Чугунена камина - характеристики на подбор и експлоатация. Най-добрите модели и характеристики на тяхното приложение (115 снимки и видеоклипове)

В последната статия се запознахме с основните видове камини и техните основни елементи. В тази статия ще се запознаем с устройството на класическа камина на дърва и как работи. Статията ще ви помогне да изберете между отворени и затворени камини. Някога камината е била често срещано явление в европейските домове, сега камината в по-голямата си част изпълнява декоративна функция, но много собственици на камини ги използват и по предназначение - отопление на стаята и къщата. Всъщност съвременните камини, за разлика от своите средновековни предшественици, имат много добри нива на ефективност. Камините от т. Нар. "Затворен тип" са особено известни с това, те могат да бъдат основното отоплително устройство в къщата, но първо първо. Камините, освен местоположението и вида на използваното гориво, се разделят и на открити и затворени. При откритите камини по-голямата част от топлината идва директно от открит пламък, само малка част от енергията, произведена в процеса на изгаряне на дърва, се изразходва без отопление на помещението. основната му част отива в комина. Ефективността на камините от отворен тип не надвишава 15%. Такива камини са в по-голямата си част декоративен елемент на стаята, но те могат да доставят естетическо удоволствие от гледката на открит огън. Затворените камини произвеждат съвсем различен ефект. Такива камини могат да заменят пълноценна печка. Тъй като в такива камини камината е покрита с огнеупорно стъкло, по-голямата част от топлината се прехвърля към тухлените стени на камината, бързо ги загрява и по този начин поддържа топлината в помещението за дълго време. Освен това в затворените камини е възможно да се инсталира отоплително оборудване, което може да превърне такава камина в центъра на отоплителната система на цялата къща.

Устройството на обикновена открита камина

Камината може условно да бъде разделена на няколко компонента: 1. Под - мястото, на което директно протича процесът на изгаряне на дърва за огрев, трябва да се огради с огнеупорни тухли, на ниво над пода. Такава платформа е снабдена с решетка, която позволява пепелта да попадне в специален контейнер за пепел и въздухът да тече към дървата за огрев. 2. Топливник - горивната камера за гориво в класическите тухлени камини е направена от шамотни тухли, които могат да издържат на високи температури. Формата на камината обикновено е правоъгълна, но понякога, за по-голям топлообмен, тя е направена под формата на трапец. 3. Колектор за дим - място, натрупване на димни газове. В димоуловителя те се загряват и се образува течение, поради разликата в температурите между студения въздух отвън и горещия въздух отвътре. четири. Дим зъб - издатина между горивната камера и димната кутия. Функцията на димния зъб е да предотврати „преобръщане на течението“, димният зъб, като че ли, заключва охладения въздух в димоуловителя, предпазва го от падане и падане обратно в горивната камера. пет. Затворен клапан - служи за регулиране на тягата чрез частично блокиране на комина, а също така предотвратява проникването на студен въздух отвън след изгарянето на трупите, като го блокира напълно. 6. Комин - тръба за отстраняване на продуктите от горенето. Характеристики и видове комини са описани в отделна статия. Отворените камини, както вече споменахме, имат ниска ефективност и нямат значителни предимства пред камините със затворена камина, освен може би открит огън.

Пример за открита камина
Пример за класическа открита камина

Изгледи

Печките за камина с чугунена камина са разделени на:

 • камините с открито огнище (традиционен тип камина) имат по-голяма естетическа привлекателност;
 • камините със затворено огнище (използва се огнеустойчиво стъкло) се характеризират с по-високо ниво на безопасност, способността да отопляват по-голяма площ от помещението от камините с отворено огнище и освен това използват гориво по-икономично.

Също така камините от затворен тип са допълнително оборудвани с функцията за допълнително изгаряне на газове, образувани по време на изгарянето на горивото.

В зависимост от дизайна на камината затворените камини се подразделят:

 • на камини с прави стъкла;
 • за пещи с призматично стъкло;
 • на камини със заоблени стъкла;
 • на камини с ъглово стъкло;
 • за пещи с двустранно стъкло;
 • на камини с тристранно стъкло;
 • а също и за камини с индивидуални размери на стъклото.

На потребителския пазар чугунните камини за камини от руско производство набират все по-голяма популярност. Днес най-известните местни производители на камини (както отворени, така и затворени), които са се утвърдили като производители на качествени продукти: "Мета", "Интериор".

На руския пазар широка гама от чугунени камини се предлага от френски.

Чугунената ъглова камина се състои от три стени и се характеризира с полукръгла или трапецовидна форма и компактни размери, както и по-висок топлообмен от предните камини.

Картината показва камина със затворена камина
Картината показва камина със затворена камина.

Устройство за затворена камина

Затворените камини се състоят от същите части като откритите камини, но те също имат разлики: 1. Врата на пещта - задължителен елемент на затворена камина. Вратата е снабдена с огнеустойчиво стъкло и ви позволява да виждате пламъка точно като в открита камина, но за разлика от него топлината, идваща от пламъка, се пренася към стените на камината, натрупва се там и след това се отделя през тях в стаите. 2. Издухан - дупка в долната част на камината, под огнището на камината. Служи за подаване на студен, богат на кислород въздух към горивната камера. Преди да влезе в горивната камера, въздухът от вентилатора преминава през решетката, вкарана в отвора в огнището. 3. Водна система за отопление - може да се добави към дизайна на камината, за да се реши проблемът с отоплението на къщата.

Пример за камина със затворено огнище
Пример за камина със затворена метална вложка

Спецификации

Техническите характеристики на камината от чугун се определят от свойствата на материала за производство. Чугунът е много издръжлив и термопластичен материал, но имайте предвид, че трябва да изберете чугунена топка за камина със стени с дебелина най-малко 7 мм. Когато избирате чугунена топка за камина, трябва да обърнете внимание на размерите, номиналната мощност, минималното натоварване на дърва.

Предимства на използването на чугунени камини:

 • чугунените пещи са силно устойчиви на образуването на всякакви деформации;
 • Ефективността на чугунените пещи е 70% - 80%;
 • чугунните пещи са способни да издържат на високи температури по време на работа, като същевременно запазват първоначалния си вид;
 • възможно е, ако е необходимо, да се закупи пещ с достатъчно компактен размер и ниско тегло;
 • огромен избор от модели с голямо разнообразие от конфигурации;
 • при камини от затворен тип времето на изгаряне, когато чугунната пещ е напълно заредена с гориво, при затворени врати, е най-малко 4-5 часа;
 • дълъг експлоатационен живот.

Топка за камина

Камината на камина от затворен тип може да бъде или класическа тухлена, без специални елементи, затворена от врата с огнеустойчиво стъкло, или да има вградена специална метална камина, от която такава врата вече е част. Камината, ако има такава, е най-важната част от затворената камина. Тя позволява още по-ефективно използване на топлината, генерирана от изгарянето на гориво. Нека разгледаме по-отблизо устройството му. Металната камина се състои от следните части: 1. Основа - в металните пещи основата действа като огнище. Изработен е главно от чугун, тъй като чугунът е най-малко податлив на деформация под въздействието на високи температури. 2. Стени - както и основата, те са изработени от стомана или чугун, често са допълнително оборудвани с функция за конвекция, като в този случай те имат специален дизайн. Външната страна на такива стени има оребрена повърхност, подобна на радиатор, което увеличава тяхната площ. 3. Колектор за дим - както при класическите камини, той се използва за събиране и изхвърляне на димни газове в комина, в металните пещи е направен от метални плочи и има всички необходими съединители за фиксиране на тръбите на комина. четири. Врата - предотвратява загубата на топлина през предната страна на горивната камера, като използвате вратата, можете да контролирате теченето и изгарянето вътре в горивната камера, а топлоустойчивото стъкло ще запази ефекта на живия огън. пет. Настържете - позволява на пепелта да влезе в пепелника и на чист въздух да влезе в горивната камера. Решетката обикновено е направена от чугун или, в газови пещи, от огнеупорна керамика. 6. Тиган от пепел - В традиционните камини пепелният съд също е вентилатор. Това е отделна камера под огнището, затворена от решетка. В готовите камини пепелникът е чекмедже, разположено под камината. Достъпът до пепелника може да се извърши чрез повдигане на решетката. Духалката обикновено е отделена от пепелника и има клапан за регулиране на тягата. 7. Амортисьор на портата - дупето в затворена камина може да работи в режим на продължително горене, което може значително да намали течността и да увеличи времето за изгаряне на горивото. За това е инсталиран амортисьор на порта, който блокира комина.

Топка за камина
Каминна вложка Нека обобщим. Понастоящем все още е за предпочитане да се оборудва камина от затворен тип, въпреки значително големите финансови инвестиции, затворената камина ще служи и като център на отоплителната система. Откритата камина е в по-голямата си част красива декорация, но може да осигури уникална атмосфера и да достави голямо удоволствие с истински открит огън.

Монтаж на камина с чугунена вложка

Монтажът на работеща камина с чугунена вложка е подобен на полагането на класическа тухлена камина. С изключение на момента на инсталиране на основата, първата стъпка е да се оформи малка основа с дълбочина около 10 см, да се сложи слой хидроизолация за защита на пода. Отгоре се излива слой бетонна замазка с вътрешна метална мрежа за укрепване на конструкцията.

Когато основата за камината с чугунена вложка е достатъчно суха, можете да започнете да поставяте основата с тухли. При желание тухлата може да бъде заменена с газобетон или естествен камък. Може да се полага със специални лепилни смеси за камината или върху топлоустойчив глинен хоросан. Качествената работа на камина с всякакъв вид камина зависи от равномерността на основата, следователно всеки от етапите на работа се проверява с помощта на водно или лазерно ниво.

screenshot_1.jpg

Направи си сам камина с чугунена камина

Характеристики на поставяне на риза и инсталиране на горивна камера

Когато тухлената основа е готова, върху нея е монтирана чугунена камина. Осигурявайки естетичен външен вид, задната страна трябва леко да преминава през фасадната плоча. Тухленото яке се полага на разстояние 15-20 mm от страничните стени на горивната камера, което е необходимо, за да се осигури достатъчен въздушен поток. За да се увеличи термичната стабилност на стената зад камината, задната част на тухлената зидария трябва да се дублира със слой топлоизолационна минерална фолио вълна със слой от 5 см отвън. Ако къщата е дървена, се препоръчва предварително да се обработи повърхността на стената с огнезащитно средство и да се нанесе изолационен слой само когато е напълно суха.

screenshot_5.jpg

Направи си сам камина с чугунена камина

Устройство за комин „направи си сам“ в камина с чугунена камина

Чугунените пещи не са оборудвани с коминни тръби, можете да си купите къса тръба без изолация с необходимия диаметър и основния сандвич комин в строителния отдел. Малка площ без изолация е инсталирана директно над горивната камера; двойно изолиран комин е поставен върху нея с помощта на адаптер. Всички шевове са залепени с топлоустойчив уплътнител и фиксирани с метална скоба.

screenshot_2.jpg

Направи си сам камина с чугунена камина

Тухлена кутия е разположена подобно на полагането на класически комин около завършената тръба на горивната камера. По желание основата за горната част на камината може да бъде направена от гипсокартон, като преди това е монтирана метална рамка.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни