Изграждаме нагревател със собствените си ръце. Инструкция стъпка по стъпка


Технически изисквания

Нагревателят е необходим за няколко функции:

 • намаляване на разхода на гориво;
 • силно нагряване на камъни, които са необходими за генериране на пара;
 • осигуряване на високо ниво на ефективност;
 • поддържане на температурния режим.

Технически изисквания за пещното оборудване:

 1. Тялото трябва да е твърдо, запечатано, за да не пропуска дим в помещенията.
 2. Минималната височина на пепелника от пода е 15 cm.
 3. Материалите, използвани за производството на печката, не трябва да отделят вредни вещества при силно нагряване.

Изисквания за инсталиране на пещно оборудване:

 1. Подът пред фурната трябва да бъде покрит с метален лист.
 2. Основата за инсталиране на пещно оборудване трябва да бъде надеждна и стабилна. За тухлена фурна е по-добре да направите отделна основа.
 3. Между тавана и оборудването на печката трябва да има поне 50 см свободно пространство.
 4. Повърхностите около фурната трябва да бъдат покрити с незапалими плочи.
 5. Мястото, където коминът преминава през тавана, трябва да бъде затворено със специална втулка или кожух от незапалим материал.

Забранено е да инсталирате самостоятелно газови фурни. За да направите това, трябва да получите съответното разрешение. Инсталацията трябва да се извършва в съответствие с много правила, като се вземат предвид определени характеристики.

Подготовка на хоросан за зидария

Трябва да знаете, че глиненият хоросан се използва за полагане на печката. Една част глина за една част пясък. Количеството пясък в разтвора зависи преди всичко от съдържанието на мазнини и качеството му. Повърхността на хоросана трябва да е грапава, в него да няма бучки. Също така, разтворът не трябва да е лепкав, за да не се придържа към инструмента. По време на полагането на основата и стените, хоросанът, с лек натиск върху тухлата, трябва лесно да излезе от зидарията.

Глина за хоросан се накисва във вода 24 часа преди започване на работа. И вече предварително накисната глина се разрежда допълнително с вода, като я довежда до консистенцията на заквасена сметана. Получената смес се прекарва през сито и след това към нея се добавя необходимото количество пясък. Ако разтворът е по-дебел от необходимото, тогава е достатъчно да добавите вода към него и да разбъркате всичко добре. На повърхността на разтвора не трябва да има вода. В случай, че тя проговори, тогава трябва да се добави пясък към нея.

Видове

Печките за сауна могат да бъдат в различни групи в зависимост от различни критерии. Основните са материалът, използван за горивото.

По материал

В зависимост от материала, от който е направена пещта, има два вида оборудване:

 1. Тухла. Класически печки за руска баня. Те изглеждат привлекателни, поддържат топлина за дълго време. Тъй като тухлите са тежки, за фурната трябва да се издигне отделна основа.
 2. Метален. Съвременните дизайни, които заемат малко пространство, са подходящи за отопление на жилищни помещения, отопление на сгради за баня. Те се загряват бързо, но след изгаряне на горивото бързо се охлаждат.

Отделен тип пещо оборудване са комбинирани модели. Горивната камера е сглобена от метал, металните повърхности са облицовани с тухли или естествен камък.

По вид гориво

За баня можете да изберете печка на дърва или електрически нагревател. Дизайнерски характеристики

 1. Печка за изгаряне на дърва. За подпалване се използва твърдо гориво. Благодарение на изгарянето на дърва във ваната се създава специална атмосфера, която ви позволява да се отпуснете по-добре и да се отпуснете. Дървата за огрев трябва да бъдат подготвени предварително, като се избере подходящо място за съхранение.Печката с комин трябва редовно да се почиства от пепел, сажди и да се контролира процесът на горене.
 2. Електрически нагревател. Те работят от мрежата. Те са по-малко причудливи в грижите, равномерно загряват. Не е необходимо да се създава отделно място за съхранение на гориво. Контролът на температурата може да бъде контролиран прецизно.

Изборът на печката зависи от финансовите възможности, личните желания.

Тухлен нагревател

Дебелостенна конструкция от шамотни тухли, която се изгаря с твърдо гориво. Отличителна черта на такива печки е, че те трябва да се разтопят предварително - приблизително пет до шест часа преди да се вземат водни процедури. Когато се достигне желаната температура, подаването на гориво спира и процедурите започват едва след изгарянето му напълно. Поради тази причина фурната може да бъде класифицирана като периодично устройство. Температурата вътре в конструкцията може да достигне 800-850ᵒС.

Ползите включват:

 • дългосрочно запазване на топлината (около девет часа);
 • пожарна безопасност поради металната основа;
 • възможността за отопление на големи площи;
 • лекота на инсталиране (ако имате съответните умения).

Също така си струва да се отбележи, че дори на следващия ден температурата може да варира между 20-23ᵒС.


Тухлен нагревател

Но все пак тухлен нагревател има недостатъци, включително:

 • дълго време за нагряване;
 • габаритни размери;
 • голямо тегло, изискващо задълбочена основа;
 • необходимостта от съответни знания (за зидария).

Освен това е необходимо да се изчака пълното изгаряне на горивото, в противен случай ще съществува риск от отравяне с въглероден окис.


Тухлена фурна за баня

Цени на огнеупорни тухли

Огнеупорни тухли

Принципи на подбор

Когато купувате метална печка, трябва да обърнете внимание на редица фактори:

 • мощност;
 • размери;
 • дължина на горивния канал;
 • материалът, от който е направена вратата за горивната камера (по-добре е да изберете стъклена);
 • тип нагревател - затворен или отворен.

Ако във ваната няма топла вода, по-добре е да изберете печка с шарнирен резервоар за вода.

Снимка 4

Популярни модели и цени

В продажба можете да намерите голям брой печки, които се различават по технически характеристики, използвано гориво, размер и наличие на декоративни покрития. Има няколко популярни модела печки:

 1. Harvia Sound M45. Печката е от финландски производител. Това е електрическо устройство, подходящо за отопление на парни бани до 6 кубически метра. Затопля се бързо, заема малко място. Поради ниското си тегло, оборудването няма нужда да издига отделна основа. Нагревателят може да побере до 25 кг камъни.
 2. Termofor Geyser 2014. Класическа метална печка за руска баня. Корпусът е изработен от легирана стомана. Има двустепенна система за генериране на пара. Подходящ за отопление на парни бани до 18 м3.
 3. Термофор Витрувий. Печка за сауна, която има голяма противопожарна врата от закалено стъкло. Външно изглежда като камина. Нагревателят може да побере до 45 кг камъни. Подходящ за отопление на парни бани до 18 м3.
 4. Хефест PB-01. Подходящ за отопление на няколко стаи за баня едновременно. Общият нагрят обем е до 45 м3. Стените са изработени от чугун с дебелина до 6 см. Осигурява висока ефективност, бързо се загрява.
 5. Везувий Легенда Suite. Чугунена печка, която е подходяща за отопление на бани с обем до 28 м3. Печката е голяма и има необичайна форма. Разположен е около тялото, отгоре. Капацитет - до 180 кг камъни.
 6. Дионис. Изработен е от стоманени листове с дебелина 5 мм. Дизайнът има два нагревателя. Общият им капацитет е до 200 кг. Предназначен за отопление на бани с обем до 18 м3.
 7. Анапа. Произведено от листове от неръждаема стомана с дебелина до 6 мм. Печката е затворена, може да побере до 50 кг камъни. Каналът на пещта е отдалечен.Подходящ за отопление на помещения до 16 м3.

Средната цена за метална печка за сауна е 30 000 рубли.

Предимства и недостатъци

Предимства на метална печка с нагревател за сауна:

 • бързо затопляне на стаята;
 • малък размер;
 • малко тегло.

Недостатъци:

 1. Металните повърхности трябва да бъдат защитени от образуване на ръжда.
 2. Металната печка се охлажда бързо.

Дизайн на резервоара за вода

Ако печката във ваната е оборудвана с резервоар, тогава осигурете му безплатно разширение от отопление може смес от глинен азбест, които запълват пространството около него.

Тухлена печка за сауна с отворен нагревател

За комин използване тръба от метал или азбестоцимент... На мястото, където преминава през тавана и покрива, трябва да бъде изолирам огнеупорен материал.

Когато изграждате фурни със собствените си ръце, трябва да наблюдавате Пожарна безопасност... Основните изисквания - структурата трябва да бъде не по-близо от 0,4 метра от елементи, които могат бързо да се запалят.

Ако стандартите не могат да бъдат спазени, за да се избегнат пожари стената е изолирана с фолио или листове от азбестова дъска.

Има няколко проекта за печки за сауна:

 1. С печка - нагряването на каменния запълване в него идва от плочата и продължава дълго време. Предимството на опцията е, че печката, блокирайки комина, значително намалява образуването на сажди и сажди.
 2. С горивна камера "в бяло". Продължителност на отоплението - около 12 часа... Малко количество сажди се генерира от частично отворен комин.
 3. С разпалване "в сиво". Той се загрява по-бързо, но поради отворения комин се образува значително количество сажди.
 4. С горивна камера "в черно". При тази опция е най-краткият период на отопление, но тъй като в този дизайн няма комин, трябва да изчакате горивото да изгори напълно.

Избор на всяка опция за фурна за вашата собствена баня продиктувано от предпочитанията на собственика.

Проект за печка за сауна от тухли

Всяка от тези опции се изпълнява със или без решетки. Избирайки най-добрата фурна за себе си, те оценяват технологични характеристики:

 1. При изграждане на решетка горивото гори доста интензивно. Такива структури са трудни за експлоатация.
 2. При липса на решетки по-лесно е да поддържате фурната по-икономичен в разхода на гориво. Когато е необходимо да се затопли банята с влажна дървесина, решетките подпомагат бързото нагряване и осигуряват стабилно изгаряне.

След като са решили да построят вариант на пещ с резервоар, те избират дизайн и изчисляват необходимия обем, който се взема от изчислението 10 литра загрята вода на човек.

Тухлена печка за сауна с отворен нагревател

Снимка 1. Пример за проект на печка-нагревател с дистанционен резервоар за отопление на вода: общ изглед и схема на устройството.

За предпочитане за почистване и изсушаване, когато превантивна работа разглежда се вариантът на пещта с отворен резервоар. Поставете контейнера на определено разстояние и заварете тръбата в него. Поставете го върху открит пламък, запечатайте края. Кипене, водата започва да циркулира: издига се нагоре, измества студената течност, изпращайки я да се загрее. Този процес е непрекъснат, докато печката се нагрява във ваната.

Направи си сам

Най-лесният начин е да сглобите метална печка. Много по-трудно е да се направи тухлена конструкция, тъй като трябва да се мисли за местоположението на каналите за подаване и отвеждане на въздуха, като се правят въздушни пространства за подобряване на преноса на топлина.

Подготовка и проектиране

Преди да започнете да сглобявате метална фурна, трябва да подготвите място за нея. Оборудването не трябва да докосва околните повърхности.

Ако горивният канал е отдалечен, на чертежа трябва да се посочи, че нагревателят ще бъде в парната баня, а вратата на пещта в съседната стая ще бъде съблекалнята.

Материали и инструменти

За да сглобите пещта, издигнете основата, трябва да подготвите:

 • листове от неръждаема или топлоустойчива легирана стомана с дебелина 5 mm;
 • заваръчна машина;
 • метални ъгли;
 • мелница с дискове;
 • набор от файлове;
 • метална четка;
 • лопати, дъски, решетки;
 • шамотна тухла;
 • коминни тръби;
 • решетъчни фитинги;
 • врати за пепелник, горивна камера.

Отделно ще ви трябват метални листове, плочи от незапалим материал, за да предпазите околните повърхности от топлина.

Подготовка на обекта и изграждане на фундамент

Необходимо е да се издигне основа за пещно оборудване на първите етапи от изграждането на сграда. Особености на подготовката, изграждането на основата:

 • дълбочината на ямата за основата под печката е от 50 до 80 см;
 • основата трябва да е с 15 см по-голяма от фурната от всяка страна;
 • на дъното на ямата, трябва да поставите пясъчна възглавница с дебелина 15 см.

Снимка 5
Схема на фундамента на пещта

Конструкция на основата

Етапи на изграждане на основата:

 1. Изкопайте дупка под основата с лопати.
 2. Напълнете със слой пясък с дебелина 15 см, набийте го.
 3. Отбийте кофража от дъски, пръти. Височината му трябва да достига до повърхността на пода във ваната.
 4. Завържете подсилващата рамка от армировката, поставете я в кофража.
 5. Смесете циментовия разтвор. Напълнете кофража с тях.

След 3-4 седмици можете да започнете по-нататъшна работа. Необходимо е да се демонтира кофражът, да се запълни освободеното пространство с експандирана глина или пясък. Бетонът трябва да бъде покрит с 1-2 слоя покривен материал. Отгоре е необходимо да се изложат два слоя шамотни тухли, върху които ще бъде инсталирана пещта.

Етапи на самостоятелно сглобяване на печка с нагревател за сауна:

 1. Маркирайте металните листове, изрежете ги с мелница до необходимите размери.
 2. Заварете корпуса на фурната.
 3. Затворете шевовете с метални ъгли, заварете ги.
 4. Изрежете отвори за вратата на пещта, пепел.
 5. Разделете интериора на 2 части с решетка.
 6. Направете отвор в горната част на тялото за фиксиране на комина.

Заварете 4 правоъгълни метални пластини в горната част на корпуса. Те ще действат като стени за нагревателя.

Ако консумативите останат, шарнирен резервоар за вода може да бъде заварен от метални листове. Може да се закрепи към комина или да се облегне на една от стените на печката.

Възможни грешки

Често срещани грешки:

 1. Инсталиране на печката на дървен под.
 2. Използване на капак на комина без вентилационни пролуки. Това нарушава циркулацията на горещия въздух.
 3. Използването на нискокачествени камъни за нагревателя.
 4. Стенна тапицерия със светлоотразителни екрани от запалими материали.
 5. Липса на средства за потушаване на пожара във ваната.

Друга често срещана грешка, която може да доведе до опасни последици, е изливането на концентрирано етерично масло върху камъни.

Експлоатация

Характеристики на работата на пещта:

 1. Първото нагряване след сглобяването трябва да се извърши навън. Това се отнася за домашно приготвени печки, закупено оборудване за печки. При топене не използвайте големи дърва за огрев. Чипс, слама ще свърши работа.
 2. Количеството дърва за огрев в горивната камера не трябва да надвишава 2/3 от общия обем.
 3. Веднъж месечно е необходимо да се загрява печката с трепетлика, така че да изчистват комина от сажди.
 4. Когато избирате камъни, трябва да хвърлите напукани камъни настрани. Скалата не трябва да има странични включвания.
 5. Правилно поставяне на камъни в нагревателя - от големи до малки, отдолу нагоре.

Печката може да бъде оградена с декоративна дървена ограда, така че посетителите да не могат да изгорят при случайно докосване.

Печка с нагревател е необходима за генериране на пара, за извършване на различни процедури за баня. Печката е пълна с камък, който е устойчив на екстремни температури и силно нагряване. След като водата попадне върху камъните, се отделя пара, която е необходима за процедурите за къпане. Можете сами да сглобите печка с нагревател или да си купите готов модел в магазин.

Подобряващата здравето роля на банята

Всеки, който се е парал в правилната баня, знае колко лесно е да излезеш навън след нея. В банята болестите изчезват, тя лекува ишиас, болки в ставите, много заболявания на гърба и кръста. Не е необходимо да се говори за обикновен грип или настинка. След пара с метла всички болести отминават сами. За пълноценна, правилна почивка е много важно да изберете не само подходящата метла, но и да създадете оптимална температура от 70-80 градуса с мокра пара. В този случай нагревателят за сауна трябва да затопля помещението равномерно. В този случай банята наистина ще бъде от полза, ще помогне да се справите с хронични и остри заболявания.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни