„Смених руската печка с финландската - и не съжалих!“. Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

Опции за преобразуване на печката в камина

Как се прави камина от печка? Тук има няколко опции, много зависи от първоначалното състояние на конструкцията. Най-простият вариант за изработване на камина от стара печка е, че просто трябва да актуализирате камината, леко да я разширите до приемлив размер и след това да поставите специална стъклена врата, която също се нарича финландска.
Тази опция е най-простата, няма нужда да се правят промени в дизайна, тя остава същата, но самата фурна трябва да се почисти. Новата врата ще направи конструкцията възможно най-подобна на камината и ако направите и декоративна облицовка, например с помощта на плочки или мраморни плочки, тогава приликата с камината ще бъде максимална.

Схемата на тухлената фурна.

Има и други опции как да направите камина от конвенционална печка. Най-скъпата и трудна част е разглобяването на старата конструкция и сглобяването на нова. Първо, пещта се демонтира, след което се изисква да се провери основата, може да се наложи добавяне на нов пясък. След това върху повърхността се полага слой хидроизолация от покривен филц, прави се нова зидария според избраната схема.

Работният процес в този случай изглежда така:

 1. Старата пещ се демонтира, основата се инспектира за повреди.
 2. Подиумът е зидария, която е необходима за защита на основата от високи температури при изгаряне на дърва за огрев.
 3. Според изготвената схема се извършва полагането на камината, която не се различава от обичайната. За това се използват специални пещи и огнеупорни тухли. Самата камина може да има различни размери, препоръчително е да инсталирате стъклена врата, която не само ще увеличи преноса на топлина, но и ще направи използването на камината по-безопасно. Подът около такава конструкция трябва да бъде изложен с огнеупорен материал, като керамични или каменни плочки. Повърхността на камината е украсена с различни довършителни материали, от най-стилните е необходимо да се отбележат плочките с плочки, които са идеални за всеки интериор.

Закупувайки стара селска къща, новите собственици откриват стара печка, която не се използва по предназначение от доста дълго време.

Отдавна е отминало времето, когато във всяка селска къща задължително е била осигурена традиционна печка, която служи на хората както като начин да се стоплят през студеното зимно време, така и като място за приготвяне на храна.

Широката газификация доведе до факта, че вместо печките камините придобиват специално значение, което също може да бъде полезно в ежедневието, но почти винаги изпълнява изключително декоративна функция. Камина, поставена във всяка стая на къщата, създава наистина уютна атмосфера.

Камината е доста отнемащ време и скъп елемент, затова при планирането и създаването й си струва да се свържете с наистина опитни майстори на техния занаят. Популярна е и версията на електронната камина, която отговаря на името си само визуално, но в същото време отстъпва на оригиналната камина във всички отношения.

Добре изпитаната печка е отлична основа за изграждане на истинска камина. Първата стъпка е визуално да се оцени състоянието му, докато основната работа по превръщането му в камина най-често ще се състои в разширяване на камината, актуализиране на коминната тръба, инсталиране на вратата и други съответни атрибути.

Откъде да започнем?

 1. Трябва внимателно да проверите състоянието на старата печка, нивото на влошаване на комина и тази стъпка е най-важната за всички, които живеят в къщата.Комин с добра маневреност и уверена тяга е нещо, без което камината няма да функционира.
  Важно е да се провери дали напречното сечение не е по-малко от размера на поне една тухла, в противен случай тягата няма да е достатъчна. Комин с недостатъчна тяга се демонтира, за да се замени с нов, подходящ във всички отношения.
 2. Като правило площта на печката е много малка, което не е подходящо за камина.
  Съответно правилното решение би било да се увеличи горивната камера по време на реконструкцията. Можете също така да оборудвате камината със стъклена врата, която покрива камината, така че пепелта и искрите да не попадат върху чужди предмети в стаята - този незадължителен елемент служи като отличен декоративен елемент.
 3. Тялото на конструкцията на пещта също трябва да бъде проверено за големи пукнатини, падащи тухлени елементи и други деформации. Дори и да не се виждат видими повреди, струва си да актуализирате повърхността, за да я направите изискана и привлекателна.

Несъмнено много зависи от първоначалното състояние на съществуващата структура.

Първи вариант. Най-лесният начин е да актуализирате и разширите камината, да инсталирате стъклена (финландска) врата. С тази опция не е необходимо да се правят значителни промени в структурата на съществуващата фурна, но си струва да я почистите. Декоративната облицовка с елементи от ковано желязо или плочки ще придаде на печката абсолютна прилика с камина.

Когато работите с готова камина, важно е да запомните, че за горивната камера се използват само сухи дърва за огрев и трупи, въглищата не се използват за тази цел.

Втори вариант. Най-трудният и скъп метод, тъй като включва пълно разглобяване на старата конструкция с последващо сглобяване на актуализираната. Първоначално елементите на пещта се демонтират, след което основата се инспектира за необходимостта от допълнително запълване с пясък.

След това се полага хидроизолационен материал и едва след това следва нова зидария, идентична с всяка друга, но едновременно се използва огнеупорна тухла - тя е специално направена за такива цели. Подът, който е устойчив на огнева мощ, е задължителен при инсталирането на камина.

Плочките са идеални за тази роля, плочките изглеждат добре като декоративен материал, но като цяло декорът зависи от въображението на собствениците.

Старата печка, използвана някога за битови цели, традиционно се монтира в голяма централна стая и не заема твърде много място. Появата на конструкцията на печката обаче не винаги предизвиква естетическо удовлетворение. Още по-охотно новите собственици ще искат да използват ненужна реликва от миналото като отлично допълнение към новия интериор.

По този начин, за всички ремонтни действия за превръщане на печката в камина, трябва да се запасите с необходимите инструменти, приспособления и материали, които включват:

 • тухли от огнеупорни пещи, чийто размер зависи от обема на работата. Намирането му не е трудно: най-лесният начин е да посетите най-близкия строителен пазар или строителен супермаркет;
 • циментов разтвор;
 • ниво;
 • глина за хоросан;
 • Master OK;
 • Български;
 • комин (в случай че старият е в незадоволително състояние и се нуждае от подмяна);
 • облицовъчни плочки;
 • врата на камината.

За да се опрости и визуализира желаният резултат, трябва предварително да се подготви чертеж на желаната камина, чийто външен дизайн до голяма степен се определя от първоначалното състояние на печката. Извършва се изследване на съществуващата пещ, за да се установи нейната надеждност, трайността на съществуващото тяло, състоянието на основата.

Съществува мнение, че по-рано, в съветската епоха, всичко е било направено много по-добре, „от векове“ - разбира се, това мнение не е неоснователно, но не бива да разчитате на него твърде буквално: в крайна сметка времето взема своето.

Ето защо е по-добре да се уверите в правилността няколко пъти, отколкото скоро да се занимавате с промяна на нова, но вече повредена камина.

До дълбочината на камината трябва да бъдат разпределени 50 сантиметра, а вътрешното тяло на камината винаги е поставено с огнеупорни тухли.

Ако са изпълнени всички необходими условия, се извършва преход към проверка на съществуващия комин, тъй като почти сигурно ще трябва да бъде възстановен.

Изискванията за комини за печки и камини са малко по-различни: коминът на камина се нуждае от седем метра височина, напречно сечение най-малко 13 * 25 сантиметра. Освен това е необходимо да се осигури наличието на специализирани канали, необходими за присъствието в цялата конструкция, за да се контролират въздушните потоци, преминаващи по вратите.

Благодарение на този метод саждите няма да се натрупват постоянно и обилно върху стъклото на вратата на камината.

Както бе споменато по-рано, процесът на преобразуване няма да създаде трудности, ако сте подходили отговорно към етапа на проверка на стария дизайн и сте установили, че той е достатъчно надежден. В този случай те се ограничават до разширяване на отвора на камината, за да му придадат удобство и красота. След това се монтира стъклена врата за камина, която има защитна и декоративна функция.

По този начин, след приключване на всички основни ремонти, те започват да довършват съществуващата камина.

Важно е да се използва топлоустойчив и надежден материал, така че да не се повреди или деформира при големи топлинни натоварвания, а също така да не предизвика опит за пожар.

Каним ви да се запознаете с открития вирус „Тютюнева мозайка“

Естественият или украсен камък, който придава изтънченост и представителност на външния вид на камината, е отлично решение за такива цели. Обикновената топлоустойчива тухла също е доста популярна - изглежда, че е напълно непретенциозен материал.

Изпълнението на детската мечта за вашата собствена приказна камина не е толкова трудно, колкото може да изглежда. В днешно време на никого няма да е трудно да си купи къща в провинцията и да я оборудва като тихо място за почивка от градската суета. А тихият звук на кладене, мирно пращене в камината със сигурност ще ви даде умиротворение, спокойствие и комфорт - нещо, което наистина липсва.

Как да разглобя тухлена фурна?

как да поправите тухлена печка

Демонтажът на фурната започва с внимателна проверка. Необходимо е да се уверите, че устройството не е едновременно опора за припокриване на потока. Също така трябва да осигурите временни зони за съхранение на тухли: на тавана, в жилищната зона и извън сградата.

Препоръчително е да се анализира конструкцията в слънчев летен ден, тъй като в покрива се образува дупка след отстраняване на тръбата. А работата върху хлъзгава повърхност от дъжд е доста рискована.

Демонтажът на тръба зависи от материала, от който е направена. Най-лесният начин е да премахнете металния предмет, тъй като той е достатъчно лек.

Тръбата се разхлабва, отстранява се от зидарията и след това внимателно се навива на тавана.

Съвети

Тухлената конструкция ще трябва да бъде разглобена на съставните й елементи. Всяка тухла се избива на мястото си с помощта на перфоратор, оборудван с заточена дюза. Електрическият инструмент може да бъде заменен с длето и чук. Вярно е, че работата с тях напредва по-бавно. Трябва да полагате повече физически усилия.

Скоростта на демонтиране също зависи от свързващия материал между тухлите. Глиненият разтвор се рони доста лесно. По-трудно е да се разбие зидарията върху циментово-пясъчна смес, тъй като с течение на годините тя практически не губи своята здравина.

Комплексите за барбекю най-често се поставят върху такова решение и за които при анализирането тухла от барбекю вече не е подходяща за повторно полагане.

След тръбата кана се разглобява.Честа грешка на този етап е съхраняването на голям брой тухли на тавана.

Не претоварвайте дървената настилка с наднормено тегло. Преместете натрупаните камъни в жилищното пространство своевременно.

Централната част на фурната се отстранява по подобен начин. Можете да ускорите работата, като използвате чук или лост. Силните удари разбиват зидарията на отделни парчета, които след това се съхраняват извън стаята.

Основата на конструкцията често не се демонтира.

Също така, основата се демонтира, за да се спести строителен материал - стари тухли се използват за различни домакински нужди.

Ремонт на пещ: A - подмяна на напукани или изгорели тухли; B - тръбопровод на напуканата пещ.

Опитвайки се да спестят пари, много собственици на тухлени фурни се опитват да се справят с проблема да ги ремонтират сами. Но трябва да разберете, че има разлики между ремонтите и ремонтите. Ремонтът на тухлени пещи е разделен на три вида: текущ, частичен и основен.

как да поправите тухлена фурна със собствените си ръце

Най-простият вид ремонт е вграден. Състои се в поддържането на печката, използвана в частна къща или в селска къща, чиста и подредена. Целият ремонт се състои в премахване на пепел и сажди от печката и премахване на малки дефекти в тухлената зидария на тухлена печка: малки пукнатини, чипове. Този вид ремонт се извършва от всеки собственик и не изисква присъствието на майстор на печки.

Схема на устройството на тухлена фурна за баня.

Частичният ремонт на пещта включва подмяна на една или повече от нейните части. Всичко зависи от това къде се намират тези части. Смяната на неправилно функционираща решетка или чугунена плоча няма да причини особени затруднения.

И не всеки може да замени или подсили вратата или амортисьора на камината.

При такъв ремонт трябва да имате поне минимални умения като зидар, тъй като ще трябва да разглобите и прегънете тухлената зидария около повредената част.

Забележка

Също така частичните ремонти включват частична подмяна на облицовката на камината, частично възстановяване на комини, частичен ремонт на началото на пожарния канал и др. С такъв ремонт, като имате опит на зидар и внимателно изследвате зидарията на повредените зони, можете също да опитате да се справите сами. Но шансовете да се справите не е много голям.

Основният ремонт е най-трудният вид ремонт и не може да се направи без помощта на опитен производител на печки. Необходимостта от такъв ремонт възниква, когато е необходимо частично или пълно разглобяване на пещта, например при модернизация на пещта или възстановяването й за различен вид гориво.

Първото нещо, което причинява необходимостта от ремонт на печката, е лоша тяга, в резултат на което печката започва да пуши силно. Най-вероятната причина за лошо течение е отлагането на сажди в комина и комина. Слоят от сажди от само 3 мм намалява топлинната мощност на фурната почти наполовина.

Дебел слой сажди не само неизбежно води до почти двойно свръхразход на гориво, но и значително увеличава риска от пожар. Следователно каналите в комина, през които се отстранява димът и коминът, трябва систематично да се почистват от сажди.

За това обикновено се използва дълъг стълб с четка, прикрепена към края или голяма парцалена рана и завързана. Можете също да използвате дебел проводник вместо стълб.

Схема на устройството на руската фурна.

В този случай преминаващите газове се охлаждат бързо, значително намалявайки тягата.

Ремонтът ще се състои от премахване на старата мазилка и размазване на всички фуги в комина и комина и след това отново шпакловане, увеличаване на дебелината на слоя мазилка, за да се увеличи дебелината на стените.

Също така пукнатини и пукнатини, които се появяват на повърхността на печката или комина, през които студен въздух навлиза в печката, могат да причинят влошаване на течението. Подобно засмукване неизбежно ще доведе до факта, че горивото ще изгори слабо и печката ще пуши. Пукнатините трябва да бъдат премахнати.Това се прави с помощта на глинен хоросан.

Няколко думи за приготвянето на глинен хоросан за ремонт на печката.

Но ако компонентите се наблюдават правилно, тогава съставът практически не се напуква при изсъхване и не дава валежи.

Важно

В същото време е много важно приготвеният разтвор да бъде хомогенен, без бучки и без участъци с една глина или един пясък.

За да стане хоросанът по-огнеупорен и в същото време еластичен, към него могат да се добавят настъргани азбестови влакна. Правилно приготвеният разтвор трябва да бъде подобен по плътност на заквасената сметана.

Схема на устройството и зидария на тухлена фурна с отворена печка.

Пукнатините, открити в тухлената фурна, се елиминират по този начин: първо трябва да изчистите пукнатината и да я задълбочите с 2-3 см, след което почистеното място се навлажнява с вода и веднага се втрива с разтвор. В този случай е задължително процесът на пасиране да следва веднага след накисването. Дори малка почивка е неприемлива тук.

Предлагаме ви да се запознаете с печка с воден кръг за отопление на къща: коя печка да изберете и защо най-добрите дизайнерски решения

За да извършите ремонти в реда, ще ви трябват инструменти:

 • хоросан острие;
 • мистрия;
 • измиване.

По време на експлоатацията на тухлена фурна често се налага подмяна на изгорели или повредени тухли.

За да направите това, трябва да премахнете повредената тухла и мястото, където се е намирало, трябва да бъде напълно почистено от всички страни на стария хоросан и сажди и старателно навлажнено с вода.

След това поставете нов хоросан на долния слой на зидарията, тухлата, която трябва да се постави, трябва да се спусне във водата за няколко секунди, да се постави слой хоросан върху нея отгоре и отстрани и да се вмъкне във формираната ниша.

Схема на полагане на холандската фурна.

Един от най-често срещаните видове ремонт на тухлена пещ е укрепването или подмяната на нейните чугунени елементи: врати на пещ и изглед, решетка и всъщност печката.

Тук най-лесното нещо е да замените решетките.

Тъй като решетката се полага без глинен хоросан, достатъчно е просто да се извадят старите решетки, след като внимателно се проучи как са положени, и да се поставят нови на тяхно място по същия начин.

как да прикрием пукнатините в тухлена фурна

Често по време на работа на тухлена фурна чугунната плоча е повредена. Днес тяхното качество оставя много да се желае и с постоянното редуване на отопление и охлаждане материалът, неспособен да издържи, се разпада на две или дори повече парчета.

Същото може да се случи поради неправилен монтаж на печката.

Но също така е възможно печката все още да може да се използва в страната или в къщата, но поради повреда на тухлите, върху които е положена, тя е загубила необходимата опора, между тухлата и печката са се появили празнини.

В първия случай трябва да смените печката с нова. Но трябва да имаме предвид, че плочите могат да се различават по размер. Когато купувате нова печка, не забравяйте да измерите точно размерите на старата. Новата плоча трябва да бъде със същия размер като старата, поне с 10-15 мм повече, но в никакъв случай по-малко. В противен случай вместо банална подмяна на печката ще трябва да преправите цялата горивна камера.

Съвети

Във втория случай няма нужда да купувате нова плоча, но ще трябва да замените повредените тухли от горния ред и още по-надеждни - да замените целия горен ред тухли.

Декориране на печката с декоративна зидария.

Можете да използвате брадва на дърводелеца, за да премахнете старата плоча. Острието на брадвата се избутва отстрани под плочата и като се използва дръжката на брадвата като лост, се повдига. След това направете същото от другата страна на чинията. След това печката може лесно да се свали.

Начинът за подмяна на повредени тухли беше споменат по-горе. Повторното полагане на горния ред се извършва по същия принцип: първо старите тухли се отстраняват внимателно.

Тук технологията е проста: тънко, но широко острие на длето или длето се забива под тухлата (нож с широко острие също е възможно), издърпайте дръжката и откъснете тухлата от мястото й, след което е лесно да го извадите.

Повърхността на тухлите от долния ред се почиства старателно от глинен хоросан и сажди, навлажнява се старателно с вода и отгоре се поставя нов ред тухли, спазвайки, разбира се, тяхната превръзка. Когато инсталирате печката, трябва да се помни, че чугунът има тенденция да се разширява при нагряване, поради което е невъзможно здраво да се фиксира печката във всеки случай.

По-лесно е, ако новата плоча е поставена на мястото на старата и съответства на нея по размер. В този случай мястото, където ще бъде поставена печката, се почиства от остатъците от глинен хоросан и сажди, печката се монтира и пукнатините се запечатват с прясно приготвен хоросан.

Ако плочата е поставена върху нови тухли, тогава първо трябва да направите вдлъбнатина в тях по периметъра на плочата, а размерите на вдлъбнатината от всяка страна трябва да са с 5-7 mm по-големи от размерите на плочата; инсталирайте печка в жлебовете и запечатайте с прясно приготвен хоросан.

Забележка

При постоянна работа на печки често възниква проблем с вратите на камината. Това е типично за частните къщи, но подобно смущение може да се случи и с печка в страната.

На какво трябва да обърнете внимание?

Когато преработвате пещта, е задължително да изпълните следните подготвителни стъпки:

 1. Проверка, оценка на състоянието на структурата на пещта и комина. Това се прави непременно, тъй като по-нататъшната безопасност на употреба зависи от качеството. В комина трябва да има добра проходимост, тъй като камината просто няма да работи без течение. Разделът трябва да бъде поне с размер на една тухла. В противен случай тягата ще бъде много малка, напълно недостатъчна. Обикновено коминът веднага се демонтира, след което на негово място се монтира нов.
 2. Печката има малка камина; това не е достатъчно за камина. Това означава, че по време на реконструкцията размерът на горивната камера трябва да бъде увеличен до необходимия размер. Можете да инсталирате стъклена врата, която да покрива камината, гарантирайки безопасността на конструкцията. Но тази врата не е задължителна, не е необходимо да я монтирате специално.
 3. Необходимо е внимателно да се инспектира тялото на конструкцията. Ако е непокътнат, върху него няма пукнатини, следи от деформация, множество падащи тухли, тогава няма нужда да го разглобявате. По-добре е да украсите повърхността на кутията след цялата работа, като я направите по-привлекателна.

Преобразуването на печка в камина не се изисква толкова често, обикновено такава работа се планира, когато в къщата вече има печка, но се използва изключително рядко. След като сте похарчили не толкова време и пари, можете да направите красива и стилна камина от такава печка, която не само ще отоплява къщата, но и ще се превърне в истинска декорация за всеки интериор. Печките не са толкова трудни за превръщане в декоративни конструкции.

Схема на устройството за камина.

Често такива печки се намират в кухни, в централни стаи, те не заемат много място, но външният им вид не винаги е естетически приятен. Следователно можете спокойно да се заемете с промяната и да използвате камината като допълнителен източник за отопление на стаята.

За да превърнете печката в удобна и красива камина, трябва да подготвите следните инструменти и материали:

 • печка тухла и огнеупорна, нейният обем зависи от това колко печката ще трябва да бъде преработена колкото е възможно повече;
 • ниво на сградата;
 • Български;
 • цимент;
 • хоросан за зидария от глина;
 • комин готова тръба (ако старата трябва да бъде напълно премахната);
 • Master OK;
 • шпакловъчен нож;
 • облицовъчни плочки;
 • стъклена врата за камината.

Преди да започнете да превръщате печката в камина, е необходимо да вземете предвид, че камината се отоплява по различен начин. Подходящи са само специални дървесни брикети или сухи дърва за огрев. Затова се препоръчва незабавно да се погрижите винаги да има определено количество гориво.

Всички посочени материали и инструменти трябва да бъдат подготвени, индивидуален чертеж на бъдещата камина.Външният му вид зависи от оригиналната пещ. Наложително е да инспектирате пещта, да разберете колко добре е направено тялото, в какво състояние е основата. Ако всичко е в перфектен ред, тогава не трябва да разглобявате вече стоящата конструкция, работата се извършва върху материала, който е. Между общата основа на пода на къщата и основата за печката трябва да има празнина от 25 см, тя е напълно покрита с пясък.

В камината дълбочината трябва да бъде 50 см, тялото вътре в пещта трябва да бъде облицовано с огнеупорни тухли.

Ако всички условия отговарят на необходимите, тогава е необходимо да се пристъпи към проверка на комина, тъй като може да се наложи да бъде възстановен. За камините изискванията за комини се различават от тези за печките, височината трябва да бъде от 7 м, напречното сечение трябва да бъде поне 13 * 25 см. Необходимо е да има специални канали, които да контролират въздушните потоци по вратите вътре структурата. Това ще предотврати непрекъснатото утаяване на сажди върху стъклото на вратата. На фигурата може да се види вариант на преобразуваната структура на пещта. ОБРАЗ 1.

Ако са изпълнени всички необходими условия, се извършва преход към проверка на съществуващия комин, тъй като почти сигурно ще трябва да бъде възстановен. Изискванията за комини за печки и камини са малко по-различни: коминът на камина се нуждае от седем метра височина, напречно сечение най-малко 13 * 25 сантиметра.

Преди да превърнете камината в печка сами, трябва да извършите определени подготвителни работи, а именно:

 1. Проверете и оценете физическото състояние на старата отоплителна конструкция и нейния комин. Това трябва да се направи непременно, тъй като подобни процедури гарантират пълното и безопасно използване на камината. Коминът трябва да има добро напречно сечение и един размер тухла.
 2. Стара печка обикновено има много малка горивна камера, която не е подходяща за трупи. Това означава, че ще трябва да разширите тази част от бъдещата камина и след това да направите кована, решетъчна или стъклена врата за нея, която да предотврати загубата на топлина.
 3. Ако по корпуса на печката няма пукнатини, дефекти или разрушения, не е необходимо да се измества. След приключване на всички работи, той просто се покрива с нов слой мазилка или декоративен материал.

Схемата на печката за камина.

Диаграма на комина.

Ако всички условия отговарят на необходимите, тогава е необходимо да се пристъпи към проверка на комина, тъй като може да се наложи да бъде възстановен. За камините изискванията за комини се различават от тези за печките, височината трябва да бъде от 7 м, напречното сечение трябва да бъде най-малко 13 * 25 см. Необходимо е да има специални канали, които да контролират въздушните потоци по вратите вътре структурата. Това ще предотврати непрекъснатото утаяване на сажди върху стъклото на вратата. На фигурата може да се види вариант на преобразуваната структура на пещта. ОБРАЗ 1.

Къде можете да видите руската печка

Ние отговаряме на всички ваши въпроси стъпка по стъпка. Огромна част от населението живее у нас далеч от цивилизацията. През 90-те години се наблюдава тенденция към изчезване на селата. Младите хора напуснаха родителските си домове и отидоха в града в търсене на по-добър живот. Много сгради просто бяха изоставени.

Повечето от селските къщи бяха оборудвани с печка. За да демонтирате печката, е необходимо да ремонтирате подовата настилка и да запечатате отвора в покрива за комина. Не всеки имаше желание и възможност за това, така че все още има символи на топлина в къщата и уют, изпята в руските приказки.

Газификацията направи възможно инсталирането на горелка в печката и даде на конструкцията втори живот. Но модерният подход към ремонта предполага, че той ще бъде превърнат във функционална, стилна камина.

Демонтаж на отопление на печка в частна къща

Статията описва процеса на демонтиране на отопление на печка в частна къща. Ще споделя наблюденията си за това защо отоплението с газ е по-добро от отоплението с печки и защо е решено да се демонтира отоплението на печката.След като прочете статията, всеки ще може сам да реши дали има нужда от отопление с печка, ако има такова, отопление на газ. Ако изборът е в полза на демонтирането на отоплението на печката, тогава знанията, получени от статията, ще ви помогнат да направите демонтажа сами.

По съветско време повечето къщи бяха на печка. Сега ситуацията се е променила и мнозина са преминали към отопление с газ или пара. Следователно има избор - дали да оставите отоплението на печката в къщата, когато преминавате към алтернативно отопление на газ? В моя случай нямаше избор като такъв, тъй като къщата беше необитаема за няколко години, което се отрази на отоплителната система на пещта. Конструкцията се разпадна от влага и студ. Опитът за запалване на печката завърши с дим в къщата. Дим идваше от всяка цепнатина, дори от под пода. За няколко дни беше невъзможно да влезеш в къщата, всичко беше наситено с дим. Преди къщата не беше известна с успешното въплъщение на отоплението с печки и с течение на времето тя напълно се разпадна. Първоначално имаше идея да се направи камина с отопление, но в крайна сметка беше решено да се инсталира отопление на газ в къщата, така че демонтажът на отоплението на печката беше на дневен ред.

В къщата си правя почти всичко със собствените си ръце. Въоръжен с чифт ръкавици, смяна на облеклото, лост, лопата, брадва и друго оборудване, се захванах за работа. Първо разглобих самата печка. За целта премахнах всички метални конструкции. Ако са в добро състояние, тогава могат да бъдат продадени. Ако е в плачевно състояние, изпратете го за бракуване. Вторият ми вариант.


След това, тухла по тухла, отгоре надолу, демонтирах печката. Тухлата има специфична миризма, поради което при демонтиране на печката е по-добре да се отворят всички прозорци за пълна вентилация. Тухлата трябва незабавно да се изнесе на двора, за да не затрупва пространството.


Имахме самоделна печка с печка, която дядо ми беше направил ... Отнесох всичко от горния ред до долния ред. В стаята има повече пространство и по-малко ненужни конструкции. Той извади строителен материал в двора.


Следващата стъпка беше анализът на стената с ходовете за нагряване на фурната. С помощта на лост и брадва демонтирах напълно стената, където има удар на отоплението на печката. Придвижвайки се отгоре надолу, разглобявайки единия ред, преминал към втория. Тухлата беше изнесена в двора.

В бъдеще тухлата няма да е подходяща за строителни работи в жилищен район и дори за дворни сгради, цялата е напоена с дим. Но в моя случай приложението беше намерено за него - от него впоследствие направих канализационна яма под земята. Следователно миризмата на тухла не се превърна в пречка.


Не демонтирах тръбата, която отива към покрива. Не играе никаква роля за къщата, няма мирис от нея. Затова реших да не усложнявам живота си и да го напусна. При желание след това коминът може да се използва и камината да се сгъне за красота и комфорт в къщата.


Когато всички отоплителни конструкции на печката бяха демонтирани, къщата се превърна в една голяма стая. Удобно, но не практично. Необходимо е да се изградят вътрешни прегради. Има много опции за прегради: от надеждни тухлени стени до шперплат или гипсокартон. Избрах надеждност, следователно в моя случай стените ще бъдат направени от тухли. За да спестя пари, купих използвана тухла, а не нова. Но за дялове ще стане.


В бъдеще беше решено да се преработи един от преградите на стаите, в посока увеличаване на един от тях. Следователно, основата за преградата беше положена по външния ръб на бившия диван и извършена на дълбочина 50 сантиметра, с обичайната борба с тухли и армировка.


Свързах 10-сантиметровата армировка с основната основа на къщата, използвайки дупки, направени с перфоратор. Всички останали места под демонтираната конструкция на пещта бяха запълнени със замазка до нивото на съществуващия под в стаите, използвайки фарове. Повърхността се изравнява и се оставя да изсъхне. През лятото отне около три дни. Полученият отвор в тавана (комина) беше херметически затворен с метален лист с необходимия диаметър. Взех го от декоративната облицовка на печката.Този лист трябва да е малко по-голям от диаметъра на комина. По периметъра на изпъкналите части на листа, от комина на разстояние пет сантиметра, в предварително направените отвори, той завинти 100 мм самонарезни винтове.

За да се предотврати навлизането на влага в къщата и образуването на течения, коминът на покрива беше запечатан със стари бетонни керемиди с необходимия диаметър.


След това е време да изложите вътрешните прегради от тухли. В интернет има много видео уроци как да направите това. Обърнах се към експерт по този въпрос - към тъста ми. След няколко дни той изложи преградите. Готовите прегради трябва да изсъхнат преди измазване. Отне по-малко от три дни.


След това можете да започнете да измазвате стените. Това не е лесна задача и е по-добре да я поверите на професионалисти, така че стената да е равномерна. В моя квартал имам леля, която се издържа с това. За един ден тя си свърши работата и стените бяха измазани. Мазилката изсъхва по-бързо, след няколко дни беше възможно да се грундира повърхността и да се залепи тапетът.


Сега стените изглеждат гладки, красиви и без мирис, както при отоплението с печки. Отоплението с газ не създава неудобства, а напротив прави живота по-добър. Както при отоплителния сезон, стартирах системата, така че в края я изключих. Регулирам само температурния режим. Дори не си струва да се сравнява с отоплението на печката. В къщата няма чужди миризми. Стените с тапети изглеждат страхотно дори след пет години. Следователно решението за демонтиране на отоплението на печката беше успешно и разумно.

Опции за преобразуване на печката в камина

Вече преминаването на няколко реда ще даде пълна картина на подредбата на димните канали. На този етап ще трябва да определите дали ще оставите комина в същата форма или ще изградите опция за камина, която е обикновен вертикален канал.

След като сравните схемата на реално устройство с най-подходящия проект за камина, решете коя част от зидарията ще остане непокътната. Оценете възможността за модифициране на редовете и след това преминете към почистване на всички кухини на тялото. Почистването на разглобената фурна е много по-лесно, отколкото в сегашната.

Всяка тухла трябва да се почисти от стар хоросан и сажди. Ако е необходимо, можете да използвате вода. Тези тухли най-вероятно са неподходящи за външните слоеве, тъй като съвременните материали са по-естетични и привлекателни. Но когато инсталирате комина, те ще бъдат незаменими.

В случай, че е невъзможно да се задълбаете във веригата и след частично разглобяване картината не стане ясна, ще трябва да продължите да разглобявате пещта. Ако в зидарията има много повреди, тогава поправянето им може да отнеме повече време и скъпо от изграждането на нова камина. Тази идея формира основата на втория метод, как да превърнете печка в камина.

Когато разглобявате печката, не съжалявайте за дизайна. С много пукнатини това би причинило много проблеми. Самото съществуване на основата и основата е огромно наследство, оставено от печката на камината. След като внимателно проучихте състоянието на основата, можете да извършите монтажни работи върху нея. Но проверката не се отнася само до контрола на целостта. С помощта на ниво трябва да се уверите, че равнината е хоризонтална.

Предлагаме ви да се запознаете с хелиотроп - засаждане и грижи, снимка

Останалата основа показва границите на комплекса камина. С такива размери ще бъде възможно да се изгради не просто декоративен елемент, а истинска функционална камина с котлон за готвене. В допълнение към факта, че горивната камера ще трябва да бъде изпълнена според размерите, изчислени според параметрите на помещението, незабавно се ориентирайте с местоположението на комина, така че да отиде възможно най-близо до съществуващия отвор в покрива на къщата.

Камина, направена от печка с нейното пълно или частично разглобяване, може коренно да промени стила на оформлението на помещението. В някои случаи фурната претърпява минимални промени.Те се отнасят главно до размера на горивната камера. Тогава има смисъл да се запази в оригиналния му вид, като се декорира с народна художествена живопис. Естествено за това се използват съвременни материали, които не оставят следи и запазват вида си след продължителна употреба.

Трябва да се отбележи, че с помощта на такива решения могат да бъдат решени две важни задачи: да се оборудва камина и да се запази паметта на руските майстори в къщата. В края на краищата руската печка се различава от дизайна на други страни по наличието на печка за печки. Тази пейка за печка може да се остави за украса или да се превърне в работеща камина.

Също така е важно да се оцени състоянието на самата пещ и основата. Ако всичко е наред, можете да преминете към следващия етап.

Най-простият вариант за модификация би бил да превърнете печката в декоративна камина. Не отнема много време и усилия.

Необходимите материали и инструменти ще бъдат:

 • нов комин;
 • тухли;
 • хоросан за зидария;
 • шпакловъчен нож;
 • Master OK;
 • няколко торби цимент;
 • достатъчно количество глина;
 • ниво;
 • довършителни материали (например плочки);
 • стъклена врата по избор.

При преобразуването е необходимо да се спазват условията за камината.

Важно е да проверите тръбата на комина:

 • височината му трябва да бъде най-малко 7 м (за предпочитане повече);
 • сечение - повече от 13х25 см;
 • дълбочината на горивната камера трябва да бъде около 50 см, но не по-малко.

Когато всички етапи са завършени, тогава започва завършващият етап. Тук, разбира се, всичко е индивидуално. Изборът на материали зависи от личните вкусове и предпочитания на собствениците, както и от стила на интериора. Основните материали, които се използват за декорация: камък, плочки, плочки. Несъмнено камина, украсена с камък, ще изглежда много впечатляващо и шик.

Ние предлагаме най-простите съвети за това как да превърнете печка в камина. Състои се в разширяване на камината от стария дизайн, след което е покрита с декоративна врата от закалено стъкло или друг материал. В този случай не е необходимо да се променя остарялата структура, въпреки че самата печка все пак ще трябва да бъде старателно почистена. Препоръчително е да направите декоративно стенно покритие под формата на плочки, плочки или изкуствен камък.

Пълното разглобяване на печката и последващото изграждане на камината е най-скъпият и отнемащ време вариант. Оригиналната конструкция е напълно демонтирана, основата е инспектирана и е добавен пясък. На мястото на бъдещата камина се полага хидроизолация под формата на покривен материал, след което може да се сглоби нов нагревателен елемент.

В тази ситуация трябва да се извърши следната последователност от действия:

 1. Демонтирайте старата печка, огледайте основата и отстранете евентуални повреди по нея.
 2. За да предпазите основата от високата температура на горене, трябва да сгънете тухления подиум.
 3. Според предварително подготвена схема, поставете камината, за която се използва специфична печка тухла с огнеупорни възможности. Препоръчително е да направите камината възможно най-широка, което не само ще създаде отличен декоративен ефект, но и ще направи използването на готовата конструкция изключително безопасно. Препоръчително е подът и стените около камината да се полагат с незапалим материал под формата на керемидени плочки, истински или изкуствен камък.

Как да разглобите печката със собствените си ръце

На първо място, трябва да огледате продукта и тавана близо до комина. Тръбата може да бъде направена от желязо или тухла. Необходимите действия за демонтиране ще зависят от характеристиките на устройството на пещта.

Демонтажът на стара пещ е много по-лесен от сгъването на нова, но са необходими познания за дизайна на пещта

Преди това руската печка често се използваше за фиксиране на носещите части на тавана. Печката може да бъде разглобена само когато стане ясно, че няма опора за комина, а таванът и покривът няма да се срутят.Когато напълно демонтирате руската печка, на първо място, трябва да разберете дали тялото й се поддържа от някакъв важен елемент. Първо трябва да разглобите подовата основа около печката и да огледате основата.

Ако пещта има отделна основа, тогава е по-добре да я демонтирате също.

В някои случаи е възможно да се премахне долната част от опората и да се демонтира без повреди, без да е необходимо да се разглобява конструкцията. В този случай обаче допълнителният труд няма да е излишен, тъй като работата е трудна.

Важно е да подготвите стаята предварително за разглобяване на печката. Мебелите и декоративните орнаменти трябва да бъдат покрити с фолио, тъй като натрупаните сажди по вътрешната основа на печката ще бъдат трудни за отстраняване от повърхността.

За да разглобите фурната, трябва да подготвите следните инструменти:

 • чук;
 • мотика;
 • респиратор;
 • вторични суровини;
 • ръкавици;
 • стоманени клинове;
 • перфоратор;
 • длето.

Конструкцията се разглобява отгоре надолу. Първо, трябва да разглобите секцията на покрива близо до комина, след което можете да започнете да демонтирате тухлата. Металният комин се демонтира чрез разхлабване от едната страна на другата. Тухлена тръба се разглобява последователно. Трябва да започнете с комина и след това да влезете в къщата. Ако зидарията е извършена с помощта на разтвор от пясък и глина, тогава от инструментите ще са необходими чук и длето. Най-удобно е да разглобите зидарията в хоризонтални редове в кръг.

Коминът се разглобява, започвайки отвън

Трудности могат да възникнат при разглобяване на печка, чиито тухли бяха положени върху циментова замазка. В този случай е необходим удар. Ако се използва правилно, времевите разходи могат да бъдат намалени. Острието на перфоратора трябва да се води по шева между тухлите. За да запазите материала за повторна употреба, трябва да се опитате да избегнете значителни чипове.

С помощта на лост е доста трудно да се разглоби точно хоризонтално зидарията. Ударите от скрап могат да повредят голям брой тухли, тъй като е трудно да се удари точно по шева.

За разглобяване на тухлена зидария, която е положена върху здрав циментов разтвор, се използват клинове от стомана или пластмаса.

Клинове се забиват в шевовете на зидарията

Последователност:

 1. На няколко места в крайната част на зидарията забийте остриетата в шевовете хоризонтално.
 2. Ако зидарията е здрава, тогава остриетата ще трябва да бъдат забити в шевовете по вертикалата.
 3. Демонтирайте зидарията с помощта на перфоратор или лост. Ако работата се извършва на тавана, тогава с чука трябва да се работи внимателно, за да не се повредят стените и гредите.
 4. Тухлите трябва да бъдат разделени и демонтирани на редове отгоре надолу.
 5. Поставете вдлъбнатините в тавана с тухли.
 6. Когато коминът е разглобен, изпълнявайте работата постепенно в кръг.
 7. Извадете плота, вратите и решетката, когато са празни.

Препоръчително е да забиете клиновете с асистент. Единият човек трябва да постави острието в държача и да го насочи в зидария шев, а другият, използвайки чук, ще забие острието в шева между камъните.

Последният етап е разглобяването на дъното и основата на печката.

Разглобяването на дъното на печката се извършва последно.

Ако конструкцията е направена по такъв начин, че основата да може да бъде премахната от носещите части и извадена, тогава това трябва да се използва. Ще ви трябват помощници, за да свършите работата. Ако основата на печката все още е необходима, например, за изграждане на камина, тогава не е необходимо да я демонтирате. Дупките в пода трябва да бъдат закърпени с дървени дъски.

Видео: процесът на демонтиране на печката

Какво ще даде реконструкцията на пещта

Руската печка в къщата е инсталирана по такъв начин, че да затопли максималната жилищна площ и местоположението в центъра не беше изключено. А сега помислете, не е ли това модерен стил?

По наше мнение печката носи образа на определена структура с неравни ръбове и варовик, който оставя следи върху дрехите в случай на случайно докосване и ако подравните ръбовете и използвате съвременни материали, тогава се появяват интересни проекти, които, според оригиналността на идеята, няма да отстъпи на водещи дизайнерски разработки.

Възможността за изграждане на видове острови, опции за стени, стилизиране на стаята за декорация на селска хижа (обещаваща посока). Всичко това ни очаква след преустройството на старата печка в модерна камина.

По какво се различава печката от камината

Сега нека да се потопим в реалностите на предстоящата работа и да отбележим тяхната трудоемкост и сложност на изпълнение в технически и теоретичен план. За да разберете как да направите камина от печка, е необходимо да определите всички необходими видове работа. Само истински професионалист може да направи това, така че привличането на майстор най-вероятно ще се превърне в предпоставка. Но за информация ще обясним как да проведем анализ на реконструкцията.

Печката не се различава от камината. И двете устройства работят чрез изгаряне на гориво и двете участват в отоплението на помещението. И все пак единият от тях се нарича печка, а другият - камина.

 • Функциите на пещта не са предназначени да предоставят възможност за наблюдение на пламъка, следователно всички технологични нюанси са насочени към висококачествено и ефективно използване на топлината. Вратата на камината е изработена от метал и скрива процеса на горене от очите на наблюдателя.
 • Газовете, получени след изгаряне, са с висока температура. Наистина не искам да давам такава енергия на природата, така че коминът в тялото на пещта е направен под формата на лабиринт. При движение загрятите газове отдават топлината си на тухлите на печката.
 • Камината на руската печка е малко по-малка, отколкото според изчисленията трябва да има камина за такава стая.

В противен случай разликите се отнасят само до външни елементи, които могат да бъдат използвани в преобразуваната структура.

Как да украсим камина?

Не е толкова трудно да се направи камина от печка, ако конструкцията е здрава и надеждна, тогава можете само да разширите дупката за камината, да направите красив и удобен портал от нея. След това можете да монтирате стъклена врата за камина, която ще добави цялост и декоративност към цялата конструкция. Довършителните работи се извършват последни, за това можем да използваме всеки материал, с който са изправени камините.

Въпросът как да направите камина от печка възниква сред много летни жители. Възможно е да има няколко опции за такава промяна, самата работа трябва да започне с внимателен преглед на печката, напълно възможно е да не се налага да правите зидарията от нулата. Това значително ще спести вашия бюджет и време.

 • Избор на отоплителен котел за частна къща
 • Дизайн на отоплението на пещта
 • Технологии за изолиране на пода на първия етаж в дървена къща

Не е толкова трудно да се направи камина от печка, ако конструкцията е здрава и надеждна, тогава можете само да разширите дупката за камината, да направите красив и удобен портал от нея. След това можете да монтирате стъклена врата за камина, която ще добави цялост и декоративност към цялата конструкция. Довършителните работи се извършват последни, за това можем да използваме всеки материал, с който са изправени камините.

Кога и защо е необходимо да се ремонтира печката

Най-често се изисква ремонт на печка, когато сцеплението внезапно се влоши. Следните признаци също могат да показват необходимост от ремонт:

 • образуването на пукнатини в зидарията;
 • надуване на фурната;
 • разхлабване на вратата на пещта;
 • изгаряне на решетката;
 • напукване на шевове в зидария;
 • лошо изгаряне на гориво;
 • теч на кръстовището на покрива с комина;
 • повреда на уредите за печки.

Напукването на зидарията на пещта е знак за необходимостта от ремонт.

Струва си да се помни, че печката не е просто техническа структура в частна къща. Дизайнът трябва да отговаря на санитарните стандарти и изискванията за пожарна безопасност. Ако не обърнете достатъчно внимание на поддръжката на печката, може да възникне опасност от пожар или отравяне с въглероден окис на жителите на къщата.

Ремонтът на печки е от съществено значение за човешкото здраве и имущество. Ако имате нужда, не го отлагайте. Специално внимание трябва да се обърне на поддръжката преди началото на отоплителния сезон. При липса на опит в извършването на ремонтни работи на пещи се препоръчва тази задача да бъде поверена на квалифициран специалист.

В някои случаи цената на ремонтните дейности може да направи нецелесъобразното им извършване, така че е важно първо да се определи разбивката.

Възможни варианти за реконструкция

Има няколко опции за превръщане на стари печки (руска печка, "печка с гърне") в камина, всички те зависят от първоначалното техническо състояние на конструкцията.

Един от най-лесните варианти е да актуализирате и разширите камината до необходимия размер, както и да инсталирате стъклена "финландска" врата. Тази опция е привлекателна със своята простота, тъй като не е необходимо да се правят драстични промени в дизайна, достатъчно е просто да почистите фурната правилно. Ако добавите стъклена врата и украсите правилно съществуващата печка, тя ще бъде максимално подобна на камина.

Най-скъпата и отнемаща време модификация на печка в камина е пълно разглобяване на съществуващата конструкция и създаване на нова. Печката трябва да бъде напълно демонтирана, ако е необходимо, изсипете нов пясък в основата. След това направете покривна хидроизолационна подова настилка и създайте нова зидария според една от съществуващите схеми.

Декорация на камина: избор на правилния материал

Преобразуването на печка в декоративна камина не е много трудно. Това се изисква главно в случаите, когато в къщата вече е инсталирана обикновена печка, която вече не се използва. Няма да са необходими много усилия и пари, за да създадете модерна стилна камина от обикновена печка, която може да отоплява къщата и освен това да й донесе комфорт.

Често старите печки се намират в къщи в кухнята или в централната стая. Печката заема малко място, но външният вид оставя много да се желае.

Предлагаме ви да се запознаете с Идеи за даване със собствените си ръце - Зеленчукова градина, градина, балкон

За да превърнете печката в модерна и стилна камина, ще ви трябват следните материали: тухли, цимент, зидарен хоросан, комин (за подмяна на стария), облицовъчни плочки, стъклена врата, както и инструменти за дребни ремонти, които всеки собственик със сигурност ще има. ... След това трябва да изготвите личен чертеж на камината, която ще бъде създадена.

Друго важно изискване е да има малка междина между основата за печката и основата на къщата - около двадесет и пет сантиметра, тя трябва да бъде изцяло покрита с пясък.

След като тези условия са изпълнени, можете да пристъпите към проверка на тръбата на комина. Изискванията за височината му са повече от седем метра, а напречното сечение е повече от 13 на 25 сантиметра. И последната стъпка е да се осигури наличието на канали, които могат да насочват въздушните потоци по вратите, които няма да позволят сажди да се утаяват върху стъклената врата през цялото време.

Особено внимание трябва да се обърне на външния вид на бившата печка. Ако сте запазили стария калъф, той може да не изглежда достатъчно естетически приятен във вътрешността на стаята. Това може да бъде коригирано с помощта на компетентно довършване.

Времето, необходимо за довършване на камината, зависи от сложността на декора.

Старата зидария може да се направи красиво, ако се обработва добре. Използвайки абразивен материал, трябва да премахнете излишния хоросан от шевовете. Можете също така да актуализирате шевовете, като ги направите издути. Друга интересна опция за декор е да подновите шевовете с разтвор с цветен пигмент.

Тухлената облицовка може да бъде боядисана с топлоустойчива боя

Самата тухла може да бъде боядисана с топлоустойчива боя. Ако се запази в отлично състояние, ще бъде достатъчно да се покрие тухлената зидария с боя и лак, който е устойчив на високи температури.

Този метод на довършителни работи може да се счита за един от най-простите и достъпни. Мазилката не изисква монтаж, като камък или плочки.

Гипсовата смес за камината трябва да е достатъчно здрава. За целта добавете към мазилката сол и ситно нарязан фибростъкло. За да добавите цвят, можете да добавите боя на основата на вар.

Преди да започнете работа, препоръчително е да загреете камината, тъй като повърхността трябва да е леко топла. Също така трябва да навлажните повърхността.Мазилката се нанася на няколко слоя. Първият слой трябва да се нанесе с мистрия и стените на камината да се изравнят. Когато изсъхне, можете да започнете да нанасяте втория слой. Дебелината му не трябва да надвишава половин сантиметър.

Слоят се нанася с мистрия или четка и се изглажда с кръгови движения. За да нанесете мазилката с вълнов ефект, използвайте гъба или гумена мистрия, за да нанесете втория слой.

За декорация на камини се използват различни видове естествен камък. Най-трудното нещо за работа е гранит или мрамор, тъй като това е доста издръжлив материал, който не може да бъде обработен без специални инструменти. Можете да украсите камината с такива камъни като варовик, черупка, както и камък от развалини.

По-евтино покритие е използването на изкуствен камък. Можете да го закупите или да го направите сами. За целта трябва предварително да подготвите силиконови форми, които имитират истински каменни блокове. Смес за изкуствен камък се състои от цимент, пясък и боя с желания нюанс.

Порталът за камина може да се превърне в истинско произведение на изкуството, ако приложите къдрави каменни резби

Особено внимание трябва да се обърне на портала на камината. Неравномерните камъни могат да бъдат подредени заедно, за да симулират пещ от дните на рицарски битки. Камина от мраморни блокове ще добави лукс към обзавеждането. Можете да изградите каменни колони или да използвате естествен камък в няколко цвята.

Друг често срещан довършителен материал за печки и камини е плочката.

Използват се няколко вида материали:

 • клинкерни плочки;
 • порцеланови каменни изделия;
 • майолика;
 • теракота.

Преди да облицовате камината с плочки, отстранете покритието, останало от печката. Можете да го оставите само ако първо издърпате металната мрежа над камината и я фиксирате с винтове за самозатягане. Основата на камината е изравнена с лепило. Когато сместа изсъхне, можете да фиксирате плочките.

Можете да използвате камина, преустроена от печка, две седмици след завършване. Загрейте огнището само със сухи трупи. По време на първото разпалване трябва да проверите работата на комина, като прецените дали има неприятна миризма в стаята. Димът може да влезе в стаята поради твърде силна или слаба тяга в комина, както и поради грешки в изчисленията.

Естественият или украсен камък, който придава изтънченост и представителност на външния вид на камината, е отлично решение за такива цели. Обикновената топлоустойчива тухла също е доста популярна - изглежда, че е напълно непретенциозен материал. В допълнение, разнообразието от керамични плочки на съвременния пазар може да съответства, може би, на всички видове решения за декорация, които са дошли на ум на собствениците на апартамента. Ако не искате да се занимавате с декор и облицовки, можете да се свържете с опитни майстори на техния занаят.

„Смених руската печка с финландската - и не съжалих!“. Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

Тази къща по нищо не се откроява на фона на десетки същите, които съставляват основата на белоруското село Тишковщина. Старата, леко разтърсена дървена сграда не крие възрастта си: в нея са живели три поколения от семейство Тишкевич И само нови пластмасови прозорци и свежа боя показват, че тук живеят хора, които се грижат за домовете си. Малка съблекалня отговаря на атмосферата на селска къща: ароматите на зряло дърво се смесват с уютния аромат на домашен текстил и ябълки. И когато входната врата се отвори, ние сме обгърнати от вълна от топлина и светлина ...

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

Източникът на топлина се идентифицира безпогрешно: на една от стените на просторната кухня има необичайна печка, наподобяваща камина, вътре в която бушува пламък. Това е гордостта на къщата на Тишкевичи, на практика нов член на семейството, който наскоро замени обемистата (и, уви, проблемна) руска печка. Домакинята на къщата Стефанида Семьоновна е заета до печката и поставя чугунен съд с заешко месо върху повърхността за готвене.Слагайки го, слага държача на гърнето, усмихва се и ви кани да влезете. След минута синът й Сергей ще се присъедини към нас. Именно той направи „топъл“ подарък на родителите си.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

В селото няма газ. През целия си живот Стефанида Семьоновна и семейството й отопляват къщата с руска печка. Дърва за огрев не липсваха: наблизо имаше гора. Родителите на Стефанида Семьоновна, която е построила къщата, веднъж сами са отишли ​​в гората за дърва за огрев, днес те донасят гориво по поръчка, от най-близкото земеделско предприятие, на трактор с ремарке. Семейство Тишкевич купува дърва за огрев не повече от веднъж годишно - за да не карат оборудването за нищо. Но те вземат много, последният път - 12 кубически метра, това беше достатъчно за почти два отоплителни сезона.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

- Руската печка трябва да се загрява поне два пъти на ден. И тя консумира много дърва за огрев, 50 килограма на ден или дори повече,

- казва Стефанида Семьоновна. -
Бяхме износени с печката: тя издаваше мирис на дим, редовно се пукаше. Боядисвайте го - мирише дълго на боя, боли ви главата. Покриха го с плочки - така започна да се напуква, да отлети. А почистването на комина от сажди все още е „приключение“. Качвате се на покрива с метла, завързвате го на пръчка и работите като коминочистач. А там, където не можете да достигнете - там трябваше да прибегнете до старомодните методи: те изсушиха люспите от картофите и ги изгориха, с този дим се почисти и самият комин. Живея тук отдавна и през всичките тези години те почистват така. Това сега са измислени всякакви прахове, преди това не беше.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

- Рано е да се съди за сажди, но като се вземе предвид керамичният комин, предполагаме, че няма да почистваме новата печка по-често от веднъж годишно, -

Сергей влиза в разговора
... - Саждите едва ли се „залепват“ за керамиката. И като цяло, нова печка за поддръжка е подарък: веднъж на всеки два дни изваждайте пепелта от долното отделение и това е всичко. Това обаче са само приятни „бонуси“ за работа. Причините, поради които искахме да сменим фурната, са различни.
Първо, размерът на руската печка беше 4 пъти по-голям от сегашния. Една от причините за подмяната бяха именно размерите - исках да увелича кухненското пространство.

Второ, омръзна ни да го ремонтираме всяка година. Може би е възраст (печката беше стара), но фактът остава.

И най-важното: не е нужно да бягате често за дърва за огрев. Мама е на 72 години, баща на 74. Едно излизане да донесе 4 килограма дърва за огрев е едно. А тичането 3-4 пъти на ден и носенето на два пъти повече е съвсем друго. За възрастен човек разликата е осезаема.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

- В студено време руската печка консумираше 3 кубически метра дърва за огрев на месец, -

казва Сергей
... - Това е около 1500 килограма. Новият има разход - 5 пъти по-малко, и дава повече топлина. Това се усещаше и обективно: измервахме при една и съща външна температура. За да загреете веднъж финландска печка, са ви необходими около 4 килограма дърва за огрев. Ще кажа повече: сега, при температури около "нула", дори намалихме настройката на фурната на три килограма - в противен случай трябва да отворим прозореца за вентилация, тя излъчва твърде много топлина.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

- Финландската печка се затопля за 2-3 часа, но също така поддържа топлина за дълго време - 12 часа. Всичко - благодарение на материала талкомагнезит, който се счита за по-добър акумулатор на топлина от тухлите на фурната. Когато разглеждах опциите, веднага насочих вниманието към този факт. По-евтините опции бяха отхвърлени, главно поради материала - в повечето случаи той беше метал, под една или друга форма. И аз исках да взема печка с граница на якост и топлинна мощност, направена от камък. Започнах да изучавам параметрите на материалите и измислих талкомагнезит. Навсякъде те писаха, че най-добрите параметри на този камък се срещат сред финландците, въпреки че има находища и в други страни. При търсенето се оказа, че компанията прави такива пещи
Туликиви, а в Минск само един предлагаше своите продукти. Отидох при тях, гледах фурната на живо - и разбрах, че точно това е необходимо на родителите. Пещта струва 5600 рубли, плюс 14% за монтаж. Но, гледайки щастливите лица на родителите ми, не съжалявам за покупката.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

- Хареса ми и производството на този продукт, надеждността,

- продължава Сергей.
- Когато поръчвате печка от печка, това винаги е малко лотария: колко добър специалист е, дали знае необходимата технология за монтаж, какви материали ще използва - не е известно със сигурност. Тук разбирате, че производителят е тествал всичко във фабриката, че той гарантира точните характеристики, консумация, трайност на продукта. И, честно казано, това подкупи производството във Финландия. Вярвам, че финландците правят качествени неща. Е, хареса ми самият модел: това е опция с печка и ние готвим постоянно.
- Всичко се готви много бързо на новата фурна

, - потвърждава Стефанида Семьоновна
... - По-бързо, отколкото на руски. За топлия сезон използваме газова печка (тя се доставя в цилиндри). А през зимата - защо да губите газ? Загряваме печката съвсем сами, топлината е достатъчна, дори в излишък. И когато дървото изгори, в камината се монтира решетка и храната може да се готви на въглища, като във фурна. Така че с помощта на тази фурна можете да печете, да пържите и да кипнете - тя напълно замества печката с фурната.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

- Такава пещ загрява 60 кв.м. жилищно пространство

- продължава Сергей. -
Нямаме толкова много, за да може да се справи със запасите. Вярно, още преди закупуването на печката се застраховахме, купихме малък електрически бойлер, монтирахме радиатор в две дневни. Но сега дори не го включваме - докато няма силна слана, има достатъчно топлина от печката.
Освен това топлината върви и в двете посоки: умишлено не поставихме стената зад новата печка - задната й страна влиза в хола и също го загрява. Всичко останало се извършва от естественото движение на въздуха - топлината се „разпространява“ из къщата. Самият комин, между другото, също е облицован с плочи отвън, които не се нагряват. Такъв стил е безопасен и от гледна точка на вредните емисии: той не може да се напука, почти е невъзможно да се отрови от въглероден окис. За разлика от руската печка, където все още има такава вероятност.

- Е, и визуално фурната е доволна

, - Сергей се усмихва. -
Външно изглежда модерно, стилно, а вратата, като истинска камина, е голяма, огънят се вижда ясно. И какво удоволствие е да чакате на печката, докато заекът готви, да погледнете огъня и да усетите вкусната миризма на пържено месо, разпръскващо се заедно с топлината около къщата ... С такава печка камината не е необходими.

Смених руската печка с финландската - и не съжалих! Историята на син, който даде на родителите си топлина в къщата

Текст: Дмитрий Малахов

С информационната подкрепа на салона за камина "Топлина в къщата"
Попитайте експерт

Подготвителна работа

Преди да направите камини със собствените си ръце от печката, струва си да измерите източниците.

Необходимо е да се проверят следните параметри на руската печка:

 1. Огледайте печката за отчупване на тухлена зидария или други повреди. Проверете дали разтворът е отслабнал. Ако няколко тухли са деформирани и могат да изпаднат, печката ще трябва да бъде напълно разглобена. Забележете дали вътрешността на фурната е направена от огнеупорен материал.
 2. Оценете размерите на отвора за горене. Тъй като печките се използват като източник на топлина или за готвене, камините често са с малки размери. За да определите коя вложка е подходяща за вашата камина, измерете размерите на стаята. Камината трябва да заема 1/50 от площта на стаята. 2 части от височината са 3 части от ширината. Следователно, размерът на отвора на пещта трябва да се изчисли, така че при умножаване на ширината по височината да се получи площ, равна на една петдесета от площта на помещението. Дълбочината на горивната камера трябва да бъде най-малко 50 cm.
 3. Изграждането на камина зависи много от основата. Пространството между основите на пода на стаята и печката трябва да бъде около 25 см. Празнината трябва да се запълни с пясък.
 4. Коминът трябва да бъде изследван достатъчно внимателно, тъй като от него зависи цялата по-нататъшна работа на камината. В комина трябва да се генерира силна тяга. Минимално допустимата височина на комина за камина е 4,5 метра. Оптималната височина е 7 метра.Каналната тръба трябва да бъде такава, че в нея лесно да може да се вкара цяла тухла.

Ако печката не е пострадала много през годините на експлоатация, тогава ще бъде достатъчно да разширите отвора на пещта и да инсталирате вратата

След проверка на материала и изчисленията е лесно да се определят методите за това как да направите камина от печката със собствените си ръце. Ако печката изобщо не се е деформирала през годините, ще е достатъчно да разширите отвора на пещта и да инсталирате стъклена врата. Ако коминът е твърде тесен за камината, ще трябва да демонтирате комина. В случай на слаба основа, единственият изход е да демонтирате напълно старата печка и да инсталирате нова камина.

Съвет за напредъка

Като алтернатива можете да предложите да не разглобявате напълно централната, най-голямата част на печката, която е била използвана като печка. Можете да премахнете само една стена, а останалите да използвате за ниши и рафтове. Тук много ще зависи от вашето въображение. Може би се запалвате с идеята да построите камина и да използвате част от конструкцията на стара руска каменна печка.

Последният етап е демонтирането на основата на пещта. Ако конструкцията е такава, че основата на пещта може да се отстрани от опората и да се извади, без да се разглобява напълно, това трябва да се използва. Ще трябва да намерим помощници, защото не можете да се справите без външна помощ.

Ако основата на печката не пречи на вашите планове, тогава тя може да бъде оставена. Дупките в пода трябва да бъдат закърпени с дъски. Тук свършва работата по демонтирането на пещта.

Преобразуване на печката в камина

Първото действие, което трябва да се направи преди инсталирането на нова камина, е да се подготви бъдещ чертеж. Всички размери трябва да са подходящи за старата основа.

Преобразуването на печка в камина се извършва на няколко етапа:

 1. Фундаментът на пещта е подсилен с хидроизолация. Покривният материал се използва като хидроизолационен материал. Няколко слоя материал се поставят върху глинесто-циментова замазка.
 2. Следващата стъпка е инсталирането на основата под камината. Можете да изградите нова основа или да поставите във фурна, ако е в отлично състояние.
 3. Камината е направена според новите чертежи, тъй като пещта не е подходяща за камина. За да се създаде основа за камината по обиколката, конструкцията е облицована с тухлена зидария.
 4. Изгражда се самата камина. Стените трябва да бъдат направени вертикални. Препоръчително е да проверите яснотата на линиите на бъдещите странични стени на камината, като използвате ниво на сградата.
 5. Правилните изчисления също са важни на етапа на изграждане на комина. Изложен е с тухлена зидария. На всеки няколко реда трябва да отстраните излишния разтвор от вътрешността на комина, тъй като впоследствие върху тях могат да останат сажди. Поради това коминът ще трябва да се почиства често.

Въздуховодът може да бъде направен не само от тухли. Можете да обмислите опцията за сандвич тръба, чиято опростена форма и гладки стени не пречат на излизането на дим от камината.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни