Правила за избор на въглища за пещта, в зависимост от материала и мястото на монтаж


Характеристики на дизайна на пещите на въглища

Ако се вгледате внимателно в печка на въглища и нейния най-често срещан конкурент, който е на дърва, тогава по принцип ще бъде трудно да се намерят специални разлики на пръв поглед. Но с по-внимателно проучване и запознаване с принципа на действие на самата пещ, става ясно, че те се различават коренно. (Вижте също: Икономка на печка „направи си сам“)

 • Принципът на изгаряне и подаване на въздух се различава, ако за печките за изгаряне на дърва може да се постигне най-ефективното изгаряне, когато въздухът се подава директно към мястото на изгаряне на гориво отгоре, тогава за печките на въглища е необходимо да се пречисти горивото и да се подаде въздушна смес отдолу.

За печките на дърва използването на сухо гориво в процеса на отопление не е особено критично. Важно е само първоначалното подпалване на пещта да става със сух материал. Препоръчително е предварително да се загреят въглищата, преди да се добави към тигела в специална секция на пещта, която се нагрява от отработените газове.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Дизайнът на комина за печка на въглища се различава малко от аналозите на дърва и е проектиран за по-висока скорост на въздушния поток. А самият поток и неговата скорост се регулират не с юшка, а с помощта на вентилатор. Същият амортисьор, който блокира комина (юшка), напълно липсва. Тази характеристика се дължи на факта, че печките на въглища тлеят много дълго време и не изгарят бързо гориво като дървесни. Недостатъците на печките на въглища също са свързани с тази характеристика:

 1. невъзможно е блокирането на комина чрез предотвратяване, изветрянето на топлината ще бъде отровено от въглероден окис поради опасността и следователно печките за отопление на въглища се охлаждат доста бързо.
 • За нормално изгаряне на пещ на въглища в долното й отделение е желателно да се изключи наличието на продукти от горенето. За да направите това, е необходимо периодично да почиствате пепелника, който постоянно ще се попълва с изгорени въглища. В този случай почистването трябва да се извършва по-често, отколкото е необходимо за печка на дърва.

Стените на печките на въглища трябва да издържат на по-висока температура от обикновените печки на дърва, съответно те ще бъдат по-дебели и за тяхното сглобяване трябва да се използват по-топлоустойчиви материали.

(Вижте също: Направи си сам къмпинг печка)

Печката за въглища може да има специална конструкция за зареждане на гориво, това се дължи на по-висока температура на запалване на въглища - тоест няма да е възможно да се наводни такава печка само с парче вестник и кибрит. Следователно в печка за въглища първо се запалват дърва за огрев и въглищата се зареждат отгоре, които постепенно се разпалват, когато дървото изгаря.

На практика често се използват комбинирани пещи, в които едновременно могат да се изгарят както въглища, така и дърва. Освен това горивото може да се използва и като горивен торфен брикет, който при изгарянето е много подобен на въглищата. В комбинираните устройства едновременно присъстват всички елементи както на печки на въглища, така и на дърва.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Нюанси на изгаряне на печки на въглища през зимата

През зимата при ниски температури може да е трудно да запалите печката. Освен това специалната тяга, която се образува поради студен въздух, не позволява димът да излиза свободно. Няма начин бързо да запалите печката. Можете да подобрите процеса на разпалване със сешоар, който загрява вътрешността на отоплителното оборудване.

Такова нагряване на пещното устройство ще избегне дим, което е характерно за студените конструкции. Фурната трябва да се затопля през зимата няколко пъти на ден, така че системата да няма време да се охлади твърде много.

Въглищата се считат за най-ефективното гориво.Успешно се използва за разпалване на пещи. Нивото на топлопреминаване на такива суровини е по-високо от това на дървесните суровини. Добър резултат от използването на въглища за печката може да се получи само при спазване на всички правила за подпалване и експлоатация на отоплителното устройство.

Ефективността на въглищата като икономично гориво за частна къща е доказана на практика. Този минерал успешно отоплява домовете ни от няколко века. Напоследък популярността му спадна донякъде.

Това се дължи на широко разпространеното газово отопление. Там, където газопроводът все още не е достигнал, въглищата все още се използват с успех. Как да направите печки на дървени въглища за дома си със собствените си ръце? Как да изберем готов вариант? Отговорите на тези въпроси са по-долу ...

Въглища

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Въглищата са традиционна суровина за котлите на твърдо гориво. Той гори дълго време и има добро разсейване на топлината, но само ако е правилно положен в камерата на пещта, компетентно запалване и последваща поддръжка.

Избор на въглища

За да се увеличи ефективността на котела и да се удължи експлоатационният му живот, е необходимо да се вземат предвид препоръките на производителя за избор на клас въглища. Обикновено името на марката и нейната фракция са посочени в техническия паспорт на устройството. Всяка от марките има различно съотношение на въглерод и примеси, различно съдържание на влага, структура, здравина и възраст на образуване.

Най-популярните видове въглища за котли на твърдо гориво:

 • Въглища. Топлопредаването на горивото е 5500 kcal / kg. Средният процент на въглерод и пепел е 75% / 3%. Подходящ за осветяване на повечето класически модели котли.
 • Антрацит. Специфични показатели за топлина - 9000 kcal / час. Процентът на въглерод е не повече от 7%. Недостатъкът на сорта е трудността при изгарянето и изключително високата температура на горене.

Най-търсените и удобни за запалване са твърдите въглища от категорията с дълъг пламък. Това универсално гориво за всички видове котли се запалва бързо, изгаря дълго време и отделя голямо количество енергия.

Можете да намерите кафяви въглища и лингит в продажба. Тези класове обаче се препоръчват само за търговска употреба поради високото съдържание на пепел и високите нива на влажност.

Как да отоплявате котел с въглища

Заводът за твърдо гориво се състои от две основни камери: горната се използва за съхранение на гориво, а долната (пепелник) се използва за събиране на пепел и шлака. Докато горивото изгаря в основната камера, продуктите от горенето постепенно попадат в пепелника, откъдето се отстраняват ръчно.

Преди започване на топенето е необходимо да подготвите инсталацията за работа. За това твърдите продукти от изгарянето се отстраняват от пепелника, стените на горивната камера се избърсват и каналите на комина се почистват.

Веднага след като подготвителната работа приключи, можете да започнете да зареждате гориво и да запалвате.

 1. Поставете суха хартия върху решетката на основната камера. Препоръчително е да го намачкате предварително - по този начин той ще се запали по-бързо.
 2. Отгоре, равномерно поставете чиповете, храсталака - под формата на кладенец или хижа.
 3. Запалете кибритена клечка и я донесете на хартията от различни страни - хартията ще пламне равномерно, като в процеса се включат чипове.
 4. Затворете вратата на камината, отворете капака на пепелника за подаване на кислород. На този етап ще трябва да наблюдавате процеса на горене на чиповете. Интензитетът може да се регулира с помощта на вратичката за пепел.
 5. Веднага след като чиповете се запалят напълно, изсипете върху него малък слой фини въглища. Количеството му не трябва да надвишава една трета от горивната камера.
 6. След зареждане на първата партида въглища, затворете отново вратата, за да достигнете максималната температура на горене. Това обикновено отнема около
 7. Когато първият слой гориво напълно погълне пламъка, добавете останалите въглища към горната граница на вратата. Предварително се препоръчва леко разбъркване на горящите въглища.
 8. Затворете вратата на вентилатора наполовина. Ако има силен дим, оставете малка пукнатина.

С напредването на горенето горивото се добавя на малки порции към основната камера, всеки път затваряйки капака на пепелника. Не поставяйте голямо количество въглища наведнъж - това ще доведе до втвърдяване на горивото върху решетката и преждевременното му влошаване.

Дърва за огрев

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Дървата за огрев са друг популярен вид котелно гориво. За изгаряне е подходящо само изсушено дърво. Подсушените дърва за огрев в горивната камера започват да отделят влага, която се натрупва по вътрешните повърхности на горивната камера и комина. В комбинация с дим и въглероден окис се образува катран - той намалява експлоатационните свойства на котела и намалява пропускливостта на отработените газове.

Избор на дърва за огрев

За топене е твърда дървесина с дълъг период на горене и бавен топлообмен е оптимална. Широколистните дървета трябва да се предпочитат пред иглолистните. В процеса на изгаряне иглолистните дървета отделят голямо количество смолисти вещества, бързо замърсяват горивната камера и топлообменника.

Според степента на твърдост дървесните видове са разделени на 3 категории:

 • твърда - бяла акация, ясен, бук, дъб, клен, тис, леска, круша;
 • средна твърдост - орех, елша, явор, бреза, череша, сладка череша, кедър;
 • мека - топола, трепетлика.

Как да отоплявате котел с дърва

 1. На първия етап е необходимо да се загрее добре отоплителното устройство. Това ще предотврати изтичането на дим в стаята. Листове хартия се полагат в долната част на горивната камера, върху тях са запалими брезова кора, чипове и трески, а отгоре са малки трупи (с диаметър до 15 см). Пространството между дървените стърготини може да бъде запълнено с хартия за по-бързо запалване.
 2. Когато горивната камера е около наполовина пълна, трябва да запалите хартията и да отворите клапата за пепелен съд за по-добра тяга. Затворете вратата на основната камера.
 3. Когато камерата и коминът се затоплят и подготвителната отметка започне да изгаря, горивната камера може да се напълни с големи дърва за огрев. Дървените трупи могат да бъдат разположени в редица или под формата на кладенец, оставяйки празнини между тях за проникване на въздух.
 4. Тъй като дървото изгаря, ще трябва да направите нова отметка, без да чакате предишната да избледнее.

Котлите с продължително горене значително опростяват работата. Горивото се зарежда в тях на всеки 6 часа поради автоматичното регулиране на тягата и процеса на горене. Такива устройства трябва да се разтопят в съответствие с приложените инструкции.

Принцип на действие

Принципът на действие на печка на въглища не се различава много от печката на дърва. Това е много често срещано погрешно схващане. Отоплителните въглища и печките на дърва се различават коренно. И ето какво:

 1. За изгарянето на въглища въздухът трябва да се подава отдолу.
 2. Въглищата изискват предварително загряване, преди да бъдат изпратени в пещта. Суровите въглища просто няма да изгорят.
 3. Коминът трябва да осигурява по-бързо преминаване на въздух, отколкото в печка на дърва. При този дизайн амортисьорът напълно липсва. Подаването на въздух се регулира отдолу, чрез вентилатора.

Процесът на изгаряне на въглища отнема много повече време. Въглищата не изгарят бързо като дърва, но тлеят дълго време. Температурата на горене е по-висока, което поставя специални изисквания към материалите за производството на пещта. Ще говорим за това по-късно.

Говорейки за процеса на изгаряне на въглища, струва си да се обърне внимание на една особеност. Ако дърва за огрев в процеса на пиролиза лесно се разлагат на кокс и газове, които имат висока температура и топлообмен, тогава въглищата изгарят по различен начин. На повърхността тя ще има най-високата температура, а температурата на изходящите газове ще бъде много по-ниска.

Как да изчислим потреблението на въглища

Консумацията на въглища в котел на твърдо гориво зависи от много фактори. Разходите се влияят от:

 1. Отопляема площ.
 2. Количеството топлинни загуби.
 3. Температура на околната среда.

Точните разходи могат да бъдат изчислени само след края на отоплителния сезон. Освен това, в зависимост от зимата, средният разход на въглища за отопление може да варира от 8 до 15 тона (за сграда от 200 m²).

Ако правите осреднени изчисления въз основа на реалния оперативен опит, можете да получите следните данни:

 • Разходите за септември - октомври ще възлизат на 1 кофа на ден.
 • Разходите на гориво в котел на въглища от ноември до февруари ще се увеличат до 10 кофи на ден.
 • През март и април ще трябва да изгаряте по 1-2 кофи на ден.

Изчисляването на разхода на въглища за котел от 20 kW, като се използват горните данни, ще покаже, че разходите през отоплителния сезон ще възлизат на 580 кофи или 10-10,5 тона.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Как да изберем за дом и критерии за подбор?

За да изберете правилната печка, трябва да вземете предвид следното:

 1. Дизайнът е фабрично направен или направен на ръка. По-долу са дадени подробни инструкции за двата варианта.
 2. Определя се от вида на фурната (вижте съответния раздел).
 3. Изберете необходимите параметри.Нека се спрем на този въпрос по-подробно. За да може фурната да отговори на очакванията, трябва да вземете предвид следното:
 • Изберете правилната мощност. С фабричните устройства всичко е просто - производителите посочват в паспорта силата и кубатурата, за които е предназначена пещта. Необходимо е да се опитаме да гарантираме, че обемът, който трябва да се нагрее, е някъде в средата на посочения диапазон. Това ще осигури необходимия марж в случай на възможни топлинни загуби. С домашна печка не всичко е толкова просто. Ще трябва да извършите изчислението сами по формулата:

P = (M-мост) * Cn / T / 1000, където

P е необходимата мощност, kW

М е теглото на използваното гориво, кг

MOST е масата на остатъка от изгорялото гориво (т.е. това, което остава след активната фаза на горене), кг

Cn - топлопроводимост на въглищата, J / kg

Как да го направите сами

 • Дизайнът на тухлена фурна, изстреляна с въглища или брикети, е съвсем прост, просто трябва да спазите две условия:

камината трябва да е от огнеупорни тухли; печката трябва да бъде оборудвана с почистващи средства във всички части на комина.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Схемата за подреждане на универсалната пещ е показана на фигурата. Благодарение на просто устройство можете да го направите сами, дори без опит. Печката има малък размер, може да се използва за отопление на селска или селска къща с площ до 36 квадратни метра, състояща се от една или две стаи. В последния случай камината се поставя отстрани на кухнята, а задната стена, която се загрява по време на камината, се изнася в стаята.

Пещта се състои от шамот "направи си сам", изработен от огнеупорни шамотни тухли, и надпечен канал с едно навиване.

Димните газове се задържат в канала, създава се ефект на камбана и тялото на пещта се загрява. След охлаждане димът се спуска надолу и през завесата отива в комина. Оборудван е с два амортисьора, премахващи рязката граница между топъл и студен въздух и кондензация на влага.

Под камината има вентилатор, комбиниран с пепелник. Налягането се извършва през решетката, движението на въздуха се осигурява от опростена конструкция на комина и добра тяга.

 1. Инсталирайте фурната върху самостоятелна стоманобетонна основа. Размерите на основата трябва да надвишават размерите на пещта с 5-10 см, нейната височина е 50-70 см, докато тя трябва да бъде 15 см под нивото на крайното подово покритие. След изливането и изсушаването на основата, тя се изравнява с циментова замазка, върху нея се полагат два слоя покривен материал или друга валцована хидроизолация, след което те започват да полагат пещта със собствените си ръце.
 2. Те излагат два реда тухли - основата на пещта, с масивна зидария с превръзка от червена тухла. Те се поставят върху циментов разтвор.
 3. Освен това полагането се извършва в съответствие със схемата за разтвор на шамотна глина. Първият ред оформя дъното на пепелника.
 4. Във втория и третия ред вратата на вентилатора е изложена, като я закрепва с помощта на отгрята тел, положена между тухлите.
 5. Четвъртият ред образува припокриването на пепелната камера и отвор за вентилатор и отстраняване на пепел от пещта.
 6. Започвайки от петия ред, зидарията се извършва с шамотни тухли.На петия ред се полага решетка.
 7. На шесто и седмо вратата на камината е монтирана подобно на вратата на вентилатора.
 8. Редове 9 до 11 оформят стените на горивната камера, те се полагат с превръзка.
 9. На 12-ти ред е направен свод от ¾ част от тухлата, а на 13-ти и 14-ти те припокриват свода.
 10. На 15-ти ред са монтирани врата за почистване и навиване.
 11. Започвайки от 16-ти ред, зидарията отново е направена от червена тухла. Каналите за дим са разположени по схемата.
 12. Клапаните са инсталирани на 25-ия и 32-ия ред.
 13. Редове 33 и 34 завършват припокриването на пещта, след което поставете комина с желаната височина.
 14. Печката се суши на въздух, след това се загрява внимателно на няколко етапа, първо с дърва, а след няколко пещи с въглища. По време на работа е разрешено да се използва всяко твърдо гориво: въглища, антрацит, дърва за огрев и дървесни отпадъци, пелети и брикети.

Всяка метална печка с ефект на продължително изгаряне може да бъде пригодена за изгаряне на въглища. след като са поставили шамотна тухлена облицовка в камината със собствените си ръце и са оборудвали вентилатора с вентилатор. С такова усъвършенстване металната пещ няма да изгори от високи температури и въглищата ще изгарят стабилно дълго време.

Проектиране на камини за различни видове горива

Главна информация. Камината, предназначена за изгаряне на гориво, трябва да бъде проектирана така, че да се създадат най-добрите условия за развитието на горивния процес: поддържа се висока температура в зоната на горене; беше осигурено равномерно и достатъчно подаване на въздух към изгарящото гориво; съдържаше необходимото количество гориво (твърдо).

За да се създадат тези условия, на камината се дават определени размери и когато се използва твърдо гориво, в нейното огнище се поставя решетка, която се поставя на 70 ... 140 mm под вратата на камината, така че когато вратата се отвори, изгаряне на въглища не падайте на пода. В някои случаи се правят сводове, които частично отразяват лъчистата топлина върху изгарящото гориво. По време на горенето понякога е необходимо да се регулира силата на тягата в пещта, тъй като размерът на силата на тягата определя интензивността на процеса на изгаряне на горивото. Тягата обикновено се регулира от вентилационна врата и клапан за дим, като ги поставя в определено положение.

Размерите на горивната камера се определят от условието за едновременно зареждане в нея на общото количество гориво, необходимо за една горивна камера, или най-малко 75% от това количество. Размерите на горивната камера за различните видове горива се определят чрез изчисление. Дължината и ширината на камините на тухлените печки трябва да са кратни на размерите на тухла или полу тухла. Ширината на камината се взема в зависимост от топлопредаването на печката. В пещи с топлопреминаване до 3489 W, то може да бъде от 190 до 270 mm, в пещи с топлообмен над 3489 W - 270 mm и повече. В пещи, в които се изгарят нискокачествени въглища, е позволено да се правят камини с ширина до 500 mm. Височината на камината се избира в зависимост от дадения топлопренос на печката, както и живачния тип гориво. В съответствие с това камините обикновено се изработват с височина от 400 до 770 mm и повече, но не повече от 1000 mm. В някои случаи се допускат отклонения от това правило, например когато обемът на горивната камера преминава в пожарния канал.

Минималната дебелина на външните стени на камината е 1/2 тухла (120 мм). При печки с топлопреминаване над - 3489 W дебелината на външните стени на камината може да бъде тухла или цяла тухла, в зависимост от топлопредаването на печката. Камините на пещите са облицовани с огнеупорни или огнеупорни тухли. Облицовката представлява защитна облицовка от 1/2 тухла на вътрешната повърхност на камината, която предпазва стените и покрива на пещта от разрушителното въздействие на високите температури. Ако топлопредаването на пещта за който и да е вид гориво не надвишава 3489 W, тогава облицовката е с дебелина 1/4 тухла. Облицовката се извършва при условие, че огнеупорните тухли са здраво закрепени без лигиране с основната зидария. външните стени на пещта са направени от керамични тухли.При липса на огнеупорни тухли, камините са облицовани с избрани керамични тухли, въпреки че такава облицовка е краткотрайна.

Фиг. 8. Камина за изгаряне на дърва за огрев: 1 - врата на вентилатора, 2 - врата на пещта, 3 - колосинкооанска решетка, 4 - свод.

Камини за твърдо гориво (камина за дърва за огрев на професор В. М. Чаплин). Печка за дърва за огрев (фиг. 8) е камера с малка дълбочина, в която се полага решетката. Височината на горивната камера (от решетка 3 до свод 4) е до 1 м. Дървата за огрев се полагат плоско със слой от 300 ... 350 мм, така че свободно гориво от 600 ... 700 мм остава над горивото.

Въздухът за изгаряне на гориво влиза в горивната камера през вратата на вентилатора 1 (врата 2 трябва да бъде затворена по време на горенето). Преминавайки през пролуките в решетката 3, въздухът равномерно измива редовете дърва за огрев, лежащи върху решетката, което допринася за пълнотата на горенето. Сводът 4 на горивната камера отразява лъчистата топлина на изгарящото гориво върху дървото, което също благоприятства процеса на горене. Подаването на въздух към горивната камера се саморегулира до известна степен.

в началото на горивната камера, докато дървото не е овъглено и горивният слой все още има значително съпротивление на въздушния поток, преминаването му се улеснява от факта, че решетката не е плътно покрита с дърво (трупите опират краищата си върху скоби на вала на камината). Тъй като горивото се овъглява, решетката постепенно започва да се затваря при подвижните въглища върху него и достъпът на въздух до горивната камера става все по-труден.

До края на горивната камера в камината остава само слой въглища, плътно затварящи празнините в решетката. През този период горивната камера изисква по-малко въздух за горене. По този начин решетката, вратата на вентилатора и страничните скоби на камината до голяма степен регулират въздушния поток, в зависимост от процеса на горене.

Камина за торф и тор. Торфът с нормално съдържание на влага (25 ... 30%) изгаря добре в камините, оборудвани с решетка. За да изгорите по-влажен торф и тор, използвайте горивната камера, показана на фиг. 9.

в тази камина има две решетки - хоризонтална 1 и наклонена 2. Когато печката се запали, малко количество от най-сухия торф се хвърля върху хоризонталната решетка и се прави огън.

Фиг. 9. Камина за торф и тор: 1 - хоризонтална решетка, 2 - наклонена решетка, 3 - дупки.

Когато първата част се запали, горивната камера се зарежда с торф по такъв начин, че да затвори наклонената решетка с нея. Изгарянето първо се извършва в долните изсушени слоеве торф. Когато горните слоеве изсъхнат, горенето постепенно се разпространява нагоре. Изпарената влага и димните газове се отстраняват през два отвора 3 в задната стена на горивната камера.

в безлесни райони, където няма нито въглища, нито торф, тор се използва за отопление на печките. Поради сходството на тор с торф, той може да се изгаря в торфени камини. Решетките на горивните камери, в които се изгарят торф и тор, трябва да имат пролуки не повече от 8 ... 10 mm, така че малки частици торф и тор да не могат да се разливат през тях.

Кутии за гориво за въглища и антрацит. Въглищата от всички видове и класове трябва да се изгарят в камини, оборудвани с решетка и осигуряващи подобрено подаване на въздух в зоната на горене.

Камината на най-простото устройство за изгаряне на въглища (фиг. 10, а) има плитка шахта 1 с решетка 2 и отразяващ покрив 3.

Камината с по-усъвършенстван дизайн (фиг. 10, б) е пригодена за изгаряне на антрацит. Плиткият вал 1 и прибиращата се решетка 2 на камината позволяват да се отстранят натрупаните шлаки по време на пещта. Решетката е изградена от стомана: плочи, между които са закрепени уплътненията.Последните държат плочите на определено разстояние една от друга, поради което между тях остават празнини. Височината на плочите е най-малко 40 mm, така че въздухът, преминаващ от пепелника към горивото, охлажда решетката, в резултат на което тя продължава по-дълго.

Шлаката, която се натрупва върху решетката по време на изпичането на пещта, се отстранява със стоманена кука с дебелина 5 ... 6 mm през прорезите отгоре на решетката.

Фиг. 10 Резервоари за гориво a - за въглища,

Фиг. 10 Резервоари за гориво a - за въглища, b - за антрацит, c - за пепелни въглища и шисти; 1 - вал, 2 решетка; 3 - арка, 4 - наклонена под.

Камина за пепелни въглища и шисти. Конструктивната характеристика на камината за изгаряне на многопепелни въглища и шисти (фиг. 10, в) е дълго наклонено огнище 4, което се превръща в хоризонтална решетка 2. Наклоненото огнище в комбинация с отклоняващ свод 3 допринася за създаването на висока температура в горивната камера, която е необходима за изгаряне на мокри и многопепелни въглища. Печката се разтопява чрез запалване на ситно нарязани дърва за огрев върху хоризонтална решетка. Въглищата, заредени в горивната камера, за първи път са на наклонено огнище, където се сушат. Постепенно въглищата се плъзгат надолу и се разпалват.

Кутии за гориво за газ.

Дизайнът на горивните камери за газ е по същество същият като за дърва за огрев или въглища. Резервоарите за гориво са оборудвани със специални горелки.

Устройството за газова горелка, проектирано за отоплителни пещи, трябва да отговаря на следните изисквания:

осигурете стабилен процес на горене с допустими колебания на налягането на газа в мрежата и промяна в неговата калоричност; на горелка, която не осигурява стабилно горене, е забранено да работи поради опасност от експлозивна смес в пещта;

премахване на топлинните загуби от химическо недоизгаряне при наличие на малък излишен въздух в пространството на пещта; това условие е важно не само за постигане на висока ефективност на пещта, но и за получаване на безвредна смес от отработени газове, която не би повлияла на човешкото здраве;

създайте горивен център, който би осигурил интензивно, но същевременно равномерно нагряване на стените на горивната камера по периметъра му.

Равномерността на отоплението на стените на горивната камера по периметъра на пещта влияе върху увеличаването на нейния експлоатационен живот. Така че, когато конвертирате съществуващите пещи в газ с горелки с кратък пламък, близо до вратата на пещта се създават високи локални топлинни напрежения. В същото време крайната част на горивната камера остава леко загрята. В резултат на това зидарията на предната стена на камината често се разрушава. Ето защо е важно стените на камината, обикновено разположени в долната част на печката, да се затоплят по-интензивно, отколкото в горната и средната зона на печката. Колкото по-добре се загряват стените на камината на печката, толкова по-равномерна става температурата по височината на отопляемото помещение.

Решетката, която служи за подаване на въздух при изгаряне на твърдо гориво, се оказва излишна, тъй като въздухът се подава през горелката или специални отвори в зидарията.
„Предишно съдържание след това“

Домашна печка буржуйка

Напоследък много дизайнери предлагат ексклузивни опции за печки или камини, които се инсталират в селски къщи. За жителите на престижни вили те са не само допълнителен източник на топлина, но и най-красивият аксесоар за вътрешна декорация на помещенията. Такива индивидуални печки изпълват стаята както с топлина, така и със специален уют. Пукането на дърва за огрев в печката или камината изглежда много красиво и романтично, когато зимната виелица бушува пред прозореца.

Най-популярната, примитивна и ефективна печка с дълго изгаряне за временно отопление е добре познатата печка. Неговото просто устройство се основава на "симбиозата" на руската печка и камина. С един товар гориво, той е в състояние да поддържа комфортна вътрешна температура в продължение на 4 часа.Печката може да бъде инсталирана на всяко място, където може да се изведе комина.

Днес всеки, който има умения за извършване на ключарска работа, може да направи котлон със собствени ръце от всякакви скрап материали. Тази фурна:

 • Не зависи от електричество и газ.
 • Лесна за поддръжка и експлоатация.
 • Позволява ви да контролирате процеса на горене.
 • Заема малко място.
 • Компактен и икономичен.
 • Може да има дупка за поставяне на прибори за готвене на храна или затопляне на вода.

Сред недостатъците на такава пещ трябва да се отбележи ниска ефективност, висока скорост на отработените газове и бързо охлаждане. Следователно, за да се поддържа температурата в стаята, тя трябва да се нагрява постоянно.

Като гориво за печката можете да използвате:

Материали и оборудване за самостоятелна работа

Нашите майстори правят печки-печки, като имат под ръка заваръчна машина и използвани:

 • големи кутии;
 • метални ъгли;
 • широки тръби;
 • газови бутилки;
 • метални кутии;
 • големи пожарогасители;
 • стари бъчви;
 • стоманени листове;
 • коминни тръби;
 • метални решетки.

За удобство при работа можете да използвате и техническите фитинги от фабричното производство под формата на:

Основните елементи на горивната единица

Не са необходими подробни чертежи, за да се направи печка с бурканчета. Основното нещо е да получите най-ефективния дизайн. Помислете за основните възли, които изграждат самоделната структура на печката.

Горивна камера

Горивната камера изпълнява функцията на топлопренос. Колкото по-голяма е площта на външната му повърхност, толкова по-добре.

Важно е дъното на камерата да има достатъчно площ за съхранение на дърва за огрев или пълнене на въглища там. Следователно, цилиндрични домашно приготвени устройства са поставени отстрани

Правоъгълните фурни са проектирани хоризонтално с минимални размери 250 × 350 мм.

Големите печки от бъчви или газови бутилки са практични и в изправено положение.

Тип завършен продукт

Тавата за пепел, допълнително заварена или завинтена към дъното на конструкцията, е удобна за избор на пепел. Подреждането му с вентилатор насърчава по-доброто генериране на топлина, а долната врата осигурява необходимото количество кислород и регулира интензивността на горенето.

Врати и отвори

Тези елементи са направени със собствените си ръце от остатъците от метал след изрязване на отворите. В края на краищата остатъците от балони повтарят огъването на повърхността и това е много важно в работата. Панти от стоманени врати са прикрепени към тялото чрез заваряване и след това самите врати са окачени върху тях.

Тук е задължително да се осигури заключващо устройство, което може да бъде направено като гилотинен клапан или болт.

Оптималните отвори за горивната камера са 250 × 250 мм, за вентилатора - 100 мм високи и 250 мм широки. Сенниците са монтирани на една и съща вертикална ос. Между отворите се поддържа разстояние от приблизително 10 сантиметра. За да се предотврати падането на въглища през вратата, отворът на пещта се поставя малко над нивото на решетката.

За отстраняване на димните газове в печката се използва стоманена тръба с диаметър 100–150 mm. Самата тръба не е изолирана - тя служи като допълнителен източник на топлина. И за по-добър топлообмен, той се поставя на изхода с наклонени или хоризонтални участъци, като по този начин увеличава пътя на топлите газове.

Изходът за свързване на комина е поставен отгоре или по-добре отстрани. Последният вариант забавя евакуацията на газове, оставяйки място за зоната за готвене.

Забележка! В комина, за да се регулира интензивността на отвеждане на горещите газове, е препоръчително да се използва ротационен или насочен клапан

Направи си сам печка на въглища за вили

Това е най-евтиният начин да направите тухлена печка за отопление на въглища със собствените си ръце.

Материали (редактиране)

 • тухла;
 • готов разтвор за полагане на фурни;
 • чугунена решетка;
 • чугунена готварска печка;
 • метален лист b = 4mm - 600x1200 mm - 0.72 m 2;
 • електроди за заваряване - 1 пакет.

Инструменти

 • мистрия;
 • мистрия;
 • чукове;
 • пробивна машина;
 • други.

Схема и ред

Снимка №1 Общ изглед

Снимка # 2 Порядовка

Описание на зидарията

 • Отгоре, без хоросан, сложете тухла (вижте снимка # 2, първи ред). Ние стриктно контролираме хоризонталността, използвайки ниво.
 • Инсталирайте вратата на вентилатора. Поправяме го с тел и го увиваме с азбестов шнур.
 • Поставяме решетки директно над вентилатора.
 • Продължаваме да полагаме в съответствие с поръчката (вижте снимка № 2)
 • Инсталирайте вратата на камината. Поправяме го с тел и тухли.
 • Отгоре редът трябва да припокрива противопожарната врата и да завършва на 130 мм над нея.
 • Продължаваме да полагаме, леко измествайки тухлите назад. Преди това полагаме азбестов кабел, върху който ще монтираме плота.
 • Нека започнем формирането на комина от следващия ред. Дизайнът предвижда монтиране на черупкова тръба от ламарина или гофриран алуминий. Тръбата не трябва да е тежка. В противен случай центърът на тежестта може да се измести.
 • На единадесетия ред поставихме клапан за регулиране на въздушния поток. Не забравяйте да го запечатате с азбестов шнур и да го покриете с глина.
 • След това поставяме комина в четворката, която съединяваме с металната. Тръбата трябва да бъде строго вертикална и да не се огъва настрани. За по-голяма стабилност тя трябва да бъде покрита с три реда тухли.
 • Премахваме нокаутните тухли, които поставяме на 4-ти ред, почистваме комина от отломки.
 • Сега печката на въглища трябва да бъде избелена. Всяка вар ще отиде. Експертите препоръчват да добавите синьо и малко мляко. Така варосването няма да потъмнее и да отлети.
 • Монтираме метален лист пред камината.
 • Инсталирайте перваза

Направи си сам печка на въглища не е лесно. По-добре е да потърсите помощ от опитен производител на печки или да бъдете търпеливи.

Модерни печки на дървени въглища за описание на дома, видове

Печката на дървени въглища за дома има много предимства. Основните сред тях са лекота на експлоатация и поддръжка, възможност за използване на друг вид твърдо гориво вместо въглища и голям топлинен капацитет. И освен това, такава печка на въглища за селска къща може да бъде направена от различни материали.

Печката с въглища има висока степен на ефективност (около 60 процента, което съответства на котли за отоплителни системи, които използват течно гориво). Съвременните модели ви позволяват да контролирате изгарянето на въглища в пещта, да регулирате този процес за по-рационално използване на горивото и топлината.

Съвременните печки на въглища са няколко вида, в зависимост от предназначението си:

 • отоплителни печки;
 • фурни за отопление и готвене;
 • домакинство;
 • камини печки.

Съвременните пещи се произвеждат от различни материали: огнеупорни тухли, чугун, стомана, талк магнезит и др.

Въглища и неговите видове

На пръв поглед всички въглища са еднакви. Но това далеч не е така. Въглищата съдържат въглерод и някои негорими примеси. В резултат на изгарянето на тези вещества се отделя много топлина и се образува пепел.

Въглища с различни количества примеси се добиват в различни региони. Горивата се определят по специфични критерии. По този начин, в зависимост от възрастта, наличието на влага и примеси, както и специфичната топлина на горене, те се различават:

 • въглищен лигнит, който се характеризира с рохкава структура. Използва се по-рядко в ежедневието и по-често се използва за осигуряване на функционирането на електроцентрали и други големи предприятия. Отнася се за млади въглища (специфична топлина на горене (CCC) по-малка от 3 хиляди kcal / kg);
 • кафяви въглища, които също се наричат ​​суббитоминозни въглища или черен лигнит. Това е преходна фаза между лигнитни въглища и въглища. Обикновено се използва в малки или частни котелни помещения. Това е качествена суровина за химическата промишленост (TCF от 3,1 до 5,1 хиляди ккал / кг);
 • въглища, които са твърди, горими, минерални, заемащи междинно положение между кафявия аналог на въглищата и антрацита (TCF от 5 до 5,6 хил. kcal / kg);

 • антрацитът е най-старият и най-добрият от всички сортове, който се характеризира с черен цвят, блясък, висока специфична топлина на горене (от 7 до 9 хиляди ккал / кг). Помещенията, отоплявани с антрацит, са невероятно топли и уютни.

Възможно ли е да се отоплява с въглища

Много собственици на къщи с отопление с печки се чудят: възможно ли е да се използват въглища вместо дърва за огрев в тухлена печка? Ще гори ли толкова ефективно, колкото в индустриалните котли?

Процесът на изгаряне на въглища се случва с отделянето на голямо количество топлина, температурата в пещта е значително по-висока, отколкото при изгаряне на дърва. В същото време димът, излизащ от горивната камера, е по-малко горещ, отколкото при горене с дърва.

Поради тази причина конвенционална печка с дълги димни канали не може да се изстрелва с въглища: димът, влизащ в комина, ще има твърде ниска температура, което ще доведе до образуване на конденз и сажди. Когато си взаимодействат, те образуват въглеродна киселина, която унищожава тухли, които в крайна сметка могат да причинят пожар.

Освен това високата температура в горивната камера може да доведе до нейното унищожаване. Камината за пещ за въглища, изработена от тухли, трябва да бъде направена само от шамотни тухли, а стените на пещта на това място трябва да са по-дебели за висококачествено отстраняване и натрупване на топлина.

Не се препоръчва да се отоплява обикновена руска печка с въглища. с неоградена горивна камера и удължени димни канали! Това ще доведе до постепенно разрушаване на елементите на пещта!

Предимства и недостатъци

Следват следните предимства на печките на въглища:

 • Голяма мощ - постига се поради по-високата температура на горене на горивото.
 • Висока ефективност - до 60% при конвенционална горивна камера (в тухлена фурна) и до 90% при дълго гореща тухлена фурна.

Има и недостатъци, но те могат ефективно да се справят с:

 1. Въглищата оцветяват всичко наоколо... Проблемът се решава чрез оборудване на камината в отделна стая.
 2. Образуване на прах, сажди и сажди. Ще трябва редовно (поне два пъти годишно) да почиствате комина. Продуктите от горенето от пепелника трябва да се отстраняват преди всяка нова пещ. Всички фуги трябва да бъдат херметически затворени с шамотна глина.
 3. Въглищата са придирчиви към условията за съхранение... Това трябва да бъде отделна суха зона, защитена от вятър и валежи. Не си струва да съхранявате въглища повече от сезон. Запушва се и се получават бучки, които не е много приятно да се чукат всеки път.
 4. Висока цена. Този проблем е силно специфичен за региона. Някъде въглищата са рядкост, използването им е икономически нецелесъобразно. Другаде е основното гориво. В сравнение с дървото, по-високата цена се компенсира от по-дълго време на горене и по-голямо разсейване на топлината (икономия на гориво).

Други горива за котела

За работа с котел на твърдо гориво могат да се използват алтернативни горива.

Въглищни брикети. Горивото се получава чрез пресоване на фини въглища и фракции от въглищен прах. Като свързващо вещество се използват минерални вещества или въглищен катран. Предимствата на този вид гориво са лекота на подреждане и подпалване, високи стойности на нагряване и отлична запалимост.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Пресован торф или дървени евро брикети. Горивните брикети, направени на основата на торф, имат малка площ, докато са способни да тлеят дълго време, поддържайки фазата на активно горене.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Пелети. Това е биогориво, направено под формата на пелети. За производството на торф се използват дървесни и селскостопански отпадъци. Това е екологичен и енергийно ефективен материал, който е за предпочитане да се използва в котли, чийто дизайн е адаптиран към пелети.

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?

Как да изберем

Предимства на стоманени котли с дълго изгаряне:

 • заварена конструкция от едно парче, която не подлежи на течове;
 • бързо нагряване и охлаждане на стените на котела и топлообменника;
 • възможна е пълна автоматизация поради ниска инерция;
 • по-малко тегло;
 • разумна цена.

Недостатъци на стоманените модели:

 • податливост на корозия, особено в областите на заваряване;
 • стоманени котли не могат да бъдат ремонтирани; в случай на перфорираща корозия и течове, уредът се заменя с нов.

Предимствата на чугунните котли с дълго изгаряне включват:

 • устойчивост на чугун към корозия;
 • конструкцията на топлообменника от отделни секции позволява частична подмяна в случай на повреда;
 • чугунът е крехък и непластичен материал, в случай на рязка промяна на температурата са възможни пукнатини и разрушения;
 • по-висока цена от стоманените модели;
 • чугунните котли са много по-тежки - 1,5-2,5 пъти.

Обем на натоварване и автоматизация Честотата на запълване на горивната камера с въглища зависи от тази характеристика. Струва си да се анализира дали ще бъде удобно да се зареждат въглища няколко пъти на ден, или е по-добре да се даде предпочитание на модели с голям обем на натоварване. Те заемат малка площ, докато тяхната товарна камера е доста голяма и някои модели могат да отопляват къща с един товар в продължение на 5 дни на антрацит и 3 дни на кафяви въглища. Минните котли обикновено са оборудвани с микроконтролери за автоматизиране на целия процес и свеждане на поддръжката до минимум.Котлите за дънно зареждане обикновено са по-малки, много по-евтини от котлите за копаене и по-лесни за работа. Такива котли обикновено нямат вентилатор на вентилатора, а всмукването на въздух се дължи на тягата. Коминът за такъв котел трябва да бъде възможно най-опростен и да има обща дължина не повече от 5 метра. Предимствата на котлите без сцепление са независимост от електричество и ниска цена. Минуси - ниско ниво на автоматизация. Най-малко внимание и поддръжка се изискват за напълно автоматизирани модели с товарен бункер, който може да побере многодневна норма на гориво. Цената им, разбира се, е висока, но те имат редица предимства които осигуряват безгрижно отопление през сезона:

 • механизъм за подаване на гориво, оборудван с стругар;
 • вградени и дистанционни сензори, които контролират процеса на горене;
 • аварийни клапани за предотвратяване на кипене;
 • SMS режим на аларма;
 • функция за поддържане на горене и режим на готовност;
 • Верига за БГВ.

Поддръжката на котела се свежда до зареждане на бункера в началото на сезона и задаване на параметрите на необходимия режим.

Видео: автоматизиран котел с бункер

Изборът и закупуването на котел не е лесен въпрос, а предвид цената на съвременните модели, това също е скъпо. Ето защо, за малки частни или селски къщи, можете да оцените силата си и да направите печка за въглища със собствените си ръце.

Устройство

Печката за въглища „направи си сам“ включва следните елементи:

 • издуха;
 • камина;
 • камера за допълнително изсушаване на горивото;
 • комин.

Дизайнът на камината и комина се различава от аналозите, работещи на дърво. Камината има две отделения. В едното отделение се изгарят дърва за огрев, в другото се сушат въглища. Щом температурата е достатъчна, въглищата също започват да изгарят. Това се дължи на факта, че въглищата имат доста висока температура на запалване и просто няма да работят за запалване на пещта по стандартен начин.

Често се използва комбинирана камина, която може да работи както на дърва, така и на въглища. Тази опция е най-рационална за печка на дървени въглища за отопление на къща.

Печките за въглища за отопление на дома могат да се характеризират със следните показатели:

 • По предварителна уговорка. Печката на въглища може да се използва не само за отопление, но и да изпълнява допълнителни функции. Този параметър може да бъде разграничен:
 1. Отоплителни печки. Въглищата са ефективно гориво. Такива печки на въглища, особено от тухли, са много по-мощни от техните аналози на дърва.Те са в състояние да осигурят топлина на цялата къща, а не на 1-2 стаи. Такава фурна е голяма и тежка. При производството се използват материали с повишени якостни характеристики и максимална топлоустойчивост. Такъв нагревател изисква солидна основа върху идеално равна основа.
 2. Печки за камина. Печката с въглища е в състояние не само надеждно да защити стаята от студа, но също така изпълнява декоративна функция. Такива фурни трябва да имат привлекателен външен вид и често се превръщат в централен елемент на дизайна. Основното внимание се обръща на правилния подбор на материали за довършителни работи. Той трябва да отговаря на няколко параметъра: да бъде екологичен, да задържа топлината добре, да предпазва от нараняване и да има привлекателен външен вид. Най-често за декорация се използва естествен камък.
 3. Печки с котлон. Те имат допълнителен котлон, който ви позволява да готвите храна. Съдовете за това трябва да са достатъчно дебели, за да издържат на топлината. Чугунът е идеален. Това ястие никога няма да изгори и готвената в него храна има специален вкус. Този материал е подходящ и за производството на котлон, но има голям недостатък. Чугунът е много чуплив и лесно се напуква. Следователно трябва да бъдете изключително внимателни при работа. За плота се използва и легирана стомана. Този материал не се страхува от екстремни температури и е много издръжлив. Използвайте го по-ефективно.
 4. Печки за битови нужди. Това е пещ с топлообменник. Тази опция не само ще ви спаси от студа, но и ще осигури топла вода, която може да се използва за битови нужди. Можете да организирате система за топъл под. Това ще позволи на стаята да се затопли по-равномерно.
 • По вида на използвания материал.За пещ, която работи на въглища, трябва да използвате материал с повишена устойчивост на високи температури. Експертите препоръчват да се направи печка от следните материали:
 1. Тухла е най-често срещаният материал за направата на фурни. Неговите предимства се крият във високия топлинен капацитет - материалът е в състояние да акумулира топлина и да я отделя равномерно за дълго време. Недостатъците също са очевидни: голямата маса на конструкцията и трудоемкостта на производството. По отношение на финансовите разходи това е най-икономичният вариант.
 2. Стомана се използва често напоследък. Материалът е доста здрав и издръжлив. Използва се за производството на фабрични продукти. По-добре е да направите стоманена печка за въглища със собствените си ръце. Сложността на работата е много по-ниска, отколкото при производството на тухлен аналог. Помещението се загрява по-бързо, но има съществен недостатък. Стоманата, за разлика от тухлената фурна на въглища, не е в състояние да задържа топлината. Щом горивото свърши, то моментално се охлажда.
 3. Излято желязо чугунът е междинен между стоманата и тухлата. Теглото на такава пещ трябва да бъде значително по-голямо от това на стоманена. Той ще се загрее и охлади по-бързо от тухла. При внимателна експлоатация такава конструкция ще служи няколко десетилетия. Доста проблематично е да направите такава печка сами. Фабричен аналог няма да е евтин.
 4. Талкомагнезит. Материалът има отлична топлопроводимост - десет пъти по-висока от тази на тухлите. И това въпреки факта, че способността му да съхранява топлина е само 44% по-лоша. Какво означава това на практика? Такава печка ще се нагрее почти толкова бързо, колкото металната печка, но ще отделя достатъчно топлина, за да не добавя гориво за една нощ. Този материал също не е без недостатъците си. Такава отоплителна печка ще бъде по-тежка от тухлена със същите размери и не е евтина.
 5. Комбиниран. Невъзможно е да се намери идеален материал за отоплителна печка. Както можете да видите по-горе, всеки материал има своите плюсове и минуси.Ами ако вземете силните им страни и ги комбинирате помежду си. Силните страни на един материал могат успешно да неутрализират слабостите на друг материал. Тази техника се използва отдавна. Чугунният котел може да бъде облицован с талк магнезит (друго име на минерала е талк хлорид или печка) и да добавите кръг за отопление на водата.
 • По метода на изгаряне на горивото.Отделни пещи с конвенционална горивна камера и устройства с внедрена функция за продължително изгаряне, които могат да работят до 3 пъти по-дълго при едно и също натоварване с гориво.

Подготвителен етап за разпалване на пещта

Полезна ли е печката на въглища за отопление на дома?
Ако ще започнете да разпалвате пещта на пещ, която не е била използвана дълго време, трябва да се предприемат редица подготвителни мерки. Тази процедура трябва да се извърши, за да се осигури безпроблемната работа на пещта, както и да се избегнат неприятни ситуации, които понякога водят до пожари или увреждане на човешкото здраве и живот.
• Проверете за пукнатини. Тяхното присъствие може да допринесе за проникването на дим и дори въглероден окис в помещението. Ако се открият такива, незабавно трябва да се извърши лек ремонт, като се използва смес от глина и пясък. • Почистете саждите от всички газопроводи и комина. Избършете праха от вътрешните стени със суха кърпа, за да не почувствате лош аромат при запалване. По принцип е препоръчително тази процедура да се извършва 2-3 пъти месечно.

• Обърнете внимание на вратите, особено на тяхното прилягане, функционалността на заключващите механизми, за да избегнете появата на дим. • Изберете гориво с подходящо качество, подходящо за вашия конкретен тип печка

• Оборудвайте правилно зоните за съхранение на твърдо гориво.

По време на по-нататъшната експлоатация трябва също да следвате редица прости правила. Използването на пластмаса, строителни и битови отпадъци за разпалване ще доведе до сериозно замърсяване на печката. Неправилно е да се отварят едновременно вентилаторът и вратата на фурната. Трябва да се загрява няколко пъти на ден в продължение на един и половина до два часа, за да се избегне прегряване. Сухият, среден, без прах въглен ще осигури отлична функционалност.

Избягвайте да съхранявате запалими предмети близо до горещи стени. Не оставяйте печката без надзор по време на разпалване, особено в къщи, където има деца.

Препоръки и процес на запалване на пещта

Печката на въглища се запалва няколко пъти на ден. Продължителността на изгарянето на суровините в пещта не трябва да бъде повече от два часа. Препоръчително е да се зареждат сухи въглища със средна фракция.

За да се отопляват ефективно и безопасно помещенията с помощта на въглища, пещта трябва да се запали правилно. Това трябва да става на етапи:

 1. Първоначално на дъното на горивната камера се полагат сухи листове хартия, върху които отгоре се поставят малки дървени стърготини.
 2. Добре изсушени дърва за огрев се полагат върху изсечените парчета дърво. Добре е да използвате брезови трупи за запалване.
 3. След поставяне на всички необходими материали за разпалване хартията се запалва. Веднага след това отворете вентилатора и затворете вратата на камината. Скоростта на горене на дървесината зависи от наличието на въздушни маси. Препоръчително е да се запали с отворен съд за пепел, тъй като това създава естествен въздушен поток, който ще позволи на комина да се загрее.
 4. Когато дървените трупи изгорят и пепелта остане да тлее на тяхно място, първото гориво може да бъде заредено. За това се използват фини въглища, които лесно се запалват от остатъци от гореща дървесина. Слоят на отметката трябва да бъде петнадесет сантиметра.
 5. Когато тягата се увеличи по време на горенето, отделението за пепел трябва да бъде затворено и вентилаторът трябва да бъде активиран.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни