Как да поправим теч на покрива близо до комина


Ако не уплътните фугата

При премахване на комина се прави дупка в покрива. Разликата между покритието и стените на комина е запечатана със специални престилки, яки и уплътнения. Можете да ги купите във всеки железарски магазин. Тези защитни елементи се правят лесно със собствените си ръце.

Ако не уплътните шевовете на покрива навреме, са възможни следните последици:

 1. Повишено износване на покривния материал. Водата, влизаща в процепа, навлиза във вътрешната повърхност на покрива, което причинява деформация на покритието.
 2. Намален експлоатационен живот на рамката на сградата. Водата, която се излива в процепа между тръбата и покрива, допринася за постепенното разпадане на дървото. Това е изпълнено с деформация и разрушаване на гредите.
 3. Изолацията губи своята ефективност. Топлоизолационните материали, с които е оборудван покривът, могат бързо да загубят свойствата си, когато са мокри. Ако твърдите нагреватели не са много податливи на влага, тогава меките бързо започват да гният.
 4. Повишена влажност на тавана. Повишената влага води до остарял, тежък въздух. Това може да повлияе отрицателно на вътрешната украса на тавана.

Начинът за премахване на процепа между тръбата и покрива зависи от неговия размер и вида на покритието. Вземете под внимание и формата на комина. На разстояние по-малко от 5 мм се използва топлоустойчив уплътнител. Ако ширината на междина от 1 см е превишена, се използва циментов разтвор, престилка или специален уплътнител.

Необходимо е да се затвори пролуката между тръбата и покрива, за да се:

 • осигуряване на изолация на тавана от атмосферната влага;
 • за подобряване на ефективността на топло и хидроизолация;
 • увеличаване на експлоатационния живот на системата на гредите и цялата покривна конструкция;
 • изключване на студени мостове.

Уплътняването на комина на покрива избягва разрушаването на самия покрив.

Характеристики на избора на места за изхода на комини

За да бъде покривът надежден и устойчив на влага, е важно да изберете правилния изход за комина или вентилационната шахта. Това ще спести време, доколкото е възможно, тъй като в този случай ще бъде много по-лесно да се уплътни тръбата на покрива от велпапе.
Следните раздели се считат за най-оптималните места за организиране на преминаването:

 • На кънки. Това е най-практичното място за изваждане на тръбата. Чрез преминаване на комина през покрива на велпапето на това място няма да се образуват снежни джобове, конденз и рискът от течове ще бъде сведен до минимум, доколкото е възможно. Важно е да се вземе предвид, че такова разположение на прохода ще доведе до нарушаване на твърдостта на гребена на билото. В този случай се използва силиконов уплътнител за запълване на образуваното съединение. За запазване на външната естетика се използва декоративна престилка.
 • Недалеч от билото (50-7 см). Също така добър вариант е как да направите тръба на покрива от велпапе. Ако премахнете комина на определено разстояние от билото, това няма да наруши целостта на системата на гредите. Защитата на ставите се извършва с еластични уплътнения и специални допълнителни елементи.

Има правило, че с намаляване на нивото на местоположението на покрива на изхода за тръбата, сложността на неговото уплътняване се увеличава.

За организирането на комина и вентилацията на покрива от велпапе често се използват правоъгълни тръби. Те обикновено се изграждат от топлоустойчиви тухли или специални керамични блокове. За завършване на зоните, където велпапето прилепва към комина, обикновено се използва готов оформен продукт под формата на престилка. Материалът за производството на такава престилка обикновено е поцинкована стомана.След монтажа той може да бъде боядисан, за да съответства на покрива.

За да проектирате фуга с престилка, ще трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Хидроизолацията и изолацията, повредени по време на организирането на изхода на комина, са залепени към външните стени на тръбата. За да направите това, използвайте строителна лента.
 2. Периметърът на тръбата е оформен от плитък жлеб: горната опорна лента е поставена в него.
 3. След монтирането на горната част на опорната шина в жлеба, тя допълнително се фиксира с термоустойчив силиконов уплътнител.
 4. При поставяне на долната част на престилката се наблюдава припокриване от 10-15 cm.
 5. Преди да затворите тръбата на покрива от дъжд, долната част на престилката е снабдена с вратовръзка от хидроизолационен филм: тя служи като защита срещу течове.

За да се организира преминаването на тръбата през покрива на велпапето, може да се използва поцинкована стоманена тръба с кръгло сечение. В този случай запечатването на опорните фуги не е много трудно. За тези цели са предвидени еластични фунийни пробиви. Материалите за тяхното производство обикновено са латекс и синтетичен каучук. Те обикновено са включени при скатни и плоски покриви.

Процесът на запечатване на фуга с помощта на еластично проникване изглежда така:

 • Избор на гъвкаво проникване, подходящо за размера.
 • Отрязване на тесния участък, за да се осигури здраво захващане на тръбата.
 • Отстраняване на защитния чадър и дефлектор от тръбата, последвано от внимателно затягане на еластичното проникване. Продуктът трябва да покрива цялата тръбна секция.
 • Фиксирането на основата на проникването към покривната повърхност се улеснява от наличието на самозалепваща се основа. Можете също да използвате силиконов уплътнител или покривни винтове.
 • На последния етап е монтирана декоративна престилка. Прилича на капачка и е оцветена, за да съответства на цвета на покрива. Престилката е проектирана да предпазва еластичното проникване от слънчева радиация и механично напрежение.

Еластичното оразмеряване на проникването е от ключово значение за осигуряване на надеждно уплътнение на фугата. Когато продуктът лежи свободно върху тръбата, е необходимо допълнително да се използва уплътнител и стоманена скоба. Проходите с малък диаметър могат да се счупят при опит за поставяне над комина.

Настилката е популярен покривен материал. Отличава се със своята издръжливост, здравина, устойчивост на екстремни температури, разпадане, корозия и продължително излагане на ултравиолетово лъчение. Освен това с помощта на велпапе можете да инсталирате покрива бързо и евтино. В този случай трябва да се обърне специално внимание на завършването на кръстовището на комина с велпапе.

Декингът е висококачествен и издръжлив покривен материал, който има добра товароносимост, както и устойчивост на корозия и гниене. Покривът на къщата може да има не само вентилационни отвори, но и комин. Наличието на различни дупки води до нарушаване на хидроизолацията на покривния материал, поради което е изключително важно да се запечатат фугите.

Ако процесът на запечатване се извърши неправилно, могат да възникнат следните проблеми:

 1. Течове. Ако по време на монтажа на покрива останат неизолирани пукнатини, това води до проникване на влага в къщата, затихване на тавана и стените и появата на гъбички.
 2. Гниещи греди. Когато влагата попадне през ставите, дървото, от което са направени гредите, изгнива и рухва.
 3. Корозия на велпапе. Най-горният слой на велпапето е покрит с антикорозионно средство. Но вътрешната му страна може да бъде повредена от влага.
 4. Намалена топлоизолация. Когато попадне влага, способността на покрива да предпазва къщата от студ намалява.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да направите таван и покрив във вана
За висококачествено запечатване на фуги има различни методи и материали за запечатване.

Завършването на фугите зависи от избора на изхода на комина. Ето защо трябва предварително да помислите как да прекарате тръбата през покрива от велпапето.Изходът за комина може да бъде разположен на следните места:

 1. На кънки. Оптималното решение, ако покривът е направен от велпапе. Ако премахнете комина на билото, можете почти напълно да премахнете риска от конденз, снежни джобове и течове. В този случай съединението между покривния материал и комина трябва да бъде обработено с уплътнител, а също така допълнително обшито с декоративна престилка.
 2. На около 60 см от билото. Инсталирането на изход на такова място също се счита за успешно. Той предотвратява течове. За защита на ставата се използват еластични прониквания.

Как да затворите тръба на покрив от велпапе - важни моменти за запечатване на покрив

Сложността на хидроизолационната инсталация зависи от местоположението на комина. Колкото по-ниско по склона е преминаването на тръбата през покрива от велпапе, толкова по-трудно е да се направи хидроизолация между комина и покрива.

Има няколко ефективни метода за запечатване на гофрирана тръба на покрива, всеки от които има редица предимства и недостатъци. Уплътняването на комина на покрива най-често се извършва със защитни престилки и еластични капачки.

Еластична капачка

За хидроизолация на кръгови проходи се препоръчва използването на еластична капачка. За производството му се използва здрав и издръжлив латекс, който трябва да издържа на значителни температурни промени и постоянно излагане на пряка слънчева светлина.

Качулката се инсталира в следната последователност:

 1. Тесната част на качулката трябва да бъде подрязана така, че латексът да приляга плътно към пътеката.
 2. Издърпайте гумената капачка над тръбата, докато тя се присъедини към покрива.
 3. Прикрепете основата на качулката към велпапето с помощта на самозалепваща се основа. Първо премахнете защитния слой и след това плътно прикрепете капачката към покрива. Повърхността на велпапето преди инсталирането на хидроизолацията трябва да бъде добре почистена от прах и други замърсители.
 4. Качулката е подсилена с самонарезни винтове, а пролуките на покрива от велпапе са запечатани с уплътнител.
 5. За допълнителна защита отгоре е монтирана престилка. Може да се направи в различни цветове, което ви позволява да го съобразите с цвета на покрива.

Монтирането на качулката е лесно. Основното нещо е да закупите този строителен елемент от правилната секция, в зависимост от диаметъра на отвора на комина.

Защитни престилки

За защита на комина могат да се използват не само гумени капачки, но и престилки от различни материали. За хидроизолация на комина с кръгло напречно сечение се препоръчва използването на защитни престилки от поцинкована стомана. В този случай кръстовището на престилката с покрива е допълнително защитено със стоманена скоба и всички пукнатини са запечатани с уплътнител.

Как да затворите тръба на покрив от велпапе - важни моменти за запечатване на покрив

Запечатването на правоъгълен комин е по-трудно. В този случай престилката трябва да се състои от няколко части. В този случай запечатването става по следната схема:

 1. Хидроизолацията на покрива е прикрепена към престилката със строителна лента.
 2. По периметъра на комина трябва да се направи плитка бразда.
 3. Горният ръб на лентата трябва да бъде прикрепен към браздата с уплътнител.
 4. Защитната престилка се състои от четири части. От всяка страна на правоъгълната тръба се използва отделно парче. Долната част на престилката е плътно прикрепена към пътеката. Това трябва да се направи с припокриване от 10 см. За да закрепите частите, използвайте специални самонарезни винтове за велпапето.
 5. Препоръчително е да поставите вратовръзка под долната престилка, за да предотвратите течове.
 6. Останалите части на уплътнението на комина трябва да бъдат монтирани по същия принцип.

Извършването на хидроизолация на покрива от велпапе е прост, но задължителен процес. Изключително важно е правилното уплътняване на фугите, както и изборът на оптимален материал за защитните престилки.

В момента на строителния пазар има много покривни материали, които се използват за висококачествени и красиви покриви. Профилираният лист, многослоен защитен строителен материал, придоби широка популярност. При създаването на покрив трябва да се обърне специално внимание на уплътняването на тръбата през покрива.

Неправилният монтаж на димния канал и вентилацията води до течове и изтичане на покрива. В тази статия читателят ще научи как правилно да уплътнява тръба на покрив.

Декингът е висококачествен покривен материал, който има сложна слоеста структура. На външната основа от стоманена ламарина се нанасят слоеве:

 • цинк;
 • допълнителна антикорозия;
 • грундове;
 • полимер (полиестер);
 • защита на сглобяването.

А от вътрешната страна също се прилага поцинкована, грундирана и антикорозионна защита. Благодарение на тази структура, велпапето има отлична носеща способност, защита от ръжда, пожар и гниене. Строителният материал запазва свойствата си в широк температурен диапазон.

 • Преминаването на тези структури може да бъде запечатано с битумни производни. Доста често за тази цел се използват ролкови материали.
 • Монтаж на самозалепваща се лента. Този материал има фолио слой.
 • Монтаж на специални престилки, направени под формата на капачки. Наричат ​​се още покривни проходи. Тези устройства са прости и надеждни. Те трябва да се поставят върху кръгла тръба и да се закрепят към решетката на покрива.
 • На кънки. Най-изгодното място за изхода на тръбите е билото на конструкцията. Тази подредба изключва образуването на снежни джобове, конденз, намалява вероятността от течове, но нарушава целостта на гребена на билото. Ако коминът или вентилационният канал се отстранят през билото, тогава фугата между тях и покривния материал е достатъчна, за да се запълни с уплътнител на силиконова основа и след това да се обшие с декоративна престилка.
 • На разстояние 50-70 см от билото. Тази подредба се счита за изгодна, тъй като намалява до минимум образуването на снежни джобове и предотвратява течове. При отстраняване на комина на такова разстояние от билото, конструкциите на гредите не се нарушават. За защита на фугата между тръбата и покривния материал се използват еластични проходи и допълнителни елементи за сглобяване на престилката.
 1. Материалът за хидроизолация и пароизолация, който е изрязан по време на отстраняването на комина отвън, е внимателно залепен към външните стени на тръбата с помощта на строителна лента.
 2. По периметъра на тръбата е направен плитък жлеб за монтиране на горната опорна лента с помощта на ъглошлайф.
 3. Горният ръб на опорната лента е поставен в жлеба, допълнително фиксиран с термоустойчив уплътнител на силиконова основа.
 4. Долната част на престилката е поставена с припокриване от 10-15 см; за закрепването й се използват специални самонарезни винтове за велпапе.
 5. Под долната част на престилката се поставя вратовръзка - елемент от хидроизолационен материал, който предотвратява образуването на течове.
 1. Изберете еластичен проход с подходящ размер и след това внимателно изрежете тясната част на продукта, така че да приляга плътно около комина.
 2. Необходимо е да извадите защитния чадър или дефлектори от тръбата и след това внимателно да издърпате еластичния проход над комина до самата основа.
 3. Основата на проникването е прикрепена към покрива с помощта на самозалепваща се основа, силиконов уплътнител или покривни винтове.
 4. Завършването завършва чрез инсталиране на декоративна престилка на комина под формата на капачка, която да съответства на цвета на покривния материал, който предпазва еластичния проход от ултравиолетови лъчи, както и от механични повреди.
 1. Теч. Когато тръбата се извежда през покрива, наличието на неизолирани прорези води до проникване на вода в къщата, жилищни помещения, влага на стени, включително носещи, поява на мухъл и др.
 2. Унищожаване на греди. Покривната конструкция се състои от дървени греди.Влагата, прониквайки през ставите, допринася за разпадането на дървото и разрушаването на цялата конструкция.
 3. Корозия на велпапе. Въпреки факта, че покривният материал е защитен от антикорозионни слоеве, вътрешната защита е по-слаба от външния слой. Корозията постепенно разрушава велпапето, намалява неговите защитни характеристики и привлекателен външен вид.
 4. Намаляване нивото на изолация на покрива. Когато водата проникне в слоевете топлоизолация, последните губят способността си да задържат топлината и да предпазват от външен студ. Изолаторът губи около 50% от способността си ефективно да задържа топъл въздух в жилищен район.
 • на кънки. Предимствата на това място: намалява възможността за изтичане, елиминира образуването на конденз. Неговият недостатък е, че създаването на тръба ще наруши целостта на гребена на гребена - дървена греда в горната част на покривната конструкция;

 • близо до билото (около половин метър). Освен това е изгодно място, тъй като хидроизолира покрива добре. Освен това, за разлика от първия метод, оборудването на прохода на разстояние 50 см (плюс или минус 20 см) от билото няма да наруши покривната система на покрива.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да поправите дървен под към трупи

Flash Master

Материали (редактиране)

Шевът между тръбата и покрива може да бъде запечатан със силиконови, акрилни, полиуретанови и битумни уплътнители. Специално запечатващи ленти също се използват успешно. Всеки от тези видове има своите предимства и области на приложение.

Силиконовият уплътнител се превърна в своеобразен универсален материал в строителството. Използва се както за работа с покрива, така и за запечатване на отвори на прозорци. Силиконовият уплътнител често се използва при работа със стъкло и дърво. Те често се третират с междина около комина на тръба на покрива. Материалът не губи свойствата си при продължително излагане на ултравиолетова радиация и високи температури. За уплътняване на фугите на покривен материал има специален подвид от него - покривен уплътнител.

Акрилният уплътнител се използва най-често за запечатване на пукнатини в стени и подове. Също така, акрилни съединения се използват за ремонт на прозорци. За работа на открито той се използва рядко - не е достатъчно еластичен.

Полиуретанът, за разлика от акрила, се използва почти навсякъде за работа на открито. Те са залепени за метал, бетон, дърво, камък. За дребни ремонти покривът е идеален.

Битумните хоросани са идеално комбинирани с покривни работи. Те са устойчиви на валежи, екстремни температури и химически разтворители. Единственият недостатък на такъв уплътнител е неговата токсичност. По тази причина с него не се извършва вътрешна работа. Те са идеални за уплътняване на покривен комин.

Основните предимства на битума:

 • супер издръжливост;
 • ниска цена;
 • еластичност;
 • възможността за оцветяване;
 • висока устойчивост на влага;
 • високо ниво на адхезия към сухи и мокри повърхности.

Има няколко подвида битумни смеси, които са специално проектирани за покриви. Те са в състояние да осигурят пълна плътност на процепа, който ще се обработва между тръбата и покривното покритие.

Как да запечатаме правоъгълен тръбен проход - запечатване

За организацията на комина и вентилацията често се използват правоъгълни тръби. Те обикновено се изграждат от топлоустойчиви тухли или специални керамични блокове. За завършване на зоните, където велпапето прилепва към комина, обикновено се използва готов оформен продукт под формата на престилка. Материалът за производството на такава престилка обикновено е поцинкована стомана. След монтажа той може да бъде боядисан, за да съответства на покрива.

За да проектирате фуга с престилка, ще трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Хидроизолацията и изолацията, повредени по време на организирането на изхода на комина, са залепени към външните стени на тръбата.За да направите това, използвайте строителна лента.
 2. Периметърът на тръбата е оформен от плитък жлеб: горната опорна лента е поставена в него.
 3. След монтирането на горната част на опорната шина в жлеба, тя допълнително се фиксира с термоустойчив силиконов уплътнител.
 4. При поставяне на долната част на престилката се наблюдава припокриване от 10-15 cm.
 5. Преди да затворите тръбата на покрива от дъжд, долната част на престилката е снабдена с вратовръзка от хидроизолационен филм: тя служи като защита срещу течове.

Най-добре е допълнителните елементи за декорация на зоната на опората на покрива и правоъгълния комин да бъдат направени от същия материал като покривното покритие. Производителите на профилирани листове, специално за тези цели, произвеждат защитни престилки.

Лентов уплътнител

Лентовият уплътнител е твърд материал. Много строители смятат, че това е най-изгодният вариант за запечатване на покрива. Характеристики на материала:

 • основава се на бутилов каучук;
 • уплътнителната лента е силно устойчива на ултравиолетови лъчи и високи температури;
 • има висока адхезия, поради което е лесен за инсталиране;
 • идеален за запечатване на фуги между комина и покрива.

Лентата е с алуминиево покритие, което увеличава живота на уплътнителя за външна употреба. Лентата е лесна за инсталиране и експлоатация. Средният експлоатационен живот на продукта е 10 години. Поради широката си цветова гама лентата може да се използва за запечатване на различни покривни покрития. Уплътнителят има отлична адхезия към различни повърхности. Лентата се използва, когато е необходимо да се запечатат дървени, пластмасови, метални повърхности. Лентата също се използва успешно за запечатване на полупрозрачни покриви.

Как се прилага

Повърхността на тръбата и покрива, към която е залепена лентата, трябва да се почисти и изсуши. Важно е зоната, която ще се третира, да е равна. За да приложите лентата, трябва да отрежете парче с определена дължина, след това да премахнете защитното фолио и да притиснете плътно продукта към фугата (междина). При температури под +5 лентата първо се държи на закрито при температура от 15 градуса в продължение на 12 часа.

Използването на лентата при минусови температури включва нагряване на обработваната повърхност. Лентата не се използва за повърхности с работна температура над 80 градуса или когато наклонът на покрива е повече от 55 градуса.

Местоположение на абатмента

В регламентите на SNiP относно подреждането на комини няма ясна регламентация за местоположението на коминната тръба.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да изолирате коминната тръба в тавана

 • коминът трябва да се издига над билото с поне 50 см, ако самата тръба се намира на разстояние до 150 см от него;
 • ако коминът е разположен на разстояние 150-300 см от билото, тогава височината му може да бъде равна или по-висока от нивото на билото;
 • ако коминът е разположен на повече от 300 см от билото, тогава тръбата върху комина се поставя на ниво с билото или не под линията, която е изтеглена от билото под ъгъл от 10 градуса спрямо хоризонта.

В тръбата или на вътрешната повърхност на защитния чадър може да се образува конденз. Основната опасност от получената влага е, че при ниски температури той образува лед, което влияе отрицателно върху сцеплението. Освен това кондензатът се стича надолу в стените на комина, като по този начин допринася за развитието на корозионни процеси и намалява периода на експлоатация на комина.

 • на това място е много по-лесно да се организира допирането на тръбата до покрива;
 • поради малкия наклон над тръбата, образуването на снежни джобове, които водят до течове, е сведено до минимум.

Запечатване на празнината

Традиционният метод за запечатване на процепа между тръбата и покрива включва престилка. За изграждането му ще ви трябват опорни ленти. Те се поставят на дъното на коминната тръба.Те се нанасят върху тръбата, а отгоре се правят маркировки.

Мелницата се използва за изпълнение на стробоскопа. Впоследствие останалите части на престилката се припокриват около тръбата. Краищата на лентата, вмъкната в жлеба, трябва да бъдат покрити с топлоустойчив уплътнител. Долните части на дъската са изрязани и закрепени с самонарезни винтове. Разликата между тръбата и покрива е запечатана по такъв начин, че водата да тече в улуците.

Върху положените елементи е монтирана покривна част, а около тръбата е изградена външна връзка. Когато го настройвате, е важно да вземете предвид вътрешния модел на вратовръзка. Горните ленти не се вкарват в жлеба, те просто са в непосредствена близост до тръбата.

Ако тръбата има кръгла форма, може да се използва специална дюза. Използва се и за уплътняване на антени и вентилационни изходи. Прилича на стъпаловидна пирамида. Ако дюзата е гумена, тя може да се използва в температурен диапазон от -50 до +130 градуса. Силиконовите модели имат по-широк диапазон - от -70 до +250 градуса.

От комина до защитените от пожар конструкции трябва да има разстояние 25 см. В случай на незащитени елементи, то не трябва да е по-малко от 35 см. Идеалният вариант е да се създаде въздушна междина. Такова решение обаче причинява големи топлинни загуби, което е неблагоприятно от гледна точка на топлоизолацията.

Кръгла тръба върху шисти

Когато тръбата е разположена близо до билото, тя се затваря в следната последователност:

 • Един от стоманените листове, с които е оформен билото, се спуска надолу до припокриването на тръбната секция.
 • В листа за тръбата се прави кръгъл разрез с ръб на ръба два сантиметра нагоре.
 • На тръбата се поставя азбестоциментен пръстен.
 • За да фиксирате пръстена по височината на тръбата, поставете щифт в страничния му отвор.
 • Пръстенът е настроен успоредно на рампата с помощта на клин.
 • Ръбовете на прореза в стоманения лист се водят вътре в пръстена.
 • Фугата е покрита със смес от цимент и пухкав азбест (1: 2).

Този метод е отличен за защита на покрива от дъжд, но в процепа между шисти и тръба се натрупва сняг. Можете да разберете за херметичността на покрива на комина.

За да се съединят херметически тръбата и шисти, направете следното:

 1. Картонен цилиндър, увит в найлоново фолио, се вкарва в процепа между шисти и тръба.
 2. Глинена или пластилинова граница се оформя върху стоманен лист. Разстоянието между фланеца и картонения цилиндър не трябва да бъде повече от 10 mm.
 3. Получената празнина се запълва с азбесто-циментова смес.
 4. След втвърдяване на сместа цилиндърът с ограничителния ръб се отстранява;
 5. На тръбата се поставя азбестов пръстен (виж по-горе).

Изтича ли покривът или коминът?

Преди започване на работа е важно идентифицирайте естеството на теча:

 • Покривът тече близо до комина. Структурата на тръбния проход тече, но коминът няма дефекти. Необходим ремонт на проблемната зона на покрива.
 • Коминът тече. Причината за теча е разрушаването на тръбата и повредата на ветропоказателя. Ситуацията е типична за тухлените комини. Задължително възстановяване на тръби, зидария и шпакловка. Ако зидарията е направена от нискокачествени тухли, препоръчително е да се изолира и обшие коминът, за да се предпази от въздействието на околната среда.

Свързана статия: Какви материали се използват за покривни покриви

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни