Избор на печка и камина. Да се ​​направи от тухли или да се вземе готова метална?

 • 1 от 1

На снимката:

По отношение на размера фурните за зидария почти винаги превъзхождат фабрично изработените метални фурни.

Във всяка селска къща не е възможно отопление с газ. И често трябва да избирате между отопление с електрически нагреватели, котли с внесено гориво (течно, твърдо) или печки. Но дори ако изборът е направен в полза на отоплението с печки, не е ясно кой тип устройство трябва да се предпочита: зидария (тухлена фурна) или готова (метална) печка?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Всеки дизайн има своите предимства и недостатъци. Следователно трябва да изхождате от това какви възможности за отопление се изискват във вашия конкретен случай.

От три страни.

Правилото "само добре отоплява стаята си" важи еднакво както за завършената, така и за тухлената фурна. Но конструкцията на тухлена фурна обикновено е вградена във вътрешни прегради. Освен това те се опитват да направят така, че фасадата и страничните стени да излязат в три стаи. И с правилния дизайн, зиданата печка равномерно пренася топлината и в трите стаи.

На снимката: Печка, построена от каменните нагреватели.

Отопляема площ

Трябва да се признае, че както тухлената печка, така и металната печка не са най-ефективното средство за отопление на къщи с площ над 60 m² (с височина на тавана до 3 m). Практиката показва, че печката ще се „справи“ с такъв обем въздух само през периоди извън сезона. Трудно е да се постигне комфортна температура в цялата къща, когато външната температура е -10 ° C. Или е необходимо да инсталирате няколко печки в различни части на къщата.

Не се заблуждавайте от рекламните обещания на някои метални фурни. Твърденията, че печката може да отоплява 100 m² или повече, предполагат единична стая, която не е разделена на прегради на стаи. Метална печка - котлон или печка за камина - успешно отоплява само стаята, в която е инсталирана. Специалните конвекционни фурни за отопление са в състояние да отопляват няколко взаимно свързани помещения, но температурата между помещението, в което е инсталирана фурната, и съседното ще варира значително.

 • 1 от 1

На снимката:

Схема за отопление на няколко стаи с една печка.

Чугунена печка

Мнозина са чували за предимствата на чугуна като материал. И всъщност това, което казват за него, не е никак пресилено. Поради своята пореста структура, чугунът толерира отлично топлината, практически без да се деформира и без да губи здравина.

В допълнение, чугунът е известен с невероятния си топлинен капацитет, което е особено важно за производството на пещи. Дори след спиране на нагряването този материал продължава да отделя топлина за околната среда за дълго време.

Наред с други неща, заслужава да се отдаде почит на качеството на изработка на чугунени печки. За разлика от стоманата, чугунът е труден за заваряване, така че всички елементи на пещта се отливат и след това се свързват чрез канали на татко / мама. Това е голям аргумент в полза на издръжливостта - продуктите издържат много по-дълго от заварената стомана.

Един от важните фактори е наличието на нагревател, където камъните се нагряват. Например печките Везувий, които нямат печка, която се нагрява от огън, и камъни се изсипват върху печката с вал и в резултат на това лошо нагряване на камъните и мокра пара. Лека пара се получава от камъни, нагрети до над 300-350 градуса. Но такива опростени фурни са евтини.

Клас на чугун - повечето производители чугунени пещи от сив чугун марки SCH15, SCH20, SCH25. Реалният ресурс на такива печки е 10-20 години, а при внимателно отношение е 30 години или повече.Можете, разбира се, да направите печки от хром чугун, но те ще бъдат много скъпи. Също така, някои производители правят чугунени печки от сплав, чиято марка е скрита, тук е необходимо да бъдете внимателни с такива продукти. Не е известно до какво ще доведе това при използване на фурни.

Сглобяемите чугунени печки имат способността да сменят всяка част по време на ремонта, това значително ще намали разходите ви в бъдеще, не е нужно да сменяте цялата печка.

Също така огромен плюс на сглобяемите пещи е транспортирането им. Най-тежката част тежи не повече от 40 kg, докато болтовите пещи или заварените стоманени пещи тежат 200-300 kg или повече. И също така имат големи размери и не преминават през врати.

Въпреки това, когато се описва чугунена печка, не може да не се споменат нейните недостатъци. Разбира се, всички те са доста относителни.

Съществен недостатък на чугунната печка според мнозина е крехкостта по време на рязко охлаждане. Така че, нищо няма да бъде чугун от пръскане на студена вода. Чугунените печки имат дебели стени (повече от 10 мм) и перфектно понасят попадналата вода. Освен това в печката има 100-200 кг камъни, които изпаряват водата на първо място. Така че трябва да опитате много, много трудно, за да можете да накарате чугуна да се пръсне. И за пълна гаранция, има защитен палет от неръждаема стомана. стомана за чугунена печка.

И накрая, решаващият фактор за мнозина е цената. Чугунната печка винаги ще струва повече от стоманената. Тъй като можете да заварявате метал навсякъде, но за чугун ви трябват висококачествени форми, индустриални пещи и металург, който ще заварява правилния чугун. Но ресурсът на чугунните пещи е много по-дълъг от този на стоманените.

Чугунените печки в облицовката са модерна версия на тухлени печки, по-малко отопление във времето и по-малко проблеми с капризни тухли, по-малки размери, съизмерим топлинен капацитет и по-голяма безопасност, целият процес на горене се извършва в чугунена пещ.

Продължителност на отоплението

По отношение на времето, през което печката е в състояние да отделя топлина, моделите от тухли и камък са начело. Тухлена фурна, за дълго време (от 14 часа на ден), задържа натрупаната топлина, постепенно я отдавайки в стаите. Средно от 1 м² от повърхността му, 500 вата се отделят на час. По този начин, дори при силни студове, тухлената фурна се запалва максимум няколко пъти на ден.

Готовите фурни са предимно от метал. Този материал се загрява лесно, но също така се охлажда също толкова бързо. Печката спира да отоплява помещението веднага след изгарянето на последните въглища в нея. Производителите се борят с този недостатък: те или използват вътрешни вложки, направени от отнемащи топлина материали - така наречените топлинни акумулатори, или осигуряват специален режим на бавно горене, когато дървото едва тлее в продължение на няколко часа, поддържайки тялото на пещта топло. Но въпреки това металните пещи все още не могат да се сравняват с тухлена фурна по отношение на продължителността на отоплението.

 • 1 от 4

На снимката:

В съвременните метални печки, камини, освен режимите на открит и затворен огън, често се предвижда и режим на бавно горене.

Имитация на зидана фурна.

Говорейки за зидани печки, имаме предвид печки, направени изцяло от камък или тухла. Това, което виждате на снимката, е завършена печка, облицована с керамични плочки. Не се изисква толкова сложна конструкция, колкото изисква зиданата фурна.

На снимката: Керамична фурна 06 от фабрика Gutbrod Keramik.

Избор на печка и камина. Да се ​​направи от тухли или да се вземе готова метална?

Отговорът на този въпрос в много отношения зависи от условията на работа, начина на използване и обстоятелствата при инсталирането на апарата за генериране на топлина (наричан по-долу TGA), който ще инсталирате.

Почти невъзможно е да се даде в най-малка степен разбираем съвет, без потребителски отговори на следните въпроси:

един.В коя къща (характеристики на сградата и материали, най-добрият цялостен проект) ще бъде инсталиран TGA?

2. Къщата ще бъде ли постоянно или временно жилище през студения сезон?

3. Ще се използва ли избраната печка или камина като основен или допълнителен източник на топлина?

4. Колко обем на помещението трябва да се отоплява или каква мощност на TGA е необходима?

5. Изчислени ли са топлинните загуби на сградата?

6. Колко стаи трябва да отоплявате?

7. В какъв режим ще работи TGA? (честота на зареждане с гориво и режим на горене)

8. Какъв вид гориво ще използвате?

9. Какво представлява функцията TGA? Отопление? Или за красота? Или за красота и готвене? Или нещо друго?

10. Има ли фон дьо тен? С колко тегло може да се справи?

11. Има ли комин? Неговата висока? Местоположение спрямо скейт? Диаметър?

12. Има ли предпочитания към материалите, местоположението им в жилищното пространство и т.н.?

13. Какъв е прогнозният бюджет за изграждането на пещта?

Например: ·

 • за пълно отопление;
 • като единствен източник на топлина;
 • при наличие на надеждна основа;
 • в добре изолирана къща за постоянно пребиваване, с площ до 50 м2, с две стаи;
 • за предпочитане да се използва като гориво - дърва за огрев и брикети с уши, не повече от два пъти на ден.
 • Има комин, тухла, секция, "пет", 140 * 270 мм;

Най-подходяща би била дебелостенна, тухлена, топлоемка пещ с капацитет от 4 до 5,5 kW * h.

За да се отрази пълната гама от мнения и възможни опции, по-долу са плюсовете и минусите на местно произведените и закупени печки и камини. Надявам се, че ще ви бъде полезно, за да формирате собствено мнение и ще ви помогне при по-нататъшното вземане на окончателното решение за избора на материали за вашата собствена камина и (или) печка.

Аргументи ЗАД готова печка (камина):

 1. Издържа продължително нагряване без разрушаване и деформация;
 2. Издържа рязко загряване;
 3. Много по-бързо започва да отделя топлина;
 4. Голям брой възможни варианти на форми и размери;
 5. | Повече ▼ технологична продукт;
 6. Модифициран и завършен продукт;
 7. По-малко тегло в сравнение с тухлената версия със същата топлинна мощност;
 8. По-малък размер закупена горивна камера в сравнение със същия капацитет на горивна камера, изработена от тухли;
 9. Възможна инсталация без основа;
 10. Възможен артистични изкушения... Оригинална задна стена, ограда-ограда (бикове);
 11. Налични опции готово съхранение на топлина пещи от керамика, шамот, топлоустойчив и композитен бетон Има много различни варианти вложки за съхранение на топлина и облицовки;
 12. Има възможност за отопление на отдалечени помещения чрез свързване топлообменник или разпределение на горещ въздух;
 13. Клиентът получава пълно представяне окончателен външен вид;
 14. Огромен брой опции завършва;
 15. По-малко списък и обхват различни материали;
 16. Спестете време и пари за закупуване и доставка на материали;
 17. Извършено прецизно инженерно изчисление газова динамика и термична физика на пещта, дори преди производството;
 18. По-малко възможно дизайнерски грешки;
 19. Разбираемо и разбираемо инструкция за монтаж и експлоатация;
 20. По-малко зависимост от професионализма на майстора;
 21. Ясна схема на устройствототова улеснява почистването;
 22. На разположение самосглобяване консуматор;
 23. Монтаж на готова печка (камина) по-малко мръсни и прашни по отношение на зидарията;
 24. Гаранционни задължения производител;
 25. Отговорност на производителя за използваните материали;
 26. Няма проблеми със съвпадението, обяснения и аргументи във взаимоотношенията между клиента и изпълнителя;
 27. Изпечете веднага готов за работа след монтаж и не изисква продължителен процес на сушене - пускане в експлоатация;
 28. Има много предложения от най-евтините до много скъпите.

Аргументи СРЕЩУ готова печка (камина):

 1. Бърз изстива;
 2. Ако лед и сняг с дърво попаднат върху горещи повърхности, това може да стане пукнатини;
 3. Прегрява и изсушава въздуха;
 4. Прахът изгаря образуване на вредни вещества и изгаряне на кислород; Мога създават опасност поради нагряване до високи температури;
 5. По-малко поддържаема;
 6. Не трябва широко разпространен материали и компоненти;
 7. Достатъчно висока цена повечето части и аксесоари;
 8. Свободно прилепване на части, се наблюдават най-често на пещите от евтиния сегмент.
 9. Сложност промени в дизайна и персонализиран дизайн;
 10. По-малко трайни материали.

Аргументи ЗАД Тухлена печка:

 1. Поддържа топло дълго време;
 2. Дълго време издава топлина,
 3. Поддържа благоприятна температура в стая;
 4. Не прегрява или изсъхва въздух в стаята;
 5. На повърхности прахът не гори;
 6. Повърхност по-малко опасни;
 7. Много различни опции форми и врати;
 8. Наличност на материали;
 9. Приложението е възможно не скъпи материали, включително използвани части;
 10. На разположение Направи си сам;
 11. Има възможност на устройството нагревателна плоча (груб)
 12. Печка напълно ремонтируеми... Всяка от тухлите може да бъде заменена по всяко време;
 13. Възможни са дори всякакви нестандартни размери;
 14. Разни резбовани и художествени детайли;
 15. Много технологични възможности: вторичен въздух, продължително горене, конвекционни тръби, бойлер-топлообменник, хляб камера, въздушен поток и др.
 16. Голям брой довършителни опции (материали, цветове и текстури);
 17. Удобно прилягане части и фуги;
 18. има евтино и просто модели;
 19. Трайност на материалите, и цялата структура

Аргументи СРЕЩУ тухлена печка (камина):

 1. Тежко тегло по време на товаро-разтоварни операции и устройството на пещта, води до повишен физически стрес;
 2. Скъпа работа професионалисти;
 3. Много зависи от професионализма и благоприличието на изпълнителя;
 4. Липса на проект, и цялостността на дизайна;
 5. Без гаранции от изпълнителя, ако не е лицензирана фирма
 6. Повишено тарифа поради голямото тегло;
 7. Голям списък (спектър) и обем закупени компоненти;
 8. Ниско качество на произведените съвременни тухли;
 9. Имате нужда от мощен и твърда основа;
 10. Размерът тухлена фурна е много по-голяма от размера на закупена метална пещ със същата мощност;
 11. Невъзможно е рязко се загрява;
 12. Трябва да суха за дълго време след края на строителството;
 13. След започване на разпалването не дава топлина за дълго време;
 14. Скъпи довършителни работи;
 15. Грешки при проектирането;
 16. Липсва ясна инструкция експлоатация, ремонт и поддръжка;
 17. Ограничен външен вид (в сегмента с ниски разходи);
 18. Нараства разходи за производството на произведение поради продължителност, сложност, отговорност и тежест.

Въз основа на горното можем да заключим, че и двата варианта са приемливи а предимството на един материал по-често се приписва на недостатъците на друг.

Най-малко бих искал да подтикна производителите на печки и продавачите на готови продукти!

Тук много зависи от мнението на човека, който избира и в по-голяма степен от това колко производителят цени името му, че използва само висококачествени материали.

Моля, обърнете внимание, че в рамките на тази статия фабрично изработени пещи за съхранение на топлина не бяха разгледани.

Скорост на монтаж и цена

По тези въпроси предимството остава от страната на пещите, произведени в производството. Те са относително леки и в редки случаи изискват изграждането на собствени основи. Фабричните пещи се доставят готови: трябва само да извършите пожарогасителни работи на мястото на тяхното инсталиране, да свържете и изолирате комина.

Тухлените печки, като се вземат предвид разходите за материала и работата на печката, ще струват повече.Процесът на тяхното изграждане е много по-сложен, дълъг и разхвърлян. И често трябва да мислите за изграждането на тухлена фурна по време на изграждането на къща (в края на краищата конструкцията е инсталирана на прегради). Докато металната печка може да бъде донесена и монтирана в завършена конструкция.

Принцип на отопление

Чугунената печка гори като огън и се затопля перфектно, когато сте близо до нея. Този принцип на топлопредаване се нарича излъчващ, т.е. топлината се предава чрез радиация. Предимства на метода: въздухът не изсъхва, той бързо се затопля, ако сте наблизо. Тук е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поставени далеч от стената, за да се изключи пожар.

Стоманената печка е украсена и има въздуховод между декора и горивната камера. Докато се нагрява, топлият въздух се пълзи и студеният въздух заема неговото място. Ето как топлината се предава чрез конвекция. С нагряването на въздуха скоростта на движение на въздуха се увеличава и колкото по-дълъг е каналът, толкова по-бързо и интензивно въздухът се движи през него. Предимството на метода е незабавно отопление на помещенията и еднаква температура по цялата площ на помещението. Недостатъкът е, че въздухът е изсушен, тъй като той е този, който се загрява.

Също така е необходимо накратко да се споменат други характеристики на пещите, изработени от тези материали:

 • Живот.
  Трайността зависи от качествата и характеристиките на материалите. И двата метала са с високо качество; те служат десетки години дори при интензивна употреба.
 • Мощност.
  Със същите размери, чугунните продукти се отличават с повишена мощност. Причината е размерът на пещта, където могат да се поберат много дърва за огрев: повече трупи - по-висока топлинна мощност.
 • Преглед на пожара.
  При разнообразните модели печки е важно да се отбележи, че като цяло няма разлика във визията на огъня. Всичко зависи от размера на чашата. Панорамните хоризонтални и вертикални стъкла ви позволяват да видите огъня, наслаждавайки му се през целия процес на горене.
 • блог-6.jpg

 • Поддържане.
  Можете да поправите облицована стоманена пещ с помощта на заваръчна машина. Между другото, продуктите от чугун също могат да бъдат заварени. Но повечето модели са сглобени върху уплътнител и закрепени заедно. Следователно можете лесно и лесно да ги разглобите и да замените желаната част. Ако говорим за стоманени, тогава само пещта може да бъде ремонтирана в тях, като замени повредените шамотни тухли с нови или самата камера напълно.
 • Цена.
  Стоманените пещи се открояват с високата си цена: цената на някои модели достига 20 000 рубли. Но има опции от 500 рубли. Изделия от чугун не могат да бъдат по-скъпи от 10 хиляди рубли.

ПРОТИВ МЕТАЛНИ ФУРНИ

Основният недостатък на металните пещи е ниският им топлинен капацитет. Тоест топлината остава в стаята след оран само няколко часа, което означава, че до сутринта в къщата ще бъде много хладно. Изключение правят фурните с продължително горене - само истински, а не фалшификати. Те от една отметка могат да отопляват помещението за 6-8 часа.

Срокът на експлоатация на метална пещ е максимум 20 години, но на практика те се провалят много по-рано: металът изгаря, като правило, в дъното или тавана на конструкцията. Вярно е, че е сравнително лесно да се замени неуспешен "войник".

Има още едно нещо, за което продавачите не предупреждават. Факт е, че топлинното излъчване от повечето метални пещи е много грубо и мощно. Освен това те изсушават силно въздуха, причинявайки усещането за „нищо за дишане“. Заедно тези две характеристики могат да доведат до факта, че не всеки ще се чувства удобно близо до печката за дълго време, случва се хората да се оплакват от главоболие, обща слабост.

За да се предпазят от силна радиация, хората често покриват печките си с плътни тухли, като по този начин ги превръщат в своеобразни малки тухлени. До какво води това? Първо, скоростта на затопляне на помещението намалява (обаче топлинният капацитет на пещта се увеличава). На второ място, животът на самата фурна е намален. И трето, с висока степен на вероятност ще загубите гаранцията на производителя за продукта.Ако все пак решите да предприемете тази мярка, първо оценете носещата способност на пода. Теглото на бъдещия тухлен екран се изчислява по формулата: M = (K * P) * Mk, където M е масата на екрана, K е броят на тухлите в един ред, P е броят на редовете (когато използвайки стандартна тухла за фурна, височината на един ред е 7 см), Mk - масата на една тухла.

Не забравяйте, че това тегло ще се добави към теглото на самата фурна.

Ако конструкцията тежи по-малко от 700 кг, достатъчно е да се укрепят трупите: поставете допълнителни и ги закрепете към основната рамка. Ако теглото е по-голямо или подовите конструкции не вдъхват доверие, по-добре е да направите отделна основа за фурната. Тази работа е тъжна и тежка: ще трябва да разглобите пода и да изкопаете яма със същата дълбочина като основата на къщата, но нейната ширина трябва да бъде 15-20 см по-широка от бъдещия екран на печката.

Фундаментът може да бъде твърд ("бордюр") или колонен.

В последния случай отгоре се монтира бетонна плоча или канал, така че да няма пролуки между стълбовете без опора. И не забравяйте да поставите хидроизолация между основата и сградата! "Палтото" на печката се издига след втвърдяване на бетона.

Оптималното разстояние от металната повърхност до тухлата е 4-6 см. Разбира се, можете да поставите тухла и почти наблизо, отстъпвайки само 0,5 см, но това намалява трайността на облицовката: рязкото нагряване е критично за тухла . По-голяма празнина запазва тухлата, но значително удължава времето за нагряване. За пещи, оборудвани с нагреватели с прорези, от които излизат потоци нагрят въздух, от тези страни се оставя празнина от 10-12 cm.

Най-често щитът се повдига до върха на фурната. Облицовката се извежда или на половин тухла, или на тухла (в този случай понякога се прави дори без свързващо вещество от глина). В долния и един от горните редове не забравяйте да оставите конвективни прорези с широчина четвърт или половина тухла - по две от всяка страна.

 • Стъклената врата на фурната често е покрита със сажди. Ако не започнете ситуацията, можете да я почистите с влажна кърпа или вестник, като я потопите в пепел. Все още топло стъкло се почиства особено лесно. Когато се охлади или ако върху него вече са се появили отлагания на катран, ще трябва да използвате препарат за почистване на камина за стъкло, или ... филцова подложка за бормашина. Навлажнен с вода, той лесно премахва дори стари отлагания. Но не трябва да използвате различни метални четки и стъргалки - можете да надраскате стъклото.
 • Ако решите да инсталирате метална печка в къщата си, вземете модел с решетки: те могат да бъдат заменени, когато изгорят.
 • За да се подобри адхезията, тухлата трябва да се накисва във вода преди полагане, адхезията към хоросана ще бъде много по-силна. Това е особено важно за конструкции, които ще бъдат редовно отоплявани. Размерът на шевовете е 3-5 мм, но не забравяйте за превръзката на тухлата.

Метална фурна - експертно мнение


При проектирането на къща възможностите за избор на тип и модел отоплително оборудване са най-широки. Ограниченията се прилагат при инсталиране в жилищна сграда. Така че, класическа зидана камина или печка изисква основа и ако не е предвидена в къщата, тогава опцията за зидария, включително тухления комин, е изключена. Остава „лек“ вариант - чугунена или стоманена печка или камина със стоманен или керамичен комин.

Допълнително: как да наложите камък върху желязна печка във вана

Направи си сам зидария на камината на пещта: как да сгънете, да направите свод, как да обработите припокриването на тухлена печка, как правилно да покриете
Метални печки за баня, облицовани с тухли
Решението трябва да се вземе балансирано, затова ще посочим причините, поради които облицовката на желязна печка с тухла се прави в баня

За съжаление самата метална печка е източник не само на бърза топлина, но и на твърдо инфрачервено лъчение, което изгаря кожата от разстояние, без контакт с предмет.Освен това бързото повишаване на температурата във ваната води до пресушаване на въздуха и това е голяма пречка за създаването на правилния микроклимат на банята.

Тухлата, от друга страна, е изкуствен камък и следователно се загрява по-дълго от метала и отделя топлина много по-дълго. Конструкцията на защитен екран от този материал позволява относително евтино (в сравнение с естествения камък) да премахне основните недостатъци на металната печка: да направи лъчението по-меко, затопляйки се по-дълго, но без да изсушава въздуха, за да увеличи ефективността на печката, запазвайки по-дълго топлината от изгарянето на дърва в печката.

Проблемът е, че историята започва много преди печката на сауната да е облицована. И започва с изчисление, без което няма да можете да оцените правилно теглото на печката заедно с екрана и следователно напразно инвестирайте в основата или, обратно, подценете теглото и развалете поне етаж.

Трябва да съберете следната информация:

 • размери (дължина, ширина, височина) и тегло на бъдещата или съществуваща пещ (производителите обикновено публикуват такава информация на своите уебсайтове);
 • масата на камъните в печки със затворена и / или отворена печка (посочена също от производителя);
 • резервоар за гореща вода (! за печки с резервоар тук) - ако се предполага, тогава неговата маса и обемът на водата, която може да се задържи (1 л = 1 кг).

След това трябва да разберете коя тухла ще използвате - червена огнеупорна или шамотна. Тъй като разглеждането на видовете тухли ви очаква по-долу, тук ще посочим размера само на обикновените червени огнеупорни тухли, които между другото са водещи при избора за рязане на желязна печка във вана с облицовъчни тухли.

И така, размерите и теглото на една стандартна тухла са 250 мм дължина, 120 м ширина, 65 мм височина, тегло 4 кг.

Сега преценете колко тухли ще отидат за 1 ред, ако ги поставите по стените на фурната с минимална разлика от 5 см между фурната и екрана?

Екраните са различни - от четири страни, от три, от две - изберете опцията си, като се фокусирате върху височината на печката и пребройте колко реда ще се поберат.

Между другото! Не забравяйте, че тухлата в зидарията също може да се полага по различни начини (1/2, четвърт и други опции) и това ще се отрази на площта на основата.

Като умножите броя на редовете по броя тухли в един ред, получавате общото количество на необходимия материал, както и неговата маса, като умножавате резултата по 4.

Добавете масата на екрана към масата на печката, камъните, резервоара, водата в резервоара. Добавете 20% като фактор за безопасност.

Ако масата е по-малка от 700 кг, можете спокойно да направите основата директно върху дъските на пода. В противен случай ще трябва да изградите отделна основа на печката от банята.

Нека започнем с по-трудния. Преброихте всичко и се оказа, че няма нищо без фон дьо тен. Задачата е по-лесна, ако сте на етап строителство, в противен случай може да се наложи да демонтирате пещта, старата основа и част от пода.

ВАЖНО! Размерите на основата по площ са ви известни от горното изчисление. Това е платформа, образувана от тухли отстрани на печката. Добавете към него 10-15 см от всички страни.

Започнете да копаете дупка. Ако почвата може да издържи (да речем, ако при изчисляването на основата на банята тя е била плитка, тогава не е необходимо да задълбочавате дълбоко печката), направете я дълбока половин метър и я напълнете 3/5 със смес от пясък и чакъл, или просто чакъл.

Имайте предвид! Основите на печката и банята не трябва просто да не се докосват, препоръчително е разстоянието между тях да бъде поне 5 см.

Направи си сам зидария на камината на пещта: как да сгънете, да направите свод, как да обработите припокриването на тухлена печка, как правилно да покриете

Върху възглавницата обикновено се прави циментово-пясъчна замазка 1: 4.

На върха на замазката се поставя хидроизолация, кофраж и се излива бетонна основа, тя може да бъде подсилена, с височина 20 см. Тя ще бъде под нивото на пода.

Забележка! Когато сушите бетон, той често трябва да се напръсква с вода, за да не се напука.

Бетонът отново се хидроизолира, след което върху него се полагат основни тухли - огнеупорен червен или шамот, които се поставят върху глинен хоросан. Височина - 1-4 реда.Не забравяйте да проверите хоризонталното ниво на всеки етап.

След това поставете устройството си и започнете да издигате тухлен екран за метална печка в баня.

Основа на пода

Направи си сам зидария на камината на пещта: как да сгънете, да направите свод, как да обработите припокриването на тухлена печка, как правилно да покриете

По-лесно е да се наслагва метална печка във вана с тухла, ако основата е направена директно на пода. Трябва обаче да вземете предвид структурата на пода и първо да изчислите дали бетонният дървен материал ще издържи предстоящото натоварване.

ЗНАЧИТЕЛНО! В старата баня задължителна процедура ще бъде отваряне на подовете и проверка на гредите и трупите за гниене и други повреди. Смяната на повредения е неизбежна поради нарастващото натоварване.

Като начало печката не притиска на пода по посока, а приблизително равномерно, защото стои върху тухлена основа. Това означава, че трябва да добавим теглото на основните тухли към предварително изчисленото общо за печката и екрана и след това да разделим на площта, заета от последната, измерена в квадратни метри. В резултат на това получаваме натоварването на квадратен метър от подовата повърхност под фурната.

В таблицата по-долу ще намерите параметрите на гредите (ширина, височина, дебелина), които ще издържат на определеното максимално натоварване - 150, 250, 350, 450 кг на квадрат.

Ако вашите не пасват, не се притеснявайте - гредите могат да бъдат подсилени с канал, стоманена лента или пръти, както и дървени наслагвания.

Ако гредите са разположени на разстояние от метър или повече, майсторите се съветват да поставят допълнителна греда между тях. Например бор с разрез от 100х150 мм.

Следващото нещо, за което трябва да се притеснявате, е изоставането. За тях има и екстремни натоварвания. Потърсете стойностите в таблицата по-долу.

Ако няма цветни знаци, тогава стойностите дори не са близки до крайната якост. Зеленото е приемлива, но вече ограничена стойност. Червеното е невалидно!

Зидария на пещта

Закъсненията се заменят по-лесно от гредите.

И така, с подготвителната работа на пода сте готови да започнете да създавате основата. За да направите това, на пода се правят маркировки с надбавка от екрана от 10-15 см. Ако някои страни или страни на фурната не са покрити с екран, тогава надбавката се прави от самата фурна.

Не забравяйте, че правилата за пожарна безопасност изискват да предпазвате пространството пред камината, като изключвате проникването на искри върху горими материали. Можете или да удължите огнеупорите с половин метър пред камината, или да поставите там метален лист преди пещта.

След маркирането на пода се поставя огнеупорен лист - материалът по ваш избор: азбест, керамични влакна или друга опция. Ръбовете са фиксирани в пода с самонарезни винтове.

Направи си сам зидария на камината на пещта: как да сгънете, да направите свод, как да обработите припокриването на тухлена печка, как правилно да покриете
азбестов картон (азбестов картон)

Следващият слой вече е положен с основни тухли, чиято височина може да бъде, например, 20 см. Използвайте само твърди огнеупорни тухли - червени или шамотни. Хоросан - глина или с малко добавяне на цимент. Като алтернатива можете да си купите смес за зидария в магазина.

Най-често те са ограничени до два реда зидария. Излишният разтвор се отстранява, без да се чака изсъхване. Равномерността също се проверява незабавно, като се използва нивото - това не бива да се пренебрегва.

След такава дълга подготовка вече сме близо до историята за това как да насложим желязна печка във вана.

Цялото разнообразие от опции е лесно да се демонстрира чрез разбиване на точки.

Видове корици

Снимка на завършването на печката във ваната (под отвора за контрол на конвекцията)

Ако оградите печката с тухлени стени и от четирите страни, това ще бъде цялостна облицовка. В противен случай е частично. Независимо от това колко стени липсват докрай, има значителна разлика между едната и другата. Състои се в контролируемост на конвекцията.

Казано по-просто: това има значение само за любителите на руската баня, за които отделна статия е посветена на печките. Ако конвекцията се контролира, вие я изключвате в точното време, горещият въздух от нагрятия метал загрява не парната баня, а стените на тухления саркофаг. Тези пренасят по-мека топлина.Нагряването се забавя. Получавате възможност да поддържате условията на руска баня - 55-60 градуса и някъде същото - влажност.

За да се контролира конвекцията в долната и горната част на екрана, отворите за въздух се правят с врати или тапи от парчета тухла - когато са отворени, те не пречат на движението на въздуха.

Дори и с една отворена стена близо до печката, можете да разчитате само на сауната. А функциите на екрана ще бъдат сведени до защита от изгаряния, натрупване на топлина и пожарна безопасност. Което като цяло също не е лошо).

Тухли за облицовка на метална печка във вана могат да се полагат по различни начини. Нека ги изброим всички.

Чрез наличието или липсата на празно пространство между тухлите:

 • Здрава зидария - използва се рядко, защото създава пречка за конвекцията и значително намалява ефективността на пещта.
 • Полагане в ред - пропуски във всеки ред, което също е рядко решение, тъй като това също намалява ефективността, този път на самия екран. Топлината активно излиза през отворите, конвекцията е неконтролирана, аналогично на липсата на една или повече стени.

Вентилационните отвори отдолу и отгоре с врати са най-често срещаният вариант. Контролирана конвекция.

По позицията на тухлите в зидарията:

 • В тухла - рядка зидария, която в същото време губи много материал и намалява ефективността на пещта, тъй като отнема твърде много време за отопление на парна баня с такъв екран.
 • Половин тухла е най-добрият вариант, който повечето хора правят. Дебелината на стените и стабилността на конструкцията не са задоволителни. Но ако желаете, можете да го подсилите, като поставите тел или мрежа в шевовете между редовете.
 • Една четвърт тухла е рядък вариант, тъй като стената е едновременно тънка и нестабилна. Последното обстоятелство може да бъде компенсирано чрез армиране на тел / мрежа, но все пак се препоръчва да се монтира такъв екран само ако има подходящ опит.

Нека веднага кажем, че пясъчно-варовичната тухла изобщо не е подходяща за тези цели. Но какъв вид тухла можете да наложите на стоманена печка във вана е: червен огнеупорен материал или шамот. Едното и другото са по-пълноценни. Трябва обаче да се има предвид, че днес можете да намерите тухли в продажба не само с различни размери, но и с различна степен на декоративност. По-специално, има опции специално за полагане на печки и камини.

ПРЕДИМСТВА И ПРОТИВ МЕТАЛНИ ПЕЧИ.

Те не се страхуват от температурни промени и дълги паузи в горивната камера, не се нуждаят от усилващо отопление след престой. Тоест, за тези, които през студения сезон идват в селска къща само за уикенда, това е най-добрият вариант. Освен това такива фурни много бързо загряват въздуха.

ИНСТРУМЕНТ ЗА ДОМА И ГРАДИНАТА, ИГЛО И ДР. ЦЕНИ МНОГО НИСКИ

Друго предимство е относително ниската цена (в сравнение с тухлена фурна). Отново, за да инсталирате такова „горещо сърце у дома“, не е необходимо да правите фундамент или да наемате печка.

Компактният размер ви позволява да поставите металната фурна почти навсякъде. Но спазвайте границите на противопожарна защита, това е много важно (точните разстояния са посочени в инструкциите за монтаж). Ако обаче стаята е изключително компактна, отстъпите понякога се намаляват. А пожарната безопасност се осигурява с помощта на защитни екрани. Стените са оградени със стоманени листове, но не в близост, а с 2-3 см въздушна междина. Между ръба на листа и пода също остава празнина от 3-4 см. По този начин металът, когато се нагрява, засилва конвективното движение на въздуха близо до стената. Това предпазва стената от прегряване.

Не на последно място, фабрично изработената метална печка може да има сертификат за пожарна безопасност. Това означава, че е много по-лесно да се получи разрешение от пожарникарите да се използва (при условие, че инсталацията е извършена точно според инструкциите).

Инсталация

Работата се извършва, като се вземат предвид следните правила:

 • По-добре е да накиснете тухлата във вода предварително, това ще увеличи адхезията на нейните повърхности с веществото на разтвора.
 • Зидарията е направена с дебелина половин тухла, започвайки от ъгъла на конструкцията.Започваме първия и всеки нечетен ред с цяло число, всеки четен -.
 • Напълнете шевовете напълно с хоросан и незабавно отстранете излишъка.
 • Проверяваме успоредността на редовете с ниво, а вертикалността на стените и ъглите - с отвес.
 • Струва си да оставите дупки тук и там за проветряване на топъл въздух и по-бързо затопляне на стаята.
 • Не забравяйте да оставите дупка пред вратата на камината за поддръжка.
 • Зидарията спира на нивото на нагревателя.

Метална подплата на фурната

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни