Как да направите печка на дърва за камина със собствените си ръце


Модерните летни вили или селски къщи често са оборудвани с камини. В днешно време това не е точно лукс, а необходимост. В крайна сметка наемателите на апартаменти могат само да мечтаят за такава красота. Камината е символ на уют, дом, топлина и безгрижен живот. Това искат жителите на високи сгради. Вярно е, че за да се наблюдава идеално този тандем, този атрибут трябва да бъде допълнен с някои аксесоари. Един от най-важните е камина за камината. Благодарение на нея можете не само да поддържате ред и красота, защото дървата трябва да се съхраняват някъде, но и да украсят стаята с оригинален продукт. В крайна сметка в днешно време се обръща специално внимание на дизайна и красотата на продуктите.

В тази статия ще разгледаме видовете печки на дърва за камината, техните снимки, проекти и характеристики. Освен това ще научите как можете да направите печка на дърва със собствените си ръце.

За какво са печките на дърва?

Ако стаята е оборудвана с камина, не можете да направите без склад за дърва за огрев. Такава структура се нарича огнище. Основната му цел е съхранение на запас от дърва за огрев.

Важно! Дървесният пилот е проектиран така, че да има интензивна вентилация на дървото. В резултат на това твърдите горива винаги са сухи. Камината е предназначена за съхранение на трупи

Ако измислите въображение за производството на конструкция, тогава тя ще играе ролята на декорация на обект или стая с камина. Красиви дървени купчини са изработени от ковани елементи, дървените конструкции са украсени с резби.

В зависимост от мястото на монтаж размерите на камината за камината се различават. Малки конструкции се поставят на закрито. Те ви позволяват да направите малък запас от дърва за огрев, предназначени директно за текуща консумация. В края на краищата е по-удобно да вземете труп от камината и веднага да го поставите в камината, отколкото да излизате навън за дърва за огрев всеки път, когато имате нужда от нов товар. Извън помещенията се издигат големи дървени купчини, където можете да съхранявате запас от гориво за целия сезон. Те са оборудвани с покрив, който предпазва твърдото гориво от валежи.

Стойка за дърво


Тази стойка за дърва е предназначена за вътрешна употреба. Малки трупи са подредени един върху друг в затворената дъгова част на багажника. Голямото предимство е, че багажникът за дърва за огрев може да се сгъне, например през лятото, когато не е необходим. В сгънато състояние заема много малко място, така че няма да затрупа вашия гараж или складово помещение. Болтовете могат лесно да се разхлабят с шестостенния ключ (8 M5 x 40 mm болтове с шестостенна глава).

Процедура за производство Трябва ви два метални пръта с дължина 2 метра (Ø 10 мм).

 1. 2 стълба бяха огънати с огъваща машина, както е показано на снимките. Изрежете излишния материал с трион.
 2. Маркирайте отворите на лентата с централен перфоратор, важно е тренировката ви да не се плъзга, когато пробивате дупките.
 3. Пробийте дупките с бормашина 5,5 мм.
 4. Почистете метални части и боя, използвах черен спрей Ral 9005 Matte.
 5. Закачете пергола на връв или нещо друго, за да улесните боядисването.
 6. Направете 4 кръгли дървени дръжки (Ø 25 мм) с дължина 35 см. Използвайте скала, за да закръглите краищата на всички парчета.
 7. Сега е време да пробиете дупките, за да инсталирате стълбовете. За това ви е необходима бормашина Ø 11 мм.
 8. Пробийте отвори за болтове, за да държите частите заедно. За да направите това, използвайте свредло с диаметър 4,5 мм, така че по-късно да можете да направите винтова резба вътре в отворите.


Докато сглобявате парчетата, ще забележите, че дупките не са толкова гладки, както преди, защото сте премахнали материала. Направете ги кръгли. След това шлайфайте повърхността.Ако искате болтовете да бъдат вдлъбнати, използвайте дебел свредло за пробиване на отвори с дълбочина 3 мм отстрани. За да издълбаете дърво, използвайте бормашина с винтова глава (M5) в отворите, които сте направили отстрани. Дупките са пробити в по-малък размер (Ø 4,5 мм), за да могат резбите вътре в отвора да бъдат отрязани.

Сега можете да използвате 8 болта, за да свържете всички парчета. (8 вдлъбнати болта с шестостенна глава M5 x 40 мм)

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес: https://novamett.ru/obustrojstvo/drovnitsa-dlya-kamina-svoimi-rukami#sigFreeId3f76c25a1f

Източник на снимки www.instructables.com/id/Flatpacked-firewood-rack/

Производствен материал

При сглобяването на горивна камера материалът се избира, като се вземе предвид неговото местоположение, размер, декоративност. Обикновено те използват метал или дърво. Ако в двора има стари бъчви, останали от изграждането на канализационни бетонни пръстени, те също могат да бъдат пригодени за съхранение на дърва за огрев. Въпреки това ще бъде възможно да се монтират такива дървени купчини само на улицата.

Най-често срещаните видове дървени кутии са:

 1. Най-често те изграждат дървена камина за камината със собствените си ръце, тъй като материалът е достъпен и лесен за обработка. Недостатъкът е краткият експлоатационен живот. Ако обаче подхождате умело към въпроса, красива конструкция ще се превърне в истински декоративен елемент. Освен това дървената камина се вписва във всеки ъгъл на двора или във вътрешността на стаята. Дървеният дървен материал е лесен за изработка
  Съвет! При обработка на дървесина със защитни импрегнации и оцветяване ще бъде възможно да се удължи живота на горивната камера, за да се запази нейният привлекателен външен вид.
 2. Металните дървени купчини са особено издръжливи. Те се вписват перфектно в интериора на стаята, ако камината е украсена с елементи от ковано желязо. Единственият недостатък е, че металната камина е много тежка. На мобилни устройства това не е най-добрият материал. Ако конструкцията е изградена голяма за външен монтаж, тя трябва да бъде боядисана. Без защита металът е податлив на корозия. Металната дървена купчина е надеждна, но нейното производство ще изисква опит в заваряването

Отделен тип е плетената камина. По отношение на материала той е по-близо до дървените конструкции, но самата технология на производство е различна. Дървени купчини се изтъкват от лозя. Те обикновено са с малки размери, търсени при доставяне на дърва за огрев до камината за 1-2 товара.

Плетените дървени купчини се използват при пренасяне на малко количество дърва за огрев.

Стилни решения

При закупуване на камина, много често в комплекта е включена и камина. Това е много приятен бонус и доста печеливш вариант, тъй като такива аксесоари за камината са направени в същия стил и дизайн. Много често такива пожарни кутии са преносими, което също е голям плюс. В допълнение, камина или печка и печка на дърва, направени в същия стил, ще изглеждат страхотно в интериора, те ще добавят специален обрат към него.
Вертикалната мини камина ще изглежда много стилно и с вкус. Той ще се превърне не само в стойка за съхранение на дърва за огрев, но и в чудесно допълнение към вашия уютен дом. Ще изглежда перфектно до камина или печка.

Спирайки избора си върху ковани дърва за огрев, можете да изберете не само сложни и ажурни опции, но и такива, които са направени в стила на минимализма. Основното е, че всички метални кутии за изгаряне на дърва ще бъдат много добро решение за вашата селска къща. Не само за естетически нужди, но и за безопасност.

Необичайно решение може да бъде изборът на различни абстрактни печки на дърва за къщата. Например дървена камина с форма на рибена кост ще изглежда много интересно. Повечето производители на камини, печки и аксесоари за тях предлагат огромна гама от различни печки на дърва. За всеки придирчив вкус. Определено можете да изберете какво точно ви трябва. И ако искате да направите свой собствен индивидуален дизайн, тогава можете лесно да опитате да направите печка на дърва със собствените си ръце.

Много често камините вече имат „вградени камини“. Място за съхранение на дърва за огрев. При тази опция най-често не е необходима допълнителна горивна камера. Ако сте решили сами да поставите камината, тогава е напълно възможно да направите място за съхранение на дърва за огрев в долната й част.

Видове печки на дърва за камина

В допълнение към разликите в материала, камините са разделени на още няколко вида. По отношение на размерите дървените пилоти са преносими и стационарни, а на мястото на монтиране - външни и вътрешни.

Уличното съхранение прилича на плевня

На улицата е монтирана голяма камина за камината, където е поставен запасът от гориво за целия сезон. Плевнята е подходяща за дървени трупи, но има много недостатъци. Поради липсата на добра вентилация, дървата за огрев ще бъдат влажни. В празнините между трупите плъховете и мишките организират гнездата си през зимата. Истинска улична дървесина за камина има пода, повдигнат над земята. Дървесината е защитена от влага отдолу и в същото време се проветрява. Има вентилация дори в стените и под покрива.

Камината на стаята служи като стойка за дърва за огрев

Вътре в стаята, точно до камината, има камина за стая. Дизайнът е по-лесно да се нарече щанд за дърва за огрев. Обикновено е с малки размери, побира твърдо гориво за няколко товара в камината. Има специални изисквания за вътрешни мини дървени купчини. Тук повече се набляга на декоративността. Камината трябва да се побере във вътрешността на стаята, да се превърне в неразделна част от нея.

Стационарната горивна камера не може да бъде преместена на друго място

Стационарната дървена купчина в уличния дизайн е голяма и масивна конструкция, която не може да се пренареди на друго място. Това може да бъде конструкция под формата на плевня, устройство, направено от бъчви или бетонни пръстени. Вътре в помещенията са монтирани и стационарни дърва за огрев, но те са малки. Обикновено това е една или две ниши в стената. Дървесните купчини често са част от камината. Едната ниша е направена под камината, а другата е отстрани.

Подвижните пожарни кутии са леки и малки по размер

Подвижните дървени купчини са проектирани да доставят дърва за огрев от складиране на открито до камината. Те се отличават с ниското си тегло и компактни размери. Те правят такава печка на дърва за камина с носител, тоест устройства под формата на дръжки. Понякога стойката е оборудвана с колела за увеличаване на нейната мобилност. Мобилният модел обаче е удобен, ако има свободно преминаване с твърда повърхност без препятствия от камината до уличната камина.

Как да направите печка на дърва за камина със собствените си ръце

Преди да започнете да правите дървена купчина, трябва да вземете решение за нейния тип. Камината не е предназначена за отопление на цялата къща. По-често играе декоративна роля, отоплява само една стая. Необходими са малко дърва за огрев. Изхождайки от факта, че за текущи натоварвания горивото трябва да се съхранява в камината, мини-камината ще трябва да бъде направена във всеки случай. За съхранение на основния запас на улицата може да се приспособи цев за дърва за огрев.

Във видеото идеи за улични пожарни камери:

Направи си сам камина за камина от дърво и шперплат

Според достъпна идея стойката на стаята е направена от дърво. Освен това можете да използвате не само масив, но и многослоен шперплат. От инструментите се приготвят мозайката, бормашина, самолет, шкурка или шлайф. От материалите, от които се нуждаете ламели, лист шперплат.

 1. Направи си сам монтаж на мини камина за камина започва с изрязване на основата. Върху лист шперплат се изчертава фигура във формата на елипса от около 90 × 40 см. 5 см отстъпват от два противоположни ръба, пробиват се дупки за фиксиране на дръжката.
 2. За да придаде на тялото сферична форма, изрязаната елипса се поставя във вана, пълни се с гореща вода и се оставя за 1 час. През това време шперплатът ще набъбне и ще стане еластичен.
 3. Те се опитват да огънат детайла. Правят това внимателно, за да не се счупят. Ако шперплатът не се поддава на огъване, той все още се потапя в гореща вода за 30 минути. Действията се повтарят, докато се окаже, че огъва полукълбото.
 4. След огъване две противоположни страни са свързани с дръжка. За него вече са пробити дупки. Стойки се изрязват от две летви. Те ще осигурят стабилността на дървената кутия, няма да й позволят да се люлее на пода.

С такава горивна камера е удобно да излезете навън за дърва за огрев, като я вземете за дръжката като портфейл.До камината стойката допълнително ще играе ролята на декоративен елемент. За да придаде приличен вид, продуктът се шлайфа, отваря се с байц, лак или изсушаващо масло.

Направи си сам метална камина за камина

Трайната и огнеупорна версия е изработена от метал. При производството ще ви трябва заваръчна машина и опит в заваряването. Материалът на рамката на преносима печка на дърва за камина ще бъде пръчки с дебелина 5 мм. Шиенето отдолу може да се извърши с калай или да се оплете с тънка тел.

 1. Сглобяването на атрибута за камината започва с производството на рамката. Два пръстена са огънати от дълги пръти. Диаметърът не е задължителен, но обикновено са достатъчни 50 см. За да се предотврати отделянето на пръстените, ръбовете на прътите са заварени заедно. Сега от тези две заготовки е необходимо да се оформи тяло, състоящо се от транспортна дръжка и самата стойка за съхранение на дърва за огрев.
 2. Двата пръстена са сгънати заедно. В един момент те са временно завързани с тел. От противоположната страна на лигамента пръстените се разстилат отстрани на разстояние 12 см. Заготовката се фиксира върху заваръчната маса със скоби.
 3. В точката, където жицата е усукана, пръстените са заварени заедно. На противоположната страна разведените пръстени са заварени заедно с джъмпери, направени от пръти. Ще получите основата на дъното на стойката. Две дълги или четири малки бримки са заварени отдолу, образувайки крака.
 4. Дъното може просто да бъде обшито с калай. За да може декоративната камина за камина да изглежда презентабелно, долната й част не е покрита с метал, а е оплетена с тел. В това изпълнение е препоръчително да заварите още две дъги от пръти между джъмперите, за да укрепите дъното. Готовата конструкция е боядисана най-често в класически бял или черен цвят.

Камина от стара цев

Цялата доставка на дърва за огрев не може да бъде подредена до камината. На улицата ще трябва да се построи още едно складово помещение. Като изход от ситуацията ще свърши работа стара стоманена цев. Колкото по-голям е диаметърът му, толкова по-просторна ще бъде камината.

На първо място, дъното и капакът се отстраняват от цевта. Фрагментите могат да се режат с длето и чук, но ще бъде по-бързо да го отрежете с мелница. Останалият метален пръстен ще действа като тяло на горивната камера. Дървените трупи ще бъдат добре вентилирани поради течението.

Вътре в цевта метални листове разделят пространството. Секциите са удобни за съхранение на гориво за различни цели. Например, в едно отделение има големи трупи, а другото е заредено с малки неща за разпалване.

За да се предотврати търкалянето на цевта по земята, краката са заварени отдолу. Можете просто да изрежете стойки за дърво или да организирате спирачки за шлакоблок. За естетика и защита срещу корозия конструкцията е боядисана.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни