Отопление от печка за сауна с воден кръг

В много частни къщи отоплението с дърва и печките остават приоритет. Някой има метална печка, някой има тухла, но едно ги обединява - този тип отопление не е най-удобното. Твърде много внимание и недостатъчен комфорт. Изход - отопление на печка с воден кръг.

Отопление на печки с воден кръг - възможност за съчетаване на традиция и комфорт

Първо, нека разберем терминологията. Когато казват „печка“, най-често имат предвид нагревателно устройство от тухли, което се изгаря с дърва. Но често това се нарича още метална печка с дърва или въглища. Принципите на работа за тухлени и метални единици са еднакви, методът на топлопреминаване се променя. Металът има по-голям конвективен компонент (по-голямата част от топлината се пренася от въздуха), докато тухлата е доминирана от топлинна радиация - от стените на пещта и отопляемите стени на къщата. В нашата статия говорим предимно за тухлени печки, но по-голямата част от информацията може да се приложи и за метални дървени (въглищни) единици. Отоплението на печката с воден кръг може да бъде направено въз основа на всякакъв вид печка.

Устройство

Всъщност почти всяка печка на дърва, дори стара тухлена печка, може да бъде преобразувана и снабдена с водна верига. Независимо от това е по-добре да се даде предпочитание на готови решения с добре подредена структура, където топлообменникът е вписан хармонично и не разваля процеса на горене и сцеплението.

Идеята е да се постави воден топлообменник директно в горивната камера или пред комина. В зависимост от неговия дизайн и местоположение е възможно да се организира радиаторно отопление в цялата сграда.

Има пет основни типа топлообменници:

 • бобина;
 • регистър на тръбите вътре в пещта;
 • вграден котел, резервоар за съхранение;
 • тръбен регистър на външната стена на фурната, конвекция;
 • коминен топлообменник.

Намотка

+ Лесно изпълнение.

+ Максимално разсейване на топлината.

- Само принудителна циркулация.

Вътре в пещта, често на входа на комина, има плоча топлообменник, приблизително същият като този, инсталиран в газови котли. Поради горещия въздух и продуктите от горенето охлаждащата течност се загрява. Тъй като в този случай няма естествена конвекция на течността и за циркулация в отоплителната система, ще е необходимо да се инсталира циркулационна помпа. Това вече прави отоплението в зависимост от наличието на електричество.

Регистър на тръбите вътре в пещта

+ Бързо загряване.

+ Простота на дизайна.

- Слаба регулация на отоплението.

Вътре в горивната камера е оформен тръбен топлообменник с директно изгаряне. Редица "П" -образни тръби, монтирани успоредно една на друга и обединени съответно от два колектора, вход и изход. Топлината от огъня и тлеещото дърво загрява охлаждащата течност в тръбите. Доста рискован вариант, тъй като при липса на циркулация охлаждащата течност кипи. Ако няма допълнителен обем за разширяване и отстраняване на пари, е възможен взрив на топлообменника. Това обаче е най-простият и достъпен вариант за самостоятелно изпълнение и промяна на съществуваща печка за изгаряне на дърва. В печките, първоначално оборудвани с такъв регистър, е инсталиран терморегулатор, който в зависимост от нагряването на водата регулира положението на амортисьора, намалявайки активността на изгаряне на дърва.

Котел

+ Топлинен резерв, висока инерция.

- Силно влияние върху процеса на горене.

Резервоарът за съхранение е оформен директно отстрани на камината и допълнително отгоре. Това е директна алтернатива на тръбния регистър, само топлообменникът е оформен от ламарина.Всъщност конструкцията образува основните стени на самата пещ. Замяна, например, тухлена зидария. Недостатъците са подобни на предишната версия. Предимството е по-активната конвекция и възможността за организиране на отоплителна система с естествена циркулация на охлаждащата течност. Важно е само да се осигури захранване със студена вода в най-ниската точка на топлообменника и прием на топла вода в най-високата точка.

Пещта на Бутаков с котел и воден кръг
Пещта на Бутаков с котел и воден кръг

Регистър на тръбите по тялото на пещта

+ Добър топлообмен.

+ Плавно отопление.

+ Възможност за регулиране на температурата на охлаждащата течност.

+ Водната верига има малък ефект върху процеса на горене.

топлообменник около пещта

Типът конвекция е типичен за повечето съвременни готови печки на дърва. Регистър на оформени тръби се формира по периметъра на пещта, а също и частично по канала на комина от външната страна на основното тяло на пещта. Най-добрият вариант за организиране на отопление с естествена циркулация и с минимален риск охлаждащата течност да заври.

Топлообменник за комин

+ Простота на дизайна.

+ Съвместим с всеки дизайн на фурната.

- Оказва негативно влияние върху апетита.

Коминният топлообменник е специален случай за организиране на отопление на вода на базата на печка, която не е оборудвана с вграден топлообменник. Това е по-често цилиндричен резервоар, фиксиран към комина, така че да го захване по периметъра. Водата се загрява от топлината на газовете, излъчвани от горивната камера. Съществува и вариант с бобина, навита около тръбата. Първият вариант е подходящ за отопление с естествена циркулация, във втория случай е необходима помпа. И двата варианта са лоши, тъй като значително понижават температурата на стените на комина, причинявайки конденз и бързо запушване на комина.

Трудността при проектирането на воден кръг в пещта е силно отстраняване на топлината от горивната камера или комина. Поради това температурата на горене и, най-важното, нагряването на газовете могат да бъдат значително намалени, което влияе върху големината на тягата. Това важи особено за пещи с дълго изгаряне с воден кръг. Те не само създават слаб течение, отстраняването на топлината може да спре тлеенето на дърва за огрев и по този начин да причини опасна ситуация, когато печката изгасне или, още по-лошо, тягата се срути и въглеродният окис, заедно с неизгорелия запалим газ, ще започне да се влее в стаята.

Топлообменник за комин

Основният недостатък на пещите с воден кръг е невъзможността да се регулира температурата на охлаждащата течност и да се изключи отоплението по време на работата на пещта. Ако дървото вече гори, тогава циркулацията трябва да се поддържа в топлообменника, в противен случай водата ще заври и металът ще се счупи от излишното налягане и печката ще се влоши, както и вътрешната ситуация в къщата.

Проблемът е частично решен за външни регистри и плочи топлообменници. Външните конвектори могат да работят като въздушен конвектор, дори без да са свързани към отоплителната система или достатъчно бързо, за да изхвърлят топлината, идваща от камината. В случай на радиатор с бобина и плоча, той може да бъде позициониран така, че да е възможно да се изключи потокът от димни газове през него.

Характеристики на печка за сауна с топлообменник

Печката за сауна, оборудвана с топлообменник, има определени дизайнерски характеристики.


Те включват по-специално:

 • система за подаване на тръби за циркулация на охлаждащата течност;
 • удебелени телесни стени;
 • увеличен обем на нагревателя;
 • наличието на задължителен разпределител на въздуха;
 • врата на камината от топлоустойчиво стъкло.

Топлообменникът функционира поради постоянната циркулация на водата през всички устройства, изграждащи отоплителната и отоплителната система във ваната.За ефективно използване на топлообменника дължината на всяка от свързващите тръби трябва да бъде максимум 3 м. Особено при липса на външна топлоизолация на тръбата.

При спазване на правилата за пожарна безопасност, както и при наличие на системи за принудителна вентилация и терморегулация, топлообменникът може да бъде оборудван с универсална печка за баня и отопление на дома. Самата печка може да бъде разположена в банята и свързана с жилищните помещения на къщата с помощта на топлоизолиран тръбопровод за отопление и захранване с топла вода в дома.


За организиране на циркулацията на водата в централизираната отоплителна система, както и за подаване на топла вода в помещенията на къщата и към измивната секция на банята, се използва автоматизирана помпена станция за поддържане на постоянно налягане в тръбопровода.

Най-простият дизайн на универсалната печка е електрическа печка с отделни електрически нагреватели за топлообменника и нагревателните секции.

Такава пещ може да работи в няколко режима, а именно:

 1. В режим на отопление на жилищните помещения на къщата и нейното водоснабдяване с топла вода (БГВ) с поддържане на минимално необходимата температура в помещенията на банята през студения сезон.
 2. В режим на отопление на банята и цялата къща с водоснабдяване през студения сезон.
 3. Организиране на отопление на баня и печка-печка през лятото.

Подобна печка за баня и отопление може едновременно да бъде създадена под формата на устройство за непрекъсната работа на пелети с природен газ или гориво. Използването на дървени въглища или дърво като гориво в този случай е трудно и има определени технически затруднения. Всъщност в печките на дърва или въглища не е предвидена възможност за автоматично регулиране на температурата. Това може да доведе до внезапни температурни колебания в отоплителната мрежа.


Ако е възможно да се свържете към магистрала с природен газ или електрически кабел с индустриално напрежение, възможно е да се направи печка за баня от отоплителен котел, работещ, съответно, на газ или електричество. Такава печка може да служи като система за отопление и отопление на водата. Заедно с отоплителния котел в сауната можете да инсталирате и малка стоманена печка на дърва в парната баня.

За баня

За вана основният акцент е върху скоростта на нагряване. Печката се използва спорадично и е необходимо бързото отопление на помещението. Водата е необходима за отопление на съблекалнята с помощта на класически радиатори или топли первази и евентуално за системата за подово отопление.

Можете да използвате всяка опция с изключение на котела, който по дефиниция вдига температурата за дълго време. Като се вземе предвид активното изгаряне на дърва за огрев в нагревателя, от значение е дори топлообменник за комина. Температурата на газовете е повече от достатъчна за поддържане на сцеплението и за загряване на охлаждащата течност.

В този случай е непрактично да се организира отопление с естествена циркулация, когато парната баня вече е готова във ваната, отоплението просто ще започне да се затопля. Вариантите с изключително високи скорости на топлопреминаване не са подходящи.

По-лесно и по-ефективно е да инсталирате помпа и да изпомпвате охлаждащата течност през радиатори и тръби за подово отопление, да изградите отопление, за да използвате температурата на охлаждащата течност в диапазона до 60 ° C и не по-висока.

Правила за работа

Не е трудно да се работи с водно топъл под от самостоятелно сглобена печка за сауна и не изисква много усилия. Основното нещо е да се придържате към няколко правила:

 • през студения сезон водата трябва да се източва от тръбите всеки път;
 • трябва да поддържате постоянно работно налягане;
 • своевременно премахване на повреди в помпата и спирателните клапани.

Ако при сглобяването на топъл воден под във ваната от печката сте спазили всички правила, тогава системата ще ви зарадва с комфортни условия в банята и безпроблемна дългосрочна работа.

За дома

Къщата се нуждае от отопление през целия студен период на годината, така че на преден план излизат предложения, свързани с умерено и постоянно поддържане на температурата на охлаждащата течност.

Принципът на изграждане на отоплителна система е идентичен с този на котлите на твърдо гориво. Предпочитание се дава само на затворена конструкция с разширителен резервоар и ниско налягане в системата, което не надвишава 2 атм., Което трябва да се координира с допустимото налягане на водния кръг в пещта.

Диаграма на организацията на отоплението на пещ с воден кръг хангар аква
Диаграма на организацията на отоплението на пещ с водна верига Hangar Aqua

Какво представлява котлон с водна верига: предимствата и недостатъците на популярна печка

Печката-печка се характеризира с висок топлообмен и скорост на изгаряне на горивото. Тези качества му придават материалите, от които е направена камината (чугун, стомана, желязо). Печката бързо се разпалва и загрява и ако към нея е свързан воден кръг, то топлите димни газове по пътя също имат време да затоплят водата за битови нужди.

Когато избирате материал, от който е по-добре да направите печка, трябва да се ръководите от следните показатели:

 1. Топлопроводимостта е свойството на металите, течностите и газовете да провеждат топлина през себе си. Колкото по-бързо се пренася топлината, толкова по-бързо обектът се нагрява или охлажда. Пенопластът има ниска топлопроводимост - 0,036–0,050 W / m * С. Вземайки го в ръце, веднага ще усетим, че е топло, защото пяната не пренася топлината, а се натрупва. Ако вземете метална пръчка, ще почувствате студ поради високия топлообмен.
 2. Топлинен капацитет - свойството на материала да акумулира топлина. Водата има най-висок топлинен капацитет, последван от въздуха, в края на списъка чугун, стомана и желязо. Следователно металната печка се загрява бързо и се охлажда също толкова бързо. В градските къщи радиаторите за централно отопление се пълнят с вода, която отдаде топлина за дълго време, отоплявайки къщата.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни