Правила „направи си сам“ за изграждане на комин от азбестова тръба

Доскоро азбестовият комин се смяташе за най-добрият вариант за подреждане на отоплителни котли в къща, баня и други сгради, които се нуждаят от отопление. Основният аргумент в полза на това решение беше, че материалът е негорим, устойчив на влага и най-важното - евтин. Тези фактори допринесоха за факта, че азбестов комин е инсталиран в почти всяко частно домакинство. Такова просто решение на настоящите проблеми не беше избегнато от ръководителите на малки комунални компании и земеделски организации.

Наистина ли коминът от азбестоциментова тръба е толкова универсално средство за отстраняване на продуктите от горенето? За да се справите с това, е необходимо да се спрете на технологията за производство на азбестоцимент, неговите предимства и недостатъци, възможността за сглобяване на комини от азбестова тръба със собствените си ръце.

Може ли да се използва азбестов комин?

Този въпрос все повече и правилно надделява над частните разработчици. Първоначално ще разгледаме технологията на производство на тези продукти.

Те са направени от цимент, пясък, вода и азбестови влакна. Към сместа се добавят пластификатори и оцветители. Съставките се разбъркват старателно, получената суспензия се филтрира и се придава желаната форма. Втвърдяването се извършва в продължение на няколко дни в топли помещения. Крайният продукт е със средна якост, водоустойчив и лек. Ниската цена се определя от наличността на компонентите на сместа.

Недостатъци на азбестовите тръби

Въпреки популярността в частното строителство, коминът от този материал има много недостатъци.

Дефектите се появяват почти веднага или след известно време, в зависимост от фактори като използваното гориво, климатичните условия и честотата на използване на котела.

Качеството на инсталацията на тръбопровода също е важно. Помислете за характерните недостатъци на азбесто-циментовите комини и причините за тяхното възникване.

Изгаряне и избухване

Първоначално продуктите са проектирани за масово производство за използване в мелиорация, изграждане на канализация и газопроводи с ниско налягане. Дизайнерите не са предвидили работата си при високи температури. Акцентът беше поставен върху плътността и лекотата на инсталиране на линиите.

Основата на материала е цимент, който е порест материал. Той абсорбира креозот, който е горим материал. При силно нагряване започва процесът на изгарянето му, в резултат на което структурата на стените се променя, те изтъняват и изгарят.

На каква температура могат да издържат тръбите от азбестоцимент: тяхната граница е + 300 ºС.

При по-нататъшно нагряване се увеличава налягането на въздуха, задържан в стените на таблата. Продуктите се напукват, пукат и дори експлодират.

Трудности при обслужване

Високата якост на азбестоцимента е мит, в който много хора искат да вярват. Работата с връзки изисква допълнителни грижи и точност. Липсата на стоманена армировка ги прави изключително чупливи и чупливи, независимо от диаметъра и вида. И това не е всичко ...

Поддръжката на комина е свързана със следните трудности:

 • необходимостта от редовно почистване, тъй като тръбите буквално привличат сажди;
 • невъзможността да се направят инспекционни прозорци, за да се стигне до труднодостъпни места;
 • чувствителност на продуктите към удари и натоварвания;
 • честа подмяна на изолация, която се разрушава от химически агресивен кондензат.

Овлажняването на тръбопровода е изпълнено с неприятни последици, както за комуникациите, така и за сградата като цяло.

Кондензат

Основната цел на продуктите беше полагането на открити и подземни водопроводи с различна дължина. Азбестоциментовите тръби са устойчиви на вода, но бързо се влошават при контакт с реактивни течности. Именно те се образуват на повърхността на комина по време на взаимодействието на сажди и кондензат, които са излезли.

Агресивният хоросан се стича надолу към покрива и се абсорбира в повърхността му. Резултатът е появата на петна, миризми и пукнатини. Гледането на видеоклипа по-долу ще ви помогне да оцените степента на разрушаване, причинено от конденз. Този въпрос може да бъде решен с помощта на компетентно извършена изолация.

Изолация на азбестоциментова тръба

Тъй като азбестът има пореста структура, вътрешната повърхност на комина много бързо се обраства с отлагания на сажди. И когато към саждите се добавя кондензат, който се образува по време на екстремни температури, заедно тези явления имат пагубен ефект върху азбестоцимента и водят до бързото му разрушаване.

Приблизителна схема на топлоизолация на азбестоциментова тръба

За да предпазят комина от образуването на кондензат в него, те прибягват до изолационни процедури. Топлоустойчивите нагреватели са разположени отвън. Също така тръбите могат да бъдат допълнително подсилени с тухлена зидария - това значително ще увеличи ефективността на топлоизолатора.

Тръбата може да бъде облицована с тухли или специални блокове

Друг вариант е метален корпус, който се поставя върху азбестова тръба, изолирана с минерална вата. По този начин се получава сандвич, който добре ще предпази тръбата от резки температурни промени. За да може топлоизолацията да играе напълно своята роля, тя трябва да бъде разположена по цялата височина на азбестобетонната секция на комина.

Топлоизолация на външния участък на азбестоциментовата тръба

В горната част на азбестовата тръба се поставя метален чадър, който няма да позволи на влагата да проникне отвън.

Главата на тръбата ще завършва с чадър срещу проникването на валежи

Има и друг вариант за топлоизолация - с помощта на специализирани шлакобетонни блокове, които са фиксирани около азбестоциментовата тръба под формата на кутия. Разстоянието между тези сглобяеми елементи и тръбата може да бъде до 10 сантиметра или повече, в зависимост от климатичните условия на региона, където е монтиран коминът. Тези образувани кухини се запълват с експандирана глина, минерална вата или шлака.

Защо са били популярни в миналото?

По съветско време имаше остър недостиг на всички видове строителни материали. Азбестовите тръби бяха истинско благо за частните разработчици. Пистите отговаряха на всички стандарти за безопасност, нямаха достойна алтернатива, отличаваха се със своята здравина, херметичност и достъпна цена. Връзките бяха използвани в пещта, подреждането на водопроводи, канализацията и изграждането на кладенци.

С течение на времето изискванията на GOST бяха заменени от TU. Направени са промени в производствената технология, които се отразяват отрицателно на качествените характеристики на продуктите.

Съвременните продукти вече не са предназначени за отстраняване на продуктите от горенето с температура над + 300 ºС.

Те могат да се използват само за газов котел, инсталиран в средата и в края на комини на сауни и бани. Но е по-добре да се откажете от тази идея и да използвате тръби, направени съгласно TU, за подреждане на комуникации с ниско налягане и защитни конструкции за полагане на кабели.

Размер на комина от азбест

Когато избирате тръби за комин от азбест, трябва да се ръководите от следните съображения:

 1. Използването на този материал е възможно само за газови котли и пиролизни отоплителни тела, които се характеризират с ниска температура на димните газове.Трябва да се има предвид, че димът на пещите за пиролиза е пренаситен с продукти, които допринасят за образуването на кондензат и следователно сажди.
 2. Диаметърът на азбестовата тръба на комина не трябва да бъде по-малък от изхода на отоплителния блок.
 3. Общата дължина на комина трябва да бъде най-малко 5 метра, докато излишъкът над билото на покрива трябва да бъде най-малко 0,5 метра.
 4. Значително превишаване на този показател също ще доведе до нежелани последици поради намаляване на скоростта на движение на газовете в тръбата. Това ще увеличи количеството кондензат, образуван.


  Ефективността на комин, направен от всякакъв материал, зависи от правилното му инсталиране на покрива на къщата.

Кой тип е подходящ за кои комини

Препоръките на специалистите за използването на тръби от азбестоцимент в отоплителните системи са кратки. Профилите, направени съгласно съвременните технически условия, не трябва да се монтират на закрито и директно върху тухлени фурни. По всяко време тръбите могат да се напукат и опасният въглероден окис изпълва стаята.

Що се отнася до използването на продукти от различни видове, те могат да бъдат инсталирани на следните места:

 1. Свободно течение. Те имат тънки стени и ниска устойчивост на стрес и удар. Те са най-добре инсталирани в помощни помещения и тавани. Тоест на тези места, където хората не присъстват постоянно и няма вероятност от механични повреди на магистралата.
 2. Налягане. Продуктите са по-трайни и устойчиви на натиск. Препоръчително е да монтирате носачите на покрива, където има натоварване от вятър. Тръбите под налягане е позволено да се използват за камини и печки, при условие че те се отопляват с дърва.

Във всички случаи е необходимо да се обърне внимание на устройството за отстраняване на дим от азбестовите тръби, тъй като те са склонни да се запушват със сажди за кратко време.

Как да инсталирате нагревател със собствените си ръце

Монтирането на изолация не е сложна процедура, лесно е да го направите сами. Преди да започнете работа, трябва да разберете какъв метод на изолация ще се използва. Това зависи от вида на комина, структурата на сградата и средствата, които се планират да бъдат изразходвани за топлоизолация на комина.

Надежден начин за изолация е насипно състояние. Около комина е монтирана специална кутия. В него се изсипват каолин, експандирана глина, пясък, шлака и други топлоизолационни материали. Методът е изключително надежден: конструкциите са здрави и издръжливи. Използваните нагреватели са незапалими, устойчиви на високи температури. Свойствата не се влошават с времето, което прави възможно надеждното изолиране на комина. Основният недостатък на този метод е високата му трудоемкост. Кутията се препоръчва да се инсталира на етапа на строителството на сградата. В противен случай може да се наложат сериозни промени, което ще доведе до високи разходи.

Изолация, тип "сандвич"

Най-популярният метод за изолация на комина е "сандвич". Използват се ролкови или листови продукти от базалт, стъкло или друга минерална вата. "Сандвичът" се формира по следния начин: долният слой е самият комин, външният слой е допълнителен лист желязо, "пълнежът" е слой изолация. Разстоянието трябва да бъде избрано от порядъка на 4-5 см. Тоест диаметърът на външната тръба трябва да бъде с 8-10 см по-голям от диаметъра на вътрешната.

Ние покриваме комина стъпка по стъпка със собствените си ръце

За да може работата да се извърши ефективно, а коминът да функционира правилно, е необходимо да се използват продукти без стружки и пукнатини. Техният диаметър трябва да е по-голям от този на изхода на пещта.

Как да поправя

Коминът е монтиран отдолу нагоре. На първо място, секцията е прикрепена към разклонителната тръба на котела или пещта. Тъй като няма фитинги, се използват чугунени адаптери с подходящ размер. Херметичността на връзката се постига чрез използване на азбестов шнур, потопен в огнеупорна глина.

Първият участък е твърдо фиксиран. За това се използват скоби, завинтени към стената.

Как да се изгради

Как да свържете азбестови тръби по време на изграждането на комин? Достатъчно е да закупите специални съединители, които обикновено се продават в комплект.

Необходимо е да се вземат азбестови съединители без гумени уплътнения. Ставите са изпълнени с огнеупорен шнур. Възможно е да се изгради тръба, водеща до покрива по подобен начин. За да направите това, той се отрязва с мелница под покрива, след което се монтира съединител и нов цикъл с по-голяма дължина.

Как и какво да изолирате

Изолацията на комина се извършва, за да се увеличи течността и да се предотврати конденз. Това събитие е последният етап от строителството. Най-бързият и лесен начин е да увиете тръбите с минерална вата, да го завъртите с тел и да го покриете с фолио отгоре. За по-сложен, но висококачествен метод се счита използването на корпус от поцинкована стомана.

След поставяне на кожуха върху тръбата празнините се запълват с изолационен материал.

Как да вградите тройник

Това събитие се случва, когато в къщата е инсталиран допълнителен котел, печка или камина. Най-простото решение е да премахнете тръбната секция от линията. На прореза на долния ръб е монтиран тройник, към който са свързани комините. Отстранената секция се съкращава и вкарва в комина.

Съединението е изолирано с топлоустойчив шнур и закрепено с втулка.

Мога ли да използвам азбестова тръба?

Идеята дали е възможно да се фиксират такива продукти в комина първоначално е провал. Да, това е по-бързо и по-евтино от основен ремонт. Но си струва да си припомним за трудностите с поддръжката, експлоатацията на азбестоциментовите тръби и възможните последици.

Видове изолация на комина

Необходимо е да се изолира коминът от два отрицателни разрушителни фактора: от прегряване на конструкциите и от течове в ставите. Следователно в статията ще разгледаме два вида изолация на комина:

 • Огнеупорна топлоизолация;
 • Хидроизолация.

Препоръчва се незабавно да се извърши сложна изолация, решавайки не само основните проблеми, но и подобрявайки условията на работа на пещта. Например, изолирането на тръба, минаваща през неотопляемо таванско помещение, намалява риска от прегряване на дървени покривни елементи и намалява риска от конденз, което може да доведе до прекомерни отлагания на сажди, корозия или разрушаване на тръбите. Хидроизолацията на тръбата ще помогне да се избегне гниене на фермата и таваните, както и разрушаването на тръбата, ако се намокри.

Методи за противопожарна изолация на комини

Най-простият и надежден, но не винаги най-евтиният начин е да инсталирате комин "сандвич", изработен от керамика или метал. В такива комини вътрешната тръба, която изпълнява функцията за отстраняване на дим, е направена от топлоустойчива стомана или керамика и е топлоизолирана с негорима изолация: минерална, каменна или базалтова вата. Външният слой на сандвич комина е направен от стомана или готови глинени бетонни блокове.

Сглобяем керамичен комин - безопасно решение

Сглобяемите комини са окомплектовани с елементи за закрепване, ревизия, поддръжка, както и за свързване на няколко отоплителни устройства. Инсталирането на такъв комин не е трудно, но изисква спазване на инструкциите, само тогава ще бъде напълно безопасно.

Топлоизолация на "сандвич" тръба

Видео - сандвич диафрагма за преминаване на тръбата през таваните

Друг метод за изолация, използван при изграждането на печка, е тухлен комин. Поради ниската топлопроводимост на тухлата, стените й не се загряват до опасно високи температури, поради което не се изискват допълнителни мерки за изолиране на такъв комин, с изключение на правилното изпълнение на противопожарно рязане на подове и покриви. За да се спести и улесни конструкцията, тухленият комин понякога се завършва с метална или керамична тръба. В този случай те са топлоизолирани съгласно технологията, описана по-долу.

Топлоизолация на метални и керамични единични тръби е възможна при използване на кутии от негорими материали и минерална негорима топлоизолация - каменна или базалтова вата. Възможно е да се експлоатират такива комини без топлоизолация, но изпълнението на противопожарно рязане в съответствие с всички правила е задължително във всеки случай.

Методи за хидроизолация на комина

Хидроизолацията на комина е инсталирана на мястото на изхода му към покрива. Колкото по-голяма е тръбата и колкото по-далеч от билото е разположена, толкова по-трудни условия на работа я очакват: с дъжд, по-обилни водни потоци, през зимата - увеличено натоварване от сняг. При недостатъчна хидроизолация дъждът и стопената вода проникват вътре в къщата, което води до течове, разлагане на дървесина и разрушаване на бетонни и тухлени конструкции, включително самия комин.

Методът за хидроизолация зависи до голяма степен от формата на тръбата и вида на покрива. За кръгли тръби се използват метални или полимерни разфасовки, за правоъгълни тръби - метални престилки и опорни ленти. Как да хидроизолираме тръба е описано подробно в статията "Покривно рязане на комин", а след това ще говорим за технологията на топлоизолация на комин.

Мерки и рискове за пожарна безопасност

Комините Asb могат да служат десетилетия, ако спазвате правилата за тяхната експлоатация и поддръжка.

Мерките за пожарна безопасност са както следва:

 • използване на гориво с нисък топлообмен;
 • инсталиране на секции на места, където температурата на отработените газове пада до оптималната стойност;
 • редовно почистване на каналите за отстраняване на продуктите от горенето;
 • използване на висококачествена топлоизолация.

Рискът от напукване поради химическа корозия обаче винаги е налице. Коминът трябва да се проверява редовно за течове.

Класове азбестови тъкани

Основните марки азбестова тъкан:

AT1-AT5 - имат дебелина от 1,6 до 2,2 mm, масова част от азбест най-малко 80% и плътност до 1350 g / m2. Те се използват при производството на азбестови ламинати, както и на други промишлени продукти и оборудване. Подходящ за топлоизолация на повърхности в температурен диапазон от 120 до 380 ° C;

AT6 - има увеличена дебелина от 3,6 мм и съдържа най-малко 95% азбест. По този начин се постига плътност от 3200 g / m2. Използва се като мембрана за водна електролиза. Издържа на температурни условия - не повече от 100 ° С;

AT7 - AT9 - дебелината е от 2 до 3,3 мм, а съдържанието на азбест е не по-малко от 90%. Тегло: до 1150-2100 g / m2. От тази марка се правят уплътнения и други топлоизолационни материали, които могат да се използват на повърхности с температури до 450 градуса;

AT10 с месингова тел - използва се за производството на продукти в промишлеността;

AT13 - има най-голяма дебелина. Областта на приложение, както при класовете AT1-AT5, е като амортизиращ и топлозащитен материал. Но за разлика от тях той може да издържи на температури до 400 ° C;

AT16 - аналог на марката AT6, но с по-голяма дебелина на лентата.

нанасяне на азбестова тъкан

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни