Стенен газов котел - кой е по-добър с битермичен топлообменник или два отделни?


Топлообменник на котел

В началото не забравяйте, че топлообменникът е основният елемент, като такъв, в устройството на газов котел. Чрез топлообменника топлинната енергия от горивния газ се прехвърля към топлоносителя (първичен топлообменник), а през топлообменника от горещия топлоносител към студения (вторичен топлообменник). Струва си да се отбележи, че и двата топлообменника много често се заменят със смесен топлообменник, който е по-известен като битермален топлообменник. На първата снимка разглеждаме местоположението на топлообменника в газов котел със затворена горивна камера.

Втората снимка показва външния вид на топлообменника.

Видове газови котли

Според принципа на работа газовите котли са разделени на две групи:

  1. конвекция;
  2. кондензиране.

Първата група котли се счита за традиционно оборудване, което произвежда отопление чрез изгаряне на газ, докато част от топлината изчезва заедно с димните отпадъци. Принципът на действие на такъв котел е прост, разбираем и цената е относително ниска.

Вторият тип котли е разработен съгласно нови технологии, които позволяват по-пълно използване на топлината от изгарянето на газ. Това ви позволява да получите ефективност с около 15-20 процента по-висока от тази на конвекционния модел. Това означава съответните икономии на гориво и по-евтина топлина. Той обаче е забележимо по-висок от този на конвекцията.

Много компании от европейска и световна класа се занимават с разработването и производството на газови котли. Почти всички съвременни модели са оборудвани с надеждна автоматизирана защитна система, която не изисква ръчно управление, което е отговорно за подаване на гориво и поддържане на температурата в даден режим. Моделите, оборудвани с регулатор на налягането на газа, са гарантирани срещу прегряване, пожар и други подобни повреди, тъй като той незабавно ще спре подаването на газ в случай на спад на налягането, изтичане на гориво или гасене на пламък.

2013-01-23 10 529

В много европейски газови котли е инсталиран битермален топлообменник. Съдейки по уверенията на производителите, това намалява производствените разходи и практически не влияе на топлопредаването и ефективността на отоплителното оборудване.

В Интернет, напротив, можете да намерите много статии, които предупреждават да не се купуват котли с битермален топлообменник. За да разберете къде е истината, трябва да научите за дизайна и работата на устройството.

Топлообменници от стомана

Стоманеният топлообменник е технологично най-лесен за производство. Оттук и ниската цена на такива котли, а оттам и тяхната наличност.

Стоманата като материал има добра пластичност и следователно под въздействието на температурите топлообменникът от стомана е по-малко податлив на термична деформация.

В същото време стоманата е податлива на корозия, което означава, че експлоатационният живот на котел със стоманен топлообменник е относително по-кратък. Да, и теглото на такива котли е голямо, но ефективността не е най-добрата.

Функциониране

Нека да разгледаме как функционира това устройство. В такъв случай, топлината от плочите се предава към външната тръба, след това към водата в панела на радиатора. През зимата, ако отоплението е включено, когато топлата вода е затворена, тя циркулира в устройството и веригата за БГВ се изключва.

След стартиране на горещата течност радиаторът се затваря и веригата за БГВ се отваря. В този случай топлината от външната тръба, топлообменника, се прехвърля във водата, която тече главно във вътрешната част на оборудването.

След като водата се затвори, процесът на нагряване отново функционира.Когато избирате подходящо оборудване за отопление на помещенията, трябва да обърнете внимание върху дизайна на всяко устройство.

Необходимо е да се реши в кои случаи трябва да се монтира газов радиатор и в кои случаи да се избере оборудване с отделящ топлообменник.

Битермалният топлообменник за отопление на газ може да бъде описан както следва, действа като тръба в тръба. Панелът се нагрява във външната тръба, а вътрешната част подготвя водата за БГВ.

Чугунен топлообменник

Топлообменникът е направен от чугун, не корозира, но изисква внимателна поддръжка и внимателна работа. Тези характеристики се дължат на техните свойства на чугун и основното е крехкостта на чугуна. Неравномерното нагряване, което най-често се случва поради мащаба, води до пукнатини в топлообменника.

Информация: Измиването на охлаждащата течност е задължителен и основен елемент от техническата работа на газов котел. Охлаждащата течност се промива

  • Веднъж годишно, ако се използва като топлоносител - течаща вода (не се препоръчва),
  • Веднъж на 2 години, ако се използва - антифриз,
  • Веднъж на 4 години, ако се използва пречистена вода.

Превантивна работа

За да се избегнат затруднения при почистването на топлообменника, е необходимо периодично да се извършва профилактична поддръжка. В този случай е най-добре да се използва всеки химичен метод, който включва несгъваем метод, и да се използват тези вещества, които са в състава на реагентите. След промиване на топлообменниците е необходимо да се обработят със специален разтвор, който ще предотврати появата на котлен камък и ръжда по стените на блоковете.

Идеалният вариант е да инсталирате омекотители за филтри или специална система за филтриране. Това ще осигури на топлообменника защита срещу ненужни замърсявания и отлагания и също така ще намали твърдостта на водата. Освен това, поради бързото появяване на котлен камък и податливостта на метала към корозия, е желателно да се извършва често промиване на битермичния топлообменник, което прави възможно предотвратяването на образуването на плака върху метала. За да се намали появата на котлен камък, е необходимо да се пречисти водата, използвана в системата, по-специално да се намали индикаторът за твърдост. Това става чрез използването на специални филтри и обратна осмоза.

Измиването на битермален топлообменник е необходима процедура, благодарение на която е възможно значително да се удължи "живота", тоест експлоатационният живот на оборудването. Почистването трябва да се извършва веднага щом инструментът се замърси, но е препоръчително да се промива със смес от реактиви всяка година.

Кой котел да изберете с битермален или плоча топлообменник?

Начало> Статии> Кой котел да изберем с битермичен или пластинен топлообменник?
06.04.2014
Бихме искали да започнем нашата статия със следното: 1. Нашата компания се занимава с газови котли на италианската компания Immergas и ние ще дадем пример за котлите на този производител.

2. Бихме искали да отбележим, че Immergas произвежда широка гама битови газови котли, монтирани на стената, има повече от 80 модела от тях. А фирмата Immergas от моделната гама има такива котли като с битермален топлообменник, както и котли с два топлообменника.Можете да изберете всеки модел, който предпочитате:

EOLO Star 24 3E - котел с един топлообменник EOLO Mythos 24 2E - котел с два топлообменника

3. На нашите пазари има непознати или недобросъвестни продавачи. Те плашат хората с различни снимки и проби от повредени топлообменници, както битермични, така и пластинни (вторичен топлообменник). Топлообменниците се чупят и запушват независимо от техния дизайн. Топлообменниците се запушват с котлен камък, само ако котелът се използва неправилно и не зависи от това какъв дизайн е газовият котел (с един или два топлообменника).Затова просто ще ви разкажем защо избрахме котли с битермален топлообменник и неговите предимства.

4. Веднага ще покажем снимки на котли с два топлообменника, така че да няма въпроси, че да не възникнат проблеми в котел с два топлообменника. И те не са задръстени от мащаби, само в историите на продавачите;).

Въз основа на нашия опит, ние препоръчваме котли с битермален топлообменник. Предимства на котлите с битермичен топлообменник: 1. По-бързо приготвяне на топла вода + по-висока ефективност за приготвяне на топла вода. В котел с битермален топлообменник топлата вода се загрява директно от пламъка на горелката, което допринася за по-бързо нагряване на вода, спестявайки газ и електричество, отколкото в котлите с два топлообменника.

В котел с два топлообменника, за да се загрее топла вода, е необходимо първо да се загрее първичният топлообменник (за отопление), когато той от своя страна се нагрее, едва тогава ще загрява топлата вода във вторичния топлообменник . Това води до значително потребление на вода, електричество и газ. Увеличава времето за изчакване, а не комфорта.

Ефективност на котел с един топлообменник - 93,4% Ефективност на котел с два топлообменника - 91,7%

2. Повече комфорт при управление на температурата на водата... Тъй като в котел с един топлообменник пламъкът на горелката загрява директно топлообменника за приготвяне на топла вода, регулирането на температурата е по-точно и по-бързо. Също така такива котли се адаптират много по-бързо към промените в входящата студена вода (температура, дебит, налягане).

Сега, представете си: студената вода, влизаща в котела, се е променила в температурата (дебит, налягане), след това котел с един топлообменник незабавно реагира и променя пламъка за отопление. За да се адаптира към новите условия, котел с два топлообменника първоначално трябва да промени температурата на водата в първичния топлообменник (отопление) и едва след това температурата във вторичния топлообменник ще започне да се променя и това води до голям дискомфорт.

3. По-надежден дизайн. Простата, но много надеждна конструкция на котел с битермален топлообменник е свързана с липсата на такива ненадеждни компоненти като трипътен клапан и вторичен топлообменник. По-малко части подобрява надеждността на котела, без да се жертва комфорта и ефективността.

Ако в отоплителния кръг започне да се образува котлен камък (ако котелът се използва неправилно), т.е. има вероятност частиците от котлен камък да се отделят от топлообменника, тогава: В котел с два топлообменника тези парчета скала ще паднат директно във вторичния топлообменник, поради което има голяма вероятност да го счупите, ще трябва да закупите нов вторичен топлообменник (струва до 150 евро). В котел с битермален топлообменник тази ситуация не може да бъде, тъй като няма вторичен топлообменник и парчета скала ще влязат в отоплителната система, като по този начин няма да повредят котела.

4. По-достъпна услуга. Котел с битермичен топлообменник, ако се образува котлен камък, може да се измие и почисти без никакви проблеми. След това в котел с два топлообменника е практически невъзможно да се промие вторичният топлообменник, поради неговата конструкция: такива топлообменници се състоят от набор от плочи, разстоянието между които е 2-3 mm, и има голяма вероятност при промиване топлообменникът да се задръсти още повече (цената му достига до 150 евро).

5. По-достъпна цена на котел с битермичен топлообменник. Котлите с битермален топлообменник са с 10-15% по-евтини. Това се дължи на липсата на компоненти като трипътен клапан и вторичен топлообменник.

Митове за битермален топлообменник: 1. Недостатъкът на битермалния топлообменник е, че преносът на топлина в режим на подаване на топла вода е ограничен. Вземайки паспортите за котел с битермичен топлообменник и котел с два топлообменника, можете да видите следното: Този и вторият котел подготвят гореща вода по същия начин. При Δt = 30 ° C котлите могат да произвеждат 11,1 литра / минута гореща вода. Това е достатъчно за едновременното използване на две точки за синтактичен анализ. По този начин виждаме, че котлите не се различават по отношение на ефективността на горещата вода.

2. Има постоянни промени в температурата на горещата вода. Съвременният котел има функция: плавна модулация на пламъка. Това позволява на котела да поддържа точно температурата на водата на зададената стойност и бързо и точно да реагира на промените в температурата на водата и нейния поток. По този начин винаги ще имате топла вода с зададената температура, независимо от входящата температура на студената вода и консумацията на гореща вода.

3. Процесът на отлагане на сол (скала) е по-интензивен. Благодарение на функциите: - плавна модулация на пламъка - функция след циркулация на водата - функция за охлаждане на топлообменника - магнит против котлен камък - магнит против котлен камък Образуването на скала във веригата за гореща вода е практически нула. Само Immergas предоставя 5-годишна гаранция за битермален топлообменник в случай на образуване на котлен камък в системата за топла вода.

Често конкурентите (или просто необучените продавачи) показват такива снимки:

Нека анализираме тази снимка по-подробно:

1. Първоначално беше евтин топлообменник и се спестяваше от него. В Immergas топлообменникът се състои от 6 тръби. Това дава предимството, че площта на топлообмен е по-голяма и следователно не е необходимо да се монтира по-близо до пламъка на горелката, за разлика от топлообменниците с 4 и 5 тръби, където площта на топлообмен е много по-малка и е необходима за получаване на мощността на котела и в двата случая - 24 kW. Съответно температурата на пламъка, който загрява стените на топлообменника, е по-ниска.

Заключение: колкото повече се загряват стените на топлообменника, толкова по-висока е температурата в тръбите му, толкова по-бързо и по-интензивно се образува мащаб.

2. Образуването на котлен камък се случва едновременно по цялата площ на топлообменника (той се нагрява равномерно от пламъка на горелката), както например на снимката с отделен топлообменник, може да се види.

Заключение: снимката на битермалния топлообменник показва, че само една тръба е запушена. Съответно, това не се дължи на естественото образуване на мащаб, а на други проблеми (ще ги анализираме по-долу).

3. Натрупване на скала по отоплителния кръг. Котелът работи в затворена отоплителна система. Водата там в крайна сметка става „мъртва“. Когато се нагрява, в бъдеще по стените на топлообменника не се образува котлен камък. Ако топлообменникът е запушен в отоплителната система, това се дължи на: a. Основният фабричен дефект на топлообменника е изтичането на вода от тръбите на топлообменника. б. Дефект в отоплителната система, поради некачествен монтаж на отоплителната система - изтичане на вода в тръби, разширителен съд, радиатори и др. И в двата случая трябва постоянно да захранвате отоплителната система с нова прясна вода. И ако правите това постоянно, тогава по стените на топлообменника ще се образува котлен камък, което ще доведе до пълно запушване на тръбите. И това не зависи от дизайна и вида на топлообменника. Ако трябва постоянно да презареждате отоплителната система или да увеличавате температурата на отоплението и топлата вода, незабавно се обадете в сервиза за диагностика.

4. Защо веригата за БГВ е запушена? Първоначално образуването на котлен камък се е случило в отоплителния кръг - от самото начало отоплителният кръг се е запушил и когато отоплителният кръг е престанал да бъде „възглавница“ между пламъка на горелката и кръга за топла вода, веригата за гореща вода постепенно започва да се запушва, тъй като пламъкът започна да загрява директно веригата за гореща вода ...

Грешка на абоната: 1. Постоянно захранва отоплителната система и не се обажда на капитана. 2.Не съм правил годишната поддръжка на котела, на която капитанът проверява потока на водата през захранването с топла вода. И също така пита как е работила отоплителната система през зимата. 3. Постоянно повишаване на температурата на отоплението (радиаторите се затоплят по-малко) и топлата вода (постепенно става по-студено). Как беше необходимо да страдате и да не се уважавате? - обадете се на капитана за подмяна и ремонт, само докато проходите са напълно запушени. В тази ситуация топлообменникът трябва само да бъде заменен.

Заключение: Ако ви се покаже топлообменник, задръстен по отоплителния кръг и в същото време по веригата за топла вода, това е причината в отоплителния кръг, но не както в системата за подготовка на топла вода. Когато отоплителният кръг е запушен, обикновено самите абонати не искат да се свържат с услугата или да открият теч в отоплителната система. И без значение какъв вид топлообменник или марка котел инсталирате, резултатът ще бъде същият.

Когато отворите крана за гореща вода, врящата вода тече и можете да попарите. Котелът има режим на настройка на температурата. И топлата вода няма да бъде по-висока от температурата, зададена на котела. Максималната температура може да бъде настроена на 55 ° C. И има разлика в приготвянето на топла вода в котлите, само по време на отоплителния сезон: - В котел с битермален топлообменник, горещата вода първо тече (но не повече от 55 ° C през зимата, когато отоплителната система е работещ), тогава той намалява до зададения. - Постепенно се загрява в котел с два топлообменника. Недостатъкът на този топлообменник е, когато котелът работи в летен режим и отоплителната система не работи. За да загреете водата в топлообменника с гореща вода, трябва да изчакате, докато тя се нагрее в основния топлообменник на отоплителната система. Това е голям дискомфорт, докато чакате топла вода.

Обобщавайки написаното по-горе, битермалният топлообменник е идеалният вариант по отношение на високо качество, надеждност, лекота на използване и приемлива цена.

Как правилно да монтирате оборудването

Можете да инсталирате такова оборудване както самостоятелно, така и с помощта на специалисти по монтаж на котел. Единственото условие, което не може да бъде нарушено, е да включите котела в самата газова уредба, защото такава работа ще трябва да бъде поверена на специалист. Освен това такива хора трябва да имат специални одобрения и сертификати. Ако собственикът на жилище наруши тази разпоредба, първо, той ще бъде изключен от системата, и второ, ще бъде наложена много голяма парична глоба. Но за да свържете независимо чугунен газов котел, все още се нуждаете от строителни умения.

Чугунните котли имат впечатляващо тегло, така че ако се закупи шарнирен котел, под него трябва да се монтира впечатляваща рамка. Необходимо е да се инсталира такова оборудване в котелно помещение.

И има специални изисквания за такова техническо помещение:

  • височината на тавана в котелното трябва да бъде най-малко 3 метра, а помещението трябва да бъде най-малко 4 кв. метри. Тези параметри са подходящи за котел със средна мощност, но колкото по-голям е котелът, толкова повече той трябва да бъде около мястото. Обикновено такива неща се препоръчват от самия производител;
  • наличието на поне един прозорец, защото трябва да има въздушен поток. Отворът на вратата трябва да е широк 80 cm, а пролуката между пода и крилото на вратата трябва да бъде най-малко 35 mm;
  • трябва да има разстояние най-малко 3,5 метра до електрически и газови инсталации или уреди;
  • на пода, на мястото, където се планира инсталирането на чугунния котел, се излива циментова замазка и това място се подсилва със стоманена плоча. Важно е да запомните, че стоманеният лист трябва да бъде разположен под цялата долна повърхност на отоплителната инсталация, а също така да излиза 3-4 см от предната му страна;
  • материали с огнеупорни качества, е необходимо да се укрепи цялата част на стената, където ще премине тръбата на комина.

Ще ви бъде интересно >> Принципът на действие на двуконтурен котел "Bosch"

Основната хартия за самоподготовка на котела за монтирането му в системата трябва да бъде придружаващ документ под формата на инструкции, разработени от производителя.

Такъв документ дава параметрите и регулира процедурата за свързване на котела към главния тръбопровод, към коминната система, както и към системата за връщане и подаване.

Правила за инсталиране

Принципът на действие на битермичния топлообменник

Режимите на работа за отопление на дома и приготвяне на топла вода са различни. В първия случай охлаждащата течност се загрява по време на изгарянето на горивото и след това се движи по веригата. Осигуряването на водоснабдяване се изпълнява като вторичен вариант. Носачът се загрява по същия начин, топлината се дава на контейнерите, разпределени за течност за битови нужди. В този случай водата не трябва да се движи по контура, тя е в резервоара.

Повечето котли с такъв топлообменник могат да обслужват само една верига наведнъж. В този случай не се получава паралелна циркулация на отоплителната среда за отопление и отопление на водата. Когато кранът е затворен, през обменника се движи само течността, принадлежаща на отоплителната система на жилището. Чрез отваряне на подаването на топла вода, потребителят спира отоплението за отоплителната система за времето на приема. Обслужването на двете задачи от своя страна помага да се съсредоточи повече върху топлината, подавана от горелката.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни