Декориране и облицовка на руската печка със собствените си ръце - от А до Я


Декориране на печката в къщата със собствените си ръце. Наличието на първична руска печка във вътрешността на частна къща я изпълва с уникален уют, а богат избор от облицовъчни материали ви позволява да създадете стилен елемент, който се комбинира със стаята. Поради факта, че повърхността на печката е изложена на резки температурни промени, това да направите сами е трудоемък процес, който изисква стриктно спазване на технологията.

Руската печка е вътрешна украса и талисман на къщата.

Планиране на дизайна на пещта

Преди да изберете материала, от който впоследствие ще бъде направено довършването, струва си да обърнете специално внимание на дизайна на стаята. Най-често присъствието на руска печка предполага рустикален кухненски стил, въплътен в груб завършек на стени и подове, варосан таван, завеси от chintz и дървени подови дъски. Въображението и малко усилия обаче ще ви позволят да създадете други уникални дизайнерски опции, които идеално се вписват в околната среда.

Руска печка в интериора на модерната кухня
Руска печка в интериора на модерната кухня

Най-често огнеупорните тухли се използват за полагане на печката със собствените си ръце. Като правило не се нуждае от допълнителна облицовка и може да се използва като независим декоративен елемент. Но в случай на очевиден дисонанс с дизайна на кухнята или нарушаване на целостта на повърхността през периода на експлоатация, материалът се нуждае от допълнително довършване.

Има много опции: печката може да бъде облицована с плочки или камък, използвани плочки в декора или просто измазани и боядисани във всеки от цветовете, представени в палитрата. Изборът ще зависи само от сложността и цената на работата.

https://youtu.be/wXYV1dEvtpg

Направи си сам методи за довършване на руска тухлена печка

Измазване

За да покриете тухлена печка с плочки със собствените си ръце, трябва да извършите подготвителна работа и да подготвите инструмента, с който трябва да работите:

 • ниво на багажника и отвес;
 • строителна мистрия и шпатула;
 • четка за боя (по-добре е да вземете широка);
 • специален нож за плочки;
 • чук или чук с гумен плот;
 • четка с метални четина;
 • удобен контейнер за разтвор;
 • огнеупорно топлоустойчиво лепило.

Руската печка рядко остава недовършена. Най-простият вариант за довършителни работи включва мазилка и варосане на стените. Понякога са рисувани ръчно с гваш, акрил или акварели. Печката е украсена с няколко вида плочки, боядисани с топлоустойчива боя.

Снимка 1. Нанасяне на орнамент с помощта на гваш върху руска печка, която преди това е била измазана и варосана.

Гипс

Измазването на стените на руска печка е бюджетен вариант за довършване. Неговите предимства са евтиността на материалите и тяхната наличност. Съставът на разтвора, който печките приготвят сами, включва няколко съставки. Компонентите се смесват и се разреждат с вода до желаната консистенция.

Решението съдържа:

 • глина и пясък;
 • шамотен пясък и шамотна глина.

Справка. За да се повиши здравината на мазилката, сместа включва цимент, пухкави азбестови влакна, гасена вар, топлоустойчиво лепило, сол.

Глините се делят на мазни (много вискозни, пластмасови), нормални и постни (не пластмасови, наситени с груби частици). За приготвяне на разтвора най-добри са мастните и нормални глини. Към първия се добавя пясък, а последният може да се използва неразреден за мазилка.

Снимка 2. Процесът на измазване на руска печка с холандска поръчка с помощта на глинен хоросан.

Нормалните глини съдържат оптимално количество гранулиран материал и са идеална естествена смес за работа в пещ. Използват се и кльощави глини, но в същото време те добавят точното количество мазна глина към тях.

Важно! За да се нанесе първият слой мазилка, разтворът е направен със същата плътност, както при зидарията. Не се стича по тухлени стени и се прилепва добре към тухли и шевове. Вторият (външен) слой е направен от по-течен разтвор.

Варовик

Гасената вар и тебешир се използват за избелване на измазана фурна. Тези материали са с чисто бял цвят и могат лесно да се нанасят върху мазилка.

Гасената вар се продава под формата на прах, опакована в запечатани найлонови торбички.

Как да подобрим фурната в къщата със собствените си ръце

Материалът се излива в контейнер, напълва се с вода и се разбърква с шпатула. Съотношението вода и вар не е строго определено.

Можете да разредете плътна маса, която по консистенция наподобява паста за зъби, и след това да я разредете с вода, ако е необходимо.

Към вар често се добавя сол. Това вещество дава сила на разтвора. Стената на печката няма да се рони и праши. Ако случайно се облегнете на печка, избелена със сол, по дрехите ви няма да има бели следи. Солта ще накара стената на уреда да блести. Към варов разтвор се добавят и строителни бои.

Лаймът се счита за безопасен материал, но разяжда кожата, ако попадне в близък контакт. Поради това варосването се извършва в гумени ръкавици.

Кредата се нанася добре върху мазилка. Побелена с креда разтвор повърхност „размазва“ ръцете и дрехите при допир. За да се увеличи силата на варовика, сапунен прах, натрошен на стърготини, течно дърводелско лепило, обезмаслено краве мляко се добавят към креда разтвора. Строителните бои се въвеждат в разтвора, както и във вар.

Печката е боядисана върху гипс и тухли без шпакловка. Няколко вида бои са подходящи за довършителни работи:

 • на водна основа;
 • органични;
 • силиций-органичен;
 • силикатен органичен.

Всички тези бои имат общи свойства. Те са водоустойчиви, топлоустойчиви, не се мокрят от влага.

Боята се нанася с четка, валяк, строителен спрей. За да стане слоят здрав, оцветяването се извършва два пъти. Труднодостъпните места се боядисват с четки с различна ширина.

Важно! Боядисва се само напълно суха мазилка или тухлена зидария.

Руската печка може да бъде украсена с всякакви плочки, това ще подобри външния вид на отоплителната конструкция и ще й позволи да се впише хармонично в интериора на модерна къща. Най-често се използват три вида плочки: теракота, клинкер и майолика.

Справка. Плочката се използва за непрекъснато облицоване и за създаване на декоративни композиции върху варосани или боядисани стени на руската печка.

Теракотовите плочки са направени от каолинова глина. Това е топлоустойчив материал, който при нагряване запазва топлината на фурната за дълго време.

За облицовъчните фурни се произвеждат правоъгълни плочки, чиито размери съответстват на размерите на тухлите на фурната, това помага да се създаде имитация на тухлена зидария.

Цветовата палитра на теракотените плочки е топла; в нея преобладават кафеникави, оранжеви, кремави тонове.

Клинкерните плочки са завършващ материал, изработен от различни видове шисти глина. Боите придават на глината голямо разнообразие от нюанси. Тази плочка е издръжлива, има топлоустойчивост, остава топла дълго време след нагряване.

Майолика - керамични плочки, покрити с топлоустойчив емайл (глазура). На глазурата се нанасят орнаменти и рисунки. Това е много красив материал, който ще направи най-простата руска печка уникална. В зависимост от стила на рисуване, той се нарича Gzhel, Metlahh, египетски плочки.

Завършване на повърхността на пещта с мазилка

Декорирането на дизайн с мазилка е най-лесният начин да завършите.Преди използваните глинени състави вече са загубили своята значимост поради появата на сухи топлоустойчиви смеси.

Руска печка завършена с гипс и декоративни плочки
Руска печка завършена с гипс и декоративни плочки

Важно е да запомните, че преди да започнете облицовъчната работа, е необходимо да издържите един месец от деня на завършване на пещта. Този интервал е необходим за пълно свиване на конструкцията.

Преди да започнете да измазвате тухлена зидария, е необходимо да извършите определени подготовки:

 • отстранете остатъчния разтвор и прах;
 • задълбочете всички шевове с 10 мм;
 • равномерно грундирайте повърхността;
 • покрийте конструкцията с фино зърнеста мрежа;
 • загрейте печката и навлажнете стените с вода.

Мазилката се нанася на няколко слоя, докато се получи равномерен слой.
Мазилката се нанася на няколко слоя, докато се получи равномерен слой.
Директният процес на мазилка се състои в нанасяне на разтвора по слоеве на интервали от 4 часа - за пълно изсъхване на всеки слой. Първата партида от разтвора трябва да е достатъчно течна. Неговата задача е да изравнява повърхността и да оформя ъгли. Средно се нанасят три до четири слоя, за да се получи равномерна повърхност. Резултатът от тази работа ще бъде траен завършек.

С какво друго можете да украсите фурната?

На печкарите често се задава въпросът: възможно ли е да вземете листове от гипсокартон като декорация за печки?

Абсолютно невъзможно е да се направи това, тъй като под обшивката от гипсокартон трябва да се постави изолационен слой и в този случай печката ще изпълнява само декоративна функция.

В случай на инсталиране на фалшива камина, тя може да бъде направена от панели от гипсови влакна и след това да залепите винилови тапети отгоре под камък или тухлена зидария. Инсталирането на декоративна камина и поставянето на тапети не е твърде скъпа работа, тя ще придаде пикантност на вашия хол.

Напоследък се произвеждат стъклени тапети или мрежа от фибростъкло за довършителни пещи. Те са огнеупорни и признати за напълно безвредни, тъй като при нагряване не отделят токсични вещества. След залепване с фибростъкло или фибростъкло мрежа, те могат да бъдат боядисани във всеки цвят, който отговаря на интериора на стаята.

Това са два различни материала, но принципът на производство и всички характеристики са подходящи за довършителни пещи.

Понякога огнеупорните тухли се използват за украса на камини и печки. Това е топлоустойчив материал, използван в производството на доменни пещи. Скъпо е и не се използва широко в битовите нагреватели за тухли.

Процес на боядисване в пещ

Основата за боядисване на печка в частна къща може да бъде както измазана повърхност, така и тухлена зидария в естествената й форма, при условие че нейната цялост не е нарушена. Има много опции за бои и варосване. Можете да изберете подходящ вариант за боядисване на повърхността на печката, като вземете предвид нивото на сложност на работата, финансовата база и общия дизайн на кухнята.

Видове довършителни работи на печката със собствените си ръце в частна къща
Оцветяване с вар на пещта

Най-лесният начин да нарисувате печката със собствените си ръце е да избелите креда или вар. За да се укрепи съставът, към него се добавя сол, която по време на работата на конструкцията ще предотврати проливането на оцветяващия състав. Необходимо е да се боядисва с креда или варов състав в няколко слоя, това ще определи не само качеството на покритието, но и естетическия вид на пещта.

Съществуват и редица топлоустойчиви бои, които се отличават със своята лекота на нанасяне и широка цветова гама. Най-често срещаните видове сред тях са:

 • алкиден;
 • органосиликат;
 • силиций органичен.

Боядисване на фурната след предварителна подготовка

С тяхна помощ повърхността на печката може да бъде боядисана във всякакъв цвят, както и да направите уникална картина със собствените си ръце. Самият процес на боядисване не е труден, важно е само да се извърши предварителна подготовка на повърхността. За това ви трябва:

 • премахнете остатъците от предишното покритие (ако има такива);
 • измийте добре повърхността;
 • ако има мазни петна, отстранете ги с разтвор на сода.

Забележка: Фурната може да бъде боядисана без предварително грундиране.

Повърхността на печката (тухлена зидария или мазилка) е боядисана с валяк със средна купчина. Четката се използва само за боядисване на шевове и труднодостъпни места.

Най-добре е да рисувате фурната със собствените си ръце на няколко слоя, на интервали за пълно изсъхване.

Съвет: Преди да започнете да рисувате, препоръчително е да нагреете печката малко. Всяка боя прилепва по-добре към топла повърхност. Но след приключване на работата, фурната може да се нагрее не по-рано от 2-3 дни.

Какви са принципите за определяне на мястото на инсталиране

Струва си да се разбере, че въпросът къде трябва да се намира фурната в къщата е изключително важен и отговорен, затова си струва да се подходи към търсенето на отговор със специално внимание.

Принципите за определяне на местоположението са следните:

 1. Всяка печка трябва да е възможно най-близо до централната част на къщата, така че външният комин да не излиза далеч от билото.
 2. Правилното местоположение на устройството ще бъде в случай, че под него не се извършват други комуникации, например водоснабдяване.
 3. Когато инсталирате две фурни в една зона, все пак е по-добре да проектирате за всяка основа, за да се предпазите от бързото унищожаване на продуктите.

Коминна тръба и билото на къщата
Разположението на тръбата спрямо билото на къщата

Освен това си струва ясно да се разбере, че една конструкция трябва да отоплява поне две стаи, в противен случай нейното инсталиране няма да бъде препоръчително.

Добре е да знаете: Как можете да рисувате печка от червена тухла, какъв състав да използвате

С лице към печката с плочки

Плочките са уникален и античен вид декорация. Материалът е представен под формата на керамични плочки от едната страна, а от другата - крупа, с помощта на която се извършва инсталационният процес.

Цветовата схема на плочките е разнообразна, освен това те могат да имат различен релеф и шарка. Печка, облицована по този начин, ще има уникален вид. Въпреки това, цената на материала може значително да надмине други видове облицовки. Това се дължи на факта, че боядисването на готовата плочка се извършва ръчно.

Видове довършителни работи на печката със собствените си ръце в частна къща
Руската печка е украсена с плочки

За да покриете печката с плочки, трябва да се придържате към определени технически препоръки и да ги следвате в следния ред:

 1. Плочките първо трябва да се накиснат във вода. След това трябва да ги сложите върху фурната, без да използвате разтвор - за равномерно разпределение на частите. След това трябва да премахнете всички редове, с изключение на долния.
 2. Полагане на редовете, започвайки отдолу, върху глинен хоросан. В този случай стоманените щифтове, вкарани в отворите на лоста, трябва да бъдат свързани помежду си с тел, притискайки плочките един към друг.
 3. Съседните плочки са допълнително закрепени заедно с еластични стоманени скоби.
 4. Последният етап е фугиране с глинен хоросан.

Видове довършителни работи на печката със собствените си ръце в частна къща
Схема на закрепване на плочки към повърхността на печката

Важен съвет: Хоризонталните фуги се затапват с празнина от няколко милиметра, като се има предвид свиването на плочките.

Печка, облицована с плочки в частна къща, е подсилена, монолитна конструкция с почти неограничен експлоатационен живот.

Порцеланови каменни изделия

Създаването му пада през 80-те години на миналия век. Порцелановият камък е предназначен не само за довършителни печки, но и широко използван в строителството.

За производството му са необходими няколко разновидности на специална глина с добавяне на кварцов пясък, различни видове естествени багрила и фина фракция мрамор или гранит към масата.

Цялата маса се смесва добре и се пресова при доста високи температури под налягане. Резултатът е траен продукт, който не се страхува от силни удари и високи температури, перфектно запазващ топлината.

Това е монолитен материал, който по време на производството може да получи всякакъв цвят.

Благодарение на съвременните технологии порцелановият камък може да бъде направен под формата на майолика, теракота или плочки.Цената на такъв материал също не е голяма в сравнение с оригиналните.

Декорация на пещ с плочки

Алтернатива на дизайна на плочки може да бъде завършването на печката в частна къща с керамични плочки. Majolica, остъклена плочка, направена чрез пресоване и двойно изпичане, има специални декоративни данни. Материалът за облицовка е направен от цветна глина, а предната част е украсена с ярка живопис. Много по-лесно е да се покрие печката с нейна помощ, отколкото с плочки, а окончателният дизайн органично ще се впише в пространството на селската кухня.

Неостъклените теракотени плочки могат да бъдат бюджетен вариант за довършителни работи. По отношение на здравината, той не отстъпва на майоликата, освен това има повече опции за модели: имитация на тухли или естествен камък.

Видове довършителни работи на печката със собствените си ръце в частна къща
Процесът на облицовка на фурната с керамични плочки

Като най-траен довършителен материал, трябва да обърнете внимание на клинкер - вид керамични плочки, направени от високопластични видове глина. Този материал може да се използва за наслагване не само на фурната в кухнята, но и на всяка друга повърхност, подложена на резки температурни промени.

За да покриете повърхността с някой от видовете плочки със собствените си ръце, трябва да използвате специален топлоустойчив състав на водна основа.

Забележка: Преди да облицовате фурната, внимателно измажете и подсилете повърхността.

Клинкерни плочки

Европейски материал, създаден за облицовка на камини и печки, за разлика от декоративните тухли в къщите на Холандия, Норвегия и редица други северноевропейски страни.

Обикновено се пресоват няколко вида глина, с добавяне на определени части шамот, различни багрила и се изпичат. Резултатът е плочка с приятен бежов нюанс, от млечен до ярко оранжев.

Това е материал с дебелина 9-12 мм, с микропореста структура, способен да задържа топлината добре.

Каменна облицовка

Повърхността на печката може да бъде облицована с естествен или изкуствен камък. Този метод става все по-популярен с всяка година. Това се дължи както на огнеупорните качества на материала, така и на естетическите. Освен това, след определен период на работа на фурната, можете да добавите разнообразие към нейния дизайн, като просто боядисате повърхността в желания цвят.

Видове довършителни работи на печката със собствените си ръце в частна къща
Пещта завършена с камък

Естеството на работата, извършена върху полагането на камъка, има известно сходство с дизайна на плочки. Но има и известна разлика, която се крие в напасването на материала. Особено ако въпросът се отнася до естествения камък, който има разнообразие от форми и размери.

Процесът на облицовка се състои от следните стъпки:

 1. Грундиране на повърхността на фурната, за да се осигури високо ниво на адхезия на материала.
 2. Полагане на долния ред камъни с помощта на ниво. В работата се използва специален топлоустойчив разтвор, състоящ се от цимент, пясък и синтетични добавки.
 3. Малки парчета гипсокартон могат да се използват за съединяване на шевовете.
 4. Подрязването на камъни се извършва с помощта на мелница и бетонен диск.

Съвет: Изрязването на камъка трябва да се извършва при ниски скорости на мелницата, за да се избегнат стружки.

Видове довършителни работи на печката със собствените си ръце в частна къща
Печката е специален дизайнерски елемент на модерна селска къща Възможно е да се създаде уникален кухненски дизайн в частна къща с печка не само с помощта на един от видовете покрития, но и чрез комбиниране на няколко наведнъж. Като алтернатива, повърхността може да бъде измазана, а ъглите могат да бъдат облицовани с естествен камък. Или използвайте комбинация от тухлена зидария в долната част на фурната и боядисайте горната част, за да съвпадне или с шарка.

Като декорирате печката със собствените си ръце, можете да създадете уникална мебел, която да изпълни къщата с комфорт и топлина.

Избор на метод за облицовка

Материалите за облицовка и варосване на печката се избират в съответствие с дизайна на устройството и стила на интериора. Изборът на опциите за довършителни работи се влияе от:

 • разходите за основни и спомагателни материали;
 • цената на услугите на печка;
 • индивидуални предпочитания на собствениците на къщата.

Ако покривът за печене и плота играят декоративна роля и практически не се използват, можете да изберете всякакъв вид покритие. Ако външната облицовка непрекъснато изпитва механични натоварвания, периодично покрити със сажди, разумно е да се спрете на облицовка, която лесно се почиства или възстановява.

Ако разтворът съдържа бързосвързващи се компоненти, пригответе го непосредствено преди употреба. Ако разтворът не включва такива съставки, може да се направи предварително и да се съхранява в запечатан контейнер. Измазването включва следните стъпки:

 • Повърхността на фурната се навлажнява с вода от спрей.
 • На широка шпатула вземете части от разтвора и ги нанесете (или хвърлете) върху стената.
 • С помощта на широка мистрия разтворът се изравнява по стената. Рендето се извършва отдолу нагоре, успоредно на пода.
 • Процедурата се повтаря, докато цялата стена не бъде покрита с мазилка.
 • Използвайки ъглов нивелир, плувка, друг инструмент, изравнете ъглите.
 • Стената се оставя да изсъхне за половин час и се нанася вторият слой.
 • Разтворът се разрежда леко с вода, за да стане по-пластичен.
 • Разтворът се нанася (изхвърля) с шпатула върху стената.
 • Използвайки широк поплавък и правило, повърхността се изравнява.
 • Ъглите най-накрая се изравняват с ъглов изравнител и плувка.

Полагането на плочки се извършва с помощта на готови смеси или глинен хоросан с цимент. За нанасяне на хоросан са необходими мистрия, шпатули, чук, мелница за рязане на плочки. Работата с теракотени плочки включва следните стъпки:

 • Тухлената зидария се навлажнява с вода от спрей бутилка.
 • Грунд (Premi или друг) се нанася върху стената с четка.
 • Разтвор се нанася върху стената с мистрия, широка шпатула.
 • Сместа се изравнява с ренде. Дебелината на слоя е 4-5 мм.
 • Плочката отвътре се намазва с хоросан и се залепва към стената.
 • Между плочките са монтирани пластмасови разделители.
 • След като разтворът се стегне, премахнете дистанционните елементи.

В шевовете се въвежда топлоустойчив мастик или глинен хоросан с лепило. За целта използвайте специална спринцовка.

Внимание! Измазването и полагането на плочки се извършват при температура не по-ниска от плюс 5 градуса и не по-висока от 25 градуса.

Декоративна скала

Камъкът за облицовка на руската печка се използва рядко, той наистина не съвпада с външния вид на конструкцията. Най-често порталът или основата на пещта се завършва с камък, но може да се използва за цялото тяло.

Материали и инструменти

За довършване ви трябва:

 • облицовъчен камък (можете да използвате дялан и див камък, камъчета);
 • лепилен разтвор (глина или цимент);
 • ниво;
 • Гребен;
 • гумен чук;
 • контейнер за разтвор;
 • метална решетка;
 • крепежни елементи за мрежата;
 • строителен миксер.

Най-доброто решение за камък е глина в съотношение 1: 2 (глина и пресят пясък, съответно). За камък с голям формат е по-добре да вземете циментов разтвор със съотношение на компонентите 1: 2: 1 (цимент, мазна глина, пясък, съответно).

Инструкции


Схема

 1. Преди да започне облицовката, повърхността е подсилена с метална мрежа, която е прикрепена към шевовете на тухлената зидария. След това мрежата е покрита със слой от гипсов разтвор (както при конвенционалното измазване на фурната). Повърхността трябва да изсъхне, след което трябва да бъде изравнена и шлайфана.

 2. Облицовката започва от долния ред, лепилото се нанася с гребен върху повърхността на печката и плочките, след което всеки елемент е здраво притиснат към стената. С помощта на гумен чук, леко го потупвайки, дайте на камъка необходимото положение. При полагане не се препоръчва да се правят много широки шевове, тъй като повърхността няма да изглежда много хубаво.

Ако е необходимо, отделни каменни плочи се подрязват с мелница, това трябва да се направи, когато финишът е залепен.Всички излишни разтвори се отстраняват незабавно, тъй като след изсушаване ще бъде почти невъзможно да се отстранят.

Сортове фурни

Основната класификация включва разделянето на пещите на метал и тухла:

 • Тухлена фурна е класически вариант. Тухлата се охлажда дълго време, така че такава печка ще се загрее дори след угасване на огъня. Каменните печки за дома могат да отопляват голям дом с няколко етажа. Тухлите не могат да бъдат нажежени до червено, така че не е необходимо да се защитават стени, тавани и подове. Тухлените печки имат ниска цена, особено ако правите полагането на конструкция със собствените си ръце според чертежи и схеми. За строителство трябва да изберете огнеупорна тухлена тухла, но можете да я направите сами. Оформлението на къщи с руска печка изисква изграждането на мощна основа, ако не се направи, сградата може да бъде изкривена;
 • Металната фурна заема по-малко място. Те са по-естетически приятни, можете да направите калъф с уникални размери и форми. Те служат над 50 години без нужда от ремонт. Стаите се нагряват достатъчно бързо, независимо от вида на горивото. Цената е доста ниска. Структурата се охлажда със същата висока скорост, докато се нагрява. Те също имат голям риск от пожар, но ако се спазват всички условия на работа, не е нужно да се притеснявате за това. Не го поставяйте в близост до запалими предмети и повърхности. Важно е да се осигури защита с керамични плочки.

Ще ви интересува: Как да подредим 10 кв. м удобно и безопасно

По вид на конструкцията най-популярните видове са традиционната руска печка, камина и печка от чугун. Има и електрически камини, които могат да бъдат инсталирани както в апартамент, така и в дървена къща. Може да бъде доставен за половин час. Устройството загрява стаята и пламъкът се визуализира.

Тухлена мазилка за фурна

Измазана тухлена пещ
Мазилката с право може да се счита за най-бюджетния вид довършителни работи. Има голямо разнообразие от народни и съвременни методи. Повечето хоросани са на основата на глина. На негова основа към готовата смес могат да се добавят азбест, цимент или гипс. На строителните пазари е представен голям избор от готови сухи смеси. Такива композиции не отстъпват по качество на традиционните. Те имат добри топлоустойчиви свойства, издръжливи са и надеждни.

Основни правила за измазване на тухлени фурни

 • Новата фурна трябва да изсъхне и да се свие. За да направите това, той се загрява няколко пъти, като постепенно се увеличава температурата на нагряване. Можете да започнете да работите само месец след завършване на зидарията.
 • Повърхността на печката се почиства от остатъците от зидария хоросан. Шевовете се избират на малка дълбочина и се прави армировка.

  Препоръчително е да укрепите повърхността със стоманена мрежа или фибростъкло.

 • За да накарате мазилката да изсъхне по-бързо, преди да започнете работа, фурната се загрява.
 • Първият слой от разтвора е направен по-течен. Нанесете го, като запълните кухини и оформите ъгли. Следващите слоеве се изравняват и шлайфат до равна повърхност.

Измазаната печка може да бъде избелена или боядисана по-късно. За тези цели има голям брой различни формулировки. Най-евтините и екологично чисти смеси са вар и креда. Такива багрила обаче имат няколко недостатъка. Те могат да се размажат и да се напукат, ако към състава им не се добавят свързващи вещества.

В съвременния пазар на бои и лакове могат да се разграничат бои на полимерна и кремнийорганична основа. Тези багрила издържат на високи температури, влага и UV лъчение. Желаещи да подчертаят структурата на червена тухла, такива състави могат да се използват и за покриване на незамазана печка.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни