Принципът на действие и видове клапани за тръбопроводи


Тръбни фитинги - какво е това

Свързващите елементи на тръбопровода включват клапани, адаптери, запушалки и други елементи, които ви позволяват да контролирате дейността на системата. Устройствата имат различни области на приложение, изработени от чугун, метал или пластмаса. Най-простите конструкции се управляват ръчно, а по-сложните са оборудвани с механично или автоматично задвижване.

Видове армировъчни продукти

Изборът зависи от характеристиките и производителността на линиите. Взема се предвид работната среда (степен на нагряване, химични или физични процеси), налягане (нормално, максимално, минимално). Освен това се изчислява възможното външно въздействие - механични натоварвания, температурни спадове.

Тръбопроводни фитинги, изпълняващи контролни функции

Този клас устройства е предназначен за регулиране на параметрите на работната среда. Този тип включва част от клапаните, които по своята същност са спирателни клапани. Поради тази причина всички класификации, описани за заключващи устройства, се прилагат за регулиращи устройства.

Отделен тип контролни устройства е редуциращ клапан. Целта на тези устройства е да намалят налягането на средата, което се осъществява чрез промяна на стойността на хидравличното съпротивление. Устройствата за регулиране на налягането понякога се наричат ​​редуктори.

От какви материали е направен

За производството на фитинги за тръби се използват различни материали. GOST R 55509-2013 посочва изискванията за състава на използваните метали. Използва се чугун:

 • сиво СЧ15, СЧ20;
 • ковък KCH30-6;
 • със сфероиден графит VCh40, VCh45.

От използваните метални сплави:

 • въглеродна стомана, легирана, високолегирана;
 • цветни метали и сплави - бронз, месинг, титанова сплав, алуминий, никел.

Пластмасовите изделия се използват широко, това са поливинилхлорид, поливинилхлорид, полиетилен. Използва се за транспортиране на агресивни вещества.

Съвет: Напоследък все по-често се появяват пластмасовите скоби Walraven star Quick с щипка с тресчотка, които ускоряват процеса на инсталиране.

Видове износване на клапани и начини за неговото минимизиране

Арматурните части могат да бъдат обект на различни видове износване:

 • Механични
 • Ерозивен
 • Термична
 • Химически и др.

Механичното износване на армировката е резултат от взаимно триене на части, например уплътняващи пръстени на клапани, шпиндел и шпиндел в тяхната резбова връзка, валове в плъзгащи лагери и др. Повърхности. Решаваща роля за интензивността на механичното износване могат да играят окислителните процеси, протичащи в повърхностния слой на метала (окислително износване), микроразрязване с абразивни частици (абразивно износване), изземване на метал и др.

Механичното износване на частите може да бъде намалено чрез увеличаване на твърдостта на материала, от който са направени. За тази цел се използват различни методи: повърхностно втвърдяване с високочестотни токове, химико-термична обработка (карбуризация), азотиране, дифузионно хромиране и др.

За да се предпазят от повреди и корозия, резбовите елементи на клапаните са поцинковани или покрити със специални антифрикционни материали на основата на твърди смазочни материали.

Днес антифрикционните покрития придобиват все по-голяма популярност, тъй като в сравнение с галваничните покрития те са по-устойчиви на износване и продължават да работят след множество цикли на монтаж и демонтаж на клапани.

В Русия антифрикционните твърди смазочни покрития (ATSP) се произвеждат под марката MODENGY. За резбовите крепежни елементи на спирателните кранове се използва линията ATSP с добавка на политетрафлуоретилен - MODENGY 1010, MODENGY 1011 и MODENGY 1014 (последното покритие съдържа и молибден дисулфид). Тези материали помагат за защита на метала от корозия и износване, стабилизират съотношението на усукване и избягват ухапването на резбата.

Крепежни елементи с резба с MODENGY покритие

Покритията са успешно тествани за химическа устойчивост, поради което могат да се използват в агресивни помпени среди.

Частите на клапаните, които подават течността, са изложени на ерозивно износване: бутала и седалки на контролните клапани.

Разграничете пукнатината и ударната ерозия, както и процеса на кавитационно разрушаване на метала. При ерозия на цепнатини повърхностите на частите се измиват под действието на струя мокра пара, преминаваща с висока скорост през процепа между седалката и буталото. При ударна ерозия материалът се унищожава поради въздействието на капки вода върху повърхността на детайла. По време на кавитационния режим на движение в потока на средата се образуват мехурчета (кухини). Когато се срутят, те създават локални хидравлични удари, които разрушават металните повърхности.

Възможно е да се намали интензивността на ерозионното износване чрез промяна на режимите на работа на армировката и използване на устойчиви на ерозия материали.

Термичното износване (стареене) на даден материал е резултат от промяна в структурата му при нагряване. Остаряването е най-характерно за каучука - той губи своята еластичност, става крехък и чуплив. Опаковката на пълнежа изгаря и се втвърдява под въздействието на висока температура.

Химическото износване не е нищо повече от корозия, на която части от клапани са изложени под въздействието на работната среда.

Корозия на клапаните

Корозията може да бъде обща (по цялата повърхност на метала), цепнатина, междузърнеста, ямкова (точкова). Най-голямата опасност е корозионното напукване на стоманата, което се получава при едновременно действие на околната среда и механично напрежение.

Стоманата и нейните сплави са най-податливи на корозионно напукване.

Възможно е да се намали интензивността на химическото износване чрез използване на легирани стомани, устойчиви на корозия метални и неметални покрития. Някои от тях - например MODENGY вече спомената по-горе - имат много високи антикорозионни свойства и са лесни за използване.

За разлика от пасивацията, електрохимичната защита и други процеси, които изискват специализирано оборудване, работата с ASTP включва използването на стандартни инструменти за боядисване.

Видове фитинги за тръбопроводи

Подсилващите продукти се класифицират според начина на приложение, предназначение, дизайн. Видовете фитинги на тръбопроводи са както следва:

 • фланцов;
 • свързване;
 • за тръби, изработени от различни материали;
 • за атомни електроцентрали.

Нека се спрем на тези видове по-подробно.

Фланцово

Фланецът е плосък диск с определен брой отвори за закрепване. Фланците на съседните елементи плътно прилепват един към друг. Връзката се осъществява чрез затягане на закрепващите болтове с гайки. Уплътненията осигуряват херметичност. Фланцовите фитинги се инсталират в системи, работещи при различни налягания и температури. Фланецът е заварен към тръбата.

Модели с фланци

Монтажът на фланеца е сгъваем, което улеснява ремонтните дейности, проверката и подмяната на елементи. Изработен е от чугун или стомана, използва се за тръбопроводи с диаметър 50 mm, може да издържи на температури до 400 ° C, може да се постави в хоризонтално и вертикално положение.

Свързване

Тръбопроводните фитинги се използват при свързване на елементи от различни материали и диаметри. В точката на съединяване на тръби от стомана и пластмаса, където диаметрите на свързаните елементи се различават, се използват свързващи фитинги.

Свързване на компоненти

Като допълнителни части са монтирани съединители, щепсели и други фитинги, в конструкцията на които няма заключващ и регулиращ механизъм. Такива елементи осигуряват бърз монтаж и подмяна на части на тръбопровода. Свързващите елементи се произвеждат със сечение от 25-2020 мм, за налягане от 1 до 4 МРа от чугун, стомана, пластмаса.

Неръждаема

Тръбните фитинги от неръждаема стомана образуват съединение, което не реагира химически с работната среда, което осигурява дълготрайността на системата. Елементи като клапани, кранове, адаптери, задвижки се използват за неръждаеми тръбопроводи при транспортиране на хранителни течности, алкохолни и безалкохолни напитки.

Изделия от неръждаема стомана

Антикорозионните елементи образуват здрава връзка, която е устойчива на корозия и агресивни среди, което гарантира нейното използване в нефтохимическата и газовата промишленост, фармакологията и атомните електроцентрали. Частите не взаимодействат с превозваните продукти, не променят него и тяхната структура.

Фитинги за АЕЦ

Атомната електроцентрала е силно опасно енергийно съоръжение. Дизайнът му включва голям брой тръбопроводи, инсталирани са фитинги за индустриални тръбопроводи. Към елементите се налагат следните изисквания:

 1. Посоката на движение на работната течност трябва да съвпада с посоката на стрелката върху тялото.
 2. Не можете да използвате части, които не отговарят на целта.
 3. Достъпът до всички видове фитинги трябва да бъде безплатен.
 4. Свързващите елементи на тръбопровода, загряти по време на работа, трябва да бъдат затворени с подвижна конструкция с топлоизолация, фиксирана с помощта на резба.

Отделни части на тръбопровода под високо или средно налягане са свързани чрез заваряване или фланцови фитинги, което намалява възможността за течове. Материалът за продуктите трябва да бъде от висококачествени метали.

Важно: за да се гарантира безопасността на парогенераторите, са монтирани предпазни клапани - основни и спомагателни. За да се премахне дренажът от веригата на станцията, първо се изключва, а след това се настройва.

Укрепване на металопластикови тръби

За вътрешен монтаж се използват армирани пластмасови тръби. Това е вътрешен водопровод и отопление. Свързването на секциите се извършва от клапани, спирателни и преходни клапани и други елементи. Те се използват при температура на охлаждащата течност до 95 ° C и налягане 16 атм.

За металопластични тръбопроводи

Металопластичните тръбопроводи се използват в ежедневието, имат чист външен вид, резбова или пресова връзка. Фитингите са изработени от никелиран месинг. Продуктите имат стандартни размери и са маркирани върху техните повърхности.

Фитинги за полиетиленови и полипропиленови тръби

Фитингите за пластмасови тръби се отличават за системи под налягане и без налягане. За полиетиленовите тръби завареното съединение се счита за най-надеждното. В резултат на това получаваме еднолитна запечатана тръба.

Тип фитинги по тип свързване към системата

Видът на връзката е един от ключовите параметри при проектирането на фитинги за тръбопроводи. Най-популярните видове са съединения:

 • фланцов;
 • съединител с резба;
 • задушаване;
 • заварени.

За съществуващия тръбопровод този проблем не е от значение, тъй като няма опции, те са продиктувани от самата система.

Фланцов тип връзка

Всички фланцови фитинги се различават по едно - формата на фланците. Те са кръгли, квадратни, триъгълни. Първите две са най-често срещаните. Кръглите фланци са универсални, те са подходящи за всякакъв натиск.Ограничението за използването на квадратни фланци е налягане над 20 атмосфери.


Фланцови фитинги.

Свързващите фланци трябва да прилепват плътно към контрафланците на тръбопровода. Те се изтеглят заедно с болтове или шипове. За това и двата елемента имат дупки. За по-добро затягане крепежните елементи са затегнати с гайки. Увеличете плътността на уплътненията, поставени между фланците. Това е разглобяема връзка, така че няма проблеми при инсталирането и демонтирането. Предимствата на продуктите включват:

 • здравина и надеждност;
 • устойчивост на високо налягане;
 • добра плътност.

Основните недостатъци на този метод на монтаж са възможното отслабване на крепежни елементи, впечатляващи размери, значително тегло и висока цена.

Фланците са изработени от стомана или чугун - пластични или сиви. Ковък чугун е по-добър от сивия чугун, издържа на високи температурни спадове и високо налягане. Фланците от лята стомана са много издръжливи, но те са неблагоприятно повлияни от пластична деформация.

Резбова връзка

Този тип връзка се използва за тръбопроводи с най-голям диаметър - до DU-50 и за налягания до 1,6 MPa. В този случай има резби както на тръбата, така и на фитингите. Дори да няма резба на тръбопровода, той винаги може да бъде отрязан. В единия край на този тип фитинги има шестоъгълник за възможност за използване на регулируем ключ за затягане.


Резьбови фитинги.

Резбовите връзки се предлагат в две версии - с вътрешна резба и външна. От двете страни на продукта могат да бъдат различни нишки - вътрешни от едната и външни от другата, или еднакви от двете страни. Стандартите на резбите също са различни.

Укрепете резбовата връзка, като използвате уплътнения - ленена нишка, FUM лента, дебели смазки. Такава връзка се използва за инсталиране на голямо разнообразие от спирателни клапани - клапани, задвижки, разделители на потока.

Предимствата на резбовите връзки включват липсата на допълнителни елементи за монтаж, ниска цена, лесна инсталация и подмяна. Минус - непригодност за тръбопроводи с високо налягане.

Нипелна връзка

Този тип се използва за свързване на фитинги с много малък диаметър - до DU-5. В този случай свързващият край има външна резба и е притиснат към тръбата с съединителна гайка. Различни измервателни устройства се въвеждат в линията посредством дроселна връзка.


Фитинги с дроселна връзка.

Използвайте го за малък списък от специфични тръби като лабораторни.

Заварена връзка

Необходима е заварена връзка на онези линии, които носят течности, които са опасни за здравето. Тук е необходима перфектна плътност, тъй като и най-малките течове са неприемливи. Основното условие е заварката да не е по-слаба от стената на тръбата.


Заварени фитинги.

Връзките се осъществяват по два начина:

 1. Приклад, когато съединителят е допълнен със заден пръстен, за да се предотврати неправилно подравняване на частите.
 2. В камбаната. В този случай заваръчният шев е от външната страна на тръбата.

Компетентната връзка за заваряване е най-надеждната, 100% плътна. Заваряването се предшества от подготовката на краищата на тръбите. Предимствата на завареното съединение включват ниска цена, ниско тегло, малки размери.

Недостатъците са, че използването на такъв метод на свързване е невъзможно без участието на квалифициран персонал. Демонтажът на фитингите отнема много време.

Клапан за измиване на тоалетната


Тоалетна арматура.

В ежедневието много често се налага да се занимавате с фитинги за измиване на тоалетна чиния. Повече подробности за него, видовете му, правилната инсталация и настройка можете да намерите в отделна статия: дренажни фитинги за тоалетна цев.

Видове заключващи устройства

Затварящите конструкции на тръбопроводите могат да бъдат регулиращи. Те са разделени на четири вида:

 1. Задвижващият вентил има две взаимно перпендикулярни позиции спрямо оста на тръбата. Затваря и отваря прохода за транспортирания продукт.
 2. Клапанът е снабден със затварящ или регулиращ механизъм, чието движение е успоредно на посоката на движение на потока на прехвърленото вещество.
 3. При крана механизмът се върти около собствената си ос, движейки се нагоре или надолу под различни ъгли спрямо оста на тръбата.
 4. Клапанът е необходим за изключване и регулиране на потока на продукта в тръбопровода. Може да служи като предпазен клапан, отводняване на кондензат. Това се случва топка и клапан.

Затварящите клапани се използват по-често като спирателна конструкция, клапаните са инсталирани като механизми за управление. Те работят бързо, характеризират се с високо хидравлично съпротивление и херметичност.

Предназначение на клапаните

Спирателните кранове за тръбопровод са съвкупност от инженерни възли, чиято основна цел е да изключат или възстановят потока на работна течност или газ. Устройствата са предназначени за монтаж на тръбопроводи за различни цели. Средата може да бъде течна или газообразна. Продуктите осигуряват високо ниво на надеждност и херметичност.

Класификация на арматурата

Тръбните фитинги са продукти, класифицирани според тяхното приложение, методи на запечатване и конструктивни характеристики. Нека разгледаме някои от тях.

Обхват на приложение, обхват на прилагане

Въз основа на експлоатационните характеристики съществуват: вакуумни, криогенни, спирателни клапани. В зависимост от предназначението това са устройства за управление, намаляване, защита от пренапрежение. Транспортираният продукт определя тяхната херметичност, устойчивост на химически и агресивни среди.

Вид на връзката

Методът за свързване към тръбопровода подразделя фитингите на фланцови, междинни, съединителни, резбовани и заварени. Когато се заваряват фитинги с тръби, се използват свързващи дюзи; когато се използват вътрешни резби и допълнителни дюзи.

Чрез метод на запечатване

В зависимост от използваните уплътнителни елементи се отличават фитингите:

 • кутия за пълнене;
 • мембрана;
 • духало;
 • маркуч.

Пълнежът използва уплътнение от влакна, импрегнирано с уплътнител за запечатване. Мембранното уплътнение е еластичен диск, който е затегнат в ставата.

Видове запечатване на фланец

Маншонът е гофрирана тръба, която се сгъва при затягане. Дизайнът на маркуча използва гъвкав маркуч, който се притиска, отрязва или намалява потока на течността.

По дизайн на свързващи тръби

Разпределете устройството за преминаване, ъглово, частично пробиване, пълно отвор. При частичен отвор вътрешният участък на свързващата тръба е по-малък от диаметъра на тръбата, влизаща във фитинга. При фитингите с пълен отвор всички диаметри са еднакви.

Класификация на спирателните кранове според метода за управление на дебита

В зависимост от начина на управление на потока на работната среда спирателните клапани се разделят на следните типове:

 1. Кранове.
 2. Спирателни клапани.
 3. Амортисьори.
 4. Вентили за затваряне.

Характеристики на крана

Те са топка и корк. Първите се използват основно в битови тръбопроводи. Вторият - в магистралите, превозващи нефтени фракции, газ, вода. В първия случай елементът, който прекъсва потока, е топка, във втория - конус под формата на тапа.

Дизайнът на спирателния клапан е изключително прост. Основните части са корпусът и заключващият елемент. В зависимост от капацитета клапаните се разделят на пълен отвор (90 - 100%), частичен отвор (40 - 50%), стандартен (70 - 80%). Настройката се извършва с помощта на маховик или електрическо задвижване. Има кранове с дистанционно управление.


Кран.

Основният елемент на сферичния кран е ключалка, която прилича на хромирана топка, по една от оста си има отвор.Той е разположен между два О-пръстена (седалки) в центъра на тялото. Параметрите на запека зависят от участъка на тръбата.


Устройство за топче зърно.

Отварянето / затварянето се случва, когато стоманената топка се измести по време на въртенето на лоста. Когато отворът е ориентиран по надлъжната линия на тръбата, се доставя работната среда. Когато отворът е перпендикулярен, потокът се спира. В конструкцията на тази армировка няма триещи се елементи, поради което загубите на вода са незначителни.

Най-популярните сферични кранове са месинг и стомана, изработени от въглеродна стомана, неръждаема стомана и молибден. Има пластмасови сферични кранове, устойчиви на агресивни химикали. Херметичността на такива продукти е ниска; те са силно чувствителни към твърди включвания в потока и високи температури.

Те се въвеждат в системите за захранване със студена и топла вода, но с температура не по-висока от 65⁰. Крановете от неръждаема стомана са вградени в линии с диаметър над 50 mm. Продуктите са проектирани да функционират в условия на високи температури и налягания. Тези кранове са твърде скъпи за домашна употреба.

Спирателни клапани

Това са клапани, предназначени както за спиране, така и за контрол на потока. Те се манипулират с помощта на маховик или електрическо задвижване. Различните копия са предназначени за определен температурен режим. Големите модели са най-често фланцови, а малките са свързани с муфи.


Устройството е спирателен прав клапан.

Клапаните поддържат необходимото налягане в тръбопровода и също така смесват течности в дадено съотношение. Затварящият възел регулира потока, както следва:

 1. Маховикът предава своето въртеливо движение на шпиндела.
 2. Той започва да се движи, като прави движения с възвратно-постъпателен характер.

Шпинделът се стартира ръчно или с помощта на серво задвижване. Най-популярният тип клапан е праволинеен. Нарязват го на равни участъци от магистралата. Основният недостатък на този тип клапани е значително хидравлично съпротивление.


Диаграма на направо отворен отвор.

Клапаните с директен поток са лишени от този недостатък. Те се инсталират в зони, където е невъзможно да се намали дебитът на течната среда на изхода ѝ. Корпусите на клапаните са чугун, стомана, бронз, месинг. Първите принадлежат към общите технически спирателни кранове, те са свързани посредством фланци и съединители.

Във високотехнологични процеси, където изискванията за работната среда са особено строги, се използват стоманени клапани. Тяхната връзка е фланцова.

Следващото видео показва външния вид на различни клапани, както и техния дизайн.

Бронзови и месингови клапани се използват във водоснабдителните и отоплителните системи на сградите. Прикрепете ги с помощта на фланци, чрез заваряване или съединение. Посоката на движение на течността е посочена върху тялото. Потокът се регулира с помощта на макара, разположена на стеблото.

Характеристики на амортисьорите

Заключващите елементи от този тип се инсталират в системи с ниско налягане, тъй като те не осигуряват голяма плътност. Това са канализационни линии и с химически течности. Клапите са свързани чрез фланци или заварени. Заключващият елемент е диск, въртящ се около оста. Най-често корпусът е чугун, а дискът е стомана.


Устройство за амортисьор.

Вентили за затваряне

Тези спирателни възли представляват изключително опростен дизайн, който блокира свободното движение на средата. Те могат да издържат на топлина и налягане. Те се използват в магистрали, които позволяват преминаването на неагресивни съединения. Техният заключващ елемент е клин, диск или лист. Извършва бутални движения, вертикални спрямо оста на движещата се лавина.


Устройство за затворен клапан.

Клапаните са разделени на пълно отворени и пресечени.При първия диаметърът на седалката и съответният параметър на тръбопровода са еднакви. На второ място, седловата секция е по-малка от тръбната секция. Монтирайте този спирателен вентил на линиите, за които диаметърът на свързване надвишава 50 mm. Потокът в тях трябва да бъде затворен плавно, за да не предизвика воден чук.

Предимствата на затворните клапани пред други видове подобни продукти са в простотата на проектиране и поддръжка. Те имат малки размери, ниско съпротивление. Изработени са от чугун, стомана, цветни метали. Те се управляват ръчно, посредством хидравлично или електрическо задвижване.

Маркиране на тръбните фитинги

За ориентация във видовете фитинги се използват специални символи. Те посочват основните технически параметри на продуктите. Различните производители задават свои собствени маркировки. Най-популярно е етикетирането на JSC Scientific and Production. Той съдържа таблици, указващи вида на продукта, метода на задвижване, материала на производство и други обозначения.

Укрепваща маркировка

Като пример ще дешифрираме следното обозначение: 13br042nzh - спирателен вентил, месинг, уплътнение от неръждаема стомана, има дистанционно управление, модел 42. Понякога се използва буквена маркировка: KSH - сферичен кран, KTS - трипосочна стомана клапан и други.

Космонавтиката

Космонавтиката

Авиационните спирателни кранове обикновено са малки, нестандартни материали и високо интелигентни системи за управление.

Най-често срещаните видове фитинги тук са електромагнитни клапани, както и малки хидравлични клапани, използвани за въздействие върху контролни повърхности като стабилизатори, елерони и кормила. Направляваните ракети използват същите видове малки клапани.

Наземните пускови площадки за орбитални апарати са много сложни и съдържат много тръбопроводи. Има тръбопроводи за течно гориво, които обикновено са заредени с криогенни фитинги. Други спомагателни линии съдържат различни течности при различни налягания и температури, което също предопределя високите изисквания към клапаните, използвани в тях.

Изпитване на фитинги на тръбопроводи

За да се осигури безпроблемна работа на тръбопроводите, се провежда изпитване на тръбни клапани и други свързващи елементи. Тестовете включват следните стъпки:

 1. Хидравлични натоварвания за проверка на якостта, непропускливостта на материала, отсъствието на срязване на конструктивни елементи.
 2. Проверка на плътността на спирателните елементи.

На първия етап промишлените клапани се тестват под налягане от помпи. Условията за изпитване са посочени в техническата документация.

Налягането се прилага върху отворен работен елемент със затворен отвор в тръбата. Ако се открият течове в заварки и други съединения, фитингите се считат за неизползваеми.

Когато се тестват устройствата за херметичност, течността под налягане се подава на свой ред от различни посоки към устройството. Проверете фитинга от противоположната страна на подаването на налягане. Клапаните, амортисьорите, клапаните са под налягане от едната страна.

Важно: за класифицирането на продуктите според класа на запечатване се спазват GOST R 9544 - 75 "Тръбопроводна арматура". Стандартът определя три класа плътност, определени от предназначението на тръбопроводите.

Слънчева енергия

Слънчеви панели

Термалните слънчеви инсталации (колектори) са основни потребители на спирателни кранове в областта на слънчевата енергия.

Слънчевите колектори концентрират топлинната енергия на слънчевите лъчи и я използват за генериране на пара. С други думи, водата се нагрява от слънцето и се изпарява, циркулирайки в затворен кръг.Съответно фитингите в такива инсталации са разделени на два сегмента - фитинги за топлоносителя (вода) и фитинги за пара

Най-големите потребители на клапани в слънчевата енергия са слънчевите топлинни инсталации, които концентрират топлината от слънцето и използват тази енергия за пренос на нагревателна среда за създаване на пара. С други думи, трансферната течност се нагрява и циркулира в приемника, за да се получи пара. Вентилите за тези инсталации са разделени на два сегмента: тръбопроводи за отоплителна среда и системи за обработка на пара.

Спирателните кранове в системата за пренос на топлина на слънчевите колектори трябва да издържат на налягането и температурата, които се появяват по време на процеса на отопление. Освен това той трябва да е подходящ за използваната среда (гореща вода и нагрята пара). Характеристиките на елементите тук са подобни на тези, използвани в електроцентралите на парни турбини.

Слънчевите електроцентрали, които използват фотоволтаичния процес за генериране на електричество, нямат агресивна среда и тежки работни условия, поради което изискванията за арматурата, използвана тук, не са толкова критични.

Предимства на клапаните

Предимствата на спирателните тръбопроводни клапани включват:

 • Спирателните кранове са изработени от устойчиви на износване материали с висока твърдост с антикорозионно покритие.
 • Управлението на клапанните възли е възможно с падане на налягането без допълнителни усилия.
 • Дизайнът на възлите осигурява високо ниво на херметичност клас А.
 • Провежданата среда е различна: пара, вода, газообразни и течни смеси, смеси вода-газ-масло, асоцииран и природен газ.
 • Широк температурен диапазон на провежданата среда.
 • Използвайте в голямо разнообразие от условия.
 • Дълъг експлоатационен живот.

Основните изисквания към спирателните клапани са да осигурят оптимално степента на плътност на изключване в затворено състояние, като същевременно осигуряват минимално съпротивление на средата в отворено състояние.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни