Направи си сам фурна за дървени стърготини с дълго изгаряне


За да създадете комфортна температура в малка стая, като гараж или стопанска постройка, не е нужно да бягате до магазина за нагревател. Можете да се справите с минимални разходи, ако изградите фурна за дървени стърготини със собствените си ръце. За изграждането му можете да използвате подръчните материали. Той е в състояние да осигури топъл микроклимат на площ от 50 m² при минимални разходи за ресурси.

Пещта за дървени стърготини ще бъде изгодно изобретение

Главна информация

Дизайнът с дълго изгаряне има определени разлики от конвенционалните пещи. Но принципът, по който работят, е един и същ. Състои се в генериране на топлинна енергия по време на процеса на пиролиза - въздействието върху дървото с малко количество кислород при условия на висока температура. В резултат на това възниква ситуация, когато горивото (дървени стърготини или дървени стърготини) не изгаря, а просто тлее. Това намалява броя на изтеглянията до минимум.

Основният продукт, генериран по време на работа на пещта, е горещ газ. Съдържа: метан, водород, въглероден оксид и др. Благодарение на него стените на конструкцията се нагряват, от което топлината се пренася към околния въздух в помещението. Резултатът е комфортна атмосфера.

Повече подробности за това как да направите печката да гори 24 часа при едно натоварване:

Основни характеристики

Печката с дървесен чип с дълго изгаряне е напълно независимо оборудване, ефективно за отопление на малки помещения.

За неговото използване можете да използвате голямо разнообразие от твърди горива:

 1. Дърва за огрев.
 2. Въглища.
 3. Стърготини.

Тяхната цена е ниска и достъпна за всички. Поради тази причина тези видове обикновено се зареждат в системите за запалване на тези инсталации. За да се създаде процес на тлеене, дървените стърготини трябва внимателно да се трамбоват. Това е с цел да се сведе до минимум количеството въздух между частиците.

В конвенционалната печка процесът на горене е интензивен с голямо количество кислород. В този случай топлината се отделя в голям обем. В резултат на това потреблението на дърва за огрев се увеличава значително. В резултат на това трябва да прибегнете до допълнително зареждане с гориво. В този случай няма спестяване на ресурси. Излишната топлина просто ще премине през комина. Ако обектът се нагрява с помощта на дълго изгаряща структура, тогава топлинната енергия възниква в резултат на процеса на тлеене.

Как да направите икономична печка с дълго изгаряне:

Принципът на работа на пещите върху дървени стърготини

Такава пещ принадлежи към агрегатите за дългосрочно горене, тоест дървените стърготини в нея не само ще изгорят, но и тлеят. В същото време се отделя достатъчно топлинна енергия, която е достатъчна за отопление на една или две малки стаи. Но за да се създаде процес на разпад, е необходимо дървеното гориво да се доведе до плътно състояние, когато между частиците му няма въздух.

Излишъкът на кислород ще доведе до факта, че цялата маса ще започне да гори интензивно, отделяйки огромно количество топлина. Горивото ще свърши бързо и ще трябва да го презаредите. В този случай трябва да забравите за спестяването и количеството освободена енергия ще бъде толкова голямо, че излишъкът му няма да отиде по предназначение. Тоест ефективността рязко спада.

Това означава, че за да могат дървените стърготини да горят дълго време и равномерно да отделят топлина, те трябва да бъдат добре натъпкани. Въз основа на този принцип ще изградим пещ или котел върху дървени стърготини.

Инсталационно устройство

В своя състав такова оборудване има специален затвор. С негова помощ се извършва дозиране на въздух, постъпващ в горивната камера.Когато стърготините тлеят, се генерират димни газове, генериращи голямо количество топлина.

Има два вида оборудване за дългосрочно изгаряне:

 1. Първият включва издигането на пещния газ по време на изгарянето на горивото нагоре през компресираните дървени стърготини с последващо навлизане в комина.
 2. Другият му тип се различава по това, че газта, докато се издига, се оказва във външната верига. Там се охлажда, след което се изхвърля през същия комин.

Типичен модел на пещ с дълго изгаряне включва специфичен набор от компоненти. Благодарение на тях се осигурява ефективно отопление и икономия на гориво.

Най-значимите в състава му са:

 1. Резервоар за гориво. Оборудван е с амортисьор, с който е възможно да се регулира притока на първичен въздух в запалителната камера.
 2. Допълнителни камери. Те имат дупки, през които вторичният въздух влиза в горивната камера.
 3. Комин.

Благодарение на тези характеристики на устройството е осигурен процесът на тлеещи стърготини. При създаването на инсталацията е оптимална опцията с горно зареждане с гориво, което осигурява лесна употреба.

Самостоятелно производство на етапи

Собствениците на селска къща или, например, гараж, могат да направят фурна за дървени стърготини със собствените си ръце, но преди монтажните работи трябва да оборудвате основата - това ще осигури пожарната безопасност на устройството. След инсталирането на оборудването то трябва да бъде облицовано с огнеупорни тухли или да се монтира водна верига. За монтажни работи ще са необходими следните материали:

 • цев със стени с дебелина най-малко 10 мм (желаният обем на цевта е около 200 литра);
 • две метални тръби;
 • огнеупорни тухли и цимент.

От инструментите ще ви трябват канал, заваръчна машина, мелница (плюс режещи колела), чук, ножовка за метал.

Подготовка на резервоара за гориво

Горната част на цевта, от която е направен резервоарът за гориво, се отрязва с мелница. Можете, разбира се, да използвате ножовка за метал, но процесът на подрязване ще се забави. Отрежете горната част на цевта само след правилната маркировка, в противен случай детайлът ще бъде повреден.

По време на работа трябва да се уверите, че дискът на мелницата не се прегрява, а също и да го отрежете точно по маркираната линия. Не е нужно да изхвърляте останалото - той е подходящ като капак за печката.

Монтиране на притискащата плоча и захранващата тръба

При подготовката на кръга за налягане трябва да се има предвид, че диаметърът му трябва да е малко по-малък от диаметъра на резервоара за гориво (цев с изрязан връх). В централната част на кръга се изрязва отвор, чийто диаметър трябва да съответства на диаметъра на захранващата тръба. Каналът трябва да бъде нарязан на 4 части с ножовка и заварен директно към затягащия кръг - това ще направи конструкцията по-трайна.

След това захранващата тръба и кръгът се комбинират със заваръчна машина. Тръбата трябва да бъде снабдена с амортисьор за по-добро регулиране на въздуха, постъпващ в пещта - лесен за производство клапан е метален кръг, оборудван със стоманена дръжка.

Монтажни тръби и капак

За да се отстрани димът от устройството, към горивната камера трябва да се свърже изпускателна тръба. За да направите това, изрежете специален отвор в горната част на резервоара за гориво и прикрепете самата тръба чрез заваряване. Той е свързан към основната отоплителна система с помощта на скоба. Оптимално е да използвате предварително отрязаната горна част на цевта със заварени дръжки като капак. Пещта трябва да бъде надеждно защитена от прегряване, за което към външната страна на резервоара е заварен рефлектор. Изработена е от метал.

Такъв дизайн ще даде дълго изгаряне и това ще реши проблема с осигуряването на жилище с топлина. Нещо повече, при независимото производство на такава пещ се използват доста евтини материали.

Характеристики на употреба

За да заредите гориво в конструкцията на нагревателя, е необходимо да свалите капака и притискащия пръстен заедно с тръбата. Стърготините трябва да се изсипят до дъното до нивото на комина. След това трябва да се извърши трамбоване. Върху горивото трябва да се положат клонки, а върху тях хартия.

След това отгоре се монтира затягащ кръг и след това конструкцията се затваря с капак. Когато започне процесът на горене, въздушната клапа се затваря. След това фурната може безопасно да се остави за 6 часа. След това време се извършва следващото зареждане с гориво.

Чертеж на пещ:

Когато процесът на тлеещи стърготини стартира, е забранено да се хвърля следващата порция преди време. До пълното изгаряне е невъзможно да се зареди ново гориво. Ако тази препоръка бъде пренебрегната, силата на горене може да се увеличи или намали. В този случай процесът на генериране на топлина също ще се промени. Изгарянето започва от дъното на оборудването и постепенно се разпространява в страни. Докато стърготините изгарят, те ще потънат на дъното.

направи си сам фурна за дървени стърготини
Направи си сам рисунка за направа на фурна за дървени стърготини

Налагат се определени изисквания за горивото, използвано в такова оборудване. Основното е да се осигури цялостно притискане на дървените стърготини в горивната камера. По време на производството на инсталацията нейните размери се избират с ориентация към времето на тлеене на горивото. Ако заредите дървени стърготини в печка с диаметър 30 ​​см, тогава необходимостта от добавяне на нова порция няма да възникне в продължение на 6 часа. Количеството топлина, генерирано по време на горенето, до голяма степен се определя от параметри на оборудването като:

 1. Дълбочина на печката.
 2. Диаметър на конструкцията.

Ако изделието е високо и тясно, горенето ще бъде по-бързо в сравнение с изделието, което има голям диаметър. При такъв дизайн процесът ще бъде по-дълъг и количеството на генерираната топлина ще бъде по-голямо.

Изработване на пещ от цев с вместимост 200 литра

Печка с дълго изгаряне на дървени стърготини със собствените си ръце е направена в цилиндрична форма. Подходящ за това:

 • широка тръба;
 • газова бутилка;
 • мога;
 • цев с вместимост 200 литра.

Най-добрият вариант е метална цев. Ще говорим за тази опция по-подробно.

За да работите, трябва да имате:

 1. Цев с размери 860х600 милиметра.
 2. Стоманен цилиндър, с диаметър 500 милиметра.
 3. Комин - диаметър над 150 милиметра.
 4. Стоманен лист.
 5. Метален ъгъл.

Много е добре цевта да има подвижен капак. Не е нужно да го правите сами. В солидна цев с дренажен отвор единият ръб е отрязан. Впоследствие от него се прави капак за печката.

За да създадете горивна камера, трябва да се запасите с метален контейнер с форма на цев с размери:

 • височина - 600-700 милиметра;
 • ширина - 500 мм;
 • дебелина на стената - 3-5 милиметра.

На дъното на контейнера е направен специален вентилационен отвор с размери 100 милиметра.

За производството на конусна тръба можете да използвате тънък метален лист. Размери на конуса:

 • долен ръб - 100 милиметра;
 • горната част е 120–150 милиметра.

След това се прави пепелника на печката. Тази работа може да се извърши по няколко начина:

 1. В самото дъно на цевта е направен страничен отвор. В него се вмъква кутия за пепел. За такъв дизайн е необходимо също така да се направи палет, който ще бъде поставен под камерата, вътре в цевта;
 2. Кутията за пепел може да се монтира директно под цевта. Точно в средата на дъното на цевта е направен отвор с размер 100 милиметра. Чрез него пепелта ще попадне в кутията. Цевта е поставена на краката си. Те могат да бъдат направени от метален ъгъл или друг наличен материал.

Предимства на оборудването

Този тип пещо оборудване има определени предимства. Благодарение на тях все още се търси.

Основните му предимства са:

 1. Значително време за работа на печката на един раздел. В зависимост от използвания модел, процесът на горене може да отнеме 6-20 часа.
 2. Автономност на работата. При отопление на помещение, използващо такава конструкция, не е необходимо постоянно наблюдение.
 3. Малък размер и малко тегло.
 4. Когато поставяте уреда, няма нужда да създавате фундамент.
 5. Дългият престой на устройството не влияе по никакъв начин на експлоатационния живот Това е особено вярно, ако се използва в страната.
 6. Пълно изгаряне на гориво и минимално количество пепел.
 7. По време на работа на оборудването се образува дим в минимално количество.
 8. Възможността да направите структура със собствените си ръце от налични материали. Често има достатъчно налични инструменти, за да получите на разположение толкова полезен продукт.

В това видео ще научите как да направите печка с дълго изгаряне:

Ако говорим за недостатъци, тогава няма сериозни недостатъци за пещите с продължително горене. Има обаче условия, при които те не са най-добрият избор. Такива устройства не са подходящи за големи къщи. Основната им цел е да създадат топла атмосфера в сгради с малка площ.

Производствен процес

За производството можете да използвате тръби, метални листове (заварени в цилиндри) и варели. Един от най-бюджетните и най-прости варианти е коминната печка.

Опростен вариант

За производството ще ви е необходима тръба от дебели стени (най-малко 4 мм) с диаметър 40 см. Можете да използвате метален лист с еднаква дебелина, от който трябва да заварявате цилиндър със същия диаметър:

 1. С помощта на мелница изрежете с мелница отвор за комина в голямата тръба. Оптималното разстояние е 100 мм отгоре.
 2. Направете дъното. Изрежете кръг с дебелина около 0,6 см от листа, чийто диаметър ще съответства на тръбата. Заварете изрязания кръг към основата, препоръчително е да използвате електродугова заварка. Изрежете 50 мм отвор в центъра на дъното.
 3. Направете перфорационни разрези на тръбата на разстояние 0,3–0,5 cm един от друг и го заварете до дъното. Дължината на тръбата трябва да бъде с 15–20 cm по-висока от камината.
 4. Изрежете капака от лист с дебелина, близка до дъното, само с 2 см по-голям диаметър. Краищата трябва да бъдат плътно огънати с чук по целия диаметър, така че капакът да приляга плътно.
 5. В центъра на капака изрежете два отвора: за комина (според размера на монтираната тръба) и щепсела.
 6. За здравината на комина отвътре трябва да заварявате тръбата и да фиксирате комина със скоби. След това те са запечатани с топлоизолационен материал и плътно усукани с тел.
 7. Прикрепете краката. Можете да използвате ъглови парчета с еднаква височина, които са заварени към основата.

В допълнение към предимствата, тази опция има и сериозни недостатъци. Така че, печката е подходяща само за отопление на малка площ, стените са много горещи, което изключва да бъде на близко разстояние от нея и възможността да бъде оставена без надзор.

Котел с дълго изгаряне

Оптималният материал за такива единици са метални бъчви, които могат да се използват и като пушилни:

 1. Отрежете горната част на цевта, от която ще бъде изградена долната камера.
 2. Направете цилиндри от стомана, така че единият да се вписва идеално в другия. Прикрепете капака към горния (тесен) ръб на цилиндъра.
 3. Отстранете дъното на цевта и изрежете кръг с подходящ диаметър от дебела стомана. Използва се и за капака на котела.
 4. Направете отвор от 100 мм в дъното за конуса за горене.
 5. Заварете профилните тръби вътре в цевта. Височината на тръбите трябва да бъде малко по-малка от височината на цевта, така че капакът и трамбоващият конус да покриват плътно конструкцията.
 6. Изрежете дупки в капачката и конуса за кръгли тръби.
 7. Пробийте отвори в корпуса на височината на тръбите, в които ще бъдат вкарани тръбите за подаване на вода (студена и гореща) и комина.
 8. Изградете запалителната камера от предварително отрязаната част на цевта.Вратата може да бъде закупена или направена от стомана. Можете да осигурите сцепление, като използвате няколко отвора, които трябва да бъдат пробити в камерата.

Ако котелът ще се използва за отопление на жилищна площ, тогава е по-добре да го покриете с тухли. Ще бъде по-безопасно и топлината ще продължи по-дълго.

Направи си сам

Доста често печката за дървени стърготини „направи си сам“ се прави от стоманен варел с обем 200 литра. По него не трябва да има следи от ръжда. Можете също да използвате цилиндър с пропан или парче стоманена тръба, за да създадете инсталацията. В някои случаи е допустимо да се направи от стар пожарогасител. За заготовките най-важният параметър е дебелината на стената. До голяма степен ще зависи от това какъв ще бъде животът на домашно приготвеното оборудване.

В допълнение към основата за монтаж се изискват и други материали:

 1. Ако основата е кръгла, тогава се нуждаете от материал за краката: подрязване на тръби или обикновен канал.
 2. Два стоманени кръга. Те трябва да са еднакви по размер с диаметъра на цевта. Дебелината на стените им трябва да бъде 5 cm.
 3. Завършена врата.
 4. Тръбата е с 15 см по-дълга от цевта и има диаметър 100 мм.
 5. Тръба с дължина 5 m с диаметър 100 mm. Той ще се използва за коминното устройство.

От инструментите за създаване на печка ще ви трябват: мелница, заваръчна машина, чук. Необходими са ви също рулетка и ниво.

Пещта за дървени стърготини "направи си сам" трябва да бъде направена само въз основа на предварително създаден чертеж. Трябва да го прочетете внимателно преди началото на събитието. Едва след това можете да продължите към активни действия.

Принципът на действие на фурната за дървени стърготини
Предварително подготвеният чертеж ще улесни работата

Производствената процедура започва с подготовката на резервоара за зареждане с гориво. Необходимо е да се отреже горната част на цевта. Преди това си струва да се извърши точно маркиране. Тогава рискът от разваляне на детайла ще бъде елиминиран. Преди да изрежете дъното, също се изискват маркировките. Дъното не трябва да се изхвърля, тъй като след това ще се използва като капак.

В това видео ще научите как да си направите фурна, направена самостоятелно:

Следващата стъпка е производството на дъното на бъдещата инсталация от стоманен лист. Трябва да се изреже до диаметъра на горивната камера. В центъра трябва да се направи отвор, който да съответства по диаметър на захранващата тръба.

Направата на тръба, през която ще се подава кислород в зоната на горене, е следващият етап от работата. За да направите това, имате нужда от детайл, който надвишава дължината на камината, а в диаметър трябва да е подобен на него. С помощта на мелница трябва да изрежете надлъжни линии в тръбата или да подредите перфорации. За да извършите операцията, трябва да използвате бормашина. Необходимо е да се направят общо 50 дупки.

фурна за дървени стърготини
Такава пещ ще може да работи на голямо разнообразие от горива.

След това перфорираната тръба трябва да се вкара в средата на дъното и след това да се завари добре. Следващата стъпка е да изрежете капака. В него трябва да направите дупка, разположена в центъра. Той трябва да бъде адаптиран към диаметъра на тръбата. В близост до ръба също трябва да се подреди допълнителен отвор. С негова помощ ще се контролира достъпът на течение и въздух. В този момент е необходимо да се инсталира подвижна клапа. За по-лесно използване тази част трябва да бъде снабдена с дъги.

Коминната конструкция е направена от тръба и разклонител с диаметър 200 см. Те са свързани помежду си с помощта на скоба. Клонът трябва да бъде фиксиран в горната част на горивната камера до страничния изход. След като завършите тази работа, върху нея трябва да се постави тръба.

След това печката трябва да бъде инсталирана на опорите. За тяхното производство се използва метален профил, който се заварява към тялото.

По време на работа на оборудването става много горещо. Поради тази причина печката не трябва да се монтира в близост до материали, които са класифицирани като горими.Устройството може да се обслужва, като предварително се сложат ръкавици. Освен това не трябва да допускате нарушения на правилата за безопасност.

Запалване на пещ

Напълнете приблизително 75% от обема на горивната камера с дървени стърготини. Стърготините трябва да се притискат възможно най-плътно около конусната тръба. След като здраво уплътните дървените стърготини, извадете тръбата, затворете печката с капак и отворете амортисьора на комина.

Поставете дървата на дъното на печката. Те могат да се зареждат през вентилатора. Запалете дървото. Под въздействието на топлината на изгаряне на дърва за огрев стърготините ще започнат бавно да тлеят.

Сега имате информацията, която ще ви позволи самостоятелно да сглобите фурната за дървени стърготини и да направите нейната работа възможно най-удобна и безопасна. Следвайте получените препоръки и всичко определено ще се получи.

Котел за дървени стърготини с регистър за свързване към радиаторна отоплителна система

Покрийте с вентилатор

Честита работа!

Важни точки

Когато работите по създаването на пещ с дълго изгаряне със собствените си ръце, трябва да знаете за отделните нюанси на този процес.

дизайн на пещ
Алгоритъм за събиране на пещ

Професионалисти с опит в тази област са добре запознати с тях:

 1. При сглобяването на комина е необходимо да се действа в посока, обратна на движението на продуктите от горенето.
 2. Подредете конструкция, която може лесно да се разглоби за почистване от отлагания.
 3. Преди да започне работа, печката за дървени стърготини трябва да бъде тествана в различни режими. Необходимо е да се открие най-подходящият температурен режим за използване, както и оптималното количество гориво, което може да бъде заредено в запалителната камера.
 4. Процедурата за производство на такова оборудване не е много трудна, ако са налични необходимите материали, а също така има известен опит в такава работа.

За да получите инсталация, която ще продължи дълго време, трябва да спазвате точност на размерите по време на нейното производство и да използвате висококачествени материали. Когато използвате устройството, трябва да запомните, че е пожароопасно, така че не трябва да организирате различни експерименти с него.

Направи си сам печка за дървени стърготини с дълго изгаряне е идеална като отоплително устройство в гараж или работилница. Когато правите инсталацията сами, разходите са минимални. Дори с помощта на подръчни материали можете да създадете ефективно отоплително оборудване. Просто трябва да следвате реда на работата, а самото събитие трябва да се проведе, като се фокусирате върху предварително разработена рисунка. В този случай можете да получите печка, която ще осигури топъл вътрешен климат с минимален разход на гориво.

Как се изгражда печка


Диаграма на пещта (Щракнете за уголемяване)
Доста лесно е да направите сами печка на дървени стърготини с дълго изгаряне. Ще бъде незаменим, ако има дървени стърготини, тогава няма нужда да купувате по-скъпо гориво (дърва за огрев, въглища, газ).

За да направите фурна с дълго изгаряне, трябва да намерите следните елементи:

 • парче тръба с дебелина на стената 1 см и диаметър 40 см;
 • калаена цев, консервна кутия, тръба с подходящ размер или празна газова бутилка;
 • за изграждане на вентилатор е подходяща тръба с диаметър 7,6 см;
 • капакът може да бъде направен от лист метал, дебел 1 см или не по-малко;
 • комин може да се изгради от тръба с диаметър 10 cm.

Първо, трябва да заварите щепсел към тръбата (40 см в диаметър), това ще бъде дъното на конструкцията.

Капакът трябва да се изреже от метален лист и да се направи отвор в центъра за тръба с диаметър 76 mm. Отстрани в горната част на котела трябва да бъде заварен тръбен клон (10 см в диаметър). След това е необходимо да се направи вентилатор, за това парче се изрязва от тръба (с диаметър 76 mm) с дължина, равна на височината на устройството.

Отдолу са заварени 4 крака от парчета армировка, за да се повдигне вентилаторът на печката с 10-15 см. Поставете вентилатора в горивната камера с щифтовете надолу, докато спре в дъното. След това трябва да компресирате дървени стърготини и да ги натоварите до комина.Направи си сам печка работи по-добре, когато горивото е добре компресирано.

Вентилаторът трябва леко да се люлее при натискане и зареждане на гориво. Това се прави така, че да има малка междина между вентилатора и компресираните дървени стърготини. Ако не направите това, ще трябва да изчакате по-дълго, докато стърготините избухнат. Сега можете да започнете да записвате създаденото устройство.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни