Как да рисувам желязна печка в къща

Как да нарисувам чугунена печка буржуйка?

За работа можете да изберете един от наличните материали. Това може да бъде боя, вар, лак, някои опции от списъка с алтернативи, но трябва да бъдете особено внимателни с тях. Основното е правилната подготовка.

Когато купувате боя или лак, трябва да се изхожда от вида на конструкцията на печката, очаквания естетически ефект и финансовите възможности. Изгодно е да купувате вар на цената, но боята е по-лесна за работа.

Избор на боя

Основното изискване за състава на боята е наличието на силиций и силикон. Тези компоненти правят възможно придаването на топлоустойчиви характеристики на състава, поради което покритието няма да се стопи при първото нагряване. Обикновената боя не е подходяща за нанасяне върху печка с гърнета.

Какви цели се постигат при избора на подходяща боя:

 • запазване на структурата на повърхността на пещта;
 • естетически компонент;
 • устойчивост на влага;
 • защита срещу натрупване на мръсотия и прах;
 • защита срещу ръжда, окислителни процеси, които нарушават повърхностната структура.

Пазарът на бои и лакове е широк - можете да изберете емайл в кутия, която се нанася с четка, или боя в спрей бутилка.

Последователност на приложението

Етапи на нанасяне на боя:

 1. Почистване на повърхността. Прахът и мръсотията се отстраняват в печките (например с алкохолен разтвор).
 2. Пълнене на пукнатини, изравняване. Може да се използва силиконов уплътнител, устойчив на висока температура. Нанася се с тънка, твърда четка.
 3. След като уплътнителят изсъхне, се нанася друг слой, след това боя. Ако структурата му е твърде плътна и вискозна, трябва да добавите разтворител.

Нанесете един, два или три слоя боя - това зависи от качеството, пигментацията на продукта и желанията на собственика.


Необходими са минимум 2 слоя боя

Финални работи

Оцветяващият състав покрива цялата повърхност на чугунената конструкция, включително елементи, които не са обработени с избрана шпакловка. След първия слой боя трябва да изчакате, докато изсъхне напълно. Ако има пропуски, манипулацията се повтаря, опитвайки се да разпредели равномерно пигмента.


За малки предмети е удобно да използвате спрей боя

Някои собственици на печки за закупуване купуват лакиран или матиращ топлоустойчив емайл, което дава допълнителен ефект и позволява изравняването на повърхността.

Топлоустойчиви бои за фурни

Всъщност, за да боядисате печката, не можете да използвате традиционни опции. След няколко осветления обичайният бояджийски материал ще се отлепи или изгори. Поради това фурната е боядисана със специална топлоустойчива боя или тя е посинена.

При избора на материал трябва да се има предвид, че той трябва да е сертифициран и с високо качество. Евтината боя може да отделя токсични вещества, когато печката се нагрее. Документацията на продукта трябва да посочва максималните температури и веществата, които могат да се отделят.

Не бива да спестявате пари, като купувате по-евтини несертифицирани материали, защото здравето ви зависи от това.

Топлоустойчивите бои са на основата на силикон или други вещества, съдържащи много силиций. При високи температури започват процеси на полимеризация, което принуждава боята да агломерира в еднороден филм. Топлоустойчивият материал се справя добре с постоянното разширяване на метала и други влияния.


За боядисване на фурната трябва да се използва само топлоустойчив материал.

Нека разгледаме някои видове бои по-подробно:

 • топлоустойчива боя KO-8101; различава се с ниска цена, производителят обещава експлоатационен живот до 25 години (от които 15 са в гаранция);
 • кремнийорганичен лак KO-85; предпазва добре от влага и корозия, издържа на температури до 250 градуса (в някои случаи това може да не е достатъчно);
 • бои и емайли KO-868t; използва се за фурни, загряти до 600 градуса, имат малко цветове (основни нюанси);
 • емайл KO-822; се справя с температури до 800 градуса, висока цена.

В зависимост от температурата във вашата баня, желания цвят и други характеристики, изберете подходящия материал. Чувствайте се свободни да попитате продавача или други хора за отзиви за продукти.

Моля, обърнете внимание, че нивото на разсейване на топлината зависи от грапавостта и цвета на повърхността. Гладката и лека повърхност отделя минимум топлина, което ще увеличи разходите ви. Не използвайте бяла или алуминиева боя за тази цел.

Боядисване на фурна, облицована с тухли

Боя

Как да нарисувам печка от тухлена печка? Изберете продукт въз основа на информацията, предоставена от производителя:

 • топлоустойчивост 200-900 градуса;
 • можете да изберете ниска антикорозионна ефективност (необходима е висока за работа с метал);
 • липса на податливост на резки промени в температурата;
 • плътно покритие под формата на твърд непрозрачен филм, по-добре е, ако е достатъчно да го нанесете веднъж, за да получите желаната пигментация;
 • матово или гланцово покритие - няма значение.

Маслена основа - не е най-доброто решение... Емайлът е подходящ за вас - има ниско ниво на топлопредаване.

При тъмните цветове несъвършенствата са по-малко видими - неравности, подутини, вдлъбнатини. Бяло, бежово и производни дават грешки.

За да предотвратите излъчването на боята (този ефект се появява постепенно), можете първо да добавите синьо към композицията.

Ако искате да получите шаблон, смес от гваш, протеини и вода прави изображенията „мокри“. Това изисква тънка, мека четка. Допълнително пигмент се нанася върху все още мокрия слой боя, за да се получат чисти, гладки шарки.

Ето опциите за топлоустойчива боя:

 • Thermika KO 8111 (Русия),
 • Pyrolac 180 (Гърция),
 • Pyrolac 580 (Гърция),
 • Nobiles Termal 500 (Полша),
 • Барпимо (Испания),
 • Боя с висока температура (Великобритания),
 • Elcon 600.

Можете сами да приготвите боята. Това ще изисква лак, терпентин PF-283, гваш от определен цвят. Ако не добавите гваш, покритието ще се окаже матово, непрозрачно. Компонентите, с изключение на багрилото, се добавят в равни пропорции.

Технология на боядисване

 1. За да извършите работата, ще ви трябва широка и тънка четка. По-добре е да изберете твърда купчина. Ако имате нужда от предварителна шпакловка на повърхността, ще ви бъде полезен нож за шпакловка.
 2. Боята трябва да се нанесе върху почистената, подготвена повърхност. Първо се създава първият тънък слой. След като изсъхне, трябва да проверите за пропуски. Ако се открият такива, се нанася втори слой.
 3. След обработката на тухлената зидария те започват да покриват чугунените елементи. По време на всички процедури повърхността трябва да е студена.

Лайм

Всеки материал е подходящ за работа. Креда с нисък клас също може да бъде полезна. Лаймът е топлоустойчив във всеки случай. Можете да си купите брониран опакован продукт или претеглен.

Технология на боядисване

Ще имаш нужда:

 • вар;
 • валяк или четка;
 • контейнер, кофа или друг контейнер за смесване;
 • приготвен разтворител (възможно е да се замени с алкохолен разтвор);
 • емайл (спрей);
 • багрило (цветен пигмент);
 • вода;
 • лепило.

Трябва да започнете с подготовката на оцветяващия състав. Водата и вар се смесват в съотношение 1: 1. 10 литра хоросан е подходящ за добавяне на 100 г лепило. Продуктът се разбърква старателно. Проверката на консистенцията се извършва по следния начин: материалът се капе върху плоско стъкло, след което се обръща. Ако продуктът се е разпространил с 3 см или по-малко, можете да започнете да оцветявате.Ако съставът е течен, добавете вар, ако е дебел, добавете вода. Вместо багрило, можете да вземете калиев перманганат, син.

Подготовка на повърхността:

 1. Отстранете замърсяванията и праха със скрепер и четка. Обработваме пукнатини. Премахваме стара боя, остатъци от други покрития.
 2. Използване на спрей наноим алкохолен разтвор или специален обезмаслител.
 3. Повърхността се обработва отново с почистена четка, докато обезмаслителят изсъхне.

Технологията за приложение се състои от следните етапи:

 • с помощта на валяк се нанася подготвен състав на основата на вар (започваме да работим веднага след почистване и подготовка на повърхността);


  Технология за нанасяне на вар

 • след като първият слой изсъхне, се нанася вторият;
 • след около един ден се нанася друг слой;
 • варът се разстила с малка шпатула в една посока;
 • след нанасяне на последния слой е необходимо да се гарантира, че през деня свежият въздух влиза в помещението.

Вратите и дръжките се боядисват след пълен набор от работа с тялото на пещта.

Лак

Трябва само да изберете топлоустойчив лак. Serebryanka ще се справи перфектно със задачата - брилянтен състав, който ви позволява да скриете нередности, визуално да скриете неравности и вдлъбнатини на повърхността на пещта. Serebryanka трае дълго време, покритието не е дебело, изсъхва бързо. Можете да закупите завършен продукт или лак със сребърна боя отделно, след това да се разрежда. Когато изсъхне, среброто може да се запали, така че съхранението е разрешено на безопасно място.

Когато приготвяте състава с разреждане, първо трябва да изсипете праха в контейнера, след това да добавите лак в пропорциите, посочени на опаковката. Без прах, изключително под формата на лаково покритие, може да се създаде и гланцов лъскав слой с висок гланц.

Технология на боядисване

Ще ви трябват четка, шпатула за отстраняване на старото покритие, гъба за нанасяне на обезмаслител, лак и допълнителни цветни компоненти, контейнер за евентуално разреждане.

Етапи на работа:

 • подготовка на повърхността - почистване, обезмасляване с алкохол;
 • добавяне на пигмент или сребро към лака, ако е предвиден (или работа с чист лак);
 • първият слой се нанася тънко, трябва да изчакате, докато изсъхне;
 • нанася се вторият слой, след това третият.


Лакиране на пещ

Тънкости на оцветяването

Преди да озадачите как да рисувате тухлена фурна, трябва да знаете със сигурност дали повърхността й преди е била измазвана. Ако конструкцията е стара, тогава най-вероятно тя е била използвана по предназначение, тоест тя е отоплявала стаята и е служила като място за готвене. Такива фурни са бели, защото преди това са били измазани и след това варосани с креда или гасена вар.

Изключително важно е да се изясни този въпрос, защото върху стария слой си струва да се приложи абсолютно същия материал, който е използван по-рано, в противен случай работата ще бъде безполезна. Ако имате специална боя за печки и камини, тогава ще трябва да премахнете всички слоеве от стария материал и едва след това да извършите новата облицовка.

Преди да започнете да рисувате, трябва да изчистите всички разпадащи се материали от фурната. За това е полезна строителна четка с метални четина (четка) или тясна шпатула ще свърши работа. Ако материалът е добре отстранен, тогава може да е по-целесъобразно да го премахнете до тухления багаж, като в този случай може да се избере всяка боя за камини и печки.

Добре е да знаете: Какъв лак да изберете за покриване на тухлена фурна и как да го използвате

Следващата стъпка е да премахнете всички отломки и да почистите повърхността от прах. Освен това, със собствените си ръце или с помощта на професионалист, те запълват пукнатини, дупки и шевове. Сега в специализирани магазини се представят готови смеси, които са подходящи за работа с тухлени фурни.

Подготвителна работа по зидарията
Подготовка на повърхността за обработка

Блунинг за метална пещ

Метална печка може да бъде обработена бързо и ефективно с помощта на процедурата за блудиране.

Инструкции:

 1. Пълно висококачествено почистване. Мръсотията, прахът трябва да бъдат напълно отстранени. Покритието се измива, почиства и се установява локализацията на пукнатини, в които се натрупва мръсотия.
 2. Отстраняване на оксиди. Взима се четка, пропуска се 5% разтвор на сярна киселина. Повърхността е напълно обработена, включително пукнатини, пролуки, неравности.
 3. Премахване на киселини. Приготвя се разтвор за последваща обработка на цялата площ на пещта. Необходимо е да приготвите 50 грама сапун за пране, да го разтворите в литър вода. С помощта на четка се нанася съставът, всички области са добре обработени.
 4. Обработката на повърхността е последната стъпка. Приема се натриев хидроксид (50g / l). Работна температура - 140 градуса. Обработката се извършва с помощта на спрей, към който се добавя агентът.


  Натриев хидроксид

Процедурата отнема поне един час. Трябва да внимавате с използваните материали - повечето са токсични и опасни за здравето при директен контакт, особено с лигавиците. Използвайте ръкавици и щит за лице.

Използване на креда

Мнозина се интересуват от въпроса как да нарисуваме конструкция по стария начин с помощта на креда. Всичко е съвсем просто: след като мазилката е напълно изсъхнала, можете да започнете процеса на боядисване на повърхността. Ако по-рано руската печка е била боядисана с креда, тогава е по-добре да я използвате за възстановителни работи.

Тук има две възможности: можете да вземете обикновена бяла боя или да използвате багрило на водна основа, добавянето на цвят също е допустимо. Ако не искате структурата да придобие неестетичен жълтеникав оттенък в бъдеще, тогава трябва да се добави синьо към креда, предварително разредена в обикновена вода.

Покритието трябва да се подготви предварително, тъй като ще трябва да престои известно време, за да се постигне правилната консистенция. Креда боя за тухлена фурна се прави, както следва:

 • Вземете парчета тебешир или креда.
 • Поставете материала в кофа.
 • Напълнете го с вода, докато се покрие напълно.
 • Оставете за 2 часа да се влива.

За да не губите време напразно, трябва да се подготви специална лепилна част за креда хоросан за тухлени печки и камини. Изработва се на основата на желатин, дърводелско или казеиново лепило, разредено в литър вода. За кофа боя с обем 10 литра вземете около 100 грама лепило.

Използване на бяло за рисуване
Боядисване в бяло

След това и двата състава се смесват внимателно, например с помощта на строителен миксер, докато течността стане хомогенна. Сега можете да добавите синьо в размер на 60 грама на 10 кг креда, налива се и топлоустойчива течност за подобряване на цвета и можете да продължите към самото оцветяване.

Добре е да знаете: Как да изсушите фурната след полагане и кога ще бъде възможно да я загреете

Колко често трябва да рисувате?

Запазването на презентацията е основната цел на собственика на къщата, който забеляза, че печката е леко развалена на външен вид. Ако на повърхността му се появят стружки или драскотини, е време да започнете да актуализирате покритието.

Оцветяването трябва да се повтаря на всеки 5-7 години. Ако пигментният слой е бил повреден по-рано, това показва лошото качество на използвания продукт за последен път или грешки от страна на изпълнителя. Също така напуканата стара боя не защитава добре повърхността на печката, така че нейното обновяване също играе защитна роля, а не само естетическа.

Приложение на Certa

Certa е топлоустойчива боя, специално формулирана за боядисване на фурни. Тя е най-добрият вариант за решаване на посочения проблем. Преди да го използвате обаче, е необходимо да подготвите повърхността.

Извършва се по следния начин:

 • ръждата се отстранява с наждак;
 • когато това не е възможно (има много ръжда), е необходимо да се използва преобразувател на ръжда;
 • като се използва разтворител от серията R-021, е необходимо всички да се обезмаслят
 • повърхност на фурната (отстранете металните стружки, които остават след използване на шмиргел).

Прочетете също: Кога може да се трансплантира цвете женско щастие

Сега можете да продължите с прилагането на Certa. Препоръчително е да започнете със съединения, изпъкнали и труднодостъпни части. Необходимо е да се боядисва с перпендикулярни линии.

Горещо се препоръчват множество слоеве. В този случай пълното отсъствие на ръжда може да бъде гарантирано в бъдеще.

Изход

Боядисването е проста процедура. Обикновено трае няколко дни поради необходимостта от нанасяне на 2-3 слоя, между които е по-добре да издържите поне един ден, така че материалът да изсъхне добре.

Важно е да използвате качествени материали и инструменти - това ще повлияе на резултата. Основното нещо е да изчакате, докато всеки слой изсъхне, да почистите добре повърхностите и да работите с ръкавици.

За боядисване могат да се използват емайлирани бои, устойчиви на високи температури, вар, лак. Когато избирате, започнете от желания ефект и цената на материала.

Последователност на процеса на нанасяне на боята

Както всички предишни процеси, и този етап от „маратона“ също трябва да се прави отговорно и с любов. Струва си да се обърне внимание на факта, че топлоустойчивият емайл не е твърде дебел. Ако съставът е твърде вискозен, съществува риск повърхността да не поеме достатъчно боята и ще бъде просто невъзможно да се работи с такъв материал. Разреждането му е силно препоръчително. В този случай ще помогне разтворител, предназначен за органични материали.

Съвет: Има моменти, когато нямате под ръка нещо необходимо, това се случва и в случай на разтворител. В тази ситуация можете да използвате обикновен терпентин.

Необходимата плътност е готова и сега можете да продължите към директния процес на боядисване на фурната. Много е важно първият слой боя да е тънък. След като изсъхне напълно, се нанася следващият слой. Индикатор, който слоят е положил, равномерно ще показва липсата на пролуки, тоест повърхността на печката няма да се наблюдава на определени места. В случай на брак е необходимо да се приложи контролен слой, през който тухлите определено не трябва да се показват. Всички чугунени елементи вече могат да бъдат боядисани.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни