Тръба за котлон: какво и как е направено. Преглед и съвети на коминната технология

Изчисляване на комин за печка

След като печката е инсталирана и готова за работа, е необходимо да се монтира комин, който може да функционира правилно, да поддържа топлината в помещението и в същото време да предотвратява попадането на отпадъците от горенето във въздуха на помещението, където е монтирана печката. За да направите това, трябва правилно да изчислите диаметъра на тръбата, нейната дължина и да помислите как ще премахне дима на чист въздух.

За да може отоплителната система да има най-висока ефективност, е необходимо тръбата за печката да осигурява достатъчно сцепление.

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Най-доброто е съотношението на диаметъра на тръбата към горивната камера от 2,7 милиметра към 1 литър. Например, нека вземем печка с горивна камера с 50 литра: 2,7 * 50 = 135 мм. Именно този диаметър на комина ще бъде оптимален за ефективната работа на 50-литрова печка.

След като бъде определен диаметърът на коминната тръба, трябва да се изчисли дължината на целия тръбопровод. При тези изчисления е важно да се вземе предвид не само местоположението на печката, но и на какво разстояние от билото е коминът на покрива.

Изходът на тръбата трябва да бъде разположен над покрива съгласно определени правила:

 1. Коминът е разположен от билото на покрива на разстояние до 1500 милиметра, което означава, че изходът на тръбата трябва да бъде разположен на височина 50 сантиметра над горната част на билото;
 2. С разстояние от 150-300 сантиметра до козирката, изходът на тръбопровода може да бъде разположен на едно ниво с него;
 3. Ако коминът е разположен близо до ръба на покрива, тогава изходът му трябва да е малко по-нисък от билото или на същото ниво с него;

Вторият вариант за изхода на тръбата е през стената, а не през покрива. В този случай краят на комина трябва да бъде разположен точно под върха на билото на покрива.

Но основната дълга тръба ще бъде общото разстояние от изхода на тръбата до самата печка - изчисленията във всеки отделен случай ще бъдат различни, всичко зависи от кой етаж, на кое място в стаята и на каква височина, ще бъде разположена печка.

Изработване на печка от метална тръба

Процесът на създаване на този отоплителен уред от парче стоманена тръба с голям диаметър за печка е проста и се състои от следните стъпки:

 1. От тръбата се изрязва фрагмент с необходимата дължина. С помощта на заваръчна машина се правят два отвора, единият от които ще служи като вентилатор за осигуряване на въздушен поток, а вторият ще е необходим за инсталиране на комин за печка за печка.
 2. След това се заварява метален лист с предварително направени отвори в него, които имат малък диаметър - той се използва като решетка. Елементът е поставен така, че да е между горивната камера и вентилатора.
 3. След това трябва да изградите капак, който покрива горивната камера. За да направите това, лист метал е заварен към края на тръбата. Ако оборудвате импровизирана печка на капака, тогава печката може да се използва за готвене.
 4. Опорните крака са заварени към дъното на отоплителния блок.
 5. Под решетката се поставя тава за пепел, която е кутия за пепел. Желателно е да го оборудвате с малка метална врата.

В резултат на извършената работа се получава печка от тръба, която е в състояние да нагрее малка площ. Но за да бъде ефективна работата на блока, е необходим комин. Процесът на подреждане на конструкцията за отвеждане на дим и производството на тръба за печка има няколко нюанса.

Каним ви да се запознаете с преминаването на метална тръба през покрива

Материали и тяхното количество

Списъкът на материалите, необходими за изграждането на комин, се различава в зависимост от това какъв вид тръбна конструкция е решено да се инсталира. Ако изходът трябва да се извърши директно през покрива, тогава са необходими по-малко ъглови колена.

Коминът със стандартен размер ще изисква следния брой тръби:

 • 1 коляно с дължина 120 см, диаметър 10 см;
 • 2 колена с дължина 120 см, диаметър 16 см;
 • 3 челни колена 16 * 10 см;
 • Тройник с диаметър 16 см и щепсел към него;
 • Гъбички - 20 см;
 • Уплътнител.

В допълнение, за изграждането на различни конструкции на комина може да са необходими други детайли: сенник против разливане, проходно стъкло, топлоизолационни материали.

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Огромна роля играят какви тръби за комина от печката е решено да се закупи, тъй като броят, размерът и видовете колена ще определят коя конструкция ще бъде монтирана. Ако беше решено, че системата за отвеждане на дим ще бъде извън помещението, вече няма да е възможно да се инсталира в сградата, тъй като тогава ще се изисква различен набор от части.

Инструменти

Необходими са ви само режещи инструменти: мелница, прободен трион, нож. Цялата работа се извършва ръчно и не изисква специални устройства.

Схема за инсталиране

Има няколко вида комини, най-подходящият тип конструкция се избира индивидуално.


Методи за инсталиране

Важно е да се вземе предвид събирането на кондензат в системата, поради което е необходимо да имате запушалка, дренаж за кондензат и контейнер за събиране на кондензат.

Ако печката е инсталирана през стената от тръбопровода, разположен на улицата, тогава ще бъде препоръчително да прокарате комина през прозореца, така че да не се налага да подготвяте дупка за тръбопровода в тавана.

Външната част на комина е изолирана с топлоизолация, покрита със защитен материал. В края на тръбата е инсталирана гъбичка, която ще предпази комина от отломки, дъжд, различни малки животни и чужди предмети.

Подготовка на пода

Коминът за печката е най-често инсталиран по такъв начин, че да минава през тавана, поради което, преди да инсталирате и фиксирате конструкцията на тръбопровода, е необходимо да направите дупка за него в тавана: с помощта на прободен трион или друг режещ инструмент с диаметър, подходящ за преминаване на стъкло за лакти на вътрешния комин.

Пример за отвор за коминна тръба


Пропускащо стъкло

Проходното стъкло се монтира в отвора преди да се сглоби комина за печката. Диаметърът на стъклото трябва да бъде избран в зависимост от диаметъра на вътрешната тръба, въпреки че понякога фугата се прави преди коминът да премине през тавана. Трябва да се разбере, че е важно стъклото да бъде здраво закрепено - то служи като резе. Но освен това тръбопроводът трябва да бъде прикрепен към повърхността на стената.


При неправилна инсталация може да има такива последствия.

Ако в тавана има лесно запалими материали, изолация или дървени части, те трябва да бъдат отстранени, така че да не влизат в контакт с проходното стъкло.

След поставянето на тръбата всичко това трябва да се запечата с огнеупорен материал, например топлоустойчив уплътнител или специална огнеупорна вълна.

Следните етапи на работа на снимката:


Запечатване


Водене на тръбата до покрива


Покривни работи

На последния етап трябва да поставите дефлектор на тръбата.

Съвети за работа

 • Тръбите, използвани в конструкцията, са разположени изключително в изправено положение; най-добре е да се използват специални скоби за тяхното фиксиране, с размери, съответстващи на коленете на системата.За да спестите пари, можете сами да направите скоби, като използвате метален ъгъл.
 • Всички връзки трябва да бъдат обработени с уплътнител, така че да не останат дупки, през които димът да излиза във въздуха на помещението. На пазара има голям избор на уплътнители, които са подходящи за запечатване на тръбни съединения за изтичане на дим:
 1. Уплътнители с висока температура;
 2. Топлоустойчиви уплътнители;
 3. Топлоустойчиви уплътнители;
 4. Топлоустойчиви уплътнители;

Уплътнителите с висока температура и устойчивост на топлина се използват за запечатване на места, които достигат температури от 350 градуса по Целзий. Тъй като коминът за печка се загрява до по-високи температури, този тип уплътнители са подходящи само за части извън тръбопроводната система.

Топлоустойчивите и топлоустойчиви полимери могат да издържат на огромни температури, до 1500 градуса по Целзий - те са най-подходящият избор за комин на печка.

Свързване на комина с печката

Коминът, излизащ от печката, наречен вътрешен, е свързан с улицата, външния тръбопровод, в тавана или в подпокривната част на покрива. Началото на вътрешния комин е участък, излизащ от коминната тръба, който е свързан с коляно към тавана.

Когато инсталирате вътрешен комин, е важно да свържете правилно тръбата към разклонителната тръба на тръбата - тъй като ако това се прави неправилно, димът може да изтече във въздуха в помещението, което ще направи невъзможно отоплителната система да функционира правилно.

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Коминът е свързан с печката с топлоустойчив уплътнител и специална скоба. Важно е да се направи напълно запечатана конструкция, тъй като всеки пробив на газ може да доведе до отравяне на хората в стаята.


Комин, свързан с печката

Избор на място за комин

Възниква първият въпрос какво да се направи комин за печка. Обикновено материалът за производството на комин за печка се избира според предназначението му. За преносима печка няма смисъл да се оборудват тухлени конструкции, достатъчно е да вземете метална или азбестова тръба. Но е по-добре да се консултирате със специалист за това как правилно да направите комин за печка за печене.

Преди да започнете да сглобявате конструкцията, по-добре е да вземете всички размери и да направите поне скица. Тъй като коминът за печката е окачена конструкция и е препоръчително предварително да се обмислят всички завои и фуги. Особено внимание трябва да се обърне на местата за преминаване през стени, тавани и покриви, както и да се изчисли броят и формата на завоите, да се определи дължината на комина за печката.

Днес в железарските магазини можете да вземете тръба и колена с всякакъв диаметър за сглобяване на комин, основното е как да изчислите комина за печка, за да определите правилно неговия диаметър. Във фабрично направените печки вече има малка част от изходната тръба, така че е лесно да се избере диаметърът на комина за печката. Завършваме компонентите според дизайна, тъй като има 3 вида изход за комин:

 • в стената под тавана. Най-оптималният дизайн. Коминът на печка в стаята играе ролята на отоплително устройство и минимален контакт с други повърхности. И след демонтирането можете просто да поставите във вентилационна скара. Обикновено изходът на комина за печката през стената се извършва на височина 20-25 см от тавана;
 • в тавана. Доста скъп дизайн, тъй като е необходимо да преминете тавана, за да не влезете в системата на гредите. След това изтеглете тръбата, прорязвайки покрива, така че впоследствие да не тече вода през тръбата. В случай на двуетажна сграда, между етажите ще бъде добавена дупка. Извършвайки всички тези работи, е необходимо да се вземе предвид пожарната безопасност;
 • в стената на нивото на изхода от печката. Най-безопасният начин за стрелба, тъй като целият комин е отвън. Но той има редица недостатъци, основният от които е бързото охлаждане на тръбата.В тази връзка студеният въздух черпи топлина от печката и впоследствие от стаята. Тоест, след като печката е изгоряла, е необходимо да изключите комина, така че стаята да не може да се охлажда през него.

Когато подреждате комин за печка в гараж или работилница, първият метод често се избира като най-ефективен.

Трябва ли да тухлите тръбата?

Металният комин за печка не изисква специална защита от външни влияния, но поради визуалния ефект и възможния контакт с гореща тръба, предприемчивите собственици често тухлят тръбопровода.

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Но изграждането на комин посредством тухлена зидария е забранено - такива конструкции не са подходящи за тази отоплителна система, изключително поцинкована тръба за печка е подходяща за тази роля, тя ще осигури добро сцепление, лесно се почиства и проверява за дефекти. Лесна инсталация и лесна поддръжка са основните предимства на тази качулка.

Грижи и почистване

Цялостното качество на работа и ефективността на отоплителната система пряко зависи от състоянието на комина, така че периодично трябва да обръщате внимание на системната му поддръжка.

Необходимо е ежегодно да се извършва цялостна проверка на тръбопровода за пукнатини, изгаряния, ръжда и други дефекти, които могат да доведат до неприятни последици. По време на проверката трябва едновременно да почистите цялата конструкция на комина от сажди - това може да стане чрез изгаряне на трепетлика в печката.

Грижа за комина

За да функционира правилно конструкцията на комина и следователно отоплителното тяло, те трябва да се грижат:

 1. Поне веднъж годишно тръбата за печка в гараж, оранжерия, навес или хол трябва да се проверява за пукнатини, ръжда и изгаряния.
 2. Коминът трябва да се почиства ежегодно със специални химикали, които трябва да се изгарят в камината заедно с твърдо гориво. Можете да поставите няколко пепелни трупи във фурната, които дават много висока температура по време на процеса на горене. В резултат на това саждите се изгарят в комина.
 3. Използвайте механичен метод, като използвате ерш, тежести и т.н. няма да работи, тъй като конструкцията на димните отработващи газове на печката не е издръжлива.

Предлагаме ви да се запознаете с Възможно ли е да измиете тялото с катранен сапун

За да може печката-печка винаги да има добра тяга и да няма дим в стаята, е наложително да се предприемат превантивни мерки, които да помогнат за поддържането на комина в ред.

Всеки комин изисква периодична поддръжка:

 • За да бъде тръбата чиста от отлагания на сажди, е необходимо периодично да се добавят химически агенти, специално проектирани да разхлабят въглеродните отлагания към изгарящите дърва. За същите цели се използват и дърва за огрев от трепетлика, които помагат за почистване на вътрешните стени. За почистване на тръбата с тяхна помощ се използват само дърва от трепетлика за превантивно отопление. Препоръчително е те да не изгарят бързо, а да тлеят за максимално възможното време в горивната камера. За да се създадат такива условия, тягата се намалява изкуствено чрез затваряне на вентилатора, след като дървата за огрев са добре загряти.
 • Механично почистване на тръбата от въглеродни отлагания и ръжда се извършва ежегодно. За да направите това, можете да използвате специална четка за почистване с товар.
 • След всяко почистване е наложително повърхността да се ревизира чрез внимателно спускане на включената крушка в комина. Това е необходимо, за да се открият навреме изгаряния или пукнатини.

Процесът на инсталиране на комин от готови сегменти е доста прост и е напълно възможно да се справите сами. Ако има желание да направите части от тръбата сами, по-добре е да се откажете незабавно от това, особено при липса на опит в такава работа.

Тъй като всеки комин трябва да е с най-висока надеждност и всички сегменти, когато са скачени, в идеалния случай трябва да съвпадат помежду си, за да ги запечатат, препоръчва се да се монтират части, направени изключително на професионално ниво. Трябва да се помни, че проникването на въглероден окис в помещението от лошо запечатани шевове или изгорени дупки е, без преувеличение, смъртна опасност.

Въпреки привидната простота и непретенциозност на дизайна, коминът за печката ще се нуждае от периодично внимание. На първо място, това трябва да се прояви в редовната проверка на тръбите за поява на ръжда, следи от изгаряне или пукнатини.

Наличието на който и да е от тези дефекти трябва да бъде сигнал за незабавна подмяна на повредения участък на комина. Оставен без надзор, рано или късно ще се превърне в източник на опасност за жителите на къщата. В най-добрия случай димът ще проникне през пукнатините; в най-лошия изгорял тръбопровод може просто да се срути.

Също толкова важно е да се грижите за вътрешната повърхност на комина, върху която неизменно ще се натрупват сажди и пепел по време на работа. Наличието на дебел слой сажди може да има няколко негативни последици едновременно:

 • Тягата намалява.
 • Нормалното изсмукване на дим е нарушено.
 • Дизайнът на комина става по-тежък.

Можете да премахнете натрупаните сажди с помощта на специални химически съединения, които се нанасят върху дървото. Техните компоненти са напълно безвредни за човешкото здраве, но за сажди те са наистина страховито оръжие.

Обикновените дървета за трева от трепетлика имат почти същия ефект. Желателно е трепетликата да тлее малко по малко и да не изгаря бързо.

В конструкции, оборудвани с допълнителни елементи, ще бъде достатъчно само да се покрие вентилаторът.

Но традиционните методи за почистване (метална четка, сърцевина, грунд, високи температури) тук няма да работят, тъй като тънкото желязо може просто да не може да издържи.

Изход

Монтажът на изпускателна тръба за печка не е труден процес и може да се извърши самостоятелно, без участието на специалисти. Основното нещо е да се спазват правилата за пожарна безопасност, да не се допуска коминът да влиза в контакт с лесно запалими материали и да следи херметичността на конструкцията.

С отговорен подход към монтажа на печката и монтажа на комина, както и правилна работа, няма да възникнат проблеми при използването на отоплителната система. Ако инсталирането на цялата система е неправилно, тогава като котел или камина, печката може да причини пожар.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни