Тухлена декорация на камина: боядисване и измазване

В селата руската печка отдавна се третира с обикновена белина, придаваща й спретнат вид.

Пожарна

Смята се, че най-популярните стилове на декорация на печки са Прованс и Кънтри.

В богатите къщи беше обичайно печката да се поставя с плочки.

В днешно време изборът на строителни материали е толкова широк, че понякога е трудно да се даде предпочитание на нещо. Мнозина не знаят какво да правят, ако са наследили стара печка от стара селска къща или са закупили такава печка заедно с домакинството. С такъв огромен брой възможности за довършителни работи, много от тях се интересуват от въпроса как да актуализирате печката за сауна или да боядисате правилно камина. И ако печката е направена от тухли, как да я боядисате?

Ако печката е построена правилно, тогава тя е в състояние да даде на стаята поне половината от топлината си. Освен това количеството топлина, излъчвано в помещението, пряко зависи от материала, с който е покрита повърхността. При гладка повърхност на конструкцията се отделя по-малко топлина в сравнение с грубата. Ако боядисате тухлена печка за сауна с маслена или емайлирана боя, тя ще излъчва топлина много по-добре. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-интензивно ще бъде разсейването на топлината.

Какви бои да използвате

Принципът на работа на фурната.

Декоративните качества са от голямо значение, но трябва да се вземат предвид някои особености. Например, лъскавата повърхност е много по-малко способна да отделя топлина. В тази връзка е по-добре да откажете да покриете фурната с лъскави бои, например алуминий. Ако печката е сгъната в съответствие с всички правила, има достатъчна дебелина на стените на огнището, тогава нагряването на външната страна може да достигне 80 градуса. Много синтетични съединения могат да издържат на тази температура. Те включват пентафталови бои, нитро бои и други.

Що се отнася до много маслени бои, които са на основата на естествено ленено масло, по време на работа те потъмняват, особено в онези точки, които са най-горещи. На пазара има много топлоустойчиви бои, които са идеални за боядисване на камини и печки. Недостатъкът е, че изборът на цветове за такива бои е доста ограничен. Ако не сте доволни от тази линия бои и цветовата схема не съответства на интериора, опитайте да използвате латексна боя за боядисване на печката. Преди да го приложите, е необходимо повърхността да се обработи с груб грунд.

Как можете да рисувате камина?

Изборът на бояджийски материали за боядисване на този атрибут е важен момент. Когато купувате боя, трябва внимателно да проучите нейния състав и свойства, тъй като камината се използва при специални условия. Ако няма желание или възможност да похарчите пари за скъп оцветител, можете просто да избелите самия генератор на топлина. Варосването е начин да украсите камина от тухли по бюджетен и оригинален начин.

Какви свойства трябва да притежава боята?

Ако въпросната конструкция не е просто интериорен предмет, но се използва и по предназначение, тя не може да бъде боядисана с първата боя, която попадне под ръка. Камината е изложена на високи температури, поради което лаковата боя преди всичко трябва да е устойчива на огън, в противен случай покритието бързо ще се напука и ще започне да мехурче.

Външната повърхност може да се нагрее до 90 ° C. Не всяка боя може да издържи на толкова висока температура. Ако конструкцията е изградена съгласно всички правила, тя трябва да даде на помещението поне половината от топлината. Освен това ефективността на нагревателя до голяма степен зависи от вида на оцветяващата смес, с която е покрита камината.Гладката повърхност има по-лош топлообмен от грубата, така че е по-добре да откажете да използвате алуминиева боя и нейните аналози.

Друг важен момент е цветът на боядисване. Колкото по-тъмно е, толкова по-интензивен ще бъде топлообменът. Освен всичко друго, оцветяващият състав не трябва да отделя вредни вещества, тъй като камините обикновено се намират в жилищни помещения. Всички тези нюанси трябва да се вземат предвид при закупуване на боя, в противен случай резултатът няма да отговори на очакванията.

Подходящи видове бои и лакове, марки

Таблицата предоставя информация за видовете бои за боядисване на тухлени камини:

Видове оцветяващи композицииГлавна информацияОпции за маркиранеДекодиране
АлкиднаПредназначен за боядисване на повърхности, които се затоплят до 100 °. Те имат остър мирис, позволяват ви да създадете не твърде силно покритие, лошо издържащо температурно разширение на основата.KO-811Така маркираната боя е предназначена за покриване на метални елементи, камък и тухли. Устойчив е на внезапни температурни промени и при нагряване покритието му става по-трайно.
Топлоустойчив акрилПрониквайки дълбоко в порите на материала, те създават силен филм на повърхността му. Те имат широка цветова гама.KO-813Бояджийските материали с тази маркировка се използват за боядисване на печки и камини, монтирани в сухи или влажни помещения. Поради съдържанието на алуминиев прах те могат да издържат на температури до 500 градуса. Те имат антисептични и антикорозионни свойства.
Силиций кремнийПодходящ за боядисване на всички видове отоплителни фурни, независимо дали са разположени на закрито или на открито. Те имат достъпна цена, висока адхезивна способност, здравина, влаго- и топлоустойчивост, издръжливост, еластичност. Те имат малък асортимент от цветове.KO-8111Боите, маркирани по този начин, са най-топлоустойчиви. Те могат да издържат на температури над 600 °.

Информация за някои популярни марки бояджийски материали за боядисване на тухлени пещи-генератори на топлина:

Марка LKMЦвятБлясъкМаксимална температура, градусиОпаковка
Elcon (лак)ПрозраченМатов / полугланц250Спрей може, може
Elcon (боя)250 нюанса250–1000Спрей може, може, кофа
Rust-Oleum Specialty High HeatПрозрачен, черен, алуминийМат1090Спрей
MotipПрозрачен650
ДекориксЛъскав250

Модерен дизайн на фурната

Устройство на пещ.

В модерния дизайн на камината и печката дизайнерите отдават голямо значение на цветовите решения. Освен това сега преобладават тенденциите с фокус върху натурализирането на елементи и детайли, които съставляват интериора. Един от най-стилните елементи е камината, както и руската печка. Рустик стилове като Прованс, кънтри са изключително популярни в наши дни. За феновете на тези стилове има възможност да направят руската печка истински шедьовър, а камината перфектно ще допълни интериора. Какво е необходимо за това?

Можете да използвате прозрачна боя и уникален елемент ще бъде предоставен на вашия дом. Преди да започнете да рисувате тухлена фурна по този начин, трябва да я подготвите съответно, тоест да й придадете естетически вид. Ако външната повърхност има вдлъбнатини, дупки и други дефекти са открити, тогава те трябва да бъдат запълнени с шпакловка. За да направите своя собствена шпакловка, трябва да вземете латексна боя и да добавите тухлено брашно към нея.

Обработка на повърхността на пещта преди боядисване

Схема на устройството за пулверизатор.

Как се реанимира повърхността на печката, която ще рисувате? За целта се взема обикновена червена тухла и от нея се изтрива брашно. Добавете 10 предварително разбити протеини и мляко към получения прах.Получената маса трябва да има консистенция на гъста заквасена сметана. Сместа трябва да се нанася с четка върху повърхността на фурната, докато е още топла. Цялата външна повърхност може да бъде обработена с подобен състав. Ще има плътен червен цвят. Освен това наслагваният слой има качества като абразия и устойчивост на топлина.

Следващата стъпка в процеса на възстановяване на печка или камина е покриването на повърхността с ленено масло, поради което се постига красив тъмночервен оттенък. Трябва да знаете, че обработената по този начин повърхност ще бъде матова. Ако искате блясък, използвайте синтетични или маслени лакове. Наличието на лъскава повърхност гарантира боядисване с латекс. Този тип се препоръчва широко от експерти, тъй като повърхността има достатъчна плътност и грапавост, което осигурява добро топлинно излъчване.

Как да направите сами материали за боядисване на тухлена печка

Цената на вар и креда е най-ниската. Такива материали има в изобилие във всеки железарски магазин. За да ги отглеждате, ви трябва само вода.

Разликата между решенията един от друг е следната:

 • След боядисване на първия слой с креда разтвор, трябва да изчакате, докато изсъхне напълно.
 • При боядисване с варов разтвор всички следващи слоеве се нанасят веднага.

За да рисувате печката, трябва да подготвите правилното решение със собствените си ръце:

 • Един килограм креда или вар.
 • Вода - 1,5 литра.

Съвет: След нанасяне на такъв състав върху фурната, якостните характеристики на покритието не са много качествени. Повърхността ще намаже дрехите и ще започне да се руши. За да избегнете това, трябва да използвате трапезна сол. За 2 килограма боя се добавят 0,3 килограма сол. Резултатът е отлични якостни характеристики.

Вместо сол можете да използвате лепило за дърво, само 0,1 литра лепило на 10 литра боя. Такива формулировки могат да имат жълтеникав оттенък. За да постигнете класическия бял цвят, добавете 20 милилитра редовно синьо към разтвора. За получаване на желания цвят трябва да се използва цветна добавка.

Съвет: Когато използвате добавката, трябва да се спазват стриктно инструкциите за нейната употреба, за да се получи необходимия цвят.

Как да си направим естествен лак за фурната

Нашите предци са използвали обикновено пилешко яйце за приготвяне на лак при боядисване на фурни.

Това ще изисква:

 • Белтъци.
 • Мляко.
 • Тухлен прах, останал след регулиране и подрязване на тухли при полагане на пещта.

След експерименти беше установено, че най-добрият състав се получава при съотношение 1: 1 на белтъци и мляко. За да завършите квадратен метър от повърхността на фурната, ще ви трябват около 0,25 литра мляко и 8 протеина. Количеството тухлен прах се определя независимо, това засяга само цветовите характеристики на лак, направен от естествени материали.

При производството на състава:

 • Брашното се втрива от червена тухла.
 • Разбитите белтъци и млякото се добавят, докато се образува плътна консистенция.
 • Сместа се разбърква.
 • Фурната е боядисана с нова четка върху предварително загрята повърхност.
 • Покритието е плътно червено. Притежава топлоустойчивост и повишена устойчивост на абразия.
 • Печката е покрита с ленено масло, след което тъмночервената повърхност става матова.
 • За да се получи блясък, се използва специален синтетичен лак.

След като нанесете такъв лак върху повърхността на фурната и го изсушите, тухлената зидария не е много, но ще оцвети. За да се премахне този недостатък, върху печката може да се нанесе един слой разтвор, направен от чист яйчен белтък. Недостатъкът на това покритие е, че излъчва аромата на печено мляко в помещението, когато се използва печката.

Как да боядисвате печката правилно

Инструменти за извършване на работа:

 • Метална мистрия за подготовка на повърхността и запълване.
 • Четка за почистване на остатъците от предишната облицовка.
 • Малък специален контейнер.
 • Мека четка.

След като изберете как да рисувате печката от червена тухла, можете да извършите подготвителна работа.

За това:

 • Повърхността на печката е внимателно изравнена с мазилка (вижте Как да измажете тухлена печка със собствените си ръце).
 • Грубо, изпъкналите фрагменти от глинения разтвор, разположени между тухлите, се остъргват със специален скрепер.
 • Повърхността е подготвена с шлайф хартия, за да се подобри адхезията на боята и тухлите.

Съвет: Понякога повърхността трябва да бъде обработена с термоустойчив грунд, който няма да повреди, но трябва да се използва без разяждащи добавки, за да не излизат в стаята при високи температури. При липса на грунд, повърхността на фурната трябва да се обработи с вода преди боядисване.

 • Боята се нанася на два или три тънки слоя, с нова четка или валяк. Четката придава на повърхността текстура, а валякът разпределя боята по-равномерно, което прави повърхността гладка.
 • Ако желаете, шарките се нанасят механично върху изсъхналия слой покритие, както е на снимката.

Днес сред собствениците на жилища са много популярни интериори, декорирани в следните стилове:

 • Страна.
 • Хижа.
 • Изтъркан шик.

Тяхната отличителна черта е натурализирането на различни елементи и декоративни детайли. В такъв интериор, колкото е възможно, ярко и стилно допълнение е руска тухлена печка или камина. За да направите това, можете просто да ги боядисате с прозрачна боя. Как правилно да подготвите повърхности и да ги боядисате, ще покаже видеото в тази статия.

От древни времена хората са издигали активни огнища в страната или в селските къщи, които са изпълвали стаите с топлина и са давали възможност за готвене на храна. Ако такава конструкция е достатъчно стара и подлежи на реставрация, тогава възниква естествен въпрос как да нарисувате тухлена фурна в къщата.

Тук трябва да се отблъснат две идеи: или собствениците преследват естетическа цел, или предпазният елемент е от първостепенно значение за тях. В повечето случаи можете да направите тази работа сами, основното е да изберете правилните инструменти и бои и лакове.

Обработка на тухлена зидария

Най-ефектните цветове на камината

Оборудване за прахово боядисване на фурната.

Въпреки че повърхността на тухлената фурна е доста плътна, след изсъхване латексовата боя запазва своята еластичност, като по този начин предотвратява напукване. Камина в частна къща или в страната, като печка, е закачлив елемент от интериора. Следователно боядисването или измазването на тези конструкции изисква максимална отговорност. Ако при изграждането на камината е използвана висококачествена тухла, тогава при боядисване е много по-лесно да се подчертае красотата на материала. Според експерти боята, имитираща цвета на старите тухли, изглежда страхотно. В този случай това могат да бъдат различни нюанси на червено и пурпурно.

Ако рисувате камина, тогава силиконовите бои ще свършат работа. Боите в аерозоли са особено удобни. За втечняване на силиконови бои се използва разтворител 646 или терпентин. Може да се добави сух гваш, за да се коригира цвета до желания нюанс. За това течният гваш се изсушава предварително и след това се смила на фин, хомогенен прах. За да бъде цветът на камината висококачествен, са необходими няколко слоя покритие. В същото време не забравяйте, че слоевете трябва да са тънки и равномерно нанесени. В противен случай могат да възникнат зацапвания и несъвършенства, които ще развалят цялата ви работа.

Как да нарисувате правилно камина

Боядисването на камина включва няколко етапа. Нека разгледаме по-отблизо всеки от тях.

Подготовка на основата

Започваме с внимателна проверка на повърхността.Ако върху него има зони със съцветия, те трябва да бъдат почистени. За да направите това, вземете метална четка и внимателно почистете получената кора. Експертите предупреждават, че в такива случаи е невъзможно да се използва вода, това само ще задълбочи проблема. След отстраняване на ефлоресценцията изчакайте няколко дни, за да се уверите, че не се появява отново. Ако повърхността е боядисана, отстранете цялата стара боя с твърда четка. Огледайте отново повърхността. Сега се интересуваме от пукнатини.

Ние ги обработваме със скрепер и внимателно отстраняваме разпадащия се материал. След това приготвяме разтвор, подобен на този, използван при извършване на зидарията, и шпакловаме пукнатините с него. Сега можете да започнете да се съединявате. Извършваме го с длето и чук, като отстраняваме повредения разтвор с тях. В процеса на работа може да се открие повредена тухла, която трябва да бъде заменена. След завършване на фугирането внимателно почистете праха и навлажнете покритието с вода. Това е необходимо, за да може след нанасяне на разтвора повърхността да не „издърпва“ влагата от него. Ставата се възстановява, докато е още мокра. След приключване на свързващата работа камината трябва да се остави за два до три дни, докато изсъхне напълно.

Стабилизиращият разтвор се нанася върху повърхността с четка

Сега прилагаме стабилизиращия разтвор. Тя може да бъде различна в състава на сместа. Ако се използва разтвор на маслена основа, трябва да носите предпазни очила, преди да го приложите, тъй като това е доста разхвърляна работа. С помощта на четка покрийте обилно цялата повърхност със състава: както шевовете, така и тухлите. Даваме време на композицията да попие напълно. Загряваме камината, така че повърхностната й температура да достигне около 50 ° C. Нанесете водоотблъскващо средство върху суха, загрята основа. За да направим това, използваме валяк или четка, незабавно премахваме капките от разтвора.

Камина боядисване

Преди да нанесете боя върху подготвената основа, тя трябва да бъде добре смесена. По-тежките елементи обикновено потъват до самото дъно. И тъй като това са най-често втвърдители, съставът може да изсъхне много дълго време. Камината може да бъде боядисана само при положителни температури. Ако стаята е студена, не забравяйте да я загреете. Високата влажност също е вредна за боята, като в този случай тя изсъхва лошо. Съставът може да се нанася с валяк или четка. Добри резултати се получават при използване на компресор.

Висококачественото боядисване изисква нанасянето на няколко слоя покритие. Трябва да се помни, че нов слой може да се нанася само след като предишният напълно изсъхне. Шевовете са боядисани в нюанси, които са по-леки от основата.

Ако не беше възможно да се купи боята с желания нюанс, можете да приготвите следния състав: терпентинът и лакът се смесват в равни пропорции. Към получената прозрачна течност се добавя гваш от желания цвят. Боята се разбърква старателно. С подобен състав можете, ако желаете, да боядисате повърхността на нагревателя.

Добър резултат при боядисване на камина ще се получи само с добре подготвена основа.

Кокетно боядисаната камина е интериорна декорация. Правилно подбраната и нанесена боя ще продължи много години, без да се изискват специални грижи. Трябва да разберете, че привидно простата процедура за боядисване на нагревател всъщност изисква определени умения и опит. Особено внимателно трябва да подготвите камината за оцветяване, внимателно да се присъедините и възстановите ставите. Само в този случай резултатът от работата ще бъде безупречен. Ако не е трябвало да правите такава работа преди, по-добре е да поканите професионалисти, които бързо и ефективно ще боядисват всяка камина.

Характеристики на боядисването на пещта

Технология на прахово боядисване.

За да осигурите най-декоративния външен вид на печката, можете да боядисате фугите между тухлите в светъл тон. Например, пясъчните нюанси, жълтеникави и дори бели, работят добре. Можете да приложите състав като смес от терпентин и лак PF-283 в съотношение едно към едно.Покритието е прозрачно и матово. Ако добавите сух гваш с необходимия цвят към сместа, лесно можете да получите боя. Ако камината е направена от тухли с лошо качество, зидарията се извършва небрежно или има значителни недостатъци, мазилката се прави с варо-гипсов или варо-глинен хоросан.

Преди боядисване печките и камините се почистват старателно, като същевременно се задълбочават шевовете с около 7 мм. Фурната трябва да бъде предварително загрята, така че повърхността да е леко топла. Следващата стъпка е да се намокри повърхността с вода. Разтворът се нанася на два слоя. Разбира се, че първият слой е течен, с фугиране. Дебелината на мазилката, като се вземат предвид два слоя, трябва да бъде не повече от 10 mm. След нанасяне повърхността се изравнява старателно и се втрива. Когато мазилката е напълно суха, всички съществуващи пукнатини се запечатват, разтриват се с разтвор. Необходимо е мазилният слой да е монолитен и еднороден.

По-нататъшна обработка на измазани камини и печки

За да се осигури висококачествено боядисване на измазаната повърхност, нанесеният слой се обработва с едрозърнеста шкурка, която се фиксира върху лентата. След това трябва да се смила. За тази цел можете да използвате тампон, направен от лик, а също е подходящ парцал, направен от груб чул.

След тази подготовка фурната е готова за боядисване с различни съединения. Ако решите да нанесете боя върху камината, тогава можете сами да направите боята за тази цел. Изберете гваш от желания цвят, разредете в литров буркан, добавете към него белтък. Сместа трябва да бъде хомогенна.

Тънкости на оцветяването

Преди да озадачите как да рисувате тухлена фурна, трябва да знаете със сигурност дали повърхността й преди това е била мазилка. Ако конструкцията е стара, тогава най-вероятно тя е била използвана по предназначение, тоест тя е отоплявала стаята и е служила като място за готвене. Такива фурни са бели, защото преди това са били измазани и след това варосани с креда или гасена вар.

Изключително важно е да се изясни този въпрос, защото върху стария слой си струва да се приложи абсолютно същия материал, който е използван по-рано, в противен случай работата ще бъде безполезна. Ако имате специална боя за печки и камини, тогава ще трябва да премахнете всички слоеве от стария материал и едва след това да извършите новата облицовка.

Преди да започнете да рисувате, трябва да изчистите всички разпадащи се материали от фурната. За това е полезна строителна четка с метални четина (четка) или тясна шпатула ще свърши работа. Ако материалът е добре отстранен, тогава може да е по-целесъобразно да го премахнете до тухления багаж, като в този случай може да се избере всяка боя за камини и печки.

Следващата стъпка е да премахнете всички отломки и да почистите повърхността от прах. Освен това, със собствените си ръце или с помощта на професионалист, те поправят пукнатини, дупки и шевове. Сега в специализирани магазини се представят готови смеси, които са подходящи за работа с тухлени фурни.

Подготовка на повърхността за обработка

Материали и инструменти

За да приготвите варо-глинен хоросан, който се използва за обработка на повърхността на фурната преди боядисване, ще ви трябва (в обемни части):

 • глина - 1 част, варово тесто - една част, фин пясък - 2 части, азбестови стърготини - 0,1 част;
 • варо-гипсов хоросан: алабастър - 1 част, варово тесто - 2 части, фин пясък - една част, азбестови стърготини - 0,1 част.

Вместо азбест можете да използвате ситно нарязана минерална вата в същото количество. За да се подобри качеството на хоросана, понякога към него се добавя течно лепило за дърво; една чаша е достатъчна за кофа хоросан.

Директно за боядисване на камината ще ви трябва:

 • латексова боя;
 • сух гваш;
 • тухлено брашно;
 • белтъци;
 • грубозърнеста кожа;
 • Лак PF-283;
 • терпентин;
 • четки за нанасяне на сместа;
 • работни дрехи.

При спазване на всички правила относно предварителната обработка и боядисването на камината, можете самостоятелно да възстановите всяка камина и печка. Ако нямате уменията за такава работа, по-добре е да се доверите на професионалистите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни