с вашия търговец относно възможността за използване на материала. Въпреки че материалът се доставя с очакването за вашия регион, понякога по-тънката изолация остарява. Само имайте предвид, че за изолационни работи е необходим материал от поне 40 мм;
 • По-пълна информация може да бъде в придружаващите документи за материала, както и на опаковката, официалния уебсайт на производителя, не бъдете мързеливи да погледнете информацията.

Отоплението на печки с тръба, през която излиза дим от изгарянето на гориво, е едно от най-често срещаните в частните къщи. С развитието на технологиите се появяват нови отоплителни системи, но както преди, когато се използват котли и пещи, използващи въглеводородни горива, продуктите от горенето се изхвърлят през комина.

Комините могат да бъдат или част от отоплителната печка, или да бъдат отделна конструкция, свързана с нея или котела чрез тръби. Понякога комини дори са подредени на отделна основа до къщата. В студен климат всички те трябва да бъдат изолирани с негорими материали.

Основните параметри на нагревателите

Топлопроводимост

При избора на нагревател основното внимание се обръща на най-важния му параметър - топлопроводимостта, която изобщо не зависи от плътността на материала, както мнозина погрешно вярват. Нагревателите с еднаква плътност, но направени по различни технологии, могат да имат различна топлопроводимост.

Колкото по-нисък е коефициентът на топлопроводимост, толкова по-ефективно и по-добре избраният изолационен материал поддържа топлината в къщата.

Коефициенти на топлопроводимост на различни материали (W / mK)
Коефициенти на топлопроводимост на различни материали (W / mK)

Водна абсорбция

Друга много важна характеристика на изолационния материал е способността да абсорбира влагата. Водните пари винаги присъстват във въздуха. В определена ситуация може да се превърне в конденз вътре в изолацията, значително намалявайки нейните топлинни свойства.

В този случай се изисква пароизолация. Този въпрос става актуален, ако лоджията също е изолирана.

Огнеустойчивост

Изолацията, подобно на цялата конструкция на къща, особено дървена, също трябва да притежава противопожарни свойства. Това е особено важно за изолацията на комини, камини и други елементи на къщата, които са директно изложени на силно нагряване или директен контакт с огън.

Сравнителни тестове за пожар
Сравнителни тестове за пожар

Видове противопожарна изолация

Минерална вата

Снимка на минерална вата
Снимка на минерална вата

Огнеупорна топлоизолация

Изолацията от минерална вата се доставя в плочи или на рула под формата на топлоизолационни рогозки. Плочите са по-удобни и лесни за използване за изолация на покриви, подове и стени. Постелките са по-практични за използване за тръби и различни неправи повърхности, както и за промишлено оборудване.

Памучната вата се прави от пясък, отломки, сода и други компоненти, които след нагряване до висока температура се превръщат в фибростъкло. След това материалът се импрегнира със специална смола и се пресова.

Най-важното предимство на минералната вата е нейната устойчивост на топлина. Памучната вата е негорима изолация. Топенето на материала започва при нагряване над 1000 ° С.

Следователно, такава огнеустойчива изолация се използва ефективно от строителите за изолиране на топлоустойчиви прегради, бани, комини и други конструкции.

Изолацията от минерална вата също се използва за изолиране на завеси и скатни покриви поради отличните си характеристики:

 • ниска топлопроводимост;
 • добро звукопоглъщане;
 • висока хидрофобност (паропропускливост), която позволява на сградата да диша, като по този начин предотвратява появата на мухъл и плесен.

Тази огнеупорна изолация се състои от слой полиетиленова пяна, който е покрит с полирано алуминиево фолио от едната страна (или от двете страни). Това е тънък, много лек и напълно екологичен материал с добра гъвкавост.

Поради ниския коефициент на топлопроводимост на разпенен полиетилен, изолацията с фолио се характеризира с висока устойчивост на топлопреминаване.

Полираното алуминиево фолио е силно отразяващо. Ефектът на отражение е до 97%. Притежавайки горните свойства, този тип изолация има отлична способност да отразява инфрачервеното (топлинно) лъчение, предотвратявайки загубата на топлина навън.

Благодарение на използването на облицована с фолио изолация, енергийните разходи за отопление на сграда или стая значително намаляват. Поради тази причина той е намерил широко приложение за топлоизолация на системи за водоснабдяване с топла (студена) вода, отоплителни системи, системи, предназначени за климатизация.

С негова помощ се запечатват междупанелните шевове и отворите на прозорците. Той е отличен за топлоизолация на подове и стени както в жилищни, така и в обществени сгради.

Защо е важно да изолирате комина

Основната причина за изолацията на тръбите е поддържането на температурата вътре в комина. Факт е, че за нормалната работа на котел или пещ се изисква добра тяга, при която се образува разлика в налягането вътре и извън тръбата. Това от своя страна прави възможно ефективното поддържане на горенето и отстраняване на неговите странични продукти. За да се създаде стабилна тяга, тръбата трябва да се нагрее достатъчно бързо.

заледяване
Заледяване на комина

Освен това възможността за конденз трябва да бъде сведена до минимум, доколкото е възможно. Отоплителният котел или печка се експлоатира периодично. Те периодично се изключват и включват. При ниски околни температури и котелът е изключен, кондензатът, който се е образувал в комина поради температурни разлики, се утаява по стените на комина и замръзва.

В процеса на последващото включване на котела е възможна ситуация, когато замръзналият кондензат не се стопи и неговият слой само ще се увеличи. В резултат на това може да има намаляване на тягата поради заледяване.

Кондензът също има отрицателен ефект върху тръбата. Състои се в покриване на стените на комина от метал с корозия или проникване на влага в тухлената зидария. Струва си да се има предвид, че неръждаемата стомана се използва за метални изделия, но в процеса на излагане на температура, влажност, както и неправилна топлоизолация, възможността за разрушаване е голяма.

кондензат
Кондензни петна

Трябва също да се отбележи, че изолацията изпълнява задачата не само за изолация, но и за топлоизолация. Това е важно в условия, когато тръбата преминава близо до строителни елементи, изработени от горими материали. В този случай температурата на контакт между тръбата и материала трябва да бъде доста под температурата на запалване.Този резултат е напълно постижим, ако използвате изолация за комина, например от базалтова вата.

По този начин изолирани комини:

 • намаляване на топлинните загуби в жилищното пространство;
 • минимизира образуването на конденз на повърхността;
 • разгражда се по-бавно и изисква по-малко поддръжка;
 • изглеждат по-привлекателни;
 • предпазват съседните повърхности от въздействието на високи температури и конденз: покрив, стени, тавани.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни