Как да сгънете фурната за лятна кухня със собствените си ръце


Почивката в страната или в селото е възможност да се насладите на природата във всичките й проявления. В резултат на това много собственици изоставят стандартните методи за готвене и предпочитат да готвят храна на огън. Правилното решение би било да изградите своя собствена фурна за лятната кухня, превръщайки семейните обяди и вечери в истински ритуал.

Тази статия ще ви помогне да разберете характеристиките на фабричните модели печки, стъпка по стъпка ще посочи нюансите при проектирането и създаването на такова устройство за готвене и отопление у дома.

Препоръки за избор на закупени дизайни

Ключовият показател при закупуването на готова кухненска печка е видът гориво, на който ще работи.

Фабрично изработената лятна печка има няколко възможности за дизайн.

 1. Ако наблизо има газ, трябва да помислите за закупуване на газова печка с фурна. Температурата на нагряване е регулируема. Устройството е готово за работа по всяко време и не изисква разходи за намиране на гориво.

  Газова печка в лятната кухня

 2. По-евтино решение би било закупуването на електрическа печка. Лесен за работа и удобен за транспортиране.
 3. При липса на комуникации, отличен вариант за изгаряне на дърва е печката на твърдо гориво. Подходящ за най-отдалечените крайградски райони.

  Печка на дърва

 4. Универсалните готварски печки позволяват използването на няколко вида гориво, което значително спестява време за готвене.

Струва си да се отбележи, че фабричните модели имат редица предимства в експлоатацията:

 • голям избор от готови продукти с различни размери, цветове; като материали се използват метални сплави и огнеупорни смеси;
 • схемата на работа на устройството свежда до минимум риска от изтичане на пожар и дим;
 • леки конструкции.
 • бърз монтаж и монтаж.

Проектът „направи си сам“ на затворена или отворена лятна кухня с печка ще вземе предвид характеристиките на обекта, желанията на собственика и ще спести пари. Освен това сега са разработени инструкции за строеж стъпка по стъпка за пещи с различна сложност.

Бюджетните опции могат да бъдат:

 • Руска печка за котел;
 • печка с две горелки с фурна;
 • фурна за барбекю с барбекю.

Важно е да запомните, че когато създавате пещ, трябва точно да изготвите чертеж, за да вземете предвид нюансите на конструкцията, количеството необходим материал и количеството работа.

Отворен и затворен дизайн на лятна кухня

Изборът на дизайн за лятна кухня се влияе от вида на конструкцията:

 • отворена кухня не може да бъде издигната на открито и ветровито място. За строителство се избира място, което е по-малко предразположено към розата на вятъра, отколкото останалата част от земята. Удоволствието от пиенето на чай в кухнята, когато силен вятър духа в ушите и лицето, е доста съмнително.

Поставянето на газова печка в сграда, която няма плътни стени е много важно. Това се изисква от разпоредбите за пожарна безопасност. Освен това, местоположението на хладилника и другите електрически уреди в атмосфера на агресивни външни фактори (влажност, вятър, валежи, студ и др.) Трябва да бъде обмислено до най-малките подробности. Травматичните ситуации често възникват поради непознаване на законите на електромагнитното и друго излъчване.

Мебелите и аксесоарите се избират в едно стилно решение.
Мебелите и аксесоарите се избират в едно стилно решение.

За да може лятната кухня в селската къща да бъде декорирана „разумно“, мебелите и аксесоарите са избрани в едно стилно решение. Смесването на различни стилни насоки, особено с неумел подход към въпроса, понякога изглежда комично. На прозорците, които най-често са отворени и обемни, можете да окачите въздушни завеси, плаващи във въздуха.Трябва да помислите за допълнителни източници на светлина в случай на вечерни събирания, защото е по-добре да скриете окабеляването под довършителния материал (гипсокартон, облицовка и др.).

 • затворена лятна кухня, наричана в обикновените хора „зима“, се използва от жителите през цялата година. Целогодишната работа става възможна благодарение на наличието на добра печка и често допълнителен източник на топлина (камина, отоплителна система, радиатор и др.).

Прозорците в такава сграда обикновено са остъклени, в зависимост от климатичната зона се монтират единични или двойни стъкла. Колкото по-плътно е монтиран PVC прозорецът, толкова по-ниски са топлинните загуби на кухнята през зимата.

Някои летни жители, когато ревизират именията си през зимата, спират в лятната топла кухня. Тук можете да пиете чай, да гледате телевизия и дори да подремнете на малък диван, ако желаете.

Лятната кухня е любимо място за почивка на много летни жители.
Лятната кухня е любимо място за почивка на много летни жители.

Шамотна тухла или газобетон

За да направите конструкция от този тип, по-добре е да закупите газобетон или огнеупорни тухли. Тези материали са способни да издържат на високи температури, не изгарят при постоянно нагряване и задържат топлина вътре в устройството за дълго време.

Ще спести значително финансови разходи, закупуването на газобетон. Но след полагането му, фурната трябва да бъде облицована непременно, така че топлината вътре да остане възможно най-дълго.

Трябва да се отбележи, че огнеупорните тухли имат няколко предимства:

 • устойчивост на влага;
 • няма нужда да се извършват облицовъчни работи;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • външна естетика.

Но цената на тухлената зидария ще струва много повече от газобетона.

Когато проектирате продукт, той може да бъде допълнен с функциите на пушилня, барбекю, барбекю или да разработи компактна структура за отопление и готвене без никакви адаптации.

Какво да вземете предвид при избора на печка

Когато избирате плот, трябва да се съсредоточите върху собствените си нужди и възможности. Какви ястия се планират да се приготвят в лятната кухня? В какви обеми и с каква честота? За някои готвачи е достатъчен миниатюрен асистент, докато за други е необходим пълноценен комплекс фурна. Днес има какво да избирате!

Горивото е основният определящ фактор

Наличието на мястото на възможността за провеждане на основен газ в лятната кухня е огромно предимство, което ви позволява да инсталирате функционална газова печка и да не се притеснявате от постоянното търсене на гориво. Ако газопроводът минава далеч, можете да закупите оборудване, което работи на бутилиран газ. Предимствата на газа са бързата готовност на печката за работа, простото регулиране на силата на пламъка и температурата на фурната.

Електрическите печки могат да действат и като печка за кухня, изнесена в беседка или в отделна стая. Предимството им е простота и лекота на използване. В продажба можете да намерите компактни мобилни печки, които лесно могат да бъдат занесени в градските жилища за зимата.

Печката на твърдо гориво за кухнята не зависи от наличието на комуникации и може да бъде инсталирана дори на място в дълбока гора. Като гориво са подходящи достъпни дърва за огрев и евтини въглища. Ароматът на ястия, приготвени на огън и въглища, ще разбуни апетита не само на домакинствата, но и на най-близките съседи.

Комбинираните кухненски печки са много удобни, съчетавайки възможността за използване на дърва и газ или въглища и електричество. С такова оборудване на ваше разположение можете да изберете най-подходящия метод за готвене и да спестите време.

Купете или изградете

Огромен избор от фабрични модели наклонява в полза на закупуването на готова печка. В продажба можете да намерите печки за лятна кухня от всякакъв размер и тип. Като материал за тяхното производство се използват стомана, чугун, огнеупорни смеси.При фабричните продукти дизайнът на пещта е внимателно обмислен, течовете на димни газове и случаите на пожар са изключени.

При инсталиране на фабрично оборудване рядко възникват трудности при монтажа. Металните уреди са сравнително леки и могат да бъдат инсталирани без допълнителни основи. Огнищата от огнеупорни смеси не се страхуват от влага и лесно прекарват зимата в неотопляема къща и на улицата.

Тухлите и каменните огнища изглеждат солидни и са еднакво подходящи както за отворени беседки, така и за затворени павилиони. Зидарията на пещния комплекс по поръчка или със собствените си ръце ви позволява да не се ограничавате до строги рамки, а да изберете многофункционален дизайн, който съчетава всички необходими модули.

Самостоятелното изграждане на миниатюрна печка ще струва по-малко от закупуването на готов модел с подобни функции. Тухлената конструкция ще продължи по-дълго от метала, тя не се страхува от влага и не изгаря по време на работа.

Варианти на фурна за лятна кухня

Кухненската печка с фурна е удобна печка, идеална както за беседка, така и за отделна къща. За лятна кухня можете да изберете бюджетна печка с две горелки с фурна или опция с четири горелки и грил. В продажба има компактни настолни и стандартни подови модели, захранвани с газ и електричество, а най-простата кухненска печка на дърва е лесна за изграждане от тухли със собствените си ръце.

Ако отделна кухня се работи не само през лятото, но и по време на студено време, има смисъл да се обърне внимание на отоплението и котлона. Тези устройства, като правило, са оборудвани с две камини и работят в два режима: зимен и летен. През зимата огнището не само ще затопли печката, но и ще затопли помещението, а през лятото няма да излъчва силна топлина, както от стандартна печка за отопление.

Най-често в летните кухни на открито се монтира фурна за барбекю. Класическите барбекюта ви позволяват да приготвяте ястия на скара. Моделите с удължен комплект, наречени комплекси за барбекю, освен скарата, включват модули на фурната за готвене на барбекю, пилаф, пайове, пушени меса. Комплексът включва модули за пица, котлони, руски фурни, фурни.

Газова скара, в комплект с фурна и странични горелки, е отличен избор не само за лична употреба, но и за малко кафене. На базата на това модерно оборудване се произвеждат функционални модули на летни кухни, оборудвани с мивки и шкафове. В същата серия има компактни преносими и вградени газови скари. Газовите скари могат да се монтират в отворени и затворени кухни.

Подготовка и изливане на основата

Първата стъпка в инструкциите за строеж на сгради стъпка по стъпка е поставянето на солидна основа.

В случай на печка, този етап може да бъде пропуснат, ако теглото на бъдещата конструкция няма да бъде повече от 700 кг и лятната кухня има солиден и равен под. Ако проектният чертеж на пещта включва изграждането на голям по размер продукт, е необходимо полагане на основата.

Важни препоръки.

 1. Дълбочината на основата под конструкцията трябва да бъде най-малко 0,5 m.
 2. При едновременното изграждане на лятна кухня и печка, празнината между техните основи трябва да се запълни с пясък или просеи. След това набийте.
 3. Площта на основата трябва да бъде поне с 5 см по-голяма от общата площ на конструкцията от всяка страна, така че формата на пещта да остане непроменена, когато почвата упадне.
 4. Ако строителните работи не се извършват върху скалисти почви, тогава е необходимо да се образува допълнителен слой трошен камък, така наречената подметка, чиято височина ще бъде най-малко 15 см. След като получи равна повърхност, натъпкан.
 5. Допълнителен слой от развалини с дебелина 30 см се нанася върху набитата подметка и след това се излива с бетон.Ако територията на лятната вила е покрита с влажна почва, по-добре е да замените развалините с разтвор на цимент и пясък със същата дебелина.

  Фондация за строителство

Използвайки тухлена зидария с превръзка като част от основата, препоръчително е да се запълни разстоянието между този слой и земята с хоросан от цимент и пясък.

Тайни на самостоятелно полагане

Най-важното при изграждането на пещ е да се оформи здрава основа.
Най-важното при изграждането на пещ е да се оформи здрава основа.

Когато изграждате печка за лятна кухня със собствените си ръце, трябва ясно да се придържате към технологията, необходима за дългосрочната работа на конструкцията. При независимите манипулации най-важното е формирането на надеждна основа. Високите изисквания за якост се дължат на постоянното излагане на печката на агресивни фактори на околната среда:

 • валежи;
 • вятър;
 • спадане на температурата и др.

За да издържи опората не година или две, бетонната подложка трябва да има дебелина най-малко 10 см. Основата на пещта трябва да бъде подсилена съгласно всички правила:

 1. Разкопките се извършват на дълбочина of от щик на лопата;
 2. Устройство за кофраж от дъска;
 3. Образуване на рамка от армировка, стоманена тел или отпадъчни фрагменти от конструкции, изработени от стомана или метал;
 4. Производството на бетон се извършва чрез смесване на цимент с пясък и трошен камък в съотношение 1: 2: 2. При липса на трошен камък материалът може да бъде заменен с бетонни или тухлени фрагменти.

Тухлената зидария не изисква никакви преработки.
Тухлената зидария не изисква никакви преработки.

Важно: при бетониране на основата при сухо и горещо време е необходимо периодично да се навлажнява бетонът. Пълното втвърдяване настъпва в рамките на 2 дни.

Тръбата от пещта може да бъде тухлена или да остане непроменена (фабрично), този нюанс не влияе върху работата на печката. Можете да направите подвижна решетка за готвене на барбекю и да оборудвате отлична пушилня на комина. Рибните или пилешки бутчета на скара са чудесно допълнение към пикник на открито.

Основните етапи от изграждането на пещта

Възможно е за един ден да се изгради устройство за готвене и отопление, стриктно следвайки указанията на опитни майстори. За това ще ви трябва:

 • 200-300 бр. огнеупорни червени тухли;

  червена тухла

 • 2 бр. врати за вентилатора и горивната камера;
 • печка (по-добре е да закупите чугун с горелки);
 • решетки;
 • стоманена ламарина с дебелина 3 мм;
 • огън-глина;
 • пясък.

Основното е да вземете отговорно отношение към изпълнението на всеки от етапите.

 1. Тухлата се накисва във вода за един ден.
 2. След това основата на пещта е изложена от 2 масивни тухлени реда.

  Фундамент на пещ

 3. В началото на 3-та линия е необходимо да се монтира вратата на вентилатора.
 4. След това от тухлена поръчка се оформя камера за пепел.
 5. На 5-ия ред са прикрепени решетки, докато разстоянието между зидарията и решетката трябва да бъде най-малко 5 мм.
 6. В следващите 3 реда се формира горивната камера. Вратите са подсилени със стоманени ленти и азбестов хоросан.

  Монтаж на врата

 7. Сега трябва да изложите комина или да инсталирате закупената желязна тръба.
 8. Монтажът на чугунната плоча се извършва само след пълното втвърдяване на разтвора. Трябва да се полага върху предварително подготвени метални ъгли.

  Чугунена плоча

 9. Дъното на тавата за пепел ще бъде лист от стомана, положен под камината. И като фиксирате подвижна решетка вътре в комина, ще бъде възможно да готвите пушени меса във фурната.

Как да направите проста, но ефективна фурна?

Тази опция може да служи като алтернатива на най-простите метални нагревателни устройства - например, печка с котлон. С помощта на тази фурна можете да отоплявате стаята, да готвите храна и дори да се възхищавате на пламъка.

Структурата заема малко над половин квадратен метър. За разлика от пълноценните тухлени фурни, тази не изисква основа. Теглото на конструкцията не е толкова голямо, че да се направи мощна основа - просто сложете солидна дъска.

Фурната може да бъде направена само за един ден.Едно от предимствата на тази опция е, че стартовото отопление е възможно вечер. Необходими са определени умения, но те не надхвърлят уменията на средния представител на мъжете.

На бележка! Не са необходими квалификации за изграждане на пещи. Но е необходимо да се спазва ред - това ще направи структурата възможно най-ефективна в контекста на нейния потенциал.

Какво ще е необходимо, за да работи?

Това е не само проста, но и бюджетна опция. За да издигнете структура, ще ви трябва:

 • тухла:
 • * шамот - 37 бр .;
 • * червен - 60 бр .;
 • врата на вентилатора;
 • врата на камината;
 • решетка;
 • затворен клапан;
 • чугунен котлон.

Глинният разтвор се използва като свързващо вещество. Общо ще ви трябват около 20-25 литра смес.

Също така ще бъде интересно: фурна за барбекю - видове и характеристики.

Обучение

Първата стъпка е да се определи местоположението на фурната. Тъй като масата на конструкцията е малка, няма ограничения, присъщи на традиционните тухлени решения. Чрез фиксиране на масивни плоскости или подходящ алтернативен материал, „фундаментът“ е термо и хидроизолиран.

Ролята на изолатор може да играе негорим материал - например базалтова вата. Върху основата се поставя полиетилен или покривен материал. Размерът на последния съответства на размера на основата плюс малка надбавка.

Отгоре се изсипва слой пясък с дебелина 1-2 см. Изравнете постелката. Важно е основата да бъде равномерна - от това зависи качеството на конструкцията и удобството на последващата работа.

Зидарна схема

 1. Първият ред се полага върху пясъка, без да се използва разтвор. Дузина тухли се изравняват стриктно. Тухлите са тънко покрити със смес, след което вратата на вентилатора е монтирана от края. Вратата е предварително обвита по периметъра с азбестов кабел, който компенсира топлинното разширение на метала.
 2. След като фиксирате вратата с тел, поставете втория ред според схемата. Оформя се вентилатор.
 3. Използва се шамот (на диаграмата се различава в жълт оттенък). След полагането над вентилатора се монтира решетка.
 4. Преди това тухлата беше положена плоска. На този ред той е поставен на ръба. Оформя се димоотвод, вътре в който е направена основата за преградата. Една от тухлите (можете да я видите на илюстрацията) е поставена "суха" - по-късно тя ще бъде премахната. След това се монтира вратата на камината, която се увива няколко пъти с азбестови ленти преди монтажа. Но това трябва да се направи, така че вратата да се отваря добре нагоре. Елементът е фиксиран с тел и чифт тухли.
 5. Отново поставете тухлата плоска, дублирайки предишния ред.
 6. Отново редът на "ребрата" е вторият и последен ред, в който тухлата е положена по този начин. Изключение прави следващият ред, при който една от стените е оформена от зидария по ръба. Стените на комина трябва да се избърсват с влажна кърпа.
 7. Тухлата се полага плоско според схемата. Задната стена се прави отново с помощта на оребрения формат.
 8. Това до горивната камера е затворено. Чифт тухли трябва да виси над камината, така че пламъкът да се премести в средата на плота - в случай, че печката ще се използва като камина (без да се затваря вратата на камината).
 9. Тухлите са леко изместени към задната стена, за да поддържат вратата на камината. Ивици азбест, потопени във вода, се полагат пред тухлената зидария. Това гарантира запечатването на процепа между керамиката и чугуна. Чугуненият панел не може да се постави директно върху глинения разтвор, в противен случай разликата в параметрите на термичното разширение на материалите ще доведе до пукнатини.
 10. На този етап започва образуването на комина. Последният, според плана, трябва плавно да се разширява към гърба. Но само тухлена основа е направена от комин. Останалото е направено от лек метал. В противен случай наднорменото тегло на елемента може да доведе до изместване на центъра на тежестта на печката.
 11. Тук е монтиран клапан, запечатан с азбестови ленти. Последните се препоръчват да бъдат предварително покрити с глинен разтвор.Това е последният ред, който завършва конструкцията на тухлената фурна директно със собствените си ръце. Останалата двойка редове се дава на комина, който след това ще бъде скачен с по-лек метален канал.

След това премахнете онези тухли, които бяха положени "на сухо" на 4-ти ред. На същия етап коминният канал и повърхността на печката се почистват от строителни отпадъци.

Финални работи

Най-простата печка не предполага сериозни декорации. Единствената украса е варосването. Препоръчително е да добавите малко синьо и мляко към състава - това ще спести покритието от образуването на жълто покритие и избелване.

Важно! Преди работа тухли и метал трябва да бъдат защитени. Ако това не се направи (например с помощта на филм), тогава не можете да се отървете от петната.

Необходимо е много добре да се смажат шевовете между тухлата и метала на комина, както и шевовете между керамиката и чугуна.

Наложително е да затворите фугата между тухла на фурната и пода. Това ще премахне навлизането на печен пясък в стаята. Препоръчително е фугата да се покрие с Г-образен лист. След това се прави бордюр на цокъл, който служи едновременно за декор и като допълнителен елемент, който предотвратява изсипването на пълнежа „фундамент“.

Фигура 3. Функционираща фурна

Печката е готова. Целият процес отне не повече от един работен ден. Вече можете да опитате да направите разпалване с ниска мощност. Дървените трупи не могат да се използват - само дървени стърготини или хартия. Изгарянето на дърва ще създаде твърде висока температура и конструкцията ще се напука. За пълен набор от сместа трябва да дадете седмица или две. След това вече можете да се удавите „по възрастен начин“.

Няколко съвета за качествена зидария

За начинаещи, изучаващи описанието на последователността на строителните процеси, опитни майстори препоръчват да се обърне внимание на някои тънкости.

 • Преди да продължите с образуването на основата на пещта, е необходимо да извършите хидроизолация. За да направите това, покривният материал или целофанът се поставят върху изсушената замазка.
 • Първите редове се полагат без хоросан. Следователно всяка тухла трябва да приляга плътно една към друга.
 • За да премахнете нередностите му, използвайте мелница.

  Обработка на тухли

 • Ъглите на конструкцията трябва да са прави. За да не се обърка със степента на наклон, по-добре е да закупите строителен триъгълник.
 • Ако бетонът се излива в горещ ден, той трябва периодично да се навлажнява, докато изсъхне напълно. В противен случай повърхността на разтвора ще бъде покрита с пукнатини.

Когато правите превръзката, не се препоръчва да използвате шамот и обикновени видове тухли едновременно, тъй като шевовете между тях ще започнат да се пукат от различни температури на нагряване.

Самоделната фурна ще спести разходите за поръчка на услугите на специалисти и ще бъде гаранция за висококачествено изпълнение на всички етапи на работа. А авторският дизайн на конструкцията ще я направи декорация на цялата стая.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни